ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.01.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 31.08.12
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JAN-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

VISCRI un fel de KASTRO ardelenesc

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am petrecut perioada sărbătorilor de iarnă la Hărman (jud. Brașov) fiind găzduiți de niște prieteni care locuiesc acolo.

In ciuda frigului (au fost și -23C) și a zăpezii am încercat ca în fiecare zi să ieșim din casă și să dăm o tură (cu mașina) prin împrejurimi.

Astfel, pe 2 ianuarie ne-am propus să vizităm proprietățile Prințului Charles din județele Brașov și Covasna, respectiv satele Viscri și Valea Zălanului. Circuitul însuma circa 220 km, ceea ce în final s-a dovedit cam mult avînd în vedere condițiile de iarnă și faptul că o treime din distanță trebuia parcursă pe drumuri județene și comunale.

In final nu am mai putut ajunge și la Valea Zălanului pentru că ne-a fost teamă să nu ne prindă întunericul pe acolo, acest sat fiind mult mai izolat decât Viscri și drumul de ieșire către șoseaua Miercurea Ciuc – Sf. Gheorghe părea (pe hărți) destul de “dubios”. Chiar dacă aveam mașini cu tracțiune integrală am zis să nu ne forțăm norocul pentru că zăpada era de peste 20 cm și frig minus 18-20C. Ca urmare Valea Zălanului va rămâne probabil pe lista obiectivelor pentru la vară.

La Viscri am ajuns fără probleme, drumurile județene DJ 105A și DJ 104L fiind acoperite cu zăpadă bătătorită dar fără gheață și cu ceva nisip împrăștiat acolo unde erau pante. Din punct de vedere al peisajului nu putem spune că am fost foarte impresionați, poate și datorită zilei de iarnă autentică, mohorâtă, cu un plafon de nori foarte jos și cu vizibilitate destul de redusă. Probabil că dacă ar fi fost senin și puțin soare, aspectul ambiental ar fi fost cu totul altul.

Intrați într-un Viscri acoperit de zăpadă și în aparență pustiu am avut un flashback cu o scenă din filmul lui Sergiu Nicolaescu “Capcana mercenarilor”. Puteți spune că toate satele din centrul Ardealului seamănă între ele, dar ulița largă și pustie, arhitectura și coloritul caselor, peisajul de iarnă, toate m-au făcut să mă gândesc la acel film și chiar am crezut că biserica fortificată ar putea semăna cu castelul baronului ungur din film.

De unde mi-a venit ideea de a compara satul transilvan Viscri cu satul grecesc Kastro din insula Thassos? In primul rând pentru că procesul prin care trece Viscri este asemănător cu cel din Kastro (Thassos) sau Paleo Perithia din Corfu. Sate abandonate, care sunt repuse pe harta turistică prin reconstruirea caselor în varianta lor tradițională și mediatizare cu substrat turistic. A doua asemănare se datorează pustietății locului și a faptului că numărul de turiști prezenți în localitate la un moment dat este cu certitudine mai mare decât cel al locuitorilor permanenți din așezare.

Viscri și Valea Zălanului au fost aduse în atenția opiniei publice din România numai datorită faptului că Prințul Charles a cumpărat acolo niște case în prag de prăbușire pe care le-a renovat pe banii proprii. Putem să-l credem pe cuvânt că a făcut acest gest impresionat de arhaismul acelor meleaguri și nu pentru a le transforma în pensiuni.

Ulterior, cu ajutorul fondurilor europene și a unei fundații patronate de Prințul Charles, lucrurile au luat și turnura comercială cu profil turistic. In Viscri cică ar exista câteva pensiuni (noi nu am reușit să descoperim decât una) care în mod curios nu au firme și reclame la poartă și ca urmare, cel puțin acum pe timp de iarnă sunt ca și invizibile.

