ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 04.10.10
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    SEP-2012
    DURATA: 10 nopți
    prieteni
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CAZARE [camere etc]:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    la PMM* = 43 EUR
    *PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

    TIMP CITIRE: 23 MIN

    Hotel Altın Yunus – Three colors of holiday: Blue, Green and White

    TIPĂREȘTE

    Hotel Altın Yunus – Three colors of holiday: Blue, Green and White

    (ceea ce ar fi echivalent cu încredere şi sinceritate, libertate şi contemplare, perfecţiune şi maturitate)

    Aşa este recomandat hotelul în broşurile de promovare turistică turceşti...

    Am mai amintit despre acest hotel, e drept, destul de sumar. La vremea respectivă, eram cazată la Pırıl Hotel, iar în drumurile mele prin peninsula Ceşme, dădusem peste această bijuterie care mă fermecase. De fapt, toată peninsula Ceşme este o încântare, dar Altın Yunus este cireaşa de pe tort şi veţi vedea de ce cred aşa...

    Aşadar, am să vă prezint date suplimentare, eventual am să fac anumite precizări, astfel ca informaţiile privind această superbă locaţie să fie cât mai complete. De asemenea, vă spuneam la acea dată că voi încerca să vă descriu şi partea sudică a peninsulei (Alaçatı Korfezı, Altın Kum), eventual Şifne şi Resdere şi, drept urmare, voi afişa poze cât mai eificatoare. Iar de la Altın Yunus, abordarea acestor locuri este mult mai simplă şi mai comodă.

    trilulilu.ro/video-calato ... umina-diminetii

    Precizări

    Înainte de a purcede la descrierea sejurului, am să vă dau totuşi unele detalii necesare pentru a înţelege modul în care s-au organizat turcii, eventual pentru a vă introduce în atmosfera hotelului:

    1. Hotelul Altın Yunus se află la baza unul limb stâncos, pe partea estică a acestuia, în mijlocul unui cartier cu acelaşi nume, situat la circa 3 km de Ceşme (2.5 TRL costul transportului cu dolmuş, iar staţia este foarte aproape de hotel). Este aşezat cu faţa către plaja Ilıca (o plajă minunată, una dintre cele mai frumoase din lume, mărginită de mica peninsulă Şifne şi hotel Sheraton, pe de o parte şi hotel Ilıca, de cealaltă parte, ceva mai aproape de Altın Yunus). Undeva, dincolo de Şifne, se vede în depărtare peninsula Karaburun cu înălţimile ei ameţitoare şi veţi vedea din poze, eventual din videoclipuri, că nu exagerez. De fapt, hotelul propriu-zis se află pe malul mării, în mijlocul unei plantaţii de palmieri şi pini, la baza cărora sunt amenajate peluze de iarbă udate zilnic pentru a li se menţine prospeţimea. Intrarea pe domeniu (o barieră mecanică şi o cabină metalică) este păzită. Aceasta nu înseamnă că dacă veţi încerca să intraţi cu automobilul, ori ca pietoni, vi se va interzice accesul, eventual veţi plăti intrarea, aşa cum se procedează la hotel Meliton din Porto Carras. Puteţi să intraţi gratis. Dar nu vă veţi putea bucura de toate facilităţile hotelului, aşa cum vi se oferă în cazul în care locuiţi acolo. Prin urmare, nimeni nu vă obstrucţionează şi vi se dau toate informaţiile necesare, din nefericire, numai în limba turcă. Şi astfel, fie ca turist cazat la hotel, fie ca vizitator, veţi putea să păşiţi liniştiţi pe drumurile asfaltate ce străbat domeniul, eventual să admiraţi în voie vilele rezidenţiale minunate, ce sunt construite cu arhitecturi diverse, bine dotate şi foarte bine întreţinute, eventual puteţi să participaţi gratuit la spectacolele de seară organizate la Amfiteatrul hotelului şi care sunt uluitor de interesante. Dar, spre deosebire de cei ce locuiesc la hotel, şi care beneficiază de sistemul „all inclusive”, pe un vizitator, consumaţia îl costă, iar preţurile sunt destul de piperate.

    2. De regulă, turiştii sosesc la hotel cu autocarele (hotelul este situat la circa 80 km de Adnan Menderes, aeroportul din Izmir), cu automobilele personale (de regulă, înregistrate la Izmir, ori Istambul) sau cu yachturile personale, Altın Yunus fiind dotat cu Marina proprie. Turiştii români pe care i-am cunoscut la acest hotel veneau acolo de mai mulţi ani, îşi făcuseră prieteni de alte naţionalităţi cu care împărtăşeau aceeaşi pasiune, – Ceşme – şi cu care conversau într-o manieră cât se poate de firească în limbile engleză şi germană. Ei bine, lucrul acesta m-a impresionat, mai ales că eu trăiam cu impresia cum că sunt un fel de pionieră ce a descoperit prima drumul spre Ceşme. Totodată, am aflat şi cum îşi procurau ei un sejur convenabil. Aşadar, în afara lunilor iulie şi august când hotelul este plin, iar tariful de cazare este exorbitant, se poate rezerva sejurul direct, adică, fără intermediari, fără agenţii de turism, fără turoperatori care, de cele mai multe ori, mai mult te încurcă. Aşa se face că în iunie şi septembrie, în timp ce la o agenţie, costul unui sejur de 10-14 zile, două persoane, all inclusive, este de circa 800-1000 Euro, există posibilitatea de a vă procura acelaşi lucru, uneori, la aproape jumătate de preţ... „- Noi am negociat şi poziţia camerei”, mi-a spus o doamnă din Focşani. „Nu ne venea să credem că atunci când am sosit, ni s-a dat chiar camera solicitată”... Lucru şi mai haios, am întâlnit acolo perechi care trăiau în concubinaj, ambii parteneri fiind căsătoriţi. Surprinzător, nu-i aşa?!... Iată, avem ce să învăţăm de la conaţionalii noştri!... „- E puţin probabil să-ţi întâlneşti amicii în Ceşme? Că ei nu prea vin pe aici. Mai ales la Altın Yunus”, m-a asigurat Sergiu, un domn extrem de simpatic, mereu relaxat, din Cluj, în vârstă de 50 de ani, care-şi petrecea anual concediul la Altın Yunus însoţit de concubina sa, o femeie frumoasă de 40 de ani, ambii având copii aflaţi la vârsta adolescenţei, eventual la terminarea unei facultăţi... „- Şi dacă vă-ntâlniţi cu copiii?! Că poate au şi ei amante, ori amanţi”, am forţat eu amuzată de situaţie, dar şi de siguranţa ce-o afişau... A fost un râs general.

    3. Hotelul este alcătuit din clădirea principală, formată din opt corpuri cu trei niveluri, care comunică între ele prin intermediul unor culoare, având astfel o singură posibilitate de acces, holul de la recepţie. Aceasta este prevăzută cu restaurant, SPA, thermal, piscină şi este construită de-a lungul unui arc de cerc care mărgineşte Marina, unde se află ancorate şi legate de cheiuri numeroase yachuri de lux. La circa 500 m de clădirea principală, spre vest, la capătul unui drum asfaltat, se află „Beach Aparts”, o clădire cu generoase spaţii de cazare pe două niveluri, prevăzută cu piscină şi un snack bar proprii, locuri de joacă pentru copii, un teren de antrenament pentru tras cu arcul, un teren de volei şi un teren de baschet. Terenurile de tenis sunt grupate în spaţiul denumit „Tennis courts”, aflat în imediata apropiere a clădirii principale. Piscinele au apă de mare, duşurile sunt cu apă dulce. De asemenea, Marina are spaţii de cazare proprii destul de confortabile, cu faţa către mare şi cu ieşirea direct la cheiuri, un bar–restaurant (Kaptan Kahve) şi o plajă micuţă cu apă limpede situată chiar la intrarea vaselor (Captain Beach), un shopping center, un restaurant cu specific pescăresc (Yunus Balık), un restaurant a la carte (Baküs Restaurant) şi un centru de scufundări (Diving Center). De altfel, pentru a vă fi mai comod şi să vă faceţi o imagine exactă a spaţiului, vă rog să accesaţi linkul de mai jos şi să salvaţi poza care reprezintă harta schematică a domeniului, hartă ce vi se oferă la recepţie odată cu cardurile de la cameră (Voi încerca să afişez aceast poză şi pe website-ul AFA, dar pentru că poza este făcută cu un aparat profesionist şi, pentru că are 7MB, nu ştiu dacă va fi acceptată de soft. În fine, vă descurcaţi dvs dacă vă interesează).

    trilulilu.ro/imagini-cala ... a-facilitatilor

    Oricum, cei care sosesc aici cu yachturile şi locuiesc pe ele (personalul de serviciu sau chiar proprietarii) au acces pe bază de card la un spaţiu dotat cu duşuri şi toalete situat în apropiere de „Marina Office”. Dar din câte am observat eu, cei mai mulţi proprietari de yachturi locuiesc la hotel, eventual închiriază o vilă. De regulă, numai personalul de serviciu locuieşte pe yacht. Navigatorii americanii, englezii, nemţii şi ruşii îşi cazează personalul propriu la hotel, uneori la hotel Sheraton, ori Ilıca, care se află în apropiere, iar ei se bucură împreună cu familia sau cei apropiaţi, de facilităţile unei vile luxoase din apropiere şi veţi vedea din poze că sunt o mulţime.

    4. Plaja propriu-zisă a hotelului se află în imediata vecinătate a restaurantului de la „Beach Aparts”, mai precis, lângă Beach Bar, la capătul plajei Boyalık, nu departe de hotelul 7800 Ceşme. Aceasta este dotată cu şezlonguri şi umbreluţe gratuite, pe care le puteţi utiliza numai dacă aşterneţi pe şezlong prosopul hotelului, prosop ce vi se furnizează în schimbul unui card special pe care-l veţi obtine de la recepţie, împreună cu cardul de la cameră. (Dacă pierdeţi cardul sau prosopul, vă costă 10 Euro). Programul salvamarului este de la 8:00 la 18:00.

