ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.09.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

IRAN – by Maryo&Co

TIPĂREȘTE

pentru Rodel.

Fus orar GMT + 3,5 ore permanent, pe tot teritoriul– daca in RO este ora 10:00 in IR este ora 11:30, vara; ; ; ; iarna - Bucuresti ora 10:00 - Iran ora 10:30

Informatii utile, mai putin utile si alte tampenii.

Prima recomandare si cea mai calduroasa este sa faceti un circuit organizat de o agentie de turism.

Daca ati ales aceasta varianta, va puteti opri din citit.

Acest articol si urmatoarele sunt efortul unui grup si ar trebui sa nu fie punctate, deoarece eu doar le-am concentrat…. sunt doar povestitorul (am tras paiul scurt)

Obtinerea vizei si dupa aia.

Iranul are nevoie de viza, al carui cost este de 70 eu. Se poate plati la o banca (dupa ce vorbiti la ambasada), contul fiind afisat la ambasada. Este necesar cazier, bilet de avion, asigurare de sanatate si rezervare la hotel. Rezervare este ceva de genul: ” venim si noi… bine va asteptam” (s-a folosit email in persana). Femeile au nevoie de o poza cu basma pe cap (sau NU… veti vedea).

Dupa toate astea sunt toate sansele sa fiti refuzat…... dar, Iranul este Iran…. ti se sopteste… ” Ia viza direct din aeroport ”… si o veti lua. Cu toate ca femeile si-au facut poza cu basma este posibil ca politia de frontiera sa aplice poza dupa copia din pasaport, iar viza se va plati in aeroport. Poate dura de la 20 min pana la 3,4, 5,6 ore in functie de ce chef au de munca autoritatile. Long story short – va veti simti ca acasa. Sunt respinsi doar cei cu cazier…... sau… . daca exista viza de Israel in pasaport (din cunostintele mele doar Iordania accepta aceasta viza, dintre tarile arabe). Taxi de la aeroport spre hotel. Casa de schimb in aeroport.

O sa rog doamnele sa-si scoata din cap tampenia ca daca nu ai batic pe cap in aeroport se vor duce la puscarie (anul 2009,2016,2017). Vor fi rugate sa-l puna si ar fi bine sa fie tinut pe cap…... asa mai pe varful capului (in Tehran si mai bine pe cap in Yazd si Kashan… trageti cu ochiul la persane… cum poarta ele, asa si dvs.). Cardiganul este recomandat, hainele transparente NU. Fusta scurta- NU. Sandalele au inceput sa fie permise, deoarece curenta administratie vrea domnia legii; deci presedintele actual fiind la al doilea mandat este … un moderat, ba chiar un modernist. Alcoolul nu este permis si va fi confiscat. NU, nu faceti puscarie.

Domnii NU pot merge in pantaloni scurti, maieu si alte caterinci gen slapi. Papuci da.

Metode de ajungere in Tehran

Una din cele patru tari cu linii aeriene, depistate de mine – Rusia – cea mai ieftina, dar se sta 9 ore in aeroportul din Moskva, deoarece rusii cer viza. ----Linia turceasca low cost-escala mai lunga in Istanbul, sau cea nationala cu escala 3 ore in -Istanbul – cea mai scumpa si cea mai rapida-----linia nationala austriaca – escala 5 ore in Viena (ocazie OK pentru a luat trenul spre Viena si vizitat), sau linia franceza cu escala la Paris.

Moneda – folositi USD

Rialul; Tumanul=10 riali; 1 leu=10.000 riali – pentru usurinta. O sa fie o debandada completa in Iran cand veti intreba pretul si veti auzi 10… 10 ce? , riali, tumani? – de regula populatia foloseste tumanul. Banii se schimba la case de schimb valutar. Este bine sa vizitati mai multe case, deoarece cursul variaza. Cursul mediu - 1 euro=43500 riali – iulie 2017

Mod de comportament

In Iran te comporti ca in Iran. Pacat ca nu le-a spus nimeni si persanilor acest lucru.

Doamnele NU au nevoie de insotitor pe starda, dar exista posibilitatea majora sa fiti fluierate, sau chiar “cantate”. Este bine sa ignorati acest lucru. Unul din cele “mai agresive” orase este Esfahan – centru universitar. Daca totusi barbatii insista, nu-l loviti, dar impingeti-i… tare. Se vor potoli. Poate fi anuntata si politia, care chiar intervine, dar in afara de cateva suturi in dos, nu prea are ce sa le faca.

Daca aveti barbat in grup scad sansele spre zero sa patiti asa ceva. (anul trecut tot in Esfahan pentru o plama pe fundul unei urainience, tipul a fost saltat… deci lucrurile variaza).

Puteti fi atentionate de diverse femei in varsta ca nu va sta bine basmaua pe cap – ve recomand sa le dati cu flit, sau se le trimiteti la”plimbare”. In caz ca totusi este politia religioasa, folositi cuvantul HAREGI=strain. Veti fi lasate in pace, dar basmaua tot pe cap trebuie sa fie. Politia iraniana (rutiera, paza si ordine, etc) nu are glume din astea…. au altele pe cap.

