ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 20.04.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 10 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 8

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 22 MIN

Barcelona vazuta prin ochii mei

TIPĂREȘTE

In cele 10 zile cat a fost sejurul nostru mi-am propus inca de acasa ce obiective sa vizitez, astfel incat sa fie toata familia multumita si fericita.

Ca niciodata nu am avut timp si nici chef sa ma documentez precum alti colegi de pe AFA, cu harti, cu programe, cu preturi, cu plan stabilit pe fiecare zi. Citisem aproximativ cam tot ce s-a scris pe AFA, dar nu mi-am notat mare lucru, mizand pe faptul ca memoria mea este un atu inca.

Mare greseala sa mizez pe asta, creierul meu a obosit, eu am imbatranit si uite asa m-am trezit ca am ajuns in Barcelona fara nici o hartie in mana, nici macar obisnuita harta. Ca sa nu mai zic ca m-a dat peste cap si faptul ca spaniolii nu vorbesc engleza, sau nu atat cat sa ma simt eu lamurita daca intreb.

In prima zi, cand m-am trezit in piata Catalunya la capatul traseului L95, stateam efectiv ca o ratacita si nu stiam incotro s-o iau. Doar primul obiectiv a fost stabilit inca de acasa: CAMP NOU. Ca punct de plecare in fiecare zi spre orice obiectiv a fost piata Catalunya fiindca aici era capatul autobuzului L 95 cu care veneam noi din Casteldefells.

Obiectivele vizitate au fost: Camp Nou, Parc Guell, Gradina zoo, Tibidabo, Castelul Montjuic, Poble Espanyol, Montserrat, Piata Boqueria, Sagrada Familia, Muzeul de ciocolata, Muzeul de ceara, Muzeul stiintei Cosmocaixa, Arena si altele dar vazute doar in treacat si absolut din intamplare.

1. CAMP NOU
- In piata Catalunya vis a vis de statia de autobuz L95 am coborat la prima gura de metrou, am cumparat imediat bilete T-10, apoi la ghiseul de informatii metrou pentru a afla cu ce merg si in ce statie cobor ptr Camp nou. (nu intrebati la punctele de informatii pentru tren RENFE, pentru ca ori nu stiu detalii lucratorii, ori nu vor sa dea explicatii decat pentru tren, pe noi ne-au expediat la ghiseul info metrou).

Linia de metrou L3 VERDE, coboram la statia Regina Maria Cristina, apoi de acolo am tot intrebat cetatenii mai tineri, incotro s-o luam ptr a ajunge la stadion. Iesisem de la metrou tot intr-o mare intersectie si cu multe cai de iesire. Dupa mai multe indicatii, destul de confuze, am hotarat sa punem GPS –ul.

Am ajuns, de afara nu parea nimic spectaculos, dar pe masura ce ne apropiam de intrare, din ce in ce mai multe magazine cu articole marca FC BCN, ne-au dat de inteles ca suntem pe drumul cel bun.

Intrarea la muzeu si turul stadionului pentru 2 adulti si un copil, parca pana in 63 euro. Va spun de la bun inceput ca am intrat doar pentru ca eram impreuna cu baietii, insa eu nu sunt deloc fan fotbal, cu atat mai mult FC BCN.

Am intrat total aeriana si am iesit doxa de informatii, si mare mare admiratoare. Imi lipseste cu desavarsire talentul de povestitor, stiu doar ca in multe momente ale vizitei am lacrimat, in si mai multe momente mi s-a facut pielea de gaina si am regretat mult ca nu am prins un meci acolo. As fi platit fara nici o parere de rau.

Am stat 5 ore acolo, si parca tot nu a fost sufficient, revazand pozele acum, imi dau seama ca am cascat efectiv gura la multe panouri fara sa le fotografiez. Acum am realizat ca uneori am uitat sa deschid si blitul. :)

ideea muzeului Camp nou cu tot ceea ce inseamna acest club, pot spune ca e o intreaga industrie, foarte profitabila acum si pentru multi ani de acum incolo, stiu sa promoveze si sa faca bani si din piatra seaca! Dupa parerea mea, acest club este simbolul Barcelonei, nu Gaudi, nu Sagrada Familia. La intrare ti se fac zeci de poze, singur, cu familia, cu diversi jucatori si la plecare poti cumpara pozele, chiar albume cu o calitate exceptionala. Noi nu am cumparat, mi s-au parut extrem de scumpe, dar am vazut cum aratau la altcineva.

Am intrat prin toate incaperile, dar cel mai mult m-a impresionat stadionul in sine, apoi banca de rezerva, vestiarele, spatiul destinat comentatorilor, camera unde se tin conferintele de presa, spatiul pentru vip–uri. Terenul de joc vazut de din cel mai inalt punct este wow, zici ca privesti o macheta, un mic dreptunghi verde. Colectia de cupe, ghetele de aur, baloanele de aur, informatiile de la infiintarea clubului pana la zi, totul este intr-o extraordinara prezentare.

Mi-a mai placut tunelul pe unde trec jucatorii cand intra pe teren, spatiul rezervat pentru casti unde poti auzi galeria cantand imnul clubului, si zgomotul acela care iti intra in orice fibra a corpului, apoi sala cu zeci de proiectoare imense, fiecare proiector cat un perete mare, unde se desfasoara imagini in cascada cu toate golurile de la toate finalele campionatelor cu o sonorizare impecabila. Stai efectiv ca la cinema pe niste bancute, foarte aproape de ecranele alea imense si nu poti sa nu intri in atmosfera fierbinte alaturi de cei aproximativ 100.000 de spectatori.

Mi-a mai placut si galeria cu toate posterele lor de-a lungul anilor. Am fost tare mandra cand am zarit posterul din 1997 unde era si Gica Popescu, capitan de echipa. Sute de poze si capturi video adunate in cei peste 100 de ani de existenta, le regasiti acolo. Baiatul meu, care este si mare fan al acestei echipe si jucator de fotbal, a strans bani de anul trecut ca sa vada asta. Cand am ajuns inauntru, atat a putut spune: “ nu credeam ca o sa mai apuc ziua asta“! :) Era fermecat, privea totul ca la Sfantul Graal, cuvinte putine, doar ochii mari si umezi de emotie.

Dupa mine, incheierea acestei vizite nu are cum sa nu se faca printr-un imens magazin, pe 2 etaje, un fel de mall, unde toate produsele sunt marca autentica FC BCN. Copilul meu era nebun de fericire cand s-a vazut in acest magazin, parca pasise in paradis, fiindca se auzeau numai sunete de: wowwww, mami uite aici, tati priveste asta, etc!

Daca va ganditi la un obiect si credeti ca nu exista acolo, atunci sa fiti siguri ca in nici un magazin de suveniruri nu gasiti asa o gama larga de produse toate in culorile clubului. De la suzette, biberoane, hainute de copii, degetare, sticle de vin, parfumuri, acareturi gen pixuri, brelocuri, creioane, penare, magneti, bombonele mari, mici, echipamente de vara, de iarna, mingi de toate marimile, jaloane, abtibilduri, figurine in diverse marimi cu fiecare jucator, (Messi era cel mai scump) rucsacuri, genti sport, scrumiere, cutii cu bucatele de gazon verde, natural pana si chips-urile aveau FC BCN pe ele. Un arsenal impresionant de obiecte pentru toate buzunarele, dar mai ales pentru orice moft.

