ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 25.07.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Budapesta la pas in 5 zile

TIPĂREȘTE

In anul 2011 mi-am organizat o parte a concediului in Budapesta si Viena. In acest articol va voi scrie impresii despre Budapesta. M-am deplasat din Oradea cu trenul, drumul durand cam 4 ore. Am lasat masina in Oradea si am considerat ca e mai avantajoasa deplasarea cu trenul. Despre transport ca sa va spun, trenul e tren, la noi si la ei. Mergea foarte incet, bagajul nu incapea in locul special amenajat deasupra scaunelor, asa ca a trebuit sa-l tinem pe culoar intre scaune, conductorul de tren facea mutre ca bagajul incurca circulatia (si i-am sugerat lui sa il puna in locul de bagaje daca poate), dar dupa patru ore am ajuns in gara Keleti si am uitat discomfortul. Eram bucurosi ca am ajuns la destinatie.

Budapesta nu este un oras foarte mare dar este foarte frumos. Bineinteles ca ne-am pregatit calatoria din timp cu ajutorul internetului, astfel ca am urmat strict programul stabilit de acasa si am vazut ce ne-am propus. Biletele de cazare la hotel le-am cumparat tot prin internet si am beneficiat astfel de o reducere la cazare si studiind mai bine si o reducere la restaurantele Grupului Star cu 20 % la orice masa. A fost avantajos. Ne-am cazat la Hotelul Charles, in Buda, hotel ce face parte din grupul Star. Este situat la doua statii de autobuz dupa ce treci Dunarea pe podul Elisabeta, deci este foarte aproape de centru. Hotelul este foarte bun, daca stii sa alegi camerele. Astfel trebuie sa iei camera, de fapt nu sunt camere ci niste studiouri, cu vederea in curtea interioara. In caz contrar nu poti dormi de caldura si zgomotul strazii. Vederea spre curtea interioara este ideala, este liniste si o curte plina de verdeata. Studiourile au un hol la intrare cu baia pe o parte si o bucatarie complet utilata, inclusiv frigider, pe partea cealalta. Avantajul fata de alte hoteluri este ca exista o usa intermediara intre hol si camera, astfel incat nu se aude nici un zgomot de pe holurile hotelului. Camera esta foarte mare, cu un pat imens, mobilier de dormitor intr-o parte si de sufragerie in cealalta (fotolii, canapea, masuta, comoda cu tv). Baia a fost foarte curata, prosoapele se schimbau zilnic, deci nu am avut ce comenta.

Cazarea a fost cu mic dejun inclus. Micul dejun, in regim de bufet suedez, a fost foarte bogat, de la feluri calde, la salate de tot felul, sucuri naturale, cafea de diverse sortimente, etc. Niciodata, cat ai fi fost de pretentios nu te sculai flamand de la masa. In plus zilnic meniul era variat, deci nu mancai in fiecare zi acelasi lucru. Mesele erau foarte curate, aranjate cu gust si parca te atrageau sa te duci la masa. O muzica ambientala in surdina, in general clasica, te incanta tot timpul. Fiind un oras cum am zis relativ mic veneam in fiecare zi sa servim masa de pranz la restaurantul hotelului, unde v-am spus am obtinut on-line o reducere la pret cu 20%. Pana la urma acest procent il imparteam cu chelnerii prin bacsis (in Budapesta se primeste bacsis), dar am fost multumiti si noi si ei. Meniurile erau foarte variate, pentru toate gusturile, in plus daca doreai ceva ce nu era trecut in meniu, nu te refuza nimeni si tot timpul cautau sa te multumeasca. Un personal de nota 10.

In Budapesta ne-am deplasat pe jos si cu transportul in comun, care circula foarte bine, desi nu exista autobuze chiar de ultima generatie. Exista un bilet valabil 7 zile pe orice mijloc de transport in comun de suprafata sau subteran, pentru ca in Budapesta exista unul dintre cele mai vechi si mai frumoase metrouri. Biletul se valideaza la prima calatorie, apoi nu trebuie sa mai faci nimic. Daca studiati site-ul transportului in comun, puteti sa va programati obiectivele, cu timpul minim de deplasare si mijloacele de transport in comun dorite.

