ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 02.06.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Gibraltar - în vizită la/pe Stâncă

TIPĂREȘTE

Voi scrie despre Gibraltar, înaintea altor obiective din Spania, pentru că poate sunt persoane care doresc să-l viziteze, acum, cât Marea Britanie încă n-a ieșit din UE și nu sunt restricții extraordinare legate de vize, pașaport etc. Am vizitat Gibraltarul în cursul excursiei din Spania din 2016. Ironia sorții a făcut ca vizita noastră să se desfășoare exact în ziua în care se vota Brexit-ul. Consecința a fost că am prins un curs enorm al lirei față de euro, ne-au jupuit la propriu de bani.

Pentru o vizită la celebra Stâncă, vă puteți caza într-una din stațiunile de pe Costa del Sol, de preferat cât mai aproape de Gibraltar. Noi am stat într-o stațiune care se numește Alcaidesa, un ansamblu de viluțe cu apartamente, amplasate printre terenuri de golf. La intrarea în stațiune era barieră și un nene care ne saluta de câte ori veneam și de câte ori plecam :).

Orașul spaniol din care se face intrarea în Gibraltar se numește La Linea de la Concepcion. Sfatul meu este să nu încercați să intrați cu mașina în Gibraltar. Parcările sunt o mare problemă în micuțul stat, plus coada destul de substanțială de la graniță. Spre deosebire de alte stătulețe mici, gen Monaco sau San Marino, unde intri fără nici o problemă, în Gibraltar englezii controlează actele la intrare. Teoretic și spaniolii, dar ei doar aruncă o privire în treacăt. La ieșire, dacă ești pe jos, nu te mai întreabă nimeni nimic. Dacă ești cu mașina, la ieșire servești o coadă măricică. Pentru a lăsa mașina există parcări convenabile în La Linea de la Concepcion. Noi am folosit parcarea subterană Focona de pe Av. del Ejercito (intrarea în parcare este într-un sens giratoriu). De la parcare până la intrarea în Gibraltar sunt câteva sute de metri (practic traversezi un părculeț și un bulevard). Chiar dacă găsiți locuri de parcare la liber pe stradă în La Linea de la Concepcion, nu vă sfătuiesc să le folosiți. E mult mai sigură o parcare păzită, și, pentru câțiva euro (noi cred că am dat până în 10 euro pentru vreo 6 ore), chiar stai liniștit.

După ce am trecut de controlul actelor, am dat de un birou de turism unde era o mică coadă. M-am așezat cuminte la coadă să cer și eu o hartă, ceva informații cam ce-ar fi de făcut și văzut prin zonă. După ce ajung la rând, o domnișoară zâmbitoare îmi spune că ei n-au hărți, nici pliante cu informații. Ei vindeau bilete la un fel de microbuze care te plimbă pe Stâncă, te duc până în vărf, pe la diferite obiective, te așteaptă la fiecare și apoi te aduc înapoi în oraș. Un astfel de bilet costa „infima” sumă de 23 de lire, adică aproximativ 30 de euro de persoană. Am refuzat politicos și am luat-o pe jos spre oraș. Și apoi am făcut cel mai neașteptat lucru la intrarea într-un oraș: am traversat pe jos pista pentru avioane a aeroportului Gibraltar. Nu cred că mai există vreun oraș în lume în care ca să intri traversezi pe jos pista aeroportului, internaţional şi militar deopotrivă. Când decolează sau aterizează avioane se anunță în niste megafoane mari, ca oamenii să se retragă, apoi se ridică niste garduri. N-am văzut, doar am auzit că așa se întâmplă. Noi n-am prins nici un avion care să decoleze sau să aterizeze când noi eram în preajma pistei. Oricum, pista e destul scurtă, piloții trebuie să fie super profesioniști, altfel fac cunoștință cu apele Mării Mediterane.

