ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Selimiye Camii, Edirne

TIPĂREȘTE URM de aici

La întoarcerea de la Istanbul, ultimul popas pe teritoriul Turciei - exceptând vama - a fost în cunoscutul oraș Edirne, Adrianopole pentru romani, fostă capitală otomană, reședința sultanilor multe secole și poarta de intrare din Europa spre inima imperiului, unul din motivele pentru care a fost ales locul construcției fiind se zice impresionarea creștinului de cum pune piciorul pe pământul lor. Din păcate doar o oră am stat să vizităm capodopera arhitecturală aparținând religiei otomane, Moscheia Selimiye, opera genialului Mimar Sinan, ridicată în ultimii ani ai vieții sale, între 1569 și 1575. De fapt la acest interval adăugați încă 8 ani înainte de 1569, perioadă în care s-a lucrat intens la consolidarea solului și a fundației.

Frumușel orașul Edirne atât cât l-am putut vedea din mers, am trecut pe lângă statuia lui Sinan și am oprit chiar la poarta principală a moscheei.

Impresionantă clădire privită din exterior. Are încă cele mai înalte minarete din Turcia - 85 m, asta până se va termina moscheia în construcție în prezent, minarete în care se găsește mult tuf vulcanic pe care-l foloseau și romanii în construcții. Are o cupolă mai mare decât Sf. Sofia, aproximativ 43 m înălțime și 31 m diametru, punctul de plecare în arhitectura moscheelor turcești fiind arta religioasă bizantină adică chiar biserica Sf. Sofia din Constantinopol.

În prima curte, cea cu bănci, gazon și trandafiri, găsim o placă pe care este menționată perioada construcției, 1569 - 1575, dimensiunile și faptul că este sub protecția UNESCO din 2011. Aici în prima curte este și aleea care duce la celelalte clădiri anexe, spre cimitirul musulman, toaletele separate și bazar.

Curtea interioară este toată pavată iar în mijloc este o fântână tradițională din marmură unde credincioșii trebuie să-și spele ritualic tălpile și mâinile. Este relativ simplă ca împărțire. Ne descălțăm, primim pungi de plastic pentru papuci, acoperim capul și umerii cu șalurile proprii sau cu ce ni se dă la intrare și așa suntem pregătiți pentru contemplare.

Sala de rugăciune imensă în care intrăm, 45/36m, ne copleșește. Înaintăm spre mijlocul ei, atenți să nu vorbim tare pentru a nu deranja pe cei ce se roagă dincolo de balustrada de lemn - bărbații - dar și pentru că era ora când muezinul chema la slujbă. Cum citisem câte ceva și cum Emilia ne tot povestea, astfel că am aflat lucruri noi, nu poți să nu te gândești cum ar fi dacă imensa cupolă de 200 t s-ar prăbuși peste tine sau doar o parte a ei! Dar alungate aceste gânduri negre, observăm motivele arabe pictate pe cupolă, admirăm și textele tot în arabă existente în orice moscheie, extrase din Coran și din care nu înțelegem nimic de bună seamă. Cupola aceasta este susținută de 8 coloane imense, în arhitectura lor sunt numite “picioare de elefant” și sunt unite prin arcuri din cărămidă și piatră calculate să poată susține cupola, distanța dintre ele fiind de 6 m. Fântâna este destul de solicitată de cei ce vor să bea apă sau să-și umezească fruntea. Emilia ne arată și locul gol de unde s-au furat cândva plăcile de ceramică de Iznik, (aveam să aflu aici de la ghid că ceramica de Iznik a fost promovată intens de sultana Hurem). Plăcile sunt frumos lucrate cu motive ce au fost inspirate de pe porțelanurile chinezești pe care sultanii le-au adorat, plăci foarte scumpe despre care tot ghida ne spune că sunt folosite doar în moschei și case de bogătași.

Mihrabul de pe peretele Qibla (qibla înseamnă direcție, către Mecca) este frumos sculptat și decorat, este vizibil din orice colț al sălii de rugăciune și este locul spre care trebuie să-și îndrepte fața musulmanul când se roagă și este rezervat în timpul slujbei imamului.

