;
Solicitare CMR / TURCIA

Prima data in Turcia

Trimisă în 12.05.18 11:13
de Flaviu96SV [Cluj-Napoca]
» VIZUALIZĂRI: 3991

Buna ziua. Mergem prima data in Turcia (cu auto propriu) la Kusadasi, mentionez ca datorita faptului ca avem cazare intermediara la Sunny Beach vom trece frontiera pe la Malko Tarnovo/Derekoy. Mergem pe traeul: Derekoy-Kirklareli-Babaeski-Havsa-Uzunkopru-Kesan-Gelibolu (sau Ecebat) -Izmir (pe centura) -Selcuk (pe D550) -Kusadasi.

Am cateva intrebari:

-Cu exceptia pasaportului, permisului auto, talonului si RCA care sa includa Turcia, ce acte mai sunt necesare la frontiera daca proprietarul masinii conduce?

-Cat timp va luat de la vama sau dupa trecerea cu ferryboatul pana in zona Kusadasi?

-Din ce am vazut pana acum legat de cele 3 posibilitati de trecere cu ferryboatul, as opta pentru varianta Gelibolu-Lapseki deoarece se ocoleste orasul Cannakkale. Care dintre variante o recomandati? Daca ati fost pe mai multe variante va rog sa-mi spuneti diferentele.

-La ferryboat se poate plati numai cu lire turcesti?

-Stiti daca se pot schimba euro in lire in Gelibolu sau Ecebat? Daca nu, nu stiu de unde pot lua lire pentru ferryboat deoarece cred ca vama Derekoy e mica si nu cred sa aiba casa de schimb.

-La benzinarii e mai avantajos sa platesti cu cardul (in lei) sau in lire si daca stiti ce comisioane se percep la plata cu cardul?

Multumesc


 • PERIOADA: Mai -- NOPŢI CAZARE: 7
 • BUGET: orice -- TRANSPORT: auto
 • ADULŢI: 5 -- COPII: 0

Răspunsuri la solicitare — pag 1 / 4

nicole33AU[București]ConsAFA41r[12.05.18 11:48]

@Flaviu96:

Cu exceptia pasaportului, permisului auto, talonului si RCA care sa includa Turcia, ce acte mai sunt necesare la frontiera daca proprietarul masinii conduce?

Actele menţionate sunt absolut suficiente în situaţia dată.

Mie niciodată nu mi-au cerut permisul de conducere, dar, evident, trebuie să-l ai.

În plus, nu este obligatoriu ca proprietarul maşinii să o şi conducă în momentul trecerii prin vamă, însă este obligatorie prezenţa acestuia în autoturism.

Cat timp va luat de la vama sau dupa trecerea cu ferryboatul pana in zona Kusadasi?

Timpul este nerelevant. Depinde de foarte multe aspecte dintre care aş menţiona: aglomeraţia, traficul, ziua şi perioada din zi sau noapte, stilul de conducere al fiecăruia, numărul şi durata pauzelor făcute.

Pentru a ajunge de la Bucureşti la Kuşadasi noi făceam anii trecuţi cam treisprezece ore, traversând Bulgaria pe zi şi Turcia noaptea, cu ieşire din Bulgaria pe la Hamzabeyli şi traversare pe la Eceabat - Canakkale.

Mereu ajungeam într-un timp mai scurt decât indica GPS-ul .

Din ce am vazut pana acum legat de cele 3 posibilitati de trecere cu ferryboatul, as opta pentru varianta Gelibolu-Lapseki deoarece se ocoleste orasul Cannakkale. Care dintre variante o recomandati? Daca ati fost pe mai multe variante va rog sa-mi spuneti diferentele.

Am folosit de-a lungul anilor toate cele trei variante posibile de traversare a Strâmtorii Dardanele. Varianta preferată de mine şi cea mai des folosită este cea pe la Eceabat - Canakkale.

Gelibolu-Lapseki nu îmi place pentru că traversarea durează cel mai mult şi mai ales pentru că este ruta preferată de şoferii de camioane. EU nu mă simt confortabil pe ferry printre atât de mulţi mastodonţi.