    5. Cardul de la cameră este un fel de carte de vizită şi pe care trebuie să-l păstraţi asupra dvs, urmând să-l arătaţi de fiecare dată când doriţi să serviţi masa, gustări, ori băuturi. Pe acest card se bazează sistemul lor „all inclusive”, pierderea lui fiind amendată cu achitarea sumei de 10 Euro. Oricum, numai în prima zi după cazare este necesar să prezentaţi cardul, pentru că imediat ce-l arătaţi, turcii fac ce fac şi vă ţin minte, astfel că vă servesc fără să vi-l mai solicite. E drept că, prima oară când am arătat cardul, am făcut o glumă haioasă, în limba turcă, pe care am repetat-o apoi celorlalţi chelneri, recepţioneri, ori altor salariaţi cu care mă confruntam. A doua zi, am fost recunoscuţi imediat şi întâmpinaţi cu zâmbetul pe buze (este o reacţie firescă a mentalului uman!), nu ni s-a mai solicitat cardul şi, pentru că noi o ţineam tot în glume, iar turcii râdeau cu lacrimi uneori, era imposibil să nu fim recunoscuţi şi serviţi cu promptitudine. Ei, dar chestia asta a avut şi efecte negative. Bunăoară, într-o zi, m-am trezit cu un chelner reproşându-mi că sunt turcoaică, eventual macedoneană, că ei ar fi mai blonzi (şi sunt acolo foarte mulţi chelneri şi barmani de această naţionalitate!), dar îmi place să mă dau mare cu cunoştinţele mele de limbă engleză.

    6. Hotelul pune gratuit la dispoziţia turiştilor mai multe electrocare prevăzute cu şofer, cu care vă puteţi deplasa făcând astfel turul domeniului, domeniu destul de vast. Dar informaţiile primite de la şofer sunt numai în limba turcă, aşa că, dacă nu vă interesează limba şi nici oamenii locului, de altfel, destul de manieraţi, mai bine renunţaţi.

    7. Thermalul nu este gratuit (Bio Venus SPA Thermal). Acesta are un bazin exterior şi mai multe încăperi şi piscine în interiorul clădirii. Intrarea costă 28TRL, plus masajul, ori alte chestii turceşti specifice. Aşa că, dacă vă faceţi unele socoteli de acasă, cum că aţi putea împuşca mai mulţi iepuri dintr-un singur foc mergând la Altın Yunus (băi de soare, băi de mare şi băi termale), o să fiţi cam dezamăgiţi. Din acest punct de vedere, hotelul este diferit de Pırıl Hotel, despre care am prezentat deja un review şi unde totul este gratuit. Cu toate acestea, timp de două săptămâni, cât am stat la Altın Yunus, zilnic, dacă eram în incintă (că mai plecam în larg sau la pescuit cu o barcă sau cu un yacht, eventual un catamaran, ori exploram ţinuturile peninsulei cu automobilul!), la ora 15:00, intram la thermal. Îi luam cu mine şi pe cei interesaţi (adică, dintre cei cu care am mers acolo, în niciun caz dintre cunoştinţele făcute la hotel!), e drept, destul de puţini erau interesaţi de această facilitate. Şi petreceam împreună aproape o oră. Niciodată nu m-a oprit cineva şi nici nu mi s-a solicitat să achit intrarea. Cum am făcut? Ei bine, cu tupeu şi o atentă observare a ierarhiilor! Că numai domnia şi prostia se plătesc!... Oricum, apa are compoziţie şi indicaţii terapeutice similare celei de la Pırıl.

    8. Hotelul este prevăzut cu heliport şi acesta se află imediat lângă parcare (care este gratuită!).

    Intrarea în clădirea hotelului

    Intrarea este simplă, de o parte şi de alta acesteia fiind amenajate nişte părculeţe cu pini şi băncuţe din lemn. În faţa intrării, se află un rond de flori în mijlocul căruia se găseşte statuia unui delfin auriu pe care pare să călărească o fiinţă umană. Când veniţi pe drumul dinspre poarta de la intrare pe domeniu, drept în faţă se află parcarea hotelului şi prima turbină eoliană construită în Turcia. Puţin mai departe se află „Sunset terace”...

    Uşa principală a hotelului este culisantă şi, dacă veţi intra pe acolo, veţi fi obligaţi să treceţi printr-un cadru metalic destinat depistării metalelor, la fel ca la aeroporturi şi care ţiuie strident atrăgând atenţia asupra dvs. De o parte şi de alta a uşii principale se află alte două uşi obişnuite şi care sunt folosite de obicei. Dar noi voiam neapărat să trecem prin uşa culisantă şi deci, prin cadrul metalic şi socoteam că aşa vom face fel de fel de observaţii privind reacţiile oamenilor, atitudinea potrivită de adoptat în atari situaţii şi câte şi mai câte, că până la urmă, turcii specializaţi cu paza intrării ne-au solicitat un răgaz mai prelungit: prea-i călcam pe bombeu cu atitudinea noastră hazoasă şi pusă pe şotii... „- Păi, domne”, le spuneam eu. „N-aţi aflat că la aeroporturi s-au schimbat modalităţile de verificare, iar acum se caută lichide, nu metale? ”... Ştiau, dar nu voiau să renunţe la cadrul cu pricina. Nici noi nu voiam să renunţam la folosirea lui şi, de fiecare dată când ne nimeream pe acolo, ne arătam tare surprinşi că uitasem ceea ce ne instruiseră ei, ori ne recomandaseră. Până la urmă, ne-au lăsat în plata Domnului, că eram prea mulţi şi proşti... „- Cu proştii nu e bine să te pui”, spunea unul în limba turcă. Dar noi râdeam şi ne vedeam de hazul nostru, că aşa era scenariul, deh... Până şi tata s-a dat pe brazdă şi ne urma supus în drumul nostru pricinos, ne privea cu uluială şi se amuza de reacţiile turcilor pe care se părea că abia acum le descoperea.

    Pe partea stângă a intrării, în interiorul clădirii, se află recepţia, iar în spatele ei, un acvariu uriaş. În dreapta intrării se află agenţii de turism, care încearcă să antreneze turiştii în fel de fel de excursii la dracu-n praznic, dar nimeni nu pune botul, că hotelul şi împrejurimile sunt mult prea frumoase. Dincolo de recepţie, se află lobby şi ascensoarele moderne, după care, mergând mai departe, se iese pe terasa hotelului, iar atunci când mi s-a înfăţişat priveliştea cu Marina, yachturile, cheiurile, parcă mi s-a oprit respiraţia din cauza frumuseţii.

    trilulilu.ro/video-calato ... -la-altin-yunus

    trilulilu.ro/video-calato ... ire-catre-ilica

    Dar nu apucaţi să ieşiţi pe terasă că, imediat, veţi fi înconjuraţi de chelneri, care vă invită să vă aşezaţi pe fotoliile minunate, prevăzute cu perne şi pernuţe de toate felurile şi se oferă să vă aducă ceva de băut. Comandaţi orice! Tot nu înţeleg ei ce le spuneţi dvs, aşa că, până la urmă, vă mulţumiţi cu o limonadă, o cola, o bere, eventual cu un whisky, singurele denumiri pe care le mai pricep. Dar nu puneţi la suflet: oamenii sunt politicoşi şi foarte vii. Oricum, nu îşi croiesc viaţa după televizor şi nici după net, aşa cum le place să afirme despre ei înşişi unii dintre conaţionalii noştri. Iar dacă ştiţi ceva turceşte, sunteţi omul lor. După port, va fi evident că sunteţi europeni şi, drept urmare, sunteţi imediat intrebaţi despre ţara dvs de provenienţă. Dacă spuneţi că sunteţi român, toată lumea începe să vă întrebe despre Hagi, de parcă fotbalistul ar dormi cu dvs în aceeaşi cameră şi v-ar fi prieten la cataramă. Aşadar, primirea a fost atât de haioasă, încât în momentul în care m-au întrebat care este hobby-ul meu, le-am răspuns că-mi place să zbor... „- Cum, adică, să zbori?! ”, m-a întrebat surprinsă o turcoaică frumuşică... Iar după ce le-am arătat pozele de la Oludeniz, unde am sărit cu parapanta (pe care le păstrez la îndemână şi le arăt mereu pentru a accede mai uşor la subconştientul oricărui individ), brusc, oamenii au amuţit. Ei, şi de atunci, m-au lăsat de capul meu, că unde naiba mai întâlneşti pe la turci o parapanistă în carne şi oase...

    Recepţia

    Este posibil să vă surprindă, dar şeful recepţiei hotelului înţelege limba română. Şi o face foarte bine. Dar n-ar recunoaşte în ruptul capului, chiar dacă reacţiile lui sunt edificatoare. Mai mult, vorbeşte perfect limba rusă, ceea ce m-a uluit de-a binelea, mai ales atunci când tata l-a luat la sigur. Şi, cu toate că achiziţionasem camere cu ieşire la parc, după o scurtă conversaţie cu tata, omul ne-a oferit camere cu privire la mare, eventual să stăm la Beach Apart. Dar noi nu ne lăsam şi pace şi voiam numai aşa cum era scris pe vouchere, drept pentru care ne-am trezit cu nişte camere minunate la etajul II, în imediata vecinătate a spaţiului denumit „Yunus meeting room”, în prezent dezafectat. Aşadar, linişte, vegetaţie proaspătă şi răcoare pe tot timpul zilei (cu excepţia după-amiezelor, până la apusul soarelui), cu o privire directă asupra automobilelor cu care ajunsesem acolo, parcate în locuri mai ferite. Şi, cu toate că, iniţial, am ajuns la hotel la ora 12:00, ne-au cazat imediat. Părinţii mei au acceptat oferta şefului de recepţie şi au fost foarte mulţumiţi camera cu privire la mare, care are balconul mult mai mare. Ei, dar ei se sculau devreme, deci nu erau deranjaţi de soarele puternic de la răsărit, ori de vântul rebel ce sufla uneori, dimineaţa. Iar la 5:00, când încă era întuneric, făceau baie în mare, la plaja de la Kaptan Kahve (în turceşte kahve înseamnă cafea), aşa că, la ora 7:30, pe când ne îndreptam către masa de dimineaţă, noi, cei tineri, eram priviţi de vârstnici cu amuzament şi îngăduinţă, cu toate că dimineaţa făceam acelaşi lucru, dar pe lumină, adică, alergam de ne ieşea sufletul pe şoselele domeniului şi înotam în larg.