Noi fiind in prima zi, mi s-au parut evident toate foarte foarte scumpe si nu am vrut sa cumpar nimic de acolo. Eram convinsa ca voi mai gasi si alte magazine cu preturi mai bune, dar cand ai copil care respira si traieste doar pentru fotbal, e greu sa tii bugetul in frau. I-am luat o figurina cu Messi 40 euro, un rucsac care era echipat cu o minge mare, pompa de umflat, jaloane si o sticluta de apa pentru scoala, evident toate cu marca clubului. 39 eur acest rucsac.

Ma gandesc ca acest magazin pentru iubitorii de FC BCN, este ca un fel de mall imens pentru femei din care nu te mai saturi sa probezi, sa cauti, sa savurezi, sa cumperi si tot sa vii nemultumit acasa ca nu ti-ai putut permite tot ce ti-a placut.

Merita cu varf si indesat aceasta vizita chiar daca sunteti pe langa acest sport.

2. A doua zi
am decis sa luam autobuzele City tour hop on hoff, care aveau ca punct de plecare tot piata Catalunya. Nu aveti cum sa ratati locul pentru aceasta statie, fiindca e mereu coada, iar autobuzele rosii cu etaj vin cu o frecventa de 10-15 minute. Biletele se dau pe loc, de la agenti, cum se formeaza coada, cum vin ei singuri si iti dau bilet. Ti se inmaneaza casti pe care le conectezi in autobuz, in cateva limbi, bineinteles limba romana nu, pentru 2 zile biletele pentru toti 3 au costat 98 euro. Prêt bilet de 2 zile - 1 adult - 39 euro, copii intre 4 – 12 ani platesc 20 euro. Pana la 3 ani copiii merg gratis, iar persoanele cu dizabilitati si cei peste 65 ani, platesc 35 euro. Aceste preturi sunt ptr 2 zile. E foarte avantajos sa luati ptr 2 zile, sa vedeti in tihna totul.

In prima zi am luat autobuzul cu ruta portocalie, si a doua zi autobuzul cu ruta verde. Am zis sa vad intai orasul din autobuz, sa vad unde opresc pentru principalele obiective, ca apoi sa ma orientez mai usor zilele urmatoare, unde sa ma opresc si sa vizitez in voie. Am coborat in statiile de interes maxim. Le-am localizat vizual, si in zilele urmatoare macar aveam idée cam cum arata zona unde trebuie sa ajung. In prima zi am coborat in statia pentru Tibidabo, dar era ora 17.30 cand am coborat din autobuz.

Nimeni nu ne-a spus ca pentru a ajunge la funicular, din acea intersectie trebuie sa luam autobuzul L196 sau tramvaiul albastru si mai ales ca funicularul nu circula decat pana la ora 18. Ma rog, mea culpa, poate ca trebuia sa stiu dinainte programul.

Am luat autobuzul, am ajuns la funicular, casa de bilet einchisa, in schimb am vazut programul afisat pe luni calendaristice, pe sezoane, pe sarbatori etc., Mai erau pe langa noi tot romani, la fel de aiuriti ca si mine si care tot insistau sa mergem pe jos pana sus, am apucat sa mergem pe sosea foarte putin, cand am vazut cat era de mers, seara se apropia, copilul mic, imbracati de munte nu eram, noi am renuntat primii. Am asteptat acelasi autobuz L196 la capat, sa coboram pentru a continua turul cu autobuzul nostru; asa am zarit si muzeul de stiinte cosmo caixa care este foarte aproape de statia de la funicularul catre Tibidabo.

3. A treia zi de sejur
am oprit cu autobuzul la statia pentru Parc Guell. Autobuzul ne-a lasat intr-o statie, cam la 10- 15 minute departare de parc. Erau indicatoare, asa ca, dupa un urcus in panta, destul de abrupt, am ajuns la parc. Intrarea gratuita, lume foarte multa, trebuia sa te departezi putin ca sa iesi singur in poza. Am trecut pe langa casa lui Gaudi dar nu am intrat. Parcul detine structuri de piatra uimitoare si cladiri minunate Ne-a luat ceva timp sa ne plimbam, dar ne-a placut... alocati-va timp deoarece parcul Guell e un punct de vizitat in cateva ore, nu in viteza, cam jumatate de zi! parcul este deschis de la ora 10 dimineata si desigur ora de inchidere variaza in functie de sezon. Nu tot parcul este gratis. Partea cu soparla, este cu taxa si in plina reconstructie zona.

4. Muzeul de ciocolata

Se ajunge cu metroul L1 din piata Catalunya, doar 2 statii de metrou, se coboara la Arcul de Triumf si apoi se urmaresc indicatoarele, dar mai simpu puneti GPS–ul :) - Sau cu metroul L 4 daca veniti din alta directie. Pretul biletului parca 4.50 euro de persoana, ne-a intrebat din ce tara suntem si ne-a dat biletele sub forma unor ciocolatele cu tricolorul Romaniei pe ele. La ambalaj semana cu ciocolata noastra Rom, la gust, nu!

Aici am gasit o serie de exponate din ciocolata sau care participa la fabricarea ciocolatei: am vazut machete ale unor cladiri importante, statute de cacao, personaje din multe domenii, matrite, utilaje mai vechi care ajutau la coacerea, sfaramarea boabelor de cacao, amestecarea lor. Aici vizita nu poate sa dureze mai mult de ora si jumatate. E interesant.

5. Tibidabo

Din piata Catalunya este un autobuz direct, T2A se numeste, dar in ziua cand am vrut noi sa vizitam, nu am inteles din ce motive, fix in ziua aia nu circula! :). Asa ca ne-am repozitionat imediat si am luat de la metrou, ferocarilul, e tot un fel de metrou linia L7 pana la capat. urmariti pictograma cu maro pentru ferocaril. Iesirea de la metrou in intersectia mare av. Tibidabo, drept inainte la deal, se ia autobuzul L196 pana la capat, vreo 2 sau 3 statii pana la funicular. Atentie mare la program. Incercati se mergeti pana in ora 16, deoarece ultimul funicular este la ora 18, insa depinde de sezon, de anumite sarbatori.

Sus animatie destula pentru ora matinala, chioscuri deschise, magazinul, punctele de atractie deschise. Nu toate. Avand in vedere ca dupa 15 septembrie ei considera ca sunt in afara sezonului, nu functioneza toate punctele de distractie decat poate in weekend sau de alte sarbatori. Cand am fost noi nu era deschis montagne russe-ul, dar le-am incercat pe cele care erau deschise: roata, avionul, caruselul, trenuletul. Toate au un aer nostalgic, vechi, dar placut!

Am vizitat templul de pe munte, Biserica Sfintei Inimi, versiunea din Barcelona a Basilicii Sacre Coeur din Paris, interiorul este frumos cu mozaicuri colorate, neaparat sa luati liftul de la templu spre varful bisericii, ajungeti fix sub statuia uriasa a lui Isus. Panorama iti taie respiratia, vezi de jur imprejurul muntelui.

Sa va luati ceva mai gros de imbracat, chiar daca aveti sau nu copii, fiindca vremea pe munte devine schimbatoare cand nu te astepti. In oras se vedea soare, dar sus incepuse un vant asa din senin si s-a intunecat brusc. Pretul pentru lift e mic, parca 3 euro. Nu scria nimic de pret pentru copil, asa ca noi am luat bilet si pentru el, dar domnul care era de servici la lift cand ne-a vazut cu copilul si cu 3 bilete, ne-a restituit banii pentru biletul copilului si i-am dat retur biletul. E placut sus, merita cu varf si indesat efortul, daca nu sunteti adeptii parcurilor de distractii, atunci sigur biserica va va incanta, ca sa nu mai zic de panorama din multe unghiuri asupra orasului.

