ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Chicago, USA
ÎNSCRIS: 01.09.14
STATUS: PREMIUM
TIMP CITIRE: 1 MIN

Este oare vestul inaintea estului? (partea 1)

TIPĂREȘTE

Imi propun sa deschid spre dezbatere urmatoarea problema: este oare vestul inaintea estului? Stiu ca fiecare din noi are un raspuns deja pregatit, aparat cu argumente solide. Incercand sa raman cat mai echidistant, vreau doar sa punctez anumite lucruri care s-ar putea sa le stim mai putin.

Partea 1. Va sugerez fotografia luata ieri pe drumul de intoarcere de la servici, fotografie reprezentand un semn rutier pe care nu cred ca l-ati mai vazut, si care arata un card de gaste cu mama gasca urmata de boboci. Desigur, veti spune, semne exista peste tot, dar important este sa fie respectate. Trebuie sa va spun ca in vara am fost martorul urmatoarei scene: dimineata la ora de varf, un sir de 10-15 masini erau oprite una in spatele celeilalte pe directia mea de mers. Am oprit si eu si am vazut o familie de gaste cu parintii in fata si spate si bobocii la mijloc. Desi scena a durat cateva minute bune, nu s-a auzit nici macar un claxon, ba chiar soferul din fata s-a dat jos si a protejat pasarile si din partea opusa, usuindu-le bland catre marginea drumuilui.

De ce totusi pasari in acea parte a localitatii, cu atat mai mult cu cat este exact zona aeroportului local? Pentru ca prin preajma este o rezervatie naturala si gastele trec drumul de la un mic helesteu la un altul, in mijlocul unei zone industriale.

Luand in considerare cele de mai sus, dar si incidentele regretabile cu maidanezii de acasa, acord o bila alba vestului si una neagra estului.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ccondeiu in 25.11.14 17:44:58
Validat / Publicat: 25.11.14 20:03:31

VIZUALIZĂRI: 1297 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Grija fata de necuvantatoare ia forme diverse si este intotdeauna parte definitoare din caracterul uman - semn rutier plin de semnificatii la circa 50 km de Chicago.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX [25.11.14 20:02:55] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Alte subiecte off-topic" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

msnd [25.11.14 20:38:41] »

Am impresia că este o falsă problemă.

Cred că pentru a putea să înțelegem mai bine mesajul, ar trebui să vedem întâi unde este limita între vest și est. Oare este în mijlocul Oceanului Atlantic, sau le locul fostului Zid al Berlinului, sau la actuala limită orientală a Comunității Europene. Trebuie să recunoaștem că fiecare din noi avem câte ceva mai la est.

Apoi, în România sunt probabil mii de semne de circulație care atenționează despre prezența în zonă a vacilor, căprioarelor, și nu știu dacă nu și asupra altor necuvântătoare. De asemenea, în țările nordice am văzut nenumărate semne cu ”Atenție la reni! ” Deci protecția animalelor este în atenție și în partea asa mai estică.

Ce ar fi de apreciat este inițiativa de a construi tunele pe sub șosele și autostrăzi ce să permită trecerea animalelor dintr-o parte în alta în deplină siguranță. Și chestia asta se mai aplică pe aici prin est.

Cât despre oprirea mașinilor la trecerea unor animale, cred că numai un inconștient ar da buzna cu bolidul propriu într-un cârd de gâște sau un câine vagabond. În plus, am fost de nenumărate ori martor pe șoselele României la blocarea acestora de o turmă de oi. Deși erau mașini oprite pe ambele sensuri, nu am auzit de regulă claxoane.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
msnd [25.11.14 21:06:01] »

Scuze, furat de lungimea ecoului, am uitat să votez.

Acord votul meu pentru ideea și curajul de a deschide un asemenea subiect.

Aștept cu interes și episoadele următoare.

iulianic [25.11.14 21:17:14] »

@ccondeiu - Şi de ce ai dat o bilă neagră estului? Pentru maidanezii pe care nu-i lăsăm să ne muşte?

Eu cred că nu poţi judeca două naţii sau două părţi ale acestei lumi numai după aceste date. Sunt mult prea puţine, sunt mult prea sărace.

