ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2008
DURATA: 6 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Balaton, de jur imprejur

Ilustrație video-muzicală
Johannes Brahms - Dans ungar nr. 1
TIPĂREȘTE

Buna dimineata.

Astazi vom porni intr-o excursie catre una dintre cele mai frumoase zone ale Ungariei: Balaton. Deoarece mai avem putin de mers pana in orasul Szeget, am sa va vorbesc despre locurile pe care urmeaza sa le vizitam.

Cunoscuta mai mult datorita frumoasei sale capitale Budapesta, Ungaria si-a creat un renume si datorita izvoarelor sale termale, a peisajelor incantatoare, a castelelor sau palatelor foarte bine pastrate, a gastronomiei si a vinurilor de renume mondial. Ungaria detine al doilea zacamant de ape termale, ca marime, dupa Islanda. Lacul Balaton, denumit si „Marea Ungariei”, este cel mai mare lac din Europa Centrala, iar apele sale si namolul sunt benefice asupra afectiunilor nervoase, anemiei si extenuarii.

Balaton se afla la aproape 130 de km de capitala Budapesta si se intinde pe o lungime de 77 de km, avand o suprafata de 570 km2, o latime de maxim 14 km si o adancime de pana la 12.4 m. Malul sudic al lacului este recomandat familiilor cu copii, avand apele mai putin adanci, in timp ce pe malul nordic apele se adancesc brusc. Balaton este inconjurat de statiuni atractive ce atrag zeci de mii de turisti anual. Sezonul estival este considerat intre inceputul lunii iunie pana la sfarsitul lunii august, perioada in care temperatura medie a apei este de 25 de grade C, uneori, dimineata si seara, mai ridicata decat temperatura aerului. Plajele statiunilor ce inconjoara lacul sunt acoperite cu iarba si nisip. Turistii sunt intampnati in mai multe hoteluri de diverse categorii si pensiuni cochete, iar iubitorii sporturilor nautice le pot practica in voie. Tinerii ce viziteaza statiunile Balatonului, in principal cele de pe malul sudic, se pot bucura de o viata de noapte intensa, de nenumarate cluburi de noapte, terase si discoteci. Fauna piscicola, ce cuprinde peste 40 de specii de pesti, ii atrage anual pe iubitorii pescuitului, aici fiind organizate diverse concursuri de acest fel.

Turistii care viziteaza Ungaria o sa comande, de cum intra intr-un restaurant, vestitul gulas unguresc, o supa groasa, foarte condimentata si foarte gustoasa. Totodata ei trebuie sa stie ca bucataria ungureasca este vestita si pentru delicioasa ciorba de peste, pentru puiul cu paprika sau ficatul de gasca.

Vinul Tokaij a fost denumit initaial „Vinul Regelui”, fiind preferatul Regelui Louis al XIV-lea, Regele Soare. Pe langa Tokaij, Ungaria mai ofera vinurile din regiunea viticola a Lacului Balaton, Villany-Siklos sau din regiunea Eger, Eger Bikaver (Sange de taur).

Iata-ne ajunsi in orasul Szeged, un oras foarte frumos si linistit, pe care il vom vizita cu oacazia unei alte excursii, catre Budapesta. Noi ne vom indrepta acum catre Balaton. Distanta Szeged – Siofok este de 264 km. Orasul- statiune Siofok este cea mai mare asezare de pe malul sudic al lacului Balaton si se intinde pe o lungime de 17 km. Ne vom opri cateva ore pentru a va bucura de plaja si de o baie in apele galben – verzui ale Balatonului. In oras exista destule resaturante pentru toate buzunarele si pentru toate gusturile. Magazinele de aici vand in general obiecte pentru plaja, iar cei ce vor sa cumpere un souvenir pentru prietenii de acasa o pot face, aici existand o mare varietate de astfel de obiecte. Orasul Siofok este recomandat in special tinerilor, fiind statiunea in care se gasesc cele mai multe locuri de petrecere a noptilor, locuri ce garanteaza distractia pana dimineata.

Pentru cei care doresc sa viziteze orasul, se pot indrepta catre Muzeul Apelor József Beszédes pentru a descoperi istoriei navigatiei si a pescuitului din lacul Balaton sau pot vizita Muzeul Minereurilor, unde exista 3.000 de tipuri de minerale culese din Bazinul Carpatic.

