ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.05.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 3 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

O zi in capitala Spaniei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Parasind Toledo cu destinatia Madrid, dupa 70 km, cum altfel puteam intra in marea capitala decat prin Puerta de Toledo? Cu o arcada si doua intrari dreptunghiulare laterale, Puerta de Toledo frumos decorata - iesirea spre capitala istorica si religioasa a Spaniei acelei vremi - a fost inceputa sub domnia lui Joseph Bonaparte in onoarea lui Napoleon. Paradoxal, terminata in timpul urmatoarei domnii, poarta comemoreaza triumful impotriva lui Napoleon.

In prezent traversarea raului Manzanares nu se mai face pe vechiul pod construit in sec. XVIII. Cel mai frumos pod al Madridului, Puente Toledo, ornamentat la mijloc cu statuile unor sfinti ocrotitori ai orasului, este acum doar pietonal.

Asadar, iata-ne ajunsi in Madrid, metropola care avea sa ne fie gazda pentru trei nopti. Era prea tarziu pentru a mai vizita ceva, dar un tur cu autocarul ne-a dat prilejul unui prim contact cu marele oras. Am vazut multe strazi si cladiri frumoase, am trecut pe langa Corrida in fata careia era adunata multa lume, probabil asteptand ora de incepere a unui spectacol si in cele din urma am facut un popas in Piata Spaniei, la Monumentul lui Miguel de Cervantes. Aflat in centrul pietei, inconjurat de maslini adusi - se spune - chiar din regiunea La Mancha, monumentul lui Cervantes are in partea din fata statuile din bronz ale celebrului Don Quijote de la Mancha pe cal si a scutierului sau Sancho Panza pe catar. Pe un soclu alaturat, nu lipseste nici Dulcineea. In spatele acestor personaje, postat la inaltime, se afla cel care le-a dat viata: Miguel de Cervantes.

Ne-am inghesuit si noi printre vizitatorii dornici de a imortaliza imaginile personajelor unei capodopere a literaturii spaniole, una dintre cele mai cunoscute in lume.

A doua zi in Madrid a fost lunga si destul de grea. Dupa vizitarea Catedralei, a Palatului Regal, a Muzeului Prado si a Garii Atocha nu stiu cine ar face o alta afirmatie. Franti de oboseala, la finalul zilei n-au fost multi aceia dintre noi care sa mai doreasca si o plimbare in parc. Am preferat odihna pe o banca.

Dar, sa incep cu inceputul! Autocarul ne-a adus in partea de sud-vest a capitalei la Basilica de San Francisco el Grande construita pe locul manastirii fondate de Sf. Francisc in sec. XIII. Actuala biserica a fost construita in sec. XVIII si este poate cea mai frumoasa biserica din Madrid, impodobita cu statui si picturi opere ale unor artisti celebri. Pentru ca era slujba, am patruns in liniste si ne-am indreptat direct spre prima capela din stanga intrarii principale, dedicata Sf. Bernardino, pentru a admira o impresionanta pictura a lui Goya cu autoportret, lucrare care i-a adus artistului recunoasterea si aprecierea curtii imperiale. Merita vizitat si muzeul care adaposteste multe lucrari de arta, dar noi, grabiti spre alte obiective si promitandu-ni-se arta berechet la Muzeul Prado, nu am facut-o.

Catedral de Nuestra Senora de la Almudena este noua catedrala a Madridului.

110 ani au trebuit sa treaca de la inceperea constructiei (1883) pana la consacrarea sa de catre Papa Ioan-Paul al II (1993), cu toate ca lucrarile vor fi complet incheiate abia in 1999.

Pentru ca Madridul nu era sediu episcopal, nu avea catedrala. Intentia lui Filip al II-lea de a construi o catedrala dupa mutarea capitalei la Madrid, in sec. XVI, a fost zadarnicita de evenimentele politice si de opozitia marilor prelati din Toledo.

Interiorul Catedralei Almudena, foarte frumos, amplu, cu trei nave, este totusi mult mai modest fata de Catedral Primada din Toledo vizitata de noi cu o zi inainte. Altarul mare este din marmura verde de Granada, iar tabloul din spatele altarului semnat Francisco Rizzi dateaza din sec. XVII. Capelele laterale dedicate unor sfinti madrileni, nu sunt decorate in totalitate, cu toate acestea aici se pot vedea unele lucrari de arta foarte valoroase intre care Fecioara Almudena, ocrotitoarea orasului.