@msnd - Iar autocarul condus de români (şi care transporta români) - e drept că în Turcia - a oprit pentru că o broască ţestoasă traversa tacticos şoseaua. Al doilea şofer, cel care nu era atunci la volan, a coborât, a luat ţestoasa cu ambele mâini şi a depus-o pe cealaltă parte a drumului, adică acolo unde voia ea să ajungă.

Cam aceeaşi întâmplare am trăit în Lefkada, dar eram cu autoturismul. Bineînţeles că am oprit şi am ajutat animalul să traverseze. În plus, a fost o frumoasă lecţie pentru nepoţica noastră de 3 ani şi jumătate care nu mai văzuse şi nu mai atinsese o broască ţestoasă.

Eu cred că asta cu iubirea şi protecţia animalelor ţine mai mult de sufletul fiecăruia şi nu de apartenenţa la o naţie sau de est şi vest.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Michaell [26.11.14 08:14:50] »

@msnd -

Cât despre oprirea mașinilor la trecerea unor animale, cred că numai un inconștient ar da buzna cu bolidul propriu într-un cârd de gâște sau un câine vagabond.

Im permiti sa te contrazic. N-ai sa crezi, dar ADAC-ul, TÜV-ul si chiar si DEKRA, recomanda sa NU opresti, deci sa nu frinezi brusc sau sa ocolesti animalul care-ti apare in fata masinii, nici macar sa claxonezi (se sperie, ramine blocat si numai stie incotro...) ci sa apuci volanul cu ambele maini, s-o ti drept inainte si sa fi pregatit de impact. Chiar acuma, deci toamna, poti citi aceste sfaturi in mai toate publicatiile institutiilor enumerate mai sus, in ziarele serioase sau in presa de bulevard.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Dragoș_MD [26.11.14 08:27:12] »

@Michaell - e ca în bancul cu evreii și rabinul - aveți fiecare dreptate, în felul său.

Pe autostradă, la 130 km/h (sau chiar peste, în Germania) e total contraindicat să frânezi brusc, dar pe un drum normal, la o viteză de până în 60 km/h și mai ales dacă șoferii sunt avertizați din timp de posibilitatea apariției animalelor pe carosabil e preferabil să oprim, dacă putem face asta în siguranță (și în mod normal se poate).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Costi [26.11.14 08:41:56] »

@Michaell -

Ai dreptate.

Îmi aduc aminte că atunci când am devenit șofer amator, în ”epoca de tristă amintire”, am citit multe cărți despre șoferie. Unele dintre acestea erau scrise de un colonel de miliție de la circulație, care mi-au folosit foarte mult, prin sfaturile practice pe care le-am găsit acolo. Printre alte multe sfaturi, îmi aduc aminte și de unul care spunea exact ce spui tu că recomandă ADAC-ul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
abancor [26.11.14 09:04:41] »

Și în România lumea se oprește dacă traversează niște animale, nu face nimeni măcel în mod voluntar.

În schimb, în cazul apariției bruște a unui animal mic în fața mașinii, sînt și eu de părere că cel mai bun reflex e să nu ai nici un reflex de evitare. Poate e mai dificil să îți inhibi impulsul de a trage de volan brusc, și chiar de a frîna dacă e trafic în spate, dar e cea mai bună soluție.

Revenind la natură, mi s-a părut că în SUA e mult mai respectată decît în România, dar e și mult mai prezentă în cotidian. În orașele mici și mijlocii diverse păsări sălbatice pot fi o prezență normală pe străzi sau în curți, lumea le lasă hrană, nu le deranjează. Am făcut o singură vizită, în California, și printre altele am remarcat și amenzile afișate vizibil, ca să nu zici că n-ai știut să nu arunci hîrtii pe jos (apropo de asta, semnul de circulație atașat e mai rar prin US, acolo nu prea se folosește grafica, ci scrisul. Pe indicatoarele rutiere scrie clar: DO NOT PASS, NO PARKING, NO LEFT TURN etc., iar în unele cazuri am văzut și aici afișate amenzile: sub semafor e afișată amenda pentru trecut pe roșu de pildă). Tot în orașul în care am fost, pe canalele pluviale de pe stradă scria să nu deversezi nimic pentru că sistemul de ape pluviale se varsă în pîrîu. Asta însemna că nu vedeai pe nimeni spălînd mașina cu detergent în fața casei de pildă.

