76584 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Cheile Vârghişului

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
04.03.2017
DE
Avatar Lucien
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Miercurea Ciuc
înscris/ă în 29.01.13
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
0 lei
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Cheile Vârghișului și Peștera Mare de la Merești


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Cheile Vârghișului au mai fost prezentate pe scurt în februarie 2016 de către ”sebi_2569”, impresiile fiind însoțite de fotografii excelente: vezi impresii

Cheile Vârghișului constituie o rezervație naturală complexă: geologică, speologică, botanică. Sunt situate în extremitatea nordică a Munților Perșani, la limita dintre județele Harghita și Covasna. Cheile sunt săpate de râul Vârghiș în calcarele mezozoice ale Munților Perșani. Râul Vârghiș izvorăște din craterul Vârghiș (Munții Harghita) și se varsă în râul Olt.

În chei se poate intra (ajunge) atât dinspre amonte (Harghita), cât și dinspre aval (Covasna). Cum eu sunt harghitean din fiu în tată, accesul dinspre aval nu vi-l pot povesti. Dinspre Harghita, ca să ajungeți la chei, prima destinație este comuna Merești situată pe valea Homorodul Mic în lungul căreia se află DJ132 Vlăhița - Lueta - Merești - Jimbor - Homorod - Rupea, recent asfaltat și deosebit de pitoresc. Din centrul comunei Merești veți vedea panouri turistice și indicatoare spre chei și spre peștera Orban Balazs (Nume folosit de localnici pentru Peștera Mare de la Merești). Mergeți spre est câțiva kilometri pe un drum județean nemodernizat (DJ132A), dar în stare bună. Toamna, fânețele din lungul drumului sunt pline de brâzndușe (foto). Coborâți în vale, traversați râul Vârghiș și sunteți într-o poiana mare cu ceva clădiri (poate că deja s-au înființat ceva pensiuni-cabane). Fie găsiți aici un loc potrivit pentru a lăsa mașina, fie mai faceți încă vreo 200-300 m spre sud, exact până la intrarea în chei, unde valea se închide dintr-o dată și deplasarea continuă numai pe jos (vezi foto cu cai).

Trebuie să vă mai spun că pe un panou scria ceva de o mică taxă de intrare în rezervație, dar noi nu am întânit niciun taxator.

Cheile Vârghișului, deși relativ scurte, sunt deosebit de sălbatice, abrupte, așa că pot fi vizitate numai pe jos. Cheile sunt străbătute de mai multe poteci turistice marcate, dar vă recomand traseul principal care urmărește firul văii și este aranjat sub forma unei poteci tematice (cu mai multe panouri informative). Trebuie să fiți pregătiți pentru o drumeție de 2x4 Km pe o cărare accesibilă, largă, foarte evidentă, dar cu mici denivelări. Nu necesită abilități de montaniard. Recomand să aveți totuși cele mai comode încălțări, ceva apă, ceva mâncare concentrată (și/sau dulciuri), o haină de ploaie și o lanternă bună (pentru peșteri). Kilometrajul nu e neapărat foarte mare, dar cu vizitarea peșterilor și mici popasuri, vă va lua jumătate de zi.

Pe traseul potecii principale (firul văii), marcată cu cruce albastră, râul este traversat de peste 10 punți suspendate (construite relativ recent; până nu demult, turiști trebuiau să traverseze râul de mai multe prin apă). Dintre punți este una deosebit de spectaculoasă, situată spre aval, construită nu peste râu, ci fixată de peretele vertical al defileului.

Versanții defileului au o lungime de circa 4 km, formând un relief carstic spectaculos.

Videoclipul atașat, făcut de mine, prezintă defileul de la intrarea în chei (amonte, dinspre Merești) până la Peștera Mare, inclusiv. Mai există un videoclip, indicat mai jos, dedicat numai Peșterii Mari.

Vegetația

În Cheile Vârghișului au fost identificate 44 de specii de plante rare și periclitate, respectiv 16 specii de plante endemice carpatice. Plante rare care cresc pe stâncăriile calcaroase: garofița albă de stânci (sau Barba ungurului, Dianthus spiculifolius), stânjenelul, albăstrica (Centaurea triumfetti), urechelnița galbenă, tisa. În luminișuri cresc orhidee: untul vacii (poroinic), căpșunica (Traunsteinera globosa), papucul doamnei, dumbrăvița roșcată. Printre ierburi cresc plante endemice carpatice: crucea voinicului, brusturele negru, colțișorul, crinul de pădure, omagul. În fânețele din zona cheilor cresc stânjenelul siberian, gladiola, bulbucii de munte.