Minbarul, la dreapta Mihrabului, este locul imamului pentru predici sau anunțuri, este frumos sculptat și are 25 de trepte, număr cu importanță pentru rangul moscheelor și imamului. Este ornat migălos, totul într-un singur bloc de marmură. O poveste adevărată sau nu, spune că Selim a cerut arhitectului Sinan să învelească minbarul cu aur, Sinan a refuzat spunând că hoții vor apare imediat dar că promite să facă ceva și mai frumos. A reușit!

Platforma muezinilor este un loc cu totul diferit față de celelalte moschei mari, nu se regăsește în alte părți. Este se pare unică sau aici a apărut prima dată și interpretarea acestei adăugiri făcute de Sinan este că acesta a vrut să depășească măreția altarului din bisericile creștine dar oricum ideea de la care a pornit arhitectul nu se cunoaște. Cert este, recunoscut de marii specialiști, că Mimar Sinan s-a depășit pe sine aici, opera ca întreg moscheia Selimiye a fost exprimarea triumfului islamului asupra creștinismului - doar depășește ca realizare Sf. Sopfia, inițial biserică creștină!

Loja sultanului, separată de locul credincioșilor de rând deși legile islamului interzic asta, este creată special pentru protecția sultanului când participa la slujbe, este mărișoară dar ornamentele ceramice scumpe au dispărut, un general răsăritean a repetat prea des “davai, davai” în timpul războiului 1877/78 așa că acum locurile goale sunt doar pictate după modelul inițial.

Se spune de experți că Selimiye camii este atât de atent și științific proiectată și lucrată încât a rezistat cutremurelor - Turcia este pe falii seismice majore - clădirea a făcut față umezelii, scurgerii apei, diferențelor de temperatură, plus că are o acustică excelentă și o iluminare deosebită, lumina fiind un element important și în religia islamică.

Candelabrul central este și el imens, modificat puțin pentru că are câteva becuri în formă de lalea divers colorate și care-i iau din farmec. De jur împrejurul sălii sunt lumini prinse pe cercuri de metal, totul destul de jos, oarecum aproape de capetele noastre, lucru pe care l-am întâlnit la toate moscheele vizitate. Emilia ne-a povestit că rolul lor era în trecut de a lumina sala care între slujbe era folosită drept sală de clasă pentru băieții ce trebuiau să învețe araba aici - Coranul se citește doar în arabă pentru a nu se produce interpretări la traducere - iar în fiecare lăcaș pe lângă lumânare se punea și tămâie cu rol de purificarea aerului. Azi sunt becuri electrice. Legat de acest aspect al arderii lumânărilor și tămâiei, am aflat că Selimiye are un sistem de ventilație sofisticat conceput de Mimar Sinan ale cărui taine au plecat cu el în mormânt!

Ferestrele frumos colorate am aflat că nu sunt 999 cât spun miturile că are moscheia, sunt de fapt 384 iar dacă nu mă credeți, mergeți de numărați dacă puteți!

După ce am admirat ce este mai sus de noi, a venit timpul să ne dăm seama, cei fără șosete mai ales, că pășim pe un covor foarte moale și curat ce acoperea toată pardoseala. Covorul pe fond roșu este împărțit din desen în nenumărate covoare individuale pentru rugăciune, destul de mic chenarul zic eu, dacă musulmanul este cumva mai gras. Desenul covorului îl veți vedea în poza atașată, are indicată poziția corpului la rugăciune, cu capul spre Mecca. Am aflat mai multe despre poziția de rugăciune, interesante amănunte pe care nu le știam.

Alături de moscheie a fost un întreg complex de clădiri ridicate după planurile lui Sinan sau adăugate de următorul sultan, fiul lui Selim, unele există și azi, cu diferite roluri: medresa sau madrasa, adică școli pentru învățarea limbii arabe și interpretarea Coranului de băieți (fetele învățau câte ceva acasă de la mame și bunici), baie, bucătării și un bazar din ale cărui venituri se întreținea moscheia. Bazarul funcționează și azi, se poate ajunge la el chiar din curtea moscheii, este indicator. N-am coborât acolo, am preferat să rămân în curte și să admir opera lui Sinan dar amicii de drum care au fost nu păreau încântați de oferte.

