ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 15.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 21 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Goteborg - #10. Grădina Botanică

TIPĂREȘTE URM de aici

Grădina Botanică din Goteborg sau cum i se mai spune pe limba celor care trăiesc în Suedia – Goteborgs Botaniska Tradgard – este amplasată în sudul oraşului Goteborg şi se ajunge acolo cu unul din tramvaiele cu numărul 1,2, 7 sau 8, coborând la staţia intitulată Botaniska Trandgarden. Banal de simplu, nu-i aşa? Aşa pare dar...

Aici trebuie să ştiţi un mic detaliu: staţia de tramvai este dispusă pe marginea unei şosele, cu mai multe benzi, şi a mai multor linii de tramvai şi de tren care trebuiesc traversate pentru a ajunge la intrarea în Grădina Botanică. Trecerea peste aceste mari „pericole” se poate efectua prin intermediul a două poduri amplasate cam la 500 de metri între ele, Grădina Botanică fiind undeva pe la jumătatea lor, adică la 250 de metri de fiecare traversare.

Primul pod se află cam la 50 de metri de staţia de tramvai Botaniska Trandgarten iar după ce îl traversaţi mergeţi spre stânga, pentru a ajunge la obiectiv. Celălalt pod este un pod pietonal şi se află amplasat la jumătatea distanţei dintre staţia de tramvai mai sus amintită şi următoarea staţie, nod important al transportului în comun, intitulată Linneplatsen. De ce aţi veni dinspre staţia Linneplatsen? Păi pentru că acolo este dispus Muzeul de Istorie a Naturii – dacă aţi citit articolul anterior - şi dacă doriţi aveţi posibilitatea să combinaţi cele două vizite aşa cum am procedat şi noi.

Venind dinspre Muzeul de Istorie a Naturii se merge pe o alee din Parcul Slottggosen, plimbare care vă va umple de energie şi vă va binedispune datorită frumuseţilor printre care veţi trece. Cam după 500 de metri de mers, pe stânga se face un pod pietonal, îl traversaţi şi mergeţi spre dreapta cam 250 de metri şi ajungeţi la intrarea principală a grădinii. Vă descurcaţi chiar şi fără hartă pentru că peste tot sunt amplasate indicatoare care vă îndrumă spre Grădina Botanică.

Dacă mergeţi cu maşina ar trebui să ştiţi că în faţa Grădinii Botanice sunt amenajate câteva locuri de parcare dar sunt foarte puţine, pentru aproximativ 10 maşini dar există posibilitatea de a se parca pe strada principală şi pe străduţele laterale pentru că este o zonă puţin circulată, părând mai mult o zonă rezidenţială.

Intrarea în Grădina Botanică este gratuită dar dacă doriţi există posibilitatea de a dona până la 20 de coroane suedeze într-o cutie amplasată lângă turnichetul de la intrare. Imediat pe partea stângă, după intrare este un mic magazin de unde, cei care doresc, pot să cumpere diferite suveniruri dar şi flori din Grădina Botanică puse în ghivece. Tot acolo se găsesc şi hărţi cu planul Grădinii Botanice.

Grădina Botanică a fost inaugurată în 1923 şi se întinde pe aproximativ 40 de hectare pe care sunt cultivate cam 12.000 de plante şi arbori. Întreg domeniu se întine pe 175 de hectare, pe diferenţa de 135 de hectare fiind Rezervaţia Naturală Anggardsbergens. Terenul pe care este dispusă este foarte variat ceea ce a permis plantarea unei mari varietăţi de plante, grădina având amenajate în componenţă, printre altele, Valea Japoneză, Grădina perenă sau Valea Rhododendron unde sunt cam 500 de varietăţi.

Întrăm în grădină şi suntem întâmpinaţi de o sumedenie de tufe cu flori deşi suntem în septembrie. În faţă se află un eleşteu cu o statuie iar pe stânga vedem un panou imens pe care citim toate informaţiile necesare vizitării grădinii, de la harta detaliată până la regulile de urmat pentru vizitatori. Stabilim cam ce dorim să vedem, de pe hartă, ne trasăm un traseu – pleonasm dar îl accept - pe care să-l urmăm funcţie de lungimea grădinii şi a pauzei de masă şi pornim încet spre sere, pentru că par cele mai interesante.

Ajungem la clădirea serelor unde pe acoperiş, deasupra uşii de la intrare este pus un liliac uriaş, negru, din metal. Intrăm iar pe câteva mese sunt puse câteva zeci de farfurii unifolosibile pline cu fel de fel de ciuperci iar în fiecare farfurie este un bilet colorat, roşu, galben sau verde, cu informaţii despre ciuperca din farfurie. Pricepem rapid care-i treaba cu biletele colorate şi evităm să atingem ciupercile însoţite de bileţele roşii.

Trecem printr-o uşă şi intrăm într-o seră unde sunt plante tropicale. Mediu este atât de umed încât ni se aburesc instantaneu ochelarii, sticla cu apă dar şi obiectivul de la aparatul foto. Aşteptăm câteva minute bune pentru ca „sticlele” să se aclimatizeze timp în care îl observăm pe un îngrijitor care trebăluieşte prin seră. În mijloc este un mic eleşteu cu nişte peşti japonezi, foarte frumos coloraţi, Cyprinus Carpio – denumirea autohtonă căutaţi-o voi! Plantele sunt foarte frumoase şi bine îngrijite deoarece abundă prin micul spaţiu. Iar dacă vor creşte mai mari vor trebui să dărâme tavanul pentru că unele deja au ajuns până sus la el.