Situata in fata Pietei Armelor din Palatul Regal, catedrala merita vizitata chiar si numai pentru dimensiunile sale impresionante sau pentru panoramele ce se deschid asupra vaii raului Manzanares si muntilor Guadarrama.

Dar, scopul principal pentru care am ajuns pe strada Bailen (aceeasi cu a catedralei) a fost Palacio Real.

Palatul Regal (taxa de intrare 8 euro/pers.) este cel mai mare si fara indoiala unul dintre cele mai impresionante palate din Europa. Se spune ca are mai mult de 2000 de camere decorate cu lux, dintre care doar 50 pot fi vizitate. Oare cat timp este necesar pentru a vizita macar aceste doar 50 de incaperi?

In 1734, in ajunul Craciunului, resedinta imperiala de la Alcazar a ars din temelii, ceea ce i-a oferit lui Filip al V-lea prilejul de a construi o noua resedinta, un palat mai potrivit dorintelor sale si ale sotiei, mare iubitoare de arta. Inceput in 1738, palatul a fost finalizat dupa 26 de ani.

Intrarea principala este cea din fatada sudica, din Plaza de la Armeria (Piata Armelor). Oare ce as putea sa va spun eu, un vizitator de doar cateva ore, despre acest edificiu maret? Incaperile regale sunt cu adevarat grandioase si nu poti sa nu fii coplesit de opulenta decoratiunilor, de stilul mobilelor de epoca, de tapiterii, de policandrele de cristal, de portelanuri, de tablouri... Toate acestea fac din palat un veritabil muzeu. La decorarea interioara si-au adus aportul cei mai buni artisti ai perioadei, spanioli, italieni, germani.

Salonul Tronului cu bolta lui pictata, cu candelabrele, mobilele, ceasurile, oglinzile si peretii capitonati cu damasc rosu brodat cu fir de argint, este cu adevarat demn de un suveran. Salonul Gasparini si Salonul de Portelan cu opulenta si detaliile lor minutios executate, lasa privitorul fara grai.

Salonul de Gala inaugurat in anul 1879 cu ocazia nuntii lui Alfonso al XII-lea, decorat cu tapiterii din sec. XVI, cu candelabre si fresce, are o imensa masa aranjata in stilul epocii, cu portelanuri fine, gata sa primeasca si acum inaltii oaspeti. Pentru ca nu am facut poze in interior, chiar daca nu e de cea mai buna calitate, va invit sa accesati http://www.youtube.com/watch? v=qE2OtPfo9IA&feature=fvwrel

Alfonso al XII-lea a fost ultimul suveran care a locuit in palat. Actuala familie regala a Spaniei prefera o resedinta mai putin sofisticata, in afara orasului si foloseste Palacio Real doar pentru primiri oficiale.

In aripa de vest a palatului se afla Real Armeria, cu cea mai importanta colectie de arme si armuri din Spania. Filip al II-lea a fost cel care a fondat acest muzeu cu efectele de lupta ale regilor si nu numai. Am vazut aici tot felul de armuri, atat pentru calaret cat si pentru cal, sabii, iatagane, pusti de diverse tipuri (inclusiv una lunga de 3 m), armuri pentru copii si caini. Impresionanta a fost o statuie in marime naturala - cal si calaret - in armuri. Daca eu am fost impresionata de diversitatea exponatelor, ma intreb: ce simte un pasionat de arme de epoca in acest muzeu?

In fata Palatului Regal, se afla Plaza de Oriente in mijlocul careia troneaza cea mai frumoasa statuie ecvestra din Madrid. Este statuia lui Filip al VI-lea lucrata in bronz de Pietro Tacca dupa o pictura a lui Velasquez expusa in Muzeul Prado. Se spune ca studiul pentru gravitatea calului care se sprijina doar pe picioarele din spate, a fost facut de insusi Galileo Galilei. Mi-a placut aceasta lucrare, inclusiv soclul strajuit de patru lei. Va las sa priviti imaginile atasate si sa apreciati singuri!

