ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.01.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
3 AD. + 2 COPII -- v: 12 & 13 [ani]

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Excursie la castrul roman Porolissum

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Bun gasit tuturor!

Si fiindca ieri a fost ziua de Sf. Maria doresc sa urez tuturor celor care poarta acest nume frumos-Maria, Marian, etc-multa sanatate si multe excursii frumoase de acum inainte!!

Mai este putin din aceasta luna ,,a concediilor’’ si poate exista turisti aflati acum acolo si carora le recomand sa faca o excursie la Castrul Roman Porolissum, nu il ratati caci este un loc deosebit de frumos.

Stiti cum este cu dorul de locurile natale, de locurile dragi in care am copilarit... Ei bine, mi s-a ivit ocazia martea trecuta, 9 august 2011 sa plec in Ardeal sa imi vad parintii si copilele, aflate in vacanta acolo, la bunici. Recunosc ca dorul de natura, de verde, de dealurile Magura Simleului, de oraselul copilariei mele-Simleul-Silvaniei, era mare, dar dorul de parinti si de toti cei dragi mie, aflati acolo pe meleaguri salajene, era si mai mare.

Asadar am fost acolo, la Simleul –Silvaniei (jud. Salaj).

Se stie ca aceasta zona- judetul Salaj- este incarcata de istorie, dovezi ar fi toate descoperirile arheologice, de la oale si alte vase din lut, sticla, unelte de macinat cereale, oase si pana la bijuteriile si monezile gasite aici, din aur si argint, dar si ruinele cetatilor dacice, prezente la tot pasul, care stau marturie peste timp.

Si fiindca putini au auzit de acest loc plin de istorie, aflat atat de aproape de orasul Zalau, resedinta de judet, am purces in excursie la Castrul Roman Porolissum.

 

• Localizare

Castrul Roman Porolissum se afla la 15 km de orasul Zalau, in satul Moigrad Porolissum, din comuna Mirsid, judet Salaj.

Recunosc ca fiind plecata de multi ani de acolo, din Salaj, nu am avut ocazia pana acum sa merg sa vizitez acest frumos loc. Ei bine, iata ca acum s-a ivit ocazia, si a fost o zi cu adevarat frumoasa.

Stiu ca fiind in Zalau, de la autogara am urcat spre cladirea Politiei si acolo la intersectie am luat-o spre stanga si am mers tot inainte. (Spre dreapta se merge in directia Cluj- Napoca, se urca intai Muntii Meses).

Eram pentru prima data pe acolo, peste tot in drumul nostru erau paduri verzi, dealuri frumoase, soseaua asfaltata era destul de buna chiar daca mai necesita mici reparatii pe ici pe colo. Cu cat ne apropiam de destinatia noastra am admirat un deal mai interesant, care avea o forma aparte si care ulterior am aflat ca se cheama Magura Pomat (504 m).

De la soseaua principala, la kilometrul 11 venind dinspre Zalau am ajuns la o intersectie de drumuri unde conform indicatorului aflat la sosea am luat-o spre dreapta si am intrat in satul Moigrad Porolissum. De aici mai aveam 3,6 km. In continuare drumul a fost asfaltat in mare parte, dar am intalnit si portiuni de drum neasfaltat, dar circulabil. Totusi drumul nu este atat de grozav si aproape de destinatie stiu ca am urcat destul de mult o panta de drum neasfaltat care era si f. f. ingust, practic nu incapeau 2 masini una pe langa alta. Chiar nu stiu ce faceam daca ne intalneam cu cineva pe acolo.

Dar sa stiti ca doar noi eram pe acolo, doar noi intr-un decor absolut verde, superb, va amintiti ca scriam candva de ,,terapia cu verde infinit ‘’. Azi, ca de fapt toata saptamana pe care am petrecut-o in locurile natale au reprezentat pentru mine o astfel de terapie. Ne incantam ochii cu verde, peste tot dealuri superbe, afara era atat de senin incat de sus de acolo vedeam pana departe, Muntii Meses. Si era o liniste deplina. Doar noi si natura, incarcata acolo de istorie.