Trecem în următoarea mică seră unde vedem nişte orhidee superbe. Peste tot sunt ghivece cu flori, etichetate şi explicate dar ce este de remarcat este că majoritatea sunt înflorite şi sunt superbe. Ajugem spre capătul serelor unde sunt expuse „fiarele” expoziţiei: carnivorele. Sunt mai multe soiuri de plante carnivore iar aerul din încăperea lor este mai răcoros, mai respirabil. Citim despre fiecare şi chiar testez o mică „bestie”, sub formă de scoică despre care se spue că se închide şi prinde prada între frunzele ei mici. Îi ating uşor cu un beţişor, perişorii de pe margine iar „bestia” se închide destul de repede pentru a prinde o insectă târâtoare; O muscă ar fi scăpat. Ha! Te-am păcălit!

Ieşim din sere şi pornim pe alee mai departe şi ajungem la un gard viu format numai din dalii. Sunt sute de dalii, de mai multe feluri care mărginesc poteca, pe partea stângă, iar în două locuri, în faţa gardului viu, sunt amplasate două bănci unde se pot efectua foto. Unele au ieşit chiar foarte reuşite. Pe dreapta, sub un copac îmi atrage atenţia o statuie despre care aflu că se numeşte „Nimfa Primăverii”. Mi se pare nepotrivită pentru locul unde se află dar este o părere personală.

Continuăm pe potecă, lăsăm „Grădina perenă” în stânga spre restaurant, şi mergem spre „Grădina Cut” unde se spune că este şi o cascadă. Drumul începe să urce şi suntem avertizaţi că urcăm o pantă cu înclinarea de 10 la sută. Este bine pentru că urcăm pe la umbră, printre copaci iar din 50 în 50 de metri sunt bănci pe care să te odihneşti. Ajungem, după un urcuş destul de solicitant, la cascadă. Peisajul amenajat este superb şi a meritat efortul. Apa cade pe stânci în mici cascade iar printre stânci cresc copaci şi tufe conferind senzaţia de sălbăticie. Un mic lac completează peisajul.

Mai departe este „Grădina japoneză” şi „Arboretul” dar ne oprim la „Grădina japoneză„ pentru că vrem să ajungem înapoi la restaurant să mâncăm ceva, orele fiind deja destul de înaintate. Ne amuzăm de o familie numeroasă de turişti care încearcă să se fotografieze cocoţându-se pe pietrele din micul lac al „Grădinii japoneze” şi deşi alunecă de mai multe ori şi se udă toţi la picioare, refuză să abandoneze lupta. Aud pe unul din ei rostind nervos de mai multe ori cuvântul „Facebook” şi mă umflă râsul. Da! E nasol dacă ai fost pe undeva prin lume şi lipseşte poza-evidenţă de pe „Facebook” – e ca şi cum n-ai fi fost!

Mai zăbovim câteva minute, aşteptând ca străinii să-şi termine de efectuat pozele-evidenţă, după care pornim, în coborâre, spre restaurant. În dreapta şi în stânga potecii principale asfaltate, sunt foarte multe poteci bătătorite, amenajate, pe care cei care doresc se pot aventura, printre arborii din Grădina Botanică, în mici expediţii pentru a savura momente de relaxare şi linişte deplină.

Ne mai oprim la un mic eleşteu unde fotografiez o libelulă uriaşă, trecem pe aleea principală din „Grădina perenă” şi ajungem la restaurant. Din păcate am ajuns prea târziu, nemaifiind de mâncat decât sandvişuri şi ceva salate deoarece bucătăria s-a închis la ora 15.00. Ghinion!

Abandonăm intenţia de a lua prânzul în grădină şi pornim spre ieşire, admirând încă odată florile şi copacii de pe marginea aleii principale. Stomacul meu începe să-şi ceară „dreptul” scoţând sunete specifice şi mai avem destul de mers până la hotel la restaurant. Gândul îmi zboară la micuţa „carnivoră” de care am râs şi care probabil acuma se delectează cu un gândăcel savuros: „Cine râde la urmă... ”

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Utube in 01.02.17 18:54:47
Validat / Publicat: 01.02.17 20:27:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 1690 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Utube); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Deşi este septembrie florile sunt superbe.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mishu
[02.02.17 11:08:22]
»

@Utube: Ce-mi place ca ne plimbi asa, cand prin America, mai dam o fuga pin Suedia, mai vedem ceva loco, sa tot citesti nu gluma.

Gradinile botanice sunt spectaculoase intotdeauna, si povestile frumoase.

Insa pozele sunt cele care desavarsesc "opera", si ai reusit sa prezinti prin poze cred ca doar o mica bucatica din ce ai vazut acolo.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[02.02.17 11:46:13]
»

@dorgo: ecou deplasat şi offtopic. A fost şters.

Te invit public să te abţii -- nu mai am loc fizic în cazierul tău, nu mă obliga să deschid volum nou. :-)

UtubeAUTOR REVIEW
[02.02.17 12:28:26]
»

@mishu: Mulțumesc pentru ecou!

Ai un talent aparte de a scrie aprecieri și evident ecouri. Esti o valoare pentru acest site.

O zi deosebită!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, mishu, Utube
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Goteborg:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055510997772217 sec
    ecranul dvs: 1 x 1