6. Montjuic

Nu vreau sa insist asupra detaliilor despre cum ajungi, despre istoric, fiindca au facut-o deja alti colegi de pe AFA mult mai bine decat mine. Montjuic este un mic munte, iar in varful lui, un parc ce trebuie neparat vazut. Pozitionarea lui este remarcabila deoarece ofera o priveliste asupra orasului frumoasa.

Gradinile sunt superbe, am vazut doar gradinile Miramar, partea cu vegetatie mediteraneana, pe cea cu cactusi nu am vazut-o. dar din telecabina se vedeau si alte gradini. La capitoul gradini, parcuri, plineeeee de vegetatie foarte variata stau cred ca cel mai bine din orasele Europei.

Zona de parc Montjuic cuprinde: castelul, gradinile, satul olimpic. Tot pe acest deal se afla si muzeul Palau national, fundatia Joan Miro, Poble Espanyol etc. In fata Palatului National se afla Fantana Magica. Spectacolul minunat de apa, muzica, culoare l-am ratat evident fiindca noi am ajuns pe Montjuic in cursul saptamanii.

Am vizitat Castelul. De la monumentul lui Columb am mers pe jos pana la statia de metrou Paral-el. De acolo am luat funicularul, iar de la funicular am optat pentru teleferic. Am luat dus intors, fiindca nu stiam ce inseamna “ distanta mica “ spusa de altii. Fiind si cu copilul am zis ca si asa oboseala incepuse sa isi spuna cuvantul, am zis sa fim asigurati la coborare.

La intrare la teleferic se fac celebrele poze cu panorama orasului, sus la castel iti arata poza si daca o cumperi costa 10 euro. Noi am cumparat-o, calitatea exceptionala, plus ca ne-a dat-o intr-un fel de plic cu un link de unde am putut descarca poza digital. Telefericul curat, modern; drumul vazut de sus din teleferic, parea dificil, in panta destul de abrupt, am realizat ca nu ar fi fost usor, cel putin pentru noi. Panorama surprinsa asupra orasului este un vis, merita incercata experienta.

Ajunsi la castel, platim intrarea 5 euro de persoana si intram. Castelul ofera o imagine panorama la 360 de grade asupra orasului, gradinile din jurul castelului foarte bine intretinute, privelistea asupra portului mi-a taiat respiratia, am intrat aproape in toate incaperile, am cascat gura precum un copil dornic de informatii. Pe mine m-au impresionat turnurile, salile cu proiectoare care redau filme ce descriau batalia de la Montjuic, celulele castelului care probabil au servit odata si ca celule de inchisoare, pline de fotografii, machete. Pe terasa se pot vedea tunurile, o statuie, o vedere superba a portului, se aude forfota si agitatia specifica portului.

Castelul este bine intretinut. si pentru acest obiectiv trebuie timp alocat, de fapt pentru intreaga zona cu dealul Montjuic trebuie alocate 2-3 zile (ca sa acoperi, castelul, gradinile, arena olimpica, muzeul satului, fundatia Joan Miro, MNAC si alte cateva muzee toate in aceasta locatie!

7. Arena de Barcelona!

Nu are cum sa treaca neobservata ca si cladire in piata Espanya, exact in intersectie. Din autobuz se vede si liftul care duce turistii pana sus, deoarece urcarea pe cladire este accesibila publicului. Intrarea in forma de potcoava este monumentala, cu insertii de gresie multicolora. Fatada din caramida rosie specifica Catalunyei parea originala, aproape in intregime intacta, in interior sunt foarte multe complexe comerciale, restaurante, sali de cinema, muzeu al muzicii rock, tot ce vrei si ce nu vrei dispus pe 6 etaje. de la fast food uri, magazien de firma, pan la banalele market-uri. am intrat la alimente unde am gasit preturi la unele alimente mai mici decat in Romania.

Terasa de pe acoperis este si ea accesibila publicului si se ajunge pe ea utilizand liftul atasat la exterior, parca costa 2 euro. Sus sunt cateva restaurante, unul asiatic parca si restul obisnuite. Meniurile erau afisate afara si am observat preturi de bun simt pentru zona si locatia deosebita in care se aflau. Terasa ofera priveliste asupra pietii Espanya care este o splendoare, priveliste asupra Palatului National si imprejurimilor. Noi am ajuns spre asfintit, asa ca pozele au iesit dementiale! Din Piata Catalunya se ajunge in piata Espanya cu metroul L1 si L3. Dar si multe autobuze au trecere prin aceasta mare intersectie.

8. Zoo Barcelona din Parc Ciutadella

Zoo este in interiorul Parcului Ciutadella asa cum ii spune si numele. Pretul de adult 17 euro si pentru copii cam 10.50. Aveau reducere ptr pensionari 8.90 euro. Atentie la program. Interesati-va inainte sa mergeti fiindca programul variaza destul de mult in functie pe anotimpuri. Vazusem afisat la intrare, programul si mi s-a parut destul de schimbator, dar nu l-am fotografiat, deoarece credeam ca din geauza geamului, nu o sa iasa bine poza.

Nu are rost sa insist asupra celor peste 7000 de animale sau cateva sute de specii. Atat pot sa spun ca nu se mai tin spectacolele cu delfini si balene. Cica este o interdictie noua, cumva obtinuta de asociatiile care militeaza pentru drepturile animalelor. Angajatii spuneau ca sigur se va reveni la aceasta decizie, dar o vreme nu vor mai fi spectacole.

Gradina este imensaaaa, 6 - 7 ore pe putin am stat... am gasit si spatii de joaca pentru copii, destul de bine amenajate si ingrijite in comparatie cu ce am vazut in afara gradinii in alte parcuri. Au zone dedicate pentru picnic, zone cu chioscuri, cu de toate pentru toate buzunarele. Am ramas impresionata de numarul animalelor, de felul cum sunt structurate, de decorul pentru fiecare specie. Gradina isi merita banii! La zoo se ajunge cu L1 din Piata Catalunya, 2 sau 3 statii. Si cu metroul L4 din Barceloneta si precis si multeeee autobuze duc acolo. Am vazut la un moment dat vreo 8 autobuze cu numere diferite care aveau statie acolo, deci cu transportul nu-i problema de ajuns acolo.

 

Sagrada Familia am vazut-o doar la exterior. Am ajuns intr-o vineri si nu mai erau bilete pana marti inclusiv. Citisem pe AFA ca trebuie sa iti iei bilet online de acasa, sa eviti astfel de surprize, dar cum nu stiam in ce zi o sa ajung acolo, a fost o decizie “ grea “. Am coborat din autobuzul HOPP On HOFF si dupa ce ne-am saturat de inconjurat si de cascat gura la biserica si la magazinile de suveniruri, am asteptat acelasi autobuz sa ne duca spre urmatorul obiectiv.

9. Piata Boqueria

Cum v-am spus si la inceput, nu am plecat in aceasta vacanta bine informata, acest loc l-am descoperit absolut intamplator pe cand ne plimbam pe Rambla. Cum veneam dinspre Piata Catalunya pe Rambla, spre monumentul lui Columb, pe la mijocului strazii, pe partea dreapta, intorc deodata capul si ce vad? Intrarea in celebra piata! Piata este fix fata in fata cu muzeul erotic :) nu are cum sa nu va sara in ochi, deoarece tot timpul la etajul 1 este o doamna care isi flutura rochia, care arata cam totul si care imbie turistii prin gesturi sexy sa intre. Piata este ca un curcubeu, foarte aglomerata, dar parca prea turistica. Am vazut si localnici care cumparau, atat de putin cantitativ in comparatie cu noi romanii.