După traversarea pistei pentru avioane se intră propriu-zis în oraș. Am găsit pe marginea drumului un fel de automat care distribuia hărți. Pe el scria că trebuie să introduci o monedă de o liră sau de un euro ca să-ți elibereze o hartă. Am pus o monedă de un euro, automatul mi-a scuipat-o înapoi și nu mi-a dat nici o hartă. Zic, e primul, poate nu mai are hărţi. La următorul automat, un pic mai încolo, nu doar că nu mi-a dat hartă, mi-a păpat și moneda de 1 euro. Credeți că m-am lecuit? Aș! La al treilea iar mi-a halit o monedă de 1 euro fără să-mi dea nimic în schimb. Acum chiar m-am lecuit. Escroci englezii ăștia... La al patrulea automat am încercat să avertizez o turistă asiatică să nu bage bani în mașinăria respectivă. Nu m-a crezut și, ghici ce-a pățit? Evident, a rămas fără moneda pusă în automat și fără hartă. Sunt multe asemenea automate, nu puneți bani în ele. Cred că sunt special pentru fraierit turiștii :).

În cele din urmă, mai cu GPS-ul, mai după hărți afișate din loc în loc, am ajuns pe strada lor principală care se numește, evident, Main Street. E o zonă pietonală, foarte aglomerată, plină de turiști, magazine, terase etc. Am găsit în zonă un centru de informare turistică unde era iarăși o mică coadă. M-am băgat în față (urât! urât! nu faceți ca mine, dar eram deja exasperată după oficiul de turism de la intrare unde servisem deja o coadă și apoi de aventura cu automatele pentru hărți) și am zis că eu nu vreau decât o hartă. Uraaaa! Am reușit să obțin mult râvnita hartă. Nu înțeleg, dacă tot există birou de turism unde ți se dă hartă gratuit, de ce nu o pun pe site-ul oficial al localității s-o poată descărca tot turistul? Probabil că dacă făceau așa nu mai prindeau fraieri de-alde mine să bage bănuți în automatele lor pentru hărți :).

Legat de hartă se impune următoarea precizare: Gibraltarul pare mic, are vreo 6 km dintr-un capăt în altul, daaar în mijloc are o ditamai stânca, sau munte, cum vreți să-i spuneți. Pe hartă, două străzi pot părea apropiate, doar că în realitate ele sunt dipuse pe verticală una mai sus și cealaltă mai jos pe stâncă și de la una la cealată trebuie să cobori sau să urci o grămadă. Asta se întâmplă la toate orașele amplasate pe dealuri abrupte. Dacă nu iei în calcul chestia asta poți fi foarte dezorientat. Noi mai ne mai lovisem de această problemă la Monte Carlo și la Genova, așa că eram oarecum vaccinați.

Cu ajutorul hărții am ajuns la baza telecabinei pentru urcarea pe stâncă. Aici nu mai era o mică coadă; era o enormă coadă. Deja începea să-mi pară rău că am refuzat oferta cu 23 de lire pentru microbuze, iar să luăm stânca în piept să urcăm pe jos... no way. Cam cu sufletul îndoit ne-am așezat totuși la coadă. Spre surpriza noastră a mers destul de repede. Urcarea durează cam 5 minute, deci luând în calcul și timpul pentru îmbarcare/debarcare pleacă o telecabină cam la 10-15 minute și încap destule persoane în ea. Cred că am stat totuși, în total, vreo oră la coadă la telecabină. La telecabină există case unde se poate plăti cu card-ul și case care acceptă doar numerar. Acceptă și euro și probabil și lire sterline. La casele cu numerar cursul e unul foarte defavorabil și totul se rotunjește superior. Dar coada e puțin mai mică, pentru că majoritatea se duc la cele cu card. Bifurcarea pentru cele două tipuri de case (card sau numerar) se face la un moment dat, o bună bucată coada e comună.

O precizare importantă: Gibraltarul are propria sa monedă, care nu e lira sterlină, așa cum ne-am aștepta, ci lira gibraltareză. Înainte de excursie, știind că vom ajunge în Gibraltar, chiar ne gândisem să cumpărăm niște lire sterline. Ar fi folosit și nu prea. Nu știu dacă sunt acceptate peste tot la plată lirele sterline, și chiar dacă sunt, îți dau rest în lirele lor gibraltareze. Problema este că, dacă la sfârșitul excursiei îți rămân lire gibraltareze, nu prea ai ce face cu ele. Le poți schimba la loc în lire sterline sau euro la una din casele de schimb de pe teritoriul Gibraltarului. În La Linea de la Conception, există unele case de schimb care acceptă lire gibraltareze, dar trebuie să le știi care sunt acelea. De aceea noi am cam evitat să avem de-a face cu moneda lor ciudată. Singurul loc unde am plătit a fost la telecabină și aici am folosit euro. Am dat bani potriviți, ca să nu fie nevoie să-mi dea rest.

