Solicitare CMR / BULGARIA

Pot iesi din tara cu masina fratelui?

Trimisă în 14.06.11 23:07
autor camybugnariuGD [Reghin [MS]]
» VIZUALIZĂRI: 87471

Pe 18 iunie plec la Nisipuri cu masina fratelui meu. Pot trece pe la vama daca masina nu este pe numele meu? Sigur numele de familie si adresa corespunde. E necesar sa fac o imputernicire la notar? Voi sta la hotel Morsko oko garden-cunoasteti locatia? Multumesc



Răspunsuri

Dragoș_MDAU[Frumuşani [CL]]56r[14.06.11 23:39]

Dacă maşina e achitată integral, în principiu nu ai nevoie de nimic. Mai bine zis, nu te prea întreabă nimeni a cui este şi nu cer actele (decât dacă li se pare ceva prea suspect, cred).

Dacă e încă proprietatea firmei de leasing, sau e grevată de un contract de gaj (mai sunt rate de plătit la bancă), e nevoie de acceptul lor scris.

E bine să te interesezi şi la asiguratori, dacă achită daune în cazul că maşina nu e condusă de proprietar, eventual să faci o asigurare suplimentară.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

silviu060GD[Motru]2r[15.06.11 09:07]

De regula se cere si certificatul de inmatriculare.

Cel mai sigur este cu procura. Nu are rost sa strici concediul pentru o procura.


dandanaPM[Otopeni [IF]]5r[15.06.11 09:40]

Cel mai sigur este sa ai fie procura fie contract de comodat. Documentul trebuie sa fie in original si tradus si in limba engleza. (in bulgara ar fi excelent, dar ma indoiesc ca se gasesc traducatori de bulgara in reghin)

Probabil procura este mai ieftina decit contractul respectiv autentificat la notar. O copie a actului de identitate al fratelui cu mentiunea "conform cu originalul" legalizata la notar ar fi si ea indicata.

vacanta placuta!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

gcorneille*GD[bucuresti]1r[16.06.11 11:32]

Procura notariala este varianta cea mai simpla de obtinut. Nu pleca fara ea, chiar daca nu te intreaba nimic la granita (desi cunosc persoane care a plecat cu masina parintilor si le-au cerut la granita imputernicire), doamne-fereste de vreun incident pe parcurs, chiar si o simpla zgariere in parcare iti poate crea mari dureri de cap in lipsa acestui document. La Bucuresti costa 20-30 de lei si se face in 10 minute, banuiesc ca si la Reghin e cam la fel.

De asemenea, daca masina are Casco vezi ce zice asiguratorul (la cartea verde nu conteaza cine a condus, asigurarea e buna de plata).

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

aditzuuu1556GD[bucuresti][16.06.11 18:36]

daca ai talonul nu te intreaba nimeni nimic


Dragoș_MDAU[Frumuşani [CL]]56r[16.06.11 18:58]

Asta aşa e. Nici măcar de talon nu m-a întrebat nimeni (până acum). Dar Doamne fereşte să te întrebe, sau şi mai fereşte, să se întâmple ceva eveniment, că-i bai dacă nu eşti în ordine cu toate...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

indiralisa_26PA[Piteşti]4r[17.06.11 10:49]

o procura costa 70 lei +TVA

sau mai este varianta ieftina : o declaratie cum ca ai voie sa conduci masina respectiva care costa 20 lei


KrystynelJR[Drobeta Turnu Severin][21.06.11 15:33]

Iti trebuie procura facuta la un notar si tradusa in engleza sau bulgara daca mergi doar in Bulgaria.


DjDiamondUC[suceava][11.07.11 10:40]

Din cate stiu eu daca proprietarul este de gradul 1 nu-ti trebuie nimic..zic asta din experienta proprie am 8 ani de zile decand ies si intru din tara dar din partea de vest...daca masina este in regula si are asigurare nu ai treaba ..nu exista nici o lege in UE care sa specifie chestia asta...pe mine ma intrebau de talonul masinii si cam atat.. nimic mai mult dar asta nu tot timpul..acu la bulgari nu stiu dar cum este si bulgaria in UE ar trebui sa se aplice aceleasi legi... bafta si numai bine

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

ROBERT01CH[BACAU][09.03.12 15:41]

AM O INTREBARE .EU SUNT IN ITALIA SI AS VREA SA MA DUC ACASA IN ROMANIA CU MASINA.DAR E TATAL MEU PROPIETAR PE MASINA .CA SA NU AM PROBLEME LA VAMA CE MIAR TREBUI?VA MULTUMESC ANTINCIPAT


gcorneille*GD[bucuresti]1r[09.03.12 18:18]

@robert01: Ai nevoie de aceleasi acte ca la iesirea din Romania si anume imputernicire notariala din partea proprietarului. De asemenea trebuie sa ai talon in original si carte verde valabila in original.

