Excursia în Tunisia nu a fost programată, prietenele mele își făcuseră de multă vreme planuri pentru a petrece câteva zile în această țară și cu o săptămână înainte de plecare una din ele a fost nevoită să renunțe la vacanță.
Și uite așa la jumătatea lunii aprilie am plecat fericită spre Africa, continentul celui mai lung fluviu, al celui mai mare deșert și al poveștilor din “1001 de nopți”.
Cazarea am avut-o în stațiunea Sousse la hotel Scheherezade (că tot vorbeam de“1001 de nopți”) hotel situat la 2-3 km de centrul stațiunii și la 4 km de superbul port El Kantaoui.
Pentru că nu prea mă innebunesc după plajă, la recomandarea ghidei am ales să fac o excursie de două zile în deșertul Sahara.
Excursia nu a fost scumpă, puțin peste 100 de euro, iar ghidul nostru a fost un tunisian care vorbea perfect limba română pentru că studiase la Cluj (din pacate nu i-am reținut numele).
În dimineața plecării am aflat cu surprindere că urma să parcurgem în cele două zile aproximativ 1200 km și după ce am făcut un tur de forță pe la hotelurile din Hammamet, Monastir și Sousse de la care se inscriseseră turiști, am plecat la drum.
Ziua 1. Prima oprire amfiteatrul roman El Djem (El Jem în arabă), impresionant prin dimensiune, este cel mai mare vestigiu roman al Tunisiei.
Este al doilea ca mărime după cel de la Roma și într-o stare mai buna ca acesta, asta și pentru că este mai tânar cu peste 150 de ani.
Construcția a fost finalizată în anul 238 pentru luptele cu gladiatori, execuțiile publice și spectacole de circ. Aici s-a filmat Gladiatorul cu actorul meu preferat Russel Crowe.
Drumul nostru a continuat prin golful Gabes către Matmata, un sătuc berber, unde am vizitat locuințele troglodite. Primele locuințe, săpate sub pământ, au apărut în Matmata în urmă cu 700 de ani. Tot așa arată și astăzi, ca acum sute de ani, doar că sunt mult mai puține decăt atunci pentru că, în anul 1970, în urma unei campanii de modernizare a țării, berberii au fost mutați în locuințe normale.
După o scurtă oprire pentru a admira peisajul selenar unde s-a filmat “Razboiul Stelelor” (se pare că în urma acestor fimări locuințele troglodite au fost cunoscute în întreaga lume) ne-am continuat drumul spre Douz.
În Douz, poarta Saharei, urma să innoptăm dar nu ne-am cazat până nu am făcut mult așteptata plimbare cu cămila.
Ăsta a fost cel mai savurat moment al excursiei, eu și prietenele mele ne-am amuzat copios iar cei care însoțeau camilele și-au dat seama că ne place după felul în care ne manifestam și ne-a condus prin zone mai accidentale, urcam și coboram dune, în timp ce restul grupului mergeu liniștiți pe cărare.
Seara cand am ajuns în cameră, am fost surprinsă să văd cum nisipul fin imi intrase prin cele mai ascunse locuri.
Cazarea în Douz s-a făcut la hotelul Yadis Oasis Kebili, un hotel foarte frumos, unde noi fiind 5 am avut un apartament de două camere.
Ziua 2. Răsăritul celei de-a doua zi ne-a prins aproape de granița cu Algeria pe lacul sarat Chott El Jarid. Unul dintre cele mai întinse lacuri sărate din lume oferă o priveliște uimitoare, datorită ploilor rare și a temperaturilor ridicate apa se evaporă complet lăsând o suprafață imensă acoperită de sare.
A urmat vizitarea oazelor naturale Chebika și Tameza unde principalele puncte de interes sunt izvorul și cascada.
De aici ne-am îmbarcat în jeepuri și a urmat o plimbare de cateva ore pe dunele cu nisip. Chiar dacă zgâlțâiturile erau puternice, nici o clipă nu mi-a fost teamă pentru că șoferii erau profesioniști iar viteza nu era mare.
Următoarea oprire a fost la Degache, a fost singura activitate care nu mi-a placut. Ne-au suit in niște trasuri tare amarăte și ne-au dus într-o oază de curmali, unde un localnic ne-a facut o demonstrație de cățărare.
Ultima oprire orașul Kairouan unde am vizitat o fabrică de covoare și Marea Moschee.
Moscheea este considerat unul dintre cele mai vechi locuri de rugaciune din lumea islamica, iar Kairouan este al patrulea oras sfant ca imporatnta dupa Mecca, Medina si Ierusalim.
Cum distanța între Kairouan și Sousse nu este prea mare, seara rupți de oboseală dar fericiți după tot ce am vazut, ne-am întors fiecare pe la hotelurile noastre.
Mă bucur că am ajuns în Tunisia, dar și mai mult mă bucur că am văzut Sahara.