ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.06.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Rm .Valcea
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 7 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Vacanţa mea în Antalya

TIPĂREȘTE URM de aici

"Calatoritul te lasa fara cuvinte, iar ulterior te transforma intr-un povestitor" (Ibri Battuta)

Antalya este regiunea mediteraneana de sud a Turciei, situata intre Muntii Taurus si Marea Mediterana, regiune numita " riviera turceasca". Orasul Antalya are o istorie bogata si bine conservata, fondat in secolul al II-lea de catre regele Pergaman-ului - Attalus al II-lea. Inaltul monument -Minaretul Yivli, sau Minaretul canelat - aduce aminte de istoria straveche a acestui oras. In zona exista multe orase antice, golfuri izolate, pesteri, cascade, ruine romane, etc.

Este greu sa alegi pentru un timp atat de scurt (8 zile) cele mai interesante excursii optionale. A doua zi de la sosirea la hotel Arcanus, ghidul s-a prezentat pentru a ne oferi programul excursiilor. Am ales trei si anume: - o excursie la cascada Manavgat, -vizitarea orasului antic Side si o minicroaziera de-a lungul Coastei Peninsulei Alanya, pe urmele Cleopatrei si ale lui Marc Antonius. Pentru ca sunt client vechi al agentiei turistice am un "card de fidelitate' pe baza caruia beneficiez de o reducere de 10% la fiecare excursie optionala. Mentionez ca in Turcia totul se poate plati in euro, dolari sau lire turcesti.

In ce priveste intrebarea:"Este sau nu Antalya o destinatie sigura? ", eu nu mi-am pus -o si iata ca m-am intors nevatamata, cu toate ca am fost singura intr-o tara straina, fara sa cunosc limba turca, engleza sau germana, foarte putin limba rusa, in Manavgat si Side neavand ghid vorbitor de limba romana, dar cel care a insotit grupul, a fost tot timpul cu ochii pe mine, sa nu ma piarda (sarcina primita de la ghidul agentiei partenere din Turcia).

Manavgat se afla la 9km de hotel, excursia care cuprindea vizitarea cascadei si o plimbare pe raul Manavgat, pana la mare, a costat 25 euro.

Cascada este foarte frumoasa, doar ca mie mi-ar fi placut sa fie ceva mai inalta. In apropierea ei se afla restaurante cu terase de unde poate fi admirata. Nu lipsesc nici tarabele de unde se pot achizitiona tot felul de suveniruri, de la magneti si canu, pana la articole textile si de pielarie, sau chiar bijuterii, totul negociabil - un obicei care imi place enorm. Daca nu negociezi, turcii se simt chiar jigniti.

Dupa ce am achizitionat cateva suveniruri, ne-am imbarcat pe o "barca de pirati" cu 2 etaje si am plecat in "marea aventura' pe raul Manavgat. De-a lungul raului, pana la intalnirea cu Marea Mediterana, peisajul "nu m-a dat pe spate", dar muzica, distractia si veselia de pe vas, au facut ca totul sa para perfect. Intalnirea cu marea a fost spectaculoasa si emotinanta. Plimbarea pe mare a durat cam 30 de minute, apoi s-a facut un popas pe o plaja, pentru cei care doreau sa faca o baie in mare. Excursia a durat o jumatate de zi, apoi ne-am intors in Manavgat unde ne astepta autocarul care ne-a dus pe fiecare la hotelul sau.

SIDE (in traducere din limba turca = RODIE) -este una dintre cele mai frumoase statiuni ale rivierei turcesti... Excursia a costat 20 euro. Aici gasesti tot ce ti-ai putea dori. In partea noua a statiunii se afla hoteluri de lux (5+2 stele), asemanatoare unor palate construite in stil otoman, unele dintre ele amplasate peste autostrada, au pasaje subterane, pentru ca turistii sa ajunga la mare - in siguranta. De asemenea se gasesc magazine elegante cu articole de imbracaminte de cea mai buna calitate, precum si magazine cu minunate bijuterii din aur si pietre pretioase., restaurante, baruri, etc.