La telecabină se pot lua bilete dus-întors sau doar dus. Diferența între ele e foarte mică, de vreo 2-3 euro de persoană. Cu toate acestea, noi am preferat să luăm bilete doar dus, pentru că am vrut să coborâm pe jos ca să mai admirăm priveliștea și să ajungem să vizităm și bateriile de tunuri. Ne-a costat pentru două persoane 32 euro doar pentru urcare. Trebuie să optați de jos, de la urcare, dacă vreți bilete dus-întors sau doar dus. Sus n-am văzut casă de bilete, deci nu cred că vă puteți răzgândi când sunteți sus și să luați bilete doar pentru coborâre. Doamna de la casă, când i-am spus că vreau doar dus m-a întrebat "are you sure?".

Priveliștea din telecabină, dar mai ales de sus este extraordinar de spectaculoasă. La capătul de sus al telecabinei există o terasă panoramică deschisă extraordinară. Se vede atât portul, orașul, cât și plajele pe partea opusă a stâncii. Am avut noroc și am prins o vreme senină și se vedea până foarte departe. Tot sus, începând chiar de la sosirea telecabinei ne-am întâlnit cu macacii. Acestea sunt niște maimuțele, care nu se știe exact cum au ajuns pe stâncă, probabil dinspre Africa. Legenda spune însă că atunci când macacii vor dispărea de pe stâncă, englezii vor pierde Gibraltarul. Maimuțele sunt extrem de protejate de toată lumea. Atenție! Nu e voie să le hrăniți. Amenda e usturătoare, vreo 500 de lire. Au personal specializat care le dă exact ce au nevoie și cât au nevoie. În apropiere de stația de sus a telecabinei se află bârlogul maimuțelor, care este unul din obiectivele de vizitat în Gibraltar. Practic nu e nimic deosebit, doar un loc, destul de mic, unde maimuțele sunt hrănite. Am observat că aveau fructe din belșug.

Deși sunt drăgălașe și aparent obișnuite cu oamenii, este bine să nu încercați să le mângâiați sau să puneți mâna pe ele. Sunt totuși animale sălbatice și pot reacționa imprevizibil. Pot zgâria sau mușca. Englezii susțin că sunt vaccinate, dar totuși mai bine să nu riscați. Maimuțele sunt cam hoațe. Am văzut cum unei doamne i-a luat din poșetă o hârtiuță, gen post-it. Probabil le-a plăcut că era roz. Dacă avea notat pe ea ceva important, ghinion. Maimuța a luat-o și dusă a fost. Se spune că le plac lucrurile strălucitoare. Eu port ochelari de vedere cu rame aurii și îi am tot timpul pe nas, că sunt cam mioapă. Mi-a fost un pic frică de maimuțe, să nu le atragă cumva ochelarii mei, că eu ce mă fac restul excursiei fără ochelari? Din fericire n-a fost cazul. Pentru spectacol, şoferii microbuzelor le dau cutiuțe cu suc din acelea din care sorbi printr-un pai și ele se urcă pe oglinzile retrovizoare sau pe mașină.

După vizita la bârlogul maimuțelor am început să coborâm de pe stâncă. Se poate merge pe șosea sau pe niște scări care taie serpentinele de-a dreptul. Noi am folosit ambele modalități, deoarece pe anumite scări erau mulți macaci. Am evitat să trecem printre ei, noi oamenii fiind în inferioritate numerică. Sus pe stâncă eram mai mulți oameni decât maimuțe, dar pe scări...

La un moment dat am ajuns la niște baterii de tunuri care se pot vizita gratuit. Există în alte parte pe stâncă și baterii mai spectaculoase, care se vizitează contra cost. Noi ne-am mulțumit cu acestea. După bateriile de tunuri nu mai sunt scări, se părăsește șoseaua asfaltată care se îndepărtează, și se merge pe o scurtătură, o cărare destul de lată acoperită cu pietriș, până jos în oraș. Ne-am mai plimbat prin oraș pe străduțe, am mai făcut un rând de poze, am admirat cabinele cu telefoane publice și polițiștii cu caschetă înaltă, exact ca în Anglia.