Cît despre parcurile naționale, sau pur și simplu zonele naturale, nu se pot compara cu cele de la noi. Mergi pe o șosea de munte, în lungul unui rîu, și tot ce e prezent în peisaj e rîul și șoseaua. Atît! Nici un semn de activitate umană în afara șoselei. Nici un gunoi, pietrele din albie arată ca la începutul lumii, apa e curată, nu curge prin ea nici o sticlă de plastic, în iarbă nu e nimic în afară de iarbă, pe marginea șoselei nu sînt mormane de pietriș, pete de ulei, anvelope abandonate. Ai senzația de natură virgină. Deci, da, sîntem mai în urmă. Ca să vă convingeți, vizitați orice zonă de campare din munții României, cărora le înălțăm ode patriotice și le facem declarații de dragoste, în timp ce îi siluim.

Iar în alte domenii sîntem tot în urmă, pentru că încă la noi nu există respectul funcționarului public, al angajatului administrației, pentru comunitate și pentru slujba pe care o are de făcut. În plus, nu există nici sentimentul de responsabilitate. Și asta e valabil la majoritatea. Încă nu a răspuns nimeni pentru planuri urbanistice distructive, pentru cîini maidanezi periculoși etc. Cînd nu s-or mai comporta ca și cum au putere și or să înceapă să servească, atunci putem spune că lucrurile s-au schimbat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Michaell [26.11.14 09:30:05] »

@abancor - si iarba e mai verde decit in Romania, nu-i asa? Eu zic ca ti se pare, sau mai bine zis, asa ai perceput tu. Realitatea, atunci cand intradevar traiesti acolo, deci nu esti doar turist, este deseori alta...

Si mie mi se pare de fiecare data cand ma aflu ca turist in Romania, ca lucrurile se schimba spre bine. In schimb rudele, prietenii si oamenii cu care stau de vorba imi spun ca vad o fata morgana...

In schimb nu vreau sa neg total faptul ca unele aspecte care privesc ocrotirea animalelor in occident sunt ceva mai... dezvoltate, ca sa zici asa. Dar se si exagereaza citeodata. Se construiesc canale pe sub strazi cu scopul ca broastele amfibiile sa poata draversa fara pericol sau poduri peste autostrazi pt. caprioare. In schimb pt. multe proiecte sociale, unde e vorba de oameni, nu sunt bani. In SUA sunt milioane de oameni care nu stiu ce-i aia asigurare medicala...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
abancor [26.11.14 09:38:12] »

Hehe, nu, iarba chiar nu e verde, în California e galbenă! În munți, în Sierra Nevada, e verde, dar în rest e uscată. Și n-ai voie să faci risipă de apă, să îți uzi gazonul după bunul plac, nici să tai orice copac, chiar dacă e în curte (dar așa cred că e și în Germania). Dar curățenia și respectul față de natură, modul cum sînt amenajate parcurile naturale și locurile de picnic întrec fără dubiu abordarea românească a problemei. E drept că au spații mult mai vaste, poți amenaja un parc natural pe un teritoriu cît 3 județe, unde totul e controlat, de la unde oprești mașina, unde faci pipi, unde frigi hamburgerul, pînă la unde te poți caza și pe unde să pășești.

Și eu văd progresele de la noi, dar încă nu am ajuns „vestul”, deci, da, sîntem în urmă.

SUA e cel mai liberal stat, la ei și donațiile și proiectele sociale și comunitare sînt lăsate la conștiința cetățenilor și funcționează. Au spitale pentru săraci, care funcționează din donații, mai bine dotate ca multe spitale județene de la noi, iar ca nație sînt probabil cea mai „donatoare” de pe glob. Își rezolvă problemele singuri, într-un mod cît mai necentralizat. E și asta o abordare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
msnd [26.11.14 10:58:23] »

@Michaell -

Probabil că aveți dreptate. Eu nu am carnet de conducere și nici nu am urmat cursuri de specialitate. Am numai experiență de pasager. Și probabil așa ar proceda și americanul în situația dată, indiferent cât de mari sunt bobocii de gâscă.

Numai că eu mă refeream la potențiala intenție criminală a cuiva de a încălca o regulă de circulație sau a înșira cadavre în lungul drumului său.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Michaell [26.11.14 11:13:33] »

@msnd - N-am vrut si nu vreau sa am dreptate - poate pare deseori dar te/Va asigur ca nu-i cazul... mi-am dat doar cu parerea, resp. am redat ce-am citit. O zi faina tuturor.

msnd [26.11.14 11:35:57] »

@Michaell -

Cer scuze dacă cumva m-am exprimat nepotrivit. Nu am avut această intenție. Am încercat numai să mă explic.