Sotul meu s-a pierdut la standurile de condimente, eu la fructe, copilul la dulciuri. Am gustat cam din tot ce mi-a facut cu ochiul, am gasit mici cornete din hartie cu cateva feliute de jambon, de carnaciori, de sunca, luai, gustai, iti placea- cumparai. Asa nimeni nu era nemultumit. 1 euro maxim 2 euro aceste cornete cu preparate. In schimb copilul la standul de figurine din martipan, si-a ales vreo 2- 3 in forma de crenvusti, de burger, erau foarte ochioase, viu colorate, te atrageau si ca adult darmite pe copil. 3 mici chestii din martipan au costat 18 eur. :( si nici nu mi s-au parut grozave la gust, cica era reteta specifica zonei - kilogramul de martipan era 77 eur.

In rest, am baut sucurile de 1 euro la pahar de 400 ml, am mancat salata de fructe exotice tot la pahar de 400 ml, cam 1.5 eur maxim 2 eur. Am gust si produse de panificatie si din cornetele de preparate si din fructe, am plecat de acolo ghiftuita bine, nu mai mergea nimic!

Piata este o explozie de culoare, gusturi, mirosuri, oameni, e ca intr-un carusel din care nu vrei sa te dai jos. Te invarti si te invarti si tot nu e momentul sa pleci! :)

10. Poble Espanyol

La acest obiectiv am coborat din autobuzul City Tour destul de tarziu, in jur de ora 16. Este tot pe dealul Montjuic, dar spre partea de coborare a autobuzelor. Este un fel de muzeu al satului varianta spaniola. Poarta principala este spectaculoasa, replica portii din Avila. Multe cladiri cu diferite stiluri de arhitectura, citisem undeva ca ar fi 116 de cladiri, dar nu am numarat sa vad daca sunt chiar atatea, insa e magnific locul.

Este parca o intoarcere in timp, casele sunt dispuse in jurul unui patrat mare si pe patrate mai mici, casele sunt unite intre ele prin niste stradute pitoresti. Inauntru gasiti cam tot ceea ce te astepti la un sat: biserica, primarie, cladiri mai sic, magazine de tot felul.

Aproape fiecare cladire are la parter mici magazine cu puternic accent traditional, se pastreaza aproape toate breslele: sticlari, pielari, brutari, ciocolatieri, pictori, artizanat, ceramica, multe lucruri manuale dar am gasit si locatii cu lucruri moderne, creatori de moda, picturi contemporane, baruri multe, restaurante multe, magazine de haine, magazine de suveniruri, pizzerii, bijuterii, undeva vazusem si club de noapte dar era inchis la momentul cand am vizitat noi fiindca era devreme. In toate magazinele predomina un bun gust desavarsit, nu stii ce sa cumperi, nu stii ce sa admiri, nu stii ce sa fotografiezi, nu stii ce sa memorezi.

Am petrecut cateva ore intr-o relaxare totala, am poposit la o vinoteca, unde am degustat niste vinuri, am povestit cu barmanul vrute si nevrute, iar ne-am mai plimbat, am nimerit si la un spatiu de joaca cu un tobogan imens unde mi-am julit coatele :).

Si etajele casutelor sunt minunate, si linistea si stradutele inguste, si vremea placuta si oamenii care erau rupti de timp. Practic din acest loc nu as fi vrut sa mai plec, mi-a parut rau ca nu am venit la prima ora, odihnita, sa zabovesc cat vreau pe bancute si sa ma transpun in locurile prezentate atat de frumos de acesti arhitecti. A fost realmente o delectare a tuturor simturilor! Si aici programul varia nu neaparat in functie de sezon, cat in functie de zile. Luni 9- 20, marti, miercuri, joi si duminica de la 9 – 00, vineri de la 9 – 3, sambata de la 9 – 4. Pret intrare 12 euro adulti si copii 7 euro. Era disponibil si ghid audio care costa 3.50 euro. Noi nu l-am luat, dar cica in 60 de minute se terminau explicatiile si era disponibil in majoritatea limbilor, evident romana, nu!

11. Manastirea Montserrat

Nu intru in detalii istorice, fiindca sigur le puteti gasi pe internet. Excursia am achizitionat-o din piata Espanya de la punctul Info tour. Pret adult 49 euro, pentru copii peste 8 ani - 25 euro.

Noi am avut noroc cu tipul de la bilete fiindca mi-a sugerat sa spun ca pustiul nostru are 7 ani, fiindca e si micut de inaltime si astfel pentru el nu am platit nimic. Ne-a spus sa fim la punctul de intalnire cu ghidul in piata Catalunya exact in fata magazinului Desigual cu 20 de minute inainte de plecare, adica la 9.40 sa fim acolo.

In pret a fost inclus transportul cu un autocar foarte elegant, ghid in limba spaniola si engleza, o domnisoara extrem de volubila, pretul pentru cremaliera, pret intrare obiectiv. Ni s-au dat si niste casti pe care le-am folosit abia cand am ajuns la destinatie.

Distanta de Barcelona este cam de 60 km, durata excursiei a fost cam de 5-6 ore si a inclus vizita la parcul natural Montserrat, manastirea, basilica, capela, timp liber. Autocarul ne-a lasat la statia pentru Cremaliera, am luat cu totii cremaliera pana sus. Ghidul spununandu-ne ca la plecare autocarul ne va astepta pe toti sus, fara sa mai utilizam cremaliera.

Pentru aceasta excursie recomand incaltaminte foarte comoda si neaparat ceva mai gros de imbracat indiferent de sezon. La altitudinea aia sigur vremea este altfel decat in oras. Decorul muntelui, te face sa crezi ca esti intr-un film sf. Am vizitat Escolania, scoala de canto bisericesc, pe baietii din cor i-am putut asculta si in biserica la slujba de la ora 13. Au cantat 2 cantece, a fost dumnezeisc, ti se ridica parul la propriu si ai senzatia ca vocile lor vin din ceruri, ca tu ajungi astfel intr-o alta dimensiune doar prin cantec.

Interiorul bisericii este wow, atat de mult aur nu am vazut niciodata intr-un singur loc. Biserica mi s-a parut de un lux coplesitor, cei 12 apostoli in dimensiuni impresionante, scenele biblice, orga impresionanta. Pe platoul de sus, in afara de bazilica sunt si ceva cladiri administrative, cu magazin mare de suveniruri, un restaurant cu servire proprie, cu preturi normale si mancare delicioasa, un restaurant normal, un muzeu. O cladire ce este destinata cazarii pelerinilor, ghida noastra o tipa foarte haioasa, facea si glume pe seama calugarilor. Cica din surse neverificate de ea, a auzit ca iarna cand nu sunt turisti si pelerini, in acea cladire calugarii dau petreceri :( curtea din fata bazilicii este imensa cu arcade frumoase in care strajuiesc statui de dimensiuni mari.

Am stat la rand pentru a ajunge la celebra Black Madona, se intra in serii de cate 20-30 persoane. Am asteptat cam 30-40 minute la rand, mergea relativ repede, deoarece nici turistii nu zaboveau mult.

Noi am stat ceva mai mult in interiorul bisericii benedictiene, deoarece am vrut sa prindem loc pe banci sa ascultam corul de baieti de la slujba!

