ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sarganska Osimca

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am sa va povestesc despre o gara! Da, ati citit bine. Dar nu e o gara oarecare, este o gara renumita. Daca ajungi la Mokra Gora, atractia numarul 1 este mocanita! E un centru turistic cu atractii turistice unice si este foarte popular in Serbia.

Aceasta statiune este asezata la granita cu Bosnia! Poti calatori 2 ore si 20 de minute printre coline, prin tunele, pe calea ferata prin Muntii Sargan, in frumoasa Serbie! Intr-o ora mergi 3,5km si urci 300 de metri in altitudine!

Eu am ajuns acolo, intr-o dimineata insorita de octombrie, dupa ce am dormit intr-un hotel din apropiere. Cand vii de la Uzice, ajungi in Kremna. De acolo in stanga se face soseaua spre Zlatibor ,,in dreapta spre Tara si inainte la Mokra Gora. La intrarea in sat, ne intampina o multime de afise informative despre atractiile zonei, adica Mocanita (Sarganska Osimca), Izvorul pentru ochi (Bela Voda) si Orasul de Lemn a lui Kusturica (Drvengrad) !

Pe partea dreapta e o biserica tare frumoasa si mica, de lemn, intr-un cimitir! Cateva magazine, si case traditionale, alaturi de altele moderne. Tot pe drepata este si gara, o gasesti usor, pentru ca sarbii stiu sa-si puna in evidenta ce vor! Fiind prea devreme, nu erau inca sositi turistii. Asa ca, am incercat sa descoperim de ce e asa de importanta aceasta gara si sa aflam cat mai multe despre istoria acestui loc!

In parcare erau destule masini, deoarece aici sunt multe spatii de cazare, atat la hotelul din gara, cat si la particularii din apropiere. Peste tot vezi afise pentru cazare, scriind ‘’Sobe’’ sau ‘’Rooms’’! In spatele garii, se intinde muntele. Noi practic am ajuns in aceasta zona, afland de la un prieten, la care am vazut cateva poze si in primul rand doream sa vedem Orasul de Lemn, facut de Kusturita, despre care am scris aici

Dar avand timp suficient, ne-am indreptat catre gara. Zona parca e desprinsa din basmele copilariei. Iar prezenta trenuletului, completeaza imaginea. Am trecut pe la casa de bilete si la informatii, unde am retinut ca o calatorie costa 5 euro sau 500 de dinari. Si ca circula 5 curse pe zi. Alaturi este si o banca. Dar, ca sa intelegeti mai bine, trebuie sa va spun povestea mocanitei:

Functiona candva, adica de prin 1924 si lega Belgradul cu Sarajevo. Era deosebit de populara si se intindea pe 3 muntii: Sargan, Zlatibor si Tara. Cu mocanita mergeau turisti, copii de scoala, fermieri, posta, laptele, animale si diferite marfuri. Din anii ’70, din cauza ca devenise neprofitabila, a fost abandonata si s-a dezmembrat. Dar pentru sarbi-ea reprezenta o reintoarcere la bucuriile din anii copilariei.

Mai tarziu, un mare profet din Kremna, a prezis ca peste 30 de ani mocanita va functiona din nou! Si, culmea ca minunea s-a intamplat. In 2001, un grup de pasionati ai locomotivelor cu aburi, au cumparat 4 locomotive si vagoane din Romania, fabricate la Uzina 23August, care ar fi ajuns in mod sigur la fier vechi, pe care le-au reconditionat. Si au pornit o actiune de reconstructie a liniei, la care s-au alaturat cei de Ministerul Turismului sarb si autoritatile de la Calea Ferata Sarba. Renumitul regizor Emir Kusturica, care a construit Orasul de Lemn (la 5 min de mers cu masina de la gara), s-a alaturat si el celor multi. Au intuit cu totii ca vor veni multi turisti in zona si ca in scurt timp zona se va dezvolta dpdv economic.

Au trimis armata sa curete terasamentele, au scos sinele si au inceput reconstructia liniei. Au restaurat cladirile din gara. Este si un magazin de suveniruri, un muzeu, cateva restaurante si o cafenea. Am mai vazut in gara un mic paraias artificial facut acolo, cu un podulet si o moara de apa. In rest felinare si bancute vechi, totul foarte frumos, curat si bine intretinut. Cu are retro. Era ca o reintoarcere in timp, in vremea cand functiona prima mocanita cu aburi, de caeea se mai numeste ‘’Nostalgia’’ sau Sarganka Osimca.

Este o cale ferata cu ecartament ingust. Trenuletul cu aburi strapunge muntele, trecand prin 20 tuneluri si mai multe viaducte si poduri. Are 2 statii de oprire, frumos amenajate si vreo 5 locuri de belvedere. Un cimitir a trebuit stramutat, ca se intinsese peste liniile vechi. Iar o ciupercarie din apropierea unui tunel a fost mutata in alta parte.

Si asa a reinviat turismul in zona. Se aseamana cu mocanita noastra de pe Valea Vaserului. In gara din Mokra Gora, era o locomotiva cu aburi la revizie, in care 2 mecanici lucrau la ea. Sotul meu, mare amator de locomotive cu aburi, a intrat in discutie cu acestia, de la care am aflat toate informatiile de mai sus, dar si urmatoarele.