Ce se mai poate face în zonă:

• există o peșteră St. Michael’s Cave, care am înțeles că e interesantă. Eu nu sunt mare fan grote, din cauza claustrofobiei, așa că le vizitez doar pe cele care sunt într-adevăr extraodinare, cum ar fi Postojna în Slovenia sau Belianska în Slovacia.

• se poate vizita contra cost tunul de 100 de tone. Aici, soțul ar fi vrut să ajungem, doar că era destul de departe.

• se pot vizita tunelurile din al II-lea război mondial; iarăși nu mi s-a părut interesant.

Mai multe detalii se pot afla pe site-ul lor de turism visitgibraltar.gi.

Cam aceasta a fost vizita noastră în Gibraltar. Dacă a meritat? Eu zic că da, măcar pentru urcarea pe Stâncă, deosebit de spectaculoasă. În rest, Gibraltarul mi s-a părut destul de comercial și foarte aglomerat.

La întoarcere am traversat din nou pista aeroportului, nu ne-a mai făcut nimeni control la acte, am trecut înapoi în Spania, ne-am recuperat mașina din parcare și am plecat spre cel mai sudic punct al Europei continentale, Tarifa, localitate aflată cam la 40km de Gibraltar. Tot la Tarifa este locul unde se termină Marea Mediterană și începe Oceanul Atlantic și de aici pleacă ferryboat-urile către Maroc, spre Tanger. Este locul cel mai apropiat de coasta Africii. De fapt, la Tarifa se vede Africa în zare, de la nivelul mării, fără nicio problemă.

La Tarifa am parcat mașina în parcarea de la ferryboat. De la această parcare, cum stai cu fața la mare se merge spre dreapta câteva sute de metri, până se ajunge la un dig. Digul se termină pe un fel de insulă, pe care accesul nu este permis. Pe acest dig, când stai cu fața înspre Sud, adică înspre Africa, în dreapta ai Oceanul Atlantic, iar în stânga Marea Mediterană. Nouă ni s-a părut că cele două aveau culori diferite, oceanul părea mai deschis, sau poate doar adâncimea apei era mai mică în partea dreaptă a digului. Când am ajuns noi, în zona portului și a digului bătea un vânt îngrozitor, ridica tot nisipul de pe plajă și ți-l băga în ochi, în nas, peste tot. Când am vizitat Cabo da Roca în Portugalia, care este cel mai vestic punct al Europei continentale, de asemenea bătea un vânt de te lua pe sus. Or fi vânturile puternice o caracteristică a punctelor extreme?

Cred că trebuie să mai aprofundăm și, în acest sens, să vizităm și cel mai nordic punct al Bătrânului Continent :); cât despre cel mai estic...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de RoxanaGRS in 21.02.18 10:30:55
Validat / Publicat: 21.02.18 13:49:41

VIZUALIZĂRI: 6623 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RoxanaGRS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 La ieșirea din telecabină ne întâmpină macacii, cel din drepta probabil tocmai șutise o pungă albastră de la cineva
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmasterX [21.02.18 13:48:18] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Gibraltar - stânca rezistentă, GIBRALTAR" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster [21.02.18 15:17:19] »

Pentru o vizită la celebra Stâncă, vă puteți caza într-una din stațiunile de pe Costa del Sol, de preferat cât mai aproape de Gibraltar. Noi am stat într-o stațiune care se numește Alcaidesa

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii / activităţi opţionale în zona Costa del Sol, #DESCOPERĂ COSTA del SOL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

RoxanaGRS [21.02.18 15:20:03] »

@webmaster: Mulțumesc.

Carmen Ion [21.02.18 18:25:16] »

@RoxanaGRS: Felicitări, o descrierea foarte reușită în vorbe și imagini a Gibraltarului, un loc foarte comercial și foarte scump care pe mine nu m-a încântat deloc, probabil că în mare parte din cauză că am avut ghinionul de a prinde o vreme proastă, cu ceva ploaie, dar mai ales cu un vânt necruțător care ne-a împiedicat să luăm telecabina pentru a ajunge la The Rock. Nu ne-am îndurat să plătim așa de mult pentru microbuz și am considerat că nu merita oricum să urcăm, pentru că se lăsase ceața și nu ne-am fi putut bucura de priveliște.

