;
Solicitare CMR / BULGARIA

Vigneta Bulgaria din Negru Vodă / Kardam

Trimisă în 10.06.18 22:30
de negueUC [Suceava]
» VIZUALIZĂRI: 4094

Îmi cer scuze că nu cred că e locul potrivit să întreb, dar uneori orientarea mea pe AFA lasă de dorit, rog un moderator să mute solicitarea dacă e cazul.

De unde pot procura vignetă la intrarea în Bulgaria prin Negru Vodă/Kardam? Anul trecut, după Vama Veche era un chioșc și am luat de acolo, e la fel și în punctul ăsta de trecere a frontierei? Citeam că au introdus nu știu ce modificări și acum musai să iei din vamă...

PLUS, SPECIAL PENTRU MODERATORI: Vă rog să-mi permiteți încă o întrebare (știu că aveți limită la numărul de solicitări pe oră, dar nu mai am timp).

E legată de Albena: mai exact există case de schimb valutar acolo? Acceptă lei? E cursul mai rău decât în alte părți?

Ar fi mai bine să folosesc un card în euro și să fac schimbul la vreo bancă (știam că au curs fix leva-euro)?

Mulțumesc frumos!


 • PERIOADA: iunie -- NOPŢI CAZARE: 7
 • BUGET: 15 -- TRANSPORT: mașină mică
 • ADULŢI: 2 -- COPII: 1 -- VÂRSTA: 7

Răspunsuri la solicitare

Dan G.SV[Buhuşi [BC]]1r[11.06.18 00:14]

Pe scurt, din cate stiu eu au punct de achizitionare vigneta,

iar pentru a doua intrebare cursul de schimb e de obicei mai bun in vama sau orase invecinate decat in statiune.

Dar odata ajuns acolo vei putea sa platesti (in unele locuri) si cu cardul unde cursul de schimb e cel mai bun (cursul oficial BNR)

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 1400 PMA (2 voturi)]

LolariaJR[Bucureşti]1r[11.06.18 00:29]

1. da, se poate cumpara vigneta la Negru Voda. noi asa am procedat anul trecut, banuiesc ca nu s-a schimbat nimic.

2. puteti plati cu cardul (cel mai bun curs) sau puteti extrage euro de la orice bancomat dar cu comisionul aferent si cu un curs mai prost (nu trebuie sa fie card in euro, poate fi si in lei). nu stiu case de schimb, fie am plecat cu euro din tara, fie am platit cu cardul/scos de la ATM.

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 1400 PMA (2 voturi)]

DanNeacsuSV[Bucureşti]4r[11.06.18 01:34]

Salut, din nou

In general la orice punct de trecere a frontierei cu Bulgaria poți cumpara vinieta. Confirm 100% pentru ca am luat acum 1 luna fix din acest punct (Negru Vodă)

Poți plăti cu cardul (in lei) in toate magazinele mai mari, inclusiv la hotel, așa scapi de un stres — viața fără Cash .

Cursul oficial este 1,95 leva pentru un euro dar nu este respectat, este doar orientativ/consultativ.

Pentru suveniruri & stuff gen o cafea pe drum, o pana de cauciu mai știu eu ce altele, schimba câțiva leva la o banca înainte de plecare sau chiar la o casa de schimb valutar mai serioasă (printr-un mall sau un complex cu magazin mare gen Carrefour găsești sigur).

Concediu plăcut

PS: ce hotel ai ales? Sunt doar curios...

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 1400 PMA (2 voturi)]

steli68GD[braila]5r[11.06.18 09:55]

@negue: La Vama Negru Voda nu stiu de unde se achizitioneaza vigneta, eu trec pe la Vama Veche.

In Albena sunt si bancomate, unul in zona centrala, unul la hotel Kaliakra, dar poti schimba la receptie in hotel. Pe 1 iunie 2018 in vama era 2,432 lei la schimb si in Albena au schimbat prietenii mei cu 2,68 lei la hotel Dobrudjia.