Dupa reconstructia caii ferate inguste, traseul feroviar este remarcabil, o capodopera de inginerie! Privit de sus, are forma cifrei 8, de aceea se mai numeste si Sarganska (de la Muntele Sargan) Osimca (osem, insemand opt). Traseul se parcurge in 2 ore si 20 de minute, timp in care te poti bucura de aer curat, cu miros de brad si poti admira peisajul fermecator de la poalele Muntilor Zlatibor. Este considerata una dintre cela mai frumoase cai ferate din Europa, unde vin turisti din Austria, Elvetia, Anglia si Danemarca. In sezon, aceasta forma de turism este foarte profitabila.

Am intrat si noi curiosi in vagoanele de la depou si am vazut ca aveau bancute frumoase din lemn, pe jos mocheta si era si un vagon restaurant. Unele erau vopite frumos in verde, altele in negru. In gara mai sunt expuse si alte modele vechi de locomotive, de la inceputul secolului trecut, care dau un aer deosebit garii.

Nu stiu sa va spun daca Sarganska Osimca circula si iarna. Abia acum mi-am pus si eu aceasta intrebare. Dar daca treceti vara prin acesta zona, este pacat sa nu faceti o oprire si la Mokra Gora, pentru o plimbare cu mocanita sau pentru un mic popas in una dintre statii, la Bela Voda (Izvorul Alb) , unde veti intalni, de asemenea alte modele vechi de locomotive si vagoane de inaintea anilor '70, cand era prima cale ferata cu ecartament ingust. Tot acolo este si un club, mai multe terase, un izvor renumit in zona pentru afectiuni oculare si o bisericuta noua, aproape gata. Drumul spre Bela Voda este pe partea dreapta, cand mergi spre Uzice, la iesirea din localitate, mergand printr-o padurice foarte frumoasa, pe unde trece un paraias, pe langa care ici colo au mai rasarit cate-o vila noua, langa o casa traditionala.

Mi-a placut, a fost ceva nou, ceva inedit, ce m-a trimis cu gandul la alte vremuri si la alta lume. Iar sotul meu a fost chiar super incantat!

Va recomand, cu drag si voua.


[fb]
---
Trimis de georgiana in 05.11.10 22:38:31
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4998 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Panou informativ ,la intrare in localitate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8450 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

georgianaAUTOR REVIEW
[05.11.10 22:50:11]
»

Webmaster 13,

Solicit atasarea urmatorului videoclip:

http://www.youtube.com/watch? v=00eT0OZIl_s&feature=related

Multumiri.

webmaster13
[06.11.10 04:51:15]
»

Rezolvat!

petrus95
[06.11.10 06:17:21]
»

ca si sotul tau, si eu sunt un fan al trenurilor, in specialal al celor de epoca. sper sa mai ajung in zona aceea. este o idee buna!

georgianaAUTOR REVIEW
[06.11.10 08:11:54]
»

@petrus 95,

Da, iti recomand sa faci un efort sa ajungi si tu la Mokra Gora. Sunt convinsa ca cea mica va fi incantat sa se plimbe cu trenuletul.

Asteapta sa vezi si pozele, eu zic ca sunt frumoase!

webmaster 13,

Multumesc pentru atasarea videoclipului.

any*
[06.11.10 10:37:43]
»

Frumoase poze... superbonusul vine de la mine...

dannek
[06.11.10 16:51:36]
»

Interesante aceste mocanite, nu m-am plimbat nic l anoi cu ea dar poate o sa ajuns vreodata si pe acolo!

ileanaxperta*
[06.11.10 19:43:28]
»

Pe parcurs ce am citit randurile tale, foarte interesante si utile, mi-am amintit ca si eu, copil fiind in prima mea tabara de scolarita, la Rastolita, am facut o excursie si m-am plimbat cu un asemenea trenulet, cu mocanita. Doamne, au trecut mai bine de 40 de ani de atunci... cum trec anii...

MI-amintesc ca si azi, mai ales dupa ce ti-am citit impresiile, cat de mult mi-a placut aceasta experienta, cum era acel trenulet, rupt parca din cele pe care le am acasa, cu care de sarbatori mai facem macheta, cu tuneluri si tot tacamul. In bogata mea imaginatie, ma vedeam intr-un film de western, fiind si intr-un trenulet cu bancute din lemn frumos ingrijit si vopsit, cu o locomotiva care scotea aburi si suiera de mama focului si aveam o viteza "nemaipomenit" de mare... si parca asteptam sa ma atace pieile rosii din padure... nu din preerie .

O zona superba din Serbia, cu clipul excelent si reprezentativ dar si informatiile utile fac pe turist chiar dornic sa ajunga acolo. Mi-as dori sa reusesc si eu odata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Ellada_sagapo
[07.11.10 12:03:02]
»

Foarte interesante pozele!

O destinatie inedita intr-o tara in care nu am ajuns pana acum!

georgianaAUTOR REVIEW
[07.11.10 12:13:11]
»

Ma bucur ca v-a placut, m-am gandit ca e altceva, decat sa va tot scriu despre mari si manastiri moldovenesti. Mai trebuie cand si cand si-o schimbare, macar de... peisaj!

rianna
[10.08.12 18:45:05]
»

La sfarsit de august mergem in muntenegru si am dori sa oprim si la Mokra gora. Poti sa imi spui daca gasim cazare acolo sau trebuie sa cautam in apropiere.

Multumesc

georgianaAUTOR REVIEW
[10.08.12 19:03:50]
»

Sunt multe locuri de cazare chiar in Mokra Gora, in special in zona garii. Vacanta placuta!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
any*, dannek, Ellada_sagapo, georgiana, ileanaxperta*, petrus95, rianna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mokra Gora:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046179056167603 sec
    ecranul dvs: 1 x 1