ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.07.2011
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 21.06.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 2 nopți
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Hai-hui prin Tunisia desertica si nu numai

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Daca pentru nutritionisti omul este ceea ce mananca, pentru globetrotteri omul este ceea ce a vazut, a integrat (in sensul de asimilare) si restituie -apoi celorlalti, asemenea clepsidrei care, o data umpluta, trebuie sa-si deserte prea-plinul, pentru a face loc altui nisip care sa masoare trecerea inexorabila a timpului. La fel si omul, aceasta fragila trestie ganditoare, cum o numea filozoful francez Pascal, dupa ce-a acumulat destule impresii din calatoriile in care l-au plimbat pasii sai prin lume, trebuie sa-si gaseasca ragazul sa le impartaseasca si semenilor lui, imbogatindu-i spiritual ori macar trezindu-le interesul si facandu-i sa viseze frumos la spatii inca neexplorate de ei. Si cum calatorului ii sade bine cu drumul, va invit sa va asezati comod in fata calculatorului si nemaipierzand pretiosul timp, sa purcedeti alaturi de amintirile mele in calatoria de doua zile prin Tunisia.

De la Tunis la Tozeur sunt vreo 600 si ceva de km. si, daca masina cu care plecati la drum nu are aer conditionat, e [vai! ] caldura mare, mon cher si, chiar daca masina e climatizata, cu tot aerul ei conditionat cu tot, tot va veti supraincalzi, astfel incat ar fi preferabil sa stiti dinainte ca, ceea ce veti vedea la capatul acestui drum anevoios va fi meritat cu varf si indesat sa suportati inconvenientele legate de numarul prea mare de grade in termometru.

Noi am plecat din Tunis intr-o zi de vineri, la ora 13, fara ca sotul meu sa-mi destainuie unde avea de gand sa ne duca, pe mine si pe fiica noastra. Ii spusese numai ei si eu eram singura care sa-si exprime nemultumirea ca parcurgeam atata amar de drum pe o caldura inimaginabila de iulie, fara sa am reprezentarea, oricat de vaga, a ceea ce aveam sa descopar la capatul calatoriei noastre. Ma cam nedumerea putin insistenta cu care un colaborator tunisian de-al sotului meu ne apela din sfert in sfert de ora , pentru a ne intreba cam pe unde ne aflam pe traseu, dar n-am dat prea mare importanta acestui lucru.

Ideea era ca trebuia sa ajungem la Tozeur inainte de asfintit, pentru a prinde un apus de soare in desert...

Depre desert citisem in opera lui Pierre Loti, un scriitor francez pe care-l redescopera si francezii azi, fascinati de scrierile lui si mai ales de cea care poarta simplu, numele ''Desertul " (Le desert). El l-a parcurs pe spinarea unor camile, (pe care le schimba dupa ce parcurgea o parte a drumului pe care si-l propusese), acum o suta de ani, cand aparusera deja masinile, si cand ceilalti turistii il depaseau, amuzandu-se de ciudatenia lui, simtindu-se in largul lor, "motorizati" fiind, fara sa inteleaga de ce evita el , in mod special , noile inventii in materie de transport. O facea pentru a-si lua timp si a cunoaste desertul in toate manifestarile lui, cu toate culorile pe care le putea imbraca ,in functie de vreme si cu toata viata ce-i pulsa in nisipuri. Credeti ca expresia "nisipuri miscatoare " s-a ivit chiar din senin? Nicidecum, deoarece, exact asa cum nu te poti scalda de doua ori in apa aceluiasi (pa) rau, la fel nici desertul nu ramane acelasi de la o secunda la alta. Oare, tot intamplator a fost aleasa clepsidra cu nisip drept simbol al trecerii timpului? Fiindca nisipul ”curge”, aidoma timpului, care nu se mai poate recupera niciodata, o data trecut. Morala: Nu pierdeti timpul, castigati timpul citind, instruindu-va, acumuland cat mai multa cunoastere, ori calatorind pur si simplu, fiindca se spune ca o calatorie valoreaza cat lectura unei intregi biblioteci.

Cu conditia sa si vezi, nu doar sa privesti!