Mie personal mi s-a parut ca e mult prea comercial acest obiectiv, fiind mare aglomeratie, era si multa galagie, acustica era magnifica. Totul era la o rezonanta de 2 ori mai mare decat daca ar fi fost in oras. Peste tot scria ca fotografiatul este interzis, dar toata lumea facea poze. Afara multe tarabe cu branzeturi, miere, seminte, ierburi, bauturi gen lichioruri, un magazin cu suveniruri, cu preturi destul de mari fata de oras.

Nu am urcat cu funicularul pana sus, ca nu era suficient timp, ar fi insemnat sa renunt la admiratul in voie in jurul basilicii, nici la muzeu nu am fost. Poate ca daca mergi pe cont propriu, sa ajungi de dimineata acolo, cred ca e timp pentru toate, dar in 3-4 ore nu ai cum sub nici o forma sa le faci pe toate. Noi la 15.45 trebuia sa fim la autocar. Si asa ghidul a lasat acolo vreo 2 turisti care nu s-au prezentat la ora stabilita, nici datele de contact nu le-au lasat la ghid pentru a fi sunati. La coborare am utilizat doar autocarul, ghida ne-a explicat totul despre fiecare coltisor de stanca, ne-a fortat putin imaginatia, ne-a spus multe ponturi, multe detalii care nu le gasesti decat daca esti vreo persoana care se documenteaza mult inainte de orice vizita. Dar chiar si asa, cu ghid scutesti timpi morti, esti tot timpul la curent cu fiecare colt vizitat. Eu recomand aceasta excursie cu ghid, fiindca este un loc mirific.

11. Muzeul de ceara - wax museum

Acest obiectiv nu a fost inclus pe lista noastra, dar plimbandu-ne pe Rambla, deodata in fata noastra se iveste un mic chiosc unde se vindeau bilete pentru acest muzeu. Ne apropiem si cand am intrebat cat de aproape este de noi, ne-a spus zambind ca muzeul de ceara era la nici macar 1 minut. Am ramas cu gura cascata fiindca fix de pe Rambla nu se zarea, dar era pe prima straduta perpediculara pe Rambla, se si vedeau ceva indicatoare, dar noi fiind “ furati “ de atmosfera cu artisti stradali de pe celebra strada, efectiv nu am observat. Este mai aproape de statuia lui Columb. Am cerut imediat bilete, pret adult 15 euro, pret copil intre 5 si 11 ani, 9 euro. cand am intrat am zarit ca programul nu e chiar de dim pana seara, este cam de la 10 la 13.30, apoi pauza pana ora 16. si apoi de la 16 – 19.30 iar vizitare. Nu ne-am luat ghid, dar chiar si fara ghid, tot ai ceva explicatii la fiecare figura.

Inainte de a trece in revista figurile de ceara existente, nu pot sa nu va spun cat de impresionata am fost de cladirea in sine, in stil neo clasic, ce gazduieste muzeul. E o intoarcere in timp si spatiu, un loc ce intra in totalitate in atmosfera cadrelor prezentate. Inauntru gasesti personaje din orice domeniu: politica, muzica, dans, cinema, stiinta, istorie, desene animate, literatura, arta, sculptura, pictura, imparati, presedinti. Noi am facut turul in aproximativ o ora si jumatate sau maxim 2 ore.

Unele personaje zic eu nu prea reusite, dar cele mai multe da, si mai ales a contribuit mult ca in ficare spatiu amenajat era si un fundal sonor si cu elemente de lumini wow. In afara de cele peste 200 de exponate au si parti ca sa zic asa mai comerciale: pasajul terorii, aici sigur si copii vor fi incantati, au si scene din star wars, lumea subacvatica inspirata din Jules Verne, intrare pe un mic submarin, si portiuni cu personaje mai contemporane. Gasiti combinatii perfecte a celor mai importante momente ale omenirii- evul mediu, foarte bine structurat.

Chiar daca ati vazut si alte muzee cu figuri de ceara in alte capitale, eu va recomand sa vizitati acest muzeu in primul rand pentru a vedea cladirea in sine, decorul absolut perfect pentru personaje si mai ales jocul de lumini si muzica. Este absolut incantator si foarte bine realizat. Nu este un muzeu unde sa te uiti in liniste, este plin de surprize, cu efecte audio-vizuale care va tin in suspans. Daca vizitati muzeul insotiti de copii, neaparat sa treceti pe la cafeneaua ce este amenajata intr-o padure ca in basme, se numeste El Bosc de les Fades. O vor iubi imediat si nu vor uita acest loc.

12. Muzeul de stiinte Cosmocaixa

Am ajuns relativ usor, deoarece cunosteam zona de cand am fost la Tibidabo. Am luat ferocaril L7 din piata Catalunya pana la ultima statie in Av. Tibidabo, cam 7 statii si apoi am urcat dealul spre muzeu pe jos. Am facut cam 10-15 minute mers lejer, dar pe alocuri mi s-a parut abrupt, sau poate eram noi epuizati de atata umblat in acele zile. Intrarea a fost cea mai ieftina dintre toate muzeele. Toti trei am platit 8 euro - adulti 4 euro si copiii sub 16 ani au gratuit. Nici pana azi nu am inteles de ce este asa ieftin, fiindca muzeul mi s-a parut wow.

Nu voi gasi niciodata destule cuvinte sa descriu utilitatea acestui muzeu, multitudinea de informatii oferite. La intrarea ne-au intampinat cei 3 mari oameni de stiinta: Einstein, Darwin si Marie Currie. Cei trei sunt atat de bine realizati, mult mult mai bine decat aceleasi personaje de la muzeul de ceara. Sunt foarte aproape de realitate.

Cladirea in exterior este din caramida, e simplu de reperat. Dar in interior este tranformata major, cladirea este in stil modernist. Muzeul este dispus pe 5 nivele in jos, noi le-am coborat intai pe toate pana la minus 5 si asa am urcat unul cate unul pana am iesit din nou la etajul cu iesirea din muzeu unde era nivelul zero. Se coboara pe o scara in spirala, nu foarte abrupta, iar in interior, se afla un copac suspendat.

Sala principala a muzeului, este cea mai de jos, numita Matter, aici orice principiu al fizicii, poate fi explicat concret prin exponate interactive: legea lui Arhimede, electricitatea, sunetul, miscarea Browniana, valurile, vantul, presiunea hidrostatica, cum zboara avioanele, forta centrifuga, forta centripeta, timpul, gravitatia, haosul, furtunile de nisip, dinamica rotatiei, termodinamica, miscarea uniforma, etc. Pentru copilul nostru unele demonstratii si informatii erau cam prea avansate, dar in mod sigur si pentru adultii fara imaginatie aceste demonstratii reale ii fac sa inteleaga fizica, babeste.

Tot la parter este si peretele geologic, cu diverse roci autentice. Exponatul cel mai aproape de realitate la nivelul minus 5 este luna in dimensiuni foarte mari si foarte bine conceput. Aici mai avea o arie despre virusi, organisme uni celulare, pluri celulare, un cantar, care iti spunea raportul kilograme versus bacterii din corpul tau. Foarte tare asta :)

Expozitia cea mai spectaculoasa de la parter este padurea inundata. O mica jungla tropicala, cu multe specii ce se pot admira prin peretele de sticla. Peste 100 de specii, plante, aligatori, serpi, pesti, broaste, etc

La nivelul minus 2 era planetariu, dar nu mai erau bilete si nu am mai asteptat urmatoarea tura. Aici era cost suplimentar parca 4 euro. Am gasit in schimb gradinile lui Arhimede, am iesit pe o terasa cu restaurante si un mic loc de joaca. Inainte de gradinile lui arhimede era o zona cu 2 benzi de alergat conectate la un dinam. Trebuia sa pedalezi foarte tare, repede, pe masura ce pedalai, dinamul se incarca cu energia produsa de tine, dinamul era conectat la un acumulator montat pe cateva insecte. In timp ce se incarca, puteai vedea in fata ta fenomentul, deasupra erau niste insecte in marime mare care incepeau sa zboare prin energia produsa de tine. La inceput abia se zbat aripile, mai apoi incep sa se miste cat de cat, astfel ca la incarcarea totala cu energie, zboara chiar normal prin fata ta. E fascinant sentimentul ca energia electrica produsa de tine fara poluare, face ca lucrurile sa prinda viata. Dupa o astfel de tura scoteai limba ca dupa o alergare de 3 kilometri.

