ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.01.2018
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 21.05.17
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    JAN-2018
    DURATA: 7 zile
    familie cu copii
    2 AD. + 2 COPII -- v: 12, 14

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    încărcat de pe telefon!
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Drumurile prin Tunisia, în tranzit prin Sousse

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Am pornit din Tunis pe la ora 11 intr-o zi extrem de insorita si neobisnuit de calduroasa de inceput de ianuarie. Desi ne propusesem sa pornim spre Tozeur inca de dimineata, nu ne-am organizat prea bine in ziua aceea si, pana am terminat formalitatile de inchiriere a masinii, pana am mancat de pranz timpuriu... timpul a trecut.

    Am inchiriat un Chevrolet Aveo (masina era ca noua, cu 12 mii de km la bord), cu 70 de dinari pe zi, adica echivalentul a vreo 23 de euro. Fullul l-am facut tot cu 70 de dinari, pretul litrului de benzina fara plumb fiind in ianuarie 2018 de 1.8 dinari (cam 2.85 ron).

    Am iesit din Tunis fara probleme, fara sa prindem aglomeratie sau ore de varf (ceea ce e destul de important, caci am stat uneori destul de mult in trafic).

    Noi ne hotarasem sa mergem pe autostrada, macar pana la Sousse (sau chiar pana la Sfax), si mai apoi sa intram pe drumuri nationale cu directia Tozeur.

    Autostrada a fost decenta, iar taxele pe autostrada au fost de pana in 3-4 ron.

    Am ajuns in Sousse pe la ora 13 (cred) si, mai intai, am cautat drumul spre medina. Intrucat, in Tunisia, in oricare oras, toate drumurile duc la medina.

    Am zarit zidurile si locul cu maxi taxi-urile galbene si am intrebat o trecatoare unde e intrarea in medina. Doamna a fost extrem de amabila si zambitoare si a tinut sa ne repete de mai multe ori "Ahlan wa sahlan" (in traducere: Bine ati venit) si alte urari (pe care nu le-am inteles) si ne-a spus ca toate intrarile acelea mari dau in medina al-'atiqa (medina straveche).

    Am intrat si am inceput sa ne minunam de look-ul atat de arabesc pe care il oferea mai intai ribatul. Citisem cateva randuri despre Sousse in masina si chiar scria undeva de imaginea profund arabeasca pe care o ofera acest oras.

    Ghidul nostru din Cartagina menționase adiacent despre Sousse și evidentiase importanta sa. Sousse este un oras cu o istorie milenară, fiind un oras fenician remarcabil la Marea Mediterana. Dupa ce este cucerit de romani si numit Hadrumetum, orașul devine cel mai important port african pentru ei (de unde își procurau diverse bunuri, printre care uleiul de măsline, evident). Mai tarziu, în sec. 5 d. H., orașul este distrus de vandali. El renaște datorită arabilor musulmani care cuceresc aceste ținuturi în secolul 7. Acestia il numesc Soussa si il transforma intr-un port înfloritor din care se duc campanii militare importante, ca de exemplu cea de cucerire a Siciliei. Tocmai de aceea are și o aparență puternic araba.

    Medina din Sousse si alte situri impresionante sunt adăugate în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

    Moscheea din medina Susei avea programul urmator: de la orele 9 la 12 si de la 13 la 15 si este frumoasa. Imediat cum coborâti în curtea moscheii, pe partea dreapta, exista mai multe panouri cu hărți explicative, poze vechi cu aceste locuri, informatii generale.

    După ce am iesit din curtea moscheii, am coborat cateva alei si am ajuns langa intrarea în ribat.

    Ribatul era o fortificatie menită să apere așezările musulmane de atacatori. Pe coasta mediterana a Africii exista numeroase ribaturi, unele mai apropiate, altele mai departate unele de altele. Asadar, ele au fost contruite acolo unde a fost nevoie. Zidurile le sunt foarte groase, iar aspectul lor e evident unul pentru adapostiri. De-a lungul timpului, ribatul a fost folosit în multiple scopuri - călătorii obișnuiau să innopteze în ribat, servea ca adăpost pentru oameni aflați în diverse situații dificile, iar confreriile sufite rămâneau temporar în ribat.

