ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Moieciu de Jos [BV]
ÎNSCRIS: 21.05.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
DEC-2015
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 19 MIN

Dubai – povești din deșert

TIPĂREȘTE URM de aici

Când auzi cuvântul Dubai, îți vin în minte clădirile care au făcut orașul faimos, precum Burj Al Arab, Burj Khalifa sau Atlantis. Îți vin în minte insulele în formă de palmier sau de harta lumii. Gândul îți fuge către plaje însorite și către zgârie-nori la tot pasul. Toate aceste lucruri pot face un mini-rezumat al orașului, perla din Emirate, care a crescut din deșert și care este în continuă schimbare.

Cam atât știam despre Dubai, și, deși nu îmi imaginam că aș putea să îl văd prea curând. Însă cei de la Wizz Air s-au gândit să îmi facă o surpriză, și așa începe povestea…

Cum am cont la Wizz Air și am și aplicația de mobil instalată, am primit într-o dimineață o notificare, care mă anunța că doar în acea zi, orice bilet de avion cumperi de la ei, îl primești pe al doilea gratis. Venind direct de la sursa, niciodată nu m-am îndoit de aceste oferte, așa că, stârnindu-mi interesul, am intrat în aplicație și am început să răsfoiesc destinațiile în care aș putea merge, însă fără prea mare interes, știind ca în august voi pleca în Istanbul pentru 13 zile, nu mă gândeam serios la încă o vacanță pe anul ăsta. Și răsfoind printre destinații, mi-au picat ochii pe Dubai.

Nici nu știam ca Wizz zboară acolo, așa că, de curiozitate, am făcut repede o simulare: inițial am căutat pentru revelion, mă încânta ideea de a vedea spectacolul de artificii de acolo, însă prețul biletului nu m-a atras foarte tare, așa că am început să caut alte date, în decembrie, până am ajuns la următoarea planificare: 10 Decembrie dus și 15 Decembrie întors, la un preț de aproximativ 1200 de lei, pentru 2 persoane, dus - întors. Mi s-a părut un preț foarte bun, având în vedere ca pentru zborul către Istanbul am plătit tot cam atât (2 persoane dus/întors), iar până la Dubai sunt cam 5000 de km față de 700 până în Istanbul.

La prețul ăsta, deja începusem să mă gândesc cum fac cu banii astfel încât să transpun gândul vag ce-l avusesem până atunci în realitate. Așa că am vorbit repede cu logodnica mea, propunându-i, mai mult în glumă: “hai să mergem în Dubai”. Bineînțeles că ea a început sa râdă și să nu mă ia în serios, însă când am început să îi spun ce ofertă am găsit și să încep să îi detaliez, ea a spus: “Hai! ”. Și asta a fost tot ce vroiam să aud.

Așa că nu am mai stat pe gânduri și am cumpărat biletele. Am plătit în total 1497 RON, pe 2 bilete dus-întors, bagaj de mână mare pentru unul din noi și transfer aeroport, luat tot de la Wizz, care a fost necesar pentru că zborul ajungea în Dubai seara la ora 21 ora locală (ei sunt cu 2 ore înaintea noastră) pe aeroportul Al Maktoum International Airport (DWC) și care se află destul de departe de oraș.

Biletele de avion le-am plătit atunci, în mai, banii pentru cazare și cheltuiala urmând să fie strânși până în decembrie. Lucru care din fericire s-a și întâmplat. Am găsit cazare cu 1900 RON pentru 5 nopți (prețul avantajos al biletelor de avion aveau dezavantajul că ajungeai acolo seara, ceea ce te făcea să plătești o noapte de cazare în plus), adică vreo 85 de Euro pe noapte, ceea ce pare destul de mult, însă faptul că am ales unul din hotelurile cele mai ieftine duce la concluzia că în Dubai cazarea este foarte scumpă. Mai multe detalii despre cazare într-un articol separat.

Spre deosebire de excursia din Istanbul + Cappadochia, pentru cea din Dubai am făcut mult mai puțin research, unele lucruri lăsându-le chiar pe ultima zi, și anume rezervarea pentru Dubai Safari și pentru Dubai Marina Dhow Cruise finalizând-o chiar pe tren, în drum spre aeroport.

O să detaliez mai jos ce am făcut în cele 5 zile petrecute în Dubai.

Zborul cu Wizz Air a fost plăcut și a durat cam 4 ore și 40 de minute. Am avut loc la geam, ales special pentru 11 RON în plus, așa că vreo 4 ore am fost doar cu ochii pe geam. Am văzut și zi și noapte, și am prins și apusul, după care și acum tânjesc nostalgic. Din toată călătoria asta am rămas cu o mare curiozitate: cât am zburat deasupra Iran-ului, am văzut foarte multe lumini, care erau mai mari decât miile de luminițe ale orașelor și care parcă se mișcau. Cel mai mult mă duceau cu gândul la niște focuri, însă nu am reușit să îmi dau seama ce sunt (dacă știe cineva, m-aș bucura să îmi zică într-un ecou).