La celalate nivele erau tot felul de camere inchise, am intrebat la iesire de ce erau inchise si mi s-a explicat ca acolo intra doar grupurile de la scoli, se organizeaza sesiuni teoretice si practice pentru obiectul stiinta doar cu progamare inainte.

La iesire este un mic magazin cu multe suveniruri, dar nu am mai explorat si exteriorul muzeului fiindca se facuse foarte tarziu, era aproape de ora inchiderii.

Din nou, risc sa ma repet, alocati-va timp si pentru acest obiectiv, fiindca e pacat sa il vizitati pe “ repede- inainte “. Am plecat de acolo cu marele regret ca nu am stat suficent, ca nu am facut destule poze, ca ar trebui sa avem si noi asa ceva in tara, ca...

Despre ce am vizitat absolut intamplator in Barcelona, despre ce mi-a placut si ce nu mi-a placut!

Ce mi-a placut:

- Am descoperit plimbandu-ne seara piata regala. INCREDIBILA. Aici am revenit inca odata fiindca vroiam sa o vad si ziua. Seara e o minune, atmosfera tinereasca, acrobati, cantareti, terase vesnic pline de jur imprejur, ... palpitant!

- Am descoperit Catedrala La Seu. Tarabele de pe langa Catedrala pline de obiete vintage. E nebunie sa casti gura la aceste tarabe. Un fel de talcioc la niste dimensiuni inalte de bun gust.

- Cartierul gotic

- Santa Maria del Mar

- Arcul de triumf- aleea pietonala e plina de culoare si de artisti stradali

- Columna lui Columb (am urcat cu liftul pana sus, 2 euro, cam strmt sus, nu am stat mai mult de 20 minute fiindca era si cam aglomerat; am facut cateva poze si am coborat fiindca aveam senzatia ca ma sufoc), dar merita incercata experienta.

- Mi-a placut curatenia! Am prins manifestarile cu independenta Cataloniei si chiar dupa ce s-a terminat, masinile de curatenie erau in urma demonstrantilor.

- Transportul atat de fluidizat la orice ora. Multitudinea de strazi cu sens unic, unele cu 3-4 benzi, stradutele atat de inguste pe unde se incumetau soferii de autobuze sa treaca era ca la loterie pentru mine: reuseste sa treaca sau nu? am zeci de poze cu strazile absolut libere, la diverse ore din zi. Nu imi pot explica de ce la ei se poate si la noi nu! Programul autobuzelor din statii se respecta plus / minus 5 minute.

- Soferii de autobuze, foarte bine pregatiti, uneori vedeam soferite atat de tinere si de slabute pana in 25 ani, incat cateodata mi-e era teama cand autobuzul lua viteza mare. Toti soferii saluta fiecare pasager, deoarece toti urca pe usa din fata, si composteaza langa soferi. Copilul meu deja de a doua zi saluta soferii cu ola si ei erau foarte incantati ca un copil asa mic saluta si mai ales in limba lor.

- In 10 zile nu am auzit decat 3 claxoane. Nici un sofer nervos, nici un sofer grabit, parca era un fel de demonstratie pentru noi romanii ca asa este mereu si asa trebuie sa fie!

- Plaja Barceloneta este locul cel mai cosmopolit si cel mai aglomerat din toata Barcelona. De la persoane topless pana la oameni eleganti, de la hipsteri, raperi, rokeri pana la orice alt stil, acolo gasesti. Toti isi vad de treaba lor. E o viermuiala magica!

- Transportul mi s-a parut ieftin. Biletul ala T10 este mana cereasca. Nu va dati mari sa circulati mult pe jos, decat dupa ce ati terminat de bifat obiectivele dorite. Cand vezi o panorama a Barcelonei de sus, iti cam trece gandul de plimbat pe jos mult. Noi doar in ultimele 2 zile am luat la pas orasul.

- Mi-a placut ca desi localnicii nu stiu engleza, totusi nu se grabesc niciodata, uneori stau minute in sir sa iti explice, doar ca sa nu pleci nelamurit. Asa multi oameni relaxati si pozitivi nu mi-a fost dat sa intalnesc nicaieri intr-un singur loc. Parca trece viata pe langa ei si nu ii misca nimic. Multe zambete peste tot!

- Vremea in octombrie este perfecta. Am prins si 26 de grade, am facut si plaja, a fost perfect si pentru vizitare!

- Balcoanele cladirilor sunt dementiale. Am zeci de poze cu usile, balcoanele si in general cu multe cladiri.

- Arhitectura te lasa efectiv cu gura cascata. Si nu doar deja celebrele casa Battlo, sau la Pedrera, tot orasul este intr-o armonie perfecta.

- Multe mall uri imense pentru shopping. Daca esti fan shopping atunci aici esti in lumea ta. Am vazut multe din autobuzul city tour: pe Avenguda Diagonal gasiti complexul de magazine L’Illa. Nu aveti cum sa nu il vedeti fiindca predomina sticla, metalul, Maremagnum la plaja, Diagonal Mar, El Corte ingles (acesta este fix in intersectia din Piata Catalunya si doar aici am intrat.)

- Port Vell trebuie vazut mergand pe jos. Noi intai l-am vazut din autobuzul city tour si apoi am ajuns si pe jos.

- Vinurile din Spania sunt bune rau. Asta o spun eu care nu-s bautoare de vinuri. Sotul meu zice ca si berea e buna! Cea de pe Rambla la 9 euro paharul :) Un pahar ce-i drept cam mare!

- Mancarea extraordinara, tapasurile lor, ca nu stii de cele mai multe ori ce mananci, paella cu mix de fructe de mare, coaste de porc pregatite chiar de proprietarii localurilor. Musai sa incercati sa mancati pe stradutele inguste si mai departe Rambla! Imi pare rau ca nu am mancat mereu pe strazi din acestea.

- In hipermarket-urile consacrate LIDL, CARREFOUR, unele produse sunt chiar mai ieftine decat la noi.

 

Ce nu mi-a placut in Barcelona:

- La orele cand iese lumea de la servici si cand termina studentii orele, este ceva mai aglomerat, si se cam fura. Pe sotul meu l-a buzunarit unul in metrou, noroc ca nu avea nimic in buzunarul ala, dar cum a simtit, sotul meu i-a tras o privire... ala s-a scuzat si la prima statie a coborat. Hotul avea o geaca pe mana, mana era ascunsa sub geaca... si asa cotrobaia.

- peste tot mi se spunea sa tin mana pe geanta, cica marocanii astia, imigrantii in general fura mult. Si la hotel ni s-a amintit sa avem grija in oras de gentile unde tinem actele si banii.

- la autobuze din experienta proprie va zic, chiar daca stai in statie, chiar daca nu esti singur in statie, daca nu faci cu mana soferului si nu au solictare din interior sa opreasca, autobuzul nu opreste.

