ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.01.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 15 MIN

La cetatea Pergam poti sa atingi cerul...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Localizare:

Coordonate GPS: N 39.1254934 // E 27.1896312

Sunt citite de noi in parcarea de masini exact la baza acelui deal, langa statia de telegondola.

Cetatea Pergam se afla la periferia orasului Bergama. Acest frumos oras este situat aproape de soseaua principala E 87/ D 550 pe care am venit noi si care merge spre Izmir mai departe. Am inteles ca pana la mare de la Bergama sunt 26 km si pana la Izmir sunt 100 km. Tocmai fiindca este relativ aproape de Izmir, Bergama face parte din provincia Izmir.

Ca sa ajungeti la Bergama din soseaua principala (sens de plecare spre Kusadasi) se vireaza la stanga. Daca vreti sa stiti mai multe, de la Canakkale pana aici sunt 226 km iar de la Assos ne ramaneau sa facem aprox. 150 km in continuare in acea zi.

Am parasit Assos-ul cu oarecare regret ca lasam in urma marea si acele frumoase locuri, aveam inca vii toate acele peisaje vazute acolo. Apoi mergand mai departe tot pe soseaua principala am mai putut vedea marea care uneori era chiar f. aproape de noi, mai ales la Kucukkuyu, Akcay, Burhaniye, Ayvalik. Pana la intersectia cu orasul Bergama drumul a fost f. bun in continuare, am intalnit si pana aici portiuni de drum in lucru. Odata ajunsi langa indicatorul spre Bergama care este mare si vizibil la sosea, am luat-o in partea stanga spre oras.

Acum vreau sa va spun ca, asa cum inca de acasa pregatisem obiectivele turistice si aflasem si coordonatele GPS pt. fiecare destinatie in parte, tot asa si pt. Pergam am gasit coordonatele pe internet. Dar probabil ca le-am copiat noi gresit (a fost o exceptie) deoarece cand am ajuns aproape de intersectia cu drumul care merge in stanga spre Bergama, GPS-ul ne spunea mereu sa vitam in dreapta. Deci cum ar fi exact in sens opus. Ne-am oprit mirati, in dreapta erau dealuri si pustietati, ce sa cautam acolo? In concluzie am mers asadar dupa instinctele noastre care ne spuneau clar ca cetatea Pergam trebuie sa fie langa orasul Bergama. Si bine am facut.

De la soseaua principala pana la Bergama nu este mult de mers, vreo 3-4 km, nu inainte de a trece si printr-o mica localitate numita Kadriye Koyu. Deci deoarece si acest obiectiv turistic era oarecum in drumul nostru, ne-am gandit sa nu il ratam. Ar fi fost pacat, citisem impresii atat de frumoase despre acest loc iar pozele erau deosebite.

Ajunsi in frumosul oras Bergama am urmarit indicatoarele spre acropole ( ,,To Acropolis’’) care erau din loc in loc prin oras. De-a lungul bulevardului pe care am mers noi erau multe plante dintre care predominau palmierii, iar de o parte si de alta erau magazine si terase de tot felul. Superb oras. La acea ora era totusi destul de aglomerat, multe masini, oameni dar si scutere. Din cate am vazut noi doar in trecere, orasului Bergama ii trebuie alocate cateva zile, 2-3 ca sa vezi macar ce este mai important de vazut. Si merita vazut la pas.

Pana la urma am ajuns relativ usor la periferia orasului in partea de vest, aproape de baza acelui deal pe care se afla cetatea Pergam. Tin minte ca am lasat in partea stanga Asklepion-ul care candva demult a folosit drept spital sau sanatoriu si unde veneau bolnavi de departe ca sa se vindece. Asklepionul a fost unul dintre cele mai vestite spitale din antichitate. Este o constructie f. mare. Acest centru medical in antichitate am inteles ca a fost inchinat lui Asklepius, zeul vindecarii, unul dintre cei 4 zei importanti ai Pergamului.

In anul 1928 cand s-au facut sapaturi la acest spital s-au gasit ruinele salilor unde stateau bolnavii si unde primeau tratamente, un amfiteatru si odai unde bolnavii se odihneau. In curtea acelui spital se afla un monument cu cei 2 serpi ai lui Asklepius in relief, simbol folosit si astazi in medicina.