Ajunși în Dubai, ne-a lovit un val de căldură, chiar dacă erau vreo 18 grade, noi veneam de la 0.

Transferul spre hotel a durat cam o oră, timp în care am stat cu ochii pe geam și ne miram parcă de fiecare clădire mai înaltă sau cu o formă mai aparte.

Zona Bur Dubai, cu avantaje si dezavantaje

Având cazarea în zona Bur Dubai, am fost ultimii duși la destinație de către microbuzul de transfer. Bur Dubai este aproape de zona Deira, nu departe de Creek, dar destul de departe de toate atracțile.

Am stat la hotelul Gateway, care se află destul de aproape de stația de metrou Al Ghubaiba, aflată pe linia verde de metrou. Lângă stație este și un Carrefour de unde ne-am mai făcut aprovizionarea. Prețurile sunt mai mari decât la noi la mâncare, în supermarket, chiar dacă nu exista TVA (dar se pare că se va introduce TVA 5% pentru prima dată în istorie, datorita scăderii prețului petrolului), însă mai găsești și câte o ofertă, cum am găsit noi Kinder Bueno sau Lipton + apa plata la 1.5 L la doar un AED.

Un alt avantaj al faptului că am stat în Bur Dubai a fost că fix de lângă stația de metrou Al Ghubaiba, este și o autogară de unde se ia autobuzul spre Abu Dhabi (am descoperit mai târziu ca acesta se poate lua și de lângă stația de metrou Ibn Battuta).

Eu am fost foarte mulțumit de zonă și de cazare, însă dacă vreți să parcurgeți distanțe mai mici între hotel și obiective, sau dacă doriți să stați într-o zonă nouă, plină de zgârie-nori, Bur Dubai și nici Deira nu sunt zonele potrivite. Pentru așa ceva ar trebui să alegeți zona Tecom sau, dacă vă permite buzunarul, Dubai Marina.

Ziua 1: Acomodare și safari

În prima zi, după mic dejun, am ieșit într-o mică recunoaștere a împrejurimilor. Valul de căldură care ne-a lovit avea de data asta vreo 25 de grade, ceea ce era plăcut, având în vedere că veneam de la iarna. Temperatura asta este cea mai potrivită din an, lunile noiembrie-februarie fiind apogeul turistic, având în vedere ca vara se ajunge pe la 40 și ceva de grade. Însă sunt sigur ca sunt mulți turiști și vara, pentru ca atunci prețurile pot scădea și până la jumate.

Am fost pe la Carrefour și ne-am mai luat câte ceva, după care am mai explorat puțin împrejurimile, apoi ne-am întors la hotel să așteptăm să fim preluați de cei de la agenția de turism (dubaidesertsafarioffer.com, de la ei am cumpărat și safari și croaziera în Dubai Marina și erau printre cei mai ieftini - îi recomand) pentru a fi duși în deșert, la Dubai Safari.

Cu o întârziere de vreo 45 de minute, a ajuns și șoferul nostru. Am pornit apoi spre deșert, alături de încă 4 persoane (într-o mașină de teren Toyota). Drumul a durat cam 40 de minute, apoi am oprit într-un loc unde erau parcate mai multe jeep-uri pe marginea străzii. Aici urma sa fim preluați de alt jeep, care ne-a ținut adrenalina ridicată vreo maxim 15 minute (deși în pachetul cumpărat de noi scria 20-25 minute), urcând și coborând pe dune de nisip. A fost o experiență foarte interesantă, pe care am ținut foarte mult să o experimentez și din dorința de a ajunge în deșert, ocazie pe care nu o ai oriunde.

După ce s-a terminat spectacolul pe dune, am fost duși într-o tabără, unde am făcut poze călare pe cămilă, îmbrăcați în costume tradiționale arabe și unde am stat până seara în jur de ora 8.

După ce s-a lăsat întunericul, au început tot felul de spectacole, dansuri tradiționale și dansuri din buric, seara terminându-se cu o cină destul de bogată.

Cam ăsta este programul, cam de la orice agenție ai face rezervarea. Din câte mi-am dat seama, tabăra este comună pentru toate agențiile de turism, iar cel de la agenție doar ne-a adus până acolo, după care la finalul programului a venit să ne caute prin mulțimea de oameni și ne-a dus pe fiecare la hotel.

Toată experiența a durat 5 ore și ceva și a costat 125 AED de persoană. Nouă ne-a plăcut foarte mult, a fost o experiență unică.

