ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 23.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 0 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un loc aparte pe harta literaturii romane - Casa Memoriala Mihail Sadoveanu

Ilustrație video-muzicală
"The Romanian Collection"- dirijor Paraschiv Oprea - Ca Din Caval Si Hora Batrîneasca


TIPĂREȘTE

Motto:

,,Tata avea pe umeri pelerina italienească cu falduri largi, grea de cuvinte, fraze, virgule şi puncte. Mi-nchipui că de-ai fi scuturat-o, ar fi căzut din ea pasaje din viitoarea-i carte, aşa cum cad în mai din vişini. ” Profira Sadoveanu

Casele poarta intre peretii lor povesti, povesti de viata, trairile celor care vremelnic sau pentru o perioada mai indelungata de timp au vietuit intre zidurile lor. Daca ar putea grai, ar avea multe de spus. O astfel de cladire devenita acum Casa memoriala l-a adapostit in sine pe scriitorul Mihail Sadoveanu, spre apusul vietii sale, intre anii1948-1961. Este vorba despre- ati ghicit, nu-i asa? – Casa Memoriala Mihail Sadoveanu din comuna Vanatori judetul Neamt.

Destinul lui Mihail Sadoveanu

Mihail Sadoveanu s-a nascut la 5 noiembrie 1880, la Pascani fiind primul copil al avocatului Alexandru Sadoveanu si al Profirei Ursaki, fata simpla, fiica de razesi, lipsita de educatie, insa purtatoare si pastratoare a valorilor neamului din care a rasarit. Adult fiind, Mihail Sadoveanu evoca cu nostalgie imaginea mamei sale, o femeie de o frumusete izbitoare, mult mai tanara decat tatal sau: „ era intre mine si mama mea o legatura stransa de iubire”. Dar pe cand copilul implineste 15 ani, mama sa se stinge. In acel an scolar, elevul Mihail profund marcat de tragedie, ramane repetent. Este momentul in care sensibilitatea mostenita de la cea careia i-a dat viata si care nu mai era alaturi de el, irupe, transpunandu-se in scrieri. Desi tatal ar fi vrut sa urmeze o cariera avocateasca, tanarul, se revolta, refuza. La doar 21 de ani, paraseste bancile Facultatii de Drept si isi intemeieaza o familie casatorindu-se cu Ecaterina Balu. Primele scrieri le publicase deja cu doi ani in urma. Va avea impreuna cu Ecaterina Balu 11 copii si o viata ce nu este mereu neteda. Sotia sa moare de cancer, in 1940, iar Mihail Sadoveanu se va recasatori cu Valeria Mitru, o fetiscana de doar 20 de ani, alaturi de care va petrece in tihna ultimii 20 de ani ai vietii si multe clipe frumoase la Vanatori Neamt. Confruntat cu spectrul saraciei, in anii tineretii Mihail Sadoveanu schimba mai multe resedinte. Va locui pe rand la Bucuresti, Falticeni, Iasi, Vanatori Neamt. Spre sfarsitul vietii ajunge „tovaras” vicepreşedinte al Marii Adunări Naţionale, insa acest lucru nu influenteaza calitatea exceptionala a scrierilor sale, scrieri care l-au ridicat pe un piedestal atat de inalt incat compararea sa cu Stefan cel Mare nu e perceputa ca fiind nefireasca nici in mediile literare ale vremii, nici in actualitate. Opera sa literara insumeaza 100 de volume.

Destinul Casei Memoriale Mihail Sadoveanu

Cladirea care in prezent gazduieste deopotriva Casa Memoriala Mihail Sadoveanu si Muzeul Visarion Puiu a fost ridicata la initiativa mitropolitului Bucovinei Visarion Puiu in anul 1937, in vecinatatea Schitului Vovidenia pentru a servi ca palat arhieresc. In 1944 mitropolitul paraseste tara, iar cladirea va servi ca si casa de oaspeti pentru Manastirea Neamt. Din 1948 si pana in vara anului 1961, anul mortii scriitorului, ea va deveni resedinta de vara a familiei scritorului. Aici va petrece Sadoveanu clipe de tihna maxima, inconjurat de familie si prieteni, intr-un decor feeric: la tampla padurii, in acorduri de clopot si muzica bisericeasca ce razbate din manastirea aflata la doar cativa zeci de metri departare. In aceasta casa a scris 8 romane. In vecinatatea locuintei se afla un lac, pe malul caruia mult timp va fi petrecut scriitorul indeletnicindu-se cu pescuitul, una dintre marile pasiuni ale vietii sale si admirand totodata frumusetea paradisiaca a plaiurilor moldave. Printre prietenii de seama ai scriitorului care adorau sa il viziteze aici, trebuie neaparat sa o mentionez si pe Maria Tanase care il vizita des, uneori fiind insotita si de orchestra. Sadoveanu va parasi pentru totdeauna aceasta casa in vara anului 1961, iar in luna noiembrie a aceluiasi an trece in nefiinta.