Am patit sa raman pe jos in statie si autobuzul sa nu opreasca si la fel am patit sa nu apas dinainte pe butonul de stop de pe maner si sa nu pot cobori in statia dorita. Ultima data eram sleita de atata umblat, era ultimul autobuz spre Casteldefell si noapte fiind nu m-am orientat cu foarte mult timp inainte ca eram aproape de hotel. Cand am vazut ca trece de hotel si nu a oprit, chiar daca in urmatoarele 3 secunde am apasat, soferul nu a mai oprit si urmatoarea statie era foarte departe. Lectie priceputa doar traind!

- spaniolii nu asteapta deloc la semafor sa se faca culoarea verde. Se uita stanga- dreapta, daca nu vine nimic, trec. Recunosc, ca dupa cateva zile, am inceput si noi sa procedam la fel :)

- oamenii de culoare care isi intind pe cearceafuri in cele mai frumoase locatii, produsele de vanzare carora le lipseste pretul, sunt foarte insistenti. Daca apuci sa intrebi de vreun pret, nu mai scapi de ei. E o negociere jalnica si de prost gust.

- Faptul ca nici macar tinerii, liceenii nu stiu cateva cuvinte banale in engleza. Cand am intrebat pe cineva de ce nu se vorbeste engleza, mi-a raspuns asa degajat: pentru ca aproape jumatate de glob vorbeste spaniola :)

- Spatii de joaca bine dotate in parcuri ioc. Doar in parcurile mari si atat.

- Faptul ca aproape totul este excesiv de scump. Mult mai scump decat in alte capitale europene, uneori nejustificat de mult si nu doar la mancare, bautura, ci si la suveniruri, haine, intrari la obiective. De exemplu la parc Guell peste tot gasesti ca este free entrance, dar o portiune de parc avea taxa de vizitare 8 euro, in afara de casa lui Gaudi care avea taxa separat parca 4 sau 5 euro.

- Pe Rambla efectiv te calci in picioare cu toate natiile globului. Sansele sa faci o poza singur sunt de 1 la 100000.80 % isi fac poze cu selfie stick. Am vazut doar foarte foarte putini oameni cu aparate foto clasice.

- Desi am fost imediat dupa atentatul de pe Rambla, nu se mai simtea nimic. Era full tot timpul de parca nici vantul nu a batut pe acolo.

- Desi am fost in plina criza cu separarea Cataloniei, oamenii erau pasnici, tot la al treilea balcon era agatat steagul Cataloniei sau un drapel pe care scria SI democracia!

- Desi am prins si ziua Spaniei, au avut loc ceva manifestatii in principalele piete, erau foarte putini sustinatori ai Spaniei pentru numarul mare de locuitori, asta pentru ca majoritatea erau pentru independenta Cataloniei. Am stat si noi o ora in piata la manifestatie, a fost totul ok, dar cica dupa ce am plecat noi s-au aruncat cateva scaune pe acolo. Cu toate astea turistii erau in siguranta si relaxati. Era politie peste tot, elicopterele survolau mai ceva ca la razboi.

Regrete dupa vacanta in Barcelona:

- Ca nu am luat o bicicleta sa ne plimbam mai mult, mai ieftin si mai sanatos!

- Ca nu am rezervat bilete online de acasa (era si mai comod si mai ieftin si scapai de statul la coada sau de neplacerea ca nu mai gasesti bilete)

- Ca nu am vizitat casa Battlo si La Pedrera (le-am vazut doar din exterior), muzeul Parfumurilor, ca nu am fost cu telegondola.

- Ca m-am axat pe vizitat obiective unde densitatea oamenilor pe metru patrat era de cartea recordurilor! Mi-ar fi placut sa fie mai mult timp pentru ratacit aiurea pe stradute laturalnice. Sa merg asa fara o tinta anume si sa fiu surprinsa de ceea ce intalnesc!

- Ca nu am avut mai mult timp sa vad pe indelete si Palau de musica catalana, pe masura ce descopeream locatiile, imi venea sa imi dau palme ca nu mai am nici timp nici bani sa le vad.

- Regret ca desi am peste 3000 de poze, tot nu sunt de ajuns.

- Regret ca nu voi mai reveni curand, fiindca am facut demult un pact cu mine, sa nu ma intorc de mai multe ori intr-un loc, ci sa vad mereu locuri noi.

- Regret ca nu am stat 20- 30 zile.

- Regret ca nu am atat de multi bani incat sa ma mut cu totul la Barcelona.

- Regret ca nu am Barcelona si de pe Marea Mediterana. O plimbare cu o barcuta ar fi fost cireasa de pe tort. :)

- Regret ca inima mea a ramas definitiv in Barcelona. Sunt inca intr-o visare continua.

 

in concluzie, Barcelona e o destinatie care isi va lasa amprenta maxim asupra calatoriilor!


[fb]
---
Trimis de adutza_ghiocel in 09.11.17 21:06:21
Validat / Publicat: 09.11.17 21:43:24
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA

VIZUALIZĂRI: 5567 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adutza_ghiocel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 dulciuri din martipan in piata boqueria
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmasterX [09.11.17 21:26:26] »

Excepțional review-ul.

Presupun că vin și ceva, poze, nu?

AZE [09.11.17 21:53:45] »

@adutza_ghiocel: Un articol premium de la un membru premium. Foarte interesant, foarte bine documentat si foarte util celor care vor calatori pe acolo. Multumim

webmaster [09.11.17 21:59:58] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dabator [09.11.17 23:16:26] »

Ai ochi foarte frumoși. Adică ai văzut Barcelona foarte bine. Fie si numai că ai fost la Poble Espanyol și meriți toată aprecierea mea.

Mi-au plăcut foarte mult impresiile. Mi-ai adus aminte și de călatoria mea de acum 9 ani, cred.

Nu a fost ușor de citit, pentru că ai dat totul dintr-o singură suflare. Să nu mă înțelegi greșit, review-ul e foarte bun, dar merita împarțit măcar in două, dacă nu în trei.

Adică, vorba Celelalte Cuvinte (poate corect ar fi celorlalte cuvinte : youtu.be/LRSohfrSYwk.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX [10.11.17 02:19:13] »

@adutza_ghiocel: Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

adutza_ghiocel [10.11.17 08:40:22] »

@webmasterX: am pus aseara foarte tarziu cateva fotografii, nici nu stiu cate am pus, la cate mai am dreptul. e greu sa frunzaresc prin aproape 4000 de poze, sa selectez poze care nu arata ceea ce au mai postat si altii. daca mai e loc de poze, poate mai fac in seara asta printre poze.

adutza_ghiocel [10.11.17 08:43:27] »

@Dabator: da, stiu ca a fost cam prea mult dintr-o data, dar daca il imparteam cred ca pierdeam sirul ideilor, si asa constat din ce in ce mai des ca ma curteaza neamtul ala... Alzheimer, ca uneori nu-mi mai aminteam preturi, am revazut aseara niste poze si nu stiam unde erau facute... uffff, a trebuit sa apelez si la memoria sotului. multumesc pentru apreciere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adutza_ghiocel [10.11.17 09:18:38] »

@AZE: Multumesc, toti, imi dati curaj sa mai scriu, desi eu tare am asa niste retineri, fiindca unii dintre colegii de pe AFA sunt adevarati povestitori, pur si simplu daca nu ti-ai revenit din visarea unei vacante, ei te tin ancorat inca mult timp acolo.

maryka [10.11.17 09:24:26] »

Frumos povestit, trăit, simţit... Am vrut să scriu de aseară, n-am făcut-o şi mai bine, căci astăzi am am văzut şi pozele. Frumoase, completează minunat articolul Singurul regret, al meu, că sunt prea puţine... mai vrem!