Am ajuns undeva sus pe un loc relativ drept intr-o poiana superba langa o casuta din lemn, unde in mod normal se plateste intrarea la Castrul Roman Porolissum si unde era si asa zisul loc de parcare, caci practic puteai lasa masina in orice loc, cat era poiana de mare. Tot aici la intrare am inteles ca exista chiar si un ghid care iti explica tot ce doresti despre aceasta zona. Dar acum era inchis si totul era pustiu pe acolo. Ne-am fi bucurat sa avem un ghid, totusi.

Am admirat toata aceasta zona, de jur-imprejur hotarele Moigradului, toate acele dealuri verzi si cum noi eram undeva sus acolo, peisajul era de vis, caci vedeam pana departe in zare. La poalele dealului Magura Pomat pe langa care trecusem, am observat ca exista o mare cariera de piatra si utilaje grele lucrau de zor acolo, din cand in cand se auzeau si pietre mari cum cadeau de undeva de sus si se pravaleau la vale.

 

• Scurta lectie de istorie

Porolissum ( ,,Capatul lumii ‘’) a fost un oras roman din Dacia, unul dintre cele mai importante centre ale Daciei Romane. In anul 106 d. H, orasul a fost tabara militara in timpul razboaielor daco-romane ale lui Traian. In zilele de azi acest sit reprezinta unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate din Romania. Marturie sta acel DRUM ROMAN pe care am pasit si care s-a pastrat absolut impecabil. Am pasit spre cetate pe un drum facut din pietre mari si rotunde, pietris de rau dar si blocuri masive de piatra. Unele pietre rotunde mai poarta si azi urmele carutelor care au trecut candva pe acolo, urme care sunt destul de vizibile. Ne-am oprit si chiar am fotografiat acele urme de carute, se vedeau clar pe pietre acele santuri facute de roti.

Drumul Roman facea legatura intre orasul Porolissum -Napoca (Cluj-Napoca) -Potaissa (Turda) -Apullum (Alba-Iulia) -Ulpia Traiana Sarmizegetusa-Tibiscum (Caransebes) -Drobeta Turnu Severin-podul peste Drobeta si pana la Roma.

Tocmai datorita acestui drum roman se putea asigura circulatia trupelor romane, a diverselor marfuri dar se puteau efectua si alte activitati culturale.

Pe vechiul oras Porolissum, imparatul Traian a construit aceasta fortareata cu scopul de a bloca trecerea dinspre Muntii Carpati spre Dacia Porolissensis. In prima etapa cetatea a fost construita pe fundatie din piatra, partea superioara fiind din lemn. Se presupune ca in timpul domniei imparatului Marcus Aurelius cetatea ar fi fost complet reconstruita din piatra, ea putand adaposti cca 5000 de soldati, multi dintre ei proveniti din Britania, Spania, Galia.

Acest castru roman a fost construit langa asezarea dacica de la care a preluat si numele. Tocmai de aceea in apropiere de cetate s-au gasit numeroase asezari dacice ceea ce atesta faptul ca dacii au trait in liniste impreuna cu soldatii romani. In jurul cetatii s-a construit un sistem defensiv de aparare format din santuri, ziduri si alte castre mai mici.

Odata cu trecerea timpului Porolissum a devenit un puternic centru comercial, unde romanii si barbarii faceau schimb de marfuri, astfel ca in anul 124 d. H. orasul devine capitala provinciei de origine romana Dacia Porolisensis. Porolissum a devenit si un important centru administrativ si civil, aici gasindu-se atat populatia locala formata din daci dar si colonistii romani. A fost totodata si cel mai important punct de aparare a Daciei de nord-vest. Am inteles ca impreuna rezervatia si muzeul se intind pe o suprafata de peste 300 ha.

Ce m-a impresionat pe mine a fost modul cum ajungea apa in aceasta fortareata. Am inteles ca exista aici un bazin de apa de cca 490 m inaltime, in care apa provenea de la izvoarele situate la 4,5 km departare, tocmai in Muntii Meses, apa care era transportata prin conducte de lut ale apeductelor aeriene si subterane in baza principiului caderii apei (diferentei de nivel) - f. interesant pentru acea vreme, parerea mea.