    Cazarea

    Pe website-urile de specialitate, îndeosebi pe cele nemţeşti, se spune că hotelul este vechi. Într-adevăr, clădirea a fost construită în 1974 şi reamenajată în 2006. Dar nu se simte patina vremii, camerele sunt confortabile, prevăzute cu aer condiţionat, instalaţiile sunt funcţionale. Iar dacă la revenire în cameră doriţi să fiţi întâmpinaţi de răcoare, este suficient să lăsaţi unul dintre carduri în locul special amenajat pentru a permite funcţionarea electrică, reglaţi aerul condiţionat pentru temperaturi mai coborâte şi puneţi la uşă anunţul „Please. Do not disturb”. Paturile sunt prevăzute cu plăpumi consistente. Pe partea dinspre parc, camerele sunt utilate cu televizoare, pe partea dinspre mare, cu LCD-uri. Dar nu prea merită să urmăriţi emisiunile televizate mai mult de 15 minute pe zi, în caz că înţelegeţi oarecum limba turcă. Lenjeria de pat se schimbă la două zile. Prosoapele, zilnic. Toate camerele sunt prevăzute cu balcoane încăpătoare pentru două-trei persoane. Orice cameră se poate transforma în cameră triplă, pentru că au un fotoliu-pat.

    Totuşi, există o problemă şi, până acum, chestia asta am întâlnit-o numai la Altın Yunus. Cred că femeile de serviciu îşi clătesc mopurile în oala Wc, după care, şterg cu ele pe jos. Drept urmare, în toată camera se percepe un miros incert de urină care, odată cu trecerea timpului, se accentuează şi devine supărător. În consecinţă, simţi nevoia să intervii şi să soliciţi măsuri severe de intrare în ordine. Dar dacă nu le lăsaţi un bacşiş generos, rămâne ca înainte. Aşa li s-a întâmplat cârcotaşului de Jean şi zgârcitului de Kojak şi mi se tot plângeau de neajuns, venind mereu în vizită în camera noastră şi mirosindu-ne insistent mediul ambiant... „- Ce-aveţi, frate? ”, i-am luat în primire într-un final. „Se pune cumva de vreun premiu pentru cel mai bun mirositor de rahat, ori vă mulţumiţi numai cu al nostru? ”... „- Nu, bă, dar la noi, în camere, pute”, a îndrăznit Jean. „Şi nu ştiu de unde vine, că de la o vreme, ne tot uşurăm prin alte locuri ale hotelului”... Şi du-te, frate şi vezi despre ce-i vorba. Aveau dreptate şi când am deschis uşa spaţiilor lor de cazare, mi s-a făcut rău. Iar Stela făcea feţe-feţe, de parcă ar fi fost vinovată cu ceva. Ei, dar eu nu prea sunt dusă pe la biserică şi sunt conectată la tot ce-i rău în psihicul oamenilor, că d-aia m-a făcut mama doctoriţă de glumeţi. Aşadar, am priceput imediat stratagema bandiţilor turci şi, pentru că nu era rost de lăcrămăţii la împărăţia lor, le-am sugerat tuturor ca, de îndată, să ofere femeii de serviciu câte 10 TRL. Ei, şi să vedeţi ce miros frumos aveau camerele după aceea, că ţi-era mai mare dragul să păşeşti în interior... Aşa că, atenţie! Speţa asta o puteţi întâlni şi la alte hoteluri, că nu cred eu cum că numai ăştia, de la Altın Yunus, sunt atât de dăştepţi...

    Servirea mesei

    Mesele principale ale zilei se servesc la restaurantul special afectat. Acesta are două zone: una interioară clădirii principale, de unde se pot procura ciorbele, salatele, fructele, pâinea şi prăjiturile, cealaltă, exterioară, pe terasă, unde sunt expuse mâncărurile propriu-zise. Tot pe terasă se servesc preparatele ad-hoc, adică, peştele prăjit, preparatele locale bazate pe carne, plăcintele, pâinicile sau clătitele turceşti şi, seara, pepenii gabeni şi verzi, care sunt tăiaţi în faţa dvs. Există şi un loc unde sunt prezentate mâncărurile pentru cei ce ţin dietă. Nu le-am gustat. Nu m-au interesat. În rest, tot ceea ce am mâncat a fost gustos, bine preparat, poate un pic prea condimentat pentru stomacurile noastre. Băuturile vi se servesc la comandă, prin intermediul chelnerilor. Dar puteţi să vă deplasaţi direct la bar şi să comandaţi singuri ceea ce doriţi, mai ales că, în pofida eforturilor ce le fac, cu excepţia limbii turce, unii chelneri nu înţeleg limba în care vă adresaţi lor, indiferent care ar fi aceasta, în timp ce barmanii sunt parcă mai abili. De aceea, se petrec uneori lucruri amuzante: tu soliciţi ceva, iar ei îţi aduc cu totul altceva, ceea ce este atât de haios, mai ales atunci când solicitantul refuză comanda. Drept urmare, mă uitam consternată la un grup de italieni care făceau un scandal de nedescris din cauza erorii unei chelneriţe, aflată într-o asemenea situaţie... „- Ăsta nu e hotel de cinci stele! ”, ţipa o italiancă de vreo 40 de ani, cam rigidă. „Am ajuns într-o ţară subdezvoltată! ”... Şi pentru că chelneriţa era o tânără simpatică şi mi se părea foarte înspăimântată, m-am ridicat de la masă, m-am îndreptat către italieni şi am conversat direct în limba lor, i-am tradus chelneriţei în limba turcă ce voiau ei de fapt, iar lucrurile s-au mai liniştit... „- Dacă aţi şti cât m-am pregătit pentru italienii ăştia. Că aşa a fost ordinul”, mărturisea chelneriţa ulterior. „Dar nu pot să le învăţ limba. Şi, probabil că aş fi fost concediată, dacă nu interveneaţi dvs”... Iată ce lucruri interesante poţi întâlni la hotel Altın Yunus. Că noi, românii, vorbim bine limba engleză, eventual germana, iar turcii sunt mai receptivi la acestea, poate chiar şi la limba română, care seamănă surprinzător cu limba turcă, prin cuvinte şi unele fraze (De exemplu: haide, bre!)... Am fost foarte afectată de mărturisirea chelneriţei şi, drept urmare, am încercat să discut mai mult cu italienii. Nu te puteai înţelege cu ei: „- E hotel de cinci stele, să vorbească italiana! Să ne înveţe limba! Măcar unul dintre ei să o facă”, mi s-a răspuns... Totuşi, atunci când le-am spus că sunt româncă, s-au mai înmuiat. N-am înţeles de ce, poate pentru că noi suntem mai abili la învăţatul limbilor străine... Oricum, incidentul acesta a avut un efect neaşteptat: începând din ziua următoare, aveam acces peste tot, fără să mi se ceară socoteală, ori să mi se impună vreo restricţie. Turcii păreau că nu mă mai percep ca pe o simplă turistă. Chiar şi camera unde locuiam ne era aranjată ca să ne simţim excelent. Mi s-a părut că este corect să ofer cameristei 10 TRL. A refuzat: „- Nu primesc de la tine”... Şi m-a privit într-un mod greu de descris, dar cu multă căldură. Iar lucrul acesta m-a uimit, m-a impresionat, m-am perceput altfel, că tot vorbeam la review-ul referitor la Pırıl despre înţelepciune.

    Ceaiul de la ora 5

    La hotelul Altın Yunus există un loc, mai bine zis, o terasă, situată în imediata vecinătate a restaurantului principal, denumită Lobby Terrace. Aceasta este utilată cu mese şi scaune foarte confortabile aşezate în jurul unui palmier, cu privire către mare şi Marina. Între orele 16:30 şi 19:00, acolo se servesc ceaiuri şi nişte preparate turceşti, un fel de gogoşi delicioase. Toate acestea sunt comandate unui chelner şi sunt cam mulţi pe acolo, ca de altfel şi la lobby, ce este situat în interiorul clădirii, în imediata vecinătate. Dar cel mai interesant lucru ce îl puteţi întâlni acolo este un cvartet format dintr-o violoncelistă şi trei violoniste, care interpretează muzică de cameră. Priviţi la videoclipuri.

    trilulilu.ro/video-calato ... yunus-din-cesme

    trilulilu.ro/video-calatorii/concert-19

    Pe de altă parte, în lobby se află un pian, la care zilnic, între orele 17:00 şi 20:00 se interpretează bucăţi muzicale diverse. Nu ştiu cum sunt selecţionaţi pianiştii, dar este cert că cei mai buni semnează un contract cu un impresar. Aşa l-am cunoscut pe Doruk Cebi, un tânăr pianist din Izmir, care ne-a încântat cu naturaleţea lui. Am afişat un videoclip, dar înregistrarea nu se ridică la pretenţiile unora dintre dvs, oricum, posibilităţile mele de înregistrare sunt reduse şi, drept urmare, vă dau numai o idee despre eveniment şi nu-l reproduc la anumiţi parametri de performanţă.

    trilulilu.ro/video-calato ... -cebi-din-izmir

    Piscinele hotelului

    trilulilu.ro/video-calato ... tel-altin-yunus

    În clădirea principală, sunt mai multe piscine, toate cu apă de mare, unele, în interior. Oricum, piscina exterioară este înconjurată de şezlonguri şi umbrele de soare. Pe una dintre laturi sale se află salvamarul care vă furnizează prosoapele contra cardurile specifice şi un bar condus de tânărul Devran, student la Universitatea din Ceşme şi care doreşte să se specializeze în entertainment. Pe drumul către scările de la intrarea în clădirea hotelului, în imediata vecinătate a barului, se află un spaţiu larg de circa 500m, pavat cu scânduri din pin, unde se desfăşoară nunţile (Neptun Cocktail Terrace). De altfel, chiar şi piscina principală este utilizată uneori pentru asemenea evenimente. Şi cu toate că între aceasta şi thermalul, se află numai un gard din metal împletit cu tuia, porţile despărţitoare sunt mereu închise, accesul la thermal făcându-se prin clădirea hotelului, trecând obligatoriu prin sala restaurantului. Mai există o piscină frumoasă la „Beach Apart”, despre care am mai amintit mai sus. Şi aceasta este înconjurată de şezlonguri. Ei, dar la Beach Apart se află „Water sports”, adică locul de unde puteţi închiria ski-jet-uri, bărci cu motor, hidro-biciclete, eventual un loc pe banană sau parasailing şi, drept urmare, plaja este mult mai aglomerată.

