ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Pe poteci de munte, către o cascadă impresionantă (Cascada Scoruş)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Prin intermediul prezentului articol vreau să vă invit din nou la drumeţie. De data aceasta vom merge împreună pe Valea Lotrului, o zonă foarte frumoasă unde noi am ajuns pentru prima dată în acest an. Am şerpuit pe încântătoarea Vale a Oltului până la Brezoi şi apoi am intrat pe DN 7A; pentru început drumul pare unul obişnuit însă, după câţiva kilometri parcurşi, valea începe să se îngusteze şi şoseaua urcă alene până ajunge în dreptul primul lac de acumulare de pe acea vale – Brădişor. Chiar înainte de traversarea barajului am făcut un scurt popas pentru fotografii, vrăjiţi de uriaşa oglindă verde de apă în care se reflectau versanţii împăduriţi din jur. Din acel loc, şoseaua s-a lipit practic de versantul din stânga al văii şi ne-a condus repejor către localitatea Mălaia, din apropierea căreia urma să pornim în drumeţia noastră.

Nu v-am spus până acum unde doream să ajungem! Ei bine, urma să plecăm într-o frumoasă plimbare către o minunăţie de cascadă ascunsă atât de bine printre versanţii din zonă, încât a fost cunoscută mai mult de către localnici până în urmă cu vreo doi ani, când obiectivul a început să fie tot mai bine promovat. Căderea de apă se numeşte Cascada Scoruş sau Cascada lui Ciucă (am remarcat ambele denumiri pe cele câteva indicatoare aflate la începutul traseului).

Despre această cascadă am aflat întâmplător dintr-un reportaj la televizor, o emisiune în care sunt promovate locurile încântătoare, dar mai puţin cunoscute din ţara noastră. Ca o coincidenţă menită să îmi întipărească şi mai bine în minte obiectivul, nu cred că trecuse o lună de zile de când văzusem emisiunea referitoare la cascadă şi hop! un articol al colegului zlatna chiar despre respectiva minunăţie a naturii! A trecut mai bine de un an de atunci, însă nu am uitat de Cascada Scoruş aşa că, ştiind că vom ajunge pe Valea Lotrului, am stabilit că e musai să vedem şi noi cascada!

Accesul către această cascadă este relativ simplu: aflaţi în localitatea Mălaia, am ajuns în dreptul lacului de acumulare ce poartă numele acestei localităţi. Am încetinit pentru că ştiam faptul că de undeva din zonă porneşte traseul spre cascadă. Am observat chiar înainte de primul pod un drum forestier spre stânga, dar şi două indicatoare micuţe care ne-au „spus” că ajunsesem unde trebuie (eram la intrarea pe Valea Bucureasa). Un indicator este o săgeată albastră pe care scrie cu alb „Cascada Scoruş”, iar celălalt este mai rudimentar, însă indică şi el acelaşi lucru „Cascada lui Ciucă (Scoruş) – 1 oră”. Tot acolo, pe un parapet de beton de pe marginea drumului, apare şi marcajul „punct roşu pe fond alb” (pe care l-am urmărit apoi pe întreg traseul către cascadă).

Prima parte a traseului am parcurs-o cu maşina. Am virat la un moment dat spre dreapta, am trecut prin dreptul unei pensiuni interesante - „Căsuţa din pădure”- şi am ajuns lângă o exploatare forestieră unde era suficient loc de parcare (până acolo se poate merge cu maşina). Până în acel punct am parcurs 1200 de metri (am cronometrat în bordul maşinii). Chiar dacă drumul forestier este denivelat pe alocuri, cred că el poate fi parcurs fără mari probleme când vremea este bună. Pe timp de ploaie ar putea să apară vreun şuvoi de pe undeva şi să vă dea serios de furcă...

Am oprit maşina sub poala pădurii şi ne-am pregătit de drumeţia propriu-zisă. Am luat în rucsac o sticlă de 2 litri cu apă, câte ceva de ronţăit pentru cel mic şi o pelerină de ploaie (vremea era frumoasă, însă pe munte lucrurile se pot schimba rapid). Am închis maşina, ne-am salutat cu doi bărbaţi care aveau câte ceva de lucru printre buştenii din jur şi am pornit la drum. Trebuie să mai fac o paranteză: Grămezile astea de copaci şi de lemne tocate mărunt tind să devină parcă o marcă înregistrată pentru frumoşii noştri munţi! Am umblat în ultimii doi-trei ani pe poteci de munte din zone diferite ale ţării şi peste tot am dat de tăieri! Prin unele locuri e chiar prăpăd! E mare păcat că cei care trebuie să aibă grijă să nu se întâmple asta nu îşi fac mai deloc datoria! S-ar putea ca generaţiile viitoare să nu prea mai aibă pe unde sta la umbră!

