ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.12.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 3 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Puțin din rafinamentul orașului Copenhaga

TIPĂREȘTE URM de aici

Un vis împlinit, de a revedea orașul Copenhaga, o mică Veneție, acum în sepembrie 2017 când aerul e parcă mai transparent și mai luminos ca oricând. Am spus ”revederea” pentru că prima vizită a fost o mare alergătură venind, cu ceva ani în urmă, din nord după o perioadă de două săptămâni de stat în autocar cu mici popasuri ici și colo.

Nu sunt adepta călătoriilor în grup cu interminabile așteptări, timp pierdut și coirovăieli inutile. Atunci, ultimul obiectiv a fost Copenhaga pe care aproape că nu l-am gustat, din cauza oboselii și a multitudinii de obiective vizitate. Acum am întâlnit o atmosferă liniștită și relaxantă, cu oameni grăbiți dar foarte amabili și prietenoși dacă ceri un sfat. Am pornit la drum patru persoane, toate de sex feminin, de capul nostru, singure și a fost excepțional.

Primul obiectiv ieșit în cale a fost vechea Bursă de mărfuri, clădire ornamentată, din timpul lui Christian al IV-lea. Emblematic este acoperișul și clopotnița alcătuită din patru cozi încolăcite, de dragoni. Constructorii au fost aduși din Olanda și ridicată în 1610.

Străzile orașului, de o curățenie exemplară te îmbie cu diverse locații pentru distracții și nu numai. La fiecare pas buticuri cu amintiri, clădiri vechi, lume, magazine, dar totul într-o atmosferă diferită de gălăgia și hărmălaia sudică. Este motivul pentru care iubesc nordul.

A doua zi mergem în Kongens Nytorv, noua piață a regelui, care deși aflată în renovare, am putut admira superba construcție a teatrului regal, unul din cele mai importante instituții ale țării. Sediu al companiilor naționale de balet, teatru și operă, a fost inițial deschis în anul 1748, reconstruit mai târziu, dar pentru o scurtă vreme, scena lui Hans Christian Andersen.

Tot în piață se află Charlottenborg Slot, cea mai veche clădire și care adăpostește Academia Regală de Arte frumoase. În aceeași piață se află și vestitul Hotel d Angleterre, unul din cele mai rafinate hoteluri, de 5 stele. Și apoi Magazin du Nord, un bunic al supermarketurilor de azi cu mărfuri de calitate și bine puse în valoare,

Holmes Kirke, este biserica favorită a familiei regale, unse în 1967 regina Margareta s-a căsătorit cu Prințul Henrik

Hojbro Plads este piața în care se află statuia ecvestră a Episcopului Absalon, îmtemeietorul orașului modern, dar și imobilul în care a locuit fizicianul Niels Bohr

Cnristiansborg, Muzeul Thorvaldsens. precum și Biblioteca regală, am avut șansa de a le vizita în deplasarea din 2008. precum și Muzeul Național de Istorie cu o sumedenoe de pietre runice și alte obiecte valoroase.

Sunt multe de văzu în Copengaga, dar voi aminti în mod special de Nyhanh- vechiul port pentru descărcarea mărfurilor, străjuit de cele mai vechi, mai frumoase și mai colorate case de pe chei. La una din ele a locuit însuși povestitorul Andersen. La capătul dinspre Kongebs Nytorv se află o veche ancoră imensă, monument comemorativ pentru marinarii danezi uciși în al doilea război mondial.

Nu se poate Copenhaga, fără croazieră. Aceasta te plimbă prin toate canalele și obiectivele care nu se pot vedea decât sub o astfel de formă, cum ar fi noua clădire a operei care, pur și simplu ”plutește”!

În altă zi ne-am deplasat pe Bredgade, o stradă elegantă, rafinată, unde se află Amalienborg Plads, o piață imensă cu patru vile identice ce împejmuiesc perimetrul octogonal al pieții, clădiri ridicate în 1794 ca palate de nobili. Familia regală a cumpărat palatele și de atunci locuiește aici. Fiecare din cele partu palate sunt străjuite de sentinele îmbrăcați în piei de urs. Schimbarea de gardă este un spectacol în sine. Aripa din stânga este palatul lui Christian al IX-lea, reședința de iarnă a reginei Margareta. În dreapta se află palatul lui Christian al VII-lea folosit pentru a găzdui oaspeți regali. A treia clădire este Palatul lui Christian al VIII-lea și este reședința prințului moștenitor Frederik. Numele de Amalienborg vine ce la soția lui Frederik al III-lea, regina Sofhie Amalie, cea care a inițiat construirea palatului.

Tot pe Bredgade se află Marmorkirken. Oficial numită și Biserica lui Frederik, are 31m în diametru, domul este unul din cele mai mari din Europa. Temelia a fost pusă la 1749, terminată în 1894, dar este superbă! Măreția acestei biserici te copleșește, Interiorul în albastru, auriu și verde reprezentându-i pe cei 12 apostoli, realizați de talentatul sculptor Bertel Thorvaldsen, este de- dreptul uluitor. Aceeiași Apostoli se află în Biserica San Giovanii in Laterano, Roma.

Abia ieșind în stradă realizezi că totuși, te afli în sec XXI.