Ziua 2: Plaja, Burj Khalifa și croaziera în Dubai Marina

În ziua următoare, după mic dejun am plecat spre stația de metrou Al Ghubaiba, unde ne-am făcut fiecare card NOL argintiu (care este cel mai avantajos pentru turiști), care a costat 25 AED/persoană, dintre care 19 AED este credit pe card. Prețurile transportului cu metroul au variat intre 3 și 5 AED, în funcție de distanța călătorită. Cu cardul se pontează și la urcare și la coborâre, abia când ieși de la metrou îți sunt luați banii de pe card. Harta metroului este împărțită în mai multe zone și în funcție de cât mergi ești taxat, dar oricum cel mai mult am plătit 5 AED, chiar dacă teoretic am mers mai multe zone, plecând de la Al Ghubaiba pe linia verde, apoi schimbând la Burjuman, apoi am mers vreo 9 stații pe linia roșie până la stația de metrou FGB (First Gulf Bank).

Metrourile sunt noi, la fel și stațiile, întreaga rețea fiind inaugurată în 2009. Trebuie știut faptul că primul vagon este pentru Golden Class, unde orice călătorie costă dublu, apoi următoarele 2 vagoane sunt destinate femeilor și copiilor. Bărbații care stau pe scaun în vagonul pentru femei pot fi amendați cu 100 AED, asta dacă sunt raportați de cineva. Eu m-am așezat odată pe scaun în vagonul de femei, iar o fată mi-a spus: “You may be in trouble because this is lady’s vagon”, așa că m-am ridicat repede și m-am dus la bărbați, trecând de linia care delimita vagoanele. Însă am văzut bărbați care stăteau pe scaun în vagonul de femei, dar care au avut norocul să nu se ia nimeni de ei.

Ideea cu care am rămas este că, citind pe internet impresii înainte să vii aici, vei deveni mult mai îngrijorat decât ar trebui. Nu trebuie să vă speriați de “toate regulile lor”, pentru că în 5 zile am văzut oameni care le-au încălcat pe toate și nu s-a luat nimeni de ei (ma refer la locurile pentru femei din metrou sau autobuz, fete cu îmbrăcăminte nu foarte decentă sau semne de afecțiune în public). Dar asta nu înseamnă că trebuie să vă apucați să le încălcați. Eu am încercat să le respect cât mai mult și nu am avut nicio problemă.

Am coborât din metrou la stație FGB, de unde am luat un taxi până la plaja Jumeirah, aflată cam la 5 km de stație. Taxi-ul a costat 13 AED, mereu ceasul pornește de la 5 AED și se adaugă cam 1.5 AED pe km. Taximetriștii știu engleză și mie mi-au lăsat o impresie bună. Mi-au părut corecți și nu mi-au lăsat impresia ca m-au ocolit pentru a plăti mai mult. De fiecare dată am întrebat taximetristul cât ar costa până acolo si mereu au fost preciși, ceasul confirmând estimarea lor.

Ajunși la plajă, am făcut ceva poze cu Burj Al Arab, care este foarte aproape, după care am făcut baie în mare. Apa era rece când intrai, dar te obisnuiai repede si devenea dintr-o dată caldă. Am stat apoi la plajă până la 2 PM, apoi am luat un taxi înapoi până la stația FGB, de unde am luat metroul până la Burj Khalifa/Dubai Mall.

Am mâncat ceva la Dubai Mall, la care se ajunge printr-un pasaj direct din stația de metrou, prin care mergi vreo 10 minute. Apoi ne-am chinuit puțin până am găsit casa de bilete de la Burj Khalifa, unde m-am dus cu confirmarea rezervării printată și am primit biletele. Rezervarea am făcut-o cu aproape o lună înainte și am dat 130 AED de persoană. Am făcut rezervare pentru ora 4:00, dacă făceam mai târziu, costa mai mult. Ne-am luat bilete normale, la At the Top, care te duc până la etajul 124 (vreo 400 de metri). Există și opțiunea de a urca până la etajul 148 (555 metri), dar costă 500 AED de persoană, și nu cred că merită.

Etajul 124 este oricum suficient să vezi departe în zare, până unde Dubai-ul se termină și începe deșertul. Aici poți sta cât vrei, nu o să te dea nimeni afară. Majoritatea au stat să prindă apusul, care se vede frumos, înspre Burj Al Arab și Atlantis. În ziua în care am fost noi, peisajul era completat și de niște baloane cu aer cald, care se ridicaseră în văzduh de pe insula palmier. Mi-ar fi plăcut un astfel de zbor, dar sigur era foarte scump, mai scump decât în Cappadochia.

Deși am vrut să stau să prindem și noapte, să vedem Dubai-ul colorat din Burj Khalifa, am plecat pentru a ajunge la timp la hotel, pentru că la ora 7 PM trebuia să vină un șofer să ne ia și să ne ducă în Dubai Marina, unde pentru 2 ore urma să luam cina pe o barcă de croaziera, un Dhow, care avea traseul prin Dubai Marina.

