ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Din nou la Kladovo, din nou la Fetislam

TIPĂREȘTE

În urmă cu aproape patru ani am petrecut un weekend pe malul Dunării, în Serbia, iar la întoarcere am vizitat - cam în goană - și orașul Kladovo. A fost o vizită scurtă, dar suficientă pentru a păstra acestui orășel o amintire plăcută. Atunci când am aflat că se pune la cale o miniîntâlnire AFA de Paște, la Kladovo, inima mi-a tresărit de bucurie. Bucuria a fost și mai mare atunci când am constatat că "programul de viață" al soțului meu îi permite câteva zile de delectare pe malul Dunării și că ne putem și noi alătura grupului deja în formare.

Nu știu dacă voi descrie în amănunt, într-un articol distinct, modul în care am petrecut sărbătorile pascale, dar știu sigur că în acest articol n-am s-o fac. Intenționez să mă refer doar la vizita la un monument istoric demn de toată atenția celor împătimiți de istorie, de trecut, de legende… și aș vrea să le transmit dintru început că dacă ajung vreodată în Kladovo și nu sunt presați de timp, să acorde Cetăţii Fetislam măcar o oră din viața lor. Cred că este cel mai important obiectiv de vizitat în oraș.

Cetatea Fetislam se află aproape de intrarea în Kladovo (venind dinspre punctul de frontieră), pe malul Dunării, ascunsă parțial de vegetație. De pe șosea se vede doar o intrare arcuită, nu foarte înaltă, care străpunge zidul gros, înierbat. Cel mai bine se vede de pe apă, într-o plimbare cu barca sau cu vaporașul, două dintre turnurile sale (sau ceea ce a mai rămas din ele) străjuind și acum malul Dunării. Cum fluviul a fost vreme îndelungată hotar între mai multe țări sau imperii, este de la sine înțeles că cei ce stăpâneau zona au fost interesați de consolidarea puterii și poziției lor.

În antichitate, această parte a Dunării făcea parte din Imperiul Roman, dovadă Cetatea Diana aflată în imediata apropiere, tot pe malul fluviului. Mult mai târziu, în urma bătăliei de la Nicopolis din 1396, zona în care se află în prezent orașul Kladovo a căzut sub stăpânire otomană. Prin construirea Cetății Fetislam, la începutul sec. XVI, turcii și-au întărit controlul asupra fluviului și și-au mărit posibilitățile de atac sau apărare, cetatea fiind inclusă într-un lanț de fortificații amplasat de-a lungul Dunării (Belgrad, Smederevo, Ram, Golubac, Fetislam).

Conform informațiilor citite pe panoul de la intrare, în 1524, aici a fost ridicat un fort cu rol de apărare împotriva ungurilor, dar și ca bază militară pentru o intervenție peste Dunăre, în țările românești. Istoricii numesc această parte a cetății "orașul mic". Mult mai târziu, în timpul războaielor cu austriecii (1717-1739), vlăguiți de bătălii lungi și forțați să acorde atenție mărită apărării teritoriilor deja ocupate, turcii au văzut necesitatea întăririi și lărgirii cetății. Așa a apărut "orașul mare". Deasupra porților care duceau în Cetatea Fetislam au fost fixate plăci de marmură albă cu inscripții islamice. Intrarea dinspre oraș este și în zilele noastre decorată cu o astfel de placă. Sub arcadă, în partea dreaptă, se poate vedea încăperea străjerului. Din păcate acum este loc de depozitare gunoaie. Nu am intrat. În zidul exterior, camuflat cu iarbă, sunt foste adăposturi, depozite de arme și armuri, pulberării și altele.

Pe aleea de cărămidă, lărgită cu beton, am străbătut curtea întinsă în care pomii își arătau verdeața fragedă, de primăvară. Pentru distracția copiilor aici au fost înstalate câteva leagăne. Până a ajunge la intrarea în fort, lăsăm în dreapta clădirea unui restaurant abandonat, iar în stânga, pe deal, două terenuri de sport.

Intrarea în fort este impresionantă. Ziduri groase de cărămidă mâncată de vreme și o arcadă pietruită, înaltă, se profilează dincolo de adâncitura șanțurilor de apărare, cândva umplute cu apă din estuarul natural al Dunării și traversate de două poduri mobile. Turnurile circulare, din piatră și cărămidă, cred că șase la număr, domină fortul. Ele sunt robuste și străpunse de goluri orientate diferit pentru a surprinde inamicul în foc încrucișat.

