90804 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Camino de Santiago

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
02.11.2018
DE
Avatar Radu Tudoran
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Călăraşi
înscris/ă în 12.09.15
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 12 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.25
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Pelerin pe Camino Primitivo către Santiago de Compostela


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Motto: "Quien va a Santiago y no al Salvador, visita al criado y no al Señor" ("Cine merge la Santiago şi nu la Salvador vizitează sluga şi un stăpânul")

 

Dacă pelerinajul către Ierusalim sau Roma a trecut pe varianta aero şi auto, cel către Santiago de Compostela a rămas în mare măsură în varianta sa originală, adica per pedes. Desigur a apărut opțiunea pe doua roți, dar ponderea rămâne a celor care mărşăluiesc. Pentru a fi considerat pelerin trebuie să dovedeşti că ai parcurs măcar 100 de kilometri pe jos sau 200 cu bicicleta, iar anul trecut au fost înregistrate peste 300 000 de astfel de persoane.

Pornind din diferite colțuri ale Europei pelerinii moderni optează pentru rute deja celebre. Drumul francez, ales de aproape 60% dintre participanți, poate începe din multe locuri. Paris, Arles sau Cluny sunt printre cele mai cunoscute, dar şi îndepărtate. Camino portughez este a doua rută ca popularitate şi debutează la catedrala din Lisabona sau la cea din Porto. Camino del Norte (drumul nordului) străbate Ţara Bascilor şi este mai puțin atrăgător din cauza diferențelor de altitudine întâlnite. Urmează la rând alte trasee, englez, aragonez, etc, dar am găsit simbolul drumului sfântului Iacob chiar şi în fața domului din Speyer, pe malul Rinului. Iar un tânăr original cu care m-am intersectat pe drum de mai multe ori, ceh de origine, începuse din Praga şi pe rucsacul lui era scris cu mândrie "3200 de kilometri".

Totuşi pelerinajul inițial, efectuat de regele Alfons al II-lea şi suita sa în sec. al IX-lea, s-a desfăşurat aproximativ pe drumul numit astăzi Camino primitivo. În lungime de 320 de kilometri şi caracterizat de pante istovitoare şi coborâri interminabile, urcând pe culmile munților din Asturia şi rătăcind prin pădurile Galiției, el este considerat cel mai dur traseu dintre toate. Şi pe acesta l-am ales eu, ca pe o ultimă aventură.

Punctul de start se află în Oviedo, oraş elegant, care îmbină istoria cu turismul, atrăgând şi alți vizitatori în afara pelerinilor. Există o multitudine de puncte de atracție: catedrala San Salvador, locul unde este expusă Crucea Victoriei, simbolul Asturiei, Santa María del Naranco şi San Miguel de Lillo, două biserici situate pe Monte Naranco, construite în stilul pre-romanesc asturian cu peste un mileniu în urmă, biserica San Juan El Real, unde viitorul dictator al Spaniei Francisco Franco îşi unea destinele cu Carmen Polo, dar şi Palacio de Congresos, o realizare futuristă caracteristică lui Santiago Calatrava, şi o mulțime de statui, cele mai cunoscute aparținând lui Woody Allen şi micuței Mafalda. Colega noastră @mireille a prezentat urbea plastic, cu mult farmec, în stilul său personal, şi cum nu-mi doresc să fiu un palid epigon mă abțin să pornesc un alt review pe aceeaşi temă.