In Mangalia am gasit cel mai bun schimb la Kaufland 2,38 lei

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 1400 PMA (2 voturi)]

myk007PM[Bucuresti]2r[11.06.18 10:02]

@negue: La fiecare intrare in Bulgaria exista un ghiseu de unde poti cumpara vignete dar... atentie! in general, pachetele turistice sunt pentru un sejur de 7 nopti (adica 8 zile) iar vignetele sunt pentru doar 7 zile. Asta inseamna ca la intoarcere trebuie neaparat sa-ti mai iei inca o vigneta (si nu gasesti pentru mai putin de 7 zile).

In Albena (dar si pe drum) este posibil sa gasesti si locuri unde sa accepte sa platesti in lei (cash)... dar sa nu te bazezi pe acest lucru.

De fiecare data cand am fost in Bulgaria (pe langa platile cu cardul... cardul obisnuit, in lei, pe care-mi primesc salariul) am avut pregatiti si leva cash (pe care le-am cumparat de la BCR la curs bun si in bancnote mici: completezi un formular la ghiseu la banca si-ti aduce in 2-3 zile).

:-) daca te ia radarul in Bulgaria, stai linistit! , se accepta orice valuta: lei, leva, dolari, euro... :-)

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 2100 PMA (3 voturi)]

KavarnapGD[Bucureşti]3r[11.06.18 10:22]

@negue:

Imediat după vamă, cum au spus și ceilalți, e un ghișeu de unde se poate lua.

ATENȚIE! Vigneta pe 7 zile costă 8 euro. Cine a avut euro (eu mereu am euro mărunți, mai ales pentru asta) a plătit 8 euro, cine a avut doar lei, a plătit 40, deci super curs.

Case de schimb În Albena sunt puține, cea mai convenabilă era parcă în nordul stațiunii, pe la corabia de lemn din alee.

Am plătit și eu combustibilii de pe card, dar nu e DELOC cel mai bun curs. Iar de scos de la bancomat... japcă direct.

Anul ăsta voi schimba de acasă direct leva, am găsit case unde era convenabil cursul (erau cu leva inclusiv pe Moșilor).

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 1400 PMA (2 voturi)]

Erika BSV[Târgu Mureş]3r[11.06.18 12:26]

@negue: Am trecut la bulgari și prin Giurgiu și prin Vama Veche, și la fel a fost în ambele locuri

Cum am trecut vama acolo au fost chioșcurile cu vignietele, cred ca și acolo la fel o sa fie. Cel puțin așa trebuie.

Da sunt case de schimb valutar în Albena anul trecut am fost în Albena și erau la tot pasul, schimba în orice valuta lei, euro, leva tot ce vreți, nu o sa aveți probleme sa nu aveți unde schimba.

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 1400 PMA (2 voturi)]

mihaistoicaGD[Bucuresti]2r[11.06.18 15:24]

Nu am trecut pe la Negru Voda, dar am si eu un raspuns la alte aspecte.

Pentru sejur de 7 nopti puteti lua vinieta direct pe o luna. Costa exact cat 2 de o saptamana, deci nu are rost sa mai stati cu grija la final sa o luati pe a doua. Luati direct pe o luna si gata.

Referitor la Albena, eu am scos de la bancomate. Sunt bancomate la Kaliakra, la Flamingo Grand si la bazarul din centru (cel de langa Aldo). E posibil sa mai fie si in alte parti, dar eu pe astea le-am folosit.

Pentru mine e avantajos sa scot de pe cardul de lei pe care il am la ING pentru ca nu am comisioane de retragere in strainatate. Chiar si calculat la cursul bancii, mi-a iesit la 2,46 lei / leva, destul de bun, zic eu.

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 700 PMA (1 voturi)]

nicole33AU[București]ConsAFA19r[11.06.18 22:26]

@Kavarnap:

Am plătit și eu combustibilii de pe card, dar nu e DELOC cel mai bun curs. Iar de scos de la bancomat... japcă direct.

Nu este corect să generalizezi nici în cazul plăţilor cu card bancar şi nici în cel al retragerilor de la bancomat.

