Solicitare CMR / TURCIA

Informatii utile Turcia

Trimisă în 23.04.18 08:20
autor zlatnaAU [Râmnicu Vâlcea]
» VIZUALIZĂRI: 6116

Anul acesta mergem pentru prima oară în Turcia, la Kusadasi.

Am nevoie de ajutor dv.

Traseul ales de noi este prin Canakkale, unde v-om face o oprire intermediară.

Mă interesează următoarele:

1. E nevoie de viza pentru Turcia, și dacă da, cât coastă?

2. Programul ferry spre Canakkale, și prețul trecerii?

3. Cum se plătește pe autostradă în Tucia? am înțeles că e un sistem electronic.

4. Trebuie să avem la noi lire turcești sau putem plăti cu euro?

5. La ce peco îmi recomandați să alimentez?

Deocamdată atât, dacă aveți și alte informații le primesc cu plăcere.

Vă mulțumesc.


  • PERIOADA: iunie -- NOPŢI CAZARE: 5
  • BUGET: 1500 euro -- TRANSPORT: auto
  • ADULŢI: 2

Răspunsuri — pag 1 / 2

ana anghelGD[Bucureşti]5r[23.04.18 09:23]

Buna ziua.

pt Turcia nu e nevoie de viza (va trebuie insa pașaport valabil cel puțin 6 luni de la intrarea un țara).

Ferry pleacă de dimineața pana seara. va așezati cu mașina la rând (cam din jumat in jumat ora pleacă).

noi am alimentat doar de la Shell. eu va recomand sa aveți lire pt ca altfel va pun ei ce curs vor la euro.

Autostrada se plătește la PTT

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

zlatna[autor]AU[Râmnicu Vâlcea]8r[23.04.18 09:40]

@ana anghel: Multumim pentru informatii.


aaaaaPM[Ploiesti]20r[23.04.18 09:40]

@zlatna: Nu e nevoie pentru viza.

Ferry e din jumatate in jumatate de ora incepand cu ora 10 si costa 35 de lire.

Pentru Kusadasi nu e nevoie neaparat de autostrada. Din Izmir mergeti pe un drum paralel cu autostrada.

Se poate plati si in euro.

Evitati sa luati carburant de la statiile BP deoarece eu am luat si era f slaba.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

tata123 🔱POS[București]18r[23.04.18 09:43]

@zlatna: Salutare,

În primul rând vă doresc o vacanță reușită în Turcia. O documantare temeinică înainte de călătorie te scutește de eventualele probleme ce se pot ivi.

1. Nu este nevoie de viză pentru Turcia, obligatoriu trebuie pașaport (trebuie să aibă o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia şi să dispună de cel puţin o filă goală); vezi info aici: mae.ro/travel-conditions/3753.

2. În timpul sezonului de vacanță ferryboatul circula mult mai des, din oră în oră sau chiar mai des (oogle.ro/translate?hl=ro& ... fer&prev=search). Prețul cred că este acum circa 40 lire/autoturism, conform: slate.google.ro/translate ... d%3D2019&anno=2.

3. Pentru a ajunge la Kusadasi nu trebuie să mergeți pe autostrada și să cumpărați HGS (punct de cumpărare aici: google.com/maps/place/Edr ... 35!4d26.6302371). Ieșiți pe drumul național D100 înainte de punctul de taxare, apoi la Havsa virați dreapta pe D550 (E87) spre Uzunköprü, Keșan, Eceabat. Orașul Izmir se poate străbate pe același D550, fără a intra pe autostradă.

4. Se poate plăti și cu Euro în zonele turistice (la o paritate diferită de cursul oficial, depinde de comerciant), dar e bine să aveți și lire turcești.

5. Prețuri la carburanți găsești aici: cargopedia.ro/preturi-carburanti-europa. O retea bună au cei de la Petrol Ofisi (.petrolofisi.com.tr/en).

Sunt doar câteva informații, pentru început. Cu siguranță vei primi o mulțime de răspunsuri și îți vei putea schița vacanța. Baftă!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4900 PMA (7 voturi)

hanibalbogdanPM[Bucureşti]16r[23.04.18 10:11]

1. E nevoie de viza pentru Turcia, și dacă da, cât coastă?

De foarte mult timp nu mai este nevoie de viză pentru intrarea pe teritoriul Turciei. Valabilitatea paşaportului minim 150 zile. In cazul în care maşina are alt propietar este nevoie de procură tradusă în limba turcă de un traducător autorizat şi apostilă consulatul Turciei.

