ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Fortareata (Citadella) de pe dealul Gellert

TIPĂREȘTE

Dealul Gellert strajuieste intreaga Budapesta, de pe malul drept la Dunarii, langa Palatul Buda. Cat de important este acesta ne arata faptul ca - de ziua nationala a Ungariei - pe acest deal se amplaseaza focurile de artificii ce sarbatoresc acest eveniment.

Numele dealului provine de la cel al Episcopului Gellert, care a fost adus din Italia de catre Regele Sfant Stefan, pentru a-i crestina pe unguri. Niste pagani i-au pus gand rau episcopului, l-au bagat intr-un butoi si l-au aruncat din varful dealului, direct in Dunare.

Statuia aflata pe deal, spre podul Elisabeta (Erjebet hid) comemoreaza moartea Episcopului.

Fortareata (Citadela) Gellert din varful dealului a fost construita de catre habsburgi - dupa ce au inabusit revolutia din 1848 – cu scopul de a intimida si intemnita rebelii unguri. In aceea perioada, fortareata era denumita “Bastilia Budapestei”.

Totusi, la starsitul Sec XIX, fortareata este predata autoritatilor locale si apoi a fost folosita tot ca inchisoare, apoi ca adapost pentru cei saraci, iar in razboi a fost aici o baterie antiaeriana.

Incepand din anii 60, fortareata este muzeu si este unul dintre cele mai vizitate obiective din Budapesta, in special datorita privelistii asupra intregului oras.

Detalii interesante, istorice si nu numai, despre dealul si fortareata Gellert gasiti aici click aici

Puteti ajunge aici pe jos, urcand pe aleile si treptele din parcul dealului dinspre podul Elisabeta, dar este foarte obositor (va spun asta din proprie experienta, ca asa am urcat o data). Cel mai bine este sa mergeti cu masina, sau cu unul din bus-urile Hop-On, Hop-Off.

Odata ajunsi sus la fortareata, puteti vizita muzeul – fostul bunker – platind taxa de 1200 HUF (aprox 19 RON). Inca de la intrarea in bunker, ne intampina un soldat cu pistol automat, stand nemiscat la el in ghereta – vezi poza.

Coboram in interiorul bunkerului pe niste scari metalice, exact ca in filmele cu puscarii vechi. Inauntru sunt mai multe “compartimente” – nu stiu cum sa le spun altfel, fiecare avand cate o tematica. In majoritatea “compartimentelor” sunt manechine, unele foarte expresive – biroul de comanda cu ofiteri nemti, sala de interogatoriu, infirmeria, secretariat si centrala telefonica, dormitor, depozitul de munitie, voluntari unguri din armata sovietica, etc – vezi pozele.

Dupa acestea sunt alte “compartimente” dedicate celui de-al doilea razboi mondial, sunt foarte multe documente, harti, fotogafii, copii dupa articole vechi din ziare, medalii, insigne, sau diverse arme ramase de atunci.

O alta zona este “dedicata” suferintelor provocate evreilor, respectiv distrugerilor rezultate in urma razboiului.

Iesind din nou “la lumina” si facem o plimbare pe meterezele fortaratei. Intr-o parte este si un micul Hotel Citadella, iar in partea cealalta, dupa ziduri este Statuia libertatii.

Aceasta statuie simbolizeaza eliberarea Ungariei de sub dominatia nazista si este vizibila aproape de oriunde din Budapesta.

“Legenda” statuii spune ca ea trebuia sa aiba in mana o sabie, dar – intre timp – au venit la putere comunistii si acestia au schimbat sabia cu o frunza de palmier si au mai pus si un soldat rus la baza statuii. Dupa “eliberarea” de comunism, soldatul rus a fost insa indepartat de la baza Statuii libertatii.

Dupa vizita in fortareata, revenim la parcarea de langa, de unde se poata admira intreaga Budapesta – atat zona Palatului Buda, Bastionul Pescarilor si Biserica Matiasz, dar si toata zona Pesta – Parlamentul, Dunarea, celebrele poduri, etc.