Nu mergi mult, nu te poți desmetici complet din albastrul învăluitor al catedralei, că dai de altă bijuterie aehirtectonică, anume Biserica Rusă. O fascinație! Cupolele sale aurite sclipesc de departe, atrăgând ca un magnet. A fost construită de țarul Rusiei Alexandru al IIl-lea pentru comunitatea ortodoxă de aici. În curte se află statuia soției sale prințesa Dagmar, cu care s-a căsătorit aici. Interiorul bisericii este luminat de un filtru de vitralii în alb, o imagine a țarului se află în Biserică, iar catapeteasma este lucrată în tot alb.

Drumul ne-a purtat în Parcul Churchill. Aici verdeața, liniștea, pomii bătrâni și luciul mării, precum și un coș de fabrică din care permanent iese abur cald, dând impresia de intensă poluare, aduce liniște interioară în vederea întâlnirii cu prințesa mării., alias Mica Sirenă.

Mică, așezată de o piatră permanent udă de apa mării, aflată destul se jos, aproape de apă, este totuși asaltată de cohortele de turiști, în special asiatici, care nu cred că i-au lăsat un cm pătrat din corp nefotografiat. Este pur și simplu ”asaltată”. Biata făptură, și așa destul de necăjită pentru că iubitul a abandonat-o deși ea a renunțat la coada-i de pește de dragul lui, nu-și poate trăi amarul din cauza unora ca de-alde noi!

Încă două obiective și încheiem a doua zi la Copenhaga. Frumoasa biserică San Alban, o perlă anglicană construită în mijlocul pajiștilor verzi ale Parcului Churchell, în 1887. Vitraliile sale sunt unice. Această biserică rămâne lipită de sufletul oricui.

În apropierea Bisericii se află spectaculoasa Fântână Gefion, comandată de Fundația Carlsberg și exprimă legenda teritoriilor smulse apelor. Se zice că Zeița Gefion pentru a câștiga promisiunea regelui suedez, și-a transformat cei patru fii ai săi în boi, cu care a arat tot teritoriul ce reprezintă azi, Zeeland, smuls astfel Suediei.

Voi continua celelalte obiective, din următoarele zile petrecute în Copenhaga.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 13.12.17 01:14:54
Validat / Publicat: 13.12.17 08:22:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE. A mai fost în/la: da

VIZUALIZĂRI: 3100 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Mica sirenă. (Den Lille Havfrue) Autor Edvard eriksen 1913
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

doinafil
[13.12.17 10:06:46]
»

@mihaelavoicu: Start vot! și... un articol excelent!

Despre poze nu mai comentez, spun ele însele cât de frumoasă este Copenhaga. Spun doar despre calitatea lor, că este foarte bună, și că unghiurile din care sunt luate par a fi cele mai bune!

N-am ajuns acolo, mi-aș dori tare mult să văd și eu țările nordice!

Cine știe (?!), poate voi ajunge să văd și eu, măcar, ce ai văzut tu aici, la Copenhaga! L-am pus, deja, la „favorite”, să-mi fie de folos dacă voi ajunge pe acolo!

Felicitări!!! Am votat cu convingere!

Aurici
[13.12.17 10:23:19]
»

@mihaelavoicu: Abia aștept celelalte articole despre Copenhaga. Tot ce ne-ai spus în acest articol mi-e familiar și mi-a făcut mare plăcere să citesc și să revăd.

Cât privesc călătoriile în grup sunt de acord cu tine. Nici eu nu sunt adepta lor, drept dovadă ca am fost într-o singură excursie organizată. Dar sunt si excursii de grup organizate cu cap, fără ca agenția să vizeze doar tunuri și câștiguri imense, iar eu am avut parte de una așa în țările nordice în care grupul a fost de 11 persoane. Este adevărat că a costat ceva, dar am profitat din plin de avantajele unei excursii organizate cu multă știință, într-un cadru restâns. Așa că mai depinde și de ce alegem. Când plătim o excursie unei agenții unde grupul este de 45 de persoane, așa cum am auzit de curând, este evident ce așteptări poți să ai. Cred că cel mai mare avantaj rămâne costul redus, dar restul trebuie să ne asumăm și să fim împăcați cu condițiile pe care le-am agreat atunci când am plătit.

Cred că ce o să ne mai spui despre Copenhaga o să fie noutăți pentru mine. Abia aștept!

Numai bine, sfârșit de an excelent!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[13.12.17 11:28:41]
»

@doinafil: Să dea Dumnezeu să ajungi în Țările Nordice și să te bucuri de frumusețea lor. Incomparabil cu restul Europei, mai ales în zona arabă!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[13.12.17 11:34:50]
»

@Aurici: Mulțumesc pentru aprecieri.

mishu
[18.12.17 21:44:04]
»

@mihaelavoicu: Se poate spune ca ai fost cu fetele la plimbare, felicitari, sa va fie de bine, asa cum v-a fost din cate se vede.

E clar ca ai stiut ce vrei sa vezi si ti-ai organizat programul in asa fel incat sa cuprinzi cat mai mult.

Sunt convinsa ca mai ai povesti frumoase de spus, asadar felicitari, votat cu mare drag, iar pozele sunt minunate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, doinafil, mihaelavoicu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Copenhaga:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051835060119629 sec
    ecranul dvs: 1 x 1