Moscheia Selimiye a fost ridicată la dorința sultanului Selim al II-lea, fiul nedemn al lui Suleiman Magnificul și al sultanei Hürem, blondul bețiv despre care se bârfea că nu este fiul lui Suleiman. Selim al II-lea, un bărbat inteligent și cult, cu reale înclinații artistice dar distrus de alcool, a finanțat ridicarea acestui edificiu cu bogățiile căpătate după jefuirea insulei Cipru, o insulă creștină. El doar a pus piatra de temelie a moscheii dar a murit beat în baie - povestea cred că o știți - și a fost înhumat la Istanbul la Sf. Sofia cu câteva luni înainte de inaugurarea moscheii Selimiye- moscheea lui Selim - deci nu în locul dorit de el. În curtea interioară este marcat un cerc de marmură cărămizie unde ar fi trebuit să stea el la ceremonii.

Moscheia Selimiye din Edirne, alături de alte două din Istanbul ridicate tot de Sinan, este parte a patrimoniului UNESCO, cea de aici se spune că este cea mai reușită arhitectural. Pentru specialiștii în arhitectură de orice fel, în acustică, materiale de construcții vechi, sisteme de ventilație, aceasta are încă taine nedescifrate, acum la aproape ½ de mileniu de la construcție și în această eră de ale cărei realizări ne bucurăm sau nu dar profităm.

Moscheia Selimiye din Edirne, la fel ca toate moscheile mari și vechi, merită să o vizitați din pură curiozitate culturală dar să știți câteva din tainele arhitecturii, decorului, canoanelor islamului, un minim de date cât de cât apropiate de adevăr. Vizitez de mai mult timp, cu plăcere astfel de locuri. Spun asta pentru că mi-am pierdut stima unui prieten creștin pentru că am intrat în sinagogi și moschei. Amicul nostru de o viață este marele perdant, nu noi.

Mimar (arhitectul) Sinan a fost un creștin, nu se știe dacă armean sau grec, ce a văzut lumina zilei în luna mai 1489 (data nașterii nu este sigură totuși), în zona Kaiseri, cunoscuta zonă Caesarea din Cappadocia. Copilăria și adolescența și-a petrecut-o alături de tatăl său pe care l-a ajutat în munca de constructor, de aici apărând și povestea, falsă ori ba dar cert fără a putea fi verificată, că în perioada 1502 - 1505 Sinan l-ar fi cunoscut pe Leonardo da Vinci și a fost fascinat de acesta. Cert este că operele lui, ale lui Michelangelo și alți titani le-a cunoscut cu ocazia expedițiilor otomane la care a participat. La 23 de ani Sinan ajunge în rândul armatei ienicerilor forțat fiind să se convertească la islam, o metodă a conducerii imperiului otoman de a avea soldați buni din rândurile populațiilor europene pentru a compensa dezavantajele staturii mici a turcilor, un fapt pe care l-am aflat acum câțiva ani când am prins gustul serialului difuzat și la noi și pe care l-am urmărit, intrigată fiind de polemicile pe care le stârnea în presa din mai multe țări și la București. Mie mi-a prins bine serialul, am citit mult despre istoria Turciei, cred că abia prin 2011 am descoperit ce fascinantă a fost ea ca imperiu și cât de multe falsuri ne-au fost predate în școală. Dar!! Sinan colindă puțin Europa alături de trupele sultanului, timp în care studiază arhitectura ca pe un hobby inițial, apoi obligat de serviciul militar. Ajunge apropiat al lui Ibrahim Pașa și Suleiman Magnificul în 1538 când Sultanul vine să-l pedepsească pe domnitorul Moldovei, Petru Rareș și avea nevoie urgentă de un pod trainic peste Prut pe care Sinan l-a făcut în 13 zile. Se spune că însuși Sinan a lăsat o însemnare că acela a fost momentul lui de cotitură în carieră și care l-a marcat aproape încă 50 de ani de viață. Adevăr sau nu, această însemnare am găsit-o pe un site turcesc al Ministerului Culturii iar povestea luptelor de atunci în Moldova și trădările creștini/creștini europeni o găsiți mult mai ușor.

