ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.04.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 08.02.18
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 12

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
25.00%
Foarte nemulțumit
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
37.50%
Mai degraba nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
60.62%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biharugra - mlastini si natura

TIPĂREȘTE

Bihorenii cu siguranta au auzit de lacurile Cefa, niste halastaie alaturate unui parc natural, care protejeaza animalele din pusta: padurea Radvani. Aceste lacuri nu sunt bune de navigat, insa sunt potrivite pentru pescuit (contracost) si admirarea naturii. Anul trecut, tot in aprilie am fost la Biharugra, un fel de continuare a mlastinilor si halastaielor din Cefa, doar ca am trecut granita.

Duminica am pornit spre Biharugra, luand drumul pe malul stang al Crisului Repede, spre Santandrei, o comuna langa Oradea. De la Oradea pana la Cheresig sunt 18 km. In drumul spre Cheresig am tranzitat satele Tarian, Girisu de Cris si Toboliu, care apartineau comunei Girisu de Cris. La Cheresig (in sat) nu am trecut, deoarece noi ne indreptam catre iesirea din tara. In fiecare duminica, unele treceri ale frontierei sunt deschise intre doua-trei sate apropiate si despartite de linia de granita. De la intersectie, unde puteai alege intre: Cheresig, Sannicolau Roman si Korosnagyharsany (HU). Noi am optat desigur pentru Corosnaghiharsani.

La granita ne-au verificat romanii si maghiarii si ne-am vazut de drum. Dupa 5 minute am ajuns in sanul localitatii Korosnagyharsany. Am iesit si am dat de o intersectie:ori mergi spre Sacal si Komadi ori spre Sercad, Giula si Biharugra. Noi am ales drumul catre Biharugra. Dupa 8 minute de la Harsani am ajuns la Ugra. In sanul satului va indica pancardele drumul. Luati-o strict pe drumul catre "Bihari Madarvarta"-"Observatia de pasari bihoreana", si la intersectia unde puteti opta pentru "Halgazdasag (Economia Pestilor) " si din astea.

Dupa ce mergeti dupa indicatoare si pe langa un canal, facand cateva viraje pe drum veti ajunge la o casa frumoasa, compusa din mai multe cladiri alaturate. Acolo este biroul asociatiei nationale care controleaza parcul national unguresc. Niste caini o sa latre pe voi si poate ca va iesi un domn mai batran, cam de 60 de ani.

Pe dreapta veti vedea un minicanal, si un pod cu bolta din lemn peste el. Treceti peste minicanal, si virati stanga (am uitat sa va zic ca masinile se lasa in parcarea alaturata casei. Pe un drum, pe stanga si pe dreapta veti putea intalni mici canale si intinderi de apa pline cu stuf. Apoi, daca mergeti inainte veti vedea un punct de observatie etajat. Dar, inainte de structura de observatie veti putea observa un pod peste un canal. Treceti peste pod si apoi mergeti pe un "pod" lung de lemn, un fel de poteca pentru mlastini, cine a fost la Tinovul Mohos de langa Lacul Sfanta Ana stie. Dupa 50 m pe "podet" puteti cobori de pe el, fiindca s-a terminat. In frunte vedeti o padurice si o alta structura de observatie ornitologica etajata. Noi pana acolo am mers.

De la finalul podetului pana la colectivul de arbori trebuie parcurs 100 m aproximativ in islaz. Aveti grija, dupa ploaie, pe carare apar acumulari de apa si noroi in minisanturile care bucateaza drumul. Dupa ploaie este recomandat sa mergeti cu cizme de cauciuc in zona, dar cand nu a ploat de mai mult de 2 zile, totul este in regula daca urmati ruta mea prezentata in acest rewiew. In sfarsit, am ajuns la padure, pe care am denumit-o Paduricea Cuiboasa. Numele dat de mine colectivului de arbori are o explicatie:ne-am plimbat putin in padurice si pe fiecare al cincilea copac am observat un cuib, scorbura sau cuib de lemn de origine antropica (adica facuta de om). Pe lacurile si stufarisele din zona am vazut gaste, rate si broscute.

Dupa ce am parasit codrul, ne-am oprit la micul foisor de langa padure, sa mancam o gustare. Pana atunci, cu bata mea de pastor primita in dar de la unchiul Iosif din Finis m-am urcat pe acea structura de observatie ornitologica din lemn, si am vegheat asupra stepelor si lacurilor din Biharugra. Apoi, ca sa fiu mai cool, am coborat ca si un pusti de 14 ani:am sarit de pe structura. Nu va speriati, structura avea o inaltime de 2 m, deci practic nu as fi putut sa ma ranesc.