Mi-am ridicat de la biroul de informații turistice credențialul, "paşaportul de pelerin" pe care urma să-l ştampilez de-a lungul călătoriei la hanuri, biserici, cârciumi, magazine şi chiar vânzători ambulanți. Am colindat prin sate şi oraşe, mari şi mici, mai banale sau interesante. Din păcate nu întotdeauna mai aveam timp sau energie să le explorez în amănunt. Am descărcat o mulțime de hărți de pe internet şi le-am păstrat în telefon. Inutil, căci drumul este marcat excelent şi în Asturia şi în Galiția. Deasemenea semnalul pentru telefon şi internet a fost excelent, putând să-mi prezint călătoria familiei în timp real. Am trecut prin Grado, dar nu m-am oprit să vizitez muzeul etnografic fiind târziu, în Cornellana am văzut din mers mănăstirea San Salvador, fondată acum un mileniu şi lăsată astăzi în părăsire. La Salas am ajuns obosit şi înfometat, aşa că am mâncat bine într-o tavernă bătrânească de lângă arcul care leagă palatul Valdés Salas cu turnul medieval. Am stat alături de clienții obişnuiți care s-au bucurat zgomotos când am ales să beau o bere galițiană în favoarea uneia din Madrid. Patronul mi-a adus un platou uriaş, spunându-mi că am nevoie de putere să ajung cu bine la capăt. Prețul a fost decent şi bacşişul la fel. Pelerinii sunt bine primiți peste tot, deşi nu vin ca nişte clienți bogați. În general toți localnicii pe care-i întâlneşti sunt binevoitori, îți oferă ajutor, te salută cu prietenie. Nu am întâmpinat o barieră linvistică, deşi cunosc limba spaniolă destul de modest. La Tineo doar am făcut câteva fotografii prin centrul localității şi am căutat o gustare şi o cafea. Le-am găsit într-un bar simplu, unde m-am simțit ca acasă. Cunoşteam vreun sfert dintre consumatori :). Muzeul de artă religioasă, având o colecție mică de obiecte vechi şi valoroase, era închis. La Grandas de Salime este un alt muzeu etnografic şi la Castro sunt ruine celtice. Din păcate am parcurs drumul dintre cele două localități de două ori, din lipsă de paturi libere, şi marşul suplimentar de 10 kilometri m-a privat de o pauză educativă.

Am vizitat mult mai relaxat Lugo, un oraş ascuns după ziduri romane, un loc unde modernismul se înclină în fața eleganței de pe vremea bunicilor. La Melide am trecut pe la biserica San Pedro, începută în sec. al XII-lea, apoi am avut parte de un prânz inedit, căci am ales la întâmplare, nerecunoscând în meniu nici un fel de mâncare. La Boente a fost fiestă, ea desfăşurându-se chiar lângă albergue-ul unde m-am cazat. Ţin minte că au avut o grămadă de artificii, locul de lansare fiind sub geamul meu. Parcă dormeam pe câmpul de luptă de la Mărăşeşti. Aşa mirosea şi se auzea. Dar n-am fost în stare să mă ridic şi să închid geamul, adormind în plină bătălie. Ţinta mea era însă aproape, victoria părea o simplă problemă de timp. A doua zi, la intrarea triumfală în Santiago de Compostela mi-am pus ochelarii de soare. Îmi dăduseră lacrimile. Nouă luni de pregătiri şi marşuri extenuante şi-au spus cuvântul. Ajunsesem cu bine şi chiar cu o zi înainte. M-am reîntâlnit cu un german din Aachen, un veteran al pelerinajelor, alături de care pornisem în prima zi. N-am ştiut niciodată cum îl cheamă, deşi am discutat de mai multe ori de-a lungul traseului. M-a felicitat şi ne-am îmbrățişat. Să recunosc că plângeam? Sfârşitul însă nu era aici. O oră şi jumătate am stat la coadă la oficiul pentru evidența pelerinilor ca să-mi obțin compostela, diploma care atesta pelerinajul efectuat. Cu fețe obosite, bocanci plini de praf şi rucsaci decolorați de soare parteneri de drum sosiți din diferite colțuri ale lumii au aşteptat la fel ca mine o simplă coală de hârtie, dar care atesta răbdarea şi voința de a termina o încercare la care ne angajasem benevol.

Cu privire la peisaje veți citi pe diferite site-uri caracterizări gen "privelişti care-ți taie răsuflarea". Poate autorul se gândea la faptul că i-a ieşit limba de un cot şi nu mai putea respira în urma urcuşului. Este foarte posibil. Dar pentru cei care au străbătut Piatra Craiului sau Retezatul, de exemplu, nu va fi nici o noutate. Se ajunge şi la un baraj, la Salto de Salime, dar din nou mândria patriotică mă orientează spre Vidraru, care parcă-i mai spectaculos. Diferența apare din totala lipsă a pet-urilor plutind în derivă, dar aici este vorba de civilizație şi educație. Pădurile Galiției sunt lipsite de acea desime pe care o au codrii noştri şi potecile par pline de colb. Însă din nou ei au un ascendent uriaş prin lipsa gunoaielor şi mai ales a reîmpăduririlor pe zone largi.