După ce am trecut de grămezile de buşteni, valea s-a îngustat şi am ajuns lângă albia pârâului. Firicelul de apă nu e chiar anemic, însă am putut traversa pe un podeţ de lemn care ne-a dat ceva emoţii. După aceea am început urcuşul pe Valea Bucureasa, un loc destul de sălbatic. Bineînţeles că au apărut şi surprizele! Ştiam că traseul a fost amenajat şi că există câteva podeţe care ne-ar fi ajutat să traversăm apa pârâului! Ei bine, probabil că acestea au fost distruse de vreo viitură (am văzut resturile unui podeţ pe marginea potecii); în prezent, în afară de primul podeţ, nu mai există niciunul, iar traversarea apei am făcut-o pe pietre şi ne-au fost de mare ajutor beţele de drumeţie pe care le aveam la noi.

Poteca îngustă care urcă pe lângă apa pârâului este plină de bolovani şi de bucăţi de lemne, însă cred că pe acolo sunt târâţi buştenii de sus de pe munte pentru că, pe anumite porţiuni, locul era destul de bătătorit. Deşi la exploatarea forestieră am văzut un indicator pe care se specifica faptul că până la cascadă mai trebuie parcurşi 1500 de metri din acel punct, aş zice că drumul este ceva mai lung. Oricum, noi am făcut vreo două pauze, deoarece urcarea pe acel teren accidentat ne-a solicitat oarecum. Am luat loc pe câte un bolovan sau pe câte-un buştean, am făcut o mulţime de fotografii şi am mâncat zmeură culeasă de prin tufele de pe marginea potecii. Din când în când am făcut linişte pentru câteva clipe, încercând să auzim zgomote care să indice prezenţa altor drumeţi sau –bine că nu a fost cazul- apariţia vreunei sălbăticiuni!

La un moment dat, am ajuns într-un punct unde se unesc două pârâiaşe, iar noi am urmat poteca spre dreapta, cu ochii după marcajele de pe traseu. Am citit ulterior că în faţă era albia pârâului Scoruşilor, pe care nu prea se poate ajunge până la cascadă.

După alte câteva minute de slalom printre pietre mari şi mici, ne-am despărţit de acea vale şi am urcat destul de abrupt pe o cărare spre stânga. La această schimbare a direcţiei de mers există vreo trei indicatoare care arată direcţia corectă către cascadă. Am ajuns repejor într-un punct din care cărarea s-a mai domolit şi s-a aşternut practic la picioarele noastre, conducându-ne paşii după vreo 200 de metri către obiectivul nostru. Pe această ultimă parte a potecii ne-am întâlnit cu doi drumeţi care coborau de la cascadă şi care ne-au spus că mai aveam foarte puţin până acolo! În afară de cei doi, nu ne-am mai întâlnit cu nimeni pe tot traseul, nici măcar la coborâre. Am cam fost în pustietate, doar noi şi Mama Natură!

Prima impresie! Pentru început, am sesizat zgomotul! Un vuiet surd ne-a „şoptit” că ceea ce căutam noi nu era departe! Şi pe urmă, trecând de câţiva arbori care blocau puţin vederea, am zărit-o! Uraa! O curgere de apă având o înălţime ameţitoare, care parcă voia să ne arate cât de mici suntem, pe măsură ce ne apropiam de ea! Pas cu pas, am sosit în vecinătatea cascadei şi ne-am aşezat pe iarbă, încântaţi că am reuşit să ajungem până acolo! Am făcut o pauză mai lungă (am stat vreo 30 de minute în acel loc), bucurându-ne de priveliştea de vis şi de stropişorii fini de apă care ajungeau până la noi din când în când, cu vreo adiere de vânt!