Dupa ce ne-am cazat, am servit masa si am pornit spre primul obiectiv, Dealul Gelert cu Citadela. Am mers pe jos deoarece era foarte aproape. Am strabatut o zona cu vile frumoase, aranjate pe strazile in panta ale dealului Gelert. Am ajuns la poarta Citadelei, o cetate din ziduri groase in varful dealului. Am platit biletele de intrare si am intrat in cetate aici exista Bunkerul, o constructie subterana, in care este aranjat un muzeu al figurilor de ceara, cu tema celui de-al doilea razboi mondial. Vedem aici birouri cu masini de scris vechi, soldati raniti ingrijiti de infirmieri si diverse alte teme. Merita vazut. Budapesta vazuta de pe dealul Gelert e impresionanta. Tot dealul e un parc imens cu alei, banci locuri de joaca pentru copii.

Am coborat pe partea opusa a dealului, in zona Hotelului Gelert, un hotel vechi, cu o arhitectura impresionanta. Am traversat Dunarea pe Szabatsag hid, in traducere cu Google translate, Podul Vacantei, un pod construit din grinzi cu zabrele. Am urmat faleza, admirand dealul Gelert de pe cealalta parte a Dunarii, admirand vapoarele ancorate si transformate in cluburi de noapte, tramvaiele galbene specifice Budapestei. La podul Elisabeta, un pod cu cabluri care vibreaza la trecerea masinilor, am admirat un apus de soare superb, cu soarele reflectandu-se in apele linistite ale Dunarii. Am trecut podul inapoi pe partea dinspre Buda am admirat o cascada pe partea nordica a dealului Gelert, o biserica sapata in stanca si apoi ne-am deplasat spre hotel.

A doua zi ne-am propus o minicroaziera pe Dunare. Am ales vaporasele firmei LEGENDA, singurele care aveau audioghid in limba romana. Plimbarea a durat ceva mai putin de doua ore, si am ascultat prezentarea obiectivelor situate pe cele doua maluri sub forma unui dialog intre un baiat – Buda si o fata – Pesta. Am ocolit insula Margareta, aici am acostat pentru cei ce doreau sa viziteze insula, noi am facut aceasta vizita mai in detaliu alta data si ne-am intors la debarcader. Dupa masa am vizitat Bastionul Pescarilor si Biserica Matyas si piata din jurul acestora. Aici poti face plimbari cu caleasca trasa de cai daca doresti, prin partea orasului de sus din Buda. Am vizitat apoi palatul regal cu curtile interioare, gradinile si fantanile arteziene. Daca vii dinspre Podul cu lanturi poti urca la Palatul regal cu funicularul cu cremaliera. Pe sub dealul pe care exista Palatul regal exista un tunel auto care te scoate la sensul giratoriu care este km 0 al Budapestei, inainte de podul cu lanturi. Acest pod este simbolul Budapestei, alaturi de cladirea Parlamentului. Podul se sprijina pe doua picioare si este sustinut de lanturi uriase (ca sa va imaginati ceva ca lanturile de la bicicleta la o scara mult mai mare). Tot sub dealul Palatului Regal, mai precis in subsolul lui se afla Labirintul, o constructie subterana despre care nu o sa va spun prea multe, lasandu-va sa o descoperiti singuri. Ce o sa va spun doar, este faptul ca undeva intr-o sala a labirintului se gaseste o fantana din care curge vin rosu.

O noua zi, o noua destinatie. Toata lumea care viziteaza Budapesta viziteaza si gradina zoologica. Am facut si noi acest lucru, este foarte mare, foarte frumos amenajata si este in mijlocul orasului. Inainte de a intra la gradina zoologica am vizitat Piata Eroilor, cu grupurile statuare existente aici. Dupa vizitarea gradinii zoologice am trecut prin Parcul existent in zona, CityPark, cu un lac foarte frumos, baile publice si un grup de constructii, “Vajdahunyad vár”, care sunt un fel de replica a Castelului Huniazilor din Hunedoara.

Dupa masa am vizitat insula Margareta, o insula in mijlocul Dunarii. Aici se gaseste o fantana arteziana muzicala, chiar la intrare pe insula. Exista aici un Hotel, un Aqua Parc unde se racoresc localnici si nu numai in zilele fierbinti, o gradina imensa cu trandafiri si o gradina japoneza cu cascade lacuri, bazine cu pesti exotici si multi copaci seculari. Tot aici se afla o a doua fantana muzicala sub forma unui pavilion acoperit de o cupola. Pe insula se pot inchiria biciclete sau masinute electrice, in genul celor de golf, cu care poti strabate insula in lung si in lat. De asemenea exista scari pe care poti cobora pana la apele Dunarii. Fantana muzicala de la intrarea pe insula este mai spectaculoasa noaptea, cand jeturile de apa capata diverse culori, in sunetul muzicii. Pe insula Margareta exista si transport in comun, asa ca daca obositi puteti lua autobuzul.