De asemenea ar fi bine ca masina sa nu fie lovita, am un prieten care a fost oprit la granita cu Ungaria pentru ca avea bara fata indoita si foarte putin aripa dreapta. Din fericire avea la el atat procesul verbal de la politie cat si autorizatia de reparatie si cum vamesii unguri stiu romana l-au lasat sa treaca dar i-au atras atentia sa o repare in cele 30 de zile din autorizatie, altfel riscand sa nu fie lasat sa mai treaca granita cu ea (el trece des prin granita respectiva).

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

DjDiamondUC[suceava][09.03.12 18:29]

@gcorneille: nu ai nevoie de nimic daca estte ruda de gradul 1 nu te intreaba nimeni nimic odata ce ai toate actele in regula asigurare itp si asigurare si actele in original...dute fara probleme nu mai da banii pe acte aiurea..app nu exista nici o lege care sa-ti spuna ca fiind ruda de gradul 1 ai nevoie de imputernicire pr a circula in interiorul comunitatii europene...pe mine m-au oprit in ro si politistii se tin destepti ...si i-am zis sa-mi zica legea care prevede asaceva si la aceasta intrebare mi-a raspuns sec"DAI DRUMUL!!" asa ca SA AI DRUMUURI BUNE

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

gcorneille*GD[bucuresti]1r[09.03.12 19:59]

@djdiamond: Sunt de acord cu tine ca, in practica, nu te intreaba nimeni. Totusi, vorbim de scoaterea din tara a unui bun care nu iti apartine, chiar si al unei rude fiind acesta. In mod normal trebuie sa ai acordul proprietarului.

Repet, daca nu se intampla nimic, nu te intreaba nimeni nimic. Dar gandeste-te la varianta in care te loveste cineva intr-o alta tara, sa vezi ce distractiv va fi sa ceri daune atunci cand nu esti proprietarul bunului si nu ai imputernicire.

Pe mine m-a oprit in Grecia Politia Militara (cel putin asta cred ca era, ca erau verzi si opreau absolut toate masinile, erau si vreo 6 militari cu arme automate) si mi-a verificat seria de sasiu a masinii sa vada daca corespunde cu cea din talon. Prietenii cu care eram si care aveau masina in leasing au dat o copie a imputernicirii de la leasing si le-au cerut originalul. Din fericire aveau si originalul, dar nu pot sa nu-mi imaginez ca poate daca nu-l aveau ar fi stat mai mult pe acolo. Cat am stat eu acolo, doi tipi dintr-o masina cu numar de Austria au fost urcati intr-una din masinile de la filtru si au plecat (masina lor ramanand pe loc) si nu s-au intors pina am plecat noi (cam 15 minute). In astfel de situatii iti doresti cu siguranta sa ai toate actele in regula (mai ales in alta tara decat cea de domiciliu).

Cu siguranta au fost destui fii care au plecat cu masina tatalui fara sa-l anunte pe acesta.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

ROBERT01CH[BACAU][09.03.12 20:08]

Va multumesc frumos pentru raspunsuri am uitat doar sa preciez ca eu ma aflu in Italia si vreau sa ma duc cu masina de Italia in romania ..


gcorneille*GD[bucuresti]1r[11.03.12 23:58]

@robert01: Situatia este aceeasi, atat timp cat vorbim de spatiul comunitar. E acelasi lucru, indiferent ca mergi din Ro in It sau invers. Inevitabil va trebui sa faci acelasi drum si la intors.

De asemenea, pentru a evita cat mai mult "riscul de granita" daca il pot numi asa, ar fi bine ca traseul sa nu iasa din UE, daca te duci prin fosta Yugoslavie, s-ar putea sa ti se ceara mai multe acte (sau nu, depinde de noroc).

