ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.05.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cordoba, Mezquita, provocare a religiilor

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Din prima mea excursie la Cordoba, aproape cu douazeci de ani in urma, mi-au ramas in minte coloanele suple si aliniate ale Mezquitei din marmora, onix si porfir, diferite una de alta dar atat de asemanatoare -am regretat toti anii acestia ca din cauza reparatiilor nu am putut vizita catedrala crestina construita in moschee - mai imi amintesc de podul roman, zidurile sinagogei, statuia unui medic evreu si… foarte pregnant o poseta din piele de Cordoba de culoare coniac, ieftina, luata din piata dar superba pentru mine care zeci de ani nu vazusem decat vinilin; am iubit foarte mult aceasta geanta pana ce, intr-un troleu gol, in care mai erau locuri libere, m-am trezit cu ea taiata cu lama. In Romania, nu in Cordoba. A, si inca ceva: o garnitura din metal ordinar in care un fir subtire de aur este intarsiat, totul lucrat manual. Dar de genti sa vorbeasca blonda noastra cu Vutton, eu sa-mi bag mintile in cap si sa ma intorc la Cordoba.

Primele urme de viata dateaza cu 32000 i.Hr. cu scheletul omului din Neaderthal, apoi cateva asezari preistorice. Cucerita de romani in anii 200 i.Hr., devine repede o colonie latina. Dupa caderea imperiului roman si o scurta stapanire a vizigotilor, in anii 750 incepe istoria adevarata a Cordobei, odata cu cucerirea orasului de emirii din Califatul Damascului. Dezvoltarea orasului a fost vertiginoasa, astfel incat in sec. X se ajunge la o populatie de 500000 oameni, cea mai mare dn Europa, fiind intrecuta in lume doar de ceea a Bagdadului. Se construiesc 3000 de moschei, o biblioteca cu un million de volume, palate si bai publice; medicina si scoala filozofica din Cordoba erau cele mai prestigioase din lume... Dar dupa cum dupa grandoare urmeaza decadenta, dupa vreo doua sute de ani de marire, belsug si fast, in urma luptelor interne, puternicul califat s-a divizat in mici regate usor de cucerit de regii crestini ai Spaniei. Centrul de interes pentru comert, industrie si agricultura se muta la Sevilla iar Cordoba traieste in anonimat sute de ani ajungand prin anii 1700 la o populatie de numai 20000 de oameni.

Considerata de unii kitch, de altii triumf, Mezquita este o simbioza intre arta maura si cea crestina. In interiorul moscheei musulmane construita inainte de anii 800 si largita succesiv timp de doua secole, pe masura ce populatia orasului crestea, a fost construita catedrala inchinata Fecioarei Maria in anii 1500. Moscheea propriuzisa este o padure de 850 de coloane de diferite dimensiuni, dispuse in alei repetitive dand senzatia de inaltime si spatiu suplimenar. Dimensiunile sale au ajuns la 170 pe 140 m si un zid lucrat in cel mai fin mozaic indreptat spre Mecca, a scutit credinciosii musulmani sa viziteze locul sfant. Biserica crestina est amplasata in mijlocul moscheei si are forma de cruce. Trecerea de la moschee la biserica este neagresiva, astfel ca avand pupilele pline de frumusetea coloanelor si arcurilor arabe, te trezesti in fata unor altare crestine de toate stilurile: renascentist, baroc, gotic, a unei galerii de peste 50 m. , a corului, a unor orgi imense, a unor tavane si elemente decorative invelite in aur, - o bogatie si opulenta la antipodul sobrietatii moscheei musulmane... Mezquita este unica, insa intr-un mod straniu si care-ti marcheaza memoria.

Voiam sa revad statuia medicului evreu pe care am remarcat-o la prima vizita in Cordoba. Am regasit-o. E vorba de Averroes, filozof, fizician, astrolog, matemtician si medic in sec. XII, una din cele mai remarcabile minti ale vremii. In Cordoba am mai mai vazut podul roman, reconstruit pe vechile fundatii de 2000 de ani, Torre de la Calahorra din sec. XIV, un fost turn de observatie la capatul podului de peste raul care inconjoara orasul si frumoasa straduta Calleja de la Flores, in care florile ies din ziduri, adevarate pete de culoare intr-un loc fascinant cum e Cordoba.


[fb]
---
Trimis de Michi in 20.05.10 19:10:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: In anii 90 turul Spniei cu grup organizat
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3734 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Cordoba- podul roman pe fundatii de 2000 de ani
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6000 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[20.05.10 22:20:09]
»

foarte frumos Michi, felicitari am atasat aceasta melodie impresiilor tale, sper sa placa!

Observ ca ai postat aceste impresii gresit, ele vor fi mutate ulterior la sectiunea "Andaluzia"

Admin
[21.05.10 07:28:13]
»

mutat la rubrica 'Descopera Cordoba'

catalinalupu
[01.07.10 11:32:52]
»

Minunat...pacat de geanta veche...apropos ai gasit alta la fel de frumoasa de data asta?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cordoba:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061634063720703 sec
    ecranul dvs: 1 x 1