    Spre rusinea mea, nu stiam semnificațiile ribatului si nici macar ce inseamna nu stiam. Ma gandesc acum ca de aceea s-o fi numind capitala Marocului- Ribat.

    În fine, fortificatia aceasta din Sousse pe mine m-a impresionat prin caracterul ei impunător, dar și protector...

    Am plătit biletele de intrare (7 euro pentru 3 adulti, pentru copil de 12 ani nu a trebuit să platim) și ne-am lipit de panourile cu informatii descriptive de unde am aflat si noi cate ceva despre ribaturi și, mai exact, despre Ribatul din Sousse construit în sec. 8.

    Înăuntrul curții interioare a ribatului e adăpost, iar trepte de piatra de o parte și de alta te duc spre următorul nivel unde sunt încăperile mari cu mai multe usi care dau in curte și cu despicaturile (scuze, dar chiar nu stiu cum se numesc) specifice tragerii savanților spre exterior. Dupa cum am mai spus, zidurile sunt extrem de groase. De la acest nivel se urca din nou pe niste scări de unde ajungeți pe acoperiș și de unde puteti urca si în turnul de veghe (o imagine amplă asupra medinei si imprejurimilor).

    As fi vrut foarte mult sa ajung la muzeul din Sousse, renumit pentru colecția sa impresionantă de mozaicuri romane, dar și pentru mozaicul de mărimea cea mai mare din nordul Africii (cineva mi-a spus că din lume, însă nu am putut verifica informația pana acum).

    De asemenea, mi-aș fi dorit sa pot vizita mai multe situri și monumente rămase de pe vremea fenicienilor. Mai stiam de la ghidul nostru din Cartagina (exceptional ghid, pe care l-am avut si in Medina) ca marea majoritate a urmelor civilizației feniciene se află în Soussa. Însă, pe o placuta de pe lângă moschee scria ca muzeul se află la 900 m distanța si, întrucât eram presați de timp, am preferat sa zăbovim vreo o jumătate de oră prin medina și pe faleza.

    Am cumparat din nou acele gogoși umplute cu iuțeală (care nu erau atât de bune precum cele din La Marsa, dar erau totusi bune) si am pornit spre mare.

    Ambarcatiuni care imitau corabia Piratilor din Caraibe erau disponibile pentru plimbare scurta pe Mediterana. Unele dintre ele erau închiriate pentru petreceri sau alte evenimente private.

    După promenadă, ne-am îndreptat spre masina, căci voiam să ajungem în Tozeur pana la miezul nopții și mai aveam ceva de parcurs. Voi scrie un alt review despre tot ce am facut timp de două zile în oaze și desert, însă voiam să scriu tot aici ca la întoarcere spre Tunis ne-am oprit pentru a innopta tot în Sousse.

    Am stat la Hotelul Le Monaco, care ne apărea pe booking a fi de 4 stele, însă clar nu după criteriile europenilor sau turcilor. Cu toate astea, noi, care veneam extenuati după o zi de activitati cu cămila, atv-ul, caleasca prin oaze, lacul sărat etc... hotelul asta chiar a fost o binecuvântare. Avea micul dejun inclus (variat și îndestulat, bufet suedez), iar pentru un apartament cu două camere plus bucătărie (!) am plătit cam 35 de euro.

    A doua zi am pornit mâncat, odihniti spre Tunis, după ce am salutat și marea, căci era chiar la doi pași (sens propriu).

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Sakiz* in 09.01.18 12:14:06
    Validat / Publicat: 09.01.18 12:56:54
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TUNISIA.

    VIZUALIZĂRI: 4074 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sakiz*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26600 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [09.01.18 12:55:46]
    »

    Am stat la Hotelul Le Monaco,

    poate găsești timp să scrii și impresiile despre această cazare articol (review) nou.

    Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

    Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

    webmaster
    [09.01.18 13:13:49]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Sakiz*AUTOR REVIEW
    [09.01.18 16:46:58]
    »

    @webmasterX:

    Iti multumesc pentru recomandare. Voi scrie un scurt review despre acest hotel, deși cred că voi duce lipsa fotografiilor...

    mishu
    [14.01.18 12:35:34]
    »

    @Sakiz*: Felicitari si pentru acest articol, votat cu mare drag si curiozitate sa vad ce ne mai povestesti.

    Sakiz*AUTOR REVIEW
    [14.01.18 21:22:57]
    »

    @mishu:

    Multumesc tare mult pentru incurajare! Intorsi in Bucuresti la serviciu, am inceput sa povestesc doar verbal ce am mai vizitat -- din cauza timpului limitat.

    Dar sunt datoare aici cu doua review-uri despre locuri de cazare (Sousse + Tozeur) si macar cu inca doua articole despre Tunis.

    Cred ca la experienta sahariana s-a scris indeajuns, astfel incat pot contribui doar cu niste poze.

    Excursiile in sud includ, in linii mari, aceleasi locuri... doar experientele sunt diferite intr-adevar.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    doacea
    [27.03.18 18:37:53]
    »

    @Sakiz*: salut, am vrea sa mergem și noi la început de iunie, o fi calda apa? Mă îngrijorează puțin alertă de călătorie de pe MAE. V-ați simțit în siguranță? Erau chestii dubioase sau interdicții de deplasare de care ați fost informat la fata locului? Mersi

    Sakiz*AUTOR REVIEW
    [09.05.18 14:27:05]
    »

    @doacea:

    Salut!

    Daca mergeti la inceput de iunie, presupun ca apa e calda, insa, din pacate, eu am fost doar o singura data in Tunisia. Presupunerea mea are in vedere doar asezarea geografica a acestei tari si clima...

    In legatura cu avertizarile MAE, eu cred ca sunt exagerate. Nu ne-am simit in pericol in Tunisia, insa, la Bardo era sa imi stea inima cand am constientizat de fapt ce s-a intamplat acolo in 2015. Cu toate astea, nu cred ca Tunisia este mai vulnerabila atacurilor decat alte mari orase precum Berlin, Paris sau Londra. Este deja demonstrat ca aceste atacuri sunt din pacate aproape imprevizibile si ca cele mai puternice state pe harta lumii inca nu stiu cum sa lucreze eficient la stoparea lor.

    Si pentru ca e perioada alegerilor locale in Tunisia, cred ca cine urmareste aceasta regiune, poate observa cu usurinta dorinta enorma de implicare a maselor in procesul de democratizare al acestei tari. Le doresc din suflet toate cele bune tunisienilor, pace si bunastare! Precum tuturor popoarelor din lume care se confrunta cu tot felul de probleme.

    Daca as fi in locul dvs, as pleca cu inima deschisa spre Tunisia. Cand calatoream in Turcia in anii trecuti, primeam la alerte MAE pe telefon... si mi se pareau chiar exagerate, desi Turcia a fost intens vizata de catre atacurile teroriste. Cred ca, intr-adevar, e bine sa nu insistati sa va faceti drum prin Kasserine, Sidi Bou Zid... dar, in rest, orasele mari precum Tunis, Sfax, Sousse, Monastir, Tozeur etc nu presupun probleme de siguranta a turistilor.

    Nu uitati sa treceti pe la magazinul Maison de Senteurs din Medina Tunisului de unde sa va luati sapunuri cu iasomie, uleiuri de argan, creme si parfumuri de cea mai buna calitate. Merita din plin sa cheltuiti acolo cat mai mult! Mai ales ca in aeroport gasiti aceste produse la preturi mult mai mari (sapunurile de 5 dinari din medina, in aeroport sunt la 5 euro; uleiul de argan: 20 dinari in medina, 20 euro in aeroport - ma refer la marca Maison de Senteurs).

    Oricum, va doresc o vacanta placuta si linistita... de fapt, asa cum v-o doriti! Abia astept sa citesc impresiile dvs!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cdd, doacea, mishu, Sakiz*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sousse:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048640966415405 sec
    ecranul dvs: 1 x 1