84563 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Puerto de Mogan

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
12.02.2018
DE
Avatar msnd
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN București
înscris/ă în 05.07.13
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2018
DURATA: 7 zile
TIP: PRIETENI
PREŢ:
13 euro/persoană
cu transport AUTOCAR
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 6

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE rez.:
9.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

O scurtă vizită la Puerto de Mogán (Să descoperim Gran Canaria – Partea II-a).


Urmare de aici

După cum am mai spus, în pregătirea excursiei mi-am stabilit o listă de obiective posibil de atins în timpul petrecut pe insulă. Lista a fost destul de bogată, dar nu foarte atractivă pentru ceilalți. Poate și pentru că presupunea, pentru cele mai multe, închirierea unei mașini. Iar aceasta, așa cum am explicat anterior, presupunea anumite riscuri, de înțeles, și de acceptat.

În schimb, o parte din membrii grupului, au venit cu propriile propuneri, mai ușor de atins, eventual cu transportul în comun. Una din acestea a fost Puerto de Mogán.

Puerto de Mogán este cea mai vestică stațiune din partea de sud a insulei. Geografic vorbind, stațiunea este la circa 25 km nord – vest de Maspalomas. În zona ei este capătul vestic al autostrăzii. Din capătul acesteia, spre stânga, pe o șosea normală, după circa 2 km se ajunge în stațiune. Interesant este că pe cei peste 20 km de autostradă de la Maspalomas sunt 9 tuneluri, cu o lungime totală de circa 7 km.

Din capătul autostrăzii, spre dreapta, după circa 6 km, se ajunge în localitatea Mogán. Nu am aflat mare lucru despre aceasta, dar situația respectivă îmi aduce, din nou, aminte de Thasos-ul Greciei, unde câteva localități din interiorul insulei aveau o „Skala” proprie la malul mării. Probabil că și aici a fost o formă de apărare a populației, preponderent pescari, contra atacurilor piraților.

În Puerto de Mogán se poate ajunge cu transportul în comun, autobuzul nr. 32, care circulă la fiecare 30 de minute. În caz de necesitate, numărul autobuzelor se suplimentează. Costul unui bilet este de 4.50 euro de persoană și sens. Deși panoul din stație ne informa că se pot achiziționa bilete dus – întors, cu o reducere de 15%, la data vizitei noastre această facilitate nu era valabilă. Drumul durează circa jumătate de oră. Sosirea se face într-o adevărată autogară, cu peroane numerotate, fiecare destinat unei anumite linii.

Scopul declarat al excursiei era să vizităm portul („marina”) și un site arheologic, despre care nu știam nimic. Cu puțin timp înainte de a ne urca în autobuz, aflăm că este și zi de târg în localitate. Ca urmare, am o explicație pentru aglomerația din autobuz, Doina găsind un loc de așezat numai pe treptele de la ușa din mijloc, iar eu apucând numai un loc în picioare.

Localitatea este de o formă aproximativ triunghiulară, amplasată într-o vale între două dealuri, de 150 – 200 m înălțime, perpendiculare pe ocean, cu deschiderea la litoral de circa 500 m, și adâncimea puțin peste 1 km. Autogara este la circa 300 m de țărm.

Ghinionul face ca, imediat după coborârea din autobuz, să ajungem în zona târgului. Acesta ocupă o zonă pietonală, probabil promenada, în lungul stațiunii, de vreo 500 m lungime. Sunt tarabe, mai mari, sau mai mici, acoperite, sau nu, pe ambele laturi ale unei zone de circulație foarte îngustă, și foarte aglomerată. Aici, grupul nostru de șase persoane se împarte, pentru a lăsa fiecăruia libertatea de a-și atinge obiectivele. Noi intrăm în zona târgului, în capătul dinspre ocean. În consecință, îi vom parcurge lungimea de două ori. Varietatea de produse vândute este foarte mare. Aceasta începe cu inele, cercei, lănțișoare, continuă cu magneți, brelocuri, rame foto, și termină cu obiecte de îmbrăcăminte și marochinărie. Eu rămân câteva momente cu ochii pe un stand cu statuete de lemn. Băieții, clar de origine africană, se laudă că sunt din Ghana, iar că lemnul ar fi tec. Dacă prima afirmație pare rezonabilă, a doua o bănuiesc a fi comercială, lemnul statuetelor fiind mult prea ușor. Doina se lansează într-o negociere, și scoate o girafă de circa 30 cm înălțime la 10 euro, cu peste 30% mai puțin decât prețul inițial. De altfel, aproape orice am cumpărat de acolo a fost negociat, uneori chiar foarte dur. Au fost și câteva tarabe cu prețuri afișate, și care nu se puteau negocia, dar cu oferte. De regulă mărunțișuri, la care „plătești 4 și iei 5”. Între acestea, am găsit și niște pliculețe cu hidrocristale, acele biluțe translucide, colorate, decorative, care se umflă consistent dacă sunt scufundate în apă.