 

• Descoperiri arheologice

Incepand cu anul 1970 si pana in prezent aici se fac numeroase sapaturi arheologice si se descopera astfel placute inscriptionate cu nume de provenienta daco-romane, urme ale instalatiilor militare, ramasite ale orasului- baile publice, Amfiteatrul Porolissum, dar si unelte gospodaresti, oase, bucati de ceramica, caramizi pe care le foloseau ei, etc.

Pe dealurile inconjuratoare arheologii au descoperit mai multe sate dace care se zice ca au luat nastere dupa orasul Porolissum.

Chiar si atunci cand noi am fost acolo, arheologii lucrau de zor, am vazut ca vorbeau doar maghiara si germana, si fiindca nu vroiam sa deranjam prea tare cu prezenta noastra, am incercat sa fim cat mai discreti, dar poze tot am facut. Am vazut cu ochii mei cum sapand ei acolo au descoperit o soba din lut, cu cosul de fum aferent, am vazut cateva caramizi si diverse bucati de ceramica dacica.

In continuare va las sa va delectati ochii cu aceste locuri verzi fascinante, incarcate de istorie, si daca eu nu am reusit in randurile mele sa va prezint o lectie de istorie mai detailata, va spun ca doar citind tablitele prezente acolo la tot pasul, fiecare dintre noi va gasi raspuns la toate intrebarile. Asadar spre sfarsitul excursiei noastre nu am mai simtit nevoia prezentei ghidului, caci ceea ce scria pe acele tablite a fost suficient de mult pentru noi, cei prezenti acolo, pentru cateva clipe de istorie.

Este un loc deosebit, am facut in acea zi o excursie interesanta in mijlocul naturii pe care, iubitorilor de istorie dar si iubitorilor de natura, le-o recomand din tot sufletul.

Imi amintesc ca la intoarcere spre masina, coborand iar pe acel frumos drum roman, am zarit in stanga cateva tufe de mure, unde ne-am oprit pret de o clipa si ne-am indulcit cu cateva fructe proaspete si aromate.

 

Mai tarziu am vizitat un alt loc interesant, de care efectiv nu mai auzisem pana atunci si care, ca si acesta, se aflau la doar ,,cativa pasi ‘’ de casa parinteasca. Am sa va povestesc si de acesta in curand.


[fb]
---
Trimis de adryana in 16.08.11 16:59:09
Validat / Publicat: 16.08.11 18:17:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ZALĂU. A mai fost în/la: Maramures, Moldova, litoral.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7001 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adryana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 intersectia de drumuri langa care am ajuns si unde am virat spre dreapta.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

adryana [16.08.11 23:45:51] »

webmaster, te-as ruga sa imi atasezi videoclipul

Ryan Farish-Adoration ( HD).. Multumesc.

webmaster [17.08.11 00:07:50] »

Ataşat melodia solicitată.

hopyk [09.01.17 14:13:31] »

@adryana: Superb articolul!!! Cu toate ca sunt din Salaj, am descoperit noi informatii despre aceasta zona. Ati mentionat detalii despre castru pe care nu le stiam.

Acum, daca veti avea ocazia sa va intoarceti, veti desoperi o alta fata a locului. S-a investit foarte mult in ultimii ani, s-au reconditionat o parte din cladiri, s-a prelungit mult zidul de la Poarta Praetoria. In plus, acolo se organizeaza si Porolissum Fest, o data pe an, care cuprinde lupte cu gladiatori, dansuri arhaice, demonstratii culinare, jocuri romane si asediul nocturn cu sageti şi proiectile incendiare.

Merita vazut acest loc!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adryana [09.01.17 17:12:37] »

@hopyk: ma bucur sincer pt aptecieri la un articol scris de ceva vreme si mai ales ma bucura ca s-a investit acolo, Imi e inima plina de bucurie fiindca am citit ecoul tau departe de tara si gandul la locurile dragi m-au rascolit. Iti multumesc pt. ecou.

hopyk [09.01.17 17:51:30] »

@adryana: Cu mare mare drag!!!

webmaster [25.08.17 13:50:57] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Castrul roman de la Porolissum [Moigrad]» (nou-creată, între timp, pe sait)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adryana [25.08.17 19:00:15] »

@webmaster: multumesc!!! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, hopyk
Alte impresii din această RUBRICĂCastrul roman de la Porolissum [Moigrad]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063584804534912 sec
    ecranul dvs: 1 x 1