84554 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Isfahan

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
11.02.2018
DE
Avatar mprofeanu
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Piteşti
înscris/ă în 19.06.11
MEMBRU: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 3 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Moschei unice în Isfahan


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Cum spuneam, vezi impresii, Isfahanul este cunoscut şi pentru arhitectura sa persan-islamică deosebită, arhitectură ce cuprinde printre altele moschei, iwanuri, minarete. În acest review voi vorbi despre astfel de obiective, unice în Isfahan, foarte puţine în Iran şi puţine în întreaga lume.

Monar Jonban, Minaretele Tremurătoare, monument unic, foarte valoros, este unul dintre acestea, un altar, o mică moschee construită pentru a proteja mormântul pustnicului Amu Abdollah Karladani, unul dintre misticii acelei vremi.

Monumentul a fost ridicat în anul 1337, după cum scrie deasupra mormântului aflat în curtea interioară, fiind format din iwan, două minarete și o curte înconjurătoare. Construcţia cu un singur iwan, arcadele decorate cu plăci ceramice albastre turcoaz în formă de stea cu patru colțuri corespund stilului arhitectural mongol, iar forma minaretelor arată că acestea au fost adăugate mai târziu, în timpul dinastiei Safavide.

Ceea ce face însă unică şi diferită această construcţie este flexibilitatea minaretelor aflate în vibraţii. Dacă se mişcă unul din minarete începe să se mişte şi celălalt şi chiar întreg acoperişul. Un mister în arhitectură, un secret nedescoperit încă?

Singura teorie propusă este fenomenul fizic al "rezonanței", explicaţia științifică constând în caracteristicile şi construcţia minaretelor. Dimensiunile minaretelor în ansamblu cu iwanul, construcția lor din materiale uşoare în partea superioară, înălțimea scăzută, distanța dintre minarete, propagatoarele din lemn introduse în părțile superioare și inferioare ale minaretelor sunt factorii ce determină acest fenomen.

Am plecat de la hotel, vezi impresii, în jurul orei 9:30, cu autoturismul personal al unui iranian care era agreat de personalul hotelului și care stătea mai mult acolo, am apelat la el mereu. Am plătit 300.000 de riali dus întors și stat cu noi la obiectiv, erau cam 8 kilometri și am plecat la Manar Joban, cea mai uzuală formă este Monar. Am achitat taxa de intrare, 200.000 riali de persoană, şi am intrat în curte.

Cineva din personalul monumentului ne-a spus, ceea ce ştiam şi eu, că la ora 10:30 se va pune în mişcare ansamblul de minarete. Am văzut iwanul frumos decorat în ceramică albastră turcoaz, am pozat, am admirat supleţea minaretelor placate cu cărămidă colorată, ne-am plimbat prin curte printre flori, erau trandafirii în floare, am pozat, timpul a trecut şi...

Apoi cineva a urcat în minaretul din dreapta şi a început să îl lovească, mi s-a părut şi mi se pare şi acum destul de periculos... În acel moment minaretul stâng a început şi el să se mişte, să oscileze... A durat 7, 8 minute, după care totul s-a liniştit...

Fac aici o paranteză: pe un blog, cineva afirmă că este o şarlatanie. Nu este; punerea în mişcare se face controlat, la anumite ore şi dacă este vreme frumoasă, nu pe ploaie. S-a anunţat şi prin staţie... Se ştie că este periculos şi iau măsuri de siguranţă... Turiştii nu au acces nici măcar în iwan... Îmi pare rău că nu am filmat, postam filmuleţul şi credeau şi necredincioşii... .

Monumentul este deschis zilnic de la ora 9:00 la ora 17:00, minaretele punându-se în mişcare de regulă de cinci ori pe zi, la orele 10:30,12:00,13:30,15:00 și 16:30. În grupul de turiști am zărit doi tineri nonmusulmani…

Cum spuneam nu sunt singurele minarete tremurătoare; se mai găsesc în India, Irak, Arabia Saudită…

Aproape de ora 11 am plecat spre altă destinaţie.

Un alt monument unic, mergând tot cu aceeași mașină şi tot de la hotel, este Moscheea Jameh. Şoferul nu știa engleză, dar prin semne ne-am descurcat, era ajutat și de personalul de la recepție. În documentaţia mea aveam toate obiectivele de vizitat cu poză și scrise în limba persană, așa procedez mai ales în țările unde scrierea este diferită, nu ai cum să nu te descurci. Am întâlnit în alte locuri șoferi care nu vorbeau de loc engleza dar cu poza și cu scrisul este totul în regulă, nu am avut probleme... De la hotel la moschee sunt 4 kilometri, am plătit 150.000 riali, șoferul ne-a dus aproape, după care am urcat niște scări și am mai mers circa 100 de metri, erau și multe magazine...

