ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.05.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Segovia - orașul poveștilor medievale

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Va plac povestile? Mie da, chiar daca am trecut de mult de varsta la care sa ma pierd printre personajele povestilor, sa visez cu ochii deschisi la personaje neinfricate in lupta pentru aflarea adevarului, a dreptatii, a frumosului, a iubirilor curate si eterne. Dar chiar si acum cand sunt la varsta la care spun eu copiilor povesti tot iubesc legendele, povestile si mai ales orasele si cetatile care vizitandu-le imi soptesc si transmit miturile si povestirile lor venite din timpuri uitate in istorie.

Acest rew. este despre un orasel despre care citisem chiar si pe acest sait (alinaro. este autoarea si ii multumesc - vezi impresii) dar si din alte surse. Marturisesc ca am avut o aplicare deosebita asupra Regilor Catolici ai Spaniei, in special Regina Isabela care mi s-a parut a fi o personalitate remarcabila a istoriei si am incercat sa ma informez in mod deosebit despre acea perioada fabuloasa.

Segovia a constituit dupa vizitarea Avilei (vezi impresii) un regal turistic din toate punctele de vedere. La mai putin de o ora de mers cu autocarul de la parasirea Avilei am ajuns in acest orasel capitala a provinciei Castilia –Leon, comoara a patrimoniului UNESCO din 1985. Orasul se afla la mai putin de 90 de km departare de Madrid.

Sub romani cetatea se numea Segovia Baetia fiind semnalata de Ptolomeu iar arabii au numit-o Sigubiyyah... Asa dupa cum Avila este recunoscuta ca si cetatea cu zidurile cele mai bine conservate din Europa, Segovia este remarcata prin APEDUCTUL, symbol al orasului aflat intr-o conservare remarcabila in timpurile noastre. Zidurile orasului nu sunt conservate bine din pacate. Peste 2000 de ani Apeductul a stat mandru ca si dovada a ingineriei antice romane care a trimis apele izvorului Fuenfria/Frio Rio din Sierra de Guadarrama cale de 18 km strabatand Valea Rio Clamores si Valea Rio Eresma spre a ajunge in cetatea Segoviei. Si pentru ca cetatea se afla pe o stanca, constructia are 813 m in lungime, iar la punctul cel mai din vale are o inaltime de 28,5 m deasupra solului, patru segmente drepte cu doua arcade suprapuse urcate pe 128 stalpi. Frontinus a numit apeductul “marturia cea mai solemna a Imperiului”.

Apeductul a fost restaurat dupa 1484 sub supravegherea Regilor Catolici, in special a Isabelei Catolica care a fost proclamata regina a Castiliei in 1474 in Biserica San Miquel a cetatii. Excavarile la picioarele pilonilor confirma datarea constructiei in anii 50 dupa Hristos. Trebuie sa recunosc ca acest apeduct m-a impresionat in mod deosebit este elegant si majestuos privind cu semetie parca si strajuind in acelasi timp strazile pietruite cu cladiri vechi si monumentale, bisericile care sunt numeroase, peste 40 la numar dar si palatele care impodobesc orasul.

Orasul aflat la 1000 m deasupra nivelului marii este parca incoronat de eleganta apeductului care dovedeste existenta romanilor pe acele locuri. La constructia apeductului deasupra Plaza del Azoguejo nu s-a folosit ca material de constructie cimentul sau mortarul.

Dupa 1088 orasul s-a dezvoltat prioritar prin comertul cu lana adapostind nobili si clerici in partea fortificata iar suburbiile Eresma si Clamores populatia muncitoare, saraca a cetatii. Intre sec. XII-XIV s-a construit mult, bisericile palatele, manastirile si castelele sunt cea mai buna marturie. A urmat o perioada de decadere dar incepand cu secolul XVIII orasul si-a refacut mostenirea sa remarcabila. Cartierele, strazile poarta amprenta specificitatii comunitatilor sociale si religioase ale crestinilor, evreilor si maurilor care au trait si muncit impreuna in timpurile bune ale cetatii din sec. XVI. Orasul nu este mare si poate fi strabatut cu piciorul in mod placut, fara efort.