In partea veche- ANTIQUE CITY SIDE - oras fondat in secolul VII i. Hr. - se gasesc adevarate minuni arheologice. Micul nostru grup de turisti nu a fost interesat de shopping ci de vizitarea orasului antic, principalele atractii fiind: - poarta principala cu doua arcade si grupuri de coloane in stil corintian, - fantana nimfelor - construita in timpul domniei lui Antonius Pius pe la anul 150 i. e. n., ale carrei desene si statui au fost distruse de vreme., - apeductul (150 i. e. n.), care transporta apa de la izvorul Manavgat pana in oras, la o distanta de 32 km. - coloanele care incep de la poarta principala pana catre centrul orasului, - casele cu peristil datand din secolul 2 i. e. n., - amfiteatrul - cea mai mareata constructie din Side, cu o capacitate de 15.000 de oameni, (operativ si astazi), dateaza din secolul 2 e, n., - baile Agora - constructie restaurata, in care astazi functioneaza Muzeul Side, - templul lui Dionisos - secolul 3 i. e. n., - templul lui Apollo - ce se afla langa vechiul port El dateaza din secolul 2 e. n. A avu 66 de coloane, astazi fiind in picioare doar 5, cu inaltimea de *, 9 metri fiecare. Blocurile orizontale aflate pe coloane, care le leaga intre ele sunt decorate cu frize, stresini -impodobite cu motive infatisand plante si capul Medusei. (Apollo - zeul Soarelui, idealul tineretii, zeu al profetiei, muzicii si al vindecarii... - strada portului este strada coloanelor care leaga poarta monumentala a orasului de port.

Aici nu lipsesc magazinele care transfosma zona intr-un imens bazar cu de toate pentru toti.

Nu am plecat din Side inainte de a vizita si mica moschee cu un minaret. Aici nu veti gasi nimic din obiceiurile religiei noastre ortodoxe: nu sunt icoane sau picturi pe pereti, nu se aprind lumanari, nu sunt moaste in racle. In primul rand - nu am avut voie sa intru inainte de a ma descalta si de a primi o fusta lunga si o feregea cu care mi-am acoperit parul si bratele. In interior existau ornamente foarte frumoase in care predomina culoarea marii (albastru azuriu). Pe un suport inalt- probabil altarul lor- se afla CORANUL.

Fiecare turist a primit cate o brosurica (in limba franceza) ce cuprindea un scurt istoric al moscheei, precum si o scurta prezentare a CORANULUI - sursa islamului. Cu regretul ca timpul s-a scurs mult prea repede, am parasit Side, acest colt de lume, aflat la malul marii, atat de linistit. Cine stie??? Poate intr-o alta vacanta ma voi intoarce aici. Iubesc marea! De cand ma stiu, nu-mi amintesc vreo vara in care sa nu fi ajuns la malul ei, cu toate ca din cauza unei intamplari dramatice din copilarie, imi este o frica cumplita de apa. daca imi trece mai sus de glezna, vad negru in fata ochilor. cred ca sunt singura persoana nascuta in zodia RAC, care nu stie sa inoate. Cu toate acestea sunt in stare sa stau la malul marii, privind-o, ascultand-o si simtindu-i mirosul - zile si nopti, la nesfarsit... totusi, oriunde m-am aflat in vacanta, nu am ratat minicroazierele (in Corfu am coborat chiar cu un mic submarin la 30 metri sub nivelul marii).