In antichitate cel mai vestit medic a fost Galen. Acesta s-a nascut la Pergam si s-a pregatit la acel spital Asklepion. Scrierile lui dovedesc ca medicii din acea vreme aveau cunostinte stiintifice despre corpul uman dar si despre metode de vindecare si diverse tratamente terapeutice.

Lasand Asklepionul in urma am mers mai departe, am inceput sa urcam pe o straduta ingusta si apoi imediat am ajuns la o parcare.

Cu telegondola spre inaltimi :

Eram acum in acea parcare si imediat cum am coborat din masina am achitat 3,5 Lire cat costa parcarea. De unde eram noi se zarea in partea dreapta un baraj de acumulare pe care scria cu litere mari albe DSI, baraj care am inteles ca se numeste barajul Kestel . In stanga noastra era statia de telegondola spre care ne-am indreptat cu totii, bucurosi nevoie mare ca suntem acolo. Fiind si cu copii am dat pasapoartele lor la cerere si am aflat ca doar pana la varsta de 12 ani copiii au gratuitate. Deoarece copilele mele au depasit varsta, au fost considerate deja adulti, astfel ca am achitat pt. telegondola dus-intors fiecare cate 10 Lire. Apoi ne-am suit intr-una dintre cabine.

Acum cand ma gandesc si privesc in urma la acele clipe, zambesc si ma gandesc in primul rand la fetita mea cea mica, ce senzatii au incercat-o atunci pe ea dar si pe noi toti.

youtu.be/dmdwEmR0vLQ

Este absolut superb sa urci cu telegondola. Nu ratati asa ceva. Seamana mult cu urcatul pe Tampa la Brasov, cam asa este panta, f. abrupta. Si tocmai de aceea senzatiile au fost tari, nu mai zic ca aproape de varf s-a pornit si un vant puternic care il auzeam cum suiera pe langa geamuri si legana cabina cu noi toti 4 in ea. Intr-o cabina incap 8 persoane si privelistea de la inaltime este deosebita. Oricum nu se compara cu ce poti vedea din masina., orice ar fi.

Cu cat urcam spre cetatea Pergam priveam de sus, tot mai de sus orasul Bergama si atunci ne-am dat seama pt. prima data de cat de mare si de frumos este acest oras. Se intindea mult langa noi si privelistea era absolut superba. Priviti fotografiile si va veti convinge. Iar pe langa acel baraj de acumulare aflat in partea dreapta a noastra cum urcam cu telecabina, se afla drumul pe care puteti urca linistiti cu masina pana sus la cetate. Am vazut ca drumul se numeste Akropol Cd si chiar jos in parcare am vazut ca sunt masini care urca sau coboara. Drumul este bun, asfaltat, l-am vazut de sus, aveti in dreapta voastra acel baraj de acumulare si sus la cetatea Pergam va asteapta o parcare gratuita, asa am inteles de la altii. De acolo de sus si voi veti plati intrarea (alti bani) la cetatea Pergam.

Sus la cetatea Pergam :

Odata ajunsi sus in varf am coborat din telegondola si eram acum pe un platou mare si destul de spatios. Aici erau tarabe cu tot felul: reviste, harti cu Pergamul, pliante, brosuri

in toate limbile. Ma bucur ca am gasit si in limba romana si chiar am cumparat o harta a Pergamului cu descrierea frumoasa a fiecarui loc, a costat 5 Lire si ma bucur ca o am. Tot acolo gasiti souveniruri diverse: bijuterii de tot felul unde predomina ,,ochiul meduzei'' cel purtator de noroc, ceasuri lucrate din metal dantelat, candelabre deosebite, dar si multe altele, vaze si farfurii din portelan pictate manual, pergamente de toate marimile si preturile, etc. Tot acolo langa tarabe, aproape de intrarea in vechiul oras Pergam gasiti si o terasa cu diverse bauturi si exista si toalete f. curate (in stanga intrarii, se coboara niste scari).

Ne-am indreptat spre intrarea la Pergam unde am achitat fiecare cate 20 Lire. Se intra ca si la metrou si iata-ne ajunsi in vechiul oras Pergam. Asezarea se intinde pe o suprafata destul de mare si iti trebuie timp si picioare ca sa poti sa vezi totul. Ideal este sa ai si un ghid cu tine care sa iti spuna ce si cum.