Date istorice

O parte in peșterile din Cheile Vârghișului au fost locuite de om începând chiar din Paleolitic. Astfel, în peștera Șura Cailor (video) au fost identificate vetre de foc și unelte din os și din piatră cioplită. Din Epoca Bronzului (culturile Coțofeni și Wietenberg) au fost descoperite fragmente ceramice, unelte de os și bronz. O așezare datând din Epoca Fierului a fost identificată în apropierea cheilor. În perioada medievală peșterile au fost folosite ca loc de refugiu în timpul năvălirilor străine și a războaielor. Peșterile mari, și anume Peștera Mare (Orbán Balázs) și Șura Cailor, chiar au fost întărite cu ziduri construite la intrare.

Liliecii din Cheile Vârghișului

Peșterile din Cheile Vârghișului reprezintă paradisul liliecilor, fiin una dintre cele mai mari colonii din Carpații Orientali. Pe teritoriul rezervației au fost identificate 19 specii de lilieci (din totalul celor 30 de specii cunoscute în România). Speciile comune de lilieci locuiesc permanent în peșterile de aici. Toamna (perioada împerecherii) și iarna (perioada de hibernare) apar și alte specii rare e lilieci. Toate speciile europene de liliac sunt protejate de lege și în România. Populațiile de lilieci s-au redus dramatic în ultimele decenii. Este interzisă deranjarea în orice fel a coloniilor de lilieci. Vizitarea liliecilor la căsuța lor (peșterile) consituie pentru turiști o experiență unică.

Peșterile din Cheile Vârghișului

În Cheile Vârghișului au fost explorate peste 120 peșteri însumând peste 7 Km lungime. Cele mai importante sunt Peștera Mare de la Merești (peștera Orbán Balázs), peștera Șura Cailor și Peștera Tătarilor. Primele două peșteri amintite sunt prinse în videoclipul de față.

Peștera Mare de la Merești se află în zona central-sudică a Cheilor Vârghișului, pe versantul stâng al văii, fiind cea mai mare peșteră din această zonă. A fost cartată în detaliu de către Fekete Istvan în anul 1835, cercetările fiind completate ulterior de Orbán Balázs (1829-1890, mare encicloped, aventurier, revoluționar și care a întocmit o monografie monumentală, de excepție, a Ținutului Secuiesc, în 6 volume), al cărui nume, în varianta ungurească, a fost de altfel atribuit acestei peșteri. Accesul în peşteră se face pe o scară metalică, intrarea în peșteră (12 metri lăţime şi 6 metri înălţime) fiind una din cele mai mari din țară. În zona de intrare, galeriile sunt ușor de străbătut. Peștera are mai multe galerii, din care una, ușor de parcurs, are o ieșire secundară spre chei. Peştera a fost folosită de localnici drept refugiu împotriva năvălitorilor, dovadă stând încă urmele zidului de apărare de la intrare. Peştera Mare de la Merești se remarcă prin numărul mare de lilieci ale căror sunete ciudate, unele sub formă de pocnituri ca scoaterea unui dop (sunetele obișnuite, un fel de țiuit tipic întâlnit și în zonele urbane, se aud pe tot parcursul galeriilor. Sunetele liliecilor sunt surprinse în videoclipuri.