Din ceea ce am citit, cascada aceasta este printre cele mai înalte din ţară (conform unelor surse, s-ar afla la egalitate cu mult mai cunoscuta Cascadă a Cailor de la Borşa). Înălţimea sa este de aproximativ 80 de metri însă şi mai interesant este faptul că în partea superioară apa ar fi format un canion de vreo 300 de metri la capătul căruia se află o altă cascadă de vreo 25 de metri! M-am tot uitat în jur, dar nu am mai văzut vreun marcaj, ceea ce înseamnă că traseul a fost marcat numai până în acel punct. Oricum, panta era tot mai abruptă şi nu cred că s-ar putea continua drumeţia în lipsa unui echipament special (ceea ce noi oricum nu aveam) !

Apa cascadei se strânge într-un mic bazin la baza acesteia şi le-am dat ceva emoţii alor mei atunci când (ajutându-mă de beţe) am coborât până acolo pe povârnişul destul de abrupt. Privind-o de la bază, estimez că această cascadă are în partea de jos o lăţime de 5-6 metri.

După ce ne-am odihnit bine şi am făcut muulte-multe fotografii, a sosit timpul să parcurgem traseul în sens invers. A fost ceva mai uşor la întoarcere, însă nu chiar atât de simplu precum s-ar putea crede întrucât întâlneam zone în care pietrele erau umede şi trebuia să avem grijă la fiecare pas ca să nu alunecăm şi să riscăm vreo accidentare! Asta ne-ar fi lipsit! Cu atenţie, cu scurte pauze pe la zmeurişurile din jur şi cu emoţii pe la traversările pârâului de pe o parte pe alta, am ajuns cu bine înapoi la singurul podeţ de pe traseu (cel din apropierea exploatării forestiere).

Am ajuns înapoi în locul unde lăsasem maşina şi am privit din nou ceasul! Cronometrasem timpii făcuţi de noi pe traseu ca să îi pot prezenta aici:

-Din locul unde am parcat (lângă exploatarea forestieră) până la cascadă am ajuns în 55 de minute (cu tot cu cele câteva pauze mici pentru zmeură);

-Popas de 30 de minute la baza cascadei;

-La întoarcere am parcurs traseul în 45 de minute. Aşadar, o drumeţie de două ore şi ceva, un traseu parcurs într-un ritm lejer şi un obiectiv cu adevărat spectaculos!

Acestea fiind spuse, vă recomand să vizitaţi Cascada Scoruş, un obiectiv despre care veţi avea cu siguranţă ce povesti! Călătorii plăcute tuturor!

Rog inserarea următorului videoclip: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 03.08.17 16:44:11
Validat / Publicat: 03.08.17 19:42:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VOINEASA / VALEA LOTRULUI.

VIZUALIZĂRI: 5487 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Cascada Scoruş - Uite cam atât de mare este minunăţia asta de cascadă!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61100 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [03.08.17 18:56:43] »

@Crazy_Mouse: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster [03.08.17 19:43:49] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Safta Radu [03.08.17 20:39:50] »

Frumos articol, frumoase fotografii!

La Cascada Scoruş nu am ajuns, dar ai scris un articol despre o zonă pe care încă din liceu o cunosc destul de bine şi de care mă leagă atâtea amintiri frumoase. Ce mai cutreieram munţii, cu rucsacul în spate, alături de alţi colegi iubitori de munte şi de natură! Aş da orice şi oricât să mai retrăiesc acele momente! Dar atunci... nu aveam kilograme în plus .

În prezent, e mai greu cu deplasarea pe munte, am devenit fani ai turismului auto, iar asta nu e bine.

Toate cele bune!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [03.08.17 20:57:39] »

@Safta Radu: Să fii fan al turismului auto nu e chiar așa de rău, însă este bine să încerci să alternezi cu câte o plimbare în natură (mai lungă sau mai scurtă, după cum crezi că poţi face faţă). Adevărul este că maşinile ne duc în apropierea atâtor locuri frumoase, aşa că autoturismele sunt o condiţie esenţială pentru un sejur activ cât mai reuşit.

În ceea ce priveşte Valea Lotrului, mi s-a părut un areal superb, păcat că este cam departe de noi! Iar despre drumurile noastre e mai bine să nu mai vorbim...

Mulţumesc pentru lectură şi ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio [03.08.17 21:32:58] »

@Crazy_Mouse:

Super drum, super articol despre poze ca sunt super, sunt convinsa, trec la ele acum.