Incepand cu anul 1966 casa devine Muzeu Memorial. La inaugurare a participat si Nicolae Ceausescu, care din cate stiu eu nu se dadea in vant dupa literatura, insa, ca toti politicienii adora sa bifeze anumite evenimente culturale. In 1997, edificiul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei, calugarii amenajand aici si un micut muzeu in memoria ctitorului Visarion Puiu.

Ce se poate vizita si ce am vazut eu

Casa este adapostita in mijlocul unei poienite inconjurate de paduri seculare, avand in vecinatate un lac si Schitul Vovidenia. Se patrunde in interiorul curtii printr-o poarta mare, batraneasca, de lemn si se inainteaza pe un drum intelenit, de tara, adapostit de poala brazilor aliniati in sir ordonat. Casa este masiva, alba, cu cerdac, se patrunde inauntru urcand trepte tot albe, de piatra, strajuite de ghivece inflorite. Casa memoriala cuprinde 9 camere, etaleaza 1823 de obiecte care au aparţinut scriitorului şi 21 de manuscrise. Atmosfera este de epoca. Biroul la care a scris cele 8 volume plasmuite la Vanatori Neamt, calimara, obiecte decorative tipice unei biblioteci, camera sa de odihna, cu un pat micut, la baza caruia troneaza o piele de urs, imensa. Sadoveanu a fost un impatimit vanator. Exista si o camera cu specific „ vanatorul si pescarul” unde am putut admira o multitudine de obiecte de pescuit si vanatoare folosite de Sadoveanu: undite, sabia de samurai, tolbe, pistoale, pusti, cutite, un intreg arsenal din aceasta categorie de obiecte. M-a impresionat opulenta camerelor, peste tot domneste o eleganta rasata, luxoasa fara a friza insa bunul simt, fapt care evidentiaza educatia si nobletea proprietarilor. Trebuie sa mentionez ca Valeria Mitru, femeia alaturi de care isi petrece aici anii cei mai linistiti ai vietii era o femeie educata, melomana, sensibila, dotata cu un ascutit simt al umorului, studiase filosofia.

Mi-au placut enorm sobele de teracota, e important de spus ca fiecare camera are o soba de teracota de o alta culoare, iar mobilierul a fost ales in functie de nuanta sobei. Pe pereti atarna tablouri semnate de nume ilustre.

Biblioteca este roz si adaposteste printre altele 63 de editii princeps sadoveniene.

Sufrageria verde, innobilata cu mobila masiva, venetiana. Pe masa si pe pereti sunt multe tablouri din care ma privea peste timp Sadoveanu si sotia, parintii sai, am remarcat asemanareea izbitoare cu mama sa, cei 11 copii. Aici am putut admira si pianul vienez la care au cantat nu doar doua dintre talentatele fiice ale scriitorului, ci si George Enescu, Dinu Lipatti, Maria Tănase. Intr-una dintre camere, pe un cuier sta atarnata o haina ce a apartinut scriitorului, trei palarii cu boruri largi, geanta de vanatoare, asa ca, pentru cateva clipe am avut un vag sentiment de asteptare...

Am strabatut bucataria, camera de reculegere, si alte cateva dormitoare, peste tot acceasi atmosfera de viata imbelsugata, tihnita.

Desi Mihail Sadoveanu nu face parte dintre scriitori preferati de mine, nu am ezitat nici macar un moment inainte de a lua decizia de a vizita aceasta casa memoriala. Si bine am facut. Am iesit de aici emotionata si cu siguranta oleaca mai bogata spiritual datorita imaginilor si informatiilor la care am avut acces.

Emotia mi-a fost, cu siguranta amplificata si de faptul ca pe tot parcursul vizitei, am fost insotita de trei titani ai culturii romanesti: Mihail Sadoveanu recitand versurile lui Mihai Eminescu acompaniat fiind de Ciprian Porumbesu cu a sa exceptionala Balada.

Program de vizitare:

zilnic: 9.00-17.00(octombrie-martie); 10.00-18.00(aprilie-septembrie);

luni închis


[fb]
---
Trimis de sunflower in 03.10.12 22:46:52
Validat / Publicat: 04.10.12 06:55:51

VIZUALIZĂRI: 4494 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa Memoriala Mihail Sadoveanu - poarta de la intrarea pe domeniul ce adaposteste muzeul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Admin [04.10.12 06:55:25] »

Articolul a fost selectat ca MicGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

abancor [04.10.12 07:38:39] »

Sadoveanu citind Eminescu, o experienţă extraordinară, dă poeziilor o sonoritate pe care ne-o putem închipui apropiată de "original", adică de rostirea lui Eminescu însuşi, întrucît Sadoveanu nu încearcă deloc să îşi ascundă accentul moldovenesc. Prima dată am auzit vocea lui Sadoveanu citind din Eminescu la casa sa (a lui Sadoveanu) memorială din Iaşi (în Copou, mai sus de capătul tramvaiului), acum destui ani. Mă bucur să observ că e o iniţiativă pusă în practică şi aici.