A propos de acte in regula, mai pot sa-ti povestesc o situatie de-a dreptul ireala (cel putin pina ti se intampla): Marius Petrescu, cetatean roman cu dubla cetatenie, romana si germana, vine din Germania in Romania cu masina inregistrata pe numele tatalui, tatal avand acelasi nume: Marius Petrescu. Evident, avand acelasi nume ca in talon, nu s-a pus problema de niciun act in plus. La venire in Romania, nu l-a intrebat nimeni nimic. La intoarcere si-a propus sa faca drumul dintr-o bucata (Sibiu-Wupertal, un orasel in apropiere de Dortmund). Din motive romanesti (glumesc, de fapt a prins un accident grav in apropiere de Lipova, unde a pierdut cateva ore) a facut 9 ore pina la granita cu Ungaria, fapt care i-a cam dat programul peste cap, motiv pentru care, in Austria, fiind foarte obosit si singur in masina, a oprit intr-o parcare pe marginea autostrazii si s-a culcat in masina. La 5 dimineata, un echipaj de politie austriac, foarte politicos, i-a cerut actele. Le-a dat permisul de conducere german, cartea de identitate germana si talonul masinii. Dupa 5 minute politistii au revenit si l-au "rugat" sa vina la sectie cu ei. Au trecut 7 ore pina s-au convins politistii austrieci ca actele lui sunt in regula. Ei au verificat intai talonul masinii si cand au vazut ca era pe numele de Petrescu Marius de 62 de ani au crezut ca masina este furata si actele tinarului Petrescu Marius false (am uitat sa precizez ca masina era un BMW 750Li din 2008, intamplarea petrecandu-se in august 2010). A fost nevoie ca tatal sa mearga la Politia din Wupertal si sa declare ca "intractoru'" e fiul sau cu acelasi nume si i-a dat el masina, nu a furat-o.

Asta este doar o intamplare amuzanta (lui Marius nu i s-a parut deloc amuzanta, dar pe mine m-a distrat teribil cand mi-a povestit-o) care probabil ca nu se poate intampla mai des de o data la 100 de ani. Cel mai probabil, daca vii din Italia in Romania cu talonul masinii si cartea verde in original, n-o sa te intrebe nimeni nimic. Legal insa, scoaterea din tara de domiciliu a unei masini care nu iti apartine necesita imputernicire de la proprietar.

LE: informatiile sunt reale, inclusiv numele.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

DjDiamondUC[suceava][01.06.12 09:45]

@gcorneille: pai haide sa intram in acte atunci...

In primul rand poate sa te opreasca si mama politiei atata timp cat tu ai actele in regula in viguare nu au ce sati faca..si nu ai nevoie de procura repet nu este nevoie de procura pt a merge oriunde cu masina unei rude de gradul 1 ..rudele de gradul 1 fiind tata mama sotia copii tai ..fratii ruda de gradul 2 asa se privesc lucrurile chiar daca in mod normal ar fi tot de gradul 1.daca ti se intampla ceva aici intra asigurarea acu depinde ce asigurare ai ..sunt fel si fel de asigurari de ex o polita normala adica cea de raspundere obligatorie aici intervine si soferul de cat timp are permisul de conducere varsta si etc in gen in vestul europei asiguragile de genul asta acopera numai daca soferul are peste 25 26 de ani si peste 6 7 ani de permis daca se incarca una din aceste 2 atunci intervine buba daca nu nu...daca de ex tu ai 24 de ani si 3 ani de permis atunci trebuie sa te pui si tu pe asigurare ca al 2 sofer si atunci nu o sa ai nici o problema. asta este singura regula dar de PROCURA NICI VORBA..

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

anonim29*CH[Ploiesti][13.08.12 10:45]

Prietenul meu a plecat ieri seara in bulgaria... la vama insa i'a confiscat masina deoarece nu avea procura pe ea... cum se poate proceda in cazul de fatza? Proprietarul este englez, mentzionez ca este arestat 48 de ore.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

Dragoș_MDAU[Frumuşani [CL]]56r[13.08.12 14:07]

@anonim29: masina ar fi normal sa fie confiscata daca exista o plangere prin care proprietarul s-o fi declarat-o "furata". Altfel, in mod normal, soferul trebuie doar oprit la frontiera (in sensul ca nu i se permite trecerea frontierei, dar e liber sa plece acasa).

Ai spus ca "e arestat", dar nu e prea clar despre cine e vorba: fratele tau, sau englezu'?

Daca fratele tau e arestat, e aproape sigur ca masina era data in consemn... Si e putin probabil ca proprietarul sa-si retraga plangerea; probabil si-a luat deja alta masina cu banii pe asigurare!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

andreea ionelaCH[bucuresti][02.09.12 18:28]

am cumparat de curand o masina si as vrea sa ies din tara dar ca sa pot inscrie masina pe numele meu trebuie sa platesc o taxa de 200 euro pt a o putea trece pe numele meu... am contract de vanzare-cumparare si fiscalul... pot iesi din tara asa???

