ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
4 AD. + 4 COPII -- v: 14; 7; 7; 1

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Templul (mausoleul) din Halikarnas – una din minunile lumii antice

TIPĂREȘTE URM de aici

Adresa

Se gaseste la adresa Tepecik Mahallesi, 48440 Bodrum/Muğla Province, Turkey.

Pentru identificare obiectivului va propun sa folositi Google Maps care va va conduce unde trebuie. Mai important este sa nu incercati sa mergeti cu masina, intrarea facandu-se dintr-o strada ingusta si foarte traficata si cu sens unic. Se poate veni dinspre port (alt frumos obiectiv al Bodrumului), distanta fiind de ca. 500 m (depinde din ce parte a portului veniti).

Cand? Cat?

Orar vizitare mausoleu de marti pana duminica intre orele 8 si 17. Taxa de intrare este de 10 TL pentru un bilet intreg (copiii peste 12 ani platesc intreg).

Povestea locului

In primul rand fie spus vorbim de ruinele acestei constructii colosale - Templul (mausoleul) din Halikarnas - una din cele 7 minuni ale lumii antice. In multe materiale informative veti gasi imaginea reprodusa a mausoleului ceea ce va poate duce cu gandul la un monument pastrat ca in acele poze. Nu e cazul.

Vom gasi la fata locului un muzeu in aer liber si inca o constructie acoperita unde sunt expuse alte vestigii dar mai ales povestea locului pe larg si detaliile constructiei mausoleului. Halikarnas este numele antic al Bodrumului de astazi...

Sa ne transpunem putin inaintea erei noastre, in Imperiul Persan al sceolului 6 iH. Trebuie sa ne iamginam intinderea imensa a acestuia de la Marea Neagra si la Oceanul Indian si caile de comunicare si transport de atunci. Regii persi aveau un nivel 2 de conducere la nivel regional – satrapii.

In secolul 4 iH satrapul Mausol guverna regiunea Caria, zona strategica datorita accesului la mare. Aceasta se intampla in plina perioada de inflorire a Halikarnas-ului inceputa din timpul guvernarii tatalui lui Mausol, satrapul Hekatominos,

In acest context Mausol a dorit sa lase sa se ridice un monument remarcabil in amintirea tatalui sau si a sa, acesta urmand a fi destinat si gazduirii mormintelor lui Mausol si tatalui sau. Denumirea de mausoleu se trage de la guvernatorul locului Mausol. Mausol insa nu a trait sa vada monumentul terminat.

Arhitecti au fost Pytheos și Satyros, sculpturile apartin lui Scopas și Timotheos, din Grecia. Noutatea adusa de acestia a constat in grandoarea constructiei data in special de inaltimea sa.

Cvadriga monumentului avea sa contina statuile cuplului princiar, Arhitectii au completat constructia si cu un monument pentru propria lor glorie.

Imaginea-simbolul a locului este templul funerar. Acesta se inalta pe un soclu 39 m x 33 m, peste care era un suport inalt de 22 m, iar templul funerar era sustinut pe 39 de coloane de 39 m. Urma deasupra o piramida in varful careia era cvadriga

Inaltimea totala a constructiei era de 49 m.

Fiecare element / etaj al mausoleului este explicat in detaliu in panourile expuse, prezentarea fiind in mai multe limbi, incluisv engleza.

Istoria spune ca grandiosul monument nu a fost distrus de cuceritorii care aveau sa vina pe aceste meleaguri, ci culmea, de un cutremur, transformand mausoleul intr-un morman de pietre gigantice folosite unele la ridicarea castelului fortificat Sf. Petru al Cruciaților Ioaniți (alt monument al Bodrumului).

Turul curtii

Incepem vizita exterioara la nivelul la care am intrat (al strazii de astazi). AIci vom remarca mai intai in extremitatea indepartata a spatiului intr-un colt, o pardoseala cu mozaic. Un mozaic foarte fin precum cele din casele avute. Dupa ce dam roata la nivelul 0, o scara ne conduce catre “-1”, la baza de atunci a orasului. In stanga lasam depozitul de sacrificii.

Ajunsi jos, intelegem ca inca din antichitate exista sistem de drenare a apei.

Suntem atat de mic aici jos pe langa franturile de coloane expuse!

SUntem la baza unor ziduri ridicate din pietre inguste relativ plane, suprapuse, cred reconstituite. Unul se numeste Zidul lui Peribolos.

Studiind putin segmentele de coloane remarcam pe axul lor vertical la capete, doua degajari facute in piatra cu rolul de impanare a elementelor de coloana ridcate suprapuse.

Incheiere

Si cam asta e turul acestor ruine. In zilele foare calduroase este bine sa aveti capul acoperit. Vizita dureaza pana la o ora, asta daca vreti sa cititi pe indelete sis a studiati detalii ale ruinelor.