Deci nu am făcut cunoștință cu macacii...

Noi am intrat cu mașina închiriată în oraș, după ce am așteptat să aterizeze un avion și am traversat apoi pista. Am lăsat mașina în prima parcare și ne-am urcat într-un autobuz care ne-a lăsat la doi pași de Main Street. În drum am văzut blocuri destul de urâte iar pe Main Street era o aglomerație de nedescris la magazinele cu țigări, băuturi, electronice și haine din piele: m-am uitat un pic la prețuri și nu mi s-au părut deloc mici (comparativ cu Spania, nu cu UK!)

Una peste alta, Gibraltarul nu m-a entuziasmat deloc și aproape că am regretat timpul irosit cu excursia asta (noi venind din Malaga), când Andaluzia și Costa del Sol au așa de multe locuri minunate și atât de multe de oferit turistului!

Dar sigur, e doar o părere.

PS: Extremitățile continentale vântoase - bună observație... La Cabo da Roca am avut noroc de vreme blândă, în nord n-am ajuns și nici nu cred că voi ajunge vreodată, iar estul Europei nu mai știu unde este. La școală am învățat că Europa se termină cu Uralii dar acum nu mai sunt sigură că e așa

ioan marinescu [21.02.18 20:09:32] »

@RoxanaGRS: Am lecturat cu plăcere relatarea cu locurile pe unde și eu am hălăduit. Votat cu drag!

ANILU [22.02.18 08:48:48] »

@RoxanaGRS: Interesantă plimbarea voastră... o mare aventură.

Cozi... la info... la hărţi... la tonomat... la telecabină.

Intrarea în ţară peste pista aeroportului...

Urcarea pe celebra stâncă... imagini spectaculoase... şi macaci... cu sau fără pui.

Nu cunosc zona dar am deschis o hartă a zonei să-mi fac o idee ce şi cum cu Gibraltar!

Mai ai de scris despre plimbările voastre în Spania, aştept cu interes.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RoxanaGRS [22.02.18 09:13:46] »

@Carmen Ion: Mulțumesc pentru completări, vizită și vot.

Exact cum ai descris tu, așa mi s-a părut și mie Gibraltarul: scump, comercial și aglomerat peste poate. Dacă prinzi și vreme urâtă chiar nu merită. În schimb pe vreme frumoasă, urcarea pe Stâncă a meritat (și statul la coadă la telecabină și banii). Restul obiectivelor din Gibraltar mie nu mi s-au părut suficient de demne de interes. Cum am spus, soțul ar fi vrut să vadă tunul ăla imens, de 100 de tone.

Prețurile din oraș și mie mi s-au părut mari, mai ales că prinsesem un curs imens al lirei față de euro, probabil din cauză de Brexit.

artemisa24 [22.02.18 09:16:33] »

mie, personal, nu prea mi-a placut oraselul. mi s-a parut obosit, cu lucruri scumpe si prafuite (si era inainte de Brexit) daaarrr maimutele, da! erau haioase si in acelasi timp si obraznice. noi am urcat cu microbuzele lor asa ca privelistea din teleferic am ratat-o.

Felicitari pentru review!

RoxanaGRS [22.02.18 09:17:19] »

@ioan marinescu: Mă bucur dacă v-am trezit amintiri frumoase. Mulțumesc pentru apreciere.

RoxanaGRS [22.02.18 09:30:44] »

@artemisa24: Orășelul nu pot să spun că m-a dat pe spate, dar nici nu mi-a displăcut. Noi n-am fost în Marea Britanie și acum eram pentru prima dată pe pământ englezesc, așa că era o experiență .