De fapt am intrat în singura locație care părea deschisă și anume magazinul sătesc unde am întrebat dacă se poate bea undeva un ceai cald. Vânzătorul amabil ne-a răspuns că iarna nu e nici o unitate deschisă pentru turiști, dar dacă vrem ne poate face el un ceai.

Inițial nu am vrut să-l credem pe cuvânt plecând de la premiza românească că vrea “să moară și capra vecinului” și făcând abstracție că satul a fost cândva săsesc iar proprietarul magazinului era ungur.

După ce urcând pe deal și constatând că nu putem intra în incinta bisericii fortificate pt că singura poartă de acces este închisă cu un lacăt mare și ruginit, iar privind de sus satul acoperit de zăpadă am văzut că iese fum pe coș la o casă din patru, am convenit că ar fi fost înțelept să plecăm de acasă cu cafea în termos.

In mod surprinzător, cu toate că era 2 ianuarie și minus 20 C, ne-am întâlnit acolo cu circa 15 persoane care veniseră ca și noi să viziteze Viscri în plină iarnă.

Probabil că dacă vom mai ajunge în zonă vom reveni la Viscri pe timpul sezonului cald pentru a ne lămuri cum arată biserica reformată la interior și dacă există cu adevărat pensiuni deschise acolo pe timpul verii.


[fb]
---
Trimis de ebirsan in 09.01.15 19:31:50
Validat / Publicat: 10.01.15 04:39:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VISCRI [BV].

VIZUALIZĂRI: 2314 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ebirsan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In drum spre Viscri pe DJ 105A
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

crismis
[10.01.15 10:47:52]
»

@ebirsan: Initiativa de a vizita biserici fortificate am avut-o si noi de Craciun, dar noi "ne-am luat-o" cu Biertan si Malancrav, pe care deasemenea le-am gasit inchise cu lacate la porti. La intoarcere, trecusem si Viscri pe lista, dar am fost suficient de inspirati incat sa nu ne mai abatem intr-acolo, banuind (vad ca pe drept) ca ne va intampina acelasi peisaj.

Asa ca... la vara, precum spuserati!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[10.01.15 14:51:43]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.01.15 15:43:23]
»

@ebirsan - Mare curaj aţi avut - şi presupun că mari speranţe - dacă v-aţi aventurat în vreme de iarnă, cu asemenea temperaturi, până la Viscri. Din cauza drumului prost şi a pustietăţii din jur, chiar şi vara o vizită acolo este o mică aventură. Cu toate astea, chiar dacă găseşti biserica fortificată ferecată cu lacăt, o săteancă vine de îndată cu cheia şi poţi pătrunde în interior. Biserica cu tot complexul de clădiri vechi din jurul ei merită pe deplin vizitată.

Din poze, constat că aţi avut parte de autentice peisaje de iarnă şi parcă niciunde iarna nu-i mai frumoasă ca la sat. P06 m-a fermecat, iar P05 mi-a arătat biserica fortificată aşa cum eu nu am văzut-o niciodată. Mulţumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ebirsanAUTOR REVIEW
[11.01.15 00:24:42]
»

@iulianic - Cred ca acoperit de zapadă drumul Dacia - Viscri - Bunești este mai bun iarna decât vara. Când am urcat pe ulița spre biserica fortificată a fost un localnic care ne-a avertizat că o să găsim biserica închisă pt. că este prea frig să stea acolo cineva în așteptarea unor posibili turiști, lucru pe deplin de înțeles la -23C. Nu ne-a spus și că dacă insistăm să vizităm biserica ar fi totuși cineva dispus să urce până acolo ca să ne deschidă.

Din ce am mai citit ulterior pe niște bloguri sătenii nici nu-și bat capul să se organizeze d. p. d. v. touristic și pe durata sezonului rece, lucru confirmat de situația găsită pe teren.

Ori cum cu atât devine mai incitantă o vizită la Valea Zălanului pe timp de vară.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, ebirsan, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Viscri:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.42933702468872 sec
    ecranul dvs: 1 x 1