Pergamul de ieri …:

(Cine nu iubeste istoria poate sari peste aceste randuri).

Pentru cine e interesat mai mult de istoria acestor locuri, pot sa va spun ca, asa cum am aflat si eu, Pergamul fost candva un oras antic grec, un oras vestit din Asia Mica, oras care a parcurs secole de civilizatie elenistica, romana si bizantina. Este situat pe o colina la periferia orasului Bergama. Tot asa am aflat si ca prin Bergama trece un rau care se numea demult raul Caicus (azi se numeste raul Bakircay).

Vechiul oras Pergam avea palate, temple, teatre si alte cladiri publice, care erau situate sus pe colina iar partea locuita a orasului se afla la poalele acestuia in locul orasului Bergama.

Cetatea avea doua piete -Agora de jos si Agora de sus. Am aflat ca sus pe acropola, pe acel deal locuia familia regala, aristocratia civila si militara iar jos la poalele acelui deal, in Acropole de Jos locuia populatia de rand...

Inca din anul 420 i. d. Hr. Pergamul era un oras important deoarece isi batea propriile monezi. Incepand cu secolul al III-lea i. d. Hr. generalul Lysimachus, successor al lui Alexandru, a depozitat tezaurul statului sau in fortaretele cetatii. Dupa moartea lui Lysimachus tezaurul a fost luat de Philetaerus care s-a facut conducator al Pergamului. Acesta a devenit intemeietorul dinastiei Attalide care a stat la tron aprox. 150 de ani.

Deci aceasta asezare devine capitala Regatului Pergamon si cunoaste apogeul dezvoltarii sale in timpul acestei dinastii, a Attalizilor, in timpul perioadei elenistice. Pergamul a fost un centru al stiintei si invatamantului lumii greci orientale, o adevarata metropola culturala.

Primul mare conducator al regatului a fost regele Attalus. El a luptat cu galii care invadasera Asia Mica si se instalasera in centrul Anatoliei. Ulterior galii au fost infranti si regale Attalus si-a mai adaugat la regatul sau alte teritorii. Dupa moartea lui Attalus, Pergamul stapanea peste aproape jumatate din Asia Mica. Din toate tinuturile acelea Pergamul si-a luat drept tribut bogatie, folosita pt. a infrumuseta capitala, astfel ca la vremea aceea orasul a devenit una dintre cele mai minunate orase ale vremii.

Despre pergament si biblioteca din Pergam :

Dupa regele Attalus a urmat la tron un alt rege numit Eumenes al II-lea. (197-159 i. d. Hr.), in timpul caruia s-a infiintat o biblioteca f. bogata care avea o colectie impresionanta de manuscrise (papirusuri) -200.000. Acest lucru a starnit invidia regelui Ptolemeu al V-lea al Egiptului, care nedorind ca biblioteca din Alexandria (Egipt) sa fie depasita ca nr. de manuscrise de cele din Pergam, pune pe mare un embargou asupra papirusului, materialul pe care se scria atunci in lumea antica. Fiindca Egiptul era singura tara in care se faceau papirusuri, regele Ptolemeu spera astfel ca poate opri aparitia cartilor in celelalte tari.

Acest lucru insa i-a determinat pe fabricantii de carti din Pergam sa inventeze pergamentul, cel mai fin material de scris. Este bine de amintit aici de meseriasul numit Krates, primul om din Pergam care a descoperit acest nou suport de scriere din zilele acelea. Orasul Pergam ramane celebru in istorie prin inventarea pergamentului.

Pergamentul este o piele f. fina din vitei, miei sau iezi tineri, piele care a fost supusa unui proces rafinat de tabacire. Intrucat acest material nou de scris a fost inventat in orasul Pergam, el a primit numele de ,,pergamenos’’in limba greaca. De aici deriva si cuvantul

,,pergament’’in limba romana.

Se spune ca regina Egiptului, Cleopatra, ar fi pierdut intr-un incendiu celebra biblioteca din orasul Alexandria. Pentru a acoperi aceasta pierdere, imparatul Marcus Antonius ar fi transferat la Alexandria tot acest tezaur al lui Eumenes din Pergam, toata colectia de 200.000 manuscrise, drept cadou Cleopatrei. Ulterior dupa moartea Cezar-ului in timpul razboiului civil care a izbucnit la Roma, intreaga biblioteca din Pergam a ars, astfel ca astazi se mai pot vedea doar peretii acesteia.

