ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.05.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.11.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAR-2013
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Jardines del Turia, Jardines de Real, Museo de Ciencias Naturales, Museo de Bellas Artes, Basilica, Catedrala si Miguelete

TIPĂREȘTE URM de aici

In cea de-a patra zi petrecuta in Valencia ne-am trezit de dimineata si am pornit pe jos de la apartamentul la care am stat pentru a vizita in continuare obiectivele importante din cartierul Ruzafa.

Jardines del Turia

Albia Turiei, rau deviat spre vest in 1957, masoara acum doar 7 km. Amenajata de arhitectul Ricardo Bofill, ea inainteaza lent, sub o serie de poduri vechi si contemporane -cum este cel numit "Pieptenele" ("Peineta") conceput de Calatrava. De-a lungul gradinilor se gasesc terenuri de fotbal, parc de distractii si peluze, iar de-o parte si de alta se gasesc piste pentru biciclisti. Am preferat sa strabatem gradinile pe jos pentru a le admira si pentru a face putina miscare. Am remarcat ca valencienii sunt mari amatori de sport, gradinile fiind pline de oameni de toate varstele ce faceau ori jogging, ori se plimbau cu bicicleta sau cu rolele. Nu am vazut oameni grasi in Valencia, poate chiar din acest motiv! Aici va puteti aminti de copilarie urcandu-va pe Gulliver, un parc ce a devenit un simbol nou al Valenciei. Aceasta lucrare spectaculoasa atat prin marime cat si prin originalitate este opera arhitectului Rafael Rivera, asistat de Manolo Martin si Javier Mariscal.

Jardines de Real

Program: Aprilie- octombrie: 7.30-21.30, Noiembrie-martie: 7.30-20.30

Cu straturi de flori incredibil de frumoase, gradinile municipale ocupa parcul fostului palat regal, disparut in secolul 19. Parcul este strajuit de palmieri imensi, arbusti yucca foarte mari, iar in centru se gaseste un lac frumos din care tasnesc fantani arteziene si pe care am admirat cum inotau lebede albe, negre si rate. Este un loc tare indragit de localnici.

Am ajuns in parc strabatand pe jos Jardines del Turia.

Museo de Ciencias Naturales

Se afla in Jardines del Real.

Program: 15 martie-15 octomrie: 10-19,16 octombrie-14 martie: 10-18

Pret bilet: 2 euro

Site-ul este acesta

Muzeul gazduieste materiale stiintifice importante, paleotologice, malancologie si din istoria stiintei. Expozitia permanenta consta in:

1. Tehnologie si Stiinta: O camera ce reprezinta un cabinet stiintific din secolul 19, un microscop optic din 1910 si un microscop electronic din 1963 care ilustreaza cum sunt relationate descoperirile stiintifice cu avansul tehnologiei.

2. Istoria Pamantului si a Vietii: O plimbare prin diferitele epoci ale istoriei Pamantului ilustrata in mod spectaculos de fosile din lumea intreaga. Este de departe cea mai interesanta aripa a muzeului. Colectia paleontologica Rodrigo Botet este cea mai buna colectie paleontologica sud-americana din Europa.

3. Colectia de moluste Eduardo Rosello: contine cochilii de moluste din lumea intreaga, dar in mod special este reprezentata colectia de moluste valenciene. Aici am vazut cea mai mare scoica, ce depasea in diametru 50 de cm.

4. Ecosisteme valenciene: Aici se prezinta virtual ecosistemul din El Saler si La Deversa.

Am continuat drumul pe jos si am ajuns in cartierul SEU-XEREA

Este un cartier foarte vechi prin care au trecut romani, vizigoti, mauri si unde nu ai nevoie sa cauti catedrala: cand ea dispare dinaintea ochilor, o poti ghici inca invaluita de lumina pietelor Plazas de la Reina si de la Virgen. Rasarind dintre doua case, turnul clopotnita El Miguelete te va surprinde. Joia, un straniu "tribunal al apelor" aduna in fata "Portii Apostolilor" o masa de curiosi. Mai retrasa, biserica baroca Santa Catalina precede, la vest, un nod de strazi comerciale si, hoinarind departe de lume, spre nord si spre est, descoperi brusc malurile raului Turia si cupola albastra a Muzeului de Arta.

Ce putem vizita aici?

Museo de Bellas Artes

Se afla chiar in Jardines del Real, dar intrarea se face prin Calle San Pio V nr 9.

Program: L: 10-17, M-D: 10-19

Intrarea este gratuita.

