ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.03.2013
DE ania
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 07.06.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 3 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Istanbulul, asa cum l-am vazut eu

TIPĂREȘTE

Cea mai mare parte a Turciei se afla pe continentul Asia.

Istanbulul este singurul oras din lume care desparte doua continente, fiind situat acolo unde Europa intalneste Asia.

Istanbulul european este separat de suburbiile sale asiatice prin Strimtoarea Bosfor, care leaga Marea Neagra (din nordul orasului) de Marea Marmara (din sudul orasului).

Partea europeana a orasului este si ea impartita in doua de apele Cornului de Aur, un golf cu o lungime de 8 km. Pe o parte Vechiul Istanbul, pe cealalta parte orasul nou - Beyoglu.

Cele mai importante obiective turistice se afla in Vechiul Istanbul.

Trei civilizatii au luat parte la formarea orasului: romana, bizantina si otomana.

Din timpurile romane a ramas Hagia Sofia, Mozaicurile din Sf. Saviour din Chora si Zidurile lui Teodosius.

Din cele bizantine Hipodromul, Aya Irini.

Otomanii au construit moschei dar si Platul Topkapi.

Orasul are si latura sa moderna, cu hoteluri si cladiri de birouri (cu multe etaje) din beton si sticla, un transport modern, dar si ambuteiaje, suprapopulare, etc., frumusetea lui fiind data, intr-o oarecare masura de juxtapunerea vechiului si a noului.

Pentru vizitaea orasului am ales ca loc de cazare un hotel din zona Beyoglu (Sky Kamer Boutique), vis-a -vis de Universitate. Am fost insotiti si de fiica noastra. Nu eram pentru prima data in Istanbul, asa ca unele obiective le mai vazusem si cu alta ocazie.

In prima zi dedicata vizitarii orasului, am ignorat Universitatea si Marele Bazar si am pornit spre Sultanahmet.

Primul obiectiv: Hipodromul - a fost cindva un stadion bizantin cu 100.000 de locuri si centrul distractiilor publice, unde aveau loc curse cu care de razboi si reprezentatii de circ.

Forma lui este vizibila si astazi. Obeliscul Egiptean, Coloana lui Constantin si Coloana Sarpelui formau axa centrala, in jurul carora alergau carele.

Obeliscul Egiptean - dateaza din sec. al XV-lea i. H. si ceea ce se vede este partea superioara, atit a ramas dupa transportarea lui. A fost adus in anul 390 de imparatul Teodosius.

Coloana Sarpelui - adusa din Templul lui Apollo de Constantin cel Mare si comemoreaza victoria grecilor asupra persilor la Platea in 479 i. H.

Ea consta in 3 serpi incolaciti, care initial sustineau o vaza de aur. Vaza a disparut cu mult timp in urma, ca si capetele serpilor. Este cel mai vechi monument grecesc din Istanbul.

Coloana lui Constantin Porfirogenetul - se spune ca acest imparat a restaurat-o si a invelit-o cu placi de bronz.

Initial, in zona Hipodromului exista o sculptura de bronz in marime naturala, ce infatisa 4 cai. Aceasta a fost luata de venetieni si in prezent se afla la intrarea in Catedrala San Marco din Venetia.

Hipodromul a fost distrus in timpul celei de a IV-a cruciade si jefuit de statui si scaunele de marmura, ruinele lui fiind folosite la constructia Moscheei Albastre.

Tot in zona Hipodromului se afla si o fantana de ablutiune, care a fost donata orasului de imparatul Willhelm al II-lea pentru comemorarea vizitei sale, in anul 1900.

Vizavi de Hipodrom se afla Palatul lui Ibrahim Pasa, construit in 1524 ca resedinta pentru cumnatul/marele vizir al lui Suleiman Magnificul.

Este un conac din piatra cu striatii si in prezent gazduieste Muzeul de Arta Turca si Islamica. Printre exponate se gasesc Coranuri impodobite, cutii sculptate pentru Coran, covoare antice, ceramica, miniaturi persane, etc.

Muzeul are si o sectiune etnografica in care sunt expuse corturi nomade, o casa taraneasca, un razboi de tesut si alte exponate care povestesc despre stilurile de viata ale turcilor din toate categoriile sociale, din sec. al VIII-lea pana in prezent.