Este posibil sa participati fara voie la “taruf/tarof” – adica sa mergeti cu taxiul si sa auziti ca nu va costa nimic. Nu plecati fara sa platiti, deoarece vor chema politia. NU va aresteaza/amendeaza, dar este un moment neplacut, iar taxiul trebuie platit. Acelasi lucru in bazar. Daca admirati un lucru… ”vi se face cadou”. NU plecati cu el fara sa-l platiti. In Iran tot furt se cheama. Iarasi un moment neplacut. Este doar un joc al politetii intre ei …. si voi.

CEL MAI IMPORTANT – in cazul putin probabil ca veti fi intrebati de religie, aveti grija sa apartineti unei religii MONOTEISTE – fara glume tembele gen- “sunt ateu”. Va inchinati la un singur dumnezeu. Sunt foarte sensibili la acest aspect.

Sfaturi utile si alte tampenii

Apa imbuteliata de 0,5 l costa – 0,5 lei = 5000 riali - pret subventionat; toalete sunt peste tot; apa potabila la moschei, sau la fantanile primariei. De mancare recomand magazinele, sau restaurantele, cu toate ca Iranul nu reclama vaccinarea prealabila. Preturi comparabile cu Romania. Incercati inghetata de sofran.

Transportul in comun este ieftin (metroul in Tehran – 0,8 lei calatoria), Trenul din Kerman la Tehran, in jur de 1100 km, costa…... 100 de lei, la cuseta de dormit, in niste conditii la care RO... nici nu viseaza. (TV, apa, toalete europene, sau turcesti (ceva imi spune ca sunt tot persane, dar…) semnal wifi, etc).

Gara din Tehran – plina de drogati, cu toate ca guvernul iranian face eforturi considerabile sa-i stranga de pe strazi. Evitati contactul cu ei. Multe filtre pe soselele interurbane pentru droguri, deoarece exista granita comuna cu Afganistan si Pakistan. S-ar parea ca pedeapsa cu moartea pentru droguri, nu se mai aplica de la prima abatere, sau in orice caz nu pentru orice drog.

Daca folositi taxi (negociati), microbuz inchiriat (fie pe cont propriu, fie grup organizat) fiti atenti la indicatiile soferilor. Ei isi cunosc tara. De regula populatia este destinsa si destul de satula de basma pe cap…. adica soferii va lasa sa stati fara basma, dar va atentioneaza cand trebuie purtata.

Cu toate ca cartelele mobile functioneaza in orase, cumparati IRAN cell, de la chioscuri de ziare, deoarece in magazine veti fi amprentati. Metoda de comunicatie cu tara – whatsapp si evitati roamingul. Cam 60 lei pentru 3 GB de date, pentru 3 saptamani. Oricum verificati costurile cu roamingul din tara si daca compania de telefonie mobila functioneaza in Iran.

Alt sfat util – nu mergeti noaptea pe strada, deoarece nici in RO nu faceti asa ceva.

Persanii adora picnicurile. Puteti megre in parcuri si sta pe iarba, fara probleme. In Tehran puteti incerca barurile, dar fara alcool si pe la ora 23:00 sa fiti la camera.

Cardurile bancare nu functioneaza in Iran. Moneda cel mai des folosita USD, dar puteti folosi si euro. Preturile afisate la hotel sunt in USD. Se poate plati si in riali, dar va fura la curs. Daca platiti in euro, sau usd va fi OK.

Preturile sunt in medie 20-22 usd/noapte/persoana cu mic dejun inlcus, toalete europene… sau turcesti, hoteluri medii. Se pot folosi hosteluri, deoarece nu au nimic in comun cu hostelurile europene. Ex. daca merge o familie de patru persoane, ia o camera de 4 paturi, cu mic dejun – preturi cam la fel ca la hotel.

Mancarea este destul de fada, dar este OK si variaza dupa gustul omului. Foarte multe feluri de mancare cu morcovi, inclusiv inghetata. Betacarotenul ajuta la protectia contra soarelui.

Pasaportul este retinut la receptie. S-ar parea ca asta este legea acolo. Cuvantul de ordine pentru autoritatile locale: “NU deranja turistul”. In hoteluri nu se poarta basma. La usa camerei de hotel poate veni de cele mai multe ori un barbat cu o sarcina diversa… nu va stresati, fara basma.

Daca doamnele fac o criza de personalitate in privinta basmalei pe strada, exista sansa sa fiti duse la sectie, unde veti semna o hartie de luare la cunostiinta; la a doua abatere, s-ar parea, veti fi lasate in zona libera din aeroport. Am serioase indoieli, dar din auzite.

Circulatia…. ca la nebuni, fiti atenti la traversarea strazilor. Masini? Frantuzesti.

La diverse excursii s-ar putea sa auziti “opinii" despre regim. Recomand:“ ei cu treaba lor, noi cu treaba noastra” – nu cred ca sunt provocatori, dar suntem acolo pentru turism si nu pentru politica.