Am invatat de unde a aparut cuvantul mausoleu si am vazut una din cele 7 minuni ale lumii antice.

Recomanda vizitarea Templului / mausoleului din Halikarnas (Bodrum).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 14.09.18 15:39:19
Validat / Publicat: 14.09.18 17:00:57

VIZUALIZĂRI: 2296 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Ruinele tempulului din Halikarnas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[14.09.18 17:27:56]
»

@Dan&Ema: Ruine... ruine... O minune a lumii antice din care a rămas o grămadă de pietre și reconstituiri de ziduri. Din întregul monument noi vedem azi doar fundațiile și scările originale de la baza mausoleului.

Totuși, pentru cei interesați de istorie, puteți aloca 30 de minute unei vizite la situl arheologic situat în orașul Bodrum (fostul Halicarnas).

L-am vizitat în 2014 și am scris un articol despre această „minune” (vezi impresii) - câte aprecieri are articolul... ha, ha (dar ce oameni votau atunci). În aceeași vacanță am văzut și ruinele Templului zeiței Artemis din Efes - iarăși ruine: o coloană refăcută (pentru a ne da seama de dimensiuni) și numeroase fragmente de piatră. Dar am văzut două minuni ale lumii antice, valoroase din punct de vedere istoric și cultural.

Ești cam încruntat în P19, probabil căldura e de vină. Au mers și copiii în această vizită? Felicitări pentru incursiunea în istorie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.09.18 19:48:14]
»

@tata123:

Caldura mare, mon cher! De aceea eram incruntat. ????????

Am fost cu copiii dupa noi, stiu ca pentru ei, mai ales pentru Denisa, nu e chiar ceva ce isi doresc.

Dar se compenseaza cu vizitele in bazar in care Denisa a fost dezinvolta si a trebuir sa ii temperam elanul pentru cumparaturi mai ales ca turcii stiu sa se bage in seama sa vanda.

Pentru Emi chiar daca nu realizeaza poate retine ceva de aici si de acolo din aceste vizite. De altfel am vazut ca isi aminteste multe detalii cand urmarim filmulete din anii trecuti sau vedem reportaje despre locuri batute si de noi.

Uneori realizez ca exagerez cu ei.

Multumesc de vizita, stiu articolul tau excelent despre Bidrum si iti multumesc ca mi-a fost util in informare.

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nrs †
[14.09.18 23:16:49]
»

se pare ca m-am revansat cu superbonusul!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[15.09.18 07:17:27]
»

@nrs:

multumesc! ????

Senztionale imaginile alea cu baloanele de care se tit scrie p-aici de la un timp.

Ar trebui sa spuna urmatorul client ajuns la Cappadochia ca vine din partea AFA si sa aiba discount sau sa primeasxa discount cek ce mai aduce un client nou.

Sau Cornel ca ne gazduieste pe AFA si promovem baloanele alea minunate...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafil
[15.09.18 13:38:44]
»

@Dan&Ema:

Am invatat de unde a aparut cuvantul mausoleu si am vazut una din cele 7 minuni ale lumii antice.

Știam de cele șapte minuni ale lumii din liceu, de la profesorul de limbă latină, dar nu ne-a spus „povestea” lor decât în foarte puține cuvinte.

Acum știu și eu, de la tine, câte ceva despre celebrul mausoleu!

Mulțumesc pentru noutăți!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[15.09.18 13:48:30]
»

@doinafil:

Nu imi amintesc sa fi invatat in scoala de minunile lumii antice, decat atat ca ele exista si sunt 7.

Poate gresesc, pentru ca la istorie nu am excelat. Chiar am ceva cu istoria scrisa dar nu vreau sa trezesc mania publica a cititorilor.

De cand calatoresc, adica dintotdeauna, am citit despre destinatiile vizitate si am completat informatiile cu ce am aflat la fata locului si le-am luat ca atare indiferent de parerea mea despre cele auzie sau citite.

Bine ca am invatat multi de unde se trage cuvantul mausoleu! ????

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
msnd
[16.09.18 20:59:55]
»

@Dan&Ema:

În 2009 m-am înscris într-o excursie în Turcia special pentru a vizita ultimele 3 minuni ale lumii antice care îmi lipseau din „panoplie”. Între acestea s-a aflat și Mausoleul din Halicarnas. Mulțumesc pentru aducerile aminte.

Pare-se că există totuși o diferență. În istoria monumentului, pe care o știam eu, nu apare tatăl lui Mausol, inițiativa construcției aparținând surorii acestuia, care îi era și soție, după moartea fratelui/soțului într-o oarecare bătălie.