Patronul spiritual al orasului este Sf Frutos si este serbat cu fast in fiecare an la 25 octombrie. Despre acest sfant am auzit aici prima oara si viata lui mi s-a parut fabuloasa. Am gasit in catedrala orasului un pliant cu toate informatiile despre acesta.S-a nascut in 642 dintr-o familie bogata a orasului avand 2 frati mai mici Valentin si Engracia deasemenea marturisitori ai credintei crestine. Dupa moartea timpurie a parintilor au impartit averea sarmanilor iar Sf. Frutos a plecat in pustnicie in valea raului Duraton traind prin pesteri. A murit in schitul care ii poarta numele si acolo a fost ingropat de fratii lui. Acestia au fost decapitati de sarazini iar trupurile lor au fost aduse impreuna cu cel al sfantului in catedrala orasului in sec. XI.

Cateva dintre minunile sfantului au ramas dovada a credintei acestuia. Se spune ca maurii au incercat sa-l determine sa isi renege credinta. Pentru a se apara de acestia care incercau sa-l prinda a taiat cu toiagul sau o stanca asa necredinciosii incat au fugit speriati de puterea sfantului.

O alta minune despre care se vorbeste a infaptuit-o sfantul in dorinta de a ridica un altar al Fecioarei Maria. A mers in curtea unui gospodar si l-a rugat sa-I dea niste boi pentru a putea transporta piatra. Animalele erau slabanoage si indaratnice dar puterea sfantului le-a transformat pe acestea in animele puternice si docile.

Cu mult timp dupa moartea sa in 1225 o legenda numita "La despenada "povesteste despre un sot gelos care isi suspecta sotia, aruncandu-se in apele raului Duraton. Aceasta s-a rugat sfantului pentru salvare si dupa aceea a donat intreaga avere schitului San Frutos.

Si daca tot am povestit cate ceva despre acest patron spiritual al orasului ale carei moaste se afla in CATEDRALA sa va spun ca aceasta este deosebit de impresionanta.

Constructia ei a inceput in 1525 si s-a terminat peste mai bine de 200 de ani in 1768 fiind ultima manastire in stil gotic construita in Spania. Dupa reorganizarea orasului care a adunat populatia a 7 sate in timpul regelui Alfonso VI al Castiliei la 1088 s-a infiintat in 1115 episcopia orasului care a hotarat ridicarea unei catedrale pe un teren mai inalt, un deal aflat intre Alcazar si Biserica St. Andres.

Aici s-a construit si noul cartier La Claustra sau Canonica. Zona era izolata de restul orasului prin 3 usi care se inchideau pe timpul noptii. Aici s-a construit prima catedrala Santa Maria cu manastirea, spitalul si palatul Episcopal. Dimensiunile actualei catedrale cu trei nave sunt 33 m, 50 m. latime si 105 ml. lungime.

Turnul in stil gotic avea 88 m inaltime si a fost la vremea aceea, cel mai inalt din Spania. Terminatia era din mahon adus din America insa a fost distrus de fulger in 1614 iar noul turn a fost construit cu 12 m. mai putin inalt. Catedrala are vitralii cu scene biblice dinsec. XVI.

Cele 3 porti :Puerta de Santa Maria fatada principala cu 2 usi laterale pe usa principala aflandu-se o sculptura in piatra a Fecioarei Maria sub un baldachin, Puerta de San Geroteo (primul episcop al Segoviei) cu sculpturi neoclasice de sec. XVIII si Puerta de San Frutos, intrarea principal in catedrala cu iesire spre Plaza Mayor.

Altarul principal este in stil baroc realizat de Andrea Sabatini si sculptura reprezentand asezarea in mormant a lui Isus lucrare a lui Juan de Juni aflata intr-o capela laterala sunt puncte forte ale catedralei. Stranele corului si galeriile sunt pastrate de la vechea catedrala distrusa de foc in timpul revoltei comunarzilor.