Catedrala Sfantul Stefan este unul din obiectivele care trebuiesc bifate obligatoriu la vizitarea Budapestei. Situata la aproximativ 500 m de podul cu lanturi este unul din edificiile impunatoare ale Budapestei, fiind situata in Piata cu acelasi nume. Se viziteaza Catedrala, dar din pacate nu exista audioghid si trebuie sa citesti inainte pentru a sti ce vezi. Interiorul este maret, cu diverse altare, inchinate diverselor personalitati. Cine doreste poate vizita si cupola principala. Aici se ajunge cu liftul, contra unei sume de bani si apoi pe scari. Intr-o incapere din cupola este amenajata o expozitie de picturi care te pun pe ganduri, tematica fiind legatura intre trup si suflet. Terasa ce inconjoara cupola principala iti ofera o alta perspectiva a Budapestei, din cealalta parte a Dunarii. Am facut foarte multe fotografii ale orasului vazut de aici.

Dupa vizitarea Catedralei Sfantul Stefan ne-am indreptat spre Sinagoga din Budapesta, din cate am inteles, ea este cea mai mare din Europa. Pentru un pret destul de piperat si controale la sange la intrare am vizitat si acest obiectiv, care mie cel putin nu mi s-a parut deosebit de impunator. Oricum nu mai fusesem niciodata intr-o sinagoga deci am vazut ceva nou. Tot aici am vizitat si o expozitie dedicata Holocaustului, care m-a impresionat mai mult decat Sinagoga in sine.

Am strabatut la pas Vaci Ucca, un pietonal care seamana cu strada Republicii din Brasov, cu magazine, terase de toate felurile, tarabe cu souveniruri. Strada este marginita de cladiri frumoase, multe insa acoperite cu plase, fiind in renovare. La capatul strazii se afla o piata, iar peste drum Great Market Hall, niste hale amenajate intr-o cladire frumoasa cu doua niveluri cu spatii comerciale unde poti gasi orice. De aici poti cumpara amintiri din Budapesta. Am intalnit si multi romani printre vanzatori insa multi din ei se fereau sa vorbeasca romaneste.

Am lasat pentru ultima zi Parlamentul, insa am avut surpriza sa nu putem sa-l vizitam, deoarece se faceau programari cu o saptamana inainte. L-am inconjurat, am facut poze din toate unghiurile, dar numai de afara. Parlamentul este placat cu calcar care se degradeaza in timp si se schimba, de aceea mai tot timpul unele zone sunt acoperite de schele. Am vizitat apoi toata zona din jurul Parlamentului cu cladiri impunatoare, cu o fantana arteziana cu senzori la care jeturile de apa se opreau cand voiai sa patrunzi in interior, apoi porneau iar. Iti dadea senzatia ca esti in spatele unui gard din apa. Tot in apropiere am vizitat si cladirea Operei, din nou o cladire monumentala, situata tot in Pesta.

Am rezervat o seara pentru vizitarea falezei Dunarii. Dupa lasarea intunericului se pot face fotografii spectaculoase cu obiectivele luminate de reflectoare, cu vaporasele plutind pe fluviu cu turisti la bord. Am vazut o nava de croaziera deosebita care facea curse pe dunare intre Budapesta si Viena. De o frumusete deosebita este zona Bastionului Pescarilor si Palatului, in lumina raflectoarelor. Se fac si croaziere pe Dunare pe timp de noapte, cu servirea cinei. Noi nu am facut o astfel de croaziera. Si am cam vizitat obiectivele Principale care merita vazute in Budapesta. In dimineata zilei a sasea am pornit spre Viena. Dar asta este o alta poveste.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de IULIU ANTAL in 16.12.14 14:37:46
Validat / Publicat: 16.12.14 16:44:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2205 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (IULIU ANTAL); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Budapesta vazuta de pe dealul Gelert
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster33
[16.12.14 14:57:09]
»

Ne-am cazat la Hotelul Charles...

@IULIU ANTAL ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei unităţi de cazare.

Daca doreşti, copiază textul care se referă la cazare şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul "ADAUGĂ IMPRESII NOI"

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05036187171936 sec
    ecranul dvs: 1 x 1