Desertul, asa cum l-am perceput eu, a fost pentru mine (ca) o binecuvantare si mi-a creat o stare imediata de beatititudine pe care sotul meu a anticipat-o, zambindu-si in barba, bucuros ca ma vedea fericita. Antropologii explica astfel de stari prin luarea in posesie a spatiului ('s'approprier l'espace', zic ei) si inclin sa le dau dreptate. Cand te vezi in locul acela populat doar de cativa berberi, insotiti de camilele lor si de nisip cat vezi cu ochii, de un colorit aparte, ceva intre galben, orange, ocru, rosu si alte nuante inexprimabile, primul gand care iti vine in minte este ca esti, ca om, vremelnic si nevolnic in comparatie cu maretia desertului si-ti amintesti instantaneu versurile lui Eminescu 'Numai omu-i trecator/ Pe pamant ratacitor '. Atunci ti se pare ca desertul intreg este al tau si numai al tau si ti-ai dori ca timpul sa-si suspende zborul, iar tu sa devii una cu desertul...

Intrucat visam cu ochii deschisi, a trebuit sa ma trezesc rapid, deoarece Farah (colaboratorul tunisian), ne-a oferit, mie si fetei mele, cate un turban autentic sa ne acoperim capetele si, impreuna cu unchiul sau, un berber mai in varsta, ne-au invitat sa ne alegem camilele cu care aveam sa ne indreptam spre granita cu Algeria.

Pot sa va spun ca nu ma gandisem la o astfel de experienta niciodata, dar, pentru ca am fost pusa in fata evenimentului, am urcat in sa, fara sa cunosc "tehnica", astfel incat pentru mine a fost teribil de disconfortanta parcurgerea unei jumatati de ora pe spinarea camilei. Am ajuns in varful dunei de nisip, am lasat camilele sa se odihneasca, Farah a dat niste telefoane de pe mobil, iar eu n-am incetat sa ma uimesc vazand ca reteaua de telefonie avea acoperire chiar si in plin desert.

Pentru intoarcerea la baza dunei, am preferat mersul pe jos, argumentand ca nu vreau s-o suprasolicit pe camila, la care Farah si unchiul sau au replicat, razand, ca ele sunt animale de tractiune, nu se obosesc ele cu una -cu doua. Am rezistat stoic ispitei de a ma urca din nou in sa si, o data ajunse la locul unde lasasem masina, unchiul lui Farah ne-a oferit drept suvenir, mie si fetei mele, cate o papusa lucrata artizanal si cate o floare de desert, pe care le pastram cu sfintenie, fiindca ne-au fost daruite din toata inima.

Asfintitul nu l-am mai prins, din pacate, fiindca exact atunci s-a gasit un nor buclucas care sa-ntunece soarele, minute bune in sir, dar am promis ca vom reveni si anul urmator chiar am revenit.

La Tozeur ne-am cazat la hotelul Phedra, un hotel foarte bun, ca majoritatea hotelurilor din Tozeur, de altfel.

Desertul fusese doar prima etapa a calatoriei noastre, ce-avea sa urmeze a doua zi n-aveam de unde sa stiu, dar, dupa experienta inconfundabila a desertului aveam credinta nestramutata ca ceea ce avea sa urmeze a doua zi n-avea cum sa fie mai prejos. Si-asa a si fost, dar, intrucat m-am molipsit si eu de la ei, orientalii, urmez si eu exemplul Sheherezadei si va promit ca va voi povesti urmarea calatoriei mele la Tozeur intr-un episod viitor.

Pe (cat mai) curand


[fb]
---
Trimis de ileana45 in 01.07.11 15:46:56
Validat / Publicat: 01.07.11 17:40:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TUNISIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2502 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileana45); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 incepuse calatoria spre desert
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

8 ecouri scrise, până acum

Admin
[01.07.11 17:39:56]
»

Articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

ileana45AUTOR REVIEW
[01.07.11 17:54:11]
»

Va multumesc mult si -l rog pe webmaster 13, colaboratorul de nadejde al dumneavoatra si ajutorul meu mereu la post sa ataseze o muzica in ton cu review-ul.

Cu multumiri infinite,

o calatoare indragostita de frumos

dorgo
[01.07.11 20:21:54]
»

"Daca pentru nutritionisti omul este ceea ce mananca, pentru globetrotteri omul este ceea ce a vazut"... pentru antropologi, "omul este singurul mamifer ce-si maltrateaza femela" (mai pe romaneste, isi bate nevasta)... nu pot sa uit "best-seller"-ul si filmul "Singur cu fiica mea", in care era vorba de o americanca ce s-a maritat c-un iranian si care descrie calvarul femeii arabe...