Drumul de la Gelibolu la Eceabat, care urmăreşte îndeaproape linia mării, îţi oferă nişte peisaje fabuloase pe care este păcat să le ratezi.

Traversarea pe la Eceabat - Kilitbahir este mai ieftină cu 5 lire decât celelalte două, este cea mai scurtă ca durată, feriboturile sunt de capacitate mai mică şi nu circulă pe timpul nopţii. Mie nu mi-a plăcut drumul de la Kilitbahir la Canakkale, foarte îngust şi foarte virajat. Cireaşa de pe tort a fost când ferry de la Canakkale la Eceabat a pornit şi a mers cu spatele .

La ferryboat se poate plati numai cu lire turcesti?

Teoretic, poţi plăti doar cu lire turceşti, fiind şi recomandabil să faci acest lucru. Practic, îţi pot accepta şi euro dacă vor, dar sigur cotaţi la o paritate dezavantajoasă pentru tine.

Stiti daca se pot schimba euro in lire in Gelibolu sau Ecebat? Daca nu, nu stiu de unde pot lua lire pentru ferryboat deoarece cred ca vama Derekoy e mica si nu cred sa aiba casa de schimb.

La Gelibolu nu am schimbat niciodată, dar la Eceabat am găsit o casă de schimb valutar chiar în apropierea giratoriului de unde se face îmbarcarea pe ferry. În plus, există bancomate pe faleza de-a lungul căreia se formează coada de maşini pentru îmbarcare.

La benzinarii e mai avantajos sa platesti cu cardul (in lei) sau in lire si daca stiti ce comisioane se percep la plata cu cardul?

Comisioanele bancare diferă foarte mult în funcţie de banca la care ai cardul, dar şi de tipul acestuia de debit sau de credit.

Eu de foarte mulţi ani plătesc carburantul doar cu card de credit în lei, am un comision mai mare decât dacă aş folosi cardul de salariu, dar pentru mine este mai avantajos aşa din alte motive.

Pentru plăţi cash în lire, prefer să retrag lire de la orice bancomat, într-o singură tranzacţie care să îmi asigure necesarul de lire pentru toată vacanţa, folosind un card de debit în lei, această variantă fiind garantat cea mai avantajoasă, obţinând cel mai bun curs posibil.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 8400 PMA (12 voturi)]

Flaviu96SV[Cluj-Napoca]1r[12.05.18 12:01]

@nicole33: Va multumesc mult, extrem de utill raspunsul.


adrianbogdanPR[Chitila [IF]]50r[12.05.18 12:13]

Bună!

Nicole este un bun ghid pentru Turcia așa că îți recomand să citești articolele ei despre drumurile parcurse prin Turcia.

In legătură cu Gelibolu pot să îți spun că există 2 bănci chiar în sensul giratoriu respectiv în dreapta spre îmbarcare, loc unde schimbam și noi de obicei 50,100 euro în lire turcești In Gelibolu exista și case de schimb valutar, respectiv dreapta și imediat stânga din dreptul ferryboutului pe lângă micuțul port de agrement, atenție totuși zona este intens circulata.

Am utilizat Vama Derekoy acum câțiva ani și îmi amintesc că cineva din grupul nostru a schimbat ceva bani.

De la Lapseki - feriy până la Kusadasi sunt vreo, 400 și un pic de km, drumul (soseaua) este exemplară și nu ai decât o mica porțiune de mers pe o singura banda respectiv o coborâre pe coasta destul de abrupta. De obicei noi parcurgem drumul acesta în 6 ore.

Din punctul meu de vedere traseul ales de tine prin Turcia este corect.

Vacanta frumoasa!

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 3850 PMA (6 voturi)]

Flaviu96SV[Cluj-Napoca]1r[12.05.18 12:17]

@adrianbogdan: multumesc


cosminapSR[Focșani]8r[12.05.18 12:43]

@Flaviu96: Anul trecut am fost și noi pentru prima dată în Turcia.