Moscheea Albastra (Sultan Ahmet Cami) - construita intre 1609 si 1616 pentru Sultanul Ahmet I. Scopul fixat de sultan, arhitectului sau (Mehmet Aga), era ca moscheea sa intreaca Aya Sofia, capodopera lui Iustinian, construita cu 1100 de ani inainte, si se pare ca a reusit.

Este o constructie masiva, acoperita cu mici cupole si semicupole, inconjurate de 6 minarete.

Numele de Moscheea Albastra se datoreaza celor 20.000 de placi de mozaic albastru stralucitor, de Iznik, care impodobesc interiorul. Pe tavan sunt pictate arabescuri, iar lumina patrunde prin cele 260 de ferestre cu vitralii. Este o moschee scaldata in lumina care da senzatia de pace si inaltare.

Aya Sofia (Biserica Sfintei Intelepciuni) - inceputa de Iustinian si terminata in anul 573, a fost cea mai mare biserica din lume, timp de aproape 1000 de ani, pina la construirea Bisericii Sf. Petru din Roma.

La contructia ei s-a folosit marmura din insulele din Marea Marmara, din Africa, aur si argint din Efes.

A fost transformata in moschee in 1453 de Mahomed Cuceritorul.

Mahomed a ordonat construirea unui minaret din caramida.

Mai tarziu, arhitectul lui Suleiman Magnificul, Sinan, a adaugat 3 minarete si a intarit boltele.

In interior, mozaicurile bizantine din sec. al XIII-lea care impodobeau biserica au fost acoperite la porunca lui Suleiman Magnificul, deoarece reprezentau chipuri omenesti intr-un loc de rugaciune, lucru interzis de canoanele islamice.

In anul 1936 a fost transformata in muzeu.

Arheologii au descoperit mozaicurile, le-au restaurat si acum sunt expuse la vedere in galeraia de la etaj.

La parter se afla Coloana Sacra, din marmura si bronz. Din ea se prelinge apa, care poate savarsi, conform legendei miracole.

Intrarea este cu plata: 20TL.

Palatul Topkapi - a fost construit de Sultanul Mahomed al II-lea in anul 1450 si a fost resedinta sultanilor pana in 1853, cand Sultanul Abdul Mecit I s-a mutat in Palatul Dolmabahce.

Sultanii care s-au succedat l-au extins pina a devenit un oras in miniatura, cu moschee, biblioteca, scoala, trezorerie, cazarma, inchisoare, birouri guvernamentale, gazduind, in zilele sale de glorie, circa 5000 de persoane.

Palatul este alcatuit dintr-o serie de curti legate prin porti de ceremonie.

Intrarea se face prin Poarta Imperiala in gradinile primei curti - Curtea Ienicerilor.

In stinga este biserica bizantina Aya Irini, din caramida rosie, nedecorata, care nu este descisa pentru public. In dreapta este chioscul de bilete, care a fost candva inchisoare.

Dupa ce am cumparat biletul de intrare, am trecut pe sub Poarta Salutului, construita in 1524 de Suleiman Magnificul. Numai sultanul putea sa treaca pe cal pe sub aceasta poarta.

Ea duce in Curtea Divanului, cu gradini de trandafiri si copaci ornamentali. La dreapta sunt fostele bucatarii ale palatului, care in prezent adapostesc un muzeu cu cele mai frumoase colectii de portelanuri chinezesti.

In fata se afla Camera Adunarii Consiliului de Stat, care era prezidat de marele vizir.

Urmeaza Poarta Eunucilor Albi, care duce la a treia curte. Aici este Turnul Divanului. La baza lui se afla Camera Consiliului si cea a Marelui Vizir si intrarea in Harem.

Pentru vizitarea haremului se cumpara bilet.

Este un labirint de 400 de holuri, camere, terase, apartamente. Restaurate si deschise pentru public sunt 40.

Aici puteti vedea locuintele eunucilor si ale celor 200 de concubine. Aceste locuinte erau mici si austere, ca cele din manastiri.

Aparamentele Valide Sultan (ale mamei sultanului) erau frumos decorate, avand si o camera de rugaciune cu scene de la Mecca si Medina.

Cea mai frumoasa camera este Salonul lui Murad al III-lea, cu podele placate cu mozaic, fantani, divane. De asemeni biblioteca lui Ahmed I, cu usile dulapurilor si cu obloanele incrustate cu sidef si carapace de testoasa. Si sufrageria lui Ahmed al II-lea (Camera Fructelor) este foarte frumoasa, cu lambriuri din lemn si picturi reprezentand flori si fructe.

