ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 19.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Frumusetea orasului Side

TIPĂREȘTE

Dupa cascada Manavgat ( review-ul poate fi vazut dand click aici ) ne-am indreptat spre orasul Side. Citisem multe despre acest oras si eram nerabdatori sa vedem si noi cum arata situl arheologic, sa ne umplem sufletele de istorie, sa vedem temple si amfiteatre.

Ne-am intors de la Manavgat la intersectia mentionata, cea spre Side, ne-am orientat si am pornit pe acel drum ingust. Recunosc ca aveam inima stransa, ca ma gandeam ca ne vom rataci iarasi prin cine stie ce locuri parasite. Nu a fost asa. Am ajuns la un capat al sitului, se vedea acest lucru, am intrat intr-o parcare uriasa, cu multe locuri disponibile si am oprit. Ne-am dus apoi la niste tarabe sa intrebam pe unde sa mergem pentru vizitarea ruinelor. Un om ne-a indrumat spre un minitrenulet, ne-a explicat sa il luam, sa mergem pana in capatul celalalt al sitului, si apoi, sa parcurgem pe jos drumul inapoi vizitand tot ce se poate vizita. Foarte buna idée. Am platit biletul si ne-am urcat in minitrenulet.

Drumul cu acest mijloc de transport este foarte impresionant. Se parcurge strada principala a vechiului oras, strada coloanelor, se trece pe sub arcul de trumf, de o parte si de alta a drumului se afla obiective arheologice. Practic nu mai stiam unde sa ne uitam mai intai. Totul era frumos, nou pentru noi, foarte multa istorie.

Am coborat din minitrenulet si am inceput sa ne orientam pe teren. Eram langa marele amfiteatru, foarte bine conservat. A fost primul amfiteatru vizitat cu copiii si tot ce era acolo ne-a impresionat. Numai cand te gandesti ca aceasta constructie uriasa a fost realizata de romani, cu fortele si mijloacele tehnice existente in acele timpuri, nu poti sa nu te minunezi la fiecare pas. Va mai ganditi ca romanii calculau capacitatea amfiteatrelor! alocand pt. fiecare om cate 50cm. !!! Superb, merita vazut si analizat pentru ca este o fila mareata din istorie.

Mergand inapoi pe acesta strada antica, dar circulata, se ajunge la fantana imparatului Vespasian si la arcul de triumf. Maretia acestor locuri este impresionanta. Sa stii ca pe sub acest arc, prin care treci si tu, au trecut cu mii de ani in urma armatele biruitoare ale romanilor si ca aceste constructii au fost cladite atat de bine incat au putut dainui si pana azi, a fost pentru noi uluitor. Poate ca fiecare s-a gandit la propria perisabilitate in comparatie cu lucrurile bine facute, temeinic realizate.

Urmeaza apoi ruinele templului lui Apolo, la care ne-am uitat cu multa curiozitate incercand sa deslusim cum a fost construit un templu si cum arata in realitate.

Casele si strazile vechilui oras sunt pastrate in forma in care au fost. Se vad locurile pe unde au existat stradutele printre case, se pot observa case cu etaj, fara etaj, chiar si o casa formata din doua sau trei camere la parter si inca doua la etaj. Adevarata bogatie. Majoritatea caselor sunt formate dintr-o camera. Numai cei mai bogati aveau doua camere sau mai multe. In schimb, ca dovada a civilizatiei orasului, exista canalizare si apa curenta. Extraordinar! Stateam in fata unei ruine dintr-o casa si incercam sa ne imaginam cum aveau loc, unde era toaleta si unde se inghesuiau pentru a dormi seara. Pe acea vreme era cea normal.

Aproape de final se ajunge la poarta orasului. O alta constructie momumentala, cu ziduri foarte groase, de 2-3 m grosime, la care ne uitam cu multa veneratie. Tot din apropierea portii pleaca o alta strada principala a vechiului oras. Foarte bine conservata, acesta strada te poarta pur si simplu in trecut, avand impresia ca esti in acele timpuri, ca pe langa tine vor trece chiar acum niste romani imbracati in robe, mergand sa se inchine unui zeu.

Inca un obiectiv care m-a impresionat deosebit a fost baia publica. Aflata in afara portilor, acesta baie este atat de frumos sculptata incat este o placere sa o observi. Deci, pentru binele public si nu pentru cine stie ce mare imparat, sculptorii vremii au facut o multime de capete din care curgea apa, au aranjat fiecare coltisor astfel incat baia sa se transforme intr-o bucurie fizica si artistica.

Orasul insa ca intreg este foarte bine pastrat si era foarte bine organizat. Este o bucurie a ochiului sa il privesti. Case si strazi, temple, amfiteatru, arc de triumf, baia, toate formeaza un proiect imobiliar foarte bine pus la punct.

La plecare am tinut sa trecem cu masina pe sub arcul de trimf, pe acea strada a coloanelor circulata acum de autoturisme.

Am plecat cu multa bucurie in suflet, ne-am imbogatit cu multa istorie, am facut o “baie” a frumosului in viziunea romana.

Urmatorul obiectiv pe ordinea de zi a fost Aspendos si spectacolul trupei de dans “Fire of Anatolia” la ei acasa, in amfiteatrul din Aspendos.


[fb]
---
Trimis de amota in 25.11.10 11:36:04
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3849 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amota); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Amfiteatrul din Side.Se observa ca avea arcade iar intre pietre nu exista ciment.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6500 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

creivean
[25.11.10 22:15:55]
»

Faină experienţă... culturală ai/aţi avut. Abia aştept următorul review, despre Fire of Anatolia. Un SB bine-meritat. Felicitări.

anadragusin
[26.11.10 10:12:52]
»

Interesant oras! Pozele sunt superbe si review-ul pe masura. Felicitari!

amotaAUTOR REVIEW
[27.11.10 20:18:20]
»

Multumesc pentru aprecieri. A fost intr-adevar o experienta placuta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amota, anadragusin
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Side - Manavgat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041069030761719 sec
    ecranul dvs: 1 x 1