2. Programul ferry spre Canakkale, și prețul trecerii?

Ferry circula din 30 în 30 min +/- (5-10 min) până se umple şi costul variază între 30 – 35 TRY în functie de locul pe unde veri sa treci.

Eceabat – Canakkale – 30 TRY

Kilitbahir – Canakkale – 35 TRY

Posibil ca anul acesta sa fie putin mai scump.

Eu personal traversez pe la Gelibolu – Cardak sau Lapseki (traversare feryboat accesibilǎ nu am stat nici o datǎ mai mult de 15 min.) (E 90 mult mai bun și mai liber în comparaţie cu E 87 unde se lucreazǎ și este aglomerat)

3. Cum se plătește pe autostradă în Tucia? am înțeles că e un sistem electronic.

Pană la Kusadasi prețul autostrăzii este pâna in 8 TRY dus/întors.

Timbrul HGS poate fi achiziţionat de la orice oficiu poştal de pe teritoriul Turciei (PTT), sau la punctele de taxare la ieşirea de pe autostrăzi, în schimbul sumei minime de 45 TL, conţinând un credit de 40 TL.

După ce ai trecut prin barierele de la ieşirea de pe autostrăzi pe partea dreapta este o mare parcare unde se afla un oficiu PTT.

Dacă nu vrei să plăteşti, nu foloseşti autostrada şi circuli doar pe drumurile naţionale care sunt foarte bune şi gratuite poți ocoli autostrada de la Izmir la Aydin pe un drum national D550.

4. Trebuie să avem la noi lire turcești sau putem plăti cu euro?

In ultimul timp gaseşti Lire Turceşti (TRY) la foarte multe case de schimb în Bucureşti şi în tară la un curs bunicel. Nu este rau sa ai la tine ceva lire pentru eventuale opriri cafea, ferry etc.

5. La ce peco îmi recomandați să alimentez?

Incearcă să alimentezi doar la benzinăriile consacrate gen Shell, BP sau locale gen Petrol Ofisi etc. Nu este indicat să alimentezi din altă parte. Unde vezi coadă acolo te duci chiar dacă prețul este puțin mai mare.

Traversarea Bulgariei ar fi trebuit sa te intereseze cel mai mult. Există cam trei variante de traversare a Bulgariei. In ultimii ani s-au cam tot dezbătut pe acest site. In mare cam acestea ar fi:

1. Ruse – Razgrad – Tirgoviste – Omurtag – Kotel – Yambol – Elhovo – Lesovo – Hamzabeyli

2. Ruse - Byala - Velico Tarnovo – Gurcovo – Yambol – Elhovo – Lesovo - Hamzabeyli (RECOMAND) este mai accesibil din punct de vedere al calităţii drumului şi parcă mai uşor prin munţi. Dezavantajul mai multe TIR-uri.

3. Ruse - Veliko Tarnovo - Stara Zagora - A4 - Kapitan Andreevo;

Este bine să ai şi un GPS care să funcționeze fără internet. Turcia cam scumpă la internet.

Rugăm pe cei care au fost în ultimul timp, ceva informații referitor la starea drumului prin Bulgaria

TURCIA:Edirne (centura) - Havsa – Uzunkopru – Kesan – Gelibolu – Lapseki Canakkale – Kucukkuyu– Ayvalik – Menemen – Izmir (centura) - Selcuk – Kusadasi

Drumul prin Turcia fǎrǎ probleme și parcǎ mai bun de la an la an. Dacă doreşti evitarea autostrăzii de la Izmir există un drum national D550 care ajunge tot la Selcuk – Kusadasi

Drumurile în Turcia sunt foarte bine semnalizate. Cu puțină documentare în prealabil Google Maps aproape că nu ai nevoie de GPS.

De dezbătut se poate dezbate zile întregi. Fiecare utilizator al acestui site are părerea lui legat de traseul optim sau alte aspecte etc.

Pe acest site găseşti mult mai multe informații.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4200 PMA (6 voturi)

ana popaGD[jud. ilfov]2r[23.04.18 10:40]

Bună ziua, în completarea celor scrise anterior, adaug:

1. anul trecut ferry de la Eceabat la Canakkale a fost 25 lire pt. autoturism si șofer + 2,5 lire pt. fiecare pasager, programul de plecare la fiecare 30min. de la 7.00 a. m. până la ora 24.00, noaptea din 2 în 2 ore.

