ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 14 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Actualul Bodrum, vechiul Halicarnas, fermecator dintotdeauna

TIPĂREȘTE

Vazand tot ce s-a postat pana acum pe acest forum, m-am simtit dintr-odata inspirata si cu dorinta de a face si eu acelasi lucru, mai ales ca impresiile mele sunt destul de proaspete, de acum doua luni. La inceputul lunii septembrie am plecat spre Bodrum doua familii, respectiv patru persoane, avand rezervarea facuta pentru 10 nopti in statiune in sistem self-catering, cu o noapte intermediara in apropierea Troiei si cu experienta, deja, a doua vacante petrecute in Turcia, in 2008 si 2009. Ca si in anii trecuti, noaptea intermediara am petrecut-o in aceeasi pensiune cu al carei proprietar ne-am imprietenit, inca, de cand ne-am cunoscut.

Peninsula Bodrum, cu un peisaj specifiv egeean, sol rosiatic, relief deluros si vegetatie pitica de tip mediteranean, are destul de multe statiuni turistice, insa, perla acesteia este, incontestabil, statiunea omonima situata chiar la intrarea in peninsula. Este cea mai cosmopolita si cu renumele de a fi cea mai scumpa, o adevarata "Ibiza a Turciei". De departe este, intr-adevar, cea mai frumoasa, cu cladiri nu mai inalte de doua-trei etaje, toate vopsite in alb, cu arhitectura asemanatoare, semn ca regulile urbanistice sunt riguroase in aceasta zona, iar Romania mai are multe de invatat in aceasta privinta.

Am avut rezervata cazarea in statiunea Gumbet care este, practic, lipita de Bodrum, neexistand o delimitare clara intre ele, intr-un complex de vile situat intr-o gradina magnifica cu arbusti ornamentali, palmieri si mici pomi fructiferi, asa cum nici nu am visat vreodata, de la receptie si pana la vila noastra aflata in celalalt capat al resortului avand de coborat 63 de trepte, intr-un cadru mirific. Relieful zonei, foarte ''ondulat'', pune mari probleme soferilor, mai ales celor care conduc cisterne uriase cu apa care misuna peste tot, intreaga statiune fiind alimentata cu apa prin intermediul acestora, intrucat de la natura aceasta lipseste cu desavarsire. In fiecare dimineata, dupa ce ma trezeam, ieseam in balcon si admiram plantele bine ingrijite: in fata un maslin cu masline aidoma unor prune, in stanga bougainvillea, in dreapta banan si rodiu plin cu rodii si peste tot palmieri de tot felul.

Zona ofera multe obiective turistice, unele dintre ele fiind descrise si in alte review-uri, dar pe care nici eu nu le pot omite.

In primul rand este vorba de Castelul Sf. Petru, construit in sec. al XV-lea de Cruciatii Ioaniti, printre altele, si cu marmura recuperata de la mausoleu in scop de aparare a valorilor si teritoriilor crestine, care, pana la urma, a fost cucerit de otomani. Castelul este strajuit de statuile lui Herodot, supranumit parintele istoriei, originar din Halicarnas, Mausol si Artemisia, soti dar in acelasi timp si frati, artizani ai cladirii mortuare considerata una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Daca la exterior pare o fortareata impunatoare in care este greu de patruns, la interior este o adevarata cetate (a se intelege oras), cu tot ce presupune ea. In timp ce-l vizitam, faceam un exercitiu de imaginatie incercand sa-mi inchipui cum se desfasura viata in cetate pe atunci si ma felicitam ca m-am nascut cu cateva sute de ani mai tarziu.

Muzeul de Arheologie Subacvatica este gazduit in interior si contine vestigii recuperate din mare, din cele mai vechi timpuri si pana astazi.

In al doilea rand ar fi ruinele Mausoleului si Muzeul Mausoleului care ti creeaza impresia de ''distrugere masiva" pentru ca ceea ce a mai ramas sunt resturi de coloane de marmura si cateva catacombe mortuare. Cred ca este admirabila ideea de a reconstitui monumentala cladire antica, chiar si la o scara mai mica (avea aprox. 40 metri inaltime), numai asa putandu-se pune in evidenta maiestuozitatea sa. Se pare ca insusi Alexandru Macedon nu a a incercat sa-l distruga in timp ce cucerea aceste tinuturi.