Aceiași zi bună și din partea mea.

ccondeiu [27.11.14 05:57:20] »

@msnd - Draga msnd,

Multumiri pentru comentarii si pentru votul pozitiv. Eu am deschis dezbaterea din dorinta de dialog si angrenare intr-o discutie in care nu exista raspunsuri corecte sau incorecte. Cred ca e nevoie de un forum in care sa ne spunem fiecare parerea. Nu am intentia sa descopar "adevarul" si adevar absolut nici nu exista.

Cu atitudinea fata de animale, impulsul de profesor ma impinge sa citez cat consuma americanii pe ani pentru animale de companie (circa 60 miliarde anul acesta, cu mult peste cat cheltuiesc alte tari dezvoltate). Din experienta proprie, cateii mei au beneficiat de asistenta medicala completa chiar si cand nu am avut asigurare medicala pentru mine.

Marturisesc ca aveam intentia sa acopar un spectru larg de lucruri controversate, cu subiecte ca abilitatea de a conduce masina si fiabilitatea lucrurilor cumparate, dar cateva comentarii mi-au adus aminte ca Am fost acolo este un site de turism, chiar daca am postat discutia prezenta la "subiecte off topic". Asa ca, foarte probabil, ma voi limita in viitor la relatari despre turism si locurile vizitate, si va invit sa-mi cititi cometariile si sa va exprimati parerea.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
ccondeiu [27.11.14 06:09:50] »

@abancor - Draga abancor,

Punctati niste lucruri foarte adevarate si sunt pe deplin de acord cu ele. Visez la timpurile cand compatriotii nostri vor trata frumusetile naturii cu acceasi atentie cu care vestul o face. Tin minte ca in vara s-a starnit un scandal monstru in SUA cand unul dintre sefii soimilor patriei (boy scouts) a mutat si distrus un bolovan dintr-un parc national.

Astept cu placere si alte comentarii.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
ccondeiu [27.11.14 06:56:49] »

@iulianic - Draga iulianic,

Multumesc pentru comentarii. Iata de ce am dat o bila neagra estului: oameni de diverse varste si categorii sociale, printre care si mama mea care are 97 de ani, au inteles gresit dragostea fata de animale si au salvat cainii de laturile hingherilor declarand fictiv animalele ca proprietatea lor. Animalele au fost lasate in pace fara ca cineva sa-si asume responsabilitate legala si situatia a degenerat in lucrurile pe care le stim cu cainii agresivi. Caracterul iresponsabil a continuat cu lipsa de fonduri pentru ingrijirea animalelor fara stapan. Puteam sa fim mai destepti si sa gasim in vest ajutor financiar si logistic, asa incat animalele sa fie tratate cu demnitate. E clar ca nu aveam resursele sa facem o treaba civilizata dar daca sensibilizam vestul eram ajutati.

O zi buna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Michaell [27.11.14 12:12:45] »

@ccondeiu - Nu trebuie sensibilizat vestul ci doar facute demersurile necesare ptr. accesarea fondurilor puse la dispozitie de CE ptr. asemenea scopuri.

Iar in privinta povestei cu scandalul provocat de bolovanul miscat... ce sa-ti spun, nu vreau sa intru in polemici dar pe de-oparte se esofeaza lumea din cauza unui bolovan miscat iar pe de-alta parte isi lasa picup-urile cu motoarele pornite in parcari pina isi fac cumparaturile. Nu se prea potriveste, zic eu. Tu ce zici, cum ar reactiona concetatenii tai daca ia-i confrunta cu acest comportament?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
ccondeiu [27.11.14 18:44:04] »

@Michaell - Asa este - sunt complet de acord cu cele spuse. Cei din vest fac cea mai mare risipa din lume, dupa care se bat cu pumnii in piept despre ce atenti sunt cu natura.

Astept cu placere alte comentarii, si o zi buna - plus Happpy Thanksgiving!

Chris

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, ccondeiu, iulianic, Michaell, msnd
Alte articole din această RUBRICĂ (Alte) Subiecte off-topic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061280965805054 sec
    ecranul dvs: 1 x 1