ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.03.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 10.06.15
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2013
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Segovia, legendă și realitate

    TIPĂREȘTE URM de aici

    M-am codit mult daca sa scriu despre orasul Segovia, fiindca au facut-o atat de bine cei care au fost acolo, printre care si Alinaro si Amero, incat mie mi-a mai ramas putin de spus. In seara asta am citit articolele lor si mi-au placut foarte mult! Felicitari!

    Eu voi incepe cu legenda Apeductului, legenda cu care Alinaro a terminat atat de frumos review-ul. Intr-adevar, desi in piata Apeductului se afla Statuia Lupoaicei cu Remus si Romulos, legenda spune ca remarcabila constructie nu ar fi opera romanilor ci a diavolului. Nu are sens s-o mai povestesc si eu. As mai adauga doar ca, se zice ca in locul unde mai trebuia adaugata si ultima piatra, atunci cand a cantat cocosul si diavolul a fost impiedicat sa ia sufletul fetei, s-a ridicat o statuie ce reprezinta o fecioara.

    Partea cea mai vizibila si cea mai faimoasa este cea din Piata Azoguejo unde pot fi admirate cele 167 de arcuri construite din granit, la inceputul secolului II e. n., arcuri de-o frumusete care iti taie respiratia. Cand mergeti pe strazile Segoviei, daca priviti pavajul, veti descoperi, din loc in loc, cate un mic sigiliu din bronz, care are imaginea apeductului. Asta inseamna ca pe acolo trece apa care alimenteaza Segovia, apa adusa prin apeduct tocmai de la 17 kilometri, din muntele Fuenfrío. Eu nu am stiut de asta, pana la ultima vizita. Este un detaliu. Calci pe strazile Segoviei si nu stii ca inclusiv pe dedesubt exista istorie.

    Mai spunea Alinaro ceva despre fosta Sinagoga: Corpus Christi. In apropiere este un magazin: "La Tienda del Segoviano". Am intrat fiindca vazusem in vitrina niste bijuterii care mi-au atras atentia: "el botón charro". Imi cumparasem din Salamanca un intreg set de bijuterii din argint cu "diseign-ul" despectiv. Mi s-a spus ca este tipic pentru Salamanca. Asa ca am intrat sa ma lamuresc. Mi-au spus ca este un "botón judio" si cred ca au vazut o schimbare pe fata mea... un fel de luminare, asa. Si m-au tras de limba. Dupa aceea nu mai scapam de ei... mi-au aratat poze intr-un album de familie, m-au trimis la nepoata, la muzeu. (Eu eram cu grupul de colegi Comenius si cum intarziam, Jorje, portughezul, a venit „sa ma salveze”!). Am fost condusa pana in strada si mi s-a aratat in pavaj alt sigiliu: al "Juderiei". Mi s-a spus: "Acolo unde vei vedea acest sigiliu esti intre prietenii tai". L-am cautat in toate "juderiile" din Spania, si intr-adevar, era acolo. Nici despre acest detaliu nu stiam nimic, inainte de acea ultima vizita a mea la Segovia.

    Incidentul din cartierul evreiesc a survenit dupa ce vizitaseram Alcazar! Alinaro a scris ca a servit de model pentru castelul din Disnayland. Habar nu aveam.

    La Alcazar se ajunge relativ usor. Nu ai cum sa-l ratezi mai ales ca silueta lui in forma de vapor se distinge de la distanta. Rolul palatului a fost de fortareata. Ulterior insa a fost folosit ca palat regal, inchisoare, centru al artileriei si academie militara. Actualmente el poate fi vizitat si adaposteste un important Muzeu militar, Arhivele Militare din Segovia, insa pot fi vizitate si admirate diverse Sali, cum ar fi Sala tronului, Sala Palatului Vechi, Sala Semineului, etc.

    Urcand cele 165 de scari ale Turnului Juan II se ajunge la o terasa cu o vedere panoramica asupra Segoviei. Eu nu am putut urca din cauza ca am probleme cu scarile inguste in forma de melc. Mi se face rau.

    Si Alcazar-ul are legendele lui. Una dintre ele este legata de Sala del Cordón. Unul dintre regii Spaniei care a locuit acolo, a fost Alfonso X el Sabio. „Sabio” inseamna „Intelept”. Se pare ca pe cat era de intelept pe atat era si de ingamfat. Si a afirmat ca atunci cand Dumnezeu a creat Universul ar fi trebuit sa-l consulte pe el, inainte. Calugarul Antonio de Segovia l-ar fi rugat sa-si confeseze pacatul, insa Inteleptul, orgolios din fire, ar fi refuzat. Atunci s-a dezlantuit o furtuna teribila si un fulger a omorat mai multi curteni. Atunci, regele si-a recunoscut pacatul si sotia sa Violenta a ordonat sa se orneze o camera cu snurul ordinului franciscanilor, ordin caruia ii apartinea calugarului Antonio, si care sa-i aminteasca regelui ca intelepciunea lui Dumnezeu este infinit mai mare decat a oamenilor de rand, fie ei si regi.