    Restaurantele

    Restaurantul principal este Petunia, unde se servesc mesele de bază ale zilei (breakfast 7:00-10:00, late breakfast 10:00-11:00, lunch 12:30-14.30, dinner 19:00-22:00 şi night soup 24:00-2:00). Magnolia Restaurant se află în imediata apropiere a restaurantului Petunia şi e folosit ca restaurant a la carte, cu rezervare prealabilă. Yunus Balık, ceea ce în traducere lıberă înseamnă restaurantul cu specific pescăresc, funcţionează între 19:30 şı 23:00 şi se află pe cheu, cu rezervare prealabilă. Kaptan Kahve se află la parterul căpităniei portului, în timpul zilei funcţionează ca bar, iar seara, ca restaurant a la carte. Baküs Restaurant se află în cealaltă extremitate a arcului de cerc trasat de clădire, pe partea opusă lui Kaptan Kahve. Rezervările la restaurantele a la carte costă 5 Euro şi se fac cu două zile înainte, la departamentul de relaţii cu publicul, adică la recepţie. Consumaţia este gratuită de două ori pentru un sejur de minumum o săptămână. Minibarul din cameră se plăteşte dacă veţi consuma.

    Amfiteatrul

    Amfiteatrul se află în apropiere de lobby terrace (adică, locul unde se serveşte ceaiul de la ora 5) şi este destinat spectacolelor de seară (începând cu ora 21:30). De regulă, turcii promovează acolo valorile lor naţionale şi locale (dansuri, cântăreţi, etc.). Să ştiţi că merită să vedeţi un asemenea spectacol. Iată, am să vă prezint nişte videoclipuri cu dansuri populare turceşti, cu scene amuzante când un dansator sau o dansatoare o ia razna... Şi râzi de te prăpădeşti, nu neapărat din cauza caraghioslâcului situaţiei, ci din cauza neînţelegerii, pentru că cea sau cel în cauză consideră că a interpretat corect şi că ceilalţi au greşit... O să vedeţi că la un moment dat, un dansator îşi cam pierde secerătoarea, ceea ce declanşează hohote de râs. Oricum, ne-am distrat de minune, mai ales că la primul spectacol, înregistrările noastre erau mereu întrerupte de către fotografii hotelului care făceau ce făceau şi ne tot treceau prin faţă, drept pentru care, Elena, soţia lui Marian, s-a proţâpit în faţa unuia dintre ei şi i-a spus în româneşte, că ea nu vorbeşte limba turcă: „- Dacă te mai prind pe aici, te ia mama dracului! Ai înţeles? Hai! Güle, güle! Că nu puteţi să vorbiţi şi voi o limbă mai ca lumea!? ”... Iar noi ne prăpădeam de râs din cauza atitudinii femeii, de regulă, o fire domoală, dar care în acel moment, părea exasperată. Se pare că a ales instinctiv cea mai bună cale de comunicare, pentru că în limba turcă „Hai! ”, înseamnă „Cară-te! ”, în timp ce „Haide”, înseamnă „Vino, pofteşte”. Iar „Güle, güle! ”, înseamnă “La revedere” pentru cel ce rămâne pe loc... Oricum, în serile următoare, cât am mai apucat să mergem la amfiteatru, nu ne-a mai deranjat nimeni, iar fotografii încercau să ne ocolească prin spate, semn că Elena fusese cât se poate de elocventă... Aşadar, vizionaţi videoclipurile, că merită efortul depus de dvs.

    trilulilu.ro/video-calato ... popular-turcesc

    trilulilu.ro/video-calato ... popular-turcesc

    Alaçatı Korfezı

    trilulilu.ro/video-calato ... /marina-alacati

    Golful Alaçatı este ceva ieşit din comun. În primul rând, Marina de la Alaçatı este teribil de frumoasă, bine organizată, curată, plină de yachturi şi catamarane dintre cele mai ciudate. Pe ţărm, se află nişte restaurante minunate, adevărate opere de artă. Undeva, mai în larg, lângă nişte pontoane mobile, se află nişte locuri adânci, cu apă de cristal, dar rece, unde se poate face baie. İar dacă aveţi la dvs ochelarii de apă, labele şi tubul necesar respiraţiei, este o feerie să înotaţi în acest spaţiu, alături de nişte peşti uriaşi de circa 1 m. Şi te tot întrebi ce caută peşti aceştia în asemenea locuri. Golful este înconjurat de dealuri pe care se află numeroase turbine de vânt.

    Mai la sud, veţi întâlni fel de fel de hoteluri, care de care mai pitoreşti. Ultimul este ALKOÇLAR Hotel, care pare nou şi modern. Se pare că este unul foarte ieftin, dacă veţi lua în calcul tarifele practicate. În largul mării, se pactică windsurfing-ul.

    Oricum, pe partea sudică, până la Altın Kum, se construeşte în prezent o şosea asfaltată, urmând ca zona, utilizată pe moment numai de către pescari, să fie dată în folosinţă pentru turism. Priviţi la poze...

    Altın Kum

    În traducere liberă, înseamnă nisipurile de aur. Într-adevăr, nisipul este auriu. Dar localitatea este săracă. Totuşi, duminica locul mişună de localnici care par să vină din toate colţurile peninsulei Ceşme, pentru plajă şi baie. Iar locul este dotat cu şezlonguri şi umbreluţe. De altfel, Altın Kum reprezintă cap de linie pentru dolmuşul care circulă pe ruta Ceşme – Ciftlik – Altın Kum. Şi culmea, auzindu-ne vorbind româneşte, de noi s-a apropiat şoferul unui dolmuş care ni s-a adresat direct în limba română şi ne-a mărturisit încântat că el a lucrat vreo zece ani la Constanţa, la Coca Cola Company.

    Şifne, Resdere

    De ajuns, e foarte uşor. Resdere este o localitate mai răsărită care se întinde spre nord-est, până la marginea mării. Şifne e mai prăpădită şi nu prea merită efortul de a o vizita. Iar stabilimentul denumit Şifne Thermal este un fel de Tekirghiol, populat numai cu persoane în vârstă ce îşi caută sănătatea în apele termale şi nămol. Până şi tata, un om aflat la vârsta treia, văzând suferinţele celor ce se scăldau în piscina termală de acolo şi-a ferit jenat privirea. Oricum, am afişat câteva poze, ca să vă faceţi o idee.

    Castelul de la Ceşme

    Castelul a fost construit în 1508 de sultanul Beyazit II, fiul sultanului Mehmet Fatih (a nu se confunda cu Beyazit I, supranumit Yildirim, adică, fulgerul!), cu scopul de a apăra toată coasta de nord a peninsulei (de la Ceşme la Ildırı, fost Erythrai), de atacurile piraţilor. Am mai vorbit despre acest castel. Îl mai amintesc aici numai ca să vă uitaţi la poze, de această dată, făcute din interior, în speranţa că veţi admira splendoarea poziţiei sale... În rest, vorba lui @dorgo, informaţii despre Castel se pot găsi şi pe net...

    Despre pisici

    Veţi constata cu surprindere că spaţiile exterioare ale hotelului sunt invadate de pisici. Şi cred că sunt vreo 50, brune, galbene, albe, niciuna dintre cele tărcate cu care noi suntem obişnuiţi să le vedem, mai ales în zonele rurale, unde abundă cele semi-sălbatice. De regulă, pisicile stau pe terasa restaurantului Petunia, unde mai primesc de mâncare. Să nu credeţi că turcii care deservesc restaurantul sunt morţi după ele. Nu. Nici pomeneală. Cei mai mulţi dintre chelneri le alungă, iar multe dintre pisici au cozile tăiate, semn că au fost supuse unui tratament crud şi brutal. Cu toate acestea, pisicile se simt ca la ele acasă, simt imediat compasiunea şi generozitatea unor turişti şi astfel, reuşesc să se hrănească datorită acestora, ori, cine ştie, poate prin generozitatea bucătarilor...

    Imediat ce aţi ocupat locul la masă, mai ales dacă se întâmplă să preferaţi pe cele de la extremitatea terasei restaurantului şi vecinătatea florilor sădite în jardiniere, îşi fac simţită prezenţa vreo două-trei pisicuţe. Dar să nu vă speriaţi: nu vă sar în farfurie şi sunt destul de civilizate. Aşteaptă cuminţi să le împărţiţi din mâncarea dvs. Singurul impediment este că, dacă veţi face aşa ceva pe faţă, adică să vă vadă toată lumea, se găseşte o persoană civilizată, de regulă, o nemţoaică, care să protesteze şi să vă ceară socoteală pentru actul reprobabil comis. Şi să vedeţi tărăboi, dacă se întâmplă să vorbiţi bine limba germană, că nimeni nu înţelege discuţia dvs, dar toată lumea vă priveşte cu interes, mai ales turcii, care nu pricep defel, de la ce v-aţi luat. În fine, după ce li se explică speţa, chelnerii încep să fugărească pisicile în cauză şi iese o reprezentaţie de zile mari. Dar să nu credeţi că manageriatul hotelului se gândeşte cumva să cheme poliţia veterinară, nici nu ştiu dacă au aşa ceva, pentru că turiştii turci divinizează pisicile, le hrănesc pe şest şi se simt bine în compania lor.