Dubai Marina Dhow Cruise a fost o experiență la fel de plăcută(150 AED de persoană) ca și Desert Safari, am admirat Dubai Marina noaptea, cu toți zgârie-norii luminați, oferind un peisaj aparte. După experiența asta am ajuns la o concluzie clară: Dubai-ul arată mai bine noaptea. Când se lasă întunericul, nu mai vezi pustietatea, nu mai vezi toate construcțiile în desfășurare, vezi doar un spectacol de lumini.

Dubai Marina este zona cea mai de lux a orașului, unde sunt cele mai renumite hoteluri, iar bogătașii vin și fac spectacol cu mașinile lor de lux.

Pe la 11 si ceva am ajuns acasă frânți, după o zi lungă și plină.

Ziua 3: Mirajul Atlantis și acvariul din Dubai Mall

Ziua asta era dedicată vizitării Atlantis, the Palm, sau a ceea ce puteam vizita din el. Ca să ajungem aici, am mers cu metroul până la stația de metrou Damac Properties, de unde am luat tramvaiul (Tram) până la stația 9 din 11. De la stația 9 am luat monorail-ul, care a costat 25 AED de persoană dus-întors (se cumpără un card special, nu se poate plăti cu NOL). Ca să ajungeți în stație o să trebuiască să treceți printr-o parcare subterană, să nu vă speriați, vă luați după indicatoare.

Am stat în primul vagon, unde lumea se înghesuie să facă poze, hotelul văzându-se în toată splendoarea sa. La fel ca și metroul, monorail-ul nu are șofer, așa că poți să stai chiar lângă geamul din față.

Ajunși la Atlantis, am intrat în zona cu magazine și restaurante, însă prețurile nu erau chiar de noi. Aici a fost primul restaurant Gordon Ramsey pe care l-am văzut până acum. După ce te plimbi puțin pe aceste holuri, nu prea mai ai ce face. La fiecare ieșire este un angajat care are grijă ca niciun turist extern să intre în locurile care probabil sunt doar pentru cei cazați acolo.

Alte atracții ar fi parcul acvatic, care arăta foarte atrăgător, însă costă 275 AED de persoană, sau acvariul Lost Chamber, care costă 100 AED de persoană, însă am ales să mergem la acvariul din Dubai Mall, cel de la Atlantis părea ceva mai mult interesant pentru copii.

După ce am ieșit, am luat-o la pas în jurul hotelului, pe drumul de mașină, în căutarea unor locuri mai bune pentru poze. După ce ne-am plimbat puțin și am făcut ceva poze, ne-am întors la stația de monorail, care ne-a dus înapoi la Palm Jumeirah, stația de unde am luat Tram-ul înapoi până la metrou.

Următoarea destinație a fost Dubai Mall, unde după ce am mâncat ceva, ne-am dus la acvariu. Acesta este destul de mare, iar noi am luat biletul standard, care a costat 100 AED si care a inclus un laborator marin, zoo acvatic și un tunel. Ne-a plăcut foarte mult acvariul, și mai ales piesa de rezistență, crocodilul, care este mult mai mare decât mi-aș fi imaginat că este un crocodil. Per total și-a meritat banii, și nu îmi pare rău că nu am ales acvariul de la Atlantis.

După acvariu, oboseala ne-a împins spre casă, pentru că următoarea zi trebuia să ne trezim la 7, pentru ca la 8 să plecăm spre Abu Dhabi.

Ziua 4: Abu Dhabi

De când am început să ne documentăm despre ce putem face în Dubai, am descoperit că o excursie de o zi în capitala Emiratelor este de neratat. Așa că ne-am hotărât să mergem să vizităm Marea Moschee Sheikh Zayed.

Am luat autobuzul de lângă stația de metrou Al Ghubaiba, fix de unde stăteam noi. A costat 100 AED dus-întors pentru 2 persoane, am plătit cu cardul NOL pe care l-am încărcat fix acolo în stație. Autobuzele pleacă din 15 în 15 minute, iar la urcarea în autobuz de formează 2 cozi, una pentru femei și familii, iar cealaltă pentru bărbați. Am avut norocul să fac parte din categoria “families”, așa că am prins loc (primele locuri sunt dedicate femeilor și familiilor). Când toate locurile pe scaun se ocupă, nimeni nu mai urcă, deci nu sunt șanse să stați în picioare, ci doar sa mai așteptați încă 15 minute.

Drumul a durat cam 2 ore, timp în care aproape am înghețat de la atâta aer condiționat. Odată ieșit din Dubai, vezi doar deșert și pustietate. Ajunși în Abu Dhabi, autobuzul ne-a lăsat într-o autogară, unde veneau și autobuze interne. Citisem într-un articol pe AmFostAcolo că pentru a ajunge la moschee, trebuie să luăm autobuzul 054, însă după căutări am constatat că acest autobuz nu vine în stația unde eram, ori nu am căutat noi prea bine. Am întrebat la informații ce puteam lua până la moschee și ni s-a răspuns: „any bus”. Nu foarte încrezători, am mai întrebat pe acolo, însă se pare că în Abu Dhabi nu chiar toată lumea știe engleză, la fel ca în Dubai, unde absolut oricine vorbea engleză, de te simțeai în America.

