ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.02.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Suceava
ÎNSCRIS: 23.09.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Maiestrie, grandoare, opulenta si bogatie intr-un singur palat: Dolmabahce

TIPĂREȘTE URM de aici

Palatul Dolmabahce

Cea de-a treia zi a vizitei noastre in Istanbul, a inceput cu vizita impunatorului Dolmabahce Palace, aflat in apropiere de piata Taksim si a statiei Kabatas, (util sa stiti daca veniti cu tramvaiul pana aici)... un palat impresionant, care merită vizitat de oricine ajunge in Istanbul. Am platit cam 40 de lire turcesti pentru vizitarea sa, pentru cele 3 parti ale sale, atat pentru Selâmlık, salonul Muayede si Harem. Tin sa precizez ca palatul este inchis in zilele de luni si joi.

Inca de la intrare am ramas impresionata de stilurile folosite in arhitectura sa : roccoco imbinat cu baroc si neoclasic imbinate cu influente otomane. Inainte de a intra in curtea palatului, suntem intampinati de Turnul cu Ceas, construit pe patru nivele, cu laturi descrescatoare spre varf. De la turn inainte aleea parcului conduce direct la una dintre portile magnifice, grandioase, minutios decorata.

Palatul este cel mai mare palat al Turciei, un adevarat Versailles al turcilor, in care predomina aurul si cristalul, o adevarata bogatie, ce se inalta falnic peste apele Bosforului. Luxul intalnit in palat e de-a dreptul coplesitor, fiind folosite o multime de materiale scumpe (foite de aur, argint, cristal, etc). Gradinile imperiale, sunt foarte bine ingrijite, cu ronduri de flori, statui si fantani arteziene, arbori, pline de verdeata... pozele spun totul, deci uitati-va atenti la ele.

Vizitarea palatului se face doar cu ajutorul unui ghid specializat, atunci cand am fost erau 2 persoane, una pentru limba turca, una pentru limba engleza. Fiecare alege pe care il prefera si astfel incepe calatoria prin somptuosul palat, in care ochii ti se maresc automat cand vezi frumusetile din el dar si urechile ti se ciulesc cand afli istoria sa dar si costurile ridicate de construire.

Astfel ghida ne povesteste ca palatul a inceput sa se construiasca la inceputul secolului XIX, constructia sa durand 13 ani, costand 5 milioane de monede de aur otomane, echivalentul a 35 de tone de aur... imaginati-va cat aur :) se pare ca luxul turcesc se masoara in tone: Tone de aur, tone de cristal. Palatul a fost locuit de 6 sultani dar si sezonier de catre primul presedinte al Turciei, Ataturk, un personaj foarte important din istoria lor, care din nefericire, dupa ultimele sale zile petrecute acolo, fiind foarte bolnav, a murit in anul 1938, la inceputul lui noiembrie, la ora 9:05. Acestea sunt cele mai importante motive pentru care palatul este vazut dintr-o perspectiva speciala, cu un sentiment de respect deosebit. Cu privire la ora mortii sale, toate ceasurile din palat sunt fixate la aceasta ora, memorabila. Dupa moartea lui Ataturk, palatul a fost inchis devenind muzeu, pentru ca oricine sa se poata bucura de frumusetea sa fiind un obiectiv foarte vizitat de cei care ajung in oras.

Vizitarea întregului palat durează cam o oră și ceva... La intrare ti se dau botosei de plastic, pentru a nu strica covoarele originale. Din nefericire nu este permisa fotografierea in interiorul palatului, asa ca acesta este motivul pentru care nu am decat o singura poza cu candelabrul din cristal de Boemia din sala centrala, care cantareste peste 4 tone, de o eleganta si frumusete aparte, facuta pe furis cand ghida nu era deloc atenta :).

Palatul este imens, ghida ne poarta peste tot, in total 285 de camere, 46 de sali, 6 bai turcesti, 68 de toalete, efectiv te dor picioarele de cat de multa suprafata strabati, nu stii in care parte sa te mai uiti, deoarece totul arata deosebit;

Pot spune ca acest palat a fost obiectivul meu preferat din Istanbul, este o locatie demna de un conducator de stat, fiind o adevarata placere sa te relaxezi pe una dintre bancile din curtea sa, privind valurile Bosforului dar si gradinile imperiale cu florile de hortensii care sunt adoratele mele. De altfel, palatul se vede superb si de pe Bosfor, daca alegeti plimbarea pe apa.


[fb]
---
Trimis de alina1104 in 27.02.16 21:56:42
Validat / Publicat: 27.02.16 23:22:51
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 3857 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alina1104); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[25.05.16 22:34:43]
»

Superbonus

webmaster26
[16.08.16 09:07:59]
»

@alina1104 - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Palatul Dolmabahce, ISTANBUL" (nou-creată pe sait)

alina1104AUTOR REVIEW
[16.08.16 09:28:28]
»

@webmaster26: da este ok

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cristina555
[09.02.17 16:32:32]
»

Servus Alina,

Ai putea te rog, sa-mi spui costul aproximativ al intregii calatorii?

M-a incantat relatarea ta si ma bate gandul sa-ti urmez pasii. Se pare ca ne potrivim la gusturi. Multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alina1104, Cristina555, Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Dolmabahce:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057403087615967 sec
    ecranul dvs: 1 x 1