    Despre transport

    De la bun început, trebuie să vă spun că transportul până la Ceşme şi înapoi, cu automobilul personal, deplasările prin sudul peninsulei, eventual cele locale făcute cu maşina (că am mai mers şi cu dolmuşul, dar asta nu se pune!), m-au costat 1200 lei. Cu mici excepţii, şi ceilalţi au înregistrat aceeaşi cheltuială. Fiecare dintre conducătorii de automobil a luat cu el în portbagaj câte două canistre de carburant (achitate cu acelaşi card personal!), umplute la benzinăria din vama de la Giurgiu. La Svilengrad, toţi am făcut plinul. Am mers pe drumul meu, despre care am pomenit mereu în review-uri, adică 295 km de la Giurgiu la Svilengrad. Trebuie să aflaţi că se permite transportul canistrelor de carburant în portbagajul automobilului, cu condiţia să nu existe scurgeri din conţinut şi deci, să nu se detecteze vreun miros specific. La întoarcere, când canistrele erau deja goale, dar pentru că fusesem luată la rost de un consilier AFA, cum că vin cu chestii de-astea de vremea când eram o copilă de numai 8 ani şi care se arăta revoltat de idee afirmând că acestea sunt adevărate „bombe” pe roţi, l-am întrebat pe un vames turc (că în Grecia ştiu prea bine că se permite şi am făcut faţă la mai multe neajunsuri fiind salvată de canistra din portbagaj!), dacă există vreo restricţie: nu există... Aşadar, se poate!... O să spuneţi că am făcut economie de numai 50 Euro, ceea ce este o sumă insignifiantă şi sunt de acord cu dvs. Da, dar suma aceasta este nesemnificativă pentru mine, pentru prietenii mei, care ne-am deplasat pe banii altora, ori pentru unii dintre dvs care au salarii mai mari. Şi vă întreb: oare, toţi românii gândesc că suma de 50 Euro poate fi risipită? ... Pentru că domnia şi prostia se plătesc, uneori scump... În cazul de faţă, este vorba numai de domnie, căci ne place să ne socotim „domni” atunci când ieşim din ţară, chiar ne fălim în faţa compatrioţilor, dar la revenire suntem numai nişte oameni modeşti şi trăim de pe o zi pe alta, strigând la Guvern pentru o bucată de pâine în plus... Am citit pe numeroase website-uri mai multe review-uri halucinante în care protagoniştii rătăceau în neştire căutând căi de acces spre frontiera greco-bulgară şi resimţeau unele urme de regret prin faptul că nu-şi asiguraseră o mică rezervă de carburant. Nici nu ştiţi cât de greu este să şofezi prin munţi, privind la acul indicatorului de carburant, temători faţă de o eventuală fatalitate. Pe acestea cine le contorizează? Că în acele momente, ne aflăm într-o ţară străină, nu cunoaştem limba, nu cunoaştem procedurile de urgenţă... În privinţa „prostiilor” pe care le mai spun şi care, uneori, vă deranjează pe unii dintre dvs, abordând reflex o atitudine ireverenţioasă (iar mă exprim eufemistic!), vă recomand cu multă căldură postura diamantului (Vajrasana). Scăpaţi de toate grijile!...

    Câteva impresii personale

    Am fost în multe locuri pe această planetă. Iniţial din curiozitate, apoi, din cauza meseriei. La început, peste tot am fost întâmpinată cu o amabilitate de suprafaţă. Drept urmare, mi-am dezvoltat un fel de capacitate prin care oamenii să mă trateze cu naturaleţe, să discute cu mine, să-mi caute companie şi astfel, să beneficiez de un mai mare confort psihic. Pentru că naturaleţea şi lipsa de aroganţă apropie oamenii... Cu toate acestea, afirm cu tărie că, dintre toate locurile vizitate, la Altın Yunus m-am simţit cel mai bine, chiar din momentul în care am păşit în hotel. Am căutat explicaţii, mi-am întrebat prietenii dacă şi ei simt la fel... Am ajuns să cred că totul a fost un fel de „dragoste la prima vedere”... Oamenii din Ceşme sunt diferiţi de cei de la Marmaris, de la Fethye, de la Kusadası. Sunt mai amabili, mai răbdători, mai contemplativi, poate mai înţelepţi... Am constatat că românii sunt admiraţi şi respectaţi, în contrast cu italienii, nemţii, englezii şi americanii, care par a fi detestaţi şi socotiţi drept popoare arogante. Ceea ce mi s-a părut şi mai surprinzător a fost atitudinea unui proprietar de yacht rus, care se purta cu deosebită modestie, ulterior a devenit prieten la cataramă cu tata, iar împreună, ne-au dat o probă de comportament civilizat, care i-a uluit pe turci. Atunci am realizat că oamenii din Ceşme respectă şi doresc să fie respectaţi, că meschinăriile umane îi afectează în mai mică măsură... Poate că de aceea m-am simţit atât de bine la ei...

    Dacă veţi avea posibilitatea, vă rog să faceţi un experiment: mergeţi în Seychelle. Veţi trăi lucruri incredibile în privinţa relaţiilor umane care se bazează pe naturaleţe şi lipsă de aroganţă. După un timp, mergeţi la Ceşme şi faceţi comparaţie. Turcia face paşi uriaşi către civilizaţie. Cu toate acestea, sufletele oamenilor tineri din Ceşme sunt mai puţin pângărite, iar dacă văd deschidere şi sinceritate, afecţiune şi ataşament, se lipesc de dvs...

    Aşadar, nu ezitaţi: mergeţi acolo, la anul şi la mulţi ani...

    Ps.

    Peste câteva zile se împlinesc doi ani de când am îndrăznit să intru pe acest website şi să-mi scriu impresiile. Am încercat mai multe moduri de elaborare a review-urilor, evident, scrise într-o manieră mai personală, pentru unii, de-a dreptul enervantă. Nu cred că am fost pe deplin înţeleasă: oamenii nu au răbdare. Şi vă dau cel mai recent exemplu de atitudine discutabilă:

    carmen_22_09 [01.10.12 01:44:27]

    @Aeerdna: Fara sa te simti jignita, chiar nu ajuta nimanui asa zisele impresii haotice, care au un umor ****. Si noi ne-am cazat acum 2 saptamani la Ersan Hotel, bine ca nu am vazut inainte review-ul tau, ca nu mai faceam rezervarea.

    Nu m-am simţit jignită. Am citit cu răbdare review-ul lui @carmen 22 09: mi-a plăcut şi i-am spus-o direct. În sinea mea, am fost mulţumită că şi alţii au călcat pe aceleaşi locuri şi parcă am retrăit o amintire ce o uitasem deja... Însă, am dezavuat aroganţa evidentă. Pentru că, în definitiv, toţi cei ce-şi pun pe hârtie impresiile, indiferent cum sunt ele, bune sau rele şi care afişează poze şi videoclipuri, prestează gratuit o muncă şi trebuie să fie încurajaţi, nu demobilizaţi de un moft, eventual de o impresie negativă de moment. Că nimeni nu deţine supremul adevăr. Aşadar, chiar dacă nu ne place ceva, e posibil să placă altora, căci orice se naşte şi moare în acest Univers are o utilitate de moment şi o alta pe termen lung iar fiecare percepe numai atât cât îi e scris să o facă. Totuşi, ne stă la îndemână să facem eforturi pentru a înţelege şi astfel să ne întregim capacităţile cu care ne naştem... Spun toate acestea cu speranţa că numai aşa vom deveni mai toleranţi, vom afla adevărul despre noi înşine şi că vom ajuta eforturile unor oameni care păstoresc acest website, în fine, o fac bine, o fac rău, nu vreau să discut despre asta că nu am căderea să mă pronunţ, dar ei o fac pentru ca alţii să aibă de unde să se informeze. Iar uneori contează mult să-ţi faci o idee despre o locaţie, înainte de a ajunge la ea.

    Oricum, cred că intervalul de doi ani este îndeajuns... Acum, la final de etapă (pentru că-mi reîncep serviciul după o îndelungată vacanţă şi nu voi mai avea timp de review-uri), încerc un sentiment de regret şi, poate, de tristeţe: mă aşteptam mai mult de la dvs, membrii AFA. Pentru că dvs aveţi ocazia să vedeţi lucruri minunate, să cunoaşteţi faţa adevărată a omenirii, să îndrăzniţi acolo unde alţii nu au curajul să o facă, dar rămâneţi ancoraţi într-o realitate strâmtă şi plină de prejudecăţi, încremenită în neputinţă şi formalism... Este numai părerea mea, iar eu sunt o persoană măruntă, pentru unii dintre dvs, nesemnificativă.

    Fie ca asupra sufletelor dvs să se pogoare o linişte binecuvântată. Să aveţi parte de realizări minunate. Iar dacă v-am greşit cu ceva, să-mi fie cu iertăciune...


    [fb]
    ---
    Trimis de Aeerdna* in 02.10.12 12:00:49
    Validat / Publicat: 02.10.12 15:00:31
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6099 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    58 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aeerdna*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Intrarea la hotel Altin Yunus... poza a fost făcută pentru a evidenţia vechimea construcţiei - 1974
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25849 PMA (din 28 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • AŢI PUTEA rezerva o cameră aici, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 43.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review - pg. 1 / 2

    58 ecouri scrise, până acum

    se afișează ecourile [1 - 30] din total 58
    nea@Alex
    [02.10.12 15:08:26]
    »

    Buna ziua

    Sunteti talentata dar cred ca este cel mai lung reviw de pe site sau unul din cele mai lungi. Am observat ca in acelasi review ati inserat si o discutie cu un alt user. M-a dat putin peste cap dar nu comentez.

    Cu respect.

    valimi
    [02.10.12 15:24:39]
    »

    Bine ai venit pe sait, nu stiu de ce am impresia ca ne cunoastem de mult, ai un stil familiar, nu inteleg mare lucru si pierd des firul.

    Scuze, ma apuc imediat sa mai citesc inca o data, poate pricep cate ceva.

    vladex
    [02.10.12 15:33:27]
    »

    @aeerdna: bun-venit pe site si in comunitatea AmFostAcolo.

    Multumim pentru impresii, te asteptam si cu alte recomandari din vacantele tale trecute sau viitoare

    (pentru că-mi reîncep serviciul după o îndelungată vacanţă şi nu voi mai avea timp de review-uri)

    Tot gheisa,tot gheisa?

    Fie ca asupra sufletelor dvs să se pogoare o linişte binecuvântată. Să aveţi parte de realizări minunate. Iar dacă v-am greşit cu ceva, să-mi fie cu iertăciune...