Ca părere personală, drumul este greu şi lung, dar poate fi terminat fără nici o problemă musculară. Pentru cei familiarizați cu drumețiile montane, va părea un fel de excursie în Bucegi. Desigur, după o săptămână va interveni oboseala şi chiar plictiseala, dar împărțirea în etape de 25-30 de kilometri face ca la ora 3 după-amiaza să se termine "ziua de lucru". Eu am avut mai mult de îndurat, căci am debutat cu o rosătura la picior, rod al antrenamentului. Am mers din aceasta cauză mai încet şi scrâşnind din dinți, am mai făcut câte o pauză pentru schimbarea pansamentului, dar m-am abținut de la blasfemii, căci pelerinajul presupune şi penitență.

Problema cazării, în mod normal, nu este o problemă. Există în multe locuri hoteluri, dar pelerinul adevărat se cazează la hanuri, cunoscute de toata lumea, indiferent de limba maternă, drept albergue. Sună mai exotic şi folosirea termenului îți crează senzația că aparții unei categorii de călători mai specială. Acolo găseşti atmosfera veritabilă a pelerinajului. Sunt hanuri din belşug, dar şi hotelurile aveau tarife reduse pentru noi. Am înnoptat în dormitoare de treizeci de persoane (ca în armată), în camere de doar şase paturi, dar şi singur-singurel în tot hanul. Unele erau moderne, părând a avea instalațiile sanitare nou montate şi mobilierul nou-nouț, altele erau mai vechi, probabil aparținând epocii regelui Alphons al II-lea. O dată am crezut că sunt la cabană în munți, altă dată că dorm într-un hotel adevărat. Un punct comun îl constituie curățenia ireproşabilă, un altul ar fi amabilitatea gazdelor. În întreaga perioadă petrecută în Spania, două săptămâni, am schimbat paisprezece paturi. Am dormit în hanuri, hoteluri de o stea, de două şi de trei. M-am gândit mult ce să reproşez, raportat la preț, igienă, comunicare, etc, şi am înțeles că nu am de ce să mă plâng. Mi-am scos cu respect şapca în fața industriei hoteliere din țara aceasta. Este o părere strict personală. Dar indiferent de mărimea camerei nu vă aşteptați la o seară ca la cabană, ca în tabără. În general, lumea vorbeşte în şoaptă şi după ora 22 este complet întuneric, cu toții dormind dus. Bineînțeles că este timp de povestit la o bere rece sau la un pahar de cidru, mai ales la cinele comune, dar apoi somnul are prioritate. Prețul cazării este cam 10-12 euro pe noapte la han şi 20-35 de euro la hotel. Uneori se găsesc maşini de spălat şi uscătoare (funcționeaza cu monede de 2 euro), alteori sunt doar frânghii de uscat rufe. De cele mai multe ori ți se dă un cearşaf şi față de pernă de unică folosință şi doar o dată am apelat la cearşaful propriu. Dormitoarele sunt mixte şi bunul simț este ceva uzual. Cum tot pățitu-i priceput, pot să vă sfătuiesc, după o experiență personală, că este bine să sunați în prealabil dimineața la câte un albergue pentru rezervare. Am prins şi ultimul pat din han, dar am şi bătut cinci kilometri înapoi, spre un hotel cu locuri disponibile.

Rezervarea este facilă, toate "albergue-le" au pagină pe internet, cu informații utile şi mai ales număr de telefon. Şi nu este greu deloc să spui în spaniolă că te cheamă Mario şi vrei să rezervi un pat pentru seara respectivă. Însă unele hanuri nu acceptă rezervări, cazarea făcându-se în ordinea sosirii. Noroc cu numărul mare de locuri de cazare :).

Un alt capitol important este cel al alimentației de zi cu zi. Din fericire cei care se ocupă de problema aceasta în Asturia şi Galitia nu sunt oameni porniți a face avere peste noapte. Prețurile sunt destul de scăzute şi nu numai în supermarket-uri. Am mâncat bine şi ieftin chiar dacă s-a gătit la bucătărie doar pentru mine. Un platou cu carne, cartofi şi salată nu depăşeşte 9 euro. Un sandviş consistent, o cafea şi un zumo (suc de portocale, făcut chiar din portocale) m-a costat la un albergue vreo 4-5 euro. În gară la Kőln abia cumpăram sandvişul şi comparația am făcut-o uşor la sosirea în Frankfurt :). În cursul zilei nu este nevoie de mâncare în rucsac căci baruri ş restaurante unde se mănâncă un bocadillo gustos şi se bea o bere rece sunt numeroase, iar pe ultimii 40-50 de kilometri chiar prea numeroase.