Sinan se zice că a fost îndrăgostit de Mihrimah (Soarele și Luna, în limba persană), fiica lui Suleiman Magnificul, el 50 de ani, ea o copilă de 16, între ei a fost un schimb de poezii dar totul a fost întrerupt de sultana mamă și cererea în căsătorie refuzată de sultan. Pentru Mihrimah, Sinan a ridicat două moschei în Istanbul a căror poveste este fascinantă și despre care vă voi povesti altă dată dar sunt locuri care și astăzi adună turiștii în unele nopți speciale.

Sinan a murit la 98 de ani de moarte naturală, mai pe românește de bătrânețe și a fost înmormântat la Constantinopol aproape de Sueiman Magnificul deși el dorea la Edirne. A fost exhumat în 1935 și oasele cercetate de antropologi.

Vizitarea moscheii Selimiye a fost gratuită, nimeni nu a cerut bani, doar să respectăm locul și pe credincioșii care se rugau. Se plătește ceva pentru parcarea din fața intrării sau la toaletă o mică donație, la latitudinea fiecăruia.

Ca de obicei la ultimele articole dar și la cele ce vor veni, îmi va fi greu să mă opresc din scris dar... îmi plac legendele, îmi plac istoriile vechi, caut informații multe despre locurile de vizitat, unele le uit repede însă ce au văzut ochii rămâne, așa cum se spune, singura avere pe care nu ți-o poate lua nimeni!

În calea spre stațiunile turcești cred că este bine să opriți puțin și la Edirne, cei ce mergeți cu auto propriu, să vedeți opera celui care are o contribuție și la templul iubirii din India, Taj Mahal despre care a scris foarte frumos colegul nostru Glcitizen și nu uitați că drumurile spre locul de vacanță sunt ele însele alte vacanțe mai mici dar foarte frumoase!


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 01.08.17 00:08:28
Validat / Publicat: 01.08.17 01:34:53
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 3937 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

30 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Lateral al curții interioare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

30 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[01.08.17 09:05:01]
»

@elviramvio:

De doua ori am vizitat la viata mea aceasta moschee impresionanta care m-a atras de cand am vazut-o. Asta inseamna si ca mi-am spalat de doua ori picioarele la fantana.

Excelent articol.

Mi-ai amintit de opririle mele anterioare in Edirne si mi s-a facut dor de Turcia.

Uneori un articol te informeaza, alteori iti provoaca amintiri. Aceasta le-a reusit pe amandoua.

Multumesc, Elvira!

????????

ovidiuyepi
[01.08.17 09:05:35]
»

Excelent articol. Am vizitat moscheea anul trecut, in luna mai, pe o vreme ploioasă. Am scris impresii despre cele văzute. Sunt de acord cu sfatul oferit celor care trec prin Edirne în drum spre stagiunile turcești: opriti-va să vizitați aceasta capodopera. Prin cuvinte înțelegi puțin contează contactul vizual.

Încă odată felicitări pentru prezentare și vacante frumoase în continuare.

danapp
[01.08.17 09:44:12]
»

Ahhh... ce articol minunat ai putut scrie! Mi-ai rascolit toate amintirile fabuloase despre Edirne si despre moschee. Am fost in trecere anul trecut pe-acolo, iar review-ul tau mi-a starnit dorinta de a pleca ACUM!!! Musai trebuie sa mai ma duc.

Am o intrebare: nu ai vazut cumva pe-acolo si un motan gras, tarcat, din cale-afara de prietenos? Anul trecut era atractia locului si nu vroia decat mangaieri, cat mai multe dragalasenii.

elviramvioAUTOR REVIEW
[01.08.17 09:58:35]
»

@Dan&Ema:

Sa inteleg ca esti musulman?! Nu de alta dar am ceva intrebari despre ritual!