Langa fortareata sunt expuse si catava tunuri ramase probabil de la vechea baterie antiaeriana, iar pe unul din zidurile exterioare (dinspre parcare) sunt imense tablouri-fotografii care fac o trecere prin Budapesta de alta data, incepand cu 1850, apoi 1860, anii 1900,1920, anii de razboi, podurile distruse, etc.

Sunt si diverse tarabe cu suveniruri, maruntisuri, este si o cafenea langa fortareata.

La poalele dealului, in stanga este Biserica din pestera, construita in 1926. O parte destul de mare din biserica se afla intr-o pestera naturala de la baza dealului Gellert. Biserica a fost inchisa pe timpul comunistilor, iar in 1989 a fost redeschisa, dupa ce a fost daramat zidul ce inchidea accesul in aceasta biserica-pestera. Intrarea este libera.

Daca aveti timp, puteti face si o croaziera cu vaporasul pe Dunare, va recomand vaporasele Legenda, despre care am scris aici click aici

Recomand sa mergeti cu vaporasele Legenda deoarece au vapoare noi si – ceea ce este foarte important – au si prezentare in romana la casti. Practic – pe intreg parcursul croazierei – vi se “povesteste” in romana aproape totul despre ceea ce vedeti pe stanga si pe dreapta Dunarii.


[fb]
---
Trimis de presario in 27.09.10 14:31:16
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8499 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Dealul Gellert si Statuia Libertatii vazute de pe vaporas.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

magdalena [27.09.10 15:48:04] »

Ma bucur sa citesc detalii despre acest obiectiv turistic al Budapestei, pe care sper sa il vizitez pe indeleta intr-o viitoare Incursiune in Budapesta!

Consider ca este firesc si normal ca obiectivele turistice care au o insemnatate istorica deosebita sa fie detaliate, asa cum ai reusit cu succes sa faci acest lucru.

Felicitari!

catalinalupu [27.09.10 16:07:10] »

Ce viu pare soldatul SS din P05... vai ce fotografii...

presario [27.09.10 16:35:14] »

@magdalena - intentionezi sa mergi in fiecare vara?

Ca eu dupa ce am mers o data, asa fac - ma mai duc inca o data si inca o data...

@catalinalupu - ungurii sunt maestri la asa ceva.

Bunkarul asta nu are nimic special daca ar fi gol, este o pivnita mai mare, compartimentata.

Dar i-au pus niste manechini, poze, tablouri, diverse ramasite, arme vechi gasite la sapaturi si l-au transformat in muzeu.

Si uite asa i-au banii de la turistii, cate 5 Eur de bucata.

mariana [27.09.10 17:55:22] »

Foarte frumos reviw, cel mai mult mi-a placut panorama asupra orasului si pomii infloriti (cand am fost noi)

pepsi70ro [27.09.10 18:10:18] »

Mi-ar fi placut sa vizitez si eu acest muzeu, l-am notat pentru atunci cand ma voi bucura si eu de frumusetile Budapestei. Felicitari!

valimi [27.09.10 20:55:27] »

Un review bun despre niste locuri pline de istorie, se pare ca te fascineaza aceasta stiinta.

creivean [27.09.10 21:12:33] »

Din pacate (si lipsa de timp) asta vara nu am vazut decat de pe Dunare, Dealul Gellert si Hotelul cu acelasi nume din Buda. Dupa cum am mai promis, o sa mai ajung eu pe acolo. Pana una alta, am citit un review fain. Felicitarile mele.

krondia* [27.09.10 21:52:18] »

Este, într-adevăr un loc frumos din Budapesta pe care vecinii noştri au ştiut să îl pună în valoare, la fel cum se întâmplă şi cu Labirintul de sub Castelul Buda pe care l-am văzut în primăvară click aici şi care, tot aşa, cu puţină imaginaţie, a devenit unul dintre obiectivele turistice de top ale capitalei. Dealul Gellert eu l-am urcat pe jos, dimineaţa devreme, dar nu mi s-a părut atât de greu, sunt şi scări care ocolesc puţin şi nu urci chiar de-a dreptul. Oricum, priveliştea de sus este splendidă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu, magdalena, mariana, presario, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041829824447632 sec
    ecranul dvs: 1 x 1