ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2014
DE ania
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 07.06.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Granada - ultimul bastion maur

Ilustrație video-muzicală
Buddha Bar - Oliver Shanti Alhambra Trance Flamenco


TIPĂREȘTE

Una dintre cele mai asteptate excursii, a fost cea in Granada. Am plecat din Fuengirola pe la ora 9 dimineata, pe o vreme superba.

Drumul a fost foarte frumos, peisajul fiind variat si impunator, cu livezi de maslini, citrice, plantatii de plopi si cu lantul muntos in zare. Pe masura ce ne apropiam de Granada, altitudinea crestea, temperatura scadea, cerul se umplea de nori… si am ajuns in Granada pe ploaie.

Numele orasului Granada – este vechi si misterios. Acesta poate proveni de la rodie, un fruct local sau de la numele maur Karnattah (Garnatah), ceea ce insemna “dealul cu straini”.

Orasul este situat la poalele muntilor Sierra Nevada, in valea raurilor Darro si Genil si se desfasoara pe trei dealuri. Pe unul dintre dealuri se afla palatul roz-auriu Alhambra. Albacinul, vechiul cartier maur, ocupa dealul de vizavi de Alhambra. Al treilea deal este in spatele Albacinului si este sfredelit de pesteri. Aici este cartierul Sacromonte renumit pentru locuintele din pesteri, candva ocupate de o comunitate de tigani din Granada, unde noaptea nu se doarme, ci se petrece pana in zori pe ritmuri de flamenco.

Resedinta a regatului maur, Granada a fost ultima fortareata a maurilor din Spania. In ianuarie 1492 primii monarhi crestini, Ferdinand III si Isabella I, intrau in Granada, primind in mod oficial cheile orasului, de la al doisprezecelea rege maur, tanarul Boabdil.

Maurii au locuit in sudul Spaniei aproape 800 de ani (711-1492), si pana la alungarea lor definitiva din Granada si-au lasat amprenta aici, dar si cuceritorii lor crestini si urmasii lor.

Orasul este usor de explorat, in parte si datorita micilor autobuze locale (albe si rosii) care acopera, apropape toate obiectivele turistice de interes. Acestea au capatul de linie in Plaza Nueva – Piata Noua, din centrul orasului.

Am lasat masina intr-o parcare, situata pe o straduta perpendiculara pe Gran Via de Colon. Acest bulevard, impreuna cu strazile din jurul catedralei si cu bulevardele Reyes Catolicos si Recogidas, alcatuiesc centrul istoric, plin de viata al orasului, dar si principala zona comerciala, cu magazine, restaurante, cafenele, banci.

Dupa izgonirea musulmanilor din Granada, amprenta puternica pe care acestia au lasat-o, a fost estompata.

Cartierele evreiesti si moscheile au fost demolate, facand loc noilor biserici si catedrale.

Catedrala din Granada este o capodopera renascentista si constructia ei a inceput in 1521, din ordinal lui Carol al V-lea, pe locul unde a fost Marea Moschee Nasrid.

Acesta a vrut ca ramasitele ilustrilor sai bunici (Ferdinand III si Isabella I) sa fie depuse intr-un loc mai ales, dar nu a fost folosita niciodata drept cripta pentru monarhii crestini, constructia sa fiind finalizata in anul 1714.

Arhitecti au fost Juan Gil de Hontanon, Enrique Egas (care au proiectat-o in stil gotic, dupa cum era obiceiul in Spania in acea vreme) si apoi Diego de Siloe (care a reproiectat-o in stil renascentist).

Alonso Cano, pictor, arhitect si sculptor a fost cel care a prioectat fatada (in stil baroc).

Conceputa dupa modelul Catedralei din Toledo, este o constructie grandioasa si sobra care domina piata.

Fatada impunatoare este decorata cu arcuri uriase si sculpturi. Are un singur turn de 57m.

Interiorul catedralei, in alb si auriu, cu coloane si arcade, cu o cupola splendida si vitralii, cu orga si cu cele 13 capele aflate pe partile laterale, este luminos si impresionant.

Capilla Mayor, cea mai importanta parte a catedralei, are o splendida cupola, frumos ornamentata, cu diamentru de 45m, sprijinita pe imense coloane.

Sacristia detine o colectie de obiecte de cult si picturi.

Capilla Real (Capela Regala), se afla in partea de sud a catedralei. A fost comandata de monarhii catolici pentru a le adaposti mormintele.

Tot aici au fost depuse, mai tarziu, ramasitele fiicei lor Juana, ale sotului ei Filip I cel Frumos si ale printului Felipe de Asturias, nepotul monarhilor catolici.

Arhitectul Enrique Egas a inceput constructia in 1506 si a terminat-o peste 15 ani. Capela a fost construita in stil gotic si decorata in stil renascentist, rezultand o capodopera, demna de ocupantii sai regali.

Si aici este un mic muzeu cu obiecte de arta care au apartinut monarhilor precum si coroana, sceptrul si sabia lui Ferdinand III.

Vizavi de Capilla Real se afla Palacio Madraza - Madraza a fost prima universitate islamica din Granada, inaugurata in anul 1349 de regele Iusuf I. Ulterior s-a construit aici un palat baroc, in jurul unei curti cu coloane de marmura. In prezent, palatul gazduieste mai multe departamente ale Universitatii din Granada, expozitii temporare de arta si evenimente culturale.

La sud de catedrala se afla Alcaiceria -vechea piata maura de matasuri. Ea a fost distrusa de un incendiu in 1843 si reconstruita in sec. al XIX-lea. Piata este o replica a unui bazar oriental, cu labirintul sau de strazi si alei. Sub arcadele in stil maur sunt magazine de suveniruri si obiecte de artizanat din ceramica si lemn, dar si magazine cu bijuterii de argint, carti despre Granada, haine, esarfe, marfuri pentru fiecare gust si buget.