Regele Filip al II-lea a iubit Segovia si a construit si palatul. ALCAZAR restaurat in 1882 si care a aparut in filmul ‘Chimes at Midnight” in regia lui Orson Welles . Castelul a reprezentat totodata si model inspirativ pentru castelul Cenuseresei din studiourile lui Disney.

ALCAZAR pastreaza fatada construita de Filip II, iar in interior domina stilul gotic si renascentist. A fost construit ca si palat peste ruinele unei fortarete romane. A fost de-a lungul secolelor camin pentru curtea regala a dinastiei Trastamara, resedinta Reginei Isabela Catolica, a fost inchisoare, a adapostit Academia de Artilerie spaniola iar acum este muzeu.

Am vazut aici un tablou remarcabil reprezentand-o pe Regina Isabela a Castiliei care ii inmana lui Columb cele 10000 de monede promise celui care va descoperi prima tara in drumul spre Indii. De fapt se spune ca marinarul Rodrigo de Triana a vazut primul pamantul insa Columb a fost mai iute si a revendicat recompensa.

Sunt in acest palat/muzeu cateva incaperi remarcabile. adaugate in timpul eveului mediu de regii castilieni. precum :La Galera, El Solio, Las Pinas, de Capella. Chiar daca camera nu este cea originala tavanul a fost facut de Avidad cu peretii acoperiti cu nasturi din otel ,caracteristica a zonei Segoviei.

Sala de Reyes are sculpturi in lemn ai regilor castilieni, leonezi si asturieni.

Sala del Cordon cu o friza a cordonului Franciscan este deosebita. Legenda spune ca Alfonso cel Intelept "eretic" pentru acele vremuri ale Inchizitiei a sustinut ca pamantul se invarte in jurul soarelui. Un fulger a strapuns cerul si acesta a purtat cordonul pocaintei toata viata.

Cel mai inalt turn, Torre de Juan II din Alcazar ofera o priveliste spectaculoasa asupra muntilor- Sierra de Guadarrama iar pe cealalta parte a castelului se afla pe un deal Parador Nacional cu o vedere superba asupra intregului oras.

Pe peretii palatului se afla o fresca reprezentand incoronarea reginei Isabela care a fost o buna gospodara a orasului la indemnul sau construindu-se drumurile orasului. Toate ferestrele palatului au fost distruse de foc.

O sala remarcabila este cea cu conuri care reproduc stalactitele. Dormitorul are tapiserii autentice de peste 600 de ani vechime. Camera regilor cu toti regii Castiliei in ordine cronologica, ultima regina fiind Joana a Castiliei este de asemenea impresionanta ca si exponatele precum o platosa in greutate de 40 de kg. Intr-o alta camera este un tablou remarcabil al unui pictor Italian Carduzzo. Pe alocuri se mai vad urmele focului care a parjolit castelul Mai este de asemenea expus altarul Sf. Barbara o alta patroana a Castiliei si alte donatii din biserici spaniole.

De la una dintre ferestrele palatului se zareste in departare Manastirea Santa Maria del Parral din ordinul ieronimolor care este inca activa. Aflata pe malul drept al raului Eresma este o constructie in stil gotic executata la cererea regelui Henric al IV-lea de Castilia in 1447. Impreuna cu manastirea dominicana Santa Cruz din sec. XI si manastirea franciscana alaturata formeaza o trilogie a arhitecturii monahale.

PLAZA MAYOR cu semiporticuri, marginita de cafenele si magazine este o oaza de bucurie caci poti privi stand la o masa intr-una din nenumaratele cafenele/cerveserii in fata unui pahar racoritor uimitoarea catedrala dar si toate cladirile acelea vechi din care parca astepti in fiecare moment sa apara un cavaler al unor timpuri trecute gata sa se urce pe calul alb spre a cuceri inima vreunei printese.