Dan&Ema [03.08.17 23:06:36] »

@Crazy_Mouse:

Faina drumetie! Superba cascada! Desi am fost la Voineasa via Malaia, nu m-am indreptat spre cascada aceasta. Chiar arata super. Are ceva din cascada Cailor.

Va admir si va respect pentru modul vostru de viata.

Poimaine plec cu ghidul vostru in Cheile Zanoagei. Un drum pe care l-am facut de atatea ori dar fara sa ajung la Sapte Izvoare ca nu stiam de acea cascada, iar cheile Orzei vad ca sunt partial amenajate ceea ce nu era pe cand am batut eu zona in tinerete.

Cate cascade minunate avem!

Felicitari pentru articol! Drumetii reusite si vreme buna pe unde drumetiti!

????☀️????????????????????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [03.08.17 23:13:25] »

@Dan&Ema: Mulţumim frumos! Vreme bună să aveţi şi voi! Şi spor la drumeţit!

printesa82 [04.08.17 02:24:14] »

@Crazy_Mouse: Wow... am impresia ca pozele sunt facute la Cascada Cailor☺! Multumesc pentru articol,felicitari pentru relatare si pentru toate drumetiile voastre☺!

Ce tara minunata avem????????????!

zlatna [04.08.17 08:59:31] »

@Crazy_Mouse: Felicitări pentru articol.

Se pare că televizorul ne-a făcut pe amândoi să vizităm cascada Scorușu.

Nouă ne-a plăcut foarte mult cascada. De câte ori am ocazia le spun prietenilor să meargă să viziteze cascada. Traseul este accesibil și pentru cine nu e obișnuit cu drumețiile montane.

Toate cele bune și multe concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [04.08.17 09:39:08] »

@zlatna: Uite că e bun şi televizorul ăsta la ceva! Acum, serios vorbind, noi urmărim (mai ales în perioada rece a anului) numeroase documentare la tv şi de acolo ne-am inspirat de mai multe ori pentru următoarele noastre ieşiri în natură. Iar Cascada Scoruş este un obiectiv pe care nu îl poţi trece cu vederea, impresionanta cădere de apă este o adevărată mireasă a Văii Lotrului!

O altă sursă excelentă de documentare este AFA, aşa că idei de plimbare avem destule, mai rău stăm cu timpul liber!

Mulţumesc mult pentru lectură şi ecou! Spor la drumeţit şi vouă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [04.08.17 09:45:18] »

@printesa82: Mulţumesc mult şi eu pentru ecou şi aprecieri! Într-adevăr, ţara noastră este minunată şi nu o spun doar împins de vreun patriotism local, ci pentru că chiar aşa stau lucrurile. Diferitele forme de relief se succedă armonios, obiectivele turistice apar aproape peste tot, în câteva ore putem ajunge de la malul mării până pe piscurile munţilor! Mai rău stăm noi la infrastructură, acolo sunt muulte de pus la punct.

Oricum, revenind la prezentul articol, îţi recomand să faci o drumeţie la această cascadă dacă ajungi cândva pe Valea Lotrului! Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [17.08.17 14:04:50] »

@Crazy_Mouse: In sfarsit am ajuns si eu la acest articol despre care "auzisem" insa nu-l citisem. Am citit cu mare placere ceea ce ai scris aici si am admirat pozele.

Felicitari pentru traseul reusit, votat cu mare drag.

Dan&Ema [03.11.18 18:30:18] »

@Crazy_Mouse:

Crezi ca este accesibila Cascada Scorus in februarie?

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [03.11.18 19:23:38] »

@Dan&Ema: Aș înclina mai degrabă către NU. Să argumentez un pic: zona în care se află este montană, așa că orice precipitații căzute în perioada respectivă ar trebui să fie sub formă de zăpadă. Fiind o vale îngustă, probabil că zăpada va fi adunată acolo. Valea este sălbatică, iar pe vreo două porțiuni se urcă destul de abrupt; pe teren umed se poate aluneca.

Dacă în schimb iarna va fi la fel de secetoasă ca toamna asta, hmm... tot nu sunt convins că va fi așa. Deci, mai degrabă NU atunci, din punctul meu de vedere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [03.11.18 19:27:10] »

@Crazy_Mouse: multumesc

webmasterX [15.10.20 09:24:24] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cascada Scorușu» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă zona Voineasa]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, mishu, printesa82, Safta Radu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Scorușu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072851896286011 sec
    ecranul dvs: 1 x 1