Muzeul de arta se gaseste intr-o fosta scoala baroca din secolul 17 si este consacrat marilor artisti valencieni: El Greco (Sfantul Sebastian, 1600), Velasquez (Autoportet, 1640), Sorolla (Iesirea de la slujba, 1915). Inca de la intrare se face remarcat domul albastru al cladirii ce a servit drept seminar intre anii 1682 si 1744. In 1946 cladirea devine muzeu de arta. Muzeul are doua etaje: la parter se gaseste pictura gotica, renascentista, baroca, sala Sorolla, Gradina Ambasadorului Vich, sculptura din secolul XX, galerie arheologica, Benlliure si expozitii temporare. La etaj se gaseste pictura italiana din secolul XVII si XVIII, pictura flamanda si olandeza din sec XVI si XVII, pictura baroca spaniola, capodopere ale Secolului de Aur, sala Goya, pictura din sec XVIII, sala Vicente Lopez, sala de tapiterii, pictura academica din sec XIX si peisagistica spaniola din secolul XIX si XX.

Un muzeu frumos si elegant, neaglomerat ce ne-a luat doua ore sa il vizitam.

Basilica de la Virgen de los Desamparados

Program zilnic: 7-14 si 16.30-21

Legata de catedrala printr-o arcada renascentista, basilica baroca s-a nascut in 1653 pe un camp de vestigii romane, vizigote si arabe. Sub cupola ovala pictata de Antonio Palomino cu fresce se inclina statuia veneratei Fecioare a celor Parasiti. Marele devotament al valencienilor pentru Fecioara i-a facut sa ii puna statuii o peruca, o manta si bijuterii pretioase. O curiozitate despre aceasta statuie este faptul ca mai este cunoscuta sub denumirea de "Geperudeta" sau "Mica Cocosata" deoarece are un spate curbat. Se poate spune ca devotamentul valencienilor pentru fecioara atinge punctul culminant in cea de-a doua duminica din luna mai. Aceasta este o sarbatoare foarte speciala. Statuia este mutata din capela in catedrala sub forma unor procesiuni, fiind inmanata de la o persoana la alta pentru a primi tributuri emotionale de la valencieni. Fatada principala se acopera atunci cu o manta de flori pentru aceasta ocazie, si dupa amiaza credinciosii arunca cu petale de trandafiri din balcon. O alta ocazie cand se ofera ofrande de flori fecioarei este cu ocazia sarbatorii Las Fallas.

Catedral

Program: zilnic: 7.30-13.30,16.30-20.30

Cu silueta sa impunatoare, catedrala domina trei piete ale orasului vechi. Ridicata intre 1262 si 1429, sactuarul gotic a inlocuit o moschee maura, care apoi a fost transformata radical in secolul 18. Astfel cele trei usi monumentale-din Plaza de l'Almoina, din Plaza de la Virgen si din Plaza de la Reina-ilustreaza fiecare alt stil: roman pentru Puerta del Palau (secolul 13); gotic pentru Puerta de los Apostoles (secolul 14); baroc pentru Puerta de los Hierros (secolul 18). In interior constructorii au cautat lumina naturala si au preferat albul stra; ucitor in locul vitraliilor. Pueternica familie Borgia a finantat strana renascentista, precum si doua lucrari atribuite lui Leonardo da Vinci (sec 16). In capela San Francisco de Borja se gasesc operele lui Goya.

Capilla de Santo Caliz

Pentru a o vedea intrati tot prin catedrala. Acest paraclis monahal din secolul 14 pare sa detina adevaratul Sfant Graal, pocalul folosit de Hristos la Cina cea de taina. Un retablu pretios cu 12 basoreliefuri incadreaza cupa de agat adusa din Palestina. Muzeul de arta sacra este legat de capela. Puteti vedea poze aici deoarece in capela este interzisa folosirea aparatului foto.

El Miguelete

Accesul se face tot prin catedrala.

Program: L-S: 10-17.30, D: 14-17.30

Clopotnita octogonala a catedralei este sufletul Valenciei, ce se ridica pana la o inaltime de 51 de metri pentru a veghea asupra orasului. Inceputa in 1381, isi datoreaza numele diminutivului "Michelet", dat primului sau clopot mare, fiind botezata pe 29 septembrie 1418, de ziua Sfantului Mihail (Miguel). Dupa urcusul celor 207 de trepte, privelistea panoramica asupra orasului vechi, va va rasplati efortul.

Pret bilet: 2 euro

Tribunal de las Aguas

Se gaseste in Plaza de la Virgen, Puerta de los Apostoles, in fiecare joi la ora 12.

Tribunalul Apelor nu ar lipsi nicodata de la ritualul saptamanal, costumat si in limba valenciana. Infiintat de califul Abd al-Rahman al III-lea, el asigura buna functionare a canalelor malstinil (huerta), sapate de romani in secolul 1 I de Hr. Cand ceasul bate ora 12, opt judecatori agricultori ii primesc pe confratii lor in fata Portii Apostolilor si isi rezolva conflictele!

Va urma...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Muffin2009 in 28.05.13 21:31:10
Validat / Publicat: 29.05.13 00:23:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Barcelona
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2822 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Muffin2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P90 Harta cartierului Seu-Xerea si obiectivele sale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[29.05.13 00:22:54]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Valencia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051463842391968 sec
    ecranul dvs: 1 x 1