ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La Gomera: Parcul naţional Garajonay, ţinutul încremenit în timp

TIPĂREȘTE URM de aici

In acea zi, la ora 8, ne-am urcat în autocarul care ne ducea în portul Los Cristianos la o distanţă de mai puţin de 10 km parcurşi printre hotelurile care se ţineau lanţ pe coastă.

Puerto Los Cistianos este un port turistic plin de ambarcaţiuni colorate. În port opereză două firme mari de shipping: Naviera Armas şi Fred Olsen Express. Cea mai mare, cu patru curse pe zi spre La Gomera dar şi alte insule canare este Fred Olsen Express pe care ne-am îmbarcat. Fred Olsen este acel armator norvegian de care am pomenit în reviewul precedent şi care l-a sponsorizat pe Thor Heyerdahl în organizarea muzeului etnografic din jurul piramidelor Guimar.

Ne-am îmbarcat într-un ferry boat elegant cu capacitate de transport de 1200 pasageri. Traversarea a durat 50 de minute, în care aşezată confortabil la fereastră am fotografiat malul insulei Tenerife şi al La Gomera, o insulă vulcanică mai puţin cunoscută.

Excursia a constat din transfer din Tenerife în insula La Gomera, transport cu autocar, vizita capitalei insulei San Sebastiano, prânz, demonstraţie de el silbo (limbaj fluierat) şi străbaterea parcului Garajonay. Am ales ghid de limba franceză care prezenta obiectivele in extenso în spaniolă şi franceză şi ca rezumat în engleză şi germană. Ghida a fost cam căscată la coborârea de pe ferry neindicând pe unde s-o luăm aşa că unii au ieşit pe la maşini, alţii pe la scara de avarie, în fine în 10 minute ne-am strâns la autocar. Totul ar fi costat 33.5 eu/ persoană dacă luam bilete din port dar noi, cumpărând de la aceeaşi agenţie patru excursii am obţinut excursia la 27 eu.

Insula La Gomera

Este o insulă micuţă, de formă rotundă cu relief vulcanic şi puţin teren plan la marginea ei. Ca şi celelalte insule Canare, s-a format în urmă cu 20 mil. ani în urma unor erupţii vulcanice. Spre deosebire de celelalte nu a mai înregistrat cutremure în ultimii 2 mil ani aşa că relieful s-a modelat prin eroziune formând multe ravene. Ocupă o suprafaţă de 370 kmp faţă de 2000 kmp Tenerife, fiind penultima ca mărime din cele şapte insule Canare.

Insulele Canare formează o comunitate cu două co-capitale Santa Cruz de Tenerife şi La Palmas din Gran Canaria. Fiecare insulă are câte un guvern numit cabildo insular. La Gomera se află la o depărtare de 1000 km de Spania şi numai 200 km de Maroc

Şi aici sunt mai multe microclimate: nordul, străbătut de alizee este mai răcoros şi umed în timp ce sudul este călduros. Temperatura medie anuală în insulă este de 20 grade cu diferenţe doar de câteva grade între vară şi iarnă. Datorită peisajelor excepţionale şi conservării din timpuri imemorabile a faunei şi florei a fost declarată în 2012 rezervaţie a biosferei iar o treime din insulă în care este cuprins parcul naţional Garajonay este spaţiu natural protejat de UNESCO. Populaţia stabilă este puţin peste 20000 locuitori, concentraţi în câteva orăşele din care în capitală 9000

Puţină istorie

Primii locuitori de origine berberă au venit din nordul Marocului cu 2500 ani î. Hr şi se numeau guanche (guanşi). Aveau o economie rudimentară bazată pe pescuit şi agricultură. După ce un timp au convieţuit paşnic cu colonizatorii spanioli, la începutul sec. XV guanşii s-au radicalizat asasinându-l pe guvernatorul Hernan Paraza. Represiunea a fost puternică, populaţia guanşă fiind practic exterminată. În septembrie 1492 Cristofor Columb a făcut o oprire în La Gomera pentru aprovizionare cu apă înainte de descoperirea Lumii Noi în prima sa expediţie.

Romeo şi Julieta în Gomera?

Gara era o frumoasă fată din Gomera. Tatăl său o promisese unui tânăr bogat din insulă. Numai că fata văzu venind din Tenerife pe mare, o plută făcută din piele de capră condusă de un tânăr neasemuit de frumos. Tinerii s-au plăcut şi s-au hotărât să se căsătorească. Tatăl Garei i-a interzis fetei să se mai vadă cu Jonay, tânărul din Tenerife. Cei doi au fugit în munţi dar locuitorii celor două insule nu au fost de acord, aveau interese politice în privinţa căsătoriilor şi i-au urmărit cu scopul de a-i separa. Neavând scăpare au urcat pe cel mai înalt munte, au ascuţit la capete un băţ de esenţă tare, s-au sărutat pentru ultima oară şi cu piepturile desfăcute şi-au străpuns inimile cu suliţa cu două capete De atunci muntele cel mai înalt din La Gomera de 1497m poartă numele de Garajonay în amintirea clor doi iubiţi.