Contează foarte mult tipul de card folosit, de debit sau de credit, comisioanele fiind de obicei mai mari în cazul cardurilor de credit, dar şi banca emitentă a cardului folosit de tine.

Eu plătesc mereu cu card de credit în lei oriunde este posibil şi obţin un curs mai bun sau cel mult egal cu cel obţinut din dublul schimb valutar, având în plus avantajul unei plăţi amânate.

La retragere de la ATM folosesc un card de debit, cel pe care îmi încasez salariul, şi pentru mine a fost mereu cea mai avantajoasă variantă, în condiţiile în care retrăgeam TOATĂ suma care apreciam eu că îmi este necesară într-o SINGURĂ tranşă/tranzacţie. Dezavantajos este dacă scoţi sume mici în trageri repetate.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația BULGARIA
EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 2100 PMA (3 voturi)]

olteanul2010SR[Bucuresti]14r[12.06.18 18:06]

Asa cum au spus colegi imediat dupa controlul de frontiera exista un punct de cumparat vigneta. Cred ca anul trecut functionarul a cerut plata in leva pentru ca nu are sa dea rest in euro, noroc ca prietenul nostru schimbase o suma destul de mare de lei (cred 500 ron) in leva. Deasemenea va atentionez si eu ca daca aveti sejur de 7 nopti trebuie sa luati 2 vignete de 7 zile sa nu aveti probleme. Pretul este de 15 lv sau 8 E iar de anul trecut nu se accepta plata in lei si cred ca nu merge plata cu cardul in vama. Imi aduc aminte ca un vames bulgar cred in 2016 m-a sfatuit sa merg spre Kardan si sa cumpar vigneta cu cardul de la o benzinerie pentru ca era o coada mare la vignete in vama, fiind Pastele. Anul acesta cand am fost la Sunny Beach am cumparat vigneta de la OMV Ruse si am platit cu cardul.

Deci puteti schimba lei in leva in vama Negru Voda iar cursul este destul de bun, prietenul meu a schimbat in 2 ani la rand in vama. Asa cum spune si experimentata colega nicole33 si eu am platit destul de des cu cardul de debit in lei la magazine, hoteluri si benzinerii din Bulgaria iar cursul a fost destul de bun. Deasemenea am scos leva de la bancomat iar inainte de finalizarea tranzactiei mi-a afisat cursul de schimb. Mentionez ca am scos cu un Master Card emis de BRD de la un bancomat Societe Generale. Un bun coleg si prieten, mare fan Bulgaria (minim 3 vizite pe an) retrage leva de la bancomat (cred card BCR) si spune ca are cel mai bun curs. Am sesizat un curs mai prost daca schimbati la casele de schimb din Albena deci nu recomand. Teoretic nu aveti nevoie de prea multi leva daca intrati prin Negru Voda si aveti AI deci nu aveti o pierdere mare. Pentru linistea dumneavoastra schimbati lei in leva in vama Negru Voda si platiti cu cardul la supermarket-ul din Albena. Cu exceptia tigarilor care au pret fix in toata Bulgaria si mai bun decat in Romania, preturile la magazinele din Albena sunt mai mari decat in localitatile bulgare. De exemplu o bere Kamenitza la sticla de 0.5 l costa peste 2 lv. in magazinele din Albena iar in alte zone costa 1.75 lv. la restaurant (Veliko Tarnovo, Velingrad). La fel se intampla cu sucurile, inghetata, dulciurile si fructele. Poate daca mergeti la Balcik aveti nevoie de ceva leva pentru taxa de intrare si parcare la Castelul Regina Maria. Parcarea in Albena se platestea la hotel unde puteti plati cu cardul la majoritatea hotelurilor. Prietenul care a mers cu mine in ultimi 3 ani are teama sa foloseasca cardul in Bulgaria asa cum are si teama ca ii fura bulgarii masina. Daca semanati cu el schimbati in vama. Nu recomand nici eu schimbul dublu (lei-euro si euro-leva) care este cel mai dezavantajos. Pe langa calatoriile in Bulgaria mai trecem prin Bulgaria cu prilejul concediului de vara cand mergem in Grecia. Un ultim sfat: nu cautati sa chetuiti ultimi leva care v-au ramas daca este posibil sa mai treceti prin Bulgaria, caci vor prinde bine in viitor.