2. alimentarea de la Shell, Lukoil sau Petrol Ofisi.

3. Sfatul meu ar fi să mergeți doar cu lire deoarece lira și leul sunt acum aproape la egalitate și nu merită să schimbați acolo; plus puteți plăti cu card aproape peste tot.

4. atenție la pașaport: minim 6 luni valabilitate de la data intoarcerii din vacantă; de asemenea să aveti asigurarea mașinii valabila pt. Turcia altfel platiti in vama undeva peste 100 de euro.

5. indiferent de ruta aleasa prin Bulgaria nu mai sunt probleme deoarece au modernizat drumurile europene si se circula in deplina siguranta si sunt f bine semnalizate + indicatoare vizibile in alfabet latin.

6. deoarece se construieste f mult, si Kusadasi este in permanenta schimbare, va recomand sa verificati amplasarea hotelului si sa aveti o harta a orasului introdusa in GPS pt a va putea deplasa cu usurinta.

Orice intrebari mai aveti puteti trimite mesaj privat si va raspund cu placere.

Vacanta placuta sa aveti.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

fredutzaPA[Bucureşti][23.04.18 10:44]

@zlatna: Cred ca cu viza si trecerea cu ferryboat-ul te-ai lamurit. Vreau sa-ti spun legat de plata pe autostrada: am ratat Drumul national (paralel cu autostrada) si a trebuit sa intram pe autostrada. Nicio problema pentru ca intri linistit, iar in momentul in care vezi indicatorul pentru Kusadasi faci dreapta-iesire de pe autostrada. Dupa aprox. 200 m este un punct de PPT, tragi pe dreapta si completezi nr masini si ti se da un, abțibild pe care il vei pune deasupra oglinzii din masina. Dupa care treci pe culoarele care din rosu se face verde (ca la granita). De fiecare data cand vei trece prin acest culoar al autostrazii ti se va lua din cont (eu si acum mai am tichetul in parbriz). Sper ca m-am facut inteleasa.

Trecerea din Bulgaria in Turcia am facut-o pe la Hamzabelyi, cu toate ca sunt TIr-uri ai culoar separat pentru masini (nu ai treaba cu ele).

Referitor la combustibil - sa stiti ca motorina este mai ieftina decat benzina - e invers decat la noi. Am folosit cardul VISA de fiecare data, fara probleme. Mi se par f. f. f. corecti. Da, am avut si lire turcesti pe care le-am folosit in bazarul de haine de miercuri din Kusadasi.

In cazul in care veti utiliza autostrada, veti avea ocazia sa intelegeti ce inseamna lucrul bine facut. Si, de asemenea, veti avea indicatoare semnalizate de la 2 km distanta in cazul in care o portiune de drum e in lucru.

In final, nu pot decat sa va spun ca veti regreta ca stati doar 5 zile.

Vacanta placuta!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4900 PMA (7 voturi)

zlatna[autor]AU[Râmnicu Vâlcea]8r[23.04.18 11:02]

@tata123: Mutumesc pentu informatii si urari. Informatile sunt foarte utile.


zlatna[autor]AU[Râmnicu Vâlcea]8r[23.04.18 11:16]

@hanibalbogdan: Mutumesc mult, foarte utile informatiile.

In Bulgaria am in plan sa folosesc primul traseu scris de tine. Folosesc GPS (hartile la zi) nu telefonul.

Multumesc inca odata.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

zlatna[autor]AU[Râmnicu Vâlcea]8r[23.04.18 12:28]

@ana popa: Mutumesc pentru informatii. Pasaportul va fi nou, acuma il facem.


zlatna[autor]AU[Râmnicu Vâlcea]8r[23.04.18 12:33]

@fredutza:Trecerea din Bulgaria in Turcia tot pe la Hamzabelyi vrem sa o facem si noi.

Total concediu este de 7 zile dar in Kusadasi vom sta doar 5.

Multumesc pentru informatii.


nrs †SE[Craiova]42r[23.04.18 13:59]

@zlatna:

putin, tare putin


zlatna[autor]AU[Râmnicu Vâlcea]8r[23.04.18 14:17]

sdragos24PM[Bacău]3r[23.04.18 21:27]

@zlatna: Anul trecu am fost tot in Kusadasi la inceputul lunii iulie. Nu insist cu pasaportul.