Față de macaci sentimentele au fost contradictorii . Mi-au plăcut și-mi erau tare dragi, dar când a trebuit să dau nas în nas cu ei, doar eu și soțul de-o parte și gloata de macaci de cealaltă (pe scările de coborâre de pe Stâncă) am zis pas și am ocolit pe șosea. Sus, unde era multă lume, n-a fost nici o problemă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
RoxanaGRS [22.02.18 09:33:37] »

@ANILU: Mă bucur că ți-a plăcut "aventura" noastră la The Rock. Voi mai povesti cu drag despre plimbările noastre prin Spania .

crismis [22.02.18 09:55:09] »

@RoxanaGRS: Interesant, deși tot nu știu dacă-mi doresc să ajung acolo... Poate pentru macaci. Sau mai repede la Tarifa, am văzut în pozele tale ce culori spectaculoase avea marea!

Povestea ta mi-a plăcut însă mult; cred că ți-am mai spus că ai un stil curgător, se citește ușor. Și oferi multe informații tehnice, ceea ce e lucrul cel mai important.

Vorba lui @mishu: "Votat cu plăcere! "

RoxanaGRS [22.02.18 10:57:27] »

@crismis: Mulțumesc. Și mie îmi place stilul tău. E cald și frumos, ca o poveste.

Să ajungi la Gibraltar special pentru Gibraltar nu merită, nici măcar pentru macaci, oricât de drăguți ar fi ei. Noi eram oricum pe Costa del Sol, chiar aproape de Gibraltar (am fost cazați la vreo 15-20 de km) și fiind atât de aproape și vremea bună, am profitat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici [22.02.18 17:43:36] »

@RoxanaGRS: Sunt de acord că vântul este o caracteristică a extremităților.

În vacanța din Scoția am ajuns în cel mai nordic punct al Regatului Unit, la Dunnet Head și la Duncansby Stacks, cel mai N-Estic punct al Scoției și vântul doar că nu ne-a luat pe sus. Cu toate că au fost în jur de 10 grade în perioada aceea, am resimțit mult mai puține din cauza vântului.

Cu vânt, fără vânt, ... cu avânt... să ajungem noi în toate locurile pământului.

Și mie mi-a plăcut foarte mult descrierea ta, iar zona este și pe lista mea de interes.

nicole33 [23.02.18 06:54:58] »

@RoxanaGRS:

Mi-a plăcut articolul tău despre Gibraltar, mai ales pentru că am fost și eu acolo, însă în urmă cu mai mulți ani.

Am plecat printr-o excursie organizată luată de la o agenţie locală la un preţ de 43 euro de persoană, preţ care a inclus drumul cu autocar şi ghid de la hotelul din Benalmadena la care eram cazaţi, program liber de vizitare a Gibraltarului şi shopping vreo două ore, apoi urcarea cu microbuz şi ghid pe Stâncă, cu opriri în puncte de Belvedere, inclusiv Europa Point, vizitarea peşterii, joacă şi şedinţă foto cu macacii. Pentru noi aceasta a fost varianta optimă.

Am intrat în Gibraltar cu autocarul, care ne-a lăsat într-o parcare foarte mare aflată chiar la intrarea în oraş. La intrare am prezentat cărţile de identitate, dar nimeni nu le-a verificat, practic am fost doar număraţi. La întoarcere, am trecut vama pe jos în şir indian, cărând după noi toate bagajele şi cumpărăturile, chipurile pentru control, dar nu ne-a controlat nimeni, ulterior fiind preluaţi de autocar. Ieşirea pe jos din Gibraltar a durat foarte puţin, în timp ce maşinile mici aşteptau la cozi foarte mari pentru a trece frontiera.

Nici eu nu am avut lire, nici gibraltareze şi nici sterline. Micile cumpărături de suveniruri le-am plătit cu euro, la fiecare magazin primind alt curs, iar pentru sume mai mari am folosit cardul bancar şi a fost ok. Electronicele erau destul de scumpe, dar la parfumuri am găsit preţuri bune şi am profitat .

Macacii ne-au oferit un spectacol deosebit. Mie mi s-au părut chiar foarte prietenoase. Şoferul microbuzului le atrăgea oferindu-le migdale pentru a face poze simpatice cu maimuţele pe umărul sau pe capul fiecărui turist doritor. Am aflat şi eu legenda legată de maimuţele şi britanicii din Gibraltar.

Am vizitat şi peştera şi mie mi-a plăcut, chiar dacă am văzut şi altele mai mari şi mai interesante.