Moscheea Jameh sau Moscheea Vineri, în persană Masjid-e Jameh, este cea mai mare moschee din Iran, are peste 20.000 metri pătraţi, cea mai veche moschee din Isfahan şi printre cele mai vechi din ţară. Din 2012 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Acum când scriu am aflat că a fost cuprins în patrimoniul UNESCO, în anul 2017, un alt obiectiv turistic vizitat de mine, orașul istoric Yazd, vezi impresii.

Construită în deceniul 8 al secolului 8 în timpul Dinastiei Abbasid, distrusă de mai multe cutremure şi incendii, reconstruită de către turcii selgiucizi la mijlocul secolului 11, distrusă, după nici un secol, aproape în totalitate de un incendiu din care au supravieţuit doar cele două Cupole, reconstruită în aceeaşi perioadă, moscheea este nu numai un adevărat muzeu al arhitecturii persane-islamice ci şi o „imagine” a moscheilor persane: fiecare dinastie aflată la putere a adăugat ceva acestei moschei, fără a distruge ceea ce au făcut predecesorii ei, rezultatul fiind o combinaţie de stiluri persane-islamice ce o face unică, surprinzătoare, fiecare colț având propria-i frumuseţe şi detalii uimitoare. Ultima reconstrucţie a avut loc în anii 1990, după terminarea războiului dintre Iran şi Irak, moscheea suferind distrugeri în urma bombardamentului irakian din 1985. Plafoanele prăbuşite au fost renovate în stilul original.

Este o moschee cu patru iwanuri, două domuri şi două minarete, cu două săli de rugăciune şi o curte interioară spațioasă cu două piscine. Mai multe structuri cu două nivele înconjoară curtea şi unesc iwanurile. Deosebită este fântâna de abluțiune, spălare rituală pe corp sau pe o parte a lui pentru purificare din centrul curţii care imită Kaaba din Mecca.

Am achitat taxa de acces, 200.000 riali de persoană şi am intrat în moschee. Moscheea era deschisă, se vizitează zilnic, dimineaţa între orele 9 şi 11 şi de la 13:15 la 16:30 după amiază. Erau mulţi vizitatori. Poarta este simplă, modestă, decorată cu ceramică pictată cu modele florale, predominant turcoaz, nu bănuiești ce vei descoperi înăuntru...

Ca la casele persane se ajunge în curte printr-un coridor a cărui ieşire oferă o amplă şi frumoasă perspectivă asupra curţii interioare de nord-vest: două din cele patru iwanuri, cele două piscine şi fântâna pe care le-am privit şi pozat de la distanţă. Tot la intrare în partea dreaptă se află amenajată o sală cu mai multe imagini ce prezintă dezvoltarea moscheii în timpul dinastiilor și perioadelor diferite. Mai este prezentată și macheta actualei moschei unde ghizii detaliau fiecare parte adăugată de-a lungul secolelor.

Am pornit pe latura estică a curţii şi m-am oprit mai întâi la „Iwanul Discipolului”, împodobit cu frumoase şi delicate decorațiuni din faianță caracteristice Dinastiei Seljuq (mijlocul secolului 11, mijlocul secolului 12). În vecinătatea lui se află „Madrasa Mozaffar”, ridicată în timpul Dinastiei Mozaffar, dinastie ce a condus Persia aproape întreg secolul 14. Am văzut aici câteva din puţinele mozaicuri de faianţă specifice acestei perioade. Din aceeaşi perioadă se află acolo şi o nişă de rugăciune.

Mi-am continuat plimbarea pe latura nordică a moscheii printre mari coloane de forme diferite pe sub cupole în care cărămizile sunt așezate în diferite moduri ajungând la „Domul Taj al-Molk”, un dom sobru, de mici dimensiuni, înalt de circa 21 metri, o adevărată capodoperă a arhitecturii persane prin fineţe şi proporţionalitate, prin cupola lui despre care se spune că este cea mai frumoasă cupolă de căramidă din Persia. Perfecţiunea proiectării şi a construcţiei i-a permis să supravieţuiască la toate încercările vieţii lui de peste 900 de ani. Impresionantă este mulţimea de coloane şi succesiune de arcade ce se termină cu un cerc cu șaisprezece arcade pe care este așezată cupola. În toată moscheea era răcoare, aceasta datorată și sistemului de ventilare atât de cunoscut în Iran, frumoasele lattice….