In maiestuoasele gradini Campo del Moro, deschise publicului, nu am zabovit prea mult, dar am tinut sa contemplam aleile, fantanile si plantele bine ingrijite care se succeda in trepte pana aproape de raul Manzanares. Am vizitat aici un mezeu inedit. Muzeul Carausilor prezinta publicului curios carute, berline, landouri, trasuri, in general orice fel de vehicul tras de cai, precum si sei de calarit care au apartinut regilor Spaniei incepand cu sec. XVI.

Am parasit vestul orasului si, tot cu autocarul, pe Gran Via, apoi pe Calle de Alcala, am ajuns in Plaza de las Cibeles, una dintre cele mai frumoase piete din Madrid si prima de pe Passeo del Prado. In centru, fantana Cibeles o infatiseaza pe zeita agriculturii sezand intr-un car tras de doi lei. De langa fantana, in continuarea strazii, se zareste Puerta Alcala. Simbol al orasului si - se pare - cea mai frumoasa poarta monument din Europa, Puerta Alcala are cinci intrari, cele trei centrale arcuite, este decorata cu zece coloane ionice si o placa comemorativa cu un mare blazon, central, in partea superioara.

Din Plaza de las Cibeles, in jos, pe Passeo del Prado - una dintre arterele cele mai frumoase din oras, cu o alee pietonala in mijloc si doua cai laterale pentru vehicule, am ajuns la Museo del Prado.

Nu sunt mare cunoscatoare de arta, dar apreciez frumosul. Daca ceea ce va pot spune eu despre Muzeul Prado (taxa de intrare 8 euro/pers.) va multumi cat de cat pe cineva, mentionez ca edificiul situat in apropierea Gradinii Botanice a fost gandit initial drept Cabinet de Stiinte Naturale. Regele Ferdinand al VII-lea a fost cel care l-a transformat in 1819 in Muzeu Regal de pictura si sculptura.

Colectia Muzeului Prado este una dintre cele mai mari din lume. Ni s-a spus ca se compune din 7500 de picturi dintre care doar a sasea parte sunt expuse permanent. Pe langa acestea, aici pot fi admirate mii de desene, stampe, monede si medalii, precum si numeroase obiecte decorative.

In timpul alocat, am vizitat muzeul pe cont propriu. Am fost sfatuiti sa incepem cu primul etaj rezervat maestrilor spanioli din sec. XVII si XVIII.

Am vazut neasemuitele portrete regale semnate Diego Velasquez, lucrari - multe cu tema religioasa - semnate El Greco, unele dintre cele 110 lucrari expuse in muzeu ale celui mai mare pictor spaniol Francisco de Goya si interesantele viziuni mistice ale lui Murillo, marele specialist in redarea albului in vestimentaria religioasa.

Tot la primul etaj am vazut picturi ale marilor maestri italieni: Tiziano, Tintoretto, Veronese, Bassano, Giorgione, Palma, Tiepolo.

Parterul, pe langa picturile "negre" ale lui Goya, realizate spre sfarsitul vietii, adaposteste capodopere flamande, olandeze, germane si spaniole timpurii.

N-am avut timpul necesar pentru a savura intreaga colectie expusa in muzeu, dar n-am avut nici puterea necesara pentru ca, in afara unor cunostinte cel putin sumare de istorie a artei, pentru vizitarea Muzeului Prado este nevoie si de rezistenta fizica. Cunoscatorii stiu ca nu sunt suficiente doar cateva ore. Pentru Muzeul Prado, chiar nespecialisti, ar trebui sa alocati cel putin o zi intreaga.

In continuare, pe Passeo del Prado, se ajunge la Plaza Emperador Carlos V. In aceasta piata se afla Gara Atocha, una dintre primele constructii de fier si sticla din Madrid. N-am stiut de ce suntem dusi sa vizitam o gara. Am aflat ulterior cele doua motive care au determinat inscrierea acestui obiectiv in programul nostru turistic.

Gara Atocha a fost prima gara construita in Spania. Distrusa de un incendiu, in 1892 a fost refacuta, cu o mare bolta din fier forjat, iar mai tarziu (1985) a fost extinsa si modernizata.