Excelente P20 si P21... de fapt omul e o farama din soare sau praf de stele...

webmaster13
[01.07.11 22:49:12]
»

Anouar Brahem, nascut in data de 20 octombrie 1957 in cartierul Halfaoine din Tunis, este considerat un inovator in domeniul sau facandu-se remarcat prin muzica sa, o imbinare inspirata de muzica araba clasica, jazz si folk si a primit o binemeritata recunoastere internationala la inceputul anilor 90, absolvent al Academiei de Muzica din Tunis, si-a imbogatit cultura muzicala la Paris unde timp de 4 ani a colaborat cu muzicieni si cineasti celebri (a colaborat cu Maurice Bejart la compunerea baletului Thalassa Mare Nostrum) si in fine apogeul carierei sale de interpret si compozitor a venit cu semnarea unui contract cu casa de discuri americana ECM Records in urma caruia au rezultat cateva discuri foarte bine primite de catre critici.

Sper sa placa clipul postat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ileana45AUTOR REVIEW
[02.07.11 07:58:43]
»

webmaster13,

Multumesc din suflet pentru ajutor, vreau sa spun ca melodiile pe care le propui plac (mie, uneia, cel putin) a priori, chiar fara sa le fi ascultat, intrucat stiu ca am de-a face cu un profesionist al genului muzical (si nu numai!). Faptul ca oferi si explicatii despre muzica aleasa si despre interpreti nu poate decat sa (-mi, ne) completeze educatia muzicala, ceea ce constituie (inca) un bun castigat prin afilierea la comunitatea AFA. Felicitari pentru munca imensa care se ascunde in spatele acestei intreprinderi de a-ti ajuta semenii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ileana45AUTOR REVIEW
[02.07.11 08:13:25]
»

dorgo,

iti multumesc pentru ecou, am vazut si eu un film cu o olandeza maritata (din dragoste) cu un masai, care a avut aceeasi soarta ca cea din filmul despre care scrii tu. Numai ca europeanca n-a rezistat si-a dezertat de la misiunea ei de sotie, dovada ca dragostea nu invinge chiar totul, cum spuneau latinii (Amor omnia vincit) si ca, atunci cand se impune, trebuie luata atitudine ferma.

In privinta femeii arabe, nu mai e nici ea ce-a fost, sau cel putin acesta e cazul femeii tunisience. La ei divortul este legalizat, deci femeia nu mai este obligata sa suporte schimbarile de umoare ale consortului. Ca picanterie, cunosc un caz in care femeia (de profesie "doamna", cum se numesc femeile fara serviciu!) se cearta zilnic cu sotul sau (profesor universitar!), ajungandu-se la batai crancene, barbatul fiind cel obidit (si care, educat fiind, nu se poate cobori la corectii fizice).

Asa incat, calvarul femeii arabe nu mai este decat un mit.

Ma bucur ca ti-au placut pozele 20 si 21 si apreciez ca ai completat versul eminescian "Toate-s praf, lumea-i cum este / Si ca dansa suntem noi [oamenii ]", cu atributul 'de stele '. O metafora pentru care te notez cu un 10, bravo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
romanitzaa
[02.07.11 12:18:19]
»

Si eu am facut acesta excursie in Tunisia, iar oazele, casele troglodite, desertul si asfintitul, m-au cucerit.

Recomand oricui Tunisia, nu in mod special pentru conditiile de cazare si/ sau serviciile conexe (care sunt la un nivel destul de ridicat), ci pentru aceasta incursiune de 2 zile prin locuri vazute doar in filme sau documentare.

Sakiz*
[30.12.17 00:21:17]
»

Superb! Ati transpus foarte frumos in cuvinte trăirile dvs. Felicitări soțului pentru alegerea excursiei și destinațiilor! Ati putea sa ma ajutati cu un link unde as putea găsi continuarea articolului in care ati povestit si despre Tozeur? Multumesc anticipat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, ileana45, romanitzaa, Sakiz*
Alte impresii din această RUBRICĂKsar Jerid Hotel [Tozeur]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050284862518311 sec
    ecranul dvs: 1 x 1