În partea dinspre Dunăre se pare că exista o ieșire care permitea celor din interior să se retragă la ambarcațiuni și să părăsească cetatea în caz de asediu. Astăzi nu se mai vede decât unduirea lină a fluviului, cele două turnuri mult diminuate de trecerea vremii, precum și niște rămășițe de ziduri. De asemenea, se poate vedea o întinsă zonă terasată, invadată de vegetație sălbatică, foarte asemănătoare unui amfiteatru.

Undeva am citit că se intenționează transformarea Cetății Fetislam într-un loc de maxim interes turistic, în afara conservării și reamenajării obiectivului istoric, în curte planificându-se a se construi un centru pentru vizitatori, un muzeu, un hotel și un restaurant. Este adevărat că Fetislam, după părerea specialiștilor cetatea cel mai bine conservată din Serbia, a suferit și suferă încă din cauza trecerii timpului, dar și din cauza lipsei de îngrijire. Zonele cele mai frumoase din cetate se străbat greu, potecile sunt denivelate, pline de pietre și năpădite de vegetație crescută haotic. Nu te poți apropia să explorezi toate intrările. În plus, ești expus riscului de a fi lovit de vreo bucată de cărămidă în cădere de pe ziduri.

Dacă sârbii vor reuși să treacă peste obstacolele și limitările impuse de regulile protejării monumentelor cu valoare patrimonială, viitorul ne-o va demonstra.

Pentru mine aspectul părăsit, sălbatic al locului nu a fost deranjant. N-am întâlnit țipenie de om la Fetislam. Era atâta liniște!!! O șopârlă mică se încălzea la soare pe o piatră, un melc se ascundea în iarbă și din când în când o pasăre în zbor.

După ce ne-am terminat periplul în fortificația lui Suleyman Magnificul, abandonată în 1869, ne-am întors în oraș comentând cât de interesantă este această zonă din punct de vedere al patrimoniului cultural și al trecutului istoric.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 11.04.18 19:05:38
Validat / Publicat: 11.04.18 19:57:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.

VIZUALIZĂRI: 3931 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Kladovo - Cetatea Fetislam. Unul dintre cele șase turnuri circulare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

nicole33 [11.04.18 21:05:43] »

@iulianic:

Nu te poți apropia să explorezi toate intrările. În plus, ești expus riscului de a fi lovit de vreo bucată de cărămidă în cădere de pe ziduri.

Pe mine m-a deranjat acest lucru. Spre deosebire de tine, eu nu am avut curaj să intru în turnul din pozele P09 şi următoarele, deşi curiozitatea era mare.

Este adevărat că Fetislam, după părerea specialiștilor cetatea cel mai bine conservată din Serbia, a suferit și suferă încă din cauza trecerii timpului, dar și din cauza lipsei de îngrijire.

Nu am vizitat vreo altă cetate din Serbia pentru a putea face comparaţie, dar dacă Fetislam este cel mai bine conservată, înseamnă că restul sunt deja dărâmate .

Păcat că nu fac ceva pentru o adevărată conservare a ruinelor şi care să permită şi vizitarea acestora fără riscuri.

iulianic [11.04.18 22:08:43] »

@nicole33:

Nu am vizitat vreo altă cetate din Serbia pentru a putea face comparaţie, dar dacă Fetislam este cel mai bine conservată, înseamnă că restul sunt deja dărâmate.

Da, cam așa este. Pe lângă Fetislam pe care am văzut-o a doua oară (prima oară cam în grabă atunci când am trecut prin Kladovo) am avut ocazia să văd și alte două fortificații din linia de apărare turcească de la Dunăre și anume Cetatea Golubac și Cetatea Ram.

Prima, deși la drum (trece șoseaua prin ea și pe sub ea) este în mare parte inundată de Dunăre după construirea barajului. N-am mai văzut-o de patru ani, dar am auzit că se fac niște lucrări pe acolo. Nu știu dacă pentru conservarea ei sau pentru repararea drumului. Ciudățenia este că drumul trece chiar prin ea și deci construcția medievală are greu de suferit la fiecare trecere de camion greu.

A doua, foarte izolată, are porțiuni de zid care abia se mai țin. Este acolo (sau era atunci când am fost noi) un panou care menționează faptul că Turcia și-a adus aportul la conservarea Cetății Ram, dar nu prea se vede ceva.

În orice caz, decât Cetatea medievală Severin - reconstruită cu piatră și ciment, cu dale pe jos ca în zonele pietonale din orașele moderne - prefer o cetate care să-mi insufle fiorul trecutului îndepărtat. Desigur, am mare grijă pe unde calc și ce cărămizi ar putea să mă lovească.

P. S. Am observat că ai scris despre Kladovo. Voi citi în curând.

nicole33 [11.04.18 22:40:50] »

@iulianic:

Am observat că ai scris despre Kladovo.

Am povestit şi eu despre experienţa inedită pentru mine de Înviere de la biserica din Kladovo şi despre plimbarea la Fetislam.