    De trei ori am fost la Alcazar. Dar cel mai mult mi-a placut prima data. Cand l-am rugat pe un omulet sa imi faca si mie o poza cu Alcazar-ul. Si mi-a spus unde sa ma asez, unde se fac cele mai bune poze. Era un pensionar, pasionat de fotografie, fost postas in Segovia. Mi-a povestit o multime de lucruri despre Segovia, despre locuri, el mi-a aratat magnifica panorama de la Alcazar, si mi-a spus ca este musai sa vad Segovia de jos, de din afara zidurilor. Si l-am ascultat. Mi-a aratat in departare singura biserica ovala din Spania: Biserica Santa Cruz (am scris deja despre ea). Eu a trebuit sa alerg la Madrid, unde stateam, dar m-am intors la Segovia, i-am ascultat sfaturile.

    Apropos de artilerie. Eram in afara Segoviei, si se vedeau foarte frumos Alcazar-ul intr-o parte, Catedrala in cealalta parte. Ambele situate pe inaltimi. Cica sa ne imaginam spectacolul: cum aruncau cu ghiulele de la Alcazar spre Catedrala si de la Catedrala spre Alcazar.

    Despre Catedrala a scris Alinaro. Actuala catedrala este cladita pe locul unei alte catedrale, distrusa in 1520 in timpul Razboiului dintre Comunitatile Castiliei, atunci cand se aruncau ghiulele de pe un deal pe celalalt. Vechea Catedrala din Segovia are si ea o legenda si se pare ca tot relationata cu diavolul. Se spune ca arhitectului Juan Guas (secolul XV) i se parea ca finalizarea constructiei catedralei nu se mai termina, si ca disperat, a facut un pact cu diavolul. Legenda spune ca in urma acestui pact, carele incarcate cu granit din muntii Guadarrama, ajungeau foarte repede in Segovia. Carele treceau peste Puente del Reventón, un pas care lega La Granja de Valea raului Lozoya. Insa cand urma sa treaca ultimul car incarcat cu granit, arhitectul a decis sa rupa pactul cu Diavolul. Acel car a ramas pietrificat in Puente de Reventón.

    Si actuala Catedrala are niste povesti…. Una dintre ele spune ca, in fiecare an, cu ocazia sarbatorilor Segoviei, se intoarce de la sine o noua pagina din Biblie. Exista o statueta care reprezinta un sfant, cu o carte in mana. Se poate vedea statuia dinspre latura Pietei Primariei. Si la grozavia asta am ramas cu gura cascata. Profesorii nostri (spanioli) au oprit o batranica ca sa ceara detalii. Batrana a jurat ca acesta este adevarul. Si a dat detalii. Toata lumea poate asista si vedea cum sfantul intoarce pagina! Nu am retinut cand este data exacta, insa batrana aproape ne-a convins.

    De fiecare data am venit la Segovia dinspre Madrid. Se poate ajunge usor pe Autostrada A Coruña. Se trece pe langa Viaducto de Segovia, insa despre "Viaducto de Segovia" cu povestile sale, alta data….


    [fb]
    ---
    Trimis de cristina47* in 22.03.16 22:47:45
    Validat / Publicat: 23.03.16 00:48:41
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 1964 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristina47*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P05 Ne apropiem de Alcázar
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
    [23.03.16 10:46:48]
    »

    @cristina47 -

    M-am codit mult daca sa scriu despre orasul Segovia, fiindca au facut-o atat de bine cei care au fost acolo, printre care si Alinaro si Amero, incat mie mi-a mai ramas putin de spus

    Nuuu, așa gândim mulți câteodată... Dar mie îmi place să citesc despre locuri dragi și apropiate mie, chiar dacă am fost de două-cinci-opt ori. Pentru că întotdeauna mai e ceva de spus. Întotdeauna se văd lucrurile și din altă perspectivă. Așadar, vă încurajez să scrieți despre orice doriți, eu una voi fi curioasă să citesc.

    Și ca să vedeți ce și cum... eu încă nu am vizitat Alcazarul pe dinăuntru până acum. Și nici de statuia cu Biblia ale cărei pagini „se dau” singure nu îmi aduc aminte. Se impune o nouă vizită la Segovia. Rapid.

    Un review frumos, bravo.

    P. S.

    El Alcazar, singurul palat în formă de vapor

    , așa scrieți la P15. Nu știu dacă vă referiți la singurul din Segovia. Pentru că în Spania mai sunt și altele. Exemplul cel mai concludent îl văd eu în fiecare dimineață când ajung la serviciu; și probabil mai sunt și altele.

    P. S. 2: M-ați pomenit mai rău ca la pomelnic, am început ziua cu un zâmbet. O să vă dedic o procesiune diseară, că aici e Săptămâna Mare doar. V-ar plăcea cu siguranță. Sau poate ați fost deja...

    cristina47*AUTOR REVIEW
    [23.03.16 15:57:44]
    »

    @alinaro - Multumesc pentru aprecieri, pentru cuvintele frumoase si pentru procesiune

    Nu, nu am asisitat niciodata la o procesiune. Dar inca nu e timpul pierdut!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, cristina47*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Segovia şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060838937759399 sec
    ecranul dvs: 1 x 1