Iwanul Dervişului” a fost următoarea oprire de pe latura nordică. Construit în perioada Seljuq, Iwanul se caracterizează printr-o decorare destul de discretă, dar are o zidărie superbă, cu design în formă de cruce și decorațiuni din ipsos. Demn de remarcat este pridvorul monumental unde se afla un vechi vas ornamental pe care este gravată o inscripţie caligrafiată în persană şi arabă. În faţa lui se află piscina cu doisprezece laturi, arce de cerc, iar în spate o sală de rugăciune cu o pădure de stâlpi din cărămidă pe care am văzut semnăturile meşterilor care i-au ridicat.

Latura vestică este dominată de „Iwanul Maestrului”, la fel de mare ca şi Iwanul Discipolului, diferit decorat, inclusiv cu un turn din care odinioară imamul chema credincioşii la rugăciune şi îşi înălţa rugile.

Am trecut printr-o mică uşă de lemn aflată lângă Iwan şi am pătruns într-o cameră simplu realizată, cu puţine ornamente, „Sala de Rugăciuni a lui Oljaitu”, conducător mongol în primii ani ai secolului 14, renumită prin spendidul Mirhab lucrat în tencuială construit în acei ani. I-am privit şi admirat decoraţiunile fine, un amalgam armonios de design arăbesc geometric şi floral, cu versete din Coran, dar a trebuit să aştept mai mult până am prins un moment să-l pozez fără spectatori. La fel şi pentru cele două minbaruri, unul de aceeaşi generaţie cu el, altul mai tânăr cu vreo 300 de ani, bogat sculptate care îl străjuiesc de o parte şi de alta. O altă uşă, tot joasă, duce în „Sala de Rugăciuni pentru iarnă”. Mi-a plăcut ingeniozitatea arhitecților de a construi în secolul 15 o sală ca un cort, cu tavan dublu stratificat, cu ziduri groase de cărămidă, bine izolate, care conferă, vară sau iarnă, confort celor ce se roagă.

Când Am Fost Acolo nu m-am gândit, dar acum cred că uşile erau scunde pentru ca cei ce intră în sălile de rugăciune să aibă capul plecat, gata pentru rugă.

Era plăcut, era calm şi linişte deşi erau destui vizitatori, mai mulţi nonmusulmani, chiar şi ghizi care vorbeau încet, era pace, aş mai fi stat acolo, dar..., mi-am continuat plimbarea pe latura sudică a Moscheii unde domină „Iwanul lui Saheb”, un ministru în secolul 12 când a fost construit Iwanul, şi cele două minarete ale lui. Nu este foarte mare, minaretele au 35 metri înălţime, dar este frumos placat cu faianţă turcoaz pictată cu motive geometrice şi florale în diferite stiluri. Şi aici de găseşte o sală de rugăciune, veche de aproape 900 de ani, deosebită prin coloanele decorate cu cărămidă. Pe partea de nord sunt coloane rotunde, chiar lipite câte două, trei, mi s-au părut imense... Cupolele mi s-au părut o nebunie, deși simple, realizate din cărămidă, prin formele lor diferite și prin așezare fac un joc de imagini deosebit. Sincer nu îmi aduc aminte să mai fi văzut așa ceva, coloane lipite, cupole…., las pozele să vorbească….

În spatele Iwanului se află „Domul Nezam al-Molk”, mai mare ca rivalul lui, Domul Taj al-Molk, ca vârstă cu câţiva ani, ca dimensiuni cu câţiva metri. De formă pătrată, domul înalt de 34 de metri, din cărămidă are camera principală nu foarte înaltă, dar foarte frumoasă prin jocul de figuri, mi s-a părut interesant, ce face dublarea laturilor prin arcade, mai întâi de la patru laturi la opt arcade şi apoi la șaisprezece pe care se sprijină cupola. Coloanele domului sunt lipite câte patru, par imense.

Ajungând în colţul de sud-est am mers prin curtea moscheii la piscina dreptunghiulară şi fântâna de abluțiune.