Simt totuși nevoia să reiau un fragment despre acest monument, din articolul meu despre cele 7 minuni, scris în 2014, în care spuneam:

Între acestea îmi rămâne în minte o mențiune, confirmată de proprii mei ochi câțiva ani mai târziu, cum că cele mai importante piese rămase sunt la British Museum, unde îi este dedicată o sală întreagă. Când am vizitat acest muzeu, după numai câteva luni, am văzut aici nu numai nenumărate fresce ce decorau pereții mausoleului, ci și unul din caii cvadrigei ce împodobeau vârful construcției, precum și statuile celor doi soți. Mi s-a confirmat astfel că amplasamentul din Turcia a rămas un fel de „ruda săracă”, păstrând numai ce nu mai avea loc în alte muzee. Concluzia personală, păcat. Ar mai fi de menționat un aspect, care probabil nu încurajează autoritățile locale să dea amplasamentului o importanță mai mare, sau chiar să revendice piese ale monumentului aflate în prezent în alte state. Obiectivul era trecut clar în programul excursiei, dar la rubrica „opționale”. Din cei circa 35 de excursioniști participanți la circuit, numai fiica mea și cu mine ne-am manifestat, cu insistență, dorința de a-l vizita. Fapt pentru care am primit în acest scop numai 20 de minute, timp în care autocarul ne-a așteptat în fața porții. Încă un gust amar, de data asta generat de compatrioții noștri. Și tot timpul cât am fost înăuntru, am fost singurii vizitatori.

Să ai o seară excelentă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[16.09.18 21:03:01]
»

@msnd:

Iti multumesc pentru ecou si felicitari pentru telul de a vedea toate minunile lumii antice.

Numai de bine! ????

Nasshu
[16.09.18 21:08:50]
»

Minune sau nu... sunt (doar) niște pietroaie (scumpe) ! Și atât! A... și wikipedia!

Minunea s-a dărâmat de mult!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[16.09.18 21:16:52]
»

@Nasshu:

Asta este impactul major asupra vizitatorilor! E drept ca dacavte documentezi inainte afli ca vei vedea numai “pietroaie”. Mari si scumpe.

Ba mai mult, daca nu cauti asemenea informatii inainte, si vrei sa te lasi surprins la fata locului, si mai ai si o harta pe care gasesti mare imaginea mausoleului “ de atunci “, surpriza va fi una neplacuta, vei trai o dezamagire vazand numai pietroaiele.

M-a surprins, si nu am scris in articol, ca in oras am vazut un si gur indicator mare la iesirea din drumul expres, dar cum te apropii de obiectiv, si nu e foarte clar pe ce ulite sa o iei, nimic. Niciun indicator.

In schimb poti lesne gasi Barul si Clubul Halikarnas! ????

Numai de bine! ????

Nasshu
[16.09.18 21:27:53]
»

@Dan&Ema: după cum am spus mai sus! ''minunea'' nu (mai) e minune! e doar wikipedia! NU există ghid! Doar pietre și o budă!

Castelul merită! Minunea nu!

Zoazore
[18.09.18 21:11:55]
»

@Dan&Ema: SB x 2= 40= Zoazore!

Mda, o ”minune” minunată, pusă jos de-un cutremur!

Măcar știu acum de ce se numește Mausoleu.

Dar mă tot întreb cum ceapa brânzii făceau romanii construcții și puneau mozaic de-a rezistat până azi, cum făceau sistemele de drenaj de sunt funcționale și azi? Fără a avea facultăți, studii, mașini și utilaje!

Și azi, cu toată tehnica și studiile, la foarte puțin timp se surpă, se dărâmă, e astupă!

Frumoasă plimbare!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[19.09.18 00:48:25]
»

@Nasshu:

Minunea s-a dărâmat de mult!

Mare dreptate ai în acest caz!

Mi-am dorit şi eu să văd "minunea" cu ocazia primei mele vizite în Turcia în urmă cu mulţi ani. Am fost dezamăgită când chiar ghidul turc mi-a zis că NU merită să pierd timpul degeaba, în locul Mausoleului din Halikarnas nemairămânând mare lucru de văzut. A completat apoi, cu tristeţe în glas, că tot ce a fost mai important ar fi fost furat de englezi, bucată cu bucată, iar dacă mai am curiozităţi mai bine să mă duc la Londra la British Museum . Apoi a oprit autocarul special pentru ca eu să pot face câteva poze anemice din şosea.

Dacă această minune pentru mine a fost oarecum o dezamăgire, ieri m-am bucurat din plin de o altă minune a lumii antice, în Egipt de această dată

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.09.18 17:47:55]
»

@Zoazore:

Dar mă tot întreb cum ceapa brânzii făceau romanii construcții și puneau mozaic de-a rezistat până azi, cum făceau sistemele fr grenaj de sunt funcționale și azi? Fără a avea facultăți, studii, mașini și urilaje!

Cu talent!

Pe bune, chiar cu talent!

Multumesc, multumesc pt 2x20!

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, msnd, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bodrum și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068026065826416 sec
    ecranul dvs: 1 x 1