Doar credinciosii sunt obligati sa se spele pe picioare, mai exista un astfel de loc pentru femei la toaleta, cu scaunele si cuiere. Turistii nu, doar trebuie sa se descalte de pantofi, ca de altfel - am citit - si daca intra in casele turcilor ce respecta vechile traditii.

O zi frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[01.08.17 10:01:47]
»

@ovidiuyepi:

Ti-am citit articolul cu placere, de altfel toata seria, nu fara putintica invidie colegiala caci eu nu credem sa ajung acolo orice ar fi. Ei uite ca e bine sa nu fii asa sigur si sa speri.

Am citit tot ce a fost scris pe aici despre Istanbul și Edirne, voi aminti într-un articol mai general ce profesori buni am avut si ce importanta este AFA pentru calatorii pasionati.

Multumesc pentru tot.

O zi frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[01.08.17 10:07:53]
»

@danapp:

Ma bucur ca ai primit cu placere articolul meu pe care l-am incarcat cu atatea date - dar nu stii cate au ramas pe jos. Infestarea a fost atat de rapida si puternica incat fac planuri si ma documentez pentru inca o tura in toamna. Sper sa se implineasca dorinta!

Motani si motanite am vazut multe, nu stiu daca era si cel mangaiat de tine. La terminal în Buyukada am gasit un xerox unde doua turcoaice bine infasate lucrau de zor dar pe aparatura libera tronau niste mate de revista. Si nu doar acolo, turcii se poarta mult mai frumos decat noi cu cainii si pisicile stradale.

O zi frumoasa! A, drum bun spre Edirne ????!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[01.08.17 10:49:33]
»

@elviramvio: Deosebit review citit cu mare plăcere! Frumoasă "povestea" de dragoste a acestui mare arhitect Sinan convertit din creștin în musulman. O să urmăresc cu plăcere și celelalte reviewuri pe care le vei scrie despre alte moschei construite de Sinan în Istanbul.

A murit la 98 de ani în acel timp îndepărtat când media de vârstă cred că era mult mai mică decât acum?!...

Mă documentez pentru o excursie și am citit despre Chagall că a murit tot la 98 de ani în timpurile noastre și la 83 de ani termina vitraliile unei catedrale din Zurich...

Of! din orice excursie citită pe AFA sau realizată de mine mai învăț câte ceva! Este minunat!..

Cu drag!

Aurici
[01.08.17 13:20:38]
»

@elviramvio: Nu vad poze azi, tocmai acum când citesc despre Edirne. Dar o sa revin pentru ca mi-e dor tare. Nu mai era în planuri pentru anul asta nici Edirne, nici Istanbul, dar sper sa-i fac loc în toamnă macar unuia ca nu se mai poate. M-ai răscolit si cu Istanbulul... ma rog sa-mi iasă o iesire cât de scurtă, chiar nu mai suportă amânare pana la anu'. Grele dependentele astea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[01.08.17 13:25:51]
»

@mprofeanu:

Unii sunt inzestrati de zei si cu ani multi de viata frumoasa si cu o caruta de talente (Sinan a scris poezii de dragoste extraordinare, am citit acum ceva ani cateva si cred ca traducerea din araba nu excela, totusi m-au impresionat). Informatiile despre iubirile lui se bat cap in cap dar ce este cert, pe Mihrimah chiar a iubit-o profund, ca om si ca artist. Si ma gandesc cat de bogat a fost sa-i ridice din averea lui doua moschei!

Vad ca merge bine documentarea pentru vacanta din iarna, spor la treaba!!! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[01.08.17 14:01:49]
»

Vă mulțumesc pentru că prin fotografiile atașate, m-ați readus într-un edificiu grandios. Imensitatea mosacheii face pe vizitator să se simtă mic în fața ei.

Punctul forte al reviewului este prezentarea biografiei înalților demnitari turci ai acelor vremuri.