Felicitări! Frumoasă vacanţă!

adutza_ghiocel [10.11.17 09:26:27] »

@Dabator: am uitat sa precizez, ca de la o varsta daca nu dai totul intr-o zi, risti sa nu mai apuci ziua de maine. Eu asa sunt, sa traiesc intr-o zi la maxim si apoi pot sa ma odihnesc cateva zile... daca mai apuc!

adutza_ghiocel [10.11.17 09:30:51] »

@maryka: revin eu si cu alte poze... tocmai mi-am dat seama ca pot sa fac un scurt articol si cu mancarea in Barcelona! Multumesc de incredere!

RoxanaGRS [10.11.17 09:55:48] »

Foarte frumos review. Mi-ai amintit de Barcelona . Mie mi-a părut rău că nu am mers la Poble Espagnol și la Muzeul de ciocolată. Poate data viitoare.

Cum ai spus și tu e cam comercială, lucru pe care nu l-am întâlnit în restul Spaniei. Dar frumoasă. Casele Gaudi sunt extrem, dar extrem de scumpe. La Perdera era 28 euro/persoană. Păi cred că nici la Versailles nu e atât și acolo e ditamai palatul plus grădini. Am refuzat să dau atât și m-am mulțumit să le admir pe afară.

Iar traficul în iulie poate fi de coșmar. Ați prins voi cumva extrasezon de aia era mai liniște. Noi am făcut jumătate de oră cu autobuzul de la Piața Spaniei până la Piața Cataloniei, din cauza traficului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX [10.11.17 10:06:12] »

@adutza_ghiocel:

am pus aseara foarte tarziu cateva fotografii, nici nu stiu cate am pus, la cate mai am dreptul.

La acest review sunt încărcate, acum, 36 de fotografii -- se pot vedea pe coloana din dreapta - în versiunea desktop.

Pe mobil se pot vedea cu click pe prima poză (sub review) - se ajunge în pagina unde se prezintă toate - amfostacolo.ro/imf.php?i=83066

-

Există o limită maximă de poze pe care programul o impune fiecărui review. De obicei această limită e 60 / rev călătorie.

În cazul review-ului de față, însă, limita a fost mărită la 99

adutza_ghiocel [10.11.17 11:29:40] »

@RoxanaGRS: aoleuuu ce trafic. dar si cand am fost noi erau multi turisti, crede-ma ca am rascolit tot ce inseamna cazare si in perioada dorita de noi hotelurile erau ocupate in proportie de 80 %. Mi-am dat seama ca mai toti au dorit extra sezon din cauza temperaturilor si a aglomeratiei. a fost perfect! si acum ma gandesc cum sa fac sa ma mai duc o tura sa fac, tot ce n-am facut acum!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adutza_ghiocel [10.11.17 11:33:27] »

@webmasterX: oooo, multumesc. mi-ai dat de lucru in seara asta sa mai trec inca odata prin poze si mai scot si altele!

Dan&Ema [11.11.17 09:34:11] »

@adutza_ghiocel:

Mi—a placut foarte foarte mult articolul tau. Categoric un ghid de calitate.

Apreciez comentarii de genul pentru vizitarea parcului alocati jumatate de zi, cum gasesti in articolul tau.

Concluziile sunt super utile. Ce ti-a placut, ce nu, ce ai mai fi vrut.

Iar finalul este convingator:

Te-ai indragostit de Barcelona.

Familia mea ma tot provoaca sa punan Barcelona pe lista de destinatii de anul viitor. Sa vedem daca cedez.

Suna tentant tot ce ofera Barcelona, sigur ca si o luna de ai putea aloca, tit nu ai epuiza obiectivele turistice ale orasului.

Incredibila afirmatia cu 3 claxoane pe zi, pe aici dupa primul 15 minute ai toate sansele sa depasesti aceasta limita: e!

Superb! Felicitari!

????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu [11.11.17 17:55:02] »

@adutza_ghiocel: Un articol excelent pe care l-am citit cu mare placere si despre care sunt si eu de acord ca putea fi impartit char daca tu sustii ca te poate vizita un nemtalau. Am reusit sa ajung si eu in multe dintre locurile pe unde ati ajuns si voi iar despre locurile in care nu am ajuns regret tare mult ca nu am ajuns la cosmocaixa.

Am fost si eu impresionata de transportul lor civilizat, cu soferi sau soferite pusi la punct de parca conduceau limuzine si care erau atenti ca lumea sa valideze calatoria si mi-a placut ca mijloacele de transport in comun erau curate.

Am fost si noi la Tibidabo cu T2A si mi s-a parut cel mai confortabil asa, ne-a lasat direct la intrarea in parc.

Un articol excelent, felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adutza_ghiocel [11.11.17 19:26:50] »

@Dan&Ema: m-am cam grabit sa postez, recititnd acum articolul, imi vin in minte si alte impresii. Doamne. cate ar mai fi fost de spus, numai sa va conving sa puneti urgent pe lista de calatorii Barcelona. Nu cred sa existe om care sa nu fie impresionat de un astfel de oras. dar revin in seara cu mai multe poze, webmasterx a fost generos si mi-a permis sa mai pun vreo 60 de poze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adutza_ghiocel [11.11.17 19:34:11] »

@mishu: si acum imi vine sa rad de cum stateam incordata cand mergeam cu autobuzul L95 spre Casteldells, desi nu era cazul. La iesirea din oras pe autostrada, autobuzele aveau peste 90 km /h. Cu toate ca sunt sofer care conduc zilnic de 18 ani, am ramas uimita de maiestria soferilor, dar mai ales a soferitelor tinere. cat de usor manuiau volanul si mai ales cum intorceau mastodontii la sensurile giratorii... cum se strecurau prin oras... o nebunie sa privesti si sa te bucuri de tot in jur. Inclin sa cred ca pentru Barcelona trebuie sa mai fie inca un concediu. multumesc pentru apreciere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX [11.11.17 23:13:39] »

@adutza_ghiocel: Mulțumiri pentru ”suplimentul de fotografii”

elviramvio [23.11.17 00:31:03] »

@adutza_ghiocel:

Minunat articol, cu adevărat un ghid demn de o pagină de turism. Mă bucur că am reușit să-l citesc, deși atât de târziu de la publicare dar ceva probleme m-au ținut, cu greu, departe de AFA. Încerc să recuperez cât pot și când pot.

Dacă încă ai de povestit, nu pregeta, fă cumva și scrie în continuare despre Barcelona, mai ales acum (ori poate ai scris, lista mea de necitite e lungă de aici la Barcelona!)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
aurora56 [09.12.17 22:42:16] »

Frumos povestit si cu multe amănunte semnificative pentru mine. Abia astept sa ajung in iunie in Barcelona, până atunci imi hrănesc curiozitatea cu aceste articole. Imi pare rau ca nu am rezervat decât 2 zile pline pentru Barcelona dar ai mei sunt un pic comozi si prefera o vacanță la plaja si e greu sa împac toată lumea. Nici nu stiu ce sa vizitez, Pentru ca imi dau seama ca timpul e limitat si as vrea sa profit macar de intrările gratuite de sâmbătă si duminica la unele muzee

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adutza_ghiocel, aurora56, AZE, Dan&Ema, elviramvio, maryka, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089979887008667 sec
    ecranul dvs: 1 x 1