Concluzionând, pelerinajul este o călătorie spirituală pe care fiecare o înțelege în felul lui. Dar turistul din cei mai mulți dintre noi nu rămâne pasiv la locurile pe care le vede, la situațiile pe care le întâlneşte. Astfel că aici am căutat să prezint doar aspecte practice ale drumului şi impresii absolut personale. Desigur că am trecut în viață prin locuri mult mai atrăgătoare şi fără eforturi atât de mari. Pasiunea mea pentru istorie sau artă a fost prin alte părți ale Europei mult mai satisfacută decât pe acest drum anevoios. Dar nu regret nici o clipă călătoria şi chiar o recomand cu căldură şi altora. Iar motto-ul reprezintă gândul cu care am purces la drum.

Să aveți şi voi un pelerinaj frumos.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de Radu Tudoran in 02.11.2018 23:01:50

Validat / Publicat: 03.11.18 08:57:15


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în SPANIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1323

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  77400 PMA (din 58 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

Cele mai recente 28 ecouri scrise la acest articol [pagina 2, ecourile 31 - 58]
pentru ecouri mai vechi, folosiți PAG.URM, PAG. PREC (vezi mai jos)
Pentru ÎNTREGUL ȘIR de ecouri, în ordine cronologică, începeți cu PAGINA 1
SAU puteți consulta forma MONOBLOC (nepaginată) a ecourilor click aici
.
- puiutea
[04.11.18 13:57:52]
» mesaj pers

   Într-adevăr, El Camino se face per pedes, dar... nici cu bici nu mi-ar fi rușine! Pe cal, parcă NU! Iată, de curiozitate: http://www.cabonorteblog.com/2015/04/16/el-camino-primitivo-en-bici/

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[04.11.18 13:58:54]
» mesaj pers

   @cami_dxb: Un vot negativ ma afecteaza mai putin decat ignorarea 😅

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[04.11.18 14:04:14]
» mesaj pers

   @puiutea: Eu ma gandeam cum sa rezolv problema bicicletei mai ieftin si eficient si mi se parea o problema grea.

   Dar cu calul? Mission: impossible. 😅

   Pentru mine, care am crescut la bloc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[04.11.18 14:06:31]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Sunt mai transparent decat parbrizul de Fiat 😅

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- puiutea
[04.11.18 14:13:35]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran: Nu, a cabalo, no! Dar, dacă tot ești biciclist, putem căuta o soluție pentru bicicletă! Totul e să vrei! ;)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- cristina47
[04.11.18 14:42:36]
» mesaj pers

   @puiutea: Eu sunt de parere ca acest pelerinaj trebuie facut pe jos. Insa mi-a ramas in minte un text de prin manualele de spaniola, in care era descris drumul spre Santiago. Si, tin minte, ca era un fel de nota introductiva, si li se explica elevilor, succint, ca este un pelerinaj religios care poate fi realizat pe jos, cu bicicleta, sau calare...

   Desigur, procentajul celor care realizeaza in zilele noastre acest traseu calare, a scazut, fiindca este si cel mai costisitor, cred.

   Am cautat informatii mai noi, si am dat peste un fel de descriere, statistici, rute, etc.

   https://www.homeaway.es/info/ideas-para-vacaciones/alojamientos-festivales-eventos/caminodesantiago

   Evident, acum drumul poate fi parcurs si de catre persoanele cu probleme locomotorii. Daca ma lasa genunchii de tot, mai am o sansa. :) Fac si eu haz. Nu am eu atata vointa cata a avut domnul Tudoran. Uneori, dupa serviciu, iau taxiul fiindca "mi-e greu" sa merg si o straduta pe jos, pana la tramvai, si apoi, acasa.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- puiutea
[04.11.18 15:30:19]
» mesaj pers