Cumparaturi

Magazine, sau bazare. Bazarul din Kerman are 3 km. Este enorm. Este posbil sa nu fiti prea atrasi de modele, dar merita de luat in seama incaltamintea din piele. Eu am doua camasi din bumbac, diverse agende, etc. Nevasta ceva bijuterii din argint, gablonzuri, etc. Plata in riali.

Totul se negociaza in Iran, exceptie magazinele care dau bon fiscal, tren, avion, autobuze interurbane, etc. Deci negociati de la taxiul din aeroport, pana la intrari in diverse obiective, mai ales moschei, in care iranieii platesc un pret simbolic, cu exceptia femeilor care daca se acopera de la umeri in jos intra gratis… inlcusiv HAREGI. Barbatii platesc oricum.

Cuvintele pentru negociere: tahfif dari = lasa/da mai ieftin… merita incercat

Daca v-au placut moscheile din TR pe alea din IR le veti iubi.

Ca opinie personala Iranul este o tara sigura…. dar diferita, cu toate indicatoarele, inclusiv numele de strazi, sunt si in alfabetul latin.

Tips: NU va enervati in Iran. Nu ajuta la nimic. Incet, incetisor.

Acest review este o combinatie de experiente…. mai ales feminine. A beneficat de cunoscatori ai Iranului, atat ca limba vorbita si scrisa, cat si a locurilor din …. iulie 2016 si iulie 2017

Urmati recomandarile, sau nu.

Povestea incepe… ca orice poveste.

A fost odata un tatic atat de permisiv cu proprii copii, incat sotia i-a prezentat in 2015 o tanara, ca fiind fiica lui …. studenta la persana.

Cum a ajuns acolo? ... Cred ca cu RATB-ul.

Va urma…. Tehran – 15 milioane de locuitori… persani, NU arabi.

P. S.: daca am uitat ceva voi completa

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de danyo in 18.07.17 17:03:50
Validat / Publicat: 18.07.17 19:39:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 2307 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danyo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX [18.07.17 19:38:17] »

Fotografii, nimic — chiar la ACEST review?? :-)

danyo [18.07.17 19:45:00] »

@webmasterX: foto vor fi la Tehran, Esfahan, etc. Asta este un mic ghid... mai ales pentru femei. Ele au probleme acolo

webmaster [18.07.17 20:55:49] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adrianaglogo [18.07.17 21:51:15] »

@danyo: Am citit, mi-a placut, am votat.

Chiar daca nu am in plan sa merg in Iran!

danyo [18.07.17 22:01:43] »

@adrianaglogo: Nu este usor pentru o femeie acolo. Sincer.

multumesc pt ecou

Aurici [18.07.17 22:23:23] »

@danyo: Eu am pe lista Iran si am citit fiecare cuvintel. O sa le mai citesc odata pentru ca si anul viitor este antamat. Dar super informatii, multumim.

danyo [18.07.17 22:34:33] »

@Aurici: Va rog sa tineti cont de cuvintele lui Dorgo... sunt adevarate "azi este ceva, maine este altceva" Se aplica la IRAN mai mult ca in orice loc. Este "o fereastra" acum cu actualul presedinte. Voi mai completa din Info la fiecare oras descris. Este prea muta informatie adunata din 2009,2016 si 2017.

Asa cum am anuntat si cum voi scrie in continuare... au fost vorbitori de persana, din care unul - scris citit la perfectie.

Va rog de acum prudenta maxima si...excursie organizata.

Multumesc pt ecou

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Aurici [18.07.17 22:42:11] »

@danyo: Multumesc inca o data. Sunt si prudenta si organizată, cred. Dar o recomandare în plus nu strica niciodata. Voi ține cont.

danyo [18.07.17 22:47:55] »

@Aurici: Am vazut ca a mai fost cineva, tot o doamna care a postat in aprilie si sunt sigur ca poate confirma fiecare cuvant pe care l-am scris. Este alta lume. Greu pt femei.

mprofeanu [24.07.17 19:19:49] »

@danyo: Interesant reviewul tău, cu multe informații utile și cu păreri personale!!!

Este o mare deschidere pentru turiștii străini în Iran (Franța are chiar lângă aeroport construite două hoteluri cu prețuri pe măsură), lucru care se simte atât la populație cât și la diversele autorități cu care am intrat în contact. În plus iranienii au o mare simpatie pentru România, generația peste 50 de ani.

Nu am avut niciun fel de probleme în Iran. Ai dreptate soțul a mers cu pantaloni lungi și eu în afară de eșarfa obligatorie am avut bluze puțin mai lungi și cu mâneci tot lungi.

Culmea, am schimbat dolari ediție nouă de 100 și nu am avut nicio problemă.

Iranul este foarte sigur, plin de turiști atât iranieni cât și noniranieni, am mers la obiectivele foarte cunoscute. Nu am simțit nicio teamă!

Aștept cu plăcere și alte impresii despre Iran!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Aurici, danyo, mprofeanu, soacramea13
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Iranul:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046759843826294 sec
    ecranul dvs: 1 x 1