Până la urmă a venit autobuzul 400 și după ce am întrebat șoferul dacă merge la moschee, am plătit câte 4 AED de persoană și am urcat. Am mers ceva până am văzut moscheea, timp în care ne tot întrebam dacă o fi bun autobuzul.

Ajunși la moschee, am dat câteva ture de-a roata imensei curți până am găsit intrarea, după care Maria s-a dus să își ia hainele corespunzătoare. Ca să ajungem la locul de unde se iau hainele, a trebuit să trecem printr-o parcare subterană. La dressing room, trebuie să ai un act de identitate diferit de pașaport, nu știu de ce, altfel probabil că nu poți lua haine să te acoperi, deci nu poți să intri. Norocul a fost că am avut eu buletinul la mine și Maria a putut să își ia haina cu ea.

Moscheea este foarte mare și totul este alb, oriunde te uiți. Când am ajuns noi bătea soarele foarte tare, iar în curtea din față eram aproape orbit de lumina soarelui reflectată de marmură.

Ca în orice moschee, a trebuit să ne descălțăm ca să putem intra. Moscheea este nouă și arată impecabil, are până și uși rulante. Interiorul nu se lasă mai prejos când vine vorba de măreție și pot spune că moscheea este mai frumoasă decât cele pe care le-am văzut în Istanbul (nu iau în calcul Hagia Sofia, care este altceva).

Parcă până și muezinul care făcea rugăciunile fusese ales mai cu grijă, cântecele lui sunând parcă mai armonios decât în Turcia. Cât am stat acolo am auzit de foarte multe ori fraza care mai nou a devenit celebră, însă din păcate a fost făcută celebră de către teroriști. Este vorba despre fraza în arabă care se traduce la noi “Allah e mare”.

După ce am terminat cu moscheea, am decis să ne întoarcem în Dubai, Ferarri World era destul de departe și parcă ne chema dorul locurilor pe care le știam în Dubai, aici în Abu Dhabi ne simțeam străini.

Ne-am întors în stația unde coborâsem, însă pe partea opusă, pentru a lua autobuzul 400, cu care venisem, înapoi spre autogară. Însă am constatat că autobuzul nu se mai întorcea tot pe acolo, ci de data asta autobuzul 054 trecea pe acolo, însă nu eram siguri dacă ducea unde trebuia noi să ajungem. După ce am constatat că autobuzele circulau din oră în oră, am luat un taxi care tocmai oprise acolo. În Abu Dhabi ceasul pornește de la 4 AED și apoi tot 1.5 pe km este tariful. Și de data asta taximetristul ne-a estimat bine, am plătit 24 de AED până la autogara de unde am luat autobuzul înapoi spre Dubai.

Am ajuns la hotel aproape pe seară și ne-am retras în cameră, oboseala de zilele trecute începea să se adune.

Ziua 5: Hard Rock Cafe și la revedere Dubai...

După ultimul mic dejun, ne-am făcut bagajele și la ora 12 am făcut check-out-ul. Am lăsat bagajele la hotel pentru încă câteva ore și am plecat spre Hard Rock Cafe Dubai, continuând tradiția noastră de a vizita fiecare Hard Rock Cafe din orașele pe care le vizităm.

Barul sau muzeul, cum vreți să îi spuneți, se află la 2.5 km de mers pe jos de la ultima stație a liniei verzi a metroului, Creek. Pentru a ajunge la Hard Rock a trebuit să trecem podul peste Creek, apoi am ajuns la mall-ul unde se afla și destinația noastră.

Hard Rock Cafe Dubai este cea mai mare dintre toate în care am fost, și după ce am băut câte un suc care a costat 15 AED de persoană, am făcut poze și am admirat toate exponatele celebre, găsind aici costume și instrumente muzicale ale artiștilor celebri precum Michael Jackson, Guns & Roses, Elvis și mulți alții.

Ne-am întors apoi la hotel, ne-am luat bagajele și am pornit spre stația de metrou Ibn Battuta, de unde urma să luăm autobuzul F55 către aeroport. Hotelul la care am stat avea shuttle gratis spre aeroport, însă doar către aeroportul central, DXB, care era destul de aproape.

Am mers aproape dintr-un capăt în altul cu metroul, vreo 20 de stații, apoi am așteptat autobuzul care venea din oră în oră, care ne-a dus în sfârșit la aeroportul DWC, după ce s-a tot învârtit pe autostradă, încât nu i-am înțeles deloc traseul.

Aeroportul era la fel ca atunci când venisem, aproape pustiu, cu puțini oameni, foarte foarte departe de aglomerația la care ne-am fi așteptat.

Am observat că erau vreo maxim 8 zboruri în următoarele vreo 12 ore, majoritatea spre Doha sau Kuweit, printre care erau strecurate și 2 curse ale Wizz Air, spre București, Sofia și Budapesta.