E recomandat sa aveti lire turcesti. Puteti sa schimbati euro la casele de schimb. Noi am schimbat in Canakale.

La trecerea in Eceabat cu ferry am dat 25 lire de autoturism si atat. Programul e din 30 in 30 minute si cred ca incepe ori la ora 6 ori 7.

Traseul "Edirne (centura) - Havsa – Uzunkopru – Kesan – Gelibolu – Lapseki Canakkale – Kucukkuyu– Ayvalik – Menemen – Izmir (centura) - Selcuk – Kusadasi" este super cu cateva exceptii unde sunt santiere. Singurile lucruri enervante sunt multitudinea de semafoare (normale de altfel, nefiind autostrazi).

Singura mare problema a fost trecerea vamii bulgaro-turca unde am stat 5 ore, dar am auzit si de 9 ore.

Combustibil puteti lua de la SHELL (exista doua la iesire din Kusadasi spre Soke cate una pe sens). Noi am mai luat combustibil de la OPET.

Sa nu uitati de vigneta in bulgaria pe care o puteti lua imediat dupa vama romano-bulgara.

Va urez drum bun si concediu placut.

PS: 5 zile este foarte putin.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

nicole33APL[București]ConsAFA78r[23.04.18 21:31]

@zlatna:

1. E nevoie de viza pentru Turcia, și dacă da, cât coastă?

NU.

Începând din anul 2010, cetăţenii români care călătoresc în Turcia în scop turistic nu mai au nevoie de viză. Eu ultima dată am plătit viză în septembrie 2009.

2. Programul ferry spre Canakkale, și prețul trecerii?

Pentru a ajunge la Canakkale ai trei variante de traversare a Strâmtorii Dardanele:

- Gelibolu - Lapseki, cea mai lungă ca distanţă şi durată şi neplăcută din cauza numărului mare de tiruri, cost 40 TL, cu o frecvenţă bună la jumătate de oră pe timpul zilei şi la o o oră noaptea;

- Eceabat - Canakkale, pe care ţi-o recomand, mai ales pentru că ai cazarea intermediară în Canakkale, cu o durată medie a traversării, fără tiruri ziua, cost 40 TL, cu frecvenţă la o oră pe timp de zi şi la două ore noaptea;

- Kilitbahir - Canakkale, cea mai scurtă şi cea mai ieftină, cost 35 TL, fără tiruri, cu vase mai mici pe care intră mai puţine maşini, cu o frecvenţă la jumătate de oră ziua, dar noaptea NU circulă.

Costurile menţionate mai sus sunt pentru un autoturism (1+7 locuri), INDIFERENT de numărul pasagerilor.

Drumul de la Gelibolu la Eceabat este unul foarte frumos, şoseaua urmărind foarte aproape linia ţărmului, iar peisajul este spectaculos.

Drumul de la Eceabat la Kilitbahir este bun, dar foarte îngust şi foarte virajat, ok noaptea, dar foarte aglomerat pe timp de zi.

Orice variantă ai alege, plata se face în lire turceşti. Vor accepta şi euro, dar la o paritate defavorabilă ţie.

3. Cum se plătește pe autostradă în Tucia? am înțeles că e un sistem electronic.

Dacă vrei să foloseşti autostrăzile din Turcia, atunci trebuie să plăteşti, altfel, NU.

Pentru Kuşadasi nu este obligatorie folosirea tronsonului de autostradă Izmir - Selcuk, chiar dacă aceasta este varianta cea mai bună şi cea mai rapidă.

Însă poţi ajunge la Kuşadasi şi pe variante fără autostradă, folosind drumurile lor naţionale, după ce treci de centura oraşului Izmir, prin Menderes - Ozdere sau pe drumul care merge cumva paralel cu autostrada până la Selcuk.

În cazul în care doreşti să mergi pe autostradă de la Izmir şi până la ieşirea spre Selcuk, aproximativ 80-90 kilometri, atunci trebuie să achiziţionezi sticker-ul HGS.

Un alt avantaj al utilizării autostrăzii îl reprezintă evitarea aglomeraţiei din Izmir de pe D550, autostrada începând de pe undeva după Menemen.