Ultimele imagini, ultimele poze, în special cu cele patru Iwanuri şi cu mult regret am părăsit deosebita moschee pentru alte destinaţii…

Cum spuneam şi în celelalte povestiri, Isfahan este oraşul pe care trebuie să-l vadă orice turist ce merge în Iran, iar acolo să vadă neapărat şi Moscheea Jameh. Este Marea Moschee nu numai a Isfahanului ci şi a întregului Iran, deosebită prin simplitatea ei….

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de mprofeanu in 11.02.2018 20:23:16

Validat / Publicat: 11.02.18 21:15:04


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ŢĂRILE GOLFULUI PERSIC.
VIZUALIZĂRI: 1189


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  45200 PMA (din 48 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- mariana.olaru
[12.02.18 10:08:41]
» mesaj pers

   Foarte instructiva si relaxanta plimbarea alaturi de tine prin lumea civilizatiei arabe. Acest review insa mi-a atras in mod deosebit atentia pentru ca arhitectura moscheilor in general este oarecum neobisnuita prin bogatia de ornamente exclusiv florale sau geometrice, lipsite de orice puncte de legatura cu reproducerea in arta a fiintelor vii, oameni sau animale. Cu alte cuvinte, sunt niste constructii care preamaresc Divinitatea, nu si creatia Ei cea mai importanta, adica viata in toate formele ei. De aceea, este interesanta viziunea realizatorilor, pentru care reproducerea si caligrafierea versetelor din Coran se doreste o expresie a artei sacre, inlocuind cu succes bogatia ornamentelor arhitecturale regasite in constructiile tuturor celorlalte culturi religioase.

   Cu felicitarile de rigoare, permite-mi si o mica precizare, nicidecum corectie: "amvonul" din moschei se numeste minbar. El nu indeplineste rolul de amvon ca in bisericile crestine, adica de tribuna de la inaltimea careia imamul tine predici, ci este un altar de rugaciune folosit doar de sarbatori si la sfarsitul saptamanii. Imamul nu are voie sa urce pe ultima treapta a minbarului, locul acela fiind dedicat exclusiv Dumnezeului musulman nevazut, Allah.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1800 PMA1 (din 6 voturi)]
- ghisor
[12.02.18 18:54:19]
» mesaj pers

   @mprofeanu: Din motive obiective, n-am apucat sa citesc la timpul potrivit impresiile despre Iran. Le-am citit azi dimineata, la cafea, de era sa intarzii la serviciu :)

   Lasand la o parte cantitatea si mai ales calitatea informatiilor dintr-o destinatie total virgina pentru mine, am avut senzatia ca ma uit la televizor si ascult un comentariu la Teleenciclopedia.

   Super fluent si foarte documentat.

   Felicitari! Felicitari pentru curajul pe care-l aveti, pentru destinatiile pe care le alegeti si pentru faptul ca-mi dati ocazia sa-mi beau cafeaua de dimineata citind asemenea minunatii.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- mprofeanu
[12.02.18 20:50:04]
» mesaj pers

   @mariana. olaru: Mulțumesc pentru ecou și precizări, știam despre minbar și eu am scris în alte reviewuri despre el, a fost o scăpare în poze.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mprofeanu
[12.02.18 20:52:39]
» mesaj pers

   @ghisor: Mulțumesc frumos pentru ecou și vizită! Despre minunata și recenta și lunga ta excursie în America de Sud ce să mai zic, citesc și atât!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- doinafil
[13.02.18 14:16:40]
» mesaj pers

   @mprofeanu: Ca de obicei, iar ne răsfață Mihaela cu informațiile și pozele ei!

   Până acum nu am știut de „minaretele tremurătoare”, nici de fenomenul care le provoacă! Iată un motiv în plus să iubesc „amfostacolo.ro”, aflu lucruri noi și interesante!

   Iubesc, de asemenea și arhitectura, și mozaicurile, și decorațiile islamului!

   Felicitări, am votat cu drag!

   Să ne vedem sănătoși la Alba!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- webmaster13
[13.02.18 20:30:10]
» mesaj pers

   Foarte interesant acest articol, din momentul în care a fost publicat am tot căutat un fond sonor, până la urmă cred că am găsit unul potivit... bineînţeles se poate şterge sau schimba.

    P. S. Mulţumesc şi felicitări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mprofeanu
[13.02.18 21:05:34]
» mesaj pers

   @doinafil: Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru că m-ai citit! :*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mprofeanu
[13.02.18 21:12:02]
» mesaj pers

   @webmaster13: Mulțumesc frumos!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[07.03.18 10:59:10]
» mesaj pers

   Citind review-ul și văzând fotografiile m-am simțit ca atunci când mă uitam la ”Teleenciclopedia”, cred că mai lipsea lectura lui Florian Pittiș.