Spre deosebire de alte aeroporturi, aici am avut surpriza ca bording pass-ul pe care îl printasem de acasă când am făcut check-in-ul să nu fie de ajuns, asa că a trebuit să ne așezăm la coada pentru check-in. Aici am trăit niște emoții neașteptate, când pentru prima dată de când călătoresc cu Wizz Air am fost rugat să verific dacă bagajul încape în formele de verificare a dimensiunilor, și după cum mă temeam nu încăpea cu totul, însă cel ce da aeroport a facut semn că este ok și totul a fost bine.

La Dutty Free am cheltuit ultimii AED rămași apoi ne-am dus către poarta de îmbarcare, așteptând îmbarcarea. Însă se părea ca ultima parte a vacanței se termina așa cum începuse. Avionul a plecat cu o întârziere de o oră și ceva, se pare, din cauza unor bagaje suspecte, care nu știu cum de au trecut de controlul bagajelor dacă erau suspecte. În fine, măcar acum eram în aeroport, când am plecat cu trenul din Brașov către aeroport, am avut emoții mult mai mari, din cauză că trenul a întârziat cam 2 ore jumate, a trebuit să luam un taxi până la aeroport, după ce am ratat autobuzul spre aeroport la mustață, asta după ce am cumpărat bilete, bineînțeles. Dar ce mai conta cum începuse vacanța, conta că totul a mers perfect și am avut 5 zile de neuitat.

Concluzii

Dubai mi-a plăcut, a fost o experiență nouă, pot spune chiar o cultură nouă, chiar dacă sunt tot musulmani, ca și turcii, pot spune că în Dubai abia abia dacă am văzut câteva femei acoperite, foarte puține în comparație cu Istanbul. De fapt, raportul femei/bărbați pe stradă era cam 25-75%, poate că femeile musulmane nu prea aveau voie să iasă singure din casă, la fel ca în Arabia Saudită.

La o scurtă căutare pe internet, am descoperit că, din cei aproximativ 8 milioane de locuitori ai Emiratelor Arabe Unite (2010), 50% sunt indieni iar arabi, nativi, doar 13%. Asta este și cauza mixului de culturi și tot acestui lucru se datorează faptul că acolo toți vorbesc engleză. E plin de indieni și filipinezi, care au venit în Dubai în căutarea unei vieți mai bune și probabil au găsit ce căutau. Dacă în 2005 țara avea cam 4 milioane de locuitori iar în 2010 avea 8 milioane, probabil acum sunt și mai mulți.

Mi-a plăcut căldura de afară, mi-au plăcut experiențele precum Desert Safari sau Dhow Cruise, iar Burj Khalifa, deși este un must see care nu poate fi ratat, nu m-a impresionat mai mult decât plimbarea prin deșert.

Dubai-ul merită văzut, cu siguranță, însă nu pot spune că îmi doresc să revin curând, spre deosebire de Istanbul. Poate aș vrea să îl revăd peste 10-15 ani, până atunci va arăta cu totul altfel, pentru că jumate era și acum în construcții.

Este ciudat că Dubai-ul atrage prin clădiri celebre care sunt hoteluri sau mall-uri, ci nu monumente istorice, însă ăsta este și farmecul, să te plimbi prin orașul viitorului. Dacă așa va arăta viitorul, sper ca orașele pline de istorie să se conserve cât mai bine, pentru că o să înceapă să ne lipsească.

Toată excursia a costat cam 1300 de Euro și nu regret niciun bănuț.


[fb]
---
Trimis de CosminZichil in 17.12.15 13:37:31
Validat / Publicat: 17.12.15 15:23:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 13111 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

41 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (CosminZichil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Night colors în Dubai Marina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 76000 PMA (din 62 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

41 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 41
irinad
[17.12.15 15:49:59]
»

@CosminZichil - Bravo, felicitări pentru o așa frumoasă excursie! Se pare că ai avut o experiență minunată. Ai dat multe amănunte binevenite despre viața cotidiană din Dubai și utile celor ce vor pleca în curând pe-acolo. Abia aștept continuările și review-ul dedicat locului de cazare!

Vacanțe plăcute în continuare!

CosminZichilAUTOR REVIEW
[17.12.15 16:45:49]
»

@irinad - Multumesc mult!

Chiar a fost o experienta frumoasa si sper ca informatiile din acest articol sa fie de folos pentru cat mai multa lume.

Vacante faine!

adryana
[17.12.15 17:31:53]
»

frumoasa experienta, felicitari!

CosminZichilAUTOR REVIEW
[17.12.15 18:32:16]
»

@adryana - Multumesc!

le_maitre
[17.12.15 19:04:30]
»

@CosminZichil - Man, ai un dar nativ de a alege unghiuri "ca la mama lor" pentru photoshooting! Apoi, trebuie să mărturisesc că ai reușit să concentrezi o sumedenie de info în... doar... un singur review

Pentru foto îmi permit să-ți acord un 10+ iar pentru calitatea articolului... dau un copy-paste notei anterioare!

