ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2015
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.06.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Wine & Cava tour

TIPĂREȘTE

La sfarsitul lunii martie 2015 am fost intr-un city break la Barcelona. Despre hotelul la care ne-am cazat am scris intr-o alta postare.

Inainte de plecare, cand ne documentam despre obiectivele de vizitat, am gasit o excursie de o zi la crame din regiunea Penedes, zona viticola invecinata Barcelonei. Cum noi suntem amatori de vinuri bune, nu puteam rata ocazia de a vizita, la ei acasa, 2 producatori catalani de renume, dar si sa vedem imprejurimile Barcelonei.

Rezervarea am facut-o din tara, cam cu o saptamana inainte de plecare, de pe turismodevino.com.

Pentru excursie am ales ziua de duminica. Am plecat cu autocarul dimineata la 8:30 din Plaza Catalunya.

Până la prima cramă din program am avut de străbătut un drum de aproape 2 ore, la început pe o autostradă cu "doar" câte 4 benzi pe sens, apoi pe drumuri secundare, care șerpuiau printre terenuri acoperite majoritar cu viță de vie.

Pe drumul spre crama Jean Leon, am putut afla câte ceva despre istoricul acesteia de pe un DVD pus atât în limba spaniolă (oglindă fidelă “cunoașterii” limbilor străine de către localnici, de care ne-am convins în tot sejurul) cât și în limba engleză.

Viața fondatorului cramei aș spune că este clasica poveste a visului american (împlinit), în care un emigrant ajunge patronul unui restaurant de lux în Beverly Hills, având printre clienți actori de seama de la Hollywood dar și președinți ai SUA.

Ajunși la cramă, am fost preluați de o reprezentantă a cramei care, după ce ne-a prezentat sala cu cele mai reușite vinuri din portofoliu și cu imaginile cele mai reprezentative din cariera lui Jean Leon, ne-a condus pe un teren experimental unde erau plantate câteva vițe din soiurile care acoperă cele aproape 70 de hectare pe rod ale viei (din cca. 100 ha), precum și din soiurile locale.

Crama este moderna, aplasata chiar in mijlocul viei. Am vizitat sala recipientelor de inox, sala butoaielor și am putut degusta un vin roșu din Cabernet Sauvignon și puțin Cabernet Franc, maturat un an, dar încă neîmbuteliat. Am mai degustat si un vin imbuteliat, editie anterioara a celui neimbuteliat.

Dupa aceea am plecat spre giganticul Torres. In drumul de 20 minute, am vizionat DVD-ul de prezentare al acestei crame, care are o istorie de peste 100 de ani.

Presați un pic de timp, începem rapid turul domeniului cu ajutorul unui minicar electric, întreaga cramă fiind înțesată de tehnologii care folosesc energii regenerabile (probabil beneficiind astfel și de unele stimulente financiare). Trecem pe rând printre vii frumos lucrate, pe lângă depozitele frigorifice unde strugurii culeși sunt păstrați la adăpost de arșiță până la procesare, prin hrubele pline de mii de butoaie, pe lângă rezervoarele de fermentare din inox.

Am trecut apoi la momentul cel mai așteptat al vizitei: ședința de food and wine pairing.

Ultima oprire a turului Wine and Cava din zona adiacentă Barcelonei a fost la numărul doi în producția de cava din Spania: crama Freixenet. Pe scurtul drum făcut de la crama Torres, am putut afla din DVD-ul de prezentare, că Freixenet este rezultatul unei căsătorii convenabile dintre doi membri ai unor familii de viticultori din zonă, mega afacerea având o vechime de peste 100 de ani.

Plasată strategic chiar lângă gara unei mici localități cu nume medieval (Sant Sadurni d'Anoia), crama ne-a întâmpinat cu o curte plină de vehicule haioase, care ne-au binedispus suplimentar față de efectul avut de vinurile degustate anterior.

Am așteptat un pic să se încheie vizita unui alt grup, după care am fost preluați de o domnișoară ghid care ne-a introdus în lumea fascinantă a celebrului vin spumant spaniol. Asa am aflat ca denumirea "cava" este de origine catalana.

Ni s-au prezentat apoi etapele de vinificare (metoda tradițională), soiurile cele mai utilizate pentru Cava, turul continuând apoi prin hrubele care coborau din ce in ce mai mult, ajungând până la 40 m sub nivelul solului. Am văzut mii de sticle din prima producție al unui sortiment mai ieftin al cramei, Carta Nevada (din 1941), dar și din primul an al gamei de top Reserva Real (din 1982) creată pentru familia regala spaniolă, ambele variante cu rol decorativ, lichidul din sticle nemaifiind potabil. Am fost preluați apoi de un trenuleț electric si am parcurs zona rezervoarelor de inox si a depozitelor de sticle ce așteptau să iasă pe piață, ieșind în final la suprafață si oprindu-ne în zona de etichetare. Peste aceasta am trecut rapid, fiind duminică nu era nimeni la lucru, așa că am ajuns în sala de degustare. Aici am degustat 2 cava alaturi de tapas-uri.


[fb]
---
Trimis de tazmumy in 14.04.15 19:57:24
Validat / Publicat: 14.04.15 22:36:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 1805 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tazmumy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 pe drum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
[15.04.15 10:49:52]
»

@tazmumy - Frumoasă coincidenţă. Cu doar câteva ore înaintea ta am postat şi eu despre vizita la o cramă, în cazul meu fostă cramă din sec. XVI, în buricul rutei Cigales, adică centru nord (provincia Valladolid). Acum îmi sar ochii pe fel şi fel de oferte de degustări, în zonă sunt multe crame, şi sper să le iau încet încet la rând. Turismul viticol este din ce in ce mai la modă.

Mi-a placut reviewul tau. Freixenetul este poate şampania cea mai cunoscută şi apreciată în Spania. Să nu le vorbeşti spaniolilor despre şampaniile franţuzesti, că ei le au pe-ale lor (catalane în speţă).

Frumoasă vizită, felicitări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tazmumyAUTOR REVIEW
[15.04.15 11:39:10]
»

@alinaro - Noi am descoperit acum 3 ani turismul viticol in Romania, dar din pacate sunt putine crame la noi care pot fi vizitate.

Cand am vazut excursia din Barcelona nu aveam cum sa o ratam. Stiind cum sunt degustarile, am avut la noi provizii de apa si mancare, caci gustarile lor erau destul de subtirele.

Si o mica observatie (ca tot am fost la degustari de tip scoala): doar spumantele din regiunea Champagne pot avea denumirea de Champagne (sampanie).

tazmumyAUTOR REVIEW
[15.04.15 14:25:25]
»

Avand in vedere ca AFA este pentru impresii de calatorie, in review nu am dat detalii despre vinurile degustate. Dar daca sunt persoane interesate pot veni cu aceste detalii.

webmasterX
[16.04.15 00:11:35]
»

Mutat în rubrica "'Opţionale' cu punct de plecare din Barcelona, BARCELONA" (nou-creată pe sait)

zimbrul
[15.06.22 07:23:07]
»

Buna ziua,

Am apreciat review-ul dvs si am incercat sa-mi fac o rezervare pentru iulie anul acesta.

Am vazut ca pretul pentru 2 persoane este de 700 E.

Este ceva gresit in modul in care fac eu rezervarea sau cam atata trebuie sa coste?

pe site scrie from €76 per person...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, tazmumy, zimbrul
Alte impresii din această RUBRICĂ'Opţionale' cu plecare din Barcelona:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077939033508301 sec
    ecranul dvs: 1 x 1