In Plaza Mayor mi-au atras atentia niste afise care inca nu fusesera inlaturate desi evenimentul trecuse acesta avand loc la inceputul lunii februarie. Era vorba despre un festival care avusese loc si despre care am citit cateva cuvinte. Este o mare sarbatoare a femeilor cetatii care dainuie din trecutul indepartat al anului 1227. Este vorba despre sarbatoarea SF. AQUEDA/ Sf. Agata a fost torturata pentru credinta ei crestina prin taierea sanilor. Este protectoarea femeilor insarcinate, a mamelor, a femeilor casatorite si ii este dedicata o sarbatoare speciala. Timp de cateva zile femeile orasului pun stapanire pe oras sarbatorind in costume traditionale de sec. XVI in procesiuni cu cantece si dansuri ajutorul pe care femeile l-au dat in sprijinul Alcazarului pentru apararea in fata asaltului maurilor. Mi-ar fi placut sa particip la acest festival in care femeile devin stapane pe oras infrumusetandu-l prin manifestari artistice si sociale.

MUZEUL SEGOVIA in CASA DEL SOL o remarcabila cladire veche din timpul Regelui Henric IV merita sa-l vizitati.

CASA DE LOS PICOS cu fatada din blocuri de granit sub forma de piramide si butoni din otel avand rol de aparare dar si ca decor a fost construita de familia Hoz in sec. XV. Se afla vis-à-vis de Poarta San Martin punct de acces in apropierea zidurilor care a fost distrusa in 1883. Acum adaposteste Scoala de arte.

CONDE ALPUENTE PALACE – constructie in stil gotic din sec. XV se mai numea si Cascales Palace. A fost construita peste o casa din cartierul maur. Are un pazio generos si ferestre mari, astazi adaposteste o institutie a Ministerului Muncii.

CASA DE LOS DEL RIO constructie din sec. XVI cu butoni din otel pe fatada in care se afla astazi Arhivele orasului.

CASA ANTONIO MACHADO adaposteste muzeul poetului cu acelasi nume care a trait acolo intre 1919-1931.

IGLESIA SAN ESTEBAN- biserica din sec. XII, constructie baroca. Turnul i-a fost adaugat in secolul XIII iar in 1896 a fost declarata monument national. In oras sunt peste 40 de biserici adevarate bijuterii, majoritatea erau insa inchise, ele avan program pentru zilele de sarbatoare sau cu alte diverse prilejuri.

PUERTA SAN ANDRES- une se afla si un punct de informare turistica este in proximitatea zidurilor orasului . De aici se poate admira o frumoasa vedere asupra cartierului evreiesc.

CONVENT DE SAN JOSE – manastire fondata de Sf. Tereza (vezi impresii Avila)in 1574 fiind si azi o manastire a carmelitelor desculte

CASA DE LA QUIMICA constructie de sf. de secol XVIII. A adapostit Laboratorul regal din Segovia unde Louis Proust in calitate de director a lucrat la Legea proportiilor definite.

PLAZA SAN MARTIN se afla in apropiere de Plaza Mayor, mergand pe Cale de Regna Isabela. In mijlocul acesteia se afla statuia unui erou segovian, Juan Brave dar si biserica cu acelasi nume ca al piatetei.

TORREON DE LOZOYA este un turn din secolul al XIV-lea aflat vis-à-vis de Plaza San Martin.

Alaturi, in imediata apropiere puteti vizita MUSEO DE ARTE CONTEMPORANEO ESTEBAN VINCENTE care expune lucrari ale acestui pictor expresionist. Nu l-am vizitat asa incat nu pot spune nimic despre muzeu, admirand numai la exterior casa.