Si aici, in Turcia, cea mai asteptata zi a fost cea in care am plecat intr-o minicroaziera cu catamaranul STARCRAFT - de-a lungul Coastei Peninsulei Alanya. Excursia a durat o zi intreaga. Am fost luata de la hotel Arcanus, de catre un autocar, la ora 8 (soferul turc stia ca sunt singura persoana). Pana in portul Alanya a mai facut 4 opriri de unde a luat inca 11 turisti romani. La ultimul hotel a urcat si ghidul care urma sa ne insoteasca toata ziua - o tanara foto -model din Republica Moldova, pe nume RIMA -, cunoscatoare de limba romana si araba, ea fiind fica unui sirian si a unei moldovence si studenta in Bucuresti la "relatii economice internationale".

Excursia a costat 40 euro cu masa in regim alle inclusive pe vapor si transfer hotel -port - hotel, intre orele 8 - 18,30.

Alanya este un oras -port in peninsula cu acelasi nume, la 65 km de Side, cuprins si el intre Muntii Taurus si Marea Mediterana. Ne-am imbarcat pe catamaranul STARCRAFT, in jurul orei 10, un vas cu 3 punti. Pe prima, linistita se aflau canapele si mese; pe a II-a distractia era in toi:muzica, jocuri distractive, discoteca cu spuma, etc. Pe a III-a punte se putea face plaja si baie in piscina. Capacitatea vasului era de 500 de persoane, dar probabil fiind in presezon, am fost cam 350 - deci fara aglomeratie mare. Grupul nostru (12 romanasi) s-a stabilit pe prima punte, dar am umblat lejer peste tot, facand fotografii, plaja sau dansand.

Croaziera s-a desfasurat de-a lungul Coastei Alanya, putand admira superbul peisaj, incepand cu TURNUL ROSU de 33 metri inaltime, de forma octogonala- construit in 1226, avand 5 etaje, cu rol de aparare de catre sultanul ALAADIN KEYKUBAT.

CETATEA Alanyei - despre care legenda spune ca a fost construita de pirati, care au condus orasul peste 150 de ani si pe care Marc Antoniu a oferit-o ca dar de nunta reginei Cleopatra. Cocotata la 250 de metri deasupra nivelului marii, pe un promontoriu stancossi gaurit de zeci de pesteri. a fost de-a lungul timpului sub diferite ocupatii: romana, bizantina, armeana, musulmana, mameluca, cipriota si in final -otomana. Zidul ce o inconjoara, vizibil si de pe mare, are o lungime de 6 km.

In timpul plimbarii, vaporul a facut 3 popasuri pentru doritorii de o baie in mare, in aproierea plajei Cleopatrei (plaja cu nisip alb adus cu corabiile din Egipt), in dreptul Grotei Indragostitilor sau la Pestera Piratilor. Dupa cum v-am spus, masa in regim AI s-a servit in jurul orei 13 pe prima punte si a constat in: ciorba de peste sau pui (la alegere), friptura de pasare cu garnitura de spaghete, ardei copt si salata, iar la desert- fructe (mere, caise, portocale, capsune). Pe toata durata excursiei - cafeaua, berea EFES, fanta, pepsi sau apa plata au fost la discretie, Marea, muntele, corabiile de "pirati", ce ne inconjurau, distractia ce s-a incheiat cu discoteca cu spuma, totul a facut ca aceasta zi sa ramana de neuitat in amintirea celor prezenti.

Spre seara, cu putin inainte de apusul soarelui, ne-am intors in port, unde ne astepta acelasi autocar, care ne-a lasat pe fiecare la hotelul sau.

Ajunsa aici, distractia a reinceput pentru ca se sarbatorea "Ziua Internationala a Copilului". A fost o minunata zi de sfarsit de mai dar si de sfarsit de sejur, de care imi voi aminti cu mare drag.

Af mai fi fost multe de povestit despre istoria acestor locuri, despre oameni, dar deja au facut-o altii inaintea mea si nu am dorit sa plictisesc.

Recomand Alanya, recomand Antalya - tuturor, cu tot sufletul.