La Tarifa am ajuns într-o altă zi cu ocazia plecării cu ferry spre Tanger. Noi nu am prins vânt decât pe ferry în timpul traversării spre Africa, dar acolo era absolut normal, deci nu ştiu dacă este o regulă . Celelalte puncte extreme încă nu le-am vizitat .

mihaelavoicu [23.02.18 07:58:29] »

Foarte frumos articolul tău despre Gibraltar. Nu pot comenta pentru că nu am fost, dar talentul tău de povestitor m-a transpus în zonă.

Mulțumesc pentru asta cu un vot.

RoxanaGRS [23.02.18 11:30:28] »

@Aurici: Eu am luat în glumă chestia cu vântul și am crezut că a fost o coincidență la noi, dar se pare ca e chiar realitate. Cât despre Scoția, mi-a plăcut tare mult serialul tău despre ea. Locurile mele "exotice" în care îmi doresc să ajung sunt Scoția și Irlanda (pentru spațiile lor întinse și vaste și falezele înalte, plajele sălbatice etc.) și Norvegia (pentru fiordurile ei).

Mulțumesc pentru vizită și vot și îți doresc vacanțe minunate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RoxanaGRS [23.02.18 11:34:35] »

@nicole33: Mă bucur dacă ți-am trezit amintiri plăcute. Și mie îmi place să citesc despre locurile în care am fost și să le văd, din nou, prin ochii altora. Mi-a plăcut descirerea excursiei tale în zonă și prețul nu mi s-a părut mare, în condițiile în care în 2016 doar microbuzul costa 23 de lire de persoană. Macacii... drăguți foc, dar hoți .

Mulțumesc pentru apreciere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RoxanaGRS [23.02.18 11:37:00] »

@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, pentru vizită și vot.

cristina 67 [11.07.18 17:40:32] »

excursie ratata

am achizitionat o excursie prin reprezenrantul agentiei [... ], m -am prezentat la locul de intalnire iar dupa 50 min de asteptare am sunat reprentantul agentiei care imi spune ca nu am rezervare desi facusem rezervarea cu 5 zile inainte si platisem excursia conform chitantei primite de la aceasta. reprezentantul agentiei imi spune ca nu are loc in autobuz desi aveam rezervarea facuta. Mi-a promis ca imi voi recupera banii a doua zi, dar excursia era pierduta fiind ultima zi de vacanta in aceasta regiune. NU recomand aceasta agentie de turism prin repezentantii sai din Malaga negasind alta solutie de rezolvarea problemei decat inapoierea banilor.

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ariana333 [18.03.19 17:52:09] »

Multumesc ptr descriere

Am totusi intrebari, este greu de coborit, dureaza mult, ptr o persoana fara conditie fizica?

RoxanaGRS [19.03.19 10:59:49] »

@ariana333: Nu este greu deloc de coborât. Noi am fost noi doi, eu cu soțul, și cu părinții mei care aveau 70 de ani la vremea aceea, și nu au fost sportivi la viața lor. Deci dacă ei au putut, fără nici o problemă, eu zic că poate oricine. La noi a durat peste o oră coborârea, dar ne-am oprit să admirăm priveliștea, să facem poze, să vizităm tunurile etc. Am mers o bucată pe șosea, din când în când mai tăiam câte o serpentină pe scări (când nu erau macaci pe scări), că ne era frică de ei, să ne întâlnim așa doar noi și macacii, oricât de simpatici erau.

După cum am spus și în articol:

La un moment dat am ajuns la niște baterii de tunuri care se pot vizita gratuit. [... ] După bateriile de tunuri nu mai sunt scări, se părăsește șoseaua asfaltată care se îndepărtează, și se merge pe o scurtătură, o cărare destul de lată acoperită cu pietriș, până jos în oraș.

Deci trebuie un pic de grijă să nu ratați scurtătura cu pricina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ariana333 [19.03.19 22:10:15] »

@RoxanaGRS: Multumesc frumos!!! deci ma pot duce cu telefericul si cobori cu grija la "macaci" caci si mie imi este frica de ei, mi a fost de mare folos raspunsul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, ariana333, Aurici, crismis, ioan marinescu, mihaelavoicu, RoxanaGRS
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii / activităţi opţionale în zona Costa del Sol:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094202995300293 sec
    ecranul dvs: 1 x 1