Traseul

Din portul San Sebastiano am parcurs o vale relativ de joasă altitudine înconjurată de munţi, Vale de Hermigua pe TF711, am oprit în locuri lla belvedere, am servit masa într-un restaurant în localitatea Las Rosas, am depăşit orăşelul Valehermoso şi am intrat în parcul naţional Garajonay. Întoarcerea s-a făcut pe o altă şosea TF713. Ca şi în Tenerife şoselele sint impecabile. Am oprit pentru fotografii la Mirador de Agando, am luat o cafea în Mirador de Abrante, am admirat domurile vulcanice Los Roques, Valle Gran Ray- nu are rost să mai înşir nume, uitaţi-vă la poze şi admiraţi peisajele excepţionale.

Parcul naţional Garajonay

Parcul naţional ocupă o suprafaţă de 4000 ha respectiv peste 10% din suprafaţa insulei. El adăposteşte o pădure luxuriantă de dafin Lauri Silva care a supravieţuit din era terţiară. Aceasta s-a perpetuat şi dezvoltat graţie gradului ridicat de umiditate, a ceţii quasi-persistente şi a temperaturii constante pe toată durata anului. Pădurea Lauri Silva a fost înscrisă în 1986 în Patrimoniul Mondial graţie excelentei stări de conservare. În această pădure au fost identificate peste 2000 specii vegetale şi 1000 de animale, foarte multe nevertebrate, deasemeni provenind din alte ere.

Pădurea este străbătută de 18 drumuri balizate, cu diverse grade de dificultate, cele mai străbătute fiind Laguna Grande, Fortaleza de Cherelepi, Baranquilos dar acestea necesită o cazare în apropierea parcului, de ex. în micuţa localitate Vallehermosa şi câteva zile de drumeţie. Centrul de studii ş ivizitare Juego de Bolas deţine un birou turistic de informaţii şi o grădină botanică în care sunt expuse speciile de arbori şi floră reprezentative pentru insulă.

Unde şi ce am mâncat?

Autocarul a oprit la restaurantul La Rosas aflat în localitatea cu acelaş nume într-o amplasare foarte pitorească în apropierea orăşelului Agulo. Eram aşteptaţi cu mesele şi carafele de vin pregătite. Am servit o supă cremă de legume şi ca fel doi am avut de ales între peşte şi pui cu garnitură de cartofi copţi în coajă. Pe masă erau două boluri cu sosuri, ambele iuţi, din care am putut servi doar un vâr de linguriţă: roşu-mojo picon- şi verde- mojo verde. Vinul era aspru dar parfumat. Ca desert ni s-a servit o prăjitură locală îndulcită cu miere de palmier de Canare.

El silbo

La finalul mesei ni s-a prezentat o demonstraţie de limbaj fluierat numit El Silbo. Este o tradiţie de comunicare non-verbală care datează din epoca prehispanică, din timpul guanchilor. Prin fluierături cu o anume semnificaţie oamenii ţinuturilor muntoase puteau comunica la mari distanţe. Limba fluerată are şase sunete două dintre ele fiind vocale şi patru consoane. Se pot exprima 4000 de cuvinte. Ni s-a făcut o demonstraţie. Un turist a cerut apă în limba engleză, un altul vin în franceză, chelneriţa şi-a modelat fluierătura şi de la bucătărie a venit ce s-a cerut. Guvernul din Canare a legiferat predarea lui El Silbo în şcoli pentru a nu fi pierdută tradiţia. În 2009 UNESCO a înscris El Silbo din Gomera în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii.

La finalul acestei zile de excepţie, mai aveam o oră până la plecarea feribtului. Parte din grup a făcut o incursiune rapidă în San Sebastiano, noi ne-am dat seama că nu vom putea ţine ritmul şi am rămas în port la o cafenea, privind pe geam ambarcaţiunile mici care veneau şi plecau

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 19.10.17 19:00:55
Validat / Publicat: 19.10.17 20:26:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 2193 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Dom vulcanic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.10.17 20:25:06]
»

Mutat în rubrica "(Alte) Excursii opționale din/prin Tenerife, TENERIFE" (nou-creată pe sait)

webmaster
[20.10.17 08:01:36]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau alte impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dana2008
[20.10.17 09:38:38]
»

Foarte frumos articolul! Piesajul este uimitor! Fotografiile sunt superbe!

Ce vacanță frumoasă!

MichiAUTOR REVIEW
[20.10.17 09:53:23]
»

@Dana2008: Nici nu au mai contat întâmplările neplăcute ale cazării

tata123 🔱
[20.10.17 10:02:31]
»

@Michi: Felicitări pentru excursiile efectuate, ați văzut locuri frumoase. Interesant acest limbaj-fluierat numit El Silbo, mai ales când asiști la o demonstrație live. Am citit că acest gen de comunicare ar putea proveni din Africa, unde s-au identificat astfel de mijloace de comunicare. Cred că este o experiență inedită pentru turiști și un punct de atracție.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[22.10.17 15:19:52]
»

@Michi: Inca o excurse minunata iar demonstratia de comunicare prin fluierat mi s-a parut minunata.

Felicitari, votat cu mare drag.

MichiAUTOR REVIEW
[22.10.17 18:19:38]
»

@mishu: Mulţumesc Mişulică pentru atenţie şi vot

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] 'Opționale' prin Tenerife:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.18449401855469 sec
    ecranul dvs: 1 x 1