    Oauuuu, aici ne-ai terminat.Te calugaresti? Sa nu spui ca iti razi si barba, chiar iti statea bine. Asteptam cu interes descrierea Muntelui Athos

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    santana*
    [02.10.12 15:40:13]
    »

    Chiar mi-era dor… Nu am citit că nu am răbdarea necesară, dar am cîteva întrebări cît se poate de tehnice, stimate domn: aţi mai călătorit şi prin alte părţi, în afara Turciei? Vă e frică de avion de vă duceţi cu maşina mereu? Cîţi ani aveţi de tot mergeţi cu tatăl dvs. în concedii? Mulţumesc.

    ak-ar de rumÂn †
    [02.10.12 22:12:51]
    »

    Eu te-am citit totdeauna cu plăcere și o voi mai face dacă vei mai oferi prilejul! Datorită ție, în primul rând, doresc să văd Turcia mai mult decât tot vestul.

    Acest ultim rw al tău mi s-a părut mai sec, probabil încercând să-ți onorezi criticii...

    Constat de asemeni că sunt mai mulți cei ce te apreciază (prin vot) decât...

    Am mai înțeles din unul din rw-urile tale că ai o anumită pregătire și anumite aptitudini; tratează-ți "pacienții" profesional; nu ceda atât de ușor!

    Să auzim numai de bine!

    Admin
    [03.10.12 07:12:16]
    »

    Pentru corecta informare si pentru o siguranta sporita a calatoriilor noastre - deloc in ultimul rand sub aspectul 'sigurantei financiare' , si evident in legatura cu un aspect controversat reluat de autoare si in acest review:

    In BG: este interzisa transportarea benzinei in canistra.

    turistineuropa.ro/bulgaria.htm

    In TR: se permite transportul combustibilului intr-o canistra, dar numai daca este ignifuga

    turistineuropa.ro/turcia.htm

    In GR: este interzis transportul combustibililor in recipienti.

    turistineuropa.ro/grecia.htm

    santana*
    [03.10.12 08:11:01]
    »

    Vai ce mă chinui să găsesc linkul cu ”transportul celor care nu au treabă dimineața și se bagă aiurea în groapa cu lei a afa”... !

    Și noi, stimate Akare, ne tratăm pacienții după metoda lui Freud, cred că ai auzit de ea. Din fericire, noi nu sîntem psihiatri ci facem parte din secratariatul tehnic al Colectivul Literar al Pictorilor Neuropatologi. Dar cum naiba se face că mereu pictăm cîte un psihic idiot! Și... cum se spune, bre? , nici noi nu cedăm...

    valimi
    [03.10.12 08:35:50]
    »

    @aeerdna: mai am putin si ajung la jumatate, inca imi fac rezumatul de la primul sfert. N-am inteles decat ca tu ai fost in Turcia, vrei sa ne descrii ce si cum, dar ti-e foarte greu, am numarat cuvantul "totusi" de vreo 8 ori. Totusi, ai reusit, bravo. Urmatorul ecou poimaine, cand sarbatoresc ca am ajuns la jumatatea review-ului cu intelesul si concluziile.

    @AK-AR, spui: "Eu te-am citit totdeauna cu plăcere ". E uimitor faptul ca AFA tine loc de o veritabila biblioteca on-line, ai carei useri sunt scriitori, cititori, dar si critici. Ciudat este ca romancierul pe care-l citesti a spalat putina definitiv/provizoriu (e o moda lansata de un senator pe aici) cu mult inainte de a te inscrie mata' pe sait, sau te-ai inscris numai sa citesti pe aeerdna? Incep sa te citesc si eu pe tine, incet-incet.

    Admin
    [03.10.12 08:37:02]
    »

    @to-whom-it-may-concern (se stiu ei care): sunteti nostimi si apreciez eforturile de destindere a atmosferei, recunosc cateodata prea ridigide de pe majoritatea firelor de discutie.

    Am tolerat pana acum interventiile mai sugubete pe acest fir de discutie pentru ca intuiesc ca si autoarea e, intr-un fel, la... fel - mai sugubeata deseori. Si deloc in ultimul rand pentru ca apreciaza atentia care i se acorda. Nefiind deranjata de formele *prea* sugubete pe care aceasta o imbraca uneori (daca gresesc, mai ales in acest ultim aspect, rog autoarea sa ma corecteze).

    INSA cf zicalei populare ' ce-i prea mult e totusi excesiv'. Rog a se pastra discutia pe tonul si in canoanele pe care acest site le impune pe firele de discutie standard. Avertizez ca firul nu este una din rarele exceptii unde regulile sunt mai relaxate.

    De acum incolo, de la ora 8.38 care-va-sa-zica: ecourile considerate neconforme celor de mai sus vor fi sterse, iar daca e cazul autorii vor trebui sa-si asume raspunderea si consecintele.

    Anele
    [03.10.12 12:07:54]
    »

    Am citit review-ul despre acest hotel, am vizionat filmuleţele şi fotografiile şi pot să spun ca sunt încântată pentru că sunt mai mult decât edificatoare spre deosebire de alte postări unde trebuie să te bazezi numai pe spusele celui care-şi împărtăşeşte impresiile.

    Am călătorit şi eu în această vară în Turcia dar într-o localitate mai modestă Ayvalik, la un hotel la fel de modest, Amphora. Am făcut şi fotografii dar pentru că am citit comentariile despre Altin Yunus nici nu îndrăznesc să postez măcar o propoziţie.

    Mi-am dat seama că "Valimi" are reale probleme cu cititul şi cu întelesul pentru că "pierde firul" însă ştie să fie acră în comentarii fapt care mă dezgustă profund. Şi cu AK-AR ce aveţi?

    Eu cred că cei care o atacaţi pe Aeerdna sunteţi foarte invidioşi pentru că face ce face şi furnizează informaţii concludente despre locurile pe care le-a vizitat şi mai mult pentru că are putere de convingere.

    Vreau să precizez că în călătoria pe care am făcut-o în Turcia în această vară, am urmat sfatul ei şi am avut o canistră cu benzină în portbagaj şi nu am avut probleme la nicio frontieră. Mai mult, la frontiera bulgaro-turcă vameşii ne-au verificat conţinutul portbagajului pentru că în ziua aceea se desfăşura o acţiune comună pentru verificarea şi urmărirea traficului de persoane. Aşa că au văzut canistra şi nu au spus nimic.

    Revenind la scopul comentariului meu vreau să vă spun că nu cred că voi posta ceva pe acest site pentru că aşa cum acţionaţi vă dovediţi a fi proprii dv. duşmani. Apreciez totuşi că în cele din urmă admin a intervenit însă gustul amar îmi persistă încă.

    Oricum ar fi, Aeerdna este userul meu preferat şi îi admir permanent îndrăzneala, seriozitatea şi profunzimea frazelor.

    RossoNerro
    [03.10.12 13:00:59]
    »

    @Admin: Se pare ca vamesii turci nu tin seama de cele scrise in link-ul respectiv. Am fost "depistat" cu 30 l de motorina in punctul vamal Kapikule (luna august) si a trebuit sa platesc o taxa de 1,9 lire/l (la ghiseul 92, am dovada daca cineva o solicita). Deci nu poti introduce nici un fel de combustibil fara sa platesti taxa mai sus amintita.

    Admin
    [03.10.12 13:22:36]
    »

    @RossoNerro: Sursele de informatii de pe net sunt, se vede treaba, relative (cel putin unele dintre ele), posibil neactulizate etc.

    Multumiri, RossoNero, pentru contributie - e o informatie apreciata.

    Andox CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
    [03.10.12 13:47:17]
    »

    @RossoNerro: Eu am inteles din linkurile respective ce este/nu este voie pe teritoriul statului respectiv.

    Ca la vama te-au taxat imediat pentru 30 l de motorina gasiti in canistra este acelasi lucru ca si daca aveai 30 kg de cafea sau 30 l de alcool. De fapt este o taxare normala pentru toate produsele accizabile.

    Restul ce se povesteste pe aici este... can-can

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Admin
    [03.10.12 16:13:28]
    »

    @RossoNerro: azi dimineata ti-am raspuns un pic pe fuga.

    Acum, citind (usor) mai in liniste, as avea o intrebare: ai primit chitanta pentru acea taxa?

    ak-ar de rumÂn †
    [03.10.12 16:26:14]
    »

    @valimi: Eu o citesc pe @aeerdna, tu mă citești pe mine... încet-încet!

    Uneori pe Freud...

    santana*
    [03.10.12 17:17:06]
    »

    Haideţi, măi, oameni buni, cum dracu' să plec cu motorina după mine în portbagaj? Hai că am auzit-o şi p-asta! Atunci, urmînd aceeaşi metehne, bănuiesc că mai aveaţi şi nelipsiţii pui fripţi, cîteva ouă, roşii... Hm! Roşiile noastre nu se compară cu alea ale turcilor care plesnesc de chimice ce sînt! Ce ar mai fi la meniu? Ba nu, staţi! Aragazul de voiaj, cum am uitat de el? E o nebunie să stai pe plajă în mirosul inconfundabil al cartofilor prăjiţi, iar prăjeala asta nu prea se nimereşte bună cu ulei de măsline. Deci: 3-4 kile de ulei autohton, şi chiar dacă mai rămîne, e musai să-l luaţi îndărăt că poate la noi se scumpeşte. Ce ar mai fi? Nişte murături de la vecinii de la sud de Dunăre? Bune, mai intră în portbagaj? Bănuiesc că nu prea, dar faceţi-le loc între sacul de ceapă şi cel de cartofi. Pofta bună şi distracţia-s pe cinste! Aferim!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Aeerdna*AUTOR REVIEW
    [03.10.12 19:58:56]
    »

    Am să vă rog să-mi îngăduiţi o intervenţie mai lungă. E posibil ca unele aspecte să vi se pară off-topic… Dar ne mai amuzăm puţin, că prea staţi încruntaţi după mâzgălelile lui @santana…

    @AK-AR de RUMÂN

    M-am gândit multă vreme la sugestia dvs, am privit-o cu seriozitate, cu toate că în sinea mea, sunt convinsă că aţi întrebuinţat-o ca şi cum aţi fi vrut să necăjiţi nişte amici de pahar. Şi s-a văzut că „amicii” au şi reacţionat cu vehemenţă. Ca să fiu sinceră, v-am admirat... Evident că, în prealabil, v-am citit o parte dintre review-uri. Fără Freud, că de multă vreme, nu mai e de actualitate, iar la dvs nu e cazul ... De asemenea, am reanalizat şi sugestiile subliminale strecurate de mine în texte. În final, am ajuns la concluzia că am procedat corect şi să vă spun de ce... Ar exista o soluţie: un tratament îndelungat cu benzodiazepine, dar dau dependenţă şi sunt cam nesigure pe termen lung... Rămân la ideea că e mai corect aşa cum am procedat până acum: sugestia subliminală... Văd că în cazul lui @Valimi a dat rezultate: a început să dea mărunt din buze, semn al bolii Parkinson manifestat precoce, ori a unei boli de papagal. Şi mă tot gândesc ce leac să-i pregătesc...