Dupa ce a-ti iesit din Harem, la dreapta este Trezoreria: 4 camere cu bijuterii, printre care doua smaralde brute de 3,5kg fiecare, faimosul pumnal din smarald si Diamantul Lingurarului de 84 carate (despre care se spune ca a fost gasit de un om sarac care l-a dat pentru 3 linguri de lemn), in forma de para, montat in aur si deorat cu alte 49 de diamante. Mai sunt expuse tronuri poleite si batute cu pietre pretioase, racle continand o mana si craniul lui Ioan Botezatorul.

Tot in aceasta curte este Pavilionul Sfantului Acoperamant, in care se afla moaste ale Profetului Mahomed, obiecte vestimentare din garderoba sultanului, costume de ceremonie, mantii impodobite cu fir de aur si argint.

In a patra curte se afla o constructie in forma de cruce - Rivan Kosku - ridicata in 1636, la porunca lui Murad al IV-lea, in cinstea unei victorii in lupta a acestuia si Colivia de Aur - Iftariye - un fel de arest la domiciliu pentru rudele cele mai apropiate ale sultanului de la putere, ca alternativa la uciderea rivalilor care doreau sa preia conducerea Imperiului Otoman.

In partea dreapta a curtii este Pavilionul Mecidiye, construit in sec. al XIX-lea.

In prezent aici este un restaurant cu mancaruri cu specific turcesc si putin mai jos o terasa unde de asemeni se poate lua masa, cu mancare gen fast food. Privelistea este foarte frumoasa. Se vede Bosforul si de asemeni se vad zidurile orasului. Este locul perfect daca aveti nevoie de o pauza.

Am parasit Palatul Topkpi si ne-am intors la Hagia Sofia, am traversat liniile de tramvai si am ajuns la Bazilica Cisterna (Palatul Scufundat) - un imens rezervor de apa subpamantean, care era umplut cu apa din Padurea Belgrad.

A fost construit in sec. al IV-lea la porunca imparatului Constantin si extins in timpul lui Iustinian in anul 532.

Are o lungime de 140 de metri, o latime de 70m, 336 coloane pe 12 randuri.

Bazilica Cisterna a fost folosita in epoca bizantina si apoi uitata pana in 1545, cand a fost descoperita de un francez, care a pus-o in functiune pentru a duce apa la Palatul Topkapi.

In anul 1987, rezervoarele de apa au fost curatite de noroiul care se acumulase de la momentul in care a fost parasita si a fost deschisa pentru vizitatori.

Muzica clasica si susurul apei ne-au insotit in plimbare. In apa limpede traiesc pesti.

Intrarea este cu plata: 10TL.

Aceasta este prima parte a impresiilor mele din acest sejur. Daca nu v-am plictisit, voi reveni si cu partea a doua.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ania in 21.03.13 18:26:25
Validat / Publicat: 21.03.13 19:44:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Kusadasi, Marmaris, Bodrum, Alanya, Belek, Side, Cappadocia, Konya
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2687 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ania); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

adryana [21.03.13 20:16:44] »

util si frumos articol, felicitari! l-am salvat la favorite, nu se stie cand voi merge si eu la Istanbul.

ania [21.03.13 20:29:06] »

@adryana: Multumesc, sper sa-ti foloseasca.

Admin [21.03.13 20:32:31] »

Articolul (împreună cu sperabila sa continuare) a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Costi [21.03.13 21:35:53] »

@ania:

Daca nu v-am plictisit, voi reveni si cu partea a doua.

Nu, nu ne-ai plictisit, vrem să citim şi partea a doua.

Cel puţin pentru mine, este o reamintire a lucrurilor văzute acum aproape 25 de ani. Palatul Scufundat abia se deschisese pentru public...

Şi, în plus, tocmai mă bate gândul să mai dau o fugă pe-acolo.

Aşa că, aştept continuarea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kmy [22.03.13 12:37:02] »

Foarte frumos scris și așteptăm continuarea. Mi-au plăcut mult fotografiile. Eu cînd am vizitat aceste obiective a fost o vreme urîtă și ploioasă și toate fotografiile mele sunt întunecate. Felicitări și cît mai multe călătorii!

ania [22.03.13 12:47:09] »

@kmy: Multumesc. Pregatesc deja continuarea.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, ania, kmy
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must See' în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052672147750854 sec
    ecranul dvs: 1 x 1