Dupa hrana ne-am luat rucsacul si am plecat, de data asta pe drumul Bihorugra - Sacal (Korosszakal) - Apateu (Korosszegapati) -Berechesti (Berekboszormeny) - Cristuru Bihorului (Biharkeresztes) - Vama Artand / Bors. Am mers spre Bors catre Oradea deoarece era deja seara si punctele temporare de frontiera (cel putin ala din Cheresig) inchid seara.

Biharugra este o destinatie de scurta durata pentru oradeni si/sau salonteni (cei din Salonta) daca doresc sa aiba parte de putina natura specifica zonei lor:campia.

O sa scriu si despre Cefa, doar ca acolo am fost anul trecut si nu prea gasesc pozele :)


[fb]
---
Trimis de Marcumandru in 10.04.18 16:22:08
Validat / Publicat: 10.04.18 17:10:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA. A mai fost în/la: in Ungaria:Gyomaendrod, Esztergom, Berettyoujfalu

VIZUALIZĂRI: 1071 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marcumandru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Cativa arbori apartinand codrului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13000 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.04.18 17:09:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Berettyoujfalu» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Zoazore
[10.04.18 19:48:35]
»

@Marcumandru: Frumoasă plimbare prin pădurea vecinilor! Și frumos descrisă! Mi-a plăcut să mă plimb cu voi pe-acolo!

webmaster
[11.04.18 09:02:36]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

abancor
[11.04.18 09:06:58]
»

Acu 2 ani am avut drum de la Oradea la Arad și m-am abătut pînă la Ateaș, un sat izolat între frontieră și bălțile Cefa. Așa că am văzut și eu, din întîmplare, partea românească a rezervației, dar numai din mersul mașinii.

În afară de niște panouri explicative, o cîrciumă și o herghelie, nu am sesizat vreo amenajare turistică. Dar locul poate fi interesant pentru pasionații de păsări, cel puțin.

Și dacă în partea română nu sînt amenajări, se poate ușor vizita partea maghiară, așa că pontul tău cu trecerea frontierei pe la punctele deschise doar duminica este binevenit (cel puțin pentru cei care nu sînt din zonă).

MarcumandruAUTOR REVIEW
[11.04.18 17:29:32]
»

@Zoazore: As fi vrut sa vezi si to comorile Bihorului! Crisana este un taram minunat!

MarcumandruAUTOR REVIEW
[11.04.18 17:46:59]
»

@abancor: Iti multumesc pentru aprecierea acordata! Voi care comentati ma incurajati sa scriu mai multe recenzii, cum am timp liber, stiind ca am pe cativa care imi apreciaza munca!

Dar sa lasam moralele si sa trecem la subiect! Ai dreptate, si eu am constatat ca la Biharugra poti avea parte de mai multa natura salbatica decat la Cefa. La Cefa, la lacuri si helestaie mai ales nu vezi doar mana omului, si niste pasari acvatice, dar, de pe mal nu este asa spectaculos. Un singur strop de salbaticie este Padurea Radvani, in spatele Restaurantului Pescaresc aflat la intrarea intre helesteie. La Biharugra, lacurile sunt mai maloase si dau posibilitate de trai mai multor specii decat lacurile adanci, de acumulare, construite de om. Cat despre Ateas, am fost si eu acolo, este izolat si straniu peisajul in vatra satului. Si acolo a fost o trecere a frontierei temporara, acum 6 ani s-a deschis o zi intre comunele partenere Cefa si Geszt (HU), cu ocazia unui eveniment local transcomunal, si inainte de 2012 s-a mai deschis cateodata. Daca dai pe Google "granita Ateas" o sa gasesti pe Crisana si ebihoreanul mai multe informatii.

Sper ca te-am ajutat!

Zoazore
[11.04.18 19:10:07]
»

@Marcumandru: Și eu aș vrea, Mândrule! Că mi-e dragă tare țara asta!

Nu se știe ce va fi! Anul ăsta voi ajunge prima oară-n Deltă, am ajuns a doua oară-n Alba Iulia, așa că nu spun NU!

abancor
[13.04.18 09:29:13]
»

@Marcumandru:

După cum scrie în articolele spre care mă îndrumi, zic și eu: ar fi frumos să reușim să intrăm odată în spațiul Schengen, să se poată circula liber prin toate aceste puncte de trecere dintre două sate vecine, despărțite doar de o linie imaginară, care oricum astăzi, acolo, nu mai are nicio noimă.

Cum ari fi să ieși la o plimbare cu bicicleta sau la un jogging și să poți parcurge un traseu care trece granița, pe o potecă oarecare. Oprești la un suc în Ungaria, pe urmă revii acasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marcumandru, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Berettyoujfalu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052836894989014 sec
    ecranul dvs: 1 x 1