    Chestia cu carburantul

    Nu vă grăbiţi cu concluziile, nici cu calificativele. Problema aceasta nu a fost introdusă întâmplător şi, dacă nu vă pricepeţi la trucuri, ciocu’ mic...

    După intervenţiile dvs, speţa are două componente de bază:

    1. Informaţiile prezentate se bazează pe cele de pe website-uri şi nu pe contactul nemijlocit cu autorităţile. Şi depinde ce ar trebui să înţelegem „prin consilier AFA”. Pentru că din câte ştiu eu, AFA înseamnă „Am fost acolo” şi nu „Sunt la curent cu ce spun website-urile”. Şi vă dau un exemplu mai elocvent: dacă veţi călători spre Turcia cu un automobil ce nu vă aparţine, la graniţă vă trebuie procură în limba turcă, din partea proprietarului. Ei bine, dacă citiţi toate website-urile, inclusiv cel al MAE, o să aflaţi o groază de lucruri care vă costă mulţi bani şi nu e prea sigur că nu veţi avea probleme când daţi cu ochii de musulmani (am fost de faţă şi la lucruri de felul acesta!). Dar dacă veţi merge la Notariatul din Piaţa Victoriei, specializat în chestii de-astea, eventual dacă veţi contacta direct un un traducător autorizat de Ambasada turcă la Bucureşti, veţi afla soluţia cea mai ieftină şi cea mai eficientă. Asta e treaba cu website-urile...

    2. O singură opinie s-a bazat pe contactul nemijlocit cu autorităţile (@RossoNerro) şi o respect. Dar dacă lucrurile stau aşa cum spune admirabilul nostru coleg, care mi-a şi votat review-ul şi căruia îi mulţumesc, ca de altfel tuturor celorlalţi, atunci avem o problemă şi trebuie s-o rezolvăm. Şi să vă spun cum am rezolvat eu probleme mult mai grave, că ăsta e un mizilic... În grupul de prieteni cu care am tot mers în Turcia, se află unul foarte simpatic, Kojak. Ei bine, omul acesta ne pricinuia numai necazuri: lui i se controla mereu maşina, el lua cele mai multe amenzi şi câte şi mai câte... Într-o vreme, anul trecut, era să şi mâncăm bătaie de la nişte turci din Denizli, pe motiv că uriaşul Kojak s-a strâmbat la ei. Aşa li se părea lor... Oricum, trebuia să facem ceva, că omul este foarte simpatic, e de treabă şi ţine la greu... Nu se punea problema să-i manipulez psihicul şi să-i schimb gândurile, nici preocupările şi deci, manifestarea zilnică, că chestia asta lasă urme adânci. Şi după ce l-am analizat o perioadă (asta înseamnă că mergeam la petreceri, jucam poker până dimineaţă şi-l tot puneam în situaţii extreme, ca să ne lămurim ce-i cu el), lui Marian i-a venit o idee: să-l tatuăm. Dar nu puteam să-l convingem în niciun fel, că el voia tatuaje fioroase, în concordanţă cu atitudinea-i fizică şi pornirile belicoase, iar noi căutam să-l convingem să poarte unele caraghioase. Până la urmă, am găsit soluţia: când merge cu noi în străinătate, în prealabil, îi lipim pe obrăjori, pe cap (care e tot timpul ras!), pe umeri, nişte tatuaje cu îngeraşi, floricele şi altele, că e imposibil să nu râzi să te prăpădeşti atunci când îl vezi. În restul timpului, îşi aplică el singur tatuajele cele fioroase şi, din când în când, ajunge acasă cu ochii învineţiţi, spre disperarea soţiei sale. Şi care credeţi că a fost efectul? Ei bine, atunci când presimt că va fi o problemă, îl ţin lângă mine: am un succes nemaipomenit, mi se deschid toate uşile, toată lumea ne vorbeşte privind uluită la stimabil. Şi cu toţii îşi dau coate şi se strâmbă de râs pe la spate. Acum să nu credeţi că vă propun să-l pocim pe @RossoNerro şi apoi să-l trimitem aşa la graniţa turco-bulgară cu o canistră de motorină, ca să le vedem reacţiile la turcafleţi. El trebuie să afle, singur. Pentru că dacă în viaţă se repetă unele lucruri, e bine să stai jos şi să întorci paharul!... Şi nu e o superstiţie!

    @santana

    Ai văzut de ce merg în Turcia? Şi de aceea scriu despre ţara asta, ca să ne mai râdem, destoinicule… Nu vrei să-ţi confecţionez şi ţie nişte tatuaje?

    Ps. Sper că v-au plăcut poveştile mele. Aţi văzut şi care e părerea mea despre Freud… Sunt printre cei ce-l neagă cu vehemenţă, cu toate că-n facultate m-au făcut atentă că stimabilul a fost cam pricinos din fire şi a împărţit oamenii în trei tipuri de personalităţi: eroticul, obsedatul şi narcisistul. @santana, odată cu trecerea vremii, am observant că la tine se manifestă toate trei. De aceea te iubesc cu disperare...

    @admin

    Să nu mă sancţionezi că te-am făcut să râzi. Şi nu e puţin! Şi apoi, tu ştii că de-aia am venit pe website-ul tău, ca să vă fac să mai râdeţi...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Admin
    [03.10.12 20:10:44]
    »

    Ok; reconsideram deci acest fir de discutie drept unul moderat mai lejer, mai putin 'strans' & 'rigid'.

    Atentie totusi la limbaj si la adresare - persiflarile amicale, unele posibil constructive, *sunt permise*; cele care vor fi considerate incrancenate, rauvoitoare, fara nicio contributie constructiva (si care nu reusesc sa obtina nici macar un zambet de la un moderator sau Admin mai 'scrobit', lol) - vor fi 'taiate', iar autorului respectivului ecou i se va taia si lui capul! ).

    --

    Va trebui totusi sa inventez o semnalizare afisata la inceputul acestor topice (cele moderate mai lejer-molcom), pentru a instiinta cititorii, inca de la "intrare" despre acest lucru. Ceva in genul "interzis sub 15 ani" de la filme - desigur in alt sens.

    Rog eventualii autorii care opteaza pentru o "moderare lejera a ecourilor" (precum intuiesc ca e cazul Aeerdnei) sa anunte explicit acest lucru, preferabil la inceputul, sfarsitul sau imediat consecutiv review-ului (prin ecou).

    Nasshu
    [03.10.12 20:12:50]
    »

    @Aeerdna:

    Dar dacă veţi merge la Notariatul din Piaţa Victoriei, specializat în chestii de-astea, eventual dacă veţi contacta direct un un traducător autorizat de Ambasada turcă la Bucureşti, ...

    ai gasit si notarul/traducatorul care sa Apostileze acea procura (in serviciile oferite) fara sa te trimita dupa ce ti-a luat banii la Camera Notarilor Publici?? (btw... conform noului cod civil se pare ca e mai corect cu contract de comodat, desi pe turci nu prea ii intereseaza ca-i procura, ca-i contract...)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    RossoNerro
    [03.10.12 20:21:21]
    »

    @Admin: Da, am primit chitanta. Asa ca nu e nici o "sfaraiala"daca te duci cu motorina "in bagaje". Daca imi da voie @Aeerdna o sa postez imaginile, cu chitantele.

    @Aeerdna, te-am votat mereu si o sa te votez mereu, deoarece imi place stilul tau de a povesti. Am tinut cont de sfaturile tale referitor la Bulgaria, au foast foarte utile. Cand o sa ajung in Cesme, o sa am un "Déjà vu" referitor la statiune. Multumesc.

    P.S. Eu plec cu combustibil dupa mine deoarece in 2 ani diferiti cu 2 autovehicule diferite si cu 2 tipuri de combustibili (motorina, benzina) am avut probleme pe teritoriul Turciei, asa ca sunt patit. Nu doresc nimanui sa pateasca ce am patit eu, asa ca va rog sa alimentati numai la statii "recunoscute", sa "trageti" la pompele unde alimenteaza si localnicii (turcii), sa pastrati bonurile pentru eventuale reclamatii.

    Drumuri bune sa aveti oriunde va aflati.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    santana*
    [03.10.12 20:29:49]
    »

    Aeerdna, eu am facut o facultate ceva mai umana ca a ta, d-aia sînt în limbă după Freud, că nu l-am studiat cum se cuvine… Cum ziceai, psihicul, parapsihopupul și tatuajul? Unde te-a tatuat Freud, nu cumva la Freud Tatoo, ”storele” ăla din Piața Universității? Dacă zici tu că mă iubești, apăi, draga mea, trebuie să-mi reconsider pozitia aici și să mă apuc de versuri… Dar să nu îmi răspundă iar Marian Badea că înseamnă că l-am înșelat pe Freud 29 de ani plus alea 9 luni din amfostînburtamamii.ro, că ăsta așa socotea, la global. La tine, chiar se vede că ai început să scrii chiar din perioada prenatală. Preprecoceo, te iubesc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Aeerdna*AUTOR REVIEW
    [03.10.12 20:57:02]
    »

    @Nasshu:

    O să-ţi răspund şi la întrebarea asta, că fata-i beton cu legislaţia. Adică, cu ce trebuie la graniţa bulgaro-turcă, nu cu ce scrie pe website-uri...

    Ei bine, eram la graniţă şi unul necunoscut a prezentat o procură tradusă şi apostilată la Camera Notarilor Publici cu nu ştiu ce apostilă. În pofida faptului că omul procedase aşa cum se solicita pe website-ul MAE, că aşa susţinea el şi a trebuit să-i traduc ofiţerului de frontieră, adică cu supraapostilă, turcii nu l-au acceptat şi l-au întors...