   @cristina47: Am citit povestiri ale pelerinilor, oameni bolnavi, sau fără pregătire, care au reușit să facă El Camino! Nu știu cum, dar CEVA se întâmplă pe Camino, extrem de puțini nu au reușit! Se pare că, dacă pleci, ceva anume te va duce până la final! E greu de explicat, dar cei care l-au făcut așa spun! Deci, n-ai să știi, dacă nu încerci! Există ceva (sau Cineva) care te poartă înainte!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- webmaster13
[04.11.18 15:40:01]
» mesaj pers

   clipul atasat se poate sterge sau schimba!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[04.11.18 18:02:15]
» mesaj pers

   @puiutea: Pentru Camino primitivo trebuie bicicleta adevarata, nu una precum Camila mea ☺

   Pe celelalte variante nu ma pot pronunta. Dar cu calul ar fi curata penitenta pentru mine. 😊

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[04.11.18 18:07:03]
» mesaj pers

   @cristina47: Sunt multi pelerini care pornesc din Lugo. Deci doar 100 km. Lejeri. Asa ca nu ezita.

   Buen camino

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- cristina47
[04.11.18 18:15:39]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran: Multumesc. Sau din Portugalia, am mai vazut...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- puiutea
[04.11.18 18:33:33]
» mesaj pers

   @cristina47: Să lăsăm, deocamdată, Camino Portughez! Dar o bucată de Francez, merge!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[04.11.18 21:04:04]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[04.11.18 21:11:19]
» mesaj pers

   @webmaster: Sa inteleg ca exista pe AFA informatii despre Camino primitivo si eu nu le-am gasit? Sau subiectul nu este destul de inedit?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[04.11.18 21:27:36]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran:

   Felicitări!! Am amuţit!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[04.11.18 22:39:34]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran: Corect! . Nu e treaba mea, dar repet, cineva a avut dreptate când a spus, Articolul anului!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[04.11.18 22:50:19]
» mesaj pers

   @elviramvio: Multumesc mult. Recunosc ca ma gadila orgoliul cand vad ca primesc si ecouri, nu doar voturi.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[05.11.18 10:36:10]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran: O experiență de neuitat, generatoare de amintiri frumoase peste ani. O călătorie lungă, prin zone deosebite, cu popasuri pline de farmec - un articol cu informații utile pentru următorii pelerini.

   Interesant credențialul cu numeroasele ștampile de tot felul. Ar fi frumos să „inventăm” așa ceva și în România pe anumite rute/trasee.

   Numai bine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Radu Tudoran
[05.11.18 11:56:22]
» mesaj pers

   @tata123: Ar fi prea frumos. La manastirile din Moldova sau bisericile fortificate din Transilvania. Poate stranepotii mei sa prinda ☺

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmasterX
[05.11.18 13:04:18]
» mesaj pers

   Mutat în rubrica "Camino de Santiago, #EXCURSII și CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[05.11.18 13:12:11]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Admin
[05.11.18 13:17:33]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran:

Sa inteleg ca exista pe AFA informatii despre Camino primitivo si eu nu le-am gasit? Sau subiectul nu este destul de inedit?

   Din păcate, nu toate review-urile care ar merita să fie adnotate ca ”de interes editorial crescut” pot fi selectate - și asta datorită unor criterii *tehnice* - pentru a se minimiza pe cât posibil subiectivismul selecției, calificativele se acordă per rubrică.

   Deși tratează subiecte inedite, unele revs-uri sunt găzduite în rubrici în care *mai sunt* alte revs, recente... Nu putem crea rubrică nouă pentru fiecare subiect (inedit sau nu)...

   Din fericire în cazul de față există un alt review despre acest subiect - unul CU TOTUL deosebit, e adevărat, astfel că am creat o rubrică proprie acestui pelerinaj, probabil binemeritată. Iar articolul și-a primit, astfle, atributul meritat - acela de ”interes editorial crescut”

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[05.11.18 13:33:56]
» mesaj pers

   @Admin: Multumesc

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor
[05.11.18 16:55:46]
» mesaj pers

   Felicitări! Am și eu niște amici care au fost de 3 ori pe Camino în ultimii 5 ani, dar numai pe variantele din nord, de-a lungul coastei, și mi-au povestit una-alta. De varianta originală nu știam pînă nu am citit povestirea ta. Sper să ajung și eu pe acolo, cîndva.