Deja ați promis că în toamnă veți mai face o tură la Edirne. Vă sunt necesare 3 zile. O zi drumul, o zi vizitarea orașului și ultima - întoarcerea. Se merită. Atunci, să faceți o plimare în voie pe Talat Pașa (nu uitați să cumpărați măsline de acolo, știe bine de unde @ Aurici) și să mai colindați și pe strada pietonală Salakanar. Un amănut. Pentru amatorii de bere, este ceva mai greu, aceasta se vinde discret, în pungi netransparente iar la terase este și mai greu.

Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[01.08.17 14:10:35]
»

@Aurici:

Asa este, sunt tare grele bolile astea ale noastre. Si eu sufar dupa niste locuri prin Grecia dar sper sa ajung curand doar asa scurt pentru o gura de aer, un petec de cer si unul de mare! Si pentru ceva mancare, ce credeai?

Sper sa ajung in toamna iar la Istanbul ca nu pot astepta sa treaca iarna! Sa vedem cum cad bobii!

Drum bun spre turci, sa fie pe inima ta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[01.08.17 14:22:02]
»

@Mihai18:

Multumesc mult pentru ecou si vot. Chiar ma gandeam ca nu ati comentat primul meu articol si banuiesc ca totusi ati sughitat in zilele dinaintea plecarii mele si in ziua cand am fost pe drum spre ei. Nu ma temeam de o scrantitura mica- aveam sofer foarte bun la autocar - ma gandeam ca dispar de pe AFA ????????????

Am hotarat sa mergem si in toamna la Istanbul, adica merge si sotul dar nu cu masina noastra ca drumul si mai ales traficul de acolo ne-ar manca timpul si nervii. Înca nu stiu cum si daca ajungem, depinde si de zilele de concediu pe care le mai are si de neprevazut. La Edirne anul acesta nu va fi un popas lung sau nu va fi deloc, inca nu stiu. Dar am retinut informatiile primite pentru ca sper ca 2018 sa ne permita un sejur acolo.

O zi frumoasa va doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[01.08.17 16:48:49]
»

@elviramvio:

O racorire a picioarelor nu am refuzat. Ma feresc sa spun ca sunt musulman caci e periculos.

Rodel
[01.08.17 17:26:22]
»

Foarte bine scris acest rewiew, foarte interesante informațiile. Nu am vizitat moscheea, dar, citind impresiile tale, pot spune că Am fost și eu Acolo. Felicitări!

Zoazore
[01.08.17 20:25:38]
»

@elviramvio:

Minbarul, la dreapta Mihrabului, este locul imamului pentru predici sau anunțuri, este frumos sculptat și are 25 de trepte, număr cu importanță pentru rangul moscheelor și imamului.

= spre rușinea mea, am citit MINIBARUL! Chiar mă-ntrebam ce-ar putea căuta așa ceva p-acolo!

Apoi am mai citit odată și tare mi-a plăcut!

maryka
[01.08.17 21:44:07]
»

Foarte frumos povestit! Pozele sunt superbe! Îmi doresc demult să vizitez Turcia! Încă nu am fost, poate trebuie să o includ cât mai repede în agendă! Am avut temeri până acum, deși anul trecut l-am lăsat pe fiul meu, într-o zonă de conflict, destul de periculoasă, dar totul e bine când se termină cu bine! Mă voi gândi serios în viitor pentru această țară!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
soacramea13
[01.08.17 21:57:52]
»

@elviramvio: superb povestit!!! Felicitari!!!

elviramvioAUTOR REVIEW
[01.08.17 22:08:09]
»

@Dan&Ema: ????

elviramvioAUTOR REVIEW
[01.08.17 22:11:27]
»

@Rodel:

Multumesc mult pentru tot.

O, eu Amfostacolo cam pe toată planeta... citind pe aici articolele bune.

O seara frumoasa!

elviramvioAUTOR REVIEW
[01.08.17 22:14:28]
»

@Zoazore:

Pai sa-ti fie de bine daca ti-a placut.

Culmea, cand am vazut ecoul tau, pana sa citesc am crezut ca eu am scris gresit si ma miram ca nu m-a corectat nimeni! Ma linistii!!