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

NasshuSE[Bascov [AG]]10r[02.09.12 18:38]

@andreea ionela: In principiu nu te sfatuiesc. In cazul in care masina nu este pe numele celui care o conduce, ai nevoie de o procura ptr a iesi cu ea din tara.

Actul de vanzare cumparare din cite stiu eu in privinta masinilor, are o anumita valabilitate pentru preschimbarea talonului masini. ( si in Ro nu poti merge cu masina altuia cedata prin act de vanzare cumparare, decat o anumita perioada timp - altfel risti amenda, etc)

E riscant. Poti sa treci fara peripetii (cum am patit eu in Turcia, desi aveam actele in regula - traduceri, apostile, fara sa imi fie cerute), dar la fel de bine poti avea probleme. Eu unul nu as risca... macar fa o procura cu el pana cand rezolvi cu inmatricularea.


i-mirceaCH[targu-mures][10.10.12 00:44]

Nu va suparati... vreau sa plec in Sofia (bulgaria) in noiembrie si as vrea sa stiu daca am nevoie de procura, masina e a tatalui meu. Va multumesc!


NasshuSE[Bascov [AG]]10r[10.10.12 07:12]

@i-mircea: este indicat sa ai un astfel de inscris, masina nefiind pe numele tau si daca tatal tau nu te insoteste. (daca cumva va cheama nume/prenume la fel nu te agita)

In limba romana si in engleaza. Eu am masina pe firma si am o astfel de procura, dar nu-i mai putin adevarat, ca nu mi-a cerut-o nimeni in UE. (pe Romania/Bulgaria - nici atat)


i-mirceaCH[targu-mures][10.10.12 13:40]

@Nasshu: Numele este la fel ca al tatalui meu, adresele sunt la fel, doar prenumele difera. Iti multumesc pt raspuns!


lezutzuuCH[Bucuresti][06.07.15 19:33]

Buna ziua! Am si eu o intrebare, sper sa ma puteti ajuta.

Am cumparat o masina inscrisa pe Bulgaria si dobandesc procura de la proprietarul bulgar. Fratele meu doreste sa plece din tara cu masina mea (chiar in Bulgaria). Intrebarea este: Poate iesi din tara sau trebuie sa ii fac procura? Daca trebuie procura, trebuie de la mine sau de la proprietar?

Astept opinii. Va multumesc!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

gcorneille*GD[bucuresti]1r[07.07.15 12:32]

Are nevoie de procura de la proprietar.


i-mirceaCH[targu-mures][08.07.15 15:04]

@camybugnariu - Eu am fost acu 2 ani in Sofia si era masina lui tata, avem acelasi adresa, doar ca prenumele difera. Nu ma intrebat nimic in afara de carte verde. Eu am trecut pe la Bechet-Oriahovo cu bacul

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

axe91CH[Timişoara][02.06.16 18:23]

Salut... as dori sa ies din tara spre Mako, Ungaria cu masina tatalui meu, care momentan este in strainatate... deci nu poate sa imi faca imputernicire; cu toate ca suntem rude avem nume de familie diferit dar acelasi domiciliu... pot trece vama sau imi vor face probleme?

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

Dragoș_MDAU[Frumuşani [CL]]56r[02.06.16 19:10]

@axe91 - cum ți-o fi norocul; în mod normal, dacă un „organ” al poliției de frontieră vrea să vadă actele mașinii, e foarte posibil să nu te lase să ieși cu ea.

Dar în mod normal, se pot face acte notariale și în străinătate. Dacă ai timp, ai putea să-l rogi pe tatăl tău să meargă la un notar sau la consulat, să scrie acel act și să-l trimită urgent spre tine. Îl traduci, îl autentifici și scapi de griji.

Vezi aici:

Ambasadele şi consulatele României pot efectua o serie de operaţiuni notariale prin care să asigure capacitatea actelor întocmite de cetăţenii români în străinătate de a îşi produce efectele juridice pe teritoriul României şi în faţa autorităţilor române.