   Dacă s-a adus vorba de trasee de drumeție, în UE e organizată o rețea serioasă de „cărări” (E-paths - de căutat pe wikipedia cine e interesat), unele traversează și România, dar momentan numai pe hîrtie. De pildă E4, are traseul amenajat și semnalizat cam peste tot, cu excepția României, unde încă nu e clar nici traseul, nici ce organizație se ocupă de el (dacă...).

   Totuși, avem și ceva speranțe și la noi. Probabil ați auzit de proiectul Via Transilvanica. Recent s-au inaugurat primii 140 km. Un traseu de drumeție, ciclism și călărie, la amenajarea căruia putem contribui cu toții, cu bani sau muncă.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1800 PMA1 (din 6 voturi)]
- Radu Tudoran
[05.11.18 18:19:16]
» mesaj pers

   @abancor: Tot ce mi-ai spus e nou pentru mine. Si foarte interesant. Desigur Sefa nu va fi foarte bucuroasa. 😅

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Mika
[15.11.18 12:09:59]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran: felicitări pentru așa o expediție și pentru articol. Am citit despre acest pelerinaj, am cochetat puțin cu ideea și rămâne in continuare pe lista mea. Acum, că am citi review-ul tău, și mai mult imi doresc să merg.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[15.11.18 12:16:17]
» mesaj pers

   @Mika: Este mai mult o calatorie pentru suflet si mai putin pentru turistul din noi. Nu o mai amana.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Mika
[15.11.18 12:23:54]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran: Ce rucsac ai avut? Ce capacitate? Cred că trebuie să mă limitez la cât mai puține lucruri, strictul necesar ca să fie cât mai ușor. E nevoie de sac de dormit?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
.

