ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Brasov
    ÎNSCRIS: 27.01.12
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 8 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CAZARE [camere etc]:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    99.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Heviz – Baia ca baia, dar vinurile si mancarea...

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Va spun sincer ca daca nu ar fi fost distanta mare intre Brasov si Heviz, chiar mi-as fi cumparat un teren acolo, sa-mi fac o casuta de vacanta. Mai ales ca pe la jumatatea sejurului petrecut in orasel ochisem o parcela de 1.600 de metri, cu vie pe ea si loc de casa, la un pret incredibil de bun (vezi foto) chiar pe criza asta, si situata pe ceea ce am numit „Ulita vinului”.

    Date despre Heviz si despre lacul termal unde poti inota printre nuferi albastri-violeti puteti gasi probabil si pe acest site, si pe restul internetului, daca sunteti curiosi sa cautati, asa ca nu voi intra prea mult in detalii. Oraselul are vreo 4.500 de rezidenti permanenti, numar care se dubleaza sau tripleaza in sezon, dar nu ai senzatia aia tampita de „nu pot respira de-atatia oameni”. Exceptand centrul si zona din jurul lacului, unde sunt niste hoteluri, magazine, tarabe, cafenele, Heviz-ul este un orasel al vilelor ce rasar din gradini splendide, inecate in flori si verdeata. Este o bucatica de Austrie fino-ugrica, sa zic asa :)

    Se spune ca in antichitate Heviz era o proto-statiune termala, cum ar veni, dar prima atestare documentara e din secolul al XIV-lea. „Taticul” statiunii este insa considerat contele Festetics, care pe la finele sec. al XVIII-lea a marit localitatea si a construit stramosul actualului complex spa (cam pretentios spus, de fapt o constructie pe piloni, loc de baie - inclusiv iarna - si masaj) de pe lacul termal.

    Zona e frumoasa prin cateva chestii: lacul termal, casele si gradinile, precum si delusoarele din jur, dintre care unul, situat chiar deasupra locului in care ne-am cazat, a fost beneficiarul vizitelor noastre la ceas de seara :) Se cheama Egregy si dupa ce urci o portiune scurta, ai panorama intregii vai. Mai important decat asta e faptul ca pe dealul ala se cultiva vita-de-vie :) Si mai important decat asta e faptul ca acolo sunt multe – da’ multe! – crame, restaurante, terase, casute, baraci si absolut la toate esti imbiat sa gusti ceea ce dictionarul defineste asa: „Bautura obtinuta exclusiv prin fermentatie alcoolica totala sau partiala a strugurilor proaspeti, zdrobiti sau nu, ori a mustului de struguri”. Hai ca v-am facut curiosi, nu? :)) :)) Da, ati ghicit (era si greu...) e vorba despre vin. Oporto parfumat, sprintarul Olaszrizling, Csetszgy Fuszes, Keknyelu, Somloi Juhfark (pana atunci, stiam doar ca somloi e o prajitura din ungurime, hi-hi-hi!), kekfrankos, Harslevelu, ba chiar mai pretentioasele Tokaji Aszu, Egri Bikaver sau Silenius Jegbor (icewine).

    Unde-i vin, fireste ca e musai sa fie si mancare. Stiti bucatele unguresti, nu? Adica gulasurile, paprika, csipos kolbas, csabai kolbas, debretiner s. a. m. d. Ei, bine, daca le stiti pe astea sa trecem la altele: platou vanatoresc, „foaie grasa” (nu de Cotnari, nici asa cum scriu in meniu unii patroni de carciumi - de pe un meniu din asta, mioritic, am citat), ci ditamai ficatul de gasca („libamaj”) sau de ratza, obtinut prin indoparea bietelor pasari tinute in nemiscare. Mila mi-e de aceste purtatoare de pene, da’ e bun rau! Daca mai aveti... ficat, va indemn la o friptura de porc. Cu un amendament: nu cereti pur si simplu porc, ci Mangalita. E tot porc, da’ mai bun. De departe, arata ca o oaie cu sorici :), adica are parul mai mare si cret, creste natural (abia in aproape 2 ani ajunge la 90-100 kg, la crescatorii cinstiti) si are carnea mult mai gustoasa si mai putin colesterol. De altfel, in multe restaurante din Ungaria pe meniuri scrie „friptura de porc” si dedesubt „friptura de mangalita”, de parca ar fi alta specie, nu o rasa :)). Se crestea si pe la noi, in Ardeal (mai ales Mangalita rosu), dar de cand cu „reforma in Agricultura” si „modernizarea statului” a disparut, ca si porcul de Bazna... poate in vreo doua-trei gospodarii sa mai fie... Daca nu vreti si nu vreti porc, recomandarea mea definitiva este urmatoarea: vita in sange in crusta de piper... cu variatiunea: muschi de vita mediu in crusta de sare... O secunda, sa-mi sterg produsul glandelor salivare :)