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 1400 PMA (2 voturi)]

KavarnapGD[Bucureşti]3r[12.06.18 23:50]

@nicole33:

OK, detaliez: am folosit un card de debit ING, fără comision la retragere dar pentru a retrage euro mi s-a oferit cursul minunat de 4,84 (4,57 BNR).

Cursul la care mi-a fost schimbat pentru plățile de pe card a fost de 2,43 (2,34 BNR).

În plus, nu știu dacă sunteți la curent, inițial tranzacția se debitează utilizând cursul VISA/MasterCard apoi se regularizează și-n final e cursul băncii. Am aflat asta întrebând la ING de ce au crescut sumele debitate inițial.

Având în vedere acestea (alții să aibă în vedere și comisioanele, că la ING nu prea am), prefer să știu instant cât mă costă și care e cursul. Iar cursul a fost mereu mai bun din schimb în euro acasă apoi euro-leva acolo, chiar și-n stațiune.

Exemplu (cursuri august 2017): 4,59 lei / euro (Moșilor): 1,90 (euro/leva stațiune) = 2,416 lei/leva.

Așa că inclusiv schimbul dublu e mai avantajos decât cardul, cel puțin anul trecut a fost pentru mine.

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + PMA (0 voturi)]

steli68GD[braila]5r[13.06.18 08:41]

@Kavarnap: am fost in Albena in perioada 31.05-3.06.2018 si asa cum am spus anterior in Kaufland Mangalia 2,41 lei, in Vama Veche 2,432 lei, in Albena la hoteluri 2,68 lei si langa barca Arabela e un chiosc 2,38 lei.

Eu la Braila nu am gasit leva niciodata, la banca mi-a spus ca imi da doar cu comanda

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 700 PMA (1 voturi)]

negueUC[Suceava][04.07.18 20:42]

Multumesc (cu intarziere) tuturor. Asa e, ca intotdeauna pe AFA detaliile primite sunt corecte si actuale.

Imediat dupa punctul de trecere a frontierei (in aceeasi cladire practic) este si biroul de unde cumperi vigneta. Ba chiar politistul de frontiera bulgar mi-a si spus ceva pe limba lui ("ticheti... ") aratand spre ghiseu. Am oprit, am luat vigneta pe o luna cu 15 euro si la drum.

Legat de curs, n-am mai stat sa caut curs mai bun, dar multumesc (si in numele celor care va vor asculta sfaturile). La receptia Ralitsa Superior cursul era criminal, ~ 2.7 lei pe 1 leva. Am avut din fericire un card in euro si am iesit mai bine la schimburi, cu tot cu comisionul de 4% pentru plata cu cardul. Oricum n-am avut mult de schimbat, "decat" pentru mici amintiri si distractii gen masinuta electrica, trenulet, vaporas.

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 350 PMA (1 voturi)]

negueUC[Suceava][04.07.18 20:44]

@DanNeacsu: Am ales Ralitsa Superior. Multumesc mult pentru raspunsuri.


 • [14] total răspunsuri, până acum
 • Sunteți NELOGAT (neautentificat) -- pagina vă este afișată din cache, versiunea din 21.03.19 -- 00:38:34 (acest segment de cache se va actualiza în 21.03 08:38:34)

  Pentru a accesa versiunea curentă, actualizată „la secundă”: rog logați-vă — folosiți meniul „VIZITATOR” sus-dreapta;
  • Dacă nu aveți un cont AmFostAcolo, vă puteți crea unulCONT NOU

  SCRIE UN RĂSPUNS

  Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
  • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
  • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
  Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

  Abonament

 • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns]
  • SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre
  [+] GRUP discuții AFA pe FB — neoficial, "al mariei55"
 • AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 • [C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  pagină generată în 0.146517038345 sec