ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2006
    DURATA: 1 in 2006 si 1 in 20 zile
    familie cu copii
    2 AD. + 2 COPII

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CAZARE [camere etc]:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    ARTICOL ARHIVAT
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Budapesta, o metropola adevarat europeana

    TIPĂREȘTE

    Princess - Johannes Brahms -"Dansuri unguresti"

    ... Budapesta nu se dezminte niciodata...

    De cate ori am purces la drum spre vestul Europei, am avut fericita ocazie de a poposi chiar si pret doar de o zi sau cateva ore, in Budapesta, metropola europeana de unde incepe adevarata civilizatie a vestului european. Ba pot sa spun chiar, ca inca de la iesirea din tara spre Ungaria, in primul si micul orasel Mako se vede deja altceva: curatenie pe strazi, oameni mai putin grabiti si preocupati sau ingandurati, ce mai, se simte si se distinge clar o relaxare. Cu cat patrunzi mai mult in Ungaria acest lucru se vede mai pregnant.

    Ei, dar cand ai ajuns in Budapesta, fie ca este seara sau dimineata, te loveste un aer parca alcatuit din altceva decat il stim noi: este un aer mereu improspatat al unui oras civilizat, dintr-o tara fost comunista, dar care a stiut sa-si conserve bunurile trecutului si sa-si puna in valoare tot potentialul sau atat economic cat si cultural si traditional.

    Budapesta, capitala a Ungariei, este situata de-a lungul batranei si mereu intinerite Dunari, in inima bazinului carpatic. Peisajul stravechi a facut ca Dunarea, in generozitatea ei sa faureasca doua orase de-a lungul celor doua maluri ale sale: Buda, situat pe o colina, fiind punctul ei cel mai inalt si Pesta, ce se intinde in campie, de-a lungul celuilalt mal al Dunarii. O incununare de exceptie, care face din Budapesta orasul minunat, orasul deosebit si infloritor de astazi.

    De fiecare data cand am vizitat Budapesta, am ramas profund impresionata. In primul rand, pentru ca este un oras curat, civilizat, care se dezvaluie singur din orice loc ai incepe cucerirea lui. Sunt atatea si atatea locuri de vazut... si chiar daca le-ai mai trecut pragul, ele te reinvita sa le revezi; parca te asteapta...

    In circuitul european in drum spre Paris, autocarul ne-a lasat intr-o piata care se numeste Piata Eroilor. Traversand b-dul Andrassy, denumit Champs-Ellysee-ul budapestan, am ajuns in aceasta piata uriasa, unde troneaza maiestos un grup statuar, monumentul eroilor, care practic iti taie respiratia, datorita maretiei sale. Deasupra tuturor priveste de sus, triumfator arhanghelul Gabriel, cu o cruce in mana. In spate, sunt dispusi de-a lungul unei colonade semicirculare intreaga pleiada nationala maghiara, de la Stefan Cel Sfant la Ludovic Kossuth.

    In dreapta pietei am vazut cladirea Muzeului de Arta Nationala iar in stanga Muzeul de Arte Frumoase. Vis-a-vis, peste strada, este Gradina Zoo, dar pe care, din pacate, n-am avut timp suficient s-o vizitam (un motiv in plus de a reveni aici...). Am facut apoi o scurta vizita la Castelul Huniazilor, unde este si un parc frumos si foarte bine ingrijit, unde ne asteapta si cunoscuta statuie a lui Anonimus. Castelul Corvinilor, cum i se mai spune, este unul dintre cele mai importante monumente de arta feudala gotica din Europa. Ne-au incantat ratele de pe lacul termal, care o parte din el se transforma iarna in patinoar (am vazut asta cand am poposit in iarna lui 2007, in drumul spre Viena).

    In Pesta ne-au mai incantat privirile multele si superbele cladiri vechi cu arhitectura deosebita, dar si cele noi, in stilul modernist. Am facut o poza cu o cladire care nu stiu ce reprezinta, dar mi-a placut foarte mult conceptia constructiei: este parca intr-o parte, toata din sticla... o voi atasa impresiilor si va vorbi de la sine...

    Am ajuns si la biserica Sf. Stefan cand bateau clopotele si m-a impresionat dangatul acestora, ca m-a apucat plansul. Simteam vibratiile clopotelor pana in rarunchiile sufletului si mi-am amintit de parintii mei... Este cea mai mare biserica din Budapesta si are cel mai mare clopot din Ungaria. Interiorul este la fel de spectaculos, cu vitralii si cupole colorate. Biserica adaposteste mana dreapta conservata a Sf. Stefan, primul rege crestin si intemeietorul Ungariei.

    Alt obiectiv turistic dar l-am vizitat doar pe din afara este si grandiosul si luxosul hotel Gelert, spun turistic datorita stilului arhitectural deosebit. Am facut si noi poze cu... exteriorul. Caci, cum o fi inauntru... sa ne lasam imaginatia sa zboare...