    Când m-am întors în Ro, m-am interesat la un prieten care fusese într-o situaţie similară, adică împrumutase maşina. Omul mi-a spus că rezolvase totul la Biroul de traduceri de la Piaţa Victoriei şi mi-a arătat procura tradusă. Pe ea scria aşa, în limba română, că mi-am notat, căci asta înseamnă să fii şefă: "Subsemnata Reihan Halil, traducător autorizat de Ministerul Justiţiei cu nr. 19223/2007, certific exactitatea traducerii cu textul înscrisului în original care mi-a fost prezentat"... Nu-ţi mai dau şi textul în turceşte, că mi-e prea greu. Sub textul în turceşte, era ştampila Ambasadei Turciei la Bucureşti şi semnătura lui Hasan AKDOCAN - First Secretary...

    NU trebuie altceva... Nu te lăsa păcălit cu contractul de comodat şi, dacă eşti băiat deştept, atunci mergi la un notar destoinic şi fă o procură în limba română pe care să scrie aşa: "Procura este valabilă până la revocare"... Biroul va da procura autentificată lui Reihan Halil, care v-a obţine toate semnăturile de la Ambasadă...

    Nu m-a lăsat numai cu asigurările acestea şi am prins o ocazie să merg împreună cu prietenul respectiv, fiecare cu ale lui, dar el cu procura în cauză. La graniţă, după ce l-au verificat, l-au salutat cu respect...

    Acum, iar o să vină cineva care să pună la îndoială ce spun eu, că aşa-i aici, pe AFA...

    Vezi că sunt fată bună? NU ţi-am purtat pică pentru faptul că ai făcut pe avocatul...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster
    [03.10.12 20:59:42]
    »

    @Aeerdna: rog nu mai 'cracasa' excesiv textul - nu da doua sau mai multe ENTER-uri intre doua paragrafe; spatierea asigurata de program e suficient de clara cu un singur ENTER. Pliz.

    (mai sus, cele doua ENTER-uri au fost inlocuite cu unul singur)

    Admin
    [03.10.12 21:03:02]
    »

    Aham, deci un alt auto-exilat s-a răs-reîntors. Nici n-auzii usa, ce smoothly. Nici n-apucai sa-i spun 're-welcome back'...

    Aham, stai c-am uitat c-o lasam permanent deschisa. Aveti grija cei care intrati tiptil (si nu ziceti nika), sa nu va prinza curentul...

    Aeerdna*AUTOR REVIEW
    [03.10.12 21:11:13]
    »

    @webmaster:

    Da, şefu! Am înţeles...

    Aeerdna*AUTOR REVIEW
    [03.10.12 21:15:35]
    »

    @RossoNerro:

    Multumesc...

    Eu alimentez numai la Opet... Nu am avut probleme...

    Nasshu
    [03.10.12 21:23:45]
    »

    @Aeerdna: faci o confuzie... daca traducerea e parafta de Ambasadei Turciei nu mai trebuie apostila. Ar fi culmea turcii sa nu isi creada reprezentantii lor oficiali

    in cazul prezentat de tine, este foarte posibil sa fie ceva date incorecte in acea procura, nu de alta te pune notarul sa citesti de trei ori inainte sa semneze.

    nu stiu ce mesaje vrei sa transmiti si cui, insa sa spui ca site-ul MAE, si (in cazul meu site-ul similar din Turcia) sunt site-uri de genul in care sa nu ai incredere... recomand celor care citesc sa am scris sa foloseasca informatiile de acolo, si nu ceea ce spui... macar au pe cine da in judecata.

    Aeerdna*AUTOR REVIEW
    [04.10.12 07:05:19]
    »

    @Nasshu:

    Vezi? Asta spun... Trebuie să fie unul care să pună la îndoială ce spun eu... Acum îmi mai scoţi şi vorbe că transmit mesaje voalate (Oi fi spioancă şi nu am aflat până acum?)... Ţi-am povestit cum am văzut eu problema (mă refer la tipul întors de la graniţă!). Iar asta se întâmpla prin luna iulie... Ţi-am dat toate detaliile.

    Ştii ce mă intrigă pe mine? Că nu verificaţi, frate, înainte de a vă spune opinia. Adică, du-te, domne, la Biroul de Traduceri din Piaţa Victoriei şi cere informaţii, că eu aşa am făcut. După aia, vino pe site şi pune-ţi cenuşă în cap, cum că ai greşit...

    Ce să fac acum ca să-ţi dovedesc că am dreptate? Nu vrei să înţelegi, treaba ta. Dar abţine-te de la presupuneri nefondate, că fata-i sinceră în vorbe şi simţiri şi vorbesc despre lucruri reale. Îmi pare rău că ţi-am răspuns. Ce fel de nash eşti tu, dacă nu ştii nici măcar atâta lucru... Probabil că mergi şi tu în Turcia, ca multă lume, o dată pe an...

    De fapt, nici nu e cazul să-mi mai bat capul cu chestia asta. Speţa era alta, cu carburantul transportat în canistră... Uite, promit să nu mai fac. "Că numai pe vremea lui Ceaşcă se practica acest obicei reprobabil", spune tata...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Nasshu
    [04.10.12 07:15:34]
    »

    @Aeerdna: in luna august, desi aveam actele traduse in limba turca, eu am trecut fara sa imi fie cerute, fara sa le dau de buna voie (intentionat nu le-am prezentat).

    dar ca si cazul amintit de tine (cel cu actele in neregula) , asta a fost un caz particular, si nu inseamna e mereu valabil.

    in plus nu cred ca notarul ala din Piata Victoriei - cel mai destept dintre notari -, sau Ambasada Turciei este chiar atit de accesibil(a) pentru cei care nu stau in Bucuresti si nevoiti sa mearga la alti notari - din localitatea de domiciliu - mai putin initiati in problema Turcia.

    cit despre remarca

    Probabil că mergi şi tu în Turcia, ca multă lume, o dată pe an...

    mai bine te abtineai.

    Aeerdna*AUTOR REVIEW
    [04.10.12 10:08:03]
    »

    @Nasshu:

    M-am întors de la alergat. Aşa că am vreme pentru tine...

    Am să fiu mai serioasă, că-mi place firul discuţiei şi nu vreau să se supere Adminul...

    N-ai înţeles ce sugerez eu... Eu am vrut să spun că dacă au o asemenea problemă şi vor să o rezolve temeinic, oamenii ar trebui să se adreseze Biroului de traduceri din Piaţa Victoriei, vis-a-vis de clădirea Guvernului. Ăia au notarul lor, aflat într-o încăpere sau sediu învecinate. Soluţia este verificată.

    Văd că ai adus în prim plan problema celor din provincie. Nu ştiu ce să-ţi răspund, că eu nu sunt şi nici n-am fost în situaţia aceasta. Oricum, trăim în România (în fine, vorba vine!). Ce? Nu este suficient de clar că de câţiva ani, asistăm la spolierea statului şi diminuarea puterii administrative? ... Numai tata se mai uită pe website-ul MAE şi-mi tot spune că nu fac bine ceea ce fac. Că aşa sunt cei mai în vârstă: cred în tot ce se scrie la "lege", plătesc impozitele în luna ianuarie şi stau la coadă ca să fie în legalitate şi-ţi ţin pledoarii lungi şi plictisitoare despre legislaţie. Dar stai, că tata-i iute la minte şi pricepe repede dacă-l pui în faţa realităţii. L-a citit pe Paul McKenna, "O viaţă nouă în 7 zile" şi a înţeles imediat cât de aiuritoare pot fi acţiunile minţii umane. Prin urmare, e mai atent la ce spun eu despre viaţa reală. Dar ce te faci cu unul mai încăpăţânat, care nu se lasă, că aşa a citit el pe website-urile oficiale.

    Şi, ca să fie clar, eu nu le contest informaţiile. N-aveţi decât să le întăriţi prin atitudine şi acţiuni. Spun că în realitate, lucrurile stau altfel. Şi că contează mult cum te prezinţi la frontieră, că ei te filmează, te cercetează, te monitorizează ulterior, iar fişierele de la graniţă spun multe lucruri despre ce ai făcut în trecut în ţara lor. Este o artă să ştii cum să te prezinţi atunci când eşti conştientă de monitorizare. Numai de asta depinde totul, nu de litera legii... Asta trebuie să-şi însuşească cititorii dvs, că ei ştiu să citească şi singuri ce scrie pe website-urile oficiale... De fapt, de-aia nu ne înţelegem...

    Mi-a plăcut ce ai subliniat... Spune-mi şi mie, cum faceţi, că asta nu ştiu să fac şi-mi place. Am încercat cu copy/paste, dar văd că iese altceva... Şi de ce să mă abţin? Dacă aşa mi-ai dat de înţeles... În fine, acum mi-ai spus pe şleau că mergi de două ori. Şi ce? Asta-i problema acum? Cine merge de mai multe ori în Turcia!? ... Eu mă duc de vreo 20 de ori pe an, că am mai multe afaceri, dar de fiecare dată când ajung la Kapikule, eventual Ipsala, mă simt ca prima oară. Şi adopt o atitudine uşor timidă, plină de modestie şi mereu recunoscătoare, că aşa le place turcilor. Iar dacă te-am jignit cu ceva, să ştii că nu am avut nicio intenţie, nici măcar de a căpăta vreun ascendent moral asupra ta, că nu m-ai impresionat prin nimic.

    Şi pentru că a venit vorba, recunosc cu cu mâna pe inimă că m-au impresionat intervenţiile lui AK-AR şi RossoNerro, mai ales modestia şi căldura lor, dar şi o anumită sensibilitate de cititori atenti. Şi mă tot gândesc la ei...

    Ps. Să nu-mi mai scrii că m-am plictisit de contre cu tine... Îl prefer pe Santana pe site, că-i place să se afişeze (un narcisist în devenire!). I-am văzut poza şi mi-l închipui mereu tatuat cu îngeraşi şi foricele...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aeerdna*, ak-ar de rumÂn, Anele, fanespoitorul, HYUNDA-I, Krisko, nea@Alex, RossoNerro, valimi, vladex

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10705709457397 sec
    ecranul dvs: 1 x 1