Nu-s vorbe goale, nu-i "umflătură lingușitoare", that's for real...

Keep writing + shootin' like that, u got a new fan, man!

amero
[17.12.15 19:09:42]
»

Ai scris un articol foarte frumos si bogat in informatii si am avut ocazia sa vin cu SB. Mie imi place lumea araba, cea civilizata bineinteles dar nu m-am gandit niciodata la o experienta Dubai. Iata ca rew. tau mi-a trezit interesul si mai ales ca ai fost si la Hard Rock Cafe inseamna ca toata lumea poate fi multumita. Felicitari ptr. rew. Pozele sunt de asemenea foarte reusite. Felicitari

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CosminZichilAUTOR REVIEW
[17.12.15 19:20:57]
»

@le_maitre - Mersi mult de "linguseli", ma bucur ca iti plac pozele, dupa concediul din Cappadochia, mi-am promis ca nu mai plec in alt concediu pana nu imi iau aparat foto

Cat despre review, ma bucur ca am avut timp sa il scriu acum cand aveam toate detaliile "calde".

P. S. Mersi ca m-ai rezolvat cu turbulentele

CosminZichilAUTOR REVIEW
[17.12.15 19:23:20]
»

@amero - Multumesc mult!

Si mie imi place lumea araba, dar am experimentat-o destul deocamdata, mai vreau si altceva acum.

Dupa o vizita la Dubai, intr-un oras nou, vreau sa merg din nou intr-un loc plin de istorie cum este Istanbul, iar Roma cred ca va fi urmatoarea destinatie

gigimarga
[17.12.15 19:23:44]
»

@CosminZichil - P 14, impecabilă!!!

CosminZichilAUTOR REVIEW
[17.12.15 19:26:42]
»

@gigimarga - Mersi!

amero
[17.12.15 19:48:21]
»

@CosminZichil - frumos proiect, Istanbulul este special, mi-a mers la suflet, oricand mi-ar place cateva zile pe malul Bosforului. Iti doresc sa-ti realizezi dorintele

iulianic
[17.12.15 21:32:50]
»

@CosminZichil - Foarte frumoasă călătorie și mai ales foarte frumos povestită. Felicitări! Așa niște articole ne dorim cu atât mai mult cu cât ele vorbesc despre locuri mai puțin accesibile multora dintre noi. N-am fost acolo, dar - ca orice călător împătimit - doresc să ajung într-o bună zi și în Dubai. Poate că viitorul ne va rezerva și această bucurie.

Călătorii frumoase oriunde și oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33
[17.12.15 22:16:37]
»

@CosminZichil -

Felicitări pentru articol, dar mai ales pentru fotografii!

Le-am admirat cu invidie sinceră. Mi-a mai plăcut și modul eficient în care ai reușit să îți organizezi excursia, ca un adevărat maraton.

CosminZichilAUTOR REVIEW
[17.12.15 22:17:41]
»

@iulianic - Da, Dubaiul pare foarte scump, dar la o cautare mai amanuntita si daca pandesti niste oferte, devine accesibil cam pentru oricine isi permite si alte concedii.

Multi merg vara pentru ca este mult mai ieftin din cauza temperaturii foarte ridicate.

Iti doresc sa ajungi si tu pentru ca este totusi un must see, si asa, cu scurta istorie a sa

Vacante faine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CosminZichilAUTOR REVIEW
[17.12.15 22:24:00]
»

@nicole33 - Mersi Nicole.

Sa stii ca 5 zile mi-au fost aproape de ajuns, poate o zi doua in plus ar fi fost de folos pentru a fi mai relaxati, am fi stat mai mult la plaja, dar a fost ok si asa.

Mi-au ramas si lucruri nefacute, cum ar fi sa vizitez bazarul de aur, Mall of Emirates si spectacolul fantanilor, insa, am lasat motiv pentru a mai merge odata

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33
[17.12.15 22:44:21]
»

@CosminZichil -

Mi-au ramas si lucruri nefacute, cum ar fi sa vizitez bazarul de aur, Mall of Emirates si spectacolul fantanilor, insa, am lasat motiv pentru a mai merge odata

Eu am stat 7 zile pline, că prima zi a fost pierdută ajungând seara, am făcut mai puține excursii decât tine, dar m-am relaxat două zile și jumătate la plajă. Trebuia să mă întorc bronzată din concediu.

Vizitarea pieței de aur și a celei de mirodenii este interesantă, dar atât. Prețurile sunt prohibitive, negocierea este obositoare. Mie mi-au plăcut mai mult cele din Istanbul (Grand Bazar, respectiv bazarul egiptean). Mai mult mi-a plăcut traversarea canalului spre cele două piețe cu abra.