In prezent Biblioteca din Pergam reprezinta simbolul celebritatii de atunci a orasului.

Pozitionata cumva in centrul acestui oras, biblioteca se mai poate vedea si in prezent.

Ce poti vedea azi la Pergam :

Fiindca imi luasem o brosura ilustrata de acolo, pot sa va spun ca orasul este impartit in mai multe puncte importante care azi se pot vedea: Altarul lui Zeus (Altarul Mare), Templul imparatului Traian, Zona sacra a zeitei Atena, Amfiteatrul, Biblioteca, Templul zeului Dionysos, Agora de Sus, Heroon, Palatele Regale, Acropole de Jos, Casa regelui Attalos, Agora de Jos, Poarta regelui Eumenes (Poarta de Sud), Templul zeului Serapis (Curtea Rosie), Calea Sacra, Poarta de intrare in Asklepion (Poarta Monumentala), Templul zeului Asklepios, Cladirea dispensarului, Tunelul (Pasajul subteran) si Izvoarele de apa sacra (Izvoare si fantani cu ape binefacatoare). Jos in orasul Bergama se poate vedea si Muzeul Pergam.

Pergamul de ieri si de azi :

Eram acum in aceasta lume demult apusa, in orasul Pergam. Fiindca am vrut sa vedem atat cat ne permite timpul in acea dupa-amiaza frumoasa de 28 aug. 2012, am inceput plimbarea noastra spre partea stanga imediat de la intrare.

Despre Altarul lui Zeus:

Ajunsi aproape in capat mergand in partea stanga am putut vedea incadrat intre 4 copaci deosebit de frumosi Altarul lui Zeus. Acest loc atrage privirea imediat prin bogatia de verdeata. Acei frumosi copaci cu coroanele lor verzi dau o nota de culoare vie acelor locuri.

Despre Altarul lui Zeus am aflat ca a fost inaltat in Pergam tot in timpul lui Eumenes II. Numit si Altarul Mare, reprezinta o adevarata capodopera de arta. Altarul a fost ridicat ca

ofranda pentru Zeus, in urma victoriei lui Attolos I, in razboiul purtat cu Galatii.

Altarul (templul) lui Zeus a fost descoperit in anul 1871 in urma sapaturilor arheologice.

Obiectele descoperite atunci au fost duse in Germania la Muzeul din Berlin iar altarul reconstruit se afla expus la Muzeul Pergamon din Berlin. (eu personal am fost acolo).

Altarul avea o suprafata de 5623 m², forma dreptunghiulara cu latimea de 20 m, 28 trepte si basoreliefuri impunatoare. El era alcatuit dintr-o sala cu 2 etaje in forma de potcoava, partea inferioara fiind acoperita cu sculpturi in relief. Partea superioara era formata din colonade.

Acest altar constituia o mare atractie a orasului, iar unii comentatori il considerau "scaunul de domnie al Satanei", despre care vorbeste scriitorul Apocalipsei.

In zilele de azi se mai vad doar cateva scari si niste pietre incadrate de acei arbori superbi.

Tot in timpul lui Eumenes II in Pergam a fost construit un apeduct prin care se aducea apa cu presiune in Pergam. Apa provenea de la izvoarele din munte aflate la 44 km mai sus de dealul pe care se afla acropolele. Apa ajungea in oras prin niste tuburi de cateva mile lungime. Nimeni in antichitate nu a mai incercat sa realizeze o asemenea lucrare si multa vreme dupa aceea nimeni nu a incercat sa o imite. In zilele de azi se mai pot vedea ruinele acestui apeduct.

Imediat in capat mergand mai departe am ajuns la templul zeitei Atena, zeita

protectoare si simbolul orasului Pergam.