Am fost acolo tot sâmbătă ca şi tine, de mă mir cum nu ne-am întâlnit.

Multe din pozele postate de tine sunt asemănătoare cu ale mele, mai puţin cele din turnul în care eu nu am intrat de frică să nu-mi cadă vreo piatră în cap

Mai erau şi altele de văzut, dar sigur va mai urma o altă vizită în zonă, poate chiar la acelaşi hotel

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
msnd [11.04.18 22:53:28] »

@iulianic:

Foarte interesant! Nu am știut de existența unui asemenea obiectiv. Îmi pare rău că l-am ratat.

Interesant însă este faptul că la un moment dat an încercat pe internet o căutare de tipul „De văzut în Kladovo”. Nu am găsit mai nimic. Un singur sait îmi propunea „10 lucruri de văzut în apropiere de Djerdap”. Când l-am deschis, am găsit 12, și nu 10 obiective, și toate erau în... Drobeta Tr. Severin. Am renunțat.

Mai târziu am aflat că Djerdap nu este numai numele hotelului, ci este echivalentul Porților de Fier ale noastre.

Mulțumesc pentru informații!

iulianic [12.04.18 08:13:38] »

@msnd: Despre Cetatea Fetislam eu știam de la vizita mea precedentă în Kladovo. Atunci a fost mai pe fugă. Tot aproape de Kladovo, în drumul spre punctul de frontieră, se află Cetatea Diana, romană, în prezent foarte împuținată.

În Kladovo am observat mai multe panouri care popularizează trasee pentru biciclete. Unele dintre ele includ și obiective din Drobeta Turnu-Severin. Interesante sunt cele care duc în susul Dunării, pe malul sârbesc, dar probabil că pentru sârbi mai interesante sunt cele de pe malul românesc. Dacă noi mergem la ei, de ce să nu vină și ei la noi?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [12.04.18 09:02:40] »

@iulianic: Interesantă fortificația turcească, am citit și articolul despre precedenta ta vizită acolo. Îmi plac fortificațiile vechi, măiestria construcțiilor care au rezistat până astăzi și ingeniozitatea soluțiilor de apărare.

Forma de azi a cetății otomane datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, atunci când a fost amplasată și plăcuța cu inscripția în limba turcă, în cinstea sultanului Mahmut al II-lea. Interesant că în interiorul zidurilor exista un hamam și o moschee. Fortificația avea rampe și platforme speciale pentru piesele de artilerie.

Ar fi în interesul turiștilor de pretutindeni o reablitare a fortului otoman de la marginea orașului. Așa cum ai precizat există proiecte (ekapija.com/en/real-estat ... iju-fetislama-u), dar nu există fonduri bănești, probabil. În această primăvară chiar și autoritățile din Drobeta Turnu Severin încearcă să implementeze un proiect intitulat Secretele cetăților medievale de-a lungul Porților de Fier care presupune reconstrucția „orașului mic” din Kladovo (primariadrobeta.ro/wp-con ... /Punctul-23.pdf).

P. S. Cetatea Golubac se află în plin proces de reabilitare și amenajare a zonei înconjurătoare de câțiva ani. Aici aveți imagini recente: itinari.com/the-guardian- ... c-fortress-jj0n.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic [12.04.18 17:12:53] »

@tata123:

Ar fi în interesul turiștilor de pretutindeni o reablitare a fortului otoman...

Da, ar fi în interesul tuturor, chiar și al edililor care speră să obțină niște venituri din dezvoltarea turismului pe plan local, numai că nu mi-ar plăcea să se intervină prea mult în aspectul vechi, original, al obiectivelor. Cetatea medievală a Severinului reconstruită cu piatră și ciment, cu alei pavate ca în zonele pietonale ale orașelor actuale, moderne, nu m-a impresionat deloc.

Cât despre intenția autorităților din Drobeta Turnu Severin de a se implica în proiectul de reconstrucție a "orașului mic" din Kladovo… lăudabil! Dar lucrările la Piciorul podului lui Traian (cel de pe malul românesc), precum și amenajările de la Băile Romane și din tot restul castrului când se vor termina? Am trecut de curând pe acolo și… e jale mare.

fredutza [13.04.18 10:36:33] »

Privind pozele postate P 13-15 si 18-19 mi-am adus aminte de Manastirea Vacaresti. Chiar daca eram un copil atunci, inca imi aduc aminte de acele ziduri ale istoriei.

Sper, asa cum ati scris, ca sirbii sa vada valoarea asezamantului si sa nu il transforme in mall.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
fredutza, iulianic, msnd, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kladovo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060450077056885 sec
    ecranul dvs: 1 x 1