Pentru multi, vacanta abia incepe! Distractie la maxim! Sa auzim de bine!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de bica adriana in 18.06.17 13:14:54
Validat / Publicat: 18.06.17 16:34:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 6866 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bica adriana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Parasim portul Alanya, alaturi de o corabie de "pirati"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38300 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[18.06.17 15:24:44]
»

@bica adriana:

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opţionale din regiunea Antalya, #EXCURSII OPȚIONALE" (deja existentă pe sait)

webmaster
[18.06.17 17:05:03]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

danaeldreny*
[18.06.17 17:06:15]
»

Doamnă, toată admirația!

webmaster
[18.06.17 17:22:20]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

bica adrianaAUTOR REVIEW
[18.06.17 19:07:52]
»

@danaeldreny: Multumesc frumos.

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[18.06.17 19:33:49]
»

@bica adriana: felicitari! Nu doar pentru articol si poze, ci pentru excursiile optionale! Sau si pentru... ????

Dan&Ema
[18.06.17 21:10:10]
»

@bica adriana:

Iti sta bine in discoteca cu spuma. Pozele exprima distractie, starea caracteristica vacantei.

Turcia e iubita mea pe care nu am mai vizitat-o de cativa ani! Felicitari pentru articolul acesta!

bica adrianaAUTOR REVIEW
[19.06.17 02:13:41]
»

@Dan&Ema: Multumesc frumos. Imi doresc sa revin in Turcia. A fost o vacanta peste asteptari!

Dana2008
[19.06.17 09:39:49]
»

FELICITĂRI pentru articol și fotografiile minunate!

Mulțumesc și pentru flori ????!

Dar tortul de înghețată pentru copii mă face să îmi doresc să fiu iar copilul care primește atenție de întâi iunie!

Călătorii plăcute!

bica adrianaAUTOR REVIEW
[19.06.17 17:21:18]
»

@Dana2008: Multumesc si eu pentru aprecieri si pentru urari. La varsta mea, un cuvant poate avea o valoare inestimabila.

Aurici
[26.06.17 16:06:45]
»

@bica adriana: Și mie mi-a plăcut articolul, a fost exact așa cum îmi place să citesc. Iar vacanța, una după care tânjesc și eu.

GabrielaG
[15.07.17 09:24:37]
»

Interesant articolul dvs si o sa imi permit si eu sa fac cateva comentarii pe baza articolului, tinand cont ca am ajuns sa cunosc aceasta zona aproape mai bine decat Brasov-ul

Daca doriti sa vedeti o cascada mai inalta, puteti merge la Duden 1 sau 2 si la cascada Kursunlu.

Duden 1 si 2 sunt superbe, una se varsa in mare iar cealalta este mai inalta si destul de frumoasa.

Parcul National Kursunlu este spectaculos, la fel ca si cascada.

Un lucru important (pentru a nu induce lumea in eroare) Side nu inseamna rodie in limba turca!!!

In turca "nar" inseamna rodie. Side este doar numele orasului antic. Nu are nici o traducere acest cuvant!!

Moscheea este pentru musulmani, niciodata intr-o moschee nu veti gasi elemente crestine cum ar fi lumanari, moaste, icoane, pentru ca nu este biserica, ci moschee!

Nu sunteti singura persoana din zodia rac ce nu stie sa inoate Si mama mea este rac si nici ea nu are habar sa inoate si simte la fel ca dvs, desi nu a avut vreo intamplare dramatica in viata ei legata de apa

Frumoasa experienta dvs si frumoase amintiri.

La cat mai multe

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Vulpita33
[14.01.18 15:27:43]
»

@bica adriana: Buna ziua. Am citit reviewul dv si am hotarat sa luam bilete la Arcanus in iulie. As vrea sa va intreb despre intrarea in mare si plaja! Multumesc anticipat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, bica adriana, Dan&Ema, Dana2008, danaeldreny*, GabrielaG, maria55, Vulpita33
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opţionale din regiunea Antalya:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060800075531006 sec
    ecranul dvs: 1 x 1