    La intoarcerea din circuit, ne-am inceput calatoria pe renumitul si inegalabilul Pod cu Lanturi, o constructie fara precedent, cu leii cei fara de limba care-si asteapta de-o parte si de alta turistii curiosi de a vizita orasul mai departe. Autocarul ne-a lasat pe partea Pestei, pentru ca noi s-o luam pe indelete pe pod, pentru a admira de aici bijuteriile Budapestei si a inspira aerul placut al Dunarii. Mi-aduc aminte ca in ziua aceea n-au circulat masini pe pod, fiind parca o sarbatoare de-a ungurilor.

    Deci, am trecut podul spre Buda, al doilea oras-copilas (dupa Pesta) al mamei-Budapesta si aici ne-au intampinat alte surprize frumoase: cetatea medievala Buda, grandioasa, acolo unde fostul castel regal gazduieste in prezent Muzeul de Istorie al Ungariei. Noi am urcat colina pe trepte, dar se poate ajunge si cu un funicular, din Piata Adam Clark, imbogatita cu un superb rond plin de aranjamente florale multicolore.

    Pe aceasta colina se mai afla si Biserica Matei Corvin sau Matyas, cel mai renumit monument al Budapestei si al intregii Ungarii. Aici a fost locul de incoronare al regilor maghiari. Mai intalnim si Bastionul Pesarilor, o constructie ce mi s-a parut parca rupta din povestile cu castele, cu printi si zane fermecate, datorita turnurilor... Bastionul Pescarilor este o fermecatoare constructie ridicata deasupra Budei si a Dunarii, care a fost construita pe la inceputul sec. XX, ca un turn de aparare, de unde-i vine si numele. De sus de pe deal, se asterne o panorama de o inegalabila maretie, pe celelalt mal se dezvaluie Pesta, cu mareata Dunare, care-si poarta mandra podoabele de-a lungul malurilor sale, printre care mai trebuie sa mentionez si Palatul Parlamentului, o alta nestemata arhitecturala de exceptie. Parlamentul este o cladire impunatoare in stil neo-gotic. Poate fi vizitat in compania unui ghid iar intrarea este gratuita pentru membrii UE. Iar Podul cu Lanturi, unul dintre cele 7 de peste Dunare si cel mai frumos, ca si constructie inconfundabila, plus o arhitectura de mare clasa, uneste, ca de altfel si celelalte poduri, ca podul Margareta sau Elisabeta, aceste doua orase intr-un tot unitar ce atinge perfectiunea.

    Dar noaptea Budapesta este feerica si o croaziera nocturna este cel mai bun mod de a incheia o calatorie aici. Si eu am participat la aceasta croaziera si am scris separat impresiile referitoare la aceasta...

    Marturisesc c-am ramas impresionata in modul cel mai placut de Budapesta. Orasul are multe hoteluri de foarte si buna calitate, cu servicii ireprosabile si cu un personal intotdeauna binevoitor. In hotelurile unde am poposit peste noapte, am fost foarte bine gazduiti si serviti dtpdv. Nu mai mi-amintesc numele hotelurilor, dar mereu am fost foarte multumiti cu toti. Dar si restaurantele, cafenelele si magazinele de tot felul, fac cinste unui oras de un asemenea calibru. Deci, turisti, mergeti de cate ori aveti ocazia, la Budapesta, este atat de aproape de noi si atat de convenabila la pret, prin raportul calitatii si a ceea ce ofera, pentru ca merita din plin. Si ma bucur enorm ca, precum multi altii, si eu AmFostAcolo!!!

    (rog WM sa ataseze, daca se poate, si coloana sonora http: //www. trilulilu. ro/andibandi/585339010b0141. Multumesc frumos. )


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 14.12.09 12:08:15
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2668 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Gara din Budapesta surprinsa din autocar
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 800 PMA (din 2 voturi)

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    webmaster7 [14.12.09 12:18:20] »

    Atasat coloana sonora propusa de Ileana.

    dianaolivia [14.12.09 21:32:59] »

    Minunata Budapesta intradevar...

    [... - sters spam -bani pe net - de webmaster]

    mirelutza [16.04.10 23:50:33] »

    Ilenushka, urmeaza luna viitoare (mai) sa ajung la Budapesta si citind acest review am constatat ca vizita mea nu va fi decat un preambul la ce va mai urma... ; sunt foarte multe de vazut si e clar, trebuie sa revin pentru cca o saptamana!

    Ma intreb insa, la cate superbonusuri primesti de s-a inrosit pagina ta... cum de acest review a scapat fara puncte la nota a-II-a? Cand l-ai scris? In noaptea de Revelion? ... Ca parca nu ti l-ar fi vazut nimeni!!

    Un vot de la mine si felicitari.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    dianaolivia, mirelutza
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056657075881958 sec
    ecranul dvs: 1 x 1