Urmatorul loc pe care il vom vizita este Keszthely. Distanta Siofok – Keszthely este de 89 km, distanta in care vom depasi Balatonfoldvar - o statiune eleganta, deschisa in 1872, Balatonlelle, Balatonboglar, Fonyid - cu strandul sau foarte mare si belvederea Bercsenyi catre ofera cele mai frumoase privelisti de pe malul stang catre lac sau Balatonszentgyorgy cu frumoasa Cetate Csillagvar.

Keszthely este cea mai mare si mai veche asezare de pe malul lacului Balaton si a reprezentat cel mai mare centru comercial pe vremea romanilor. Aici se afla Muzeul Balaton (str. Muzeum, nr. 2) ce pune la dispozitie informatii despre formarea lacului, despre flora si fauna sau despre vestigiile arheologice sau etnografice ale zonei. Alte alte muzee se mai numara: Muzeul Vinului (str. Helikon, nr. 4), Muzeul Bacchus al vinurilor (Str. Erzsebet nr. 18), Muzeul Papusilor (Str. Kossuth nr. 11) sau Muzeul Martipan (Str. Katona J. Nr. 19) unde vom gasi si o macheta din martipan a frumosului Castel Festetics.

Castel Festetics (str. Kestely, nr. 1) este locul la care ne vom opri pentru o vizita scurta. Constructia castelului a inceput in anul 1745 de catre Kristof Festetics si a durat mai bine de un secol, timp in care palatul, construit in locul unui castel ruinat, a fost triplat în mărime. Ultima interventie asupra constructie palatului a avut loc in anii 1880, la dorintele lui Viktor Rumpelmayer. Dupa ce Rumpelmayer a murit, în 1885, au lucrat la finalizarea palatului arhitectii Gusztáv Haas şi Miksa Paschkisch. Rezultatul este acest palat frumos, al treilea ca marime din Ungaria.

Astazi Castel Festetics detine 101 camera, un turn in stil baroc si o capela principala pastrata intacta. Biblioteca Helikon, aflata in incinta castelului, dispune de peste 86.000 de carti dintre care numeroase raraitati. Castelul este folosit, mai ales la sfarsitul saptamanilor de vara, de catre clupurile care isi unesc destinele si aleg sa sarbatoreasca acest eveniment in eleganta sala de bal.

Gradina englezeasca a castelului este un excelent loc de plimbare sau de odihna. Pregatiti aparatele de fotografiat pentru a lua cu voi o mica parte din frumusetea acestui colt de Rai!

Ne vom continua excursia catre Heviz, in care vom ajunge dupa 6.5 km de la Keszthely. Heviz este al doilea lac cu apa termala ca marime din lume, avand o suprafata de 47.500 m2.

Apa acestui lac iese la suprafata cu un debit de 420 litri/secunda avind efecte curative. Nuferii rosii indieni acopera suprafata lacului. Baile acoperite dispun de apa care este adusa direct din lac si ofera confortul si linistea atat de cautate de turisti. Totusi o baie in lacul Heviz, in aer liber, este binevenita atit vara cat si atunci cand temperatura aerului este mai mica, apa avand o temperatura de 36 de grade C. Pensiunile si hotelurile ce se afla in Heviz ofera gazduiere confortabila si asigura o vacanta perfecta tuturor ce aleg sa isi petreaca o vacanta in acest loc frumos, iar restaurantele vor satisface toate pretentiile culinare.

Urmatoarea oprire o vom face la pestera Tavas din Tapolca. Distanta Heviz – Tapolca este de 33 km. Orasul Tapolca este inconjurat de 14 munti si este una dintre cele mai frumoase zone din apropierea Balatonului. Pe linga acele case colorate, pe langa multimea de flori ce atarna de la toate ferestrele, vom putea admira lacul din centrul orasului, plin de carasi multicolori si fantana arteziana ce da un plus de frumusete. Apa lacului are o temperatura constanta de 18 grade C si este alimentat de mai multe izvoare.