Cu ocazia vizitelor făcute în zona rezervației Cheile Vârghișului, am făcut două videoclipuri:

- Cheile Vârghișului de la intrarea din amonte până la Peștera Mare de la Merești: youtube

- Peștera Mare de la Merești (peștera Orbán Balázs): youtube

---
Impresii încărcate de Lucien in 04.03.2017 11:20:28

Validat / Publicat: 04.03.17 12:40:29

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 901


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  27650 PMA (din 29 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster26
[04.03.17 12:40:08]
» mesaj pers

   @Lucien: Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cheile Vârghişului, VLĂHIȚA-HOMOROD [HR]" (deja existentă pe sait)

   ===

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[04.03.17 14:18:33]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[05.03.17 12:02:23]
» mesaj pers

   Frumoase drumuri faci și frumoase invitații pentru noi, felicitări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lucien
[05.03.17 12:53:25]
» mesaj pers

   @elviramvio: Mulțumesc! Este impresionant cum pot sta ascunse asemenea obiective superbe. Noroc de membrii AFA care se mai ”rătăcesc”...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.03.17 15:12:45]
» mesaj pers

   Mă bucur să citesc despre, și mai ales să văd pozele și filmele tale din, Cheile Vîrghișului. Știu de ele de mult, din răsfoirea unor cărți despre peșterile României, și le am de atunci pe o listă de dorințe cam prea bogată, pesemne ăsta fiind motivul pentru care încă nu le-a venit rîndul.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Michi
[05.03.17 16:55:50]
» mesaj pers

   Splendid şi splendid, text şi poze ca să nu mai vorbesc de videoclip. Eşti fericit că ai ajuns acolo. Felicitări.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lucien
[05.03.17 18:05:16]
» mesaj pers

   @abancor: Chiar că le-a venit rândul odată cu asfaltarea drumului din lungul Homorodului Mic, a drumului de acces la chei și cu instalarea acelor punți suspendate peste râul Vârghiș. Nu cu mulți ani în urmă, toate acestea nu existau...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lucien
[05.03.17 18:36:31]
» mesaj pers

   @Michi: Mulțumesc tare mult! O primăvară frumoasă!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[07.03.17 09:22:10]
» mesaj pers

   @Lucien: Superbă zona și fotografiile pe măsură - felicitări! . Citisem acum câțiva ani despre Cheile Vârghișului cu ale sale podețe de lemn și fenomene carstice și am notat obiectivul pe listă. Cândva îi va veni rândul, până atunci m-am delectat cu nuanțele colorate din fiecare imagine. Cheile Vârghișului sunt menționate printre cele mai frumoase obiective naturale din zona Covasnei și Harghitei.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- mishu
[07.03.17 17:21:22]
» mesaj pers

   @Lucien: O foarte frumoasa invitatie la descoperirea frumusetilor. Un articol citit cu mare placere iar filmarea si pozele reprezinta chiar o si mai frumoasa invitatie.

   Felicitari, votat cu mare placere.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lucien
[07.03.17 17:37:41]
» mesaj pers

   @tata123: Mulțumesc! De meritat, cu prisosință merită văzute. Eventual cuplate și cu alte obiective din zonă, de exemplu fântânile cu saramură (una este chiar în Merești și zilele astea dau drumul la articol). Cheile Vârghișului nu sunt tocmai în calea fluxului turistic, dar amenajările privind accesul din ultimii ani, le fac mult mai ușor de vizitat.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Lucien
[07.03.17 18:01:14]
» mesaj pers

   @mishu: Mulțumesc foarte mult!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.03.17 19:14:29]
» mesaj pers

   Ca o curiozitate istorico-turistică, uite probabil una din primele descrieri ale zonei, în anuarul SKV din 1885 sites.google.com/site/rom ... -muntii-persani

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- Lucien
[09.03.17 20:09:19]
» mesaj pers

   @abancor: Mulțumesc! Trebuie să fie foarte interesant, dar eu nu cunosc limba germană. Era cumva și vreo traducere și eu nu am văzut-o?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.03.17 22:02:50]
» mesaj pers

    :) Din păcate nici eu, de aia am și zis că e doar o curiozitate. Nu e nicio traducere, cei care se ocupă de siteul ăla chiar au făcut apel la un eventual voluntar. Abia au postat paginile alea, așa că cine știe, poate peste ceva vreme cineva o să le și traducă.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri
Dacă aveți deja un cont pe AmFostAcolo, vă puteți autentifica mai jos
UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Probleme autentificare? / Recuperare date cont"

Dacă nu aveți cont pe sait, vă puteți crea unul în 2-3 minute făcând click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
TOP