Templul zeitei Atena a fost descoperit in urma sapaturilor intre anii 1880-1881. Este cel mai vechi templu inchinat Atenei. El a fost demolat in secolul VI, epoca bizantina, pt. ca in locul lui sa fie construita o biserica folosindu-se materialele templului. Dupa ce biserica s-a daramat, au iesit la iveala multe ruine antice. Pe una dintre coloanele descoperite atunci sta scris asa: ,,Tu, Zeita nascuta de Triton, fiul lui Artemo a construit acest templu pentru tine’’. Aceasta descoperire ne aduce la cunostinta ca acest loc, parte a celei mai vechi zone sacre, a fost inchinat zeitei Atena Polias.

S-a constatat ca templul era imprejmuit de coloane si impartit in doua de un perete care trecea prin centrul sau. Ruinele confirma si existenta unui altar.

Din templu astazi nu se mai vede aproape nimic, doar o bucata de piatra inalta mai poate fi vazuta si astazi langa amfiteatru.

De aici se ajunge la Amfiteatru, locul care mie mi-a placut cel mai mult si de aceea aici am stat si cel mai mult.

youtu.be/Xp0-NwtCGuY

Pentru cei care aveti rau de inaltime nu va recomand sa coborati acolo, veti ameti cu siguranta, asta deoarece amfiteatrul este un loc f. abrupt, am aflat ca este cel mai abrupt amfiteatru din lumea antica, el fiind sapat chiar in acel deal aproape vertical. Oricum ramane un loc extraordinar de frumos. Amfiteatrul este f. mare, are 80 de trepte (gradene) si se spune ca avea locuri pentru 10.000-15.000 de spectatori.

Este un loc ametitor de frumos, rar am trait sa vad asa ceva. Nu numai ca ameteai privind in jos de acolo, dar ameteai si datorita peisajului si simteai ca ,,iti vine sa zbori ‘’ din acel loc. Stateam pe scari acolo sa nu ametesc (si sa nu imi iau zborul), priveam departe in zare si vedeam orasul Bergama mic, mic si undeva in plan apropiat se zarea jos de tot o sosea pe care circulau cateva masini. Este si un loc f. periculos, locul fiind abrupt trebuie sa aveti mare atentie la pietre, la picioare. Ma simteam in nori in acel loc, simteam ca ating cerul cu mainile. Superb loc, n-am sa-l uit niciodata.

La amfiteatru se ajunge printr-un tunel unde cei inalti trebuie sa stea putin aplecati ca sa nu dea cu capul. Se coboara pe niste scari, se merge drept printr-un tunel intunecos si undeva in dreapta se iese la lumina spre acel amfiteatru.

De la amfiteatru se ajunge la Templul lui Dionysos, templu aflat in partea de nord a amfiteatrului. A fost construit in anul 244 i. Hr. si datorita amplasamentului sau ocupa o pozitie strategica pe terasa. In timpul domniei imparatului Caracalla intre anii 211-217 lucrarea a fost inlocuita in cea mai mare parte cu marmura.

Din pacate astazi nici din templul lui Dionysos nu se mai vede aproape nimic.

De la amfiteatru urcand iar prin acel tunel intunecos am mers tot inainte si dupa ce am urcat putin am ajuns la Templul lui Traian.

Acest templu frumos este construit pe cel mai inalt nivel de pe acropole. Tocmai de aceea

templul lui Traian iese oarecum in evidenta dintre celelalte puncte de vizitat, deoarece piatra templului este deosebit de alba, mai alba decat celelalte si se vede frumos de departe. Din cate am vazut cred ca este marmura alba. Aici ne-am intalnit si cu un paznic care nu lasa turistii sa se apropie prea mult de acele coloane. Nu va puteti imagina cum arata una dintre acele coloane, cat este de mare dar si cat este de grea. O coloana am vazut ca nu este dintr-o singura bucata, datorita distrugerii sunt suprapuse mai multe bucati mai mici dar care la exterior nu sunt lipite intre ele. Nu vreau sa ma gandesc la un cutremur ce se poate intampla.

Se presupune ca acest templu a fost inceput de catre imparatul Adrian si a fost inchinat lui Traian, imparatul Romei dar si inchinat lui Zeus si Philius. Asta deoarece in timpul sapaturilor arheologice s-au descoperit capetele unor statui uriase ale celor 2 imparati,

Traian si Adrian, statui expuse azi la Muzeul Pergamon din Berlin. De asemenea s-au mai descoperit si cateva inscriptii. Statuia lui Traian dar fara cap se poate vedea si azi in acel loc.