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[25] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2018] Catedrala din Santiago de Compostela, tinta calatoriei mele -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027226">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027226"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027226">Şterge vot</a></div><span id="v91027226" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027226)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027226Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027226MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2018] Catedrala din Santiago de Compostela, tinta calatoriei mele
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [SEP-2018] In apropierea hotarului dintre Asturia si Galitia -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027227">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027227"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027227">Şterge vot</a></div><span id="v91027227" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027227)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027227Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027227MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [SEP-2018] In apropierea hotarului dintre Asturia si Galitia
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [SEP-2018] Lacul de acumulare si barajul de la Grandas de Salime -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027228">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027228"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027228">Şterge vot</a></div><span id="v91027228" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027228)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027228Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027228MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [SEP-2018] Lacul de acumulare si barajul de la Grandas de Salime
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [SEP-2018] Prima zi a pelerinajului, sub cerul intunecat al Asturiei -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027229">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027229"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027229">Şterge vot</a></div><span id="v91027229" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027229)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027229Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027229MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2018] Prima zi a pelerinajului, sub cerul intunecat al Asturiei
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [SEP-2018] In muntii Asturiei, pe varianta numita a 'spitalelor' -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027230">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027230"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027230">Şterge vot</a></div><span id="v91027230" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027230)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027230Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027230MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2018] In muntii Asturiei, pe varianta numita a "spitalelor"
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [SEP-2018] In catedrala din Oviedo -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027231">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027231"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027231">Şterge vot</a></div><span id="v91027231" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027231)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027231Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027231MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [SEP-2018] In catedrala din Oviedo
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [SEP-2018] In muntii Asturiei -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027232">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027232"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027232">Şterge vot</a></div><span id="v91027232" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027232)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027232Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027232MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2018] In muntii Asturiei
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [SEP-2018] Borna care marcheaza drumul catre Santiago de Compostela -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027233">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027233"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027233">Şterge vot</a></div><span id="v91027233" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027233)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027233Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027233MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [SEP-2018] Borna care marcheaza drumul catre Santiago de Compostela
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [SEP-2018] Turnul medieval din Salas -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027234">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027234"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027234">Şterge vot</a></div><span id="v91027234" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027234)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027234Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027234MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [SEP-2018] Turnul medieval din Salas
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [SEP-2018] Padurile Galitiei -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027235">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027235"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027235">Şterge vot</a></div><span id="v91027235" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027235)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027235Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027235MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [SEP-2018] Padurile Galitiei
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [SEP-2018] O borna din Galitia, indicand ca mai sunt aproape 165 de kilometri -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027236">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027236"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027236">Şterge vot</a></div><span id="v91027236" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027236)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027236Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027236MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [SEP-2018] O borna din Galitia, indicand ca mai sunt aproape 165 de kilometri
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [SEP-2018] Imagine dintr-un sat asturian -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027237">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027237"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027237">Şterge vot</a></div><span id="v91027237" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027237)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027237Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027237MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [SEP-2018] Imagine dintr-un sat asturian
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [SEP-2018] In centrul vechiului oras Lugo -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027238">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027238"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027238">Şterge vot</a></div><span id="v91027238" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027238)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027238Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027238MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [SEP-2018] In centrul vechiului oras Lugo
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [SEP-2018] Peisaj din Galitia -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027239">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027239"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027239">Şterge vot</a></div><span id="v91027239" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027239)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027239Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027239MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [SEP-2018] Peisaj din Galitia
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [SEP-2018] Stampile de pe credential, colectionate prin hanuri, restaurante, baruri, magazine, etc. -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027240">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027240"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027240">Şterge vot</a></div><span id="v91027240" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027240)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027240Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027240MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [SEP-2018] Stampile de pe credential, colectionate prin hanuri, restaurante, baruri, magazine, etc.
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [SEP-2018] Catedrala din Lugo -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027241">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027241"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027241">Şterge vot</a></div><span id="v91027241" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027241)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027241Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027241MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [SEP-2018] Catedrala din Lugo
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [SEP-2018] Prima zi a avut doar urcusuri lejere, pentru acomodare -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027242">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027242"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027242">Şterge vot</a></div><span id="v91027242" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027242)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027242Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027242MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [SEP-2018] Prima zi a avut doar urcusuri lejere, pentru acomodare
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [SEP-2018] A depune o piatra pe borna este un obicei pe care l-am intalnit si la noi in munti -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027243">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027243"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027243">Şterge vot</a></div><span id="v91027243" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027243)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027243Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027243MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [SEP-2018] A depune o piatra pe borna este un obicei pe care l-am intalnit si la noi in munti
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [SEP-2018] Muzeul din Lugo alaturi de fosta biserica a manastirii dominicane -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027244">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027244"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027244">Şterge vot</a></div><span id="v91027244" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027244)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027244Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027244MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [SEP-2018] Muzeul din Lugo alaturi de fosta biserica a manastirii dominicane
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [SEP-2018] Drumul duce spre crestele muntilor din Asturia -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027245">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027245"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027245">Şterge vot</a></div><span id="v91027245" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027245)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027245Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027245MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [SEP-2018] Drumul duce spre crestele muntilor din Asturia
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [SEP-2018] Ceata care acoperea vaile a fost un fenomen pe care l-am intalnit frecvent in Asturia -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027246">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027246"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027246">Şterge vot</a></div><span id="v91027246" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027246)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027246Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027246MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [SEP-2018] Ceata care acoperea vaile a fost un fenomen pe care l-am intalnit frecvent in Asturia
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [SEP-2018] Adeseori drumul parea o plimbare relaxanta la umbra copacilor -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027247">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027247"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027247">Şterge vot</a></div><span id="v91027247" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027247)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027247Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027247MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [SEP-2018] Adeseori drumul parea o plimbare relaxanta la umbra copacilor
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [SEP-2018] Manastirea San Salvador din Cornellana este inca parasita -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027248">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027248"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027248">Şterge vot</a></div><span id="v91027248" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027248)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027248Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027248MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [SEP-2018] Manastirea San Salvador din Cornellana este inca parasita
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [SEP-2018] Ziua cea mai grea ne-a rasplatit cu cele mai frumoase privelisti -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027250">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027250"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027250">Şterge vot</a></div><span id="v91027250" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027250)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027250Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027250MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [SEP-2018] Ziua cea mai grea ne-a rasplatit cu cele mai frumoase privelisti
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [SEP-2018] Albergue Bodenaya a fost cel mai pitoresc si cel mai neobisnuit loc in care am innoptat -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 02.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1027251">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1027251"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1027251">Şterge vot</a></div><span id="v91027251" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1027251)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1027251Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1027251MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [SEP-2018] Albergue Bodenaya a fost cel mai pitoresc si cel mai neobisnuit loc in care am innoptat
foto Radu Tudoran [02.11.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[25] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.150516033173 sec