ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.06.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 07.04.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Zeus Cave, festivalul nuanţelor de albastru

TIPĂREȘTE URM de aici

sau

Periplu turcesc - Episodul 2

Cu câteva săptămâni înainte de plecarea în Turcia, am început studiul pentru întocmirea listei „must see”, în încercarea de a avea temele făcute. Privirea mi-a căzut de câteva ori peste diverse menţiuni referitoare la o mică peşteră lângă Guzelcamli care ar avea legături cu Zeus „tatăl zeilor şi al oamenilor”, însă zecile de „Zeus Cave” înşiruite pe tot teritoriul civilizaţiei elenistice, 99% din ele absolut banale, m-au făcut să nu o trec pe listă. Totuşi, dată fiind apropierea de plaja Icmeler Koyu din Milli Park, loc unde avea să ajungem de două ori în timpul vacanţei noastre, ne-am hotărât să o vizităm chiar dacă nu aveam prea mari aşteptări.

Zeus Cave se află la ieşirea din Guzelcamli spre Milli Park, pe partea stângă, la 25 de kilometri de Kusadasi – coordonate GPS: latitudine 37.71162235291862 şi longitudine 27.21986711025238. Pentru cei cazaţi în Kusadasi se poate ajunge aici cu maşina personală, taxi – cea mai bună ofertă care ni s-a făcut a fost de 10 lire turceşti de persoană sau cu dolmusurile 7,50 lire turceşti de persoană, variantă preferată şi de noi de fiecare dată.

Există mai multe legende asociate peşterii, una dintre ele menţionează peştera ca fiind locul unde Zeus venea să înoate alături de frumoasele localnice, ascuns fiind de privirile zeiţei Hera, soţia lui. O altă legendă, şi cea mai răspândită, spune că, Zeus se ascundea aici de fratele lui, Poseidon, zeul mărilor când, în urma certurilor dintre cei doi, Poseidon provoca furtuni pe mare şi făcea să crească nivelul apelor, Zeus preferând în acele momente apele calme de aici.

Peştera este de fapt o mică grotă formată în peretele unui versant stâncos în care s-au adunat în urma infiltraţiilor ape din izvoare carstice şi apă de mare sărată rezultând de aici o apă cu gust asemănător celei minerale carbogazoase, rece vara şi călduţe iarna, extrem de limpede, cu nuanţe superbe de albastru.

Noi am vizitat peştera la orele prânzului, cei aproximativ 900 – 1000 de metri de la Plaja Icmeler Koyu până aici făcându-i pe o căldură sufocantă, aşa că răcoarea din peşteră a fost o adevărată mană cerească. Pe de altă parte am avut şi noroc să avem peştera la dispoziţie mai bine de 15 minute doar pentru noi, ocazie de a face multe poze netulburaţi, iar pentru mine ocazie de a mă răcori în apele ei. Deşi recunosc, că a fost mai mult ceva asemănător unei congelări instantanee, în urma căreia am rămas fără suflare preţ de câteva secunde, temperatura apei nedepăşind 10 – 12 grade, la mal totuşi apa a fost ceva mai acceptabilă, dar nu cu mult. De altfel nici pe localnici nu i-am văzut rezistând mai mult de 3 – 5 minute.

Adâncimea apei ajunge până la 10 metri, iar lungimea ei ajungând până la 50 de metri. Oficial peştera este declarată ca fiind extrem de periculoasă, iar intratul în apă este interzis, noi aflând însă acest lucru doar la întoarcere, când ne-am oprit să citim panoul informativ aflat la intrare.

La intrarea în peşteră veţi fi nevoiţi să escaladaţi câteva stânci, îi sfătuiesc pe cei care vin aici să fie foarte atenţi în peşteră, pe jos este extrem de alunecos, iar bucăţi ascuţite de stancă sunt peste tot. Am văzut turişti/localnici la un pas de a-şi spăla telefoanele mobile sau camerele foto sau chiar pe ei involuntar. În general peştera e vizitată de localnici care vin să se răcorească în apele ei vara, am întâlnit şi câţiva turişti străini, dar foarte puţini.

Tot la intrarea în peşteră se află un „copac al dorinţelor”, localnicii leagă aici bucăţi de haine sperând astfel că le vor fi împlinite dorinţele.

Chiar dacă mulţi turişti nu au fost încântaţi de ce au văzut/întâlnit aici, eu personal consider că a meritat excursia şi aş reveni oricând cu plăcere, nu pentru legendele care circulă, ci pentru frumuseţea ei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de danoradea in 23.06.15 17:07:09
Validat / Publicat: 23.06.15 18:56:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 3346 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Zeus Cave - deşi apa pare mică, cu excepţia malului, trece lejer de 4 metri adâncime
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

danup
[23.06.15 19:18:28]
»

Hai ca imi place! Habar nu aveam de asta!

danoradeaAUTOR REVIEW
[23.06.15 19:57:28]
»

@danup mă bucur că ți-a plăcut, adevărul e că nici noi nu i-am dat prea mare importanță, o socoteam doar o altă mașină de făcut bani pentru ghizii locali în timpul excursiilor prin zonă. Am avut noroc că în timpul primei noastre hoinărelii prin Milli Park, un șofer de dolmus cu care ne-am împrietenit și ne-a fost ghid absolut gratuit pentru o oră, ne-a îndemnat să mergem aici, așa că la a doua vizită în parc nu am ratat ocazia.

Și recunosc că nu am regretat deloc..., poate doar pentru faptul că nu am fost și prima dată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dan16
[28.06.15 19:01:43]
»

@danoradea -

Va salut!

Peste cateva zile voi pleca si eu in Kusadasi cu masina proprie si intentionez sa ajung in Mili Park, fapt pentru care vreau sa stiu daca intrarea in parc este la drumul principal sau nu, si daca este semnalizata corespunzator... eventual, ceva coordonate gps.

Multumesc anticipat!

danoradeaAUTOR REVIEW
[29.06.15 01:13:58]
»

@dan16 coordonatele GPS sunt: latitudine - 37.711461088789356 și longitudine - 27.212882637977618, coordonatele sunt de la intrarea în rezervație, unde este și punctul de taxare.

Intrarea în parc este la drumul principal, este vorba de șoseaua care vine de la Davutlar, intră în Guzelcamli și coboară jos la intrarea în parc, de altfel și șoseaua se cheamă pe ultima porțiune Milli Park, așa că e ușor de văzut pe google maps. Este și semnalizată corespunzător.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[29.06.15 08:31:21]
»

Mulţam fain.

Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

dan16
[29.06.15 16:59:02]
»

@danoradea - Multumesc foarte mult pentru informatii. Intr-adevar, m-am uitat pe google maps, am vazut pozitionarea parcului, precum si configuratia drumului principal, insa am observat ca din acel drum principal "pleaca" catre parc vreo trei drumuri, doua alaturate (zona dinspre Guzelcamli) si care par a se uni intr-o forma ciculara, si altul mai jos, catre sud. Nelamurirea mea era pe care dintre cele trei drumuri ce apar pe harta google maps, se afla intrarea propriu-zisa. Acum ca mi-ai furnizat coordonatele gps, sunt lamurit. Multumesc inca o data!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dan16, danoradea, danup
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Milli Park (Parcul Naţional Peninsula Dilek):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077189207077026 sec
    ecranul dvs: 1 x 1