La intersectia celor doua bulevarde, Gran Via de Colon si Reyes Catolicos am intalnit o micuta piata, Plaza de Isabel la Catolica unde se afla o fantana si statuia lui Columb, prezentand reginei Isabela hartile lumii noi. Statuia a fost realizata la Roma in 1892 de catre sculptorul Mariano Benlliure.

Cea mai veche piata din Granada este, in ciuda numelui sau, Plaza Nueva – Piata Noua, care se afla chiar in centrul orasului, pe bulevardul Reyes Catolicos.

A fost construita in sec. al XVI-lea peste raul Darro si in trecut aici se organizau jocuri, coride, dar si executii publice. In prezent, piata reprezinta una dintre cele mai populare atractii. Aici se afla cladirea Cancelariei Regale, construita dupa schitele arhitectului Diego de Siloe in 1530. Astazi in cladire functioneaza Inalta Curte de Casatie si Justitie.

O alta atractie din zona pietei este Biserica Santa Ana, construita in 1537, pentru a inlocui moscheea Almanzora si care a fost proiectata de Diego de Siloe.

Din Plaza Nueva se poate merge pe jos pana la Alhambra sau pana in Albaicin.

Dat fiind ca mai aveam timp pana la vizitarea Alhambrei, am ales sa mergem in vechiul cartier maur, Albaicin.

Din piata din fata bisericii Santa Ana, am pornit pe Carrera del Darro, pe malul raului Darro. Strada dateaza din sec. al XVII-lea si pastreaza multe cladiri din sec. al XVI-lea si al XVII-lea. Aici sunt mici restaurante si mici magazine care vand haine, genti, artizanate si diverse marfuri din nordul Africii.

In capatul strazii am luat-o la stanga, am urcat o panta abrupta si niste trepte si am ajuns in Plaza San Nicolas, cu biserica sa din caramida vopsita cu alb, datand din sec. al XVI-lea.

Locul se numeste Mirador de San Nicolas si ofera una dintre cele mai frumoase privelisti asupra orasului: pe dealul din fata, Alhambra cu turnurile si turlele ei, muntii Sierra Nevada in spatele Alhambrei si la poalele dealului, se desfasoara partea noua a orasului.

Albaicin -Acoperind un deal intreg, acest vechi cartier maur este foarte vizitat datorita arhitecturii si peisajului.

In comparatie cu orasul plin de viata, Albaicinul pare somnolent si intim.

Multe dintre cladirile de aici, au fost restaurate si pot fi vizitate: Casa de Castril (acum muzeu arheologic), Casa Porras (un conac maur din sec. al XVI-lea, acum Centrul Cultural) si vechile bai arabe.

Am strabatut labirintul de stradute pietruite si fundaturi ascunse, admirand casele vopsite in alb, in stil maur, dar si impecabilele carmenes, acele vile in mijlocul unor gradini, inconjurate de ziduri inalte.

In Albaicin sunt numeroase restaurante si ceainarii arabesti, care te imbie cu diverse arome, dar si cu produse de patiserie si sucuri naturale.

Am revenit in Plaza Nueva prin Cuesta de Elvira.

In Albaicin se poate ajunge si cu autobuzul nr. 31 sau 32 din Plaza Nueva.

Granada ne-a primit cu ploaie…care ne-a urmarit, in reprize, pe tot parcusul zilei. Ne-am plimbat pe strazile curate din centru, animate de forfota turistilor, cu cladiri impunatoare din sec. 19, frumos restaurate. Am admirat privelistea asupra orasului de la Mirador de San Nicolas, am ratacit pe aleile in panta din Albaicin si am poposit in piete. Am vizitat, atat cat s-a putut.

In concluzie, orasul este interesant si spectaculos, datorita monumentelor si edificiilor. Are un specific local bine conturat si poate fi considerat romantic.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ania in 02.05.14 09:20:43
Validat / Publicat: 02.05.14 12:05:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3523 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ania); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 Pe aceasta strada, din Piata Noua, se ajunge la Alhambra.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

msnd
[02.05.14 21:10:49]
»

Excelent.

Mulțumesc mult pentru aducerile aminte.

Și, ”Uraaaa!!! ” am scăpat eu de scris un articol. La așa documentare, nu mai am nimic de adăugat.

Poate doar ideea că unora din grupul meu nu le-a plăcut catedrala, pentru că este prea albă, și prea lipsită de decorațiuni. Dar cred că ăsta nu este un motiv de laudă. Oricum, în timpul vizitei noastre erau numai câteva persoane în catedrală.

În plus, cartierul Albacin nu ar fi făcut parte din povestirea mea, întrucât nu a mai avut loc în programul nostru.

Sper că urmează și episodul 2, cu Alhambra.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[03.05.14 08:03:01]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

aniaAUTOR REVIEW
[03.05.14 09:38:03]
»

@msnd: Sper ca articolul meu sa fie util celor care vor sa viziteze Granada si care nu au prea mult timp pentru documentare.

Catedrala nu este cea mai frumoasa dintre cele vizitate de mine in acest concediu. Am mai vazut si catedrala din Malaga si cateva catedrale din Roma, dar mie mi-a placut.

Multumesc pentru apreciere.

aniaAUTOR REVIEW
[03.05.14 09:53:18]
»

@webmaster: Imi place melodia. Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ania, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Granada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059660911560059 sec
    ecranul dvs: 1 x 1