    Asadar: daca vreti sa va autosugetionati ca facand baie in lacul Heviz scapati de reumatism, sciatica, osteoporoza si alte alea, mergeti acolo. Nu veti scapa, insa macar o sa va placa orasul, imprejurimile (castelul Festetics, cu superbul sau parc englezesc, muzeul martipanului din Keszthely, foarte simpaticul muzeu al papusilor, tot de acolo etc.), dar, mai important, va veti supune ficatul unor exercitii intensive, care, fara indoiala, il vor face mai puternic :) :)

    P. S. Plus ca de acolo pana la Viena e o aruncatura de batz... Daca aveti ceva muschi...


    [fb]
    ---
    Trimis de Alexandru G.* in 30.01.12 21:48:12
    Validat / Publicat: 31.01.12 06:44:39
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA. A mai fost în/la: Debrecen, Miskolc, Hajdúszoboszló
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 7192 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alexandru G.*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Pe "Ulita vinului" din Heviz
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [31.01.12 09:44:58]
    »

    Placut, marcat si atasat si o melodie sa mearga cu vinul !

    Melodia atasata se poate sterge/schimba!

    Diaura*
    [31.01.12 09:55:26]
    »

    Vad tablita cu terenul de vanzare: dar nu inteleg cat costa 3200 Euro: tot terenul de 1500mp? Nu cumva acel " AR" vine de la unitatea de masuta " ari "? Si atunci se schimba mult valoarea / total?

    hlli
    [31.01.12 10:11:25]
    »

    @Diaura, cu siguranta este vorba despre pret.

    Dar intreb si eu... 2 euro/ mp?

    georgiana
    [31.01.12 11:31:42]
    »

    @Alexandru G

    Am retinut ce trebuia: Mangalita, nuferi mov-albastrui, vin bun, teren de vanzare!

    Vad ca esti interesat de preparatele culinare unguresti si acest lucru ma bucura, deoarece noi locuim la granita de vest a tarii si mergem foarte des acolo, cu treburi sau chiar fara. De aceea as vrea sa-ti recomand, cand treci prin Szeged, nu rata ciorba de peste, servita la acest restaurant,

    http://amfostacolo.ro/ungaria-pareri, 9/szeged-mako, 60,466/restaurante-terase-in-zona-szeged-mako, 7542/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__16209. htm#48

    unde am fost de n ori si de fiecare data a fost extraordinara.

    Iar daca stai bine cu timpul si esti curios, undeva pe malul Tisei se afla Muzeul salamului si al papricii din Szeged, despre care am scris aici

    http://amfostacolo.ro/ungaria-pareri, 9/szeged-mako, 60,466/o-vizita-la-szeged, 3970/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__18098. htm#48

    Astept si review-ul despre cazarea din Heviz.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Alexandru G.*AUTOR REVIEW
    [31.01.12 14:27:35]
    »

    @Diaura: pretul era pentru tot terenul, m-am interesat

    Nicu CONS. ONORIFIC AFA / UNGARIA
    [31.01.12 17:31:54]
    »

    Am fost la Heviz la sfirsitul anului trecut pt citeva zile (am mai fost mai demult aici si am și scris un review) și părerea mea este că Heviz e cea mai renumită stațiune balneară din Ungaria, renumele e dat de lacul cu apă termală lac natural.

    Plin de turiștii din Germania și Austria veniți la băi cu avionul sau cu autocare, stațiune de renume mai puțin cunoscută la noi.

    Peste tot, la restaurant, la magazin sau in alte locuri esti intrebat prima dată ce dorești in limba germană.

    Locul acesta e indicat in special celor care vor să mearga cu adevărat la băi termale, adică persoane de la o anumită vîrstă in sus.

    Asta nu înseamnă ca nu erau și mai tineri dar majoritari erau 50+

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alexandru G.*, Diaura*, georgiana, hlli, Nicu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Keszthely-Heviz:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060801982879639 sec
    ecranul dvs: 1 x 1