HGS-ul este disponibil la oficiile poştale PTT de pe teritoriul Turciei. Prima achiziţie costa acum doi ani 57,5 lire turceşti şi oferea un credit de 50 TL din care se retrag taxele de autostradă, în funcţie de distanţele parcurse pe aceasta. Un credit de 50 lire pe HGS îţi va ajunge pentru aproximativ cinci ani dacă vei merge doar până la Kuşadasi şi doar prin Canakkale

4. Trebuie să avem la noi lire turcești sau putem plăti cu euro?

Poţi plăti şi cu euro, dar la cursul stabilit de vânzător, unul care să-l avantajeze pe el, nu pe tine

Eu plătesc cu card bancar în lei peste tot unde acest lucru este posibil (benzinării, hoteluri intermediare, supermarket, mai nou şi la obiectivele turistice), dar pentru restul cheltuielilor retrag lire turceşti de la bancomat, într-o singură tranşă, folosind un card de debit în lei. Astfel costul lirelor turceşti este mult mai bun decât în cazul în care aş achiziţiona de la casele de schimb valutar din România.

Pentru excursiile opţionale ţi se va cere să plăteşti în euro cash, rareori acceptând plata cu card.

5. La ce peco îmi recomandați să alimentez?

Eu îţi recomand să alimentezi doar de la staţiile Shell şi să alegi cel mai scump sortiment V-Power. În Turcia carburanţii sunt mai slabi calitativ decât la noi, dar, alimentând doar de la staţii de firmă, reduci riscul eventualelor probleme.

O recomandare ar fi şi aceea de a realimenta în Bulgaria înainte de intrarea în Turcia.

6.

Pentru traversarea Bulgariei şi eu îţi recomand tot traseul:

Ruse – Razgrad – Târgovişte – Omurtag – Kotel – Yambol – Elhovo – Lesovo – Hamzabeyli, cel mai scurt şi încă cel mai puţin aglomerat.

Aşa cum au remarcat şi colegii, un sejur la Kuşadasi de doar cinci nopţi înseamnă foarte puţin, tocmai pentru că eşti la prima ieşire în Turcia şi sunt multe de vizitat şi de făcut pe acolo.

7.

Şapte nopţi de cazare înseamnă opt zile de vacanţă, motiv pentru care vei avea nevoie de două vignete bulgăreşti de câte şapte zile, dar mai bine cumperi una de treizeci de zile, costă la fel, dar scapi de bătaie de cap.

=====

Ce hotel ai ales în Kuşadasi?

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 7700 PMA (11 voturi)

fredutzaPA[Bucureşti][24.04.18 07:13]

@zlatna: Mai am o precizare: oricum trebuie sa fii atent cand traversezi Bulgaria, dar cu mai multa grija aproape de Hamzabely pentru ca am intalnit masini de politie si cand am iesit si cand am intrat in Bulgaria.

Este adevarat ca opreau TIR-uri, dar fiind drum drept, apropiindu-se granita ai tendinta de a "da talpi".

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

zlatna[autor]AU[Râmnicu Vâlcea]8r[24.04.18 08:34]

@sdragos24: Multumesc pentru informatii. Sper să nu fim nevoiți să stăm cu orele la vama bulgaro-turcă.


zlatna[autor]AU[Râmnicu Vâlcea]8r[24.04.18 08:37]

@nicole33: Mama, ce de informatii, ce-am cerut eu plus TVA .

Traseul prin Bulgaria e cel indicat de dv.

In Kusadasi v-om sta la hotel Charisma de luxe hotel.

Muțumesc mult pentru informații.


YodaPA[Bucuresti]16r[24.04.18 11:33]

Navigand pe internet, am gasit o informatie de care nu am avut habar pana acum: sensurile giratorii din Turcia functioneaza dupa regula veche (in afara regulii "fiecare dupa cum poate"). Adica, are prioritate cel care intra in sensul giratoriu, nu cel care se afla deja acolo.

Se pare ca, mai nou au inceput sa introduca si sensuri giratorii "normale", asa ca e un oarecare amestec, deci atentie sporita.

Eu mai am o nelamurire: pot sa fumez in masina mea? Se pare ca exista o lege care spune ca NU, dar as fi curios daca se aplica.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

ana popaGD[jud. ilfov]2r[24.04.18 12:56]

Bună ziua, puteți fuma liniștit.