Spre capătul din amonte al târgului, o interesantă construcție adăpostește un complex comercial, dar care nu are foarte mare căutare. O fi de vină concurența? . Tot de un interes scăzut se bucură și o sală de fitness de pe la jumătatea traseului.

După ce nevoia de „shopping” a fost satisfăcută, ne îndreptăm și noi spre plajă. Aceasta, de circa 200 m lungime, nu foarte lată, are o formă de semilună, adăpostită în spatele unor diguri, cu o mică deschidere spre larg. Gurile rele spun că nisipul plajei este adus din Sahara. Nu am putut verifica această informație, dar, parcă nu este de crezut. Dunele de la Maspalomas sunt mult mai aproape. Interesant este faptul că plaja este destul de aglomerată, existând mulți turiști și în apă. Privind versantul din partea dreaptă (spre vest) a plajei, îmi aduc aminte de Matala, Creta, și mormintele săpate în stâncile de acolo. Aici, în loc de morminte, avem clădiri vopsite în alb. O altă diferență constă în faptul că aici, pe toată lungimea ei, plaja este bordată de o faleză cu terase, baruri, cafenele. Interesant este faptul că acestea sunt la fel de aglomerate ca și plaja.

Între timp, primim un telefon de la alți membrii ai grupului, cum că au găsit situl arheologic. Pentru a ajunge la el trebuie să mergem până la capătul estic al plajei, de unde apar și plăcuțe indicatoare. Mă duc singur, Doina preferând să rămână pe faleză, la o înghețată. Găsesc foarte ușor amplasamentul, și aflu că acesta se numește „Cañada de Los Gatos”. Dacă este să-l cred pe Google, aceasta ar însemna „Vâlceaua Pisicilor”.

Situl cuprinde un ansamblu de 10 – 12 ruine de case de piatră, ce au fost construite începând cu 1700 – 1300 de ani în urmă, deci după ultima erupție vulcanică. O parte din acestea au fost modificate și reconstruite în timp, unele fiind locuite chiar până în urmă cu 100 de ani. Acestea sunt amplasate pe panta dealului ce mărginește stațiunea, la cote destul de joase, 15 – 25 m peste nivelul oceanului. Locul a devenit un obiectiv turistic, fiind deschis vizitatorilor în 1995. Traseul prin sit este perfect marcat, o potecă, comod de parcurs, trecând prin dreptul fiecărei case. Fiecare casă are un nume și o poveste, prezentată, împreună cu fotografii, pe plăcuțele indicatoare din vecinătate. Acestea sunt în limbile spaniolă, germană și engleză. Cu această ocazie (Deh! Omul cât trăiește, învață!) , aflu că un termen pe care îl credeam cu referire numai la Australia, are de fapt o aplicabilitate internațională. „Aborigen” = băștinaș, autohton, indigen, cu referire la o populație ce a trăit anterior pe acele meleaguri.

Câteva din aceste case au o poveste care poate fi menționată. Una din acestea este „La casa bajo la casa” – Casa de sub casă, ce ne arată cum pe ruinele unei case mai vechi a fost construită o alta.

Mai departe, o casă ce pare a fi cea mai veche, locuită încă din secolul al III-lea, are pereții dublați, iar spațiul dintre aceștia este umplut cu pământ. Se consideră că aceasta este o metodă de protecție contra eventualelor inundații produse de scurgerile de pe versanți. Oare în acele timpuri ploua mai mult pe insulă sau am, și aici, explicația privind văile amenajate?! (menționate în articolul anterior).