Fosta moara, transformata astazi intr-un hotel, are o vechime de cca 200 de ani. Dupa cateva poze pe malul lacului malom vom merge catre principala atractie din Tapolca, pestera Tavas. Pestera are o lungime de 4 km si ineditul ei consta in faptul ca turistii pot face plimbari cu barca in interiorul ei.

Dupa o mica odihna la unul din restaurantele cu terasa din jurul lacului ne vom continua drumul catre Sumeg. Avem de parcurs de la Tapolca pana la Sumeg o distanta de 21 km. Cetatea din Sumeg dateaza din sec. al XIV-lea. Ne vom bucura de jocuri de turniruri, retraind anii de glorie ai cetatii, iar cei ce doresc pot face plimbari calare in curtea interioara. Belvederea de la cetate asupta frumoasei zone si a orasului Sumeg este incantatoare.

Parasim cetatea, iar dupa 27km vom ajunge in Sligliget, o asezare ce si-a pastrat casele acoperite cu stuf – astazi adevarate comori de arta populara. Cei care vor sa se bucure de o panaorama catre zona inconjuratoare pot urca spre cetatea Szigliget aflata la o altitudine de 242 m. Cetatea a fost construita in sec. al XIII-lea si a fost distrusa in anul 1702. Ceilalti pot merge sa viziteze gradina Castelului Esterhazy unde se gasesc 150 de specii de brazi.

Pornim din nou la drum. Dar doar pentru putin timp. Ne indreptam catre peninsula Tihany si avem de parcurs 45 km. Vom face o oprire mai lunga in Tihany pentru a ne bucura din plin de mirosul de lavantica ce se simte in toata zona datorita campurilor intinse unde se cultiva aceasta planta aromata. Peninsula Tihany, locuita de mai bine de 1000 de ani, si-a creat un renume prin satul deosebit de pitores si prin biserica abatiei benedicte, intemeiata in 1055, ce adaposteste cripra ce pastreaza mormantul lui Andrei I... Lacurile Belso si Kulso se afla aproape de Tihany si reprezinta un paradis pentru miile de pasari ce isi fac cuiburile aici.

Din portul din Tihany se poate traversa Balatonul, cu bacul, pana pe celalalt mal, in portul din Zamardi. Noi insa ne vom indrepta catre Vesprem, urmand sa strabatem o distanta de 26 km.

Vesprem, numit si „Orasul Reginelor”, se afla asezat pe malul raului Sed si a fost cetate regala in sec. XI – XIII. Aici vom vizita prima episcopie a Ungariei. Intrarea in oras se face prin poarta Eroilor.

Cei ce doresc, pot vizita si una dintre cele mai frumoase Gradini Zoologice din aceasta tara.

Numai 88 km ne despart de Martonvasar, locul in care vom ajunge pentru a vizita memorialul Beethoven. Marele compozitor, prieten al familiei Brunsvik, a compus in acest loc sonata Apassionata, sonata Lunii si ultima parte a simfoniei a IV-a. Castelul Brunszvic, de o frumusete rara, gazduieste Muzeul Beethoven ce pastreaza pianul la care a cantat compozitorul si chiar o suvita de par a acestuia. Daca Brunszvic v-a incantat, parcul englezesc al castelului va va lasa cu siguranta fara suflare. Lacul din mijlocul parcului englezesc detine o insula la care se poate ajunge pe un pod de lemn. Pe aceasta insula se tin concertele Beethoven in lunile iulie si august.

Excursia noastra se apropie de final. Pana la Szeget avem de parcurs 192 km. Cu speranta ca locurile pe care le-am vizitat v-au incantat si ca ati ales locurile ideale pentru urmatoarele dv. vacante, va doresc o noapte linistita.


[fb]
---
Trimis de vlado2 in 24.04.12 15:23:10
Validat / Publicat: 24.04.12 16:37:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7102 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Szeged, un oras foarte frumos si linistit
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.04.12 15:33:49]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[24.04.12 15:54:37]
»

Melodia atasata este propunerea muzicala, se poate sterge/schimba!

vlado2AUTOR REVIEW
[24.04.12 16:15:30]
»

@webmaster13: Ceva mai unguresc? Merci))

http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/johannes-brahms-dans-ungar-nr-1

------------------------------

Rezolvat

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLacul Balaton:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043553113937378 sec
    ecranul dvs: 1 x 1