In al treilea rand ar fi amfiteatrul antic greco-roman, bine conservat si ingrijit, construit tot de satrapul Mausol, functional si in zilele noastre, fiind locul de desfasurare al multor concerte si evenimente culturale. De sus, de pe ultimele randuri, panorama asupra castelului si portului este uimitoare!

Urmatorul obiectiv turistic (nu stiu daca aceasta este ordinea exacta) este Poarta Myndos, una dintre cele doua intrari in vechiul Halicarnas, reconstituita si restaurata in ultimii ani, poarta prin care acelasi Alexandru Macedon, in fruntea ostilor sale in 333 I. C. , a intrat triumfator dupa ce a cucerit cetatea. Este singura care mai exista in zilele noastre si se presupune ca a fost construita de Regele Mausol in sec. al IV-lea I. C. cu zidurile originale lungi de 7 km.

Ar mai fi morile de vant in numar de opt care dateaza din sec. al XVIII-lea si care au functionat pana in anii '70 ai secolului trecut, in prezent fiind in diferite stadii de conservare. Ele se afla situate la inaltime, unde vanturile-si fac de cap, pe dealul care desparte Bodrum-ul de Gumbet. De sus, de pe deal stand cu fata la mare, in stanga avem vederea spre Bodrum cu impetuosul castel si portul de iahturi de langa el, in dreapta se intinde panorama asupra Gumbet-ului cu plaja sa foarte frumoasa, noaptea toate acestea vazandu-se superb, fiind luminate.

O zi am rezervat-o special excursiei in insula Kos care se afla la numai 3 mile marine fata de tarmul turcesc (satul Akyarlar) si pana la care se fac cu vaporasul de croaziera cam 60 minute. Am acostat in portul din capitala insulei care poarta acelasi nume: Kos. Acesta este un adevarat oras turistic, foarte bine organizat, asa cum ne-am dat seama imediat cum am ajuns pe uscat, cu multe puncte de informatii pentru turisti. Stiam de la bun inceput ce doream sa vizitam, ne documentaseram de acasa: sit-ul arheologic de la Asklepieion, Castelul medieval al Cavalerilor Ioaniti si platanul lui Hippocrate, parintele medicinei.

Am ajuns la Asklepieion (se afla la 4 km de oras) cu un trenulet care face periodic (din ora in ora) aceasta cursa care se achita dus-intors de la inceput (5 euro/persoana) si in care se asculta muzica greceasca autentica. Mai cunoscut de noi ca Asclepios sau Esculap, acesta era zeul medicinei in cinstea caruia s-a ridicat acest templu al sanatatii si unde Hippocrate insusi si-a gasit casa. Vestigiile sunt destul de bine intretinute, grecii tin foarte mult ca tot ce tine de istoria si mitologia lor sa fie bine conservat.

Castelul Cavalerilor Ioaniti, situat in vecinatatea portului, este mult mai mic decat cel din Bodrum, insa la fel de bine pastrat, iar intrarea in el se face parcurgand un pod de pe care se vede foarte frumos bulevardul cu palmieri.

Copacul lui Hippocrate, vechi de 2500 ani, se afla in apropierea intrarii in Castel si este "sprijinit" de armaturi metalice pentru a-l mentine pe pozitie. Se spune ca la umbra sa, parintele medicinei obisnuia sa tina prelegeri studentilor sai.

Ziua petrecuta in Kos, ca de fapt intregul sejur din Bodrum, au fost pe cat de "obositoare", pe-atat de agreabile, si mi-au lasat acel gust placut al calatoriei si pe mare si pe uscat care imi hraneste pasiunea pentru explorare si-mi da puterea sa rezist pana la urmatoarea vacanta!


[fb]
---
Trimis de irinad in 21.11.10 21:06:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Kusadasi, Marmaris
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4938 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Moara care se afla in cea mai buna stare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

geosler
[21.11.10 22:26:09]
»

La asa un review cred ca si pozele sunt frumoase, astept sa fie validate pentru a vedea ceea ce doar mi-am inchipuit citind. Cat a mai costat transportul?

Felicitari pentru o vacanta cu 100% satisfactie!

TEOANCA
[21.11.10 22:27:40]
»

Imi revine onoarea primului vot.

Pentru descrierea amanuntita a obiectivelor -dar nu atat de amanuntita incat sa nu mai vrei sa citesti - pentru ca mi-ai amintit de statiunea in care am petrecut 4 concedii care mai de care mai minunat.