Cele mai multe case au în plan o formă de cruce. Nu am idee dacă există o explicație legată de religie, a acesteia. Există, însă, o casă încadrată la definiția „Otras casas, otros constructores, otros tiempos”, care are o altă formă, destul de neregulată, după părerea mea, apropiată de o pară. Se explică aceasta prin faptul că testele cu Carbon 14 o datează din secolul al XV-lea, mult mai târziu decât celelalte.

Cea mai simpatică denumire a unei case mi s-a părut a fi „Conejo y gato” – Iepurele și pisica. Săpăturile arheologice de aici au scos la iveală câteva oase de iepure. Pe unele din acestea au fost descoperite o serie de urme, identificate ca fiind de la colți de pisică. Interesant este faptul că atât iepurele, cât și pisica, au apărut pe insulă după 1483, fapt ce poate conduce mai ușor la determinarea vârstei casei.

Ruina cu cea mai mare altitudine, considerată a fi locuință, poartă numele „Una casa de transición”. Potrivit identificărilor arheologice, este una din clădirile construite peste ruine mai vechi.

O ultimă ruină pare să fi fost un loc de preparare a hranei și desfășurarea unor activități legate de aceasta. Eu am considerat-o ca fiind o „bucătărie comună”, pentru întreaga comunitate.

În continuare, poteca urcă spre un „mirador” (punct de observație, de belvedere, situat la înălțime) intermediar, și apoi către un altul, și mai sus. Lângă acesta există și un bar, dotat cu o largă gamă de băuturi și, mai ales, cu toaletă. Aici mă reîntâlnesc cu ceilalți membrii ai grupului, de care mă despărțisem la târg. Grăbit să fac o poză panoramică, omit să fotografiez barul. Îmi spun că o voi face la întoarcere, fără să știu că nu voi mai reveni acolo. Ca urmare, îi voi face acestuia o fotografie mai târziu, de jos, din localitate.

O informație de pe panoul de la intrare spunea că la capătul străzii putem să găsim și cimitirul antic. Presupun că aleea pe care am mers până acum, și care se continuă mai departe, cam pe aceiași cotă de nivel este strada menționată. Așa că ne continuăm drumul pe alee și, după circa 400 m, ajungem și la cimitirul din situl arheologic. De precizat că pe ultimii circa 50 m, traseul coboară cam 25 m.

Aici, pe o suprafață destul de mică, au fost identificate circa 20 de morminte, majoritatea datând din a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Sunt morminte atât de bărbați și de femei, cât și de copii de 2 – 6 ani. În zonă au fost efectuate studii în 1987 și în 2000, din nefericire îngreunate de faptul că aici au fost înhumate, ulterior, și multe animale de companie. Astăzi sunt vizibile numai urmele mormintelor, în dreptul fiecăruia fiind o plăcuță indicatoare cu explicații și fotografii despre ce s-a găsit acolo. Un panou general, cu referire la întregul cimitir, precizează că sunt 2 morminte care, încă, conțin schelete nederanjate. Cred, totuși, că ceea ce am fotografiat eu, mult prea expus intemperiilor și agresiunilor, este o reconstrucție din plastic, și nu unul din scheletele originale.

Pentru a evita urcușul spre aleea pe care am venit, părăsim situl pe o poartă din zonă, accidental deschisă, și ajungem, cu adevărat, într-un capăt de stradă. Eu revin pe faleză, pentru a o recupera pe Doina, în timp ce restul grupului se îndreaptă spre autogară, pentru a lua un autobuz, mai devreme.

Pentru a ajunge în port, parcurgem întreaga faleză a plajei, până la limita vestică a acesteia și, apoi, traversăm o vale regularizată. Deși aici există o oglindă de apă, aceasta este datorată nivelului oceanului. Ceva mai în amonte, valea este seacă. Un sait dedicat stațiunii, plecând de la această vale, consideră că Puerto de Mogán este o „mică Veneția”. Consider comparația mult prea exagerată.

Ca o primă impresie, apreciez că portul este foarte mare. Cu o suprafață de circa 4 hectare, cred că este al doilea ca mărime din insulă, după cel din Las Palmas. Lucrările de realizare a portului în forma actuală au început în 1982. Ca și ambarcațiuni, nu sunt foarte impresionat. Cam același model de iahturi cu vele ocupă toate danele. La fel era și în Lanzarote. Probabil că așa este moda în insule. Rămân cu nostalgia vizitei la ”Marina” din Benalmádena, unde nu erau două ambarcațiuni la fel, una lângă alta.