Zona de asteptare este un loc de odihna si relaxare, cu magazine si restaurante, dar mai ales cu o mare gradina tropicala. Nu-mi inchipuiam ca o sala de asteptare a unei gari poate arata ca o gradina botanica. Plantele specifice, arborii inalti, iazurile in care vietuiesc in tihna sute de broaste testoase, induc liniste si placere in momentele de astepare.

La 11 martie 2004, teroristii musulmani au spulberat linistea acestei oaze minunate, producand pagube si secerand vieti omenesti nevinovate.

Am vizitat Monumentul victimelor atentatului de la 11 martie 2004 ridicat in amintirea victimelor aflate intr-un tren stationat in gara. Monumentul din sticla, in forma cilindrica, se afla in imediata apropiere a garii si are inscrise numele a 192 de oameni, victimele atentatului terorist. Printre acestea, am vazut si numele unei romance. Plecase la munca in Spania si nu s-a mai intors niciodata.

La finalul zilei noastre turistice aveam programata o plimbare in minunata Jardin Botanico aflata intre Muzeul Prado si Gara Atocha. Eram prea obosita si prea incarcata de sentimente pentru a mai dori aceasta plimbare. M-am asezat pe o banca meditand la cele vazute si simtite peste zi si am asteptat intoarcerea putinilor temerari imprastiati pe aleile parcului si sosirea autocarului care sa ne duca la hotel.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 19.05.12 19:40:48
Validat / Publicat: 19.05.12 21:26:04
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4160 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Madrid - Piata Spaniei, personajele lui Miguel de Cervantes.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

iulianic [19.05.12 20:27:13] »

@webmaster: Va rog atasati http://www.youtube.com/watch?v=aJ7qrnyC4EU&feature=related

Multumesc!

-------------------------------

rezolvat!

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA [21.05.12 13:07:37] »

Foarte frumos, Iulianic, mi-a placut. Eu chiar ieri am facut o plimbare prin Madrid, am vazut si eu gara Atocha, in care nu intrasem pana acum, si am vazut si numele romance de care vorbeai... Dupa care am vizitat Gradina Botanica Cand gasesc ceva timp, o sa va povestesc. E frumoasa, dar nu ne-a impresionat peste masura.

Iar in jurul Portii Toledo ne-am invartit ieri de cinspe mii de ori, n-aveam gps, nici harta, si pana am reusit sa parcam... mama mama...

Chiar ma gandeam sa scriu si eu despre Madrid intr-o buna zi, insa, drept sa-ti zic, nici nu stiu de unde sa incep... Mai ales ca eu l-am vizitat "pe bucati". Incerc sa-mi fac drum din cand in cand, ba la un teatru, ba la un muzical, ba la un hammam, ca ieri, si atunci vizitez si eu cate ceva.

Numai bine, ma bucur ca te-am citit (din nou) !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic [21.05.12 14:29:56] »

@alinapopi: Multumesc pentru aprecieri!

Sincera sa fiu ma cam temeam sa abordez acest subiect. Madridul este imens si nu ajung nici pe departe trei zile pentru a-l cunoaste. Pentru a-ti face o idee… poate!

Ma gandeam si la ce vor spune romanii din Spania daca ma vor citi. E un fel de a incerca sa vand castraveti la gradinar, dar stiind ca am stat atat de putin, poate vor avea ingaduinta si nu ma vor judeca prea aspru.

Astept si impresiile tale care – sunt sigura – sunt mai la obiect si mai proaspete chiar daca trateaza "pe bucati". Noi am facut un circuit "snur" din care nu conteaza daca am ramas sau nu cu ceva impresii... timpul a trecut, am plecat mai departe... Asa e in circuit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA [21.05.12 14:55:34] »

Ufff, nu te mai gandi la romanii din Spania (in general vorbesc). Cunosc cazuri care, dupa ani de locuit in Madrid, nu stiu unde este Paseo del Prado!!! Ca sa nu mai vorbim de muzee si alte minunatii. Si-apai, rostul impresiilor noastre cred ca e altul...

Circuit, ne-circuit, ai vazut cat ai putut si presupun ca ti-a placut. Cu asta ramai.

Calatorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Madrid:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050727128982544 sec
    ecranul dvs: 1 x 1