ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 15.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 9 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Goteborg - #6. Muzeul oraşului - Stadsmuseet

TIPĂREȘTE URM de aici

Suntem în Goteborg şi se pare că vremea este de departe de a fi prietenă cu turiştii dornici de a-şi bucura privirile cu arhitectura construcţiilor din oraş, aşa că este de preferat, în afară de faptul de a sta "ancoraţi" în vreun restaurant, bar, cafenea sau de a colinda prin mall-ul oraşului, spun că este de preferat să ne îmbogăţim cultura generală, vizitând câte un muzeu iar printre picături, şi la propriu şi la figurat, să mai vedem ceva şi de pe afară în drumul nostru de la un muzeu la altul.

Următoarea ţintă este Muzeul Oraşului Goteborg. Ca să ajungem acolo, pe drumul cel mai scurt din locul unde suntem, luăm orice tramvai şi coborâm în staţia Brunnsparken. De menţionat că orice mijloc de transport în comun, care circulă în Goteborg, indiferent de număr şi traseu va trece şi prin Brunnsparken - exclus navele şi feriboturile. Staţia, sau staţiile că sunt mai multe sunt amplasate în "buricul târgului" tot acolo unde este amplasată şi statuia Regelui Gustav Adolf II.

Tot pe acolo trece şi canalul Hamn pe malurile căruia sunt construite, şi pe dreapta şi pe stânga, două bulevarde care se numesc "Norra Hamngatan" şi respectiv "Sodra Hamngatan" în traducere "Strada Nordică de pe Hamn" şi "Strada Sudică de pe Hamn". Am explicat toate acestea pentru a vă ajuta să vă orientaţi mai uşor. Astfel, pentru a ajunge la Muzeul Oraşului Goteborg trebuie să treceţi prin parcul unde este amplasată statuia Regelui Gustav Adolf II şi să mergeţi pe Norra Hamngatan, treceţi de Biserica Creştină şi ajungeţi imediat la "Ostindiska huset" - în traducere "Casa Est India", o clădire cu portale realizate în stil gotic în care funcţionează Muzeul Oraşului Goteborg încă din anul 1861.

De precizat ar fi că forma actuală a muzeului, ca şi exponate şi tematică abordată, a fost definitivată în anul 1993 când s-a hotărât ca cinci muzee din Goteborg să-şi adune colecţiile sub un singur acoperiş şi sub un singur nume, acest muzeu însumând la ora actuală peste 1 milion de exponate şi peste 2 milioane de fotografii, o colecţie impresionantă din care cauză, în permanenţă, spaţii întinse ale muzeului, sunt în re-amenajare. Există şi câteva colecţii permanente dar datorită numărului mare de exponate şi spaţiului destul de mic de expunere şi pentru ca toate obiectele muzeului să ajungă să fie expuse cel puţin odată, o mare parte din spaţiul de expunere al muzeului este alocat colecţiilor temporare care se schimbă de la un an la altul.

Pentru a vă forma o idee despre originea obiectele expuse, este destul să aflaţi că muzeele care au fuzionat au fost: Muzeul de Istorie din Goteborg, Muzeul de Arheologie din Goteborg, Muzeul de Industrie din Goteborg, Colecţia de Istorie Şcolară din Goteborg iar mai târziu Muzeul de Istorie a Teatrului din Goteborg. Acuma, sper că v-aţi format o idee cam ce se poate vedea vizitând acest muzeu.

Aşa! Afară toarnă cu găleata şi tocmai am trecut de statuia Regelui Gustav Adolf II şi ne îndreptăm spre muzeu. Ne abatem pe la Biserica Creştină, doar, doar se va mai domoli ploaia. Când prindem o pauză de ploaie fugim până la muzeu. Întrăm şi norii încep iarăşi să toarne apă cu nemiluita. Suntem înăuntru şi mergem spre casa de bilete. Undeva în stânga un menestrel cu o tânără domniţă, îmbrăcaţi în costume din perioada medievală, interpretează o partitură în ton cu ţinuta lor. Ne aşezăm pe o canapea circulară, mare, acoperită cu stofă roşie şi-i ascultăm - timp avem berechet. Mai interpretează o partitură, îşi adună instrumentele, un fluier şi o tobă, şi dispar undeva prin stânga intrării.

Merg la casa de bilete şi arăt biletele cumpărate de la Muzeul de Artă. Mi se spune că sunt valabile şi pentru acest muzeu iar dulăpioarele pentru haine şi bagaje sunt în stânga scărilor care duc la etajele superioare ale clădirii. Ajungem în camera cu dulăpioare şi surpriză: este primul muzeu, aveam să aflu până la sfârşit că şi singurul, unde închiriatul dulăpiorului este gratuit şi fără a mai lăsa garanţie vreo monedă de 5 sau de 10 coroane. Interesant! Iar românul din mine se întreabă: Dar dacă plec cu cheia? Mă privesc mustrător în oglindă şi îmi vine în gând proverbul cu lupul, părul şi năravul. Naşpa!