Știam, încă din pregătirea excursiei, că din acest port pleacă „Submarinul Galben”. Acesta nu a fost însă pe lista mea, pentru că făcusem o asemenea plimbare în Lanzarote, ce nu a fost foarte entuziasmantă, în comparație cu una similară din Marea Roșie, mult mai „colorată”. În plus, prețul nu era prea atractiv, 31.50 euro de persoană. Identificând punctul de îmbarcare, m-am felicitat încă odată pentru că nu m-am înscris, pentru a ajunge acolo fiind necesar a da ocol întregului port, până la capătul digului de larg. Prindem, în schimb, plecarea unui vas de pasageri, plin ochi, probabil într-o excursie, undeva pe ocean.

Nouă, pe mal, nu ne rămâne decât să admirăm mulțimea de pești din radă, probabil obișnuiți cu, și așteptând hrana aruncată de turiști, precum și promenada ce bordează danele, foarte aglomerată și dublată de numeroase hoteluri și restaurante.

Plecând din port, remarcăm o piatră de o formă ciudată. Prima mea impresie este că seamănă cu acea piesă metalică de pe cheu, de care se leagă parâmele la ancorare, care, dacă nu mă înșeală memoria, în limbajul marinarilor noștri se cheamă „babă”, sau „babană”. Panoul indicator ne informează, însă, că este vorba de un omagiu adus efortului și sacrificiului marinarilor din localitate. Inițial, piatra a fost un reper pentru nivelul mareelor, indicator necesar pescarilor la revenirea din larg. A fost amplasată aici după construirea portului.

Pentru a ne întoarce în centru, străbatem, apoi, un cartier de case, de regulă cu un singur etaj, cu străzi foarte înguste. Remarc abundența de verdeață și de flori ce se întind de la o clădire la alta, peste stradă, fapt ce îmi aduce aminte se străduțele din Oia, Santorini.

Dar, nu pot fi toate frumoase până la capăt. Ajungem la autogară cu circa un sfert de oră înainte de plecarea autobuzului. Acesta nu este, încă, sosit în stație. În schimb, este o mulțime de oameni. O parte din ei încearcă să formeze o „coadă” în dreptul locului unde va opri autobuzul. Intenție onorabilă, dar inutilă. În momentul sosirii autobuzului, în dreptul ușii acestuia, se creează o îmbulzeală teribilă. Comparația ce mi-a venit în minte este aceea a cozilor la carne de pe vremuri, când se anunța că mai sunt numai 10 pachete pentru cei 100 de oameni ce așteptau. Trebuie să menționez că majoritatea turiștilor erau germani, și nu chiar foarte în vârstă.

Dau, însă, o notă excelentă spaniolilor care, imediat, au adus un al doilea autobuz la peronul alăturat, iar șoferul nostru nu a dat bilete decât pentru cei ce au avut loc pe scaun, și a plecat cu circa 5 minute înainte de grafic.

Noi am ajuns la hotel în timp util pentru a prinde masa de prânz.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de msnd in 12.02.2018 12:01:57

Validat / Publicat: 12.02.18 13:16:51


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în SPANIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1855


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  48100 PMA (din 36 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de msnd? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[12.02.18 13:16:32]
» mesaj pers

   Fain recomandarea!

   Mutat în rubrica "O zi în Puerto de Mogan, GRAN CANARIA" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[12.02.18 13:19:17]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   --

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- msnd
[12.02.18 14:28:29]
» mesaj pers

   @webmaster; webmasterX

   Mulțumesc mult amândurora!

   Aprecierile mă obligă.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[15.04.18 16:58:05]
» mesaj pers

   @msnd: La inceputul articolului a vazut ca mai era ceva in urma, un primul articol peste care nu stiu cum dar sarisem, asadar l-am citit intai pe acela iar apoi pe acesta.

   Ce pot spune, va admir pentru planurile pe care le faceti si parca va si vad cum intr-o diviziune a muncii fiecare membru al familiei planifica cate ceva.

   Frumoase locuri, o lectura minunata, felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- msnd
[15.04.18 22:25:29]
» mesaj pers

   @mishu:

   Sărut mâna și mulțumesc pentru aprecieri.