Iar incheierea m-a facut sa retraiesc senzatia traita la fiecare plecare din Bodrum.

Ziua petrecuta in Kos, ca de fapt intregul sejur din Bodrum, au fost pe cat de "obositoare", pe-atat de agreabile, si mi-au lasat acel gust placut al calatoriei si pe mare si pe uscat care imi hraneste pasiunea pentru explorare si-mi da puterea sa rezist pana la urmatoarea vacanta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
anadragusin
[22.11.10 12:25:26]
»

Foarte frumos. M-ai purtat cu tine prin Bodrum. Daca ar fi sa ajung pe acolo cu siguranta voi urma cele expuse mai sus. Un review de exceptie!

corinne
[22.11.10 22:06:44]
»

Anul acesta mi-am dorit sa fac un sejur in insula Kos cu o excursie de o zi in Bodrum (exact invers), dar mi-a iesit un sejur in insula Rhodos cu o croaziera de-o zi pe insula Symi click aici

Cu ocazia impresiilor si a pozelor tale am fost si eu in Bodrum si pe insula Kos.

Felicitari!

cathzel
[23.11.10 18:59:18]
»

Excelent rewieu; nu am fost in Bodrum, dar dupa cele citite mai sus, mi s-a deschis apetitul. Descriere excelenta a locurilor incarcate de atata istorie.

In legatura cu apa, exista apa potabila la robinet? sau la toalete? (eu am fost in Zakinthos unde era cam dificil cu toaleta din cauza lipsei de apa)

irinadAUTOR REVIEW
[23.11.10 20:13:48]
»

Draga Cathzel,

Lipsa apei din sol nu afecteaza in nici un fel existenta apei potabile si menajere in hoteluri si alte cladiri pentru ca sistemul acesta de alimentare prin intermediul cisternelor functioneaza continuu, perfect!

tirol
[17.01.11 10:36:05]
»

Iti multumesc pentru review. M-a determinat ca in iunie sa-mi propun realizarea unei vacante in Bodrum, mergand pe urmele tale.

Te rog mult, ajuta-ma. Zi-mi te rog numele pensiunii din Troia si, mai ales, detalii privind numele zonei, locatia cazarii self-catering din Gumbet, cum pot face booking, sfaturi etc

iti multumesc!

irinadAUTOR REVIEW
[24.01.11 23:24:23]
»

Imi cer scuze ca-ti raspund atat de tarziu, dar nu mi-am mai deschis posta in ultima saptamana, fiind foarte ocupata. Pensiunea de langa Troia se numeste AY Pansyon, pe patron chemandu-l Sinan Ay (ay in turca inseamna "luna"). Este un tip f. prietenos si primitor. In Gumbet am stat la Ozukara Apartments II, fiindca exista si Ozukara Apartments I, insa locatia aleasa de mine este mai noua si mai frumoasa. Daca vrei si alte detalii, intreaba-ma si-ti voi raspunde!

tirol
[27.01.11 14:01:49]
»

Iti multumesc, Irina!! Ma grabesc sa googl-esc dupa Ozukara Apartments II. Da-mi voie sa iti mai adresez pe viitor si alte intrebari despre Bodrum. Raspunsurile tale imi vor fi de un mare ajutor. Iti multumesc!!

AlexandraB*
[12.02.11 17:15:41]
»

Buna Irina. M-ar interesa si pe mine daca mi-ai putea spune ceva legat de hotelul acesta: Hotel Bitez Garden Life 4* - Bodrum. Anul trecut am fost in Kusadasi si anul acesta as vrea sa merg in Bodrum insa nu am gasit impresii despre acest hotel sau statiune. As dori sa mai stiu daca sunt bazaruri in Bodrum sau daca e o statiune dezvoltata din punct de vedere comercial. Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[19.04.11 19:49:36]
»

Cine are masina trecuta in pasaport nu poate trece din Turcia in Grecia sub nici o forma si chiar daca ar exista o posibilitate f. mica, nu cred ca merita facut efortul pentru a face o mie de demersuri pentru ca in concediu nu trebuie sa pierzi timpul si sa-ti consumi energia cu asa ceva.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AlexandraB*, anadragusin, cathzel, corinne, geosler, irinad, TEOANCA, tirol
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bodrum și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06561803817749 sec
    ecranul dvs: 1 x 1