Înainte de 89 casa de la Vînători nu se vizita la orice oră. Eram copil, nu mai ştiu detalii, dar ţin minte că de două ori am încercat să o vizităm şi nu am găsit-o deschisă. În acelaşi timp în care casa Vlahuţă de la Agapia era deschisă, la fel casa lui Creangă de la Humuleşti, deci nu era vorba de vreun sezon ne-turistic.

Revenind la vocea lui Sadoveanu, există un CD, scos de Radio România în 2010, "Sadoveanu citeşte din versurile lui Mihai Eminescu", cu înregistrări din emisiuni radiofonice. Cine e interesat cred că îl mai găseşte, dacă nu în librării, pe internet.

sunflower [04.10.12 08:44:57] »

Admin, multumesc!

Abancor, eu din pacate la Iasi nu am ajuns pana acum, insa e pe lista sejururilor de anul viitor. Am citit ca Iasul are 6 case memoriale, iar eu ador casele memoriale. Nu ratez nimic ce-mi iese in cale. As fi vrut sa vizitez si casa memoriala Al Vlahuta de la Agapia dar era in renovare.

Sadoveanu spre sfarsitul vietii a fost comunist convins, poate de aceea era o asa restrictie in ceea ce priveste vizitarea acestui loc atat de frumos si interesant.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
alinaro [04.10.12 10:06:50] »

@sunflower: Foarte frumos ai descris vizita si casa memoriala. Ti-am citit cu mare placere randurile. Poate ma influenteaza si vremea: acum, ca a venit toamna si zilele de plaja raman, deocamdata, un vis sau o amintire frumoasa, am inceput si noi, ca mai in fiecare an, ciclul "cel putin o activitate culturala pe luna", adica muzee, spectacole, etc.

O sa caut cd-ul de care vorbiti, chiar mi-ar placea sa-l ascult!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [04.10.12 11:03:29] »

Am vizitat Casa Memorială Sadoveanu prin 1988. Între timp, am trecut de vreo trei ori pe drumul spre Mănăstirea Neamțului. De fiecare dată, vecinătatea casei memoriale și faptul că nu o inclusesem în programul de vizitare, îmi măcinau sufletul cu aceeași părere de rău pe care o încerc atunci când trecând prin satul bunicilor mei nu mă opresc și pe la mormintele lor. Acum, citind review-ul tău, scris ca de fiecare dată cu multă duioșie, am primit puțin din ceea ce-mi doream și după care tânjeam. Firește, nicio poveste nu poate fi trăită la fel cu o vizionare directă. De aceea, data viitoare, sigur nu voi mai rata Casa Memorială Sadoveanu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor [04.10.12 13:56:54] »

@sunflower S-ar putea să fie chiar mai multe case memoriale la Iași, 6 știu eu, m-aș mira să le știu pe toate. Adaugă și 2 muzee ale literaturii române: Casa Pogor și Casa Dosoftei. Plus nenumărate alte monumente, Iașul avînd o zestre culturală de invidiat. Așa că planifică o vizită mai lungă, ai ce vedea!

RoF* [04.10.12 14:46:54] »

Acest review mi-a readus in amintire exact emotia pe care am simtit-o nu mai departe decat acum o luna, vizitand aceasta casa memoriala. La momentul acela, se executau lucrari de renovare a exteriorului, dar era deschisa turistilor. Oricum, asta n-a stirbit din emotia pe care am simtit-o intrand in casa cu parfum de epoca, insotiti fiind de vocea lui Sadoveanu recitand Luceafarul lui Eminescu, pe fondul minunatei Balade a lui Porumbescu. Am fost impresionata pina la lacrimi, asa ca multumesc pentru review, care m-a emotionat din nou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
balasa violeta [04.10.12 18:28:56] »

@sunflower: ai talent de povestitor, cand am ajuns la sfarsit parca mai vroiam. Imi place Sadoveanu din copilarie! Din cand in cand reascult cu placere vocea de bariton si totusi atat de melodioasa. Cu placere ascult si pe George Calinescu!

Un superbonus pentru un super review!

webmaster13 [05.10.12 09:44:36] »

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, alinaro, balasa violeta, bessondm, Krisko, mariana.olaru, RoF*, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială Mihail Sadoveanu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078273057937622 sec
    ecranul dvs: 1 x 1