Atenție nu numai la giratorii ci și la semafoare, în orașele mai mici sunt șoferi ca în bancul despre șoferii profesioniști (fără intenția de a jigni): unii trec chiar dacă semaforul este rosu.

Tot fără gluma în Bulgaria atenție la radarele mobile tip pistol mai ales în zona tunelurilor- respectați limita de viteza chiar dacă sunteți în plin câmp. Cumpărați vigneta chiar când ieșiți din vama deoarece la ei chiar funcționează camerele mobile.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

YodaPA[Bucuresti]16r[24.04.18 13:43]

@ana popa: Multumesc, imi era mai greu sa conduc atatea ore fara sa mai trag din tigara si n-am mai condus pe acolo de cand s-a dat legea.

A propos de condus in Turcia, trebuie multa atentie, pentru ca soferii turcii au un fel propriu de a aplica regulile de circulatie. Adica, pentru ei totul e relativ. Semnele de circulatie sunt facultative, prioritatea e tot facultativa, linia continua e facuta doar ca sa consumam vopseaua, sensul unic e doar o sugestie, semnalizarea se foloseste doar cand ne plictisim, dar nu va luati dupa ea, ca poate semnalizam la dreapta si facem la stanga, etc.

Cel mai bun lucru este sa conduceti defensiv si sa va asigurati ca partenerii la trafic v-au vazut si ca va lasa sa treceti, chiar daca aveti prioritate, sunteti pe verde, samd. Cum ar veni, sa aveti "eye contact" cu ei.

Soferii turci nu sunt agresivi, sunt doar neatenti, nepasatori, neglijenti, nu se asigura si conduc haotic. Unii sunt soferi foarte buni, altii (marea majoritate) sunt departe de a fi numiti soferi.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

ana popaGD[jud. ilfov]2r[24.04.18 15:27]

@Yoda: Foarte corect. Mai adaug aici ca pietonii sunt extrem, de educati": nu traverseaza nici daca au culoarea verde la semafor, iar la trecerile nesemaforizate asteapta rabdatori pina trec masinile sau se conving ca opresc.

Nu va speriati totusi, masinile straine sunt protejate de toti participantii la trafic, inclusiv de politie.

Fiti siguri ca veti avea un concediu foarte placut.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

tm67bruPA[Timișoara]ConsAFA3r[24.04.18 17:05]

@ana popa: confirm asta cu trecerea pe verde ca pieton.

Îmi aduc aminte de ”una dintre aventurile vieții mele” — să trec o stradă destul de circualtă, PE VERDE, ca pieton, undeva în Istanbul, în urmă cu mai mulți ani

N.B.: tm67bru este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3500 PMA (5 voturi)

nicole33APL[București]ConsAFA78r[24.04.18 18:25]

@Yoda:

Navigand pe internet, am gasit o informatie de care nu am avut habar pana acum: sensurile giratorii din Turcia functioneaza dupa regula veche (in afara regulii "fiecare dupa cum poate"). Adica, are prioritate cel care intra in sensul giratoriu, nu cel care se afla deja acolo.

Nu ştiu ce ai citit tu pe net, dar realitatea este mult mai simplă. Sensurile giratorii sunt prevăzute cu indicatoare care reglementează clar cine are prioritate şi cine cedează trecerea, chiar şi în cazul unui giratoriu aflat în plin câmp. Cel care circulă pe drumul principal va avea prioritate şi la intrarea în sensul giratoriu. Uneori sunt şi semafoare, nu doar indicatoare, deci lucrurile sunt foarte simple şi clare pentru toată lumea.

Şi în Bucureşti există un giratoriu pe lângă care trec zilnic la care nu se aplică regula generală, ci se respectă semnificaţia indicatoarelor de prioritate, cel din Piaţa Alba Iulia şi or mai fi şi altele.

Eu mai am o nelamurire: pot sa fumez in masina mea? Se pare ca exista o lege care spune ca NU, dar as fi curios daca se aplica.

Legea antifumat se aplică în cazul barurilor şi restaurantelor, a spaţiilor publice închise, gen lobby-ul unui hotel, ascensor, dar şi în cazul locurilor de joacă pentru copii sau piscine pentru copii chiar dacă acestea sunt outdoor. Poţi fuma inclusiv în camera ta de hotel, dacă vei găsi scrumieră pe masă. Hotelurile care au camere exclusiv pentru nefumători au detectoarele de fum mult mai sensibile .