Urcăm până la etajul trei unde este o secţiune care conţine "Muzeul copiilor", peste care sărim deoarece este mai mult un spaţiu de joacă, ca cei mici să fie lăsaţi să-şi "omoare" caloriile în timp ce adulţii vizitează muzeul. Tot acolo este şi o secţiune intitulată "Research room", un fel de bibliotecă cu cărţi şi panouri de informare.

Coborâm la etajul doi şi intrăm într-o încăpere, foarte mare, care cuprinde atât etajul unu cât şi etajul doi, în mijlocul căreia este expusă rămăşiţele unei nave Viking descoperită de un fermier pe malurile râului Gota, în anul 1930, cam la 30 de kilometri la nord de Goteborg. Vasul a fost construit cam prin anul 900 era noastră, are 16 metri lungime, era propulsată de vele şi era o navă cargo, având posibilitatea de a căra 16 tone de mărfuri. A fost "în serviciu" cam 60 - 70 de ani. Foarte interesant este modul în care este expusă, pe o suprafaţă întinsă, uşor înclinată iar resturile navei sunt aranjate la locul lor de provenienţă din componenţa navei. Faptul că de jur împrejurul ei, cu un etaj mai sus, este un balcon circular şi există posibilitatea de a fi admirată de sus este de mare efect.

În spaţiul balconului circular sunt expuse panouri informative, statui cu personaje mitice sau care au existat în realitate dar cele mai reuşite sunt cele care-l prezintă pe Thor (Tunet), fiul lui Odin, ţinând în mână celebrul ciocan. Suntem în secţiunea de expoziţie permanentă intitulată "Viking between Odin and Christ". Coborâm la etajul 1, în aceeaşi secţiune şi văd pe un panou informativ pe care scrie de unde provine cuvântul Viking. Sunt foarte curios să aflu aşa că încep să citesc şi pe cum citesc sunt tot mai nelămurit. După ce termin de citit constat că sunt mai confuz decât la început.

Păi să vedeţi: spune că "Viking" provine din limba islandeză "vik" care înseamnă "om care ancorează la mal". Excelent! Dar stai aşa! Mai jos scrie că "Vikin" este numele regiunii care cuprinde Norvegia şi Suedia de astăzi. Ops! Mai departe scrie că este posibil ca "Viking" să provină din verbul "vika", ce însemnă a călători iar ultimele două explicaţii le-am sărit pentru că deja era prea de tot! O las baltă şi trec mai departe.

Tot aici jos sunt o grămadă de obiecte vechi, de la săbii, cuţite, vârfuri de săgeţi, lănci până la monede, brăţări şi bijuterii confecţionate din diferite materiale dar şi foarte interesantă o mică balanţă care pe post de talere avea cochiliile a două scoici, utilizată, posibil, pentru cântăriri "de precizie", probabil aur sau pietre preţioase.

Ajungem în secţiunea "Prehistoric Time" şi o recunosc foarte uşor după scheletul unui umanoid expus într-o vitrină care are şi un nume, se numeşte "Rolfsaker". Vitrinele sunt pline de obiecte specifice perioadei preistorice, vârfuri de săgeţi, cuţite sau mici obiecte de tăiat. Într-una din vitrine este o mică locuinţă, în miniatură, din acea vreme. De pe un panou aflu că pe actualul teritoriu, unde este amplasat oraşul Goteborg, oamenii s-au stabilit pentru prima dată în urmă cu 12.000 de ani iar câteva din obiectele expuse au fost descoperite în acele locuri şi datează din acea vreme. Interesant!

Mai sunt două expoziţii permanenete aşa că ne îndreptăm spre ele. Amândouă cuprind exponate din timpuri mai recente, anii 1700 - 1800. Cele două se numesc "The 1800s - People on the move" şi "The 1700s - Gothenburg". Aici sunt foarte multe exponate provenite din Muzeul de Industrie şi spun asta pentru că sunt expuse o maşină de ţesut, o tipografie mai primitivă, o balanţă uriaşă din fier dar şi zeci de obiecte utilizate în pescuit şi la căratul mărfurilor pe docuri.

Mai multe zone sunt dedicate stilului de viaţă a locuitorilor oraşului Goteborg fiind expuse ţinute care erau la modă în anii 1800, modul în care era decorată şi mobilată o cameră de la acea vreme, porţelanuri, obiecte decorative, tablouri, materiale din care se confecţionau haine, draperii şi perdele, seturi de servicii de porţelan, statuete, piese de mobilier, instrumente muzicale şi multe alte obiecte din aceeaşi gamă.

Ajungem în locul de unde am început vizita şi realizez că deşi mă aşteptam la un amalgam de exponate dispuse haotic, cu câteva mici excepţii, muzeul a fost destul de interesant. Am pierdut cam două ore bune cu vizitarea lui şi ne îndreptăm spre ieşire în speranţa că a stat ploaia dar se pare că avem ghinion: vom ajunge uzi leoarcă la hotel cu tot cu umbrele. Se pare că l-am supărat rău de tot pe Thor.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Utube in 14.12.16 22:48:31
Validat / Publicat: 15.12.16 08:40:34
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE

VIZUALIZĂRI: 1451 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Utube); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Statui ale lui Thor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Goteborg:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.66396999359131 sec
    ecranul dvs: 1 x 1