   Îmi place, îmi place, îmi place!!!

   Am fost numai ochi și urechi și-am votat cu mare plăcere!

    Habar n-am avut că există ”minarete tremurătoare ” . Până la urmă nu mă interesează cum se face miracolul, este, dacă vrei, ca numerele iluzioniștilor celebri : toată lumea știe că este o ”șmecherie”acolo dar, ce rost ar avea să mă agit să aflu trucul ?! Dispare iluzia, cea care ne face pe toți, indiferent de vârstă, să fim copii. Și-apoi, e o nouă motivație a poemului lui Blaga : ”eu nu strivesc corola de minuni a lumii.” Sărut mâna!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- mprofeanu
[07.03.18 21:45:30]
» mesaj pers

   @Yersinia pestis: Încă o dată mulțumesc frumos pentru ecou și pentru că m-ai citit!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[15.04.18 15:12:00]
» mesaj pers

   @mprofeanu: Superb ca si pana acum, ma bucur ca am reusit sa ajung sa il citesc, felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mprofeanu
[15.04.18 18:07:39]
» mesaj pers

   @mishu: Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru că m-ai citit!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[58] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Poarta de acces -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944356">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944356"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944356">Şterge vot</a></div><span id="v9944356" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944356)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944356Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944356MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Poarta de acces
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, prin grădină în aşteptarea tremuratului -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944357">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944357"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944357">Şterge vot</a></div><span id="v9944357" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944357)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944357Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944357MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, prin grădină în aşteptarea tremuratului
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Iwanul şi minaretele încă nu tremură -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944358">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944358"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944358">Şterge vot</a></div><span id="v9944358" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944358)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944358Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944358MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Iwanul şi minaretele încă nu tremură
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Iwanul, se vede faianța în formă de stea în patru colțuri, influență mongolă, detaliu -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944359">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944359"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944359">Şterge vot</a></div><span id="v9944359" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944359)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944359Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944359MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Iwanul, se vede faianța în formă de stea în patru colțuri, influență mongolă, detaliu
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Mormântul pustnicului Amu Abdollah Karladani -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944360">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944360"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944360">Şterge vot</a></div><span id="v9944360" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944360)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944360Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944360MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Mormântul pustnicului Amu Abdollah Karladani
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Vizitatorii se adună, se apropie ora... -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944361">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944361"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944361">Şterge vot</a></div><span id="v9944361" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944361)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944361Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944361MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Vizitatorii se adună, se apropie ora...
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Grădina plină de trandafiri şi de alte flori -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944362">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944362"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944362">Şterge vot</a></div><span id="v9944362" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944362)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944362Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944362MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Grădina plină de trandafiri şi de alte flori
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Minaretele Tremurătoare tremură... se vede puțin în dreapta persoana care lovește minaretul -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944363">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944363"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944363">Şterge vot</a></div><span id="v9944363" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944363)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944363Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944363MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2017] Isfahan, Monar Jonban, Minaretele Tremurătoare tremură... se vede puțin în dreapta persoana care lovește minaretul
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Poarta de intrare în curtea moscheii -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944364">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944364"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944364">Şterge vot</a></div><span id="v9944364" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944364)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944364Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944364MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Poarta de intrare în curtea moscheii
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Macheta moscheii aflată în sala din dreapta de lângă poartă -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944365">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944365"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944365">Şterge vot</a></div><span id="v9944365" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944365)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944365Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944365MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Macheta moscheii aflată în sala din dreapta de lângă poartă
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Panouri cu principalele etape în constructia moscheii, în sala din dreapta de lângă intrare -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944366">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944366"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944366">Şterge vot</a></div><span id="v9944366" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944366)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944366Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944366MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Panouri cu principalele etape în constructia moscheii, în sala din dreapta de lângă intrare
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Frumoasă stucatură, în stânga lângă intrare -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944367">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944367"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944367">Şterge vot</a></div><span id="v9944367" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944367)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944367Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944367MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Frumoasă stucatură, în stânga lângă intrare
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Curtea interioară de nord-vest, Iwanul Maestrului cu turnul de rugăciuni, Iwanul Dervişului discret decorat, piscina dreptunghiulară şi fântâna de abluțiune -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944368">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944368"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944368">Şterge vot</a></div><span id="v9944368" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944368)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944368Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944368MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Curtea interioară de nord-vest, Iwanul Maestrului cu turnul de rugăciuni, Iwanul Dervişului discret decorat, piscina dreptunghiulară şi fântâna de abluțiune
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Mozaic de faianţă pe structurile ce înconjoară curtea -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944369">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944369"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944369">Şterge vot</a></div><span id="v9944369" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944369)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944369Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944369MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Mozaic de faianţă pe structurile ce înconjoară curtea