Orasul este inobilat si de un loc anume. Este vorba de actualul restaurant si HOTEL CANDIDO fondat de familia celebrului bucatar Candido Lopez. Segovia Meson de Candido este deschis din 1884 si este amplasat la piciorul apeductului. Candido Lopez a fost un bucatar care dupa casatorie a devenit proprietar al Mason del Azoguejo. Cele 5 generatii care i-au dezvoltat afacerea caci astazi exista hotelul, o sala de banchete , catering, o fundatie s-au straduit sa duca faima celebrului bucatar mai departe A primit premii in turism si in industria hoteliera, devenind cavaler al ordinului Isabela Catolica. Bucataria castiliana a fost imbunatatita intrand in inventarul monumentelor artistice prin acest restaurant. Sunt renumite felurile de mancare precum La Granja fasole alba cu urechi de porc, supa castiliana, friptura de miel fraged, (care a baut numai lapte) la tava, tocana de miel si in special purcelul de lapte, proaspat taiat si servit integral O legenda spune ca bucatarul in timpul unei mese festive a uitat cutitul pentru taierea purcelului de lapte si a folosit o placa ca instrument de taiere. Oaspetilor le-a placut foarte mult gestul si de atunci aceasta a devenit o traditie a orasului. Despre fasolea de la Granja se spune ca pana in anii ’50 a fost folosita doar ca hrana la grajdurile regale pentru cai. Intr-o zi Candido a avut invitati la masa cativa membrii gurmanzi ai unei asociatii din Madrid si le-a pregatit fasolea cu urechi de porc care a fost atat de mult apreciata incat de atunci a devenit o mancare reprezentativa a bucatariei din Segovia.

Nu am avut timp sa ma infrupt din aceste bunatati, dar aruncand o privire pe meniul prezentat va pot spune ca preturile sunt mai mari decat cele obisnuite din oras.

Sunt in oras pe stradutele pietruite unde pasii turistilor veniti sa vada minunatiile micului oras spaniol parca calca cu grija sa nu trezeasca un trecut maret o multime de magazine , cerverserii si cafenele unde puteti face un popas pentru o cafea sau o racoritoare la preturi absolut rezonabile.

Daca mi-a placut orasul? Fara rezerve, da. Oricand m-as intoarce sa-l revad si sa intru din nou intr-o lume frumoasa a legendelor copilariei cu palate, castele, biserici monumentale si intamplari....de poveste

Va doresc tuturor vacante frumoase.

il rog pe web daca poate incarca de pe you tube -Spanish Medieval Folia - Rodrigo Martinez- multumesc


[fb]
---
Trimis de amero in 28.05.15 15:09:22
Validat / Publicat: 28.05.15 17:55:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 3101 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 APEDUCTUL roman, emblema a orasului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68350 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX [28.05.15 17:54:10] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

amero [28.05.15 20:13:57] »

@webmasterX - multumesc

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA [03.06.15 12:37:59] »

@amero - Superb. Am ratat acest articol la publicare, acum am reuşit să citesc. N-am mai fost la Segovia de ceva timp, câţiva ani buni, şi cred că ar fi vremea să trag o fugă. Îmi tot fac cu ochiul nişte voucere pentru purceluşul ăla de lapte.

O legenda spune ca bucatarul in timpul unei mese festive a uitat cutitul pentru taierea purcelului de lapte si a folosit o placa ca instrument de taiere. Oaspetilor le-a placut foarte mult gestul si de atunci aceasta a devenit o traditie a orasului.

Nu ştiu la ce placă vă referiţi, eu mereu am văzut că se taie cu farfuria. Ah, ce poftă mi s-a făcut.

Foarte frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
amero [03.06.15 13:34:51] »

@alinaro - multumesc ptr. ecou, stiu ca iubesti acest oras, ti-am citit rew. tau de acum 4 ani si mi-a placut foarte mult. In privinta farfuriei, tavii, placii, asta e, oricum nu se taie folosind cutitul si asta este special. Poate iti faci timp sa mergi la toamna de Sf. Frutos, eu te voi insoti cu gandul. Tare mult mi-a placut orasul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, amero
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Segovia şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055154085159302 sec
    ecranul dvs: 1 x 1