Și eu voiam să ocolesc Canakkale. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu... coada de tiruri și camioane încărcate cu piatră de la Gelibolu🤣 așa că un polițist mi-a recomandat Eceabat-ul!

Să știi că tranzitarea orașului nu-i atât de grea cât pare pe hartă😉, adică nu ai stânga/dreaptă, ci numai înainte!!!

Plățile la cazările întermediare și la carburant le-am făcut numai cu cardul (am făcut unul la o bancă... pot să scriu banca? 😁... care are radăcini turcești) !

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 1400 PMA (2 voturi)]

nicole33AU[București]ConsAFA41r[12.05.18 12:56]

@cosminap:

Și eu voiam să ocolesc Canakkale. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu... coada de tiruri și camioane încărcate cu piatră de la Gelibolu🤣 așa că un polițist mi-a recomandat Eceabat-ul!

Tocmai aici este diferenţa pe care am încercat să o subliniez şi eu.

Pe la Gelibolu spre Lapseki sau Cardak traversarea este neplăcută din cauza numeroaselor camioane care vor umple feriboatul, în timp ce pe la Eceabat tirurilor le este interzisă traversarea pe timpul zilei.

Plățile la cazările întermediare și la carburant le-am făcut numai cu cardul (am făcut unul la o bancă... pot să scriu banca? 😁... care are radăcini turcești) !

Cardul tău românesc făcut la o bancă cu capital turcesc NU ţi-a adus niciun avantaj comparativ cu un card făcut la orice altă bancă din România, cel puţin din punctul de vedere al comisioanelor practicate în Turcia sau oriunde.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 3500 PMA (5 voturi)]

cosminapSR[Focșani]8r[12.05.18 13:02]

@nicole33: O fi fost vreun avantaj de 0,0001 lei🤣. Oricum, nu prea am simțit comisioanele. Când am ajuns acasă am "consultat" cardul și am avut o surpriză plăcută: avem disponibil și pentru vacanța 2018!

EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + PMA (0 voturi)]

Flaviu96SV[Cluj-Napoca]1r[12.05.18 13:08]

@cosminap: Multumesc.

Oricum drumul prin spre Ecebat trece prin Gelibolu, asa ca putem sa vedem daca merita coada de tiruri .


nicole33AU[București]ConsAFA41r[12.05.18 13:13]

@cosminap:

Plata cu card bancar în lei este foarte ok şi nu numai în Turcia. Scapi de grija sumelor mari purtate asupra ta, mai ales de când lira turcească s-a tot devalorizat, iar conversia se face mereu la cursuri foarte apropiate de cele oficiale.

Orice benzinărie, chiar şi aflată în pustietate, va avea mai multe POS-uri disponibile, pentru a plăti fără probleme pentru carburantul alimentat, care, oricum, este tot mai ieftin de la un an la altul, ceea ce nu poate decât să ne bucure

Când am ajuns acasă am "consultat" cardul și am avut o surpriză plăcută: avem disponibil și pentru vacanța 2018!

Asta este vestea cea mai bună! Turcia te aşteaptă

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:[punctaj crt: 50 PMA (std) + 2100 PMA (3 voturi)]

cosminapSR[Focșani]8r[12.05.18 13:18]

@Flaviu96: Oricât de mari ar fi cozile la vamă&ferry😤 să aveți o vacanță perfectă!!!


 • AFIȘATE rsp [1-10] — din total 37 răspunsuri la această solicitare
 • Sunteți NELOGAT (neautentificat) -- pagina vă este afișată din cache, versiunea din 22.04.19 -- 18:13:21 (acest segment de cache se va actualiza în 23.04 02:13:21)

  Pentru a accesa versiunea curentă, actualizată „la secundă”: rog logați-vă — folosiți meniul „VIZITATOR” sus-dreapta;
  • Dacă nu aveți un cont AmFostAcolo, vă puteți crea unulCONT NOU

  SCRIE UN RĂSPUNS

  Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
  • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
  • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
  Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

  Abonament

 • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns]
  • SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre
  [+] GRUP discuții AFA pe FB — neoficial, "al mariei55"
 • AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 • [C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  pagină generată în 0.251610040665 sec