ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.04.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Bang Pa-In Palace

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cum spuneam în review-ul O zi la Cascadele Erawan, în Bangkok, am cumpărat două excursii, una la Erawan, despre care am vorbit, şi alta la Ayutthaya, cu ghid, vizite la Palatul Regal Bang Pa-In şi Parcul Istoric Ayutthaya şi întoarcerea pe Chao Phraya River, cu un vas de croazieră River Sun Cruise pe care se servea şi masa. Am plătit 1.200 bath (circa 30 euro) de persoană.

Trebuie menţionat că excursiile le-am achiziţionat din zona Khao San unde preţul excursiilor este mai mic decât în alte zone.

În jurul orei 7:30 un microbuz ne-a preluat, din faţa hotelului şi ne-a dus la un punct de întâlnire unde ne-a preluat ghidul vorbitor de limbă engleză care ne-a condus la autocarul cu care urma să facem deplasarea.

La ora 8:30 am plecat din Bangkok şi am ajuns, în jurul orei 9:30, la Palatul Regal Bang Pa-In, distanţa parcursă fiind de circa 60 de km. A fost bine căci nu era încă aglomeraţie.

Istoria Palatului Regal Bang Pa-In datează din secolul al 17-lea. Potrivit unei cronici din Ayutthaya, regele Prasat Thong (prin anii 1650) avea un palat pe Bang Pa-In, insulă pe râul Chao Phraya. Regele a fondat şi o mănăstire, Wat Chumphon Nikayaram, iar apoi a săpat un iaz şi a construit un palat la sud de mănăstire. Cronica menţionează o singură clădire, Aisawan Thiphaya, construită în 1632, anul naşterii fiului său, viitorul rege Narai. Fiind prea mare, palatul a fost părăsit, asfel încât la începutul anilor 1800, palatul era doar o amintire a ceea ce fusese odinioară.

Palatul a fost revigorat de către regele Rama IV, cunoscut în Occident ca regele Mongkut şi apoi dezvoltat, în anii 1872-1889, de fiul sau, regele Chulalongkorn (Rama V). Aşa arată şi acum.

Edificile existente în grădină reprezintă o varietate de stiluri arhitecturale, amplasate într-un mare parc înconjurate de iazuri şi canale navigabile. Se află acolo un palat chinezesc şi unul în stil italian, un pavilion circular cu trepte ce conduc la o piscină în stil thailandez şi un pavilion în mijlocul unui lac, o capelă budistă în stil neogotic, porţi în diferite stiluri, etc... Încântătoarele parcuri pline de verdeaţă sunt amenajate în stilul tipic franţuzesc, rustic englezesc şi clasic chinezesc. În grădini se găsesc o mulţime de statui europene precum şi monumente construite în memoria membrilor familiei regale.

În zilele noastre, palatul este folosit ocazional de Regele Bhumibol Adulyadej, Rama IX ca reşedinţă şi pentru ocazii speciale, recepţii, banchete, etc...

Taxa de intrare este de 100 Baht, programul de vizitare fiind între orele 08:30 - 17:00. Casa de bilete se închide la 15:30, iar ieşirea se face prin magazinul de suveniruri.

Costul biletelor a fost inclus în preţul excursiei, am intrat în vasta grădină şi am început turul însoţiţi de ghidul thailandez, amabil, zâmbitor şi bine pregătit profesional.

Ansamblul regal se întinde pe o suprafaţă de circa 22 ha, de-a lungul malurilor râului Chao Phraya şi este împărţit în două secţiuni, Palatul Exterior, care cuprinde clădirile destinate publicului sau sunt folosite în diverse ceremonii, şi Palatul Interior, care este rezervat regelui şi membrilor familiei regale. Acesta este conectat la Varobhas Bimarn Mansion (situat în Palatul Exterior), printr-un pod acoperit cu un perete cu fante prin care doamnele de la curtea regală pot să privească, fără însă ca ele sa fie văzute.

Primul obiectiv la care ne-am oprit a fost Ho Hem Monthian Tehwarat, (altarul Regele Palatului de Aur), un mic edificiu de stâncă în stil khmer, (reşedinţă a regelui zeu, având o structura superioară ca un ştiulete de porumb) din perioada regelui Prasat Thong.

Am trecut pe lângă Gra-Jom Tae, un frumos pavilion în stil thailandez şi am admirat Phra Thinang Aisawan Thiphta-Art (reşedinţa regală Aşezământ Divin de Eliberare Personală), un delicat edificiu, în stil thailandez (ca o pagodă) cu patru terase şi un acoperiş cu multe turle, o copie a Phra Thinang Aphonphimok Prasat din Marele Palat din Bangkok. Acest pavilion găzduieşte acum o statuie în bronz a regelui Chulalongkorn în uniformă de mareşal.