   Remarc faptul că în ultimul timp, deși nu curge de la sine, am început să detaliez mai mult. Scriu astăzi un articol numai despre o zi, sau numai un obiectiv din cele vizitate în cursul unei excursii. Și așa, mai primesc reproșuri că unele articole sunt prea lungi. Dar în trecut, în seria despre Egipt, sau din țările nordice, un articol acoperea trei sau patru zile de excursie. Să fie o creștere a experienței faptul că din o săptămână în Gran Canaria, au apărut 5 articole?

   Cât despre diviziunea muncii, mai spuneam cu altă ocazie că, decurge din viteza de ajungere la... tastatură.

   Îți dorim o seară excelentă!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[46] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JAN-2018] 1. Coborând din autobuz, ajungem, pentru început, la târg. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944467">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944467"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944467">Şterge vot</a></div><span id="v9944467" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944467)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944467Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944467MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JAN-2018] 1. Coborând din autobuz, ajungem, pentru început, la târg.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JAN-2018] 2. Acesta se dezvoltă pe circa 500 m, în lungul unei alei pietonale. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944468">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944468"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944468">Şterge vot</a></div><span id="v9944468" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944468)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944468Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944468MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JAN-2018] 2. Acesta se dezvoltă pe circa 500 m, în lungul unei alei pietonale.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JAN-2018] 3. Sunt tarabe cu tot felul de produse. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944469">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944469"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944469">Şterge vot</a></div><span id="v9944469" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944469)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944469Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944469MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JAN-2018] 3. Sunt tarabe cu tot felul de produse.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JAN-2018] 4. Unele sunt „mărunțișuri”. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944470">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944470"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944470">Şterge vot</a></div><span id="v9944470" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944470)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944470Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944470MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JAN-2018] 4. Unele sunt „mărunțișuri”.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JAN-2018] 5. Altele sunt de dimensiuni mai mari. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944471">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944471"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944471">Şterge vot</a></div><span id="v9944471" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944471)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944471Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944471MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JAN-2018] 5. Altele sunt de dimensiuni mai mari.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JAN-2018] 6. Mie îmi atrage atenția o tarabă cu statuete de lemn. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944472">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944472"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944472">Şterge vot</a></div><span id="v9944472" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944472)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944472Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944472MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JAN-2018] 6. Mie îmi atrage atenția o tarabă cu statuete de lemn.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JAN-2018] 7. Un complex comercial din vecinătate nu are prea mare căutare. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944473">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944473"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944473">Şterge vot</a></div><span id="v9944473" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944473)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944473Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944473MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JAN-2018] 7. Un complex comercial din vecinătate nu are prea mare căutare.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JAN-2018] 8. Nici sala de fitness nu este prea populată. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944474">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944474"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944474">Şterge vot</a></div><span id="v9944474" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944474)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944474Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944474MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JAN-2018] 8. Nici sala de fitness nu este prea populată.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JAN-2018] 9. Plaja îmi aduce aminte de Matala, Creta. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944475">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944475"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944475">Şterge vot</a></div><span id="v9944475" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944475)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944475Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944475MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JAN-2018] 9. Plaja îmi aduce aminte de Matala, Creta.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JAN-2018] 10. Pe faleza plajei sunt o mulțime de baruri și restaurante. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944476">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944476"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944476">Şterge vot</a></div><span id="v9944476" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944476)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944476Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944476MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JAN-2018] 10. Pe faleza plajei sunt o mulțime de baruri și restaurante.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JAN-2018] 11. Unul din panourile indicatoare ce ne îndrumă către situl arheologic. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944477">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944477"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944477">Şterge vot</a></div><span id="v9944477" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944477)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944477Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944477MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JAN-2018] 11. Unul din panourile indicatoare ce ne îndrumă către situl arheologic.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JAN-2018] 12. Un ansamblu al sitului arheologic, cu toate pătțile lui componente. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944478">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944478"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944478">Şterge vot</a></div><span id="v9944478" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944478)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944478Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944478MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JAN-2018] 12. Un ansamblu al sitului arheologic, cu toate pătțile lui componente.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JAN-2018] 13. O privire de ansamblu asupra „Cañada de Los Gatos”. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944479">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944479"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944479">Şterge vot</a></div><span id="v9944479" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944479)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944479Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944479MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JAN-2018] 13. O privire de ansamblu asupra „Cañada de Los Gatos”.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JAN-2018] 14. „La casa bajo la casa”. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944480">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944480"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944480">Şterge vot</a></div><span id="v9944480" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944480)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944480Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944480MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JAN-2018] 14. „La casa bajo la casa”.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JAN-2018] 15. Panoul explicativ privind „Casa de sub casă”. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944481">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944481"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944481">Şterge vot</a></div><span id="v9944481" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944481)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944481Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944481MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JAN-2018] 15. Panoul explicativ privind „Casa de sub casă”.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JAN-2018] 16. O casă de 1300 ani vechime. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944482">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944482"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944482">Şterge vot</a></div><span id="v9944482" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944482)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944482Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944482MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JAN-2018] 16. O casă de 1300 ani vechime.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JAN-2018] 17. O casă ce a fost locuită începând cu secolul al III-lea. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944483">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944483"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944483">Şterge vot</a></div><span id="v9944483" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944483)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944483Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944483MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JAN-2018] 17. O casă ce a fost locuită începând cu secolul al III-lea.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JAN-2018] 18. Casa de o formă aparte față de restul. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944484">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944484"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944484">Şterge vot</a></div><span id="v9944484" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944484)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944484Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944484MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JAN-2018] 18. Casa de o formă aparte față de restul.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JAN-2018] 19. Textul ce explică faptul că aceasta datează numai din secolul al XV-lea. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944485">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944485"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944485">Şterge vot</a></div><span id="v9944485" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944485)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944485Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944485MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JAN-2018] 19. Textul ce explică faptul că aceasta datează numai din secolul al XV-lea.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JAN-2018] 20. Casa ”Iepurele și Pisica”. Pe panoul explicativ există poze cu oasele de iepure și urmele colților de pisică. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944486">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944486"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944486">Şterge vot</a></div><span id="v9944486" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944486)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944486Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944486MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JAN-2018] 20. Casa ”Iepurele și Pisica”. Pe panoul explicativ există poze cu oasele de iepure și urmele colților de pisică.
foto msnd [12.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JAN-2018] 21. Încă „Una casa de transición”. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944487">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944487"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944487">Şterge vot</a></div><span id="v9944487" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944487)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944487Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944487MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JAN-2018] 21. Încă „Una casa de transición”.
foto msnd [12.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [JAN-2018] 22. Iar aceasta pare să fi fost un fel de „bucătărie comună”. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944488">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944488"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944488">Şterge vot</a></div><span id="v9944488" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944488)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944488Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944488MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JAN-2018] 22. Iar aceasta pare să fi fost un fel de „bucătărie comună”.
foto msnd [12.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [JAN-2018] 23. Presupun că aceasta este „Vâlceaua Pisicilor”. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944489">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944489"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944489">Şterge vot</a></div><span id="v9944489" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944489)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944489Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944489MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [JAN-2018] 23. Presupun că aceasta este „Vâlceaua Pisicilor”.
foto msnd [12.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [JAN-2018] 24. Poteca urcă în continuare către un „mirador”. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944490">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944490"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944490">Şterge vot</a></div><span id="v9944490" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944490)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944490Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944490MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [JAN-2018] 24. Poteca urcă în continuare către un „mirador”.
foto msnd [12.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [JAN-2018] 25. Ansamblul ruinelor, privit de sus. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944491">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944491"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944491">Şterge vot</a></div><span id="v9944491" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944491)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944491Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944491MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [JAN-2018] 25. Ansamblul ruinelor, privit de sus.
foto msnd [12.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [JAN-2018] 26. Barul din incintă, în mijlocul fotografiei, văzut de jos, din stațiune. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944492">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944492"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944492">Şterge vot</a></div><span id="v9944492" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944492)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944492Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944492MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [JAN-2018] 26. Barul din incintă, în mijlocul fotografiei, văzut de jos, din stațiune.
foto msnd [12.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [JAN-2018] 27. O minusculă grădină, lîngă bar. Probabil, rozmarinul este utilizat la băuturi. -- foto by <b>msnd</b> [uploaded 12.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944493">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944493"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944493">Şterge vot</a></div><span id="v9944493" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944493)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944493Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944493MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [JAN-2018] 27. O minusculă grădină, lîngă bar. Probabil, rozmarinul este utilizat la băuturi.
foto msnd [12.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[46] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.191692829132 sec