O seara linistita!

elviramvioAUTOR REVIEW
[01.08.17 22:17:39]
»

@maryka: Multumesc. Dar nu te gandi prea mult, cat mai repede cu atat mai bine. Eu o tiasem complet de pe lista, visam la ea dar doar visam. A venit clipa ei exact cand trebuia, sa nu raman cu regretul!

O seara frumoasa!

elviramvioAUTOR REVIEW
[01.08.17 22:21:23]
»

@soacramea13:

Cand te lauda soacra e de bine! Si sa fie si soacra tanara, apai si mai bine!

Imi plac moscheile renumite pentru ca sunt un adevarat muzeu, atata arta, atata migala si talent. In aceasta te simti mic, parca astepti sa se intample ceva privind imensitatea salii de rugaciune.

Multumesc mult, o seara frumoasa!

soacramea13
[01.08.17 23:01:22]
»

@elviramvio: ai rascolit bine in inima mea. Sunt indragostita de aceasta moschee de la prima vizita in Turcia. Cand mi a aparut in cale i am zis sotului trage pe dreapta... Habar nu am avut de istoria ei, ghidul meu e sufletul. Am stat in ea cam 2 ore... La intoarcere am tinut neaparat sa o mai vad o data...

mishu
[02.08.17 15:21:35]
»

@Zoazore: Zozo, stai linistita ca si eu am citit la fel prima data incat am citit si a doua oara si mi-a iesit la fel, dar a treia oara a fost cum e corect.

Deci articolul nu are nici o problema, noi avem

mishu
[02.08.17 15:25:32]
»

@elviramvio: Cam tarziu am ajuns si eu la acest articol insa asta nu inseamna ca aveam vreo retinere ci dimpotriva imi doream tare mult sa-l citesc.

Ce pot spune, mi-a placut teribil de mult si am savurat fiecare poza in parte, chiar si cu cea cu "minibarul" unde am citit si eu ca Zozo in craci.

Intradevar un loc de neratat insa inca pe lista de "not yet" pentru mine.

Asa cum ai spus tu insa intrun ecou, daca nu ajungem pe undeva macar ne plimbam cu AFA si cei care isi povestesc calatoriile.

Felicitari, votat cu mare drag.

doinafil
[02.08.17 21:48:19]
»

Foarte bun articolul, Elvira!

Ca de obicei ne dai informații și povestești frumos.

Și eu am urmărit tot serialul ”Suleyman Magnificul”, mi-au plăcut și poveștile de iubire, dar mai ales informațiile istorice de acolo!

Am vizitat la Istambul Moscheea Albastră, dar, nu se compară cu asta de la Edirne.

Dacă am să mai ajung în Turcia, cu siguranță am să merg s-o văd și pe aceasta, a lui Selim.

Mi-au plăcut și pozele, am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[02.08.17 23:40:55]
»

@mishu:

Niciodata nu e prea tarziu. Apoi la ce motiv ai avut tu!!!

Multumesc pentru tot.

elviramvioAUTOR REVIEW
[02.08.17 23:43:04]
»

@doinafil:

Multumesc Doina. Si mie mi-a placut mult, sper sa mai am cumva ocazia sa o mai vad.

Dana2008
[03.08.17 09:22:03]
»

Foarte frumos! Felicitari si multumiri pentru ca ne arati si noua asemenea frumuseti din locuri indepartate!

calatorii placute!

elviramvioAUTOR REVIEW
[04.08.17 07:34:18]
»

@Dana2008:

Multumesc Dana. Un loc atat de aproape de noi dar a carei granita n-am trecut-o cand trebuia. Sa speram ca inca nu e tarziu sa o trecem mai des.

Plimbari frumoase si multe sa ai!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
13 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema, danapp, doinafil, elviramvio, maryka, Mihai18, mishu, mprofeanu, ovidiuyepi, Rodel, soacramea13, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMoscheea Selimiye:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091453075408936 sec
    ecranul dvs: 1 x 1