Am traversat Doll’s Bridge (podul Păpuşii), un pod de piatră împodobit cu o mulţime de statui greceşti sau vest europene, ajungând la Tevaraj-Kanlai Gate, (poarta Veşnicului Rege Zeu), principala poartă de acces în Palatul Interior, reşedina de vară a Regelui şi a Reginei Thailandei şi ne-am oprit la Phra Thinang Uthayan Phumisathian.

Phra Thinang Uthayan Phumisathian (reşedinţa regală denumită Grădina pe teren sigur) a fost reşedinţa preferată a regelui Chulalongkorn, când sta la Palatul Bang Pa-In. Construit din lemn, în stilul unei cabane elveţiene cu două etaje, palatul a fost pictat în două tonuri de verde şi mobilat luxos, cu gust rafinat şi confort, cu mobilier din mahon comandat direct în Europa. A ars accidental în 1938 şi a fost reconstruit în 1996. Din structura originală se mai păstrează rezervorul de apă, care apare acum ca un turn cranelat, în stil neogotic.

Trecând pe lângă Ho Num, un turn alb cu două nivele ne-am îndreptat spre partea de est a vastei grădini a Palatului Bang Na-In unde se află două memoriale regale.

Memorialul Prinţesei Saowabhark Narirattana şi a celor trei prinţi, un cenotaf ridicat de regele Chulalongkorn în memoria prinţesei Saovabhark, o consoartă a lui şi a celor trei copii ai lor, morţi în acelaşi an. Monumentul construit din marmură albă are zidite pe părţile laterale sculpturi care îi înfăţişează.

Memorialul Reginei Sunandha Kumarirattana, un monument hexagonal din marmură albă, înalt de 3 metri, situat pe partea de est a palatului regal. Foarte afectuos regele a scris personal o dedicaţie în engleză şi thailandeză, simplă dar emoţionantă. Emoţionantă este însăşi moartea reginei Sunandha. În 1881, Regina împreună cu fiica ei, Principesa Karnabhorn Bejraratana călătoreau pe Chao Phraya River, spre Palatul Bang Pa-In, când barja regală în care se aflau s-a răsturnat. Conform legii thailandeze din acea vreme nimeni nu avea voie să atingă un membru al casei regale, atingerea fiind pedepsită cu moartea, aşa că însoţitorii priveau, spectatori neputincioşi, cum cele două prinţese se înecau. Şocat de acest eveniment, regele a schimbat legea şi a ridicat acest obelisc.

Am revenit la Ho Num şi trecând pe lângă Ho Withun Thasana (Observatorul În Căutarea Înţelepciunii), un turn de veghe în stil colonial, vesel pictat, locul în care regele Mongkut, pasionat astronom, îşi petrecea serile pentru cercetarea astrelor, iar alţi membri ai familei regale pentru vizualizarea împrejurimilor, am continuat plimbarea către Phra Thinang Wehart Chamrun.

Phra Thinang Wehart Chamrun (reşedinta regală denumită Lumină Divină), a fost construit de Camera de Comerţ din China în anul 1889 ca o copie a unui monument de la Curtea Imperială din Beijing. Este cunoscut şi ca Palatul Peking şi este un palat în stilul chinezesc opulent, având şi o sală de tron, fiind singura clădire deschisă pentru vizitatori. Întreg palatul, cu interiorul lăcuit în roşu, cu o superbă colecţie de obiecte de jad, este bogat împodobit cu gresie ornamentală, are mobilier greu de abanos (mese lăcuite, patul lui Chulalongkorn sculptat cu motive fantastice), obiecte din aur, argint şi porţelan delicat traforat. Unul din cele mai importante exponate este un dragon, sculptură complicată în os de cămilă. In interior nu se pozează. Cu jenă am făcut o poză pe furiş.

Aleea ne conduce pe lângă Gra-Jom Num-Raun, un pavilion cu coloane de marmură, pe lângă Keng Boo-Pah Pra-Paht, pavilion in stil thailandez, frumos colorat, spre Phra Thinang Warophat Phiman.

Phra Thinang Warophat Phiman, (reşedinţa regală Extraordinară şi Ceresc Strălucitoare din Cărămizi de Pământ), a fost mai întâi o vilă din lemn cu două etaje, folosită atât ca locuinţă regală cât şi ca sală a tronului. Mai târziu, în timpul Regelui Chulalongkorn, a fost demolată şi înlocuită cu o clădire în stil neoclasic cu accente thailandeze, şi a fost utilizată ca reşedinţă regală şi ca sala tronului. Aici îşi primea supuşii pentru ceremoniile regale. Camerele de audienţă şi antreurile sunt decorate cu picturi în ulei reprezentând evenimente importante din istoria naţională şi scene din literatura thailandeză.