De la templul lui Traian am mers in celalalt capat al orasului, spre barajul de acumulare, dar inainte de asta ne-am oprit la una dintre Fantanile Sacre. Fantana era alimentata de la un izvor prin tevi de argila. Se spune ca toti cei care beau apa sacra din Pergam aveau sa fie vindecati prin puterea Zeului binefacator. In zona sacra langa amfiteatru si in partea de vest se mai afla inca 2 fantani utilizate atunci ca tratamente. Dupa terminarea tratamentului bolnavii se duceau la dormitoarele situate in partea de N-V a zonei.

Tot sus in orasul Pergam se afla si Cladirea Dispensarului. Are o forma circulara se afla intr-un colt al orasului si este bine conservat si astazi. La baza dispensarului existau niste cazi unde bolnavii se spalau cu ape binefacatoare. Datorita f. ca tunelul (pasajul subteran care facea legatura dintre dormitoare si Templul Zeului Asklepios) era racordat la apa binefacatoare, ne face sa gandim ca apa avea totusi proprietati medicale.

Lasand si acest loc interesant am mers asadar spre margine sa vedem de sus acel baraj de acumulare. Era un vant puternic afara, incet se insera si noi eram sus de unde privelistea era deosebita.

youtu.be/J_pOxoWY4p0

Se vedea de acolo si drumul pe care se poate ajunge cu masina pana sus la acropole. Este asfaltat si nu am vazut sa aiba parapeti de protectie. Oricum daca aveti prapastia langa voi trebuie sa urcati (coborati) cu masina cu f. mare atentie.

Fiindca se facuse deja tarziu si mai aveam de aici 200 km pana la hotelul nostru din Kusadasi, intr-un tarziu am ajuns iar in acea curte mare unde sunt acele multe tarabe, am dat si noi o raita, am cumparat brosura cu Pergamul si am mers spre telegondola. Sa stiti ca vanzatorii sunt f. draguti dar insistenti, se gasesc lucruri frumoase si preturile se negociaza. Deci negociati cu ei. Apoi am coborat iar cu telecabina (spre groaza fetitei mele) pana la masina noastra si am pornit mai departe spre Kusadasi.

Daca va recomand sa mergeti sa vedeti Pergamul? Din toata inima! Nu il ratati, este deosebit acest loc. Si odata ajunsi in parcare merita sa urcati cu telegondola, este si aceasta o parte interesanta a excursiei.

Si ca si pana acum, ne-au ramas si de aici amintirile, multe si frumoase din acele locuri. Iar eu, cu speranta ca v-am putut fi de folos macar putin va doresc din suflet o vacanta minunata in Turcia si nu ocoliti Pergamul.

Webmaster, te rog ataseaza sus la rw aceasta melodie, lectura si auditie placuta!

youtu.be/_TZyR60q6KM


[fb]
---
Trimis de adryana in 21.09.12 07:42:05
Validat / Publicat: 21.09.12 10:36:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Kusadasi, Assos, Pamukkale
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5632 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adryana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 drumul spre Bergama
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Admin
[21.09.12 08:08:31]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

Excelent aleasa si ilustratia muzicala. Din cate intuiesc, muzica din videoclip se va auzi non-stop, in fundal, pe intreg parcursul zilei mele de lucru de azi

adryanaAUTOR REVIEW
[21.09.12 10:40:20]
»

mulumesc din suflet, ma bucur mult.

argemi*
[21.09.12 20:37:37]
»

@adryana: 3 zile ne-au despartit de o eventuala intilnire la Pergam. Eu am fost in data de 25 august pe la amiaza, era o caldura ce cu greu putea fi suportata. Dar m-a impresionat Pergamul, am facut si eu multe poze si am sa scriu si eu un review despre el, daca nu e cu suparare.

adryanaAUTOR REVIEW
[21.09.12 23:51:37]
»

@drinknowater, ma bucur ca poti si tu sa spui ,,am fost acolo'', abia astept sa citesc impresiile tale si sa-mi spui cu ce ati urcat.

Va multumesc tuturor pentru aprecieri, va doresc la toti vacante minunate asa cum a fost a mea!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, argemi*
Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Pergam [Bergama]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065535068511963 sec
    ecranul dvs: 1 x 1