Spectacolul fântânilor este frumos, dar foarte scurt. Filmarea mea durează maxim 3 minute. Noi am rămas la fântâni după ce am coborât din Burj Khalifa că tot eram în zonă.

Mall of the Emirates are în plus Ski Dubai cu pârtia de schi, telescaunul etc., pe care doar le-am fotografiat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster69
[17.12.15 22:48:23]
»

@nicole33 -

Eu am stat 7 zile pline

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

CosminZichilAUTOR REVIEW
[17.12.15 22:50:18]
»

@nicole33 - Si noi am vrut sa ramanem la fantani tot dupa Burj Khalifa, insa trebuia sa ajungem la hotel ca la 7 veneau sa ne ia pentru Dubai Marina Dhow Cruise.

Despre Mall of Emirates... sincer nu ma plang ca nu am vizitat un mall, totusi

Iar spectacolul fantanilor il las pe data viitoare

Carmen Ion
[18.12.15 08:41:50]
»

@CosminZichil - Foarte tare articolul, felicitări! Şi pozele pe măsură!

Te-am remarcat de la primele postări pe AFA şi mă bucur că am avut fler şi că avem printre noi tineri pasionaţi de călătorii.

CosminZichilAUTOR REVIEW
[18.12.15 10:32:05]
»

@Carmen Ion: Multumesc mult

danup
[20.12.15 19:30:23]
»

Foarte frumos!

CosminZichilAUTOR REVIEW
[20.12.15 19:35:11]
»

@danup - Multumesc!

dorissa
[27.12.15 02:51:29]
»

@CosminZichil: salutare, am vazut ca ai scris ca te-a costat excursia 1300 de euro... intrebarea mea este... 1300 a fost toata excursia sau doar "banii cu buzunar"... ?

Merg si eu in februarie, tot 5 zile... si as vrea sa stiu la ce sa ma astept )

app, foarte folositoare informatiile tale, mai ales pt una ca mine care sta tot 4-5 zile

CosminZichilAUTOR REVIEW
[27.12.15 11:17:50]
»

@dorissa: Buna.

Cheltuielile mele au fost cam asa:

-340 Euro avionul (dus intors 2 persoane)

-425 Euro cazarea 5 nopti

-260 AED 2 bilete la Burj Khalifa

-bani de buzunar am avut 370 Euro

Si restul ce am mai cheltuit prin tara, transport Brasov-Bucuresti, asigurari etc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorissa
[27.12.15 14:45:25]
»

@CosminZichil: mersi de info... pana acum cheltuielile mele sunt 35 € cazare la bucuresti, 410 biletele de avion pt 2 persoane, 360 cazare in zona Tecom pt 4 nopti... Si m-am gandit ca ma voi descurca cu inca 600 de euro acolo.

CosminZichilAUTOR REVIEW
[27.12.15 16:18:29]
»

@dorissa: Da, 600 sunt ok. Poti face destule cu ei

dc77
[01.01.16 12:51:54]
»

@CosminZichil - buna,

ai putea sa-mi spui, te rog, daca ati avut nevoie de viza? se pot purta haine lejere in Dubai, gen pantaloni scurti?

multumesc

nicole33
[01.01.16 13:14:24]
»

@dc77 -

Viza nu mai este necesară. Pe aeroport se aplică pe pașaport doar ștampila de intrare/ieșire în/din țară.

Poți merge în pantaloni scurți la plajă. În rest, peste tot se recomandă o ținută decentă, în sensul că, la femei, umerii și genunchii trebuie să fie acoperiți. Prin mall-uri am văzut că regula, afișată încă de la intrare, nu era neapărat respectată.

La vizitarea unei moschei, restricțiile sunt mult mai mari, în sensul că nici bărbaților nu le este permis accesul nici măcar cu bermude.

CosminZichilAUTOR REVIEW
[01.01.16 13:15:10]
»

@dc77: Nu este nevoie de viza, doar sa ai pasaport pe 5 ani (nu temporar) si sa mai fie valabil minim 6 luni parca.

Cat despre pantalonii scurti, daca vremea permite nu este nici o problema. Cat am stat acolo m-am convins ca strictetea despre care se tot citeste pe internet nu este chiar adevarata, am vazut barbati stand pe locuri de femei in metrou, cupluri tinandu-se de mana sau femei imbracate nu foarte decent si nu a patit nimeni nimic. Dar totusi ca sa fim siguri noi nu am incalcat regulile astea.

dc77
[10.01.16 14:23:13]
»

@CosminZichil - buna,

ai putea sa recomanzi o cazare decenta aproape de plaja (Jumeirah am citit ca este inchisa) si cat de cat aproape (sau sa fie bune conexiuni de transport) catre zonele de atractie?

multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, CosminZichil, danup, dc77, dns, dorissa, Flor1njim, gigimarga, irinad, iulianic, radumalica, zaman210
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Dubai:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096933841705322 sec
    ecranul dvs: 1 x 1