Nu-ţi face probleme cu fumatul în maşina personală, deşi este preferabil să nu fumezi dacă sunt şi copii cu tine în maşină.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

nrs †SE[Craiova]42r[24.04.18 21:01]

@nicole33:

eu am tuneluri in drumul spre Turcia, sac

cat despre pietoni mi-am furat-o si eu, in aglomeratia Izmirului m-am gasit sa dau prioritate unui pieton. imediat au inceput claxoanele sa urle iar pietonul nici macar nu s-a clintit de pe trotuar. stia el ce stia si nu a vrut sa isi riste viata

ciudat a disparut comentariul l-a care faceam referire !!!???? si inca un comentariu privind pretul la ferry

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

Admin[Timisoara][24.04.18 21:07]

Câteva posturi recente ale lui nicole33 au fost șterse, din cauza agresivității incluse în text, agresivitate pe care personal o găsesc cu totul deplasată (și în ciuda faptului că ele conțineau și unele informații potențial utile); nicole33 a primit, oficial, „ultimul avertisment”.

Corectarea oricăror erori (neintenționate, de cele mai multe ori) ESTE, evident, utilă - atunci când se face civilizat

Unele „erori” — repet și subliniez: MINORE — mai bine să rămână necorectate decât să le corecteze cineva atât de agresiv.


YodaPA[Bucuresti]16r[24.04.18 21:23]

@nicole33: Multumesc pentru raspuns.

1. Ce am citit eu pe net:

turkeytravelplanner.com/t ... oundabouts.html

pistonheads.com/gassing/t ... &f=23&t=1194226

turkishtravelblog.com/the ... iving-in-turkey

turkeytravelplanner.com/t ... ad_warrior.html

Sincer, cred ca este foarte important pentru cineva care conduce prima data in Turcia sa fie informat asupra tuturor aspectelor specifice locului. Altminteri, este foarte posibil sa intre intr-un astfel de sens giratoriu asa cum o face acasa si sa se pomeneasca lovit de un localnic care respecta legea locala. Eu n-am avut habar de chestia asta, pentru ca acolo am condus dupa regula "te bagi daca poti si daca te lasa" si mai putin dupa lege. E un pic de adaptare la "specificul national". Ceea ce am spus despre soferii si stilul de condus din TR se aplica in special in orase si in zonele adiacente, altminteri, pe autostrazi si pe drumurile expres e parfum.

2. Nu avem copii, iar daca am alti pasageri in masina, oricum nu fumez, din politete fata de ei. Voiam doar sa nu calc vreo lege si sa iau amenda din prostie, pentru nu am mai fost in TR de prin 2007-2008, inainte de legile anti-tabac. In camera de hotel nu fumez, pentru ca nu-mi place mie sa stau in aer viciat, si atata vreme cat am balcon...

3. In BG cred ca cel mai convenabil se cumpara vigneta de la benzinarie, unde se poate plati cu cardul. Eu de obicei iau de la benzinaria Lukoil de langa Metro Ruse, pentru ca la Shell-ul de dinainte nu au (de obicei).

4. In BG e bine sa aveti grija si la radarele fixe, eu am luat amenda acum doi ani. Mi-a venit acasa acum cinci zile.

 

@zlatna: Nu am intentionat sa te sperii, sau sa te demoralizez prin ceea ce am scris, doar cred ca e mai bine sa fiti bine informati si atenti, mai ales ca sunteti pentru prima data pe acest drum.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1750 PMA (3 voturi)

nrs †SE[Craiova]42r[25.04.18 06:19]

asta e o problema cu netul! nu iti prezinta situatia completa.

nu poti gresi in acele sensuri giratorii pentru ca ar insemna sa treci pe rosu (au semafoare in giratoriu! , stiu ca suna ciudat dar e adevarat) sau ar insemna sa nu respecti indicatorul cedeaza trecerea montat tot in giratoriu.

in general mie mi se pare ca tot ce trebuie este foarte bine semnalizat pe soselele turcesti si daca respecti indicatoarele nu este nici o problema (in paranteza fie spus acum nu imi amintesc celebrul "trecere de pietoni" care la noi este cel mai des intalnit semn de circulatie si motiv de ridicare a permisului)

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

  • AFIȘATE rsp [1-30] — din total 42 răspunsuri la această solicitare
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.31566214561462 sec
    ecranul dvs: 1 x 1