Actele notariale care pot fi efectuate de ambasade şi consulate sunt următoarele:

- autentificarea procurilor şi a declaraţiilor;

- legalizarea copiilor de pe înscrisuri;

- legalizarea traducerilor;

- legalizarea semnăturilor

Pentru autentificarea procurilor şi a declaraţiilor, persoanele interesate trebuie să se prezinte personal la sediul Consulatului român şi să probeze identitatea şi calitatea de cetăţean român (cu un act de identitate valabil). Procurile sau declaraţiile se întocmesc, de regulă, de solicitanţi, cu excepţia cazurilor în care aceste acte sunt necesare în cadrul altor proceduri consulare (obţinerea paşapoartelor, a actelor de stare civilă etc.).

Procurile şi declaraţiile trebuie să conţină elementele de identificare ale mandantului şi ale mandatarului şi să precizeze în mod exact scopul mandatului. Ele trebuie să fie redactate în limba română. Actele care conţin precizări neconforme cu legislaţia română, ordinea de drept sau siguranţa naţională nu pot fi autentificate.

În funcţie de ţară, procurile şi declaraţiile întocmite de cetăţenii români pot fi folosite în România şi în lipsa autentificării consulatului român.

În ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga din 1961 privind suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine (între care se numără şi România), procurile sau declaraţiile întocmite de cetăţenii români pot fi autentificate, în limba română, de un notar local, urmând ca apoi să fie legalizate cu Apostilă de autorităţile competente ale statului respectiv. Documentele legalizate cu Apostilă sunt valabile, în temeiul Convenţiei, pe teritoriul României, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi. Totuşi, dacă actul a fost redactat într-o limbă străină, el va trebui tradus în limba română pentru a putea fi opozabil autorităţilor române.

În ţările cu care România a încheiat acorduri de asistenţă juridică în materie civilă, procurile sau declaraţiile întocmite de cetăţenii români sunt recunoscute direct de autorităţile române, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi. Totuşi, dacă actul a fost redactat într-o limbă străină, el va trebui tradus în limba română.

În ţările care nu sunt nici semnatare ale Convenţiei de la Haga din 1961 privind suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine şi nici ale unui acord bilateral de asistenţă juridică în materie civilă cu România, procurile sau declaraţiile întocmite de cetăţenii români pot fi autentificate, în limba română, de un notar local, urmând ca apoi să fie legalizate de autorităţile competente ale statului respectiv şi supralegalizate de ambasada sau consulatul român din acel stat. Dacă actul a fost redactat într-o limbă străină, el va trebui tradus în limba română pentru a putea fi opozabil autorităţilor române.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

NasshuSE[Bascov [AG]]10r[02.06.16 19:42]

@axe91 - Așa cum spune și Dragoș poți avea ''norocul '' să dai penste un ''organ'' mai zelos.

Eu am mașina înmatriculată pe firmă și în țările UE sau mai ''deschise'' folosesc o împuternicire în RO si ENG. Niciodată nimeni nu mi-a cerut-o, iar eu nu am prezentat-o special să văd dacă îmi este cerută. Pînă acum nu am găsit ''organul zelos''.

Din exprimarea ta înțeleg că mașina este înmatriculată pe persoană fizică, caz în care împuternicirea nu este valabilă.

Pe vremuri în astfel de cazuri se făceau procuri, dar mai nou odată cu schimbarea codului civil (parcă) notarii nu mai fac procuri ci doar contract de comodat.

Nu cred că tatăl tău v-a putea procura acest act în străinătate ca să nu mai spun de ''tămbălău'' și costuri.

Mergi liniștit și cînd ai ocazia fă un contract de comodat se încheie pe mai mulți ani!

În cazul tă nu cred că vor fi probleme având în vedere că aveți același nume de familie și prenumele tatălui îl ai în bultetin.

Varianta legală este cea cu contract de comodat, dar riscul de a da peste un zelos la granița spre vest este sub 1%.

Concediu plăcut!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

indiralisa_26PA[Piteşti]4r[02.06.16 20:06]

Am ieșit de multe ori din țara cu mașina care nu este pe numele meu ci al unei alte persoane fizice cu un nume diferit... Din toate aceste ieșiri la una singura Vameșii romani mi-au solicitat talonul... au verificat intr-o baza de date după care mi-au înapoiat actele fara niciun alt comentariu. Menționez ca nu am procura / contract

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

axe91CH[Timişoara][03.06.16 17:29]

@Nasshu: multumesc pentru raspun... numele de familie e diferit dar pot dovedi ca imi este tata


  • [31] total răspunsuri, până acum
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.151771068573 sec
    ecranul dvs: 1 x 1