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Nişă de rugăciune de la Şcoala Mozaffaridă -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944370">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944370"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944370">Şterge vot</a></div><span id="v9944370" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944370)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944370Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944370MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Nişă de rugăciune de la Şcoala Mozaffaridă
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Coloane în partea de nord, spre Domul Taj al-Molk -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944371">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944371"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944371">Şterge vot</a></div><span id="v9944371" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944371)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944371Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944371MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Coloane în partea de nord, spre Domul Taj al-Molk
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Coloane și cupole -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944372">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944372"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944372">Şterge vot</a></div><span id="v9944372" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944372)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944372Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944372MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Coloane și cupole
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Coloane și lattice pentru ventilație dar și de frumusețe -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944373">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944373"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944373">Şterge vot</a></div><span id="v9944373" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944373)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944373Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944373MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Coloane și lattice pentru ventilație dar și de frumusețe
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Cupole și arce diferite, superbe prin formă și simplitate -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944374">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944374"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944374">Şterge vot</a></div><span id="v9944374" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944374)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944374Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944374MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Cupole și arce diferite, superbe prin formă și simplitate
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Coloane pătrate și iar cupole diferite -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944375">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944375"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944375">Şterge vot</a></div><span id="v9944375" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944375)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944375Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944375MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Coloane pătrate și iar cupole diferite
foto mprofeanu [11.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Coloane pătrate și lattice -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944376">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944376"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944376">Şterge vot</a></div><span id="v9944376" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944376)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944376Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944376MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Coloane pătrate și lattice
foto mprofeanu [11.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Simplă dar frumoasă cupolă -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944377">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944377"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944377">Şterge vot</a></div><span id="v9944377" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944377)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944377Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944377MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Simplă dar frumoasă cupolă
foto mprofeanu [11.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Domul Taj al-Molk un dom sobru, adevărată capodoperă a arhitecturii persane -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944378">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944378"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944378">Şterge vot</a></div><span id="v9944378" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944378)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944378Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944378MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Domul Taj al-Molk un dom sobru, adevărată capodoperă a arhitecturii persane
foto mprofeanu [11.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Domul Taj al-Molk, Cupola rotundă cu cele 16 arce -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944379">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944379"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944379">Şterge vot</a></div><span id="v9944379" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944379)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944379Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944379MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Domul Taj al-Molk, Cupola rotundă cu cele 16 arce
foto mprofeanu [11.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Domul Taj al-Molk, Nișe de diferite forme, frumusețe realizată din cărămidă -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944380">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944380"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944380">Şterge vot</a></div><span id="v9944380" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944380)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944380Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944380MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Domul Taj al-Molk, Nișe de diferite forme, frumusețe realizată din cărămidă
foto mprofeanu [11.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Domul Taj al-Molk, rozete, caligrafie, finețe din cărămidă -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944381">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944381"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944381">Şterge vot</a></div><span id="v9944381" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944381)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944381Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944381MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Domul Taj al-Molk, rozete, caligrafie, finețe din cărămidă
foto mprofeanu [11.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Pe latura de nord Iwanul Dervişului discret decorat -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944382">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944382"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944382">Şterge vot</a></div><span id="v9944382" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944382)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944382Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944382MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Pe latura de nord Iwanul Dervişului discret decorat
foto mprofeanu [11.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Iwanul lui Saheb şi piscina cu doisprezece laturi, arce de cerc -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944383">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944383"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944383">Şterge vot</a></div><span id="v9944383" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944383)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944383Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944383MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Iwanul lui Saheb şi piscina cu doisprezece laturi, arce de cerc
foto mprofeanu [11.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Ivanul Dervișului în interior, se vede vasul cu caligrafie deosebită -- foto by <b>mprofeanu</b> [uploaded 11.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944384">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944384"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944384">Şterge vot</a></div><span id="v9944384" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944384)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944384Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944384MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [APR-2017] Isfahan, Masjid-e Jameh, Ivanul Dervișului în interior, se vede vasul cu caligrafie deosebită
foto mprofeanu [11.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[58] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.138321876526 sec