De aici am revenit la intrarea in grădină şi în jurul orei 12 am plecat spre Ayuttaya, fosta capitală a Thailandei între anii 1350 şi 1767, oraş aflat la circa 20 de km de Bang Pa-In Palace.

La Ayuttaya am văzut vechi obiective, multe din ele în paragină: Palatul Naţional Chan Kasem care adăposteşte cel mai vechi muzeu din Ayutaya, Wat Mahathat, un templu de influenţă khmeră, impresionant prin mărimea lui, Capul lui Buddha care pare să crească dintr-un copac, Palatul Regal din care se mai păstrează câteva resturi de fundaţie legate între ele prin mici poteci, Wat Na Phra Men, mânăstirea impunătoare care a supravieţuit distrugerilor din 1767, Wat Lokaya Sutharham unde se află o statuie de 20 de metri a lui Buddha în poziţie culcat. Recomand ca pentru Ayuttaya să rezervaţi o zi întreagă.

Era ora 14 când am plecat spre port pentru îmbarcarea pe vasul de croazieră care trebuia să ne ducă înapoi, în Bangkok.

Vasul cu care am navigat pe Chao Phraya River, un vas relativ mic, cu dimensiuni aproximative de 44 m lungime şi 7 m lăţime, o greutate de circa 180 tone şi o capacitate de 150 pasageri a fost curat, mobilat elegant şi dotat cu instalaţie de aer condiţionat.

Am fost întâmpinaţi de un personal amabil, politicos şi bineînţeles zâmbitor (ne obişnuisem deja cu zâmbetul thailandez).

Masa servită a fost tip bufet cu specific thailandez şi asiatic, cu un meniu bogat, variat şi gustos, mai multe feluri principale din pui, peşte sau vită, cu garnituri de cartofi, orez sau paste thailandeze. Au avut mai multe tipuri de prăjituri şi fructe în cantităţi suficiente, apă cu gheaţă, ceai şi cafea. Contra cost se serveau şi băuturi răcoritoare din import, bere, vin, etc...

În jurul orei 16 am ajuns la debarcaderul de lângă River City Shopping Mall unde ne aşteptau microbuzele pentru transfer la hotelurile unde eram cazaţi. Pe la ora 17 am ajuns şi noi la hotelul nostru, “Rambuttri Village Plaza”.

Un sfat pentru cei care vor să facă această excursie. Staţia de debarcare de pe vasul de croazieră este situată în apropiere de zona China Town. Se poate renunţa la microbuz şi vizita Wat Traimit şi China Town. Se merită, deşi noi nu am rămas acolo.

Un alt sfat pentru cei care nu sunt tentaţi de plimbarea pe Chao Phraya River. Această excursie se poate face pe cont propriu, cu trenul sau cu autobuzul. Este mai ieftină şi, bineînţeles, poti să vezi mai multe obiective în acelaşi timp, deplasarea de la Bangkok la Palatul Bang Pa-In sau la Ayuttaya fiind uşor accesibilă.

Din Bus Terminal Nord Bangkok, situată pe road Kamphaeng Phet 2, pleacă zilnic, la fiecare 30 minute, autobuze spre Bang Pa-In sau spre Ayutthaya Bus Terminal. Călatoria durează cam 2 ore.

Sunt trei trenuri pe zi care pleacă din Bangkok spre Ayuttaya şi Chiang Mai, cu opriri la Bang Pa-In. Primul tren pleacă de la Hua Lam Phong Railway Station la orele 07:00, iar călătoria durează 1,5 ore.

Nu există servicii regulate de transport cu barca pe Chao Phraya River.

A fost o zi plină, dar scurtă, am văzut multe, dar mai erau multe de văzut.


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 04.04.15 21:05:44
Validat / Publicat: 04.04.15 22:05:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în THAILANDA.

VIZUALIZĂRI: 3521 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Vaporul care ne-a adus în Bangkok
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[04.04.15 23:05:56]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

robert
[05.04.15 08:20:14]
»

@mprofeanu - Foarte interesant articol. Felicitări atât pentru articol, cât și pentru excursie.

Foarte bun si prețul excursiei!

Am fost și eu pe-acolo (Bangkok), dar n-am reușit să văd foarte multe, așa că o să pun acest articol la favorite, pentru a mă inspira în călătoriile viitoare. Dacă voi mai ajunge prin zonă! :-)

mprofeanuAUTOR REVIEW
[05.04.15 20:14:29]
»

@webmaster13 - Este OK! Multumesc frumos!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[05.04.15 20:18:31]
»

@robert. c - Multumesc pentru aprecieri.

Sper sa mai ajungi in Bangkok pentru ca se merita. Si eu as mai merge dar timpul nu are rabdare...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂ'Opționale' din Bangkok:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045507907867432 sec
    ecranul dvs: 1 x 1