 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[32] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2016] Poiana de la intrarea în Cheile Vârghișului (partea nordică, de amonte, dinspre Merești). Până aici se poate ajunge cu mașina. Mai departe se intră între calcare, valea se închide brusc și se transformă într-un canion sălbatec. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838330">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838330"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838330">Şterge vot</a></div><span id="v9838330" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838330)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838330Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838330MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2016] Poiana de la intrarea în Cheile Vârghișului (partea nordică, de amonte, dinspre Merești). Până aici se poate ajunge cu mașina. Mai departe se intră între calcare, valea se închide brusc și se transformă într-un canion sălbatec.
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [SEP-2016] Aspect tipic al Cheilor Vârghișului cu pereți de calcar verticali și ape în nuanțe de smarald. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838331">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838331"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838331">Şterge vot</a></div><span id="v9838331" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838331)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838331Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838331MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [SEP-2016] Aspect tipic al Cheilor Vârghișului cu pereți de calcar verticali și ape în nuanțe de smarald.
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [SEP-2016] Versanți calcaroși verticali și ape în nuanțe smarald-turcoaz -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838332">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838332"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838332">Şterge vot</a></div><span id="v9838332" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838332)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838332Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838332MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [SEP-2016] Versanți calcaroși verticali și ape în nuanțe smarald-turcoaz
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [SEP-2016] Versanți calcaroși abrupți și ape în nuanțe smarald-turcoaz -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838333">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838333"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838333">Şterge vot</a></div><span id="v9838333" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838333)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838333Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838333MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2016] Versanți calcaroși abrupți și ape în nuanțe smarald-turcoaz
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [SEP-2016] Râul Vârghiș în nuanțe turcoaz-smarald curgând pe sub pereții de calcar ai cheilor -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838334">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838334"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838334">Şterge vot</a></div><span id="v9838334" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838334)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838334Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838334MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2016] Râul Vârghiș în nuanțe turcoaz-smarald curgând pe sub pereții de calcar ai cheilor
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [SEP-2016] Sector mai turbulent al Râului Vârghiș în zona centrală a cheilor -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838335">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838335"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838335">Şterge vot</a></div><span id="v9838335" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838335)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838335Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838335MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [SEP-2016] Sector mai turbulent al Râului Vârghiș în zona centrală a cheilor
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [SEP-2016] Una din cele peste 10 punți care traversează Râul Vârghiș -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838336">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838336"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838336">Şterge vot</a></div><span id="v9838336" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838336)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838336Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838336MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2016] Una din cele peste 10 punți care traversează Râul Vârghiș
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [SEP-2016] Râul Vârghiș în nuanțe de smarald, versanți calcaroși sălbateci și o punte suspendată -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838337">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838337"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838337">Şterge vot</a></div><span id="v9838337" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838337)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838337Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838337MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [SEP-2016] Râul Vârghiș în nuanțe de smarald, versanți calcaroși sălbateci și o punte suspendată
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [SEP-2016] Puntea care traversează Râul Vîrghiș și duce la Peștera Șura Cailor (în stânga, printre frunze, se vede intrarea în peșteră). Această peșteră este aproape de Peștera Mare, situată în versantul opus -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838338">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838338"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838338">Şterge vot</a></div><span id="v9838338" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838338)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838338Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838338MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [SEP-2016] Puntea care traversează Râul Vîrghiș și duce la Peștera Șura Cailor (în stânga, printre frunze, se vede intrarea în peșteră). Această peșteră este aproape de Peștera Mare, situată în versantul opus
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [SEP-2016] O punte deosebit de spectaculoasă, singura care nu traversează Râul Vârghiș, ci este în lungul acestuia, fiind fixată pe peretele vertical calcaros -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838339">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838339"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838339">Şterge vot</a></div><span id="v9838339" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838339)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838339Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838339MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [SEP-2016] O punte deosebit de spectaculoasă, singura care nu traversează Râul Vârghiș, ci este în lungul acestuia, fiind fixată pe peretele vertical calcaros
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [SEP-2016] Repeziș al Râului Vârghiș în zona centrală a cheilor -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838340">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838340"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838340">Şterge vot</a></div><span id="v9838340" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838340)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838340Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838340MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [SEP-2016] Repeziș al Râului Vârghiș în zona centrală a cheilor
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [SEP-2016] O parte din Intrarea în Peștera Mare de la Merești (sau Peștera Orban Balazs), una din peșterile cu cea mai mare dechidere din țară, văzută dinspre interiorul peșterii spre afară (se remarcă pereții abrupți ai cheilor) -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838341">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838341"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838341">Şterge vot</a></div><span id="v9838341" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838341)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838341Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838341MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [SEP-2016] O parte din Intrarea în Peștera Mare de la Merești (sau Peștera Orban Balazs), una din peșterile cu cea mai mare dechidere din țară, văzută dinspre interiorul peșterii spre afară (se remarcă pereții abrupți ai cheilor)
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [SEP-2016] O vulpe în timpul vănătorii (am văzut-o sărind pe pradă în salturi scurte, ca o căpriță) fotografiată pe drumul dintre satul Merești și Cheile Vârghișului -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838342">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838342"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838342">Şterge vot</a></div><span id="v9838342" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838342)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838342Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838342MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [SEP-2016] O vulpe în timpul vănătorii (am văzut-o sărind pe pradă în salturi scurte, ca o căpriță) fotografiată pe drumul dintre satul Merești și Cheile Vârghișului
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [SEP-2016] Brândușe de toamnă. Poieni pline de flori pe drumul dintre Merești și chei -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838343">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838343"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838343">Şterge vot</a></div><span id="v9838343" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838343)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838343Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838343MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [SEP-2016] Brândușe de toamnă. Poieni pline de flori pe drumul dintre Merești și chei
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [SEP-2016] O altă punte (din cele peste 10) peste Râul Vârghiș în zona cheilor -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838344">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838344"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838344">Şterge vot</a></div><span id="v9838344" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838344)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838344Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838344MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [SEP-2016] O altă punte (din cele peste 10) peste Râul Vârghiș în zona cheilor
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [SEP-2016] Râul Vârghiș curgând molcom pe sub pereții calcaroși ai cheilor -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838345">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838345"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838345">Şterge vot</a></div><span id="v9838345" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838345)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838345Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838345MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [SEP-2016] Râul Vârghiș curgând molcom pe sub pereții calcaroși ai cheilor
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [SEP-2016] Unul din panourile informative turistice (flora cheilor) care transformă cărarea într-o potecă tematică -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838346">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838346"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838346">Şterge vot</a></div><span id="v9838346" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838346)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838346Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838346MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [SEP-2016] Unul din panourile informative turistice (flora cheilor) care transformă cărarea într-o potecă tematică
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [SEP-2016] Unul din panourile informative turistice (istoricul viețuirii oamenilor în Cheile Vârghișului) care transformă cărarea într-o potecă tematică -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838347">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838347"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838347">Şterge vot</a></div><span id="v9838347" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838347)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838347Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838347MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [SEP-2016] Unul din panourile informative turistice (istoricul viețuirii oamenilor în Cheile Vârghișului) care transformă cărarea într-o potecă tematică
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [SEP-2016] Unul din panourile informative turistice (liliecii din Cheile Vârghișului) care transformă cărarea într-o potecă tematică -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838348">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838348"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838348">Şterge vot</a></div><span id="v9838348" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838348)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838348Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838348MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [SEP-2016] Unul din panourile informative turistice (liliecii din Cheile Vârghișului) care transformă cărarea într-o potecă tematică
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [SEP-2016] O mică porțiune de la intrarea în Peștera Mare de la Merești (sau Peștera Orban Balazs) -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838349">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838349"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838349">Şterge vot</a></div><span id="v9838349" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838349)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838349Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838349MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [SEP-2016] O mică porțiune de la intrarea în Peștera Mare de la Merești (sau Peștera Orban Balazs)
foto Lucien [04.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [SEP-2016] Zona de la intrarea în Cheile Vârghișului (nord, amonte, dinspre Merești). Se depășește un perete vertical trecând pe deasupra stâncii, acesta fiind și cel greu ”obstacol” de pe parcursul traseului. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 04.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av838350">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv838350"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=838350">Şterge vot</a></div><span id="v9838350" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(838350)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f838350Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e838350MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [SEP-2016] Zona de la intrarea în Cheile Vârghișului (nord, amonte, dinspre Merești). Se depășește un perete vertical trecând pe deasupra stâncii, acesta fiind și cel greu ”obstacol” de pe parcursul